Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout o 12 miliard korun na 100 miliard. Opoziční TOP 09 neúspěšně navrhovala vrátit vládě rozpočet k dopracování.

Příjmy mají být podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) 1 118,5 miliardy korun, výdaje 1 218,5 miliardy korun. 

První čtení je zatím počátečním krokem ve schvalování rozpočtu. Nyní dostanou rozpočet sněmovní výbory a budou projednávat jeho jednotlivé kapitoly. Závěrečné schvalování se má odehrát přibližně v polovině prosince. Jde o první návrh rozpočtu, který připravila současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Letošní rozpočet předkládala bývalá úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Dá se předpokládat, že kabinet vzhledem ke své většině ve sněmovně svůj první rozpočet prosadí.

Pro vrácení vládě hlasovaly ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit. Vládní koalice byla proti, komunisté se hlasování zdrželi. Naopak pro schválení základních parametrů rozpočtu hlasovala koalice, poslanci ODS, TOP 09 a Úsvitu byli proti, komunisté se opět zdrželi.

Více než 575 miliard korun jsou příjmy z daní. Podle Babiše klesly provozní výdaje, zatímco naopak se zvýšily výdaje na platy. Nejvíce si polepšili státní zástupci a soudci. Komentoval také například investice do vědy a výzkumu. V této oblasti se podle něj v minulosti velmi plýtvalo, a to především na velká vědecká centra bez "jasných výsledků". 

Kalousek: Jde o projídání budoucnosti

"Investice státního rozpočtu v příštím roce meziročně vzrostou. V minulých letech byly sice investice rozpočtované jako vyšší, ale pravidelně zůstávaly nedočerpávány a navíc nikdo nehleděl na jejich efektivitu. Snahou této vlády je tuto dosavadní praxi nedůsledného čerpání výdajů ukončit, a naopak konečně začít investovat do skutečně potřebných projektů, například do dopravní infrastruktury," řekl Babiš.

Rozpočtový výbor sněmovně schválil, aby návrh rozpočtu přijala. Proti se ale stavěly pravicové opoziční strany. Podle nich vláda nešetří, a navíc ani neinvestuje. Komunisté zase tvrdili, že předloha není konsolidační ani prorůstová, a chtějí se hlasování zdržet.

TOP 09 avizovala, že bude prosazovat vrácení rozpočtu k přepracování. Požaduje, aby vláda snížila výdaje o 20 miliard korun a zároveň navýšila objem investic minimálně na úroveň roku 2012. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v dlouhém projevu v diskusi k rozpočtu znovu uvedl, že je to "projídání budoucnosti". 

"Bohužel my nebudeme schvalovat slova, kterými je tento rozpočet vládou prezentován. My budeme schvalovat čísla, která jsou v tom dokumentu napsána. Bohužel v tom dokumentu jsou napsána čísla, která jsou s těmito slovy v přímém rozporu," řekl Kalousek.

Také občanští demokraté s rozpočtem nesouhlasí. "Nejedná se vůbec o investiční rozpočet, jak nám vláda tvrdí, ale je to rozpočet přerozdělovací. Všem bere, ale dává jenom někomu," komentoval předseda ODS Petr Fiala. Podle něj je to o to smutnější, když má vláda ideální podmínky na splacení dluhů a na investice. "Sobotkova vláda bezhlavě rozdává a neinvestuje," řekl. Zároveň si posteskl nad tím, že při projednávání rozpočtu opět ve sněmovně chybí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Výše schodku se nelíbí hnutí Úsvit. "K žádnému šetření například na provozních výdajích nedošlo. S takovým návrhem zákona státního rozpočtu nemůžeme souhlasit," uvedl Radim Fiala, předseda klubu hnutí. Podle Okamury chybí vládě dlouhodobá vize. Chce zeefektivnit výdaje, například provést hloubkové audity hospodaření na všech státních institucích. I Úsvit proto chtěl opětovné přepracování. 

Pomohl i lepší výběr daní 

Naopak podle sociální demokracie je návrh zodpovědný, sociálně spravedlivý a naplňuje priority vlády. "Deficit se drží pod třemi procenty HDP, je o 20 miliard menší, než byl původní rozpočtový výhled," řekl Václav Votava (ČSSD), který je zároveň předsedou rozpočtového výboru. Podle něj se na rozpočtu projevuje lepší výběr daní a také oživení ekonomiky. Počítá také s investicemi do infrastruktury, vědy a výzkumu, podpory exportu nebo stabilizace zdravotnictví. "Návrh je maximum možného," uvedl. 

Už v úterý podpořili zákon také lidovci. "Návrh rozpočtu hodnotíme jako prorůstový. Přiměřeně reaguje na procyklické škrty minulých politických vlád," řekl Jaroslav Klaška, místopředseda klubu KDU-ČSL. 

Ministr financí Babiš na závěr diskuze ve sněmovně uvedl, že má pocit, že "většina vystupujících ani rozpočet nečetla". 

Čtete rádi IHNED.cz? Klikněte a podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová Lupa 2014. Děkujeme!