"Stranická kasa je prázdná", upozorňoval před měsícem předseda ODS Petr Fiala, když zakládal speciální účet, kam mohou členové i podporovatelé posílat peníze, ze kterých strana následně platí své dluhy. Po měsíci na něj přišlo už více než 3,8 milionu korun.

V šesti splátkách už strana poslala 3,6 milionu korun na splacení svých závazků. První milion a půl poslala už 25. září, tedy týden po založení účtu. Od té doby šlo vždy o nižší splátky.

Lidé, a někdy i firmy, posílají částky ve výši několika stokorun i desetitisíce. Nejvyšší dar, 120 tisíc korun, přišlo před týdnem od společnosti Quick Office, která provozuje bazar kancelářského nábytku.

"Ukázalo to, že pro členy ODS je osud strany a její finanční zdraví důležitou hodnotou a dokázali se k tomu postavit velmi aktivním způsobem," komentoval místopředseda strany Martin Kupka.

I zde se ale najdou lidé, kteří přispějí částkou například 0,01 koruny jen pro to, aby mohli v popisce platby napsat (většinou urážlivý) vzkaz. Oproti běžným transparentním účtům stran nebo kandidátů před volbami je ale těchto vzkazů minimum.

Prozatím se občanským demokratům podle Kupky podařilo uhradit veškeré závazky vůči státu a například si dohodnout splátkový kalendář se zdravotními pojišťovnami. České správě sociálního zabezpečení ani například finančním úřadům tedy už nic nedluží. S ostatními je podle Kupky v kontaktu.

"ODS vstupovala do letošního roku se závazky v obchodním styku po lhůtě splatnosti ve výši 42 milionů korun. V tuto chvíli se podařilo míru závazků snížit ke 30 milionům a stále ji snižujeme," komentoval Kupka zbylé dluhy. Strana například změnila své sídlo a snižuje i další náklady na běžný provoz. 

U každého daru musí dárce vyplnit přes webový formulář smlouvu, kterou mu strana zašle zpět. Oni ji musí podepsat a odeslat zpátky straně. "Zpřísnili jsme pravidla, kdy u částek 500 tisíc korun a výš se s dotyčným budeme potkávat. Je to podmínka pro věnování daru," řekl Kupka. Toto opatření zavedli už letos na jaře, jinak strana své dárce nekontroluje.

Přispěvatelům chce ODS poděkovat. Před koncem roku každému z nich pošle osobní dopis. Těm, kteří podle Kupky zaslali vyšší částku, se dostane i dalšího poděkování. "Zatím představu nemáme, ale můj návrh je pro tyto dárce uspořádat nějaké setkání a bavit se s nimi o tom, co pro ně politika ODS znamená nebo co si slibují od ODS do budoucna," nastínil místopředseda. Kde bude hranice daru ještě neví.