Liberec byl posledním krajským městem, kde se strany po volbách dohodly na koalici. V neděli ale jednání ztroskotala a koalice se bude tvořit znovu. 

Původně se mělo spojit hnutí ANO se Starosty pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09. ANO ale odmítlo nabídku Starostů na rozdělení postů ve vedení Liberce. 

Lídra Starostů Michala Hrona rozhodnutí hnutí ANO překvapilo. "Nevíme, kam dál bychom měli ustupovat. Dali jsme dva návrhy na posty, ani jeden ANO nepřijalo," uvedl. Připomněl, že Starostové ustoupili ANO při jednání o postu primátora, místo toho ale chtěli pozici náměstka pro rozvoj, o níž usilovalo i ANO.

Liberecký lídr ANO Tibor Batthyány uvedl, že jednání o obsazení postů bylo jen "poslední kapkou". Hnutí ANO se nelíbilo, že zástupci Starostů na každé jednání přicházeli s pozměňovacími návrhy předchozích dohod. 

Nová jednání začnou v úterý navečer. To se setkají vyjednávací týmy Změny pro Liberec a hnutí ANO. Změna volby v Liberci vyhrála a ANO bylo druhé, spolu by měly v 39členném zastupitelstvu většinu 21 hlasů.

"Pokud dnes nenarazíme na zásadní rozpory, ve středu by se mělo uskutečnit širší setkání zastupitelů obou klubů, aby se blíže poznali. Pak si náš klub sedne a rozhodne, jak dále," uvedl lídr Změny Jan Korytář. "Našimi hlavními cíli, se kterými vstupujeme do koaličních jednání, je snaha o co největší prosazení našeho programu, obsaženého v Plánu pro Liberec. V tom cítíme největší závazek vůči voličům," dodal.

ANO přitom ještě před volbami koalici se Změnou odmítlo kvůli osobním útokům, pomluvám a výhrůžkám, které prý Změna v předvolební kampani použila. ANO ale po krachu svých jednání otočilo a připustilo, že taková koalice může vzniknout.

Starostové z krachu jednání naopak viní ANO. Podle nich se ukázalo, že ANO šlo do voleb nejen bez volebního programu, ale dokonce bez lidí, kteří by byli ochotni opustit své profese a převzít odpovědnost za pozici kteréhokoli náměstka. I Starostové mají zájem vytvořit koalici se Změnou. Podle Korytáře ale zatím jednání s nimi neplánují.

V Olomouci získala primátora ČSSD

Svého primátora si v pondělí zvolili zastupitelé v Olomouci. Město na příští čtyři roky povede Antonín Staněk z ČSSD. Podpořilo ho 28 ze 44 přítomných zastupitelů. 

Staněk tak nahradí Martina Majora z ODS, který by primátorem od března do listopadu 2014. Olomouc bude čtyři roky řídit ČSSD s ODS, lidovci a TOP 09. Vítězné hnutí ANO zůstane v opozici.

"Věřím, že do budoucna se mi podaří vytvořit dělné zastupitelstvo, které bez ohledu na levicové či pravicové pohledy bude chtít pracovat ve prospěch města Olomouce," řekl zastupitelům po svém zvolení Staněk.

Podobná koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL na olomoucké radnici vládla už v letech 2006 až 2010. V roce 2010 ale vítězná ČSSD skončila v opozici a koalici tehdy vytvořila ODS s TOP 09 a KDU-ČSL.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má nová čtyřkoalice většinu 24 zastupitelů. Koalice si dala za cíl zlepšit hospodaření města, dobudovat protipovodňová opatření, bezplatnou přepravu seniorů v městské dopravě, opravu zimního stadionu či prodloužení tramvajové trati na sídliště Nové Sady.

Kubera v Teplicích pošesté a naposledy

Už pošesté povede Teplice Jaroslav Kubera (ODS). Ustavující zastupitelstvo ho v pátek zvolilo primátorem. ODS se v Teplicích dohodla na spolupráci s ČSSD a TOP 09. Koalici ale chybí v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu jeden hlas. Kuberu volili zastupitelé v tajné volbě, získal 14 hlasů. Primátora tak podpořil i jeden zastupitel mimo koalici.

Jednou z motivací, proč se Kubera postavil do čela kandidátky, byla situace v ODS. "Původně jsem už nechtěl kandidovat, ale samozřejmě mě mrzí stav ODS celorepublikově a toto je malá drobná pomůcka, že jsme neztratili všechny pozice. A je to důkaz, že když je člověk skromný a pokorný, tak se dá i s pravicovou politikou prorazit," řekl Kubera. Podle něj je následující volební období pro něj poslední.

V devítičlenné radě má mít čtyři zástupce ODS, ČSSD tři a TOP 09 dva. Koalice dopředu zveřejnila své programové prohlášení. Podle Kubery program podpořily všechny strany v zastupitelstvu. "Jedna věc je ale programové prohlášení a jiná věc je podpořit personální složení," řekl také Kubera.

Kuberovi protikandidáti Jiří Řehák (Volba PRO!Teplice) a Jaromír Kohlíček (KSČM) získali deset, respektive tři hlasy. Volba PRO!Teplice navrhla na primátora Jiřího Řeháka. Ve svém kandidátském projevu označil Kuberovo působení v Teplicích za vládu jednoho muže.

Kubera vede Teplice už dvacet let, primátorem města se stane pošesté. Vítěznou ODS se pokusila vyšachovat druhá Volba pro Teplice. Ti chtěli utvořit koalici s hnutím ANO. S Kuberou by se podle nich na magistrátu nestala žádná změna. 

Nového primátora má Ostrava. Podle koaliční dohody se jím stal padesátiletý Tomáš Macura z hnutí ANO. Podpořilo ho 31 z 54 přítomných zastupitelů. Ve volbě neměl protikandidáta. 

Ekonom a manažer Macura nahradí ve funkci někdejšího sociálního demokrata Petra Kajnara, který vedl Ostravu dvě volební období po sobě. "Přicházím do komunální politiky s cílem něco pro Ostravu udělat a něco v komunální politice změnit," uvedl bezprostředně po volbě Macura. Řekl, že by chtěl politiky v zastupitelstvu sjednocovat, nechce hloubit příkop mezi koalicí a opozicí a věří, že všichni budou pracovat jako jeden tým.

ANO v třetím největším městě Česka vyhrálo. Po složitém vyjednávání sestavilo koalici s ČSSD a lidovci. V pětapadesátiletém zastupitelstvu má převahu 31 hlasů.

Praha má jasno

Na obsazení postu primátorky se už dříve dohodla koalice v hlavním městě Praze. Pro příští čtyři roky ho bude vést jednička hnutí ANO Adriana Krnáčová. Hnutí se spojilo s ČSSD a Trojkoalicí složenou ze zelených, lidovců a STAN.

Pražská koalice bude mít nejtěsnější většinu třiatřiceti hlasů z pětašedesáti, rada bude mít stejně jako dosud jedenáct členů. Legislativu, protikorupční strategii a veřejnou správu bude mít na starosti budoucí primátorka Krnáčová, za majetek bude zodpovídat Michal Hašek, Libor Hadrava bude mít v kompetenci bezpečnost. Finance a rozpočet případně Evě Kislingerová a zdravotnictví a bydlení Radku Lackovi.

Za Trojkoalici usedne v radě dosavadní místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (SZ), který bude zodpovídat za územní rozvoj. Kulturu a památkovou péči bude mít na starosti předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf a radním pro životní prostředí a technickou vybavenost se stane Jana Plamínková (STAN). Za dopravu a evropské fondy bude zodpovídat místopředseda pražské ČSSD Petr Dolínek a za školství a sociální problematiku místostarostka Prahy 3 Irena Ropková.

Podívejte se na koalice či průběh vyjednávání v největších městech Česka:

Ve městech označených modrými kolečky už koalici dojednali, v těch šedivých se stále rozhoduje. Po najetí na kolečko zobrazíte podrobnosti o aktuálním vyjednávání.

(Mapu průběžně aktualizujeme)