Senát se ve středu sešel na pravidelné schůzi ještě naposledy v předvolebním složení. Na programu měl zrušení většiny zdravotnických poplatků nebo obnovení porodného na druhé dítě. Projednává také úpravy, které navrhly senátní výbory v novelách zákona o daních z příjmů, o auditorech, o vojácích z povolání nebo o soudních poplatcích.

Prozatím senátoři odsouhlasili porodné i na druhé dítě, a to ve výši 10 tisíc korun. Předloha, kterou musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman, navíc od příštího roku rozšíří okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Poslanci ji odsouhlasili na konci září.

Prošlo i zrušení třicetikorunových poplatků v ambulanci a za recept v lékárnách. Od Nového roku tak zřejmě zůstanou jen devadesátikorunové platby na pohotovosti. Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nyní rovněž dostane k podpisu prezident. 

Zrušení poplatků přinese výpadek příjmů ambulancí a lékáren ve výši zhruba 3,27 miliardy korun. Lékaři mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. 

Prošla i regulace zdravotnických prostředků

Lékárny sice měly na poplatcích vybrat asi 1,7 miliardy korun, řada z nich je ale pacientům kompenzuje slevami. Podle ministra bude stát lékárnám kompenzovat asi 40 procent, tedy zhruba 12 korun za recept. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že není jasné, kde stát na tyto kompenzace získá v příštích letech peníze. Němeček podotkl, že část peněz se už do zdravotnictví vrátila formou navýšení plateb za státní pojištěnce.

Senátem prošel také zákon, který má přinést regulaci zdravotnických prostředků. Důvodem je mimo jiné jejich přehlednější úhrada. Novela počítá s tím, že tyto prostředky budou moci vydávat pacientům i někteří odborní lékaři, kteří budou mít smluvní vztah se zdravotní pojišťovnou. Zdravotnické prostředky jsou nyní dostupné na poukaz v síti výdejen, které bývají součástí lékáren. 

Dalším schváleným bodem je podpora postoje české vlády, aby Evropská unie na svém nadcházejícím summitu stanovila jako závazný cíl pouze snížení emisí skleníkových plynů. Evropské cíle pro podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie a zvyšování energetické účinnosti mají být maximálně nezávazné.

Na programu senátorů je také zavedení snížené sazby daně z přidané hodnoty na léky, knihy a nenahraditelnou kojeneckou výživu. 

Hladké asi nebude schvalování novel souvisejících se služebním zákonem, který prezident Zeman vetoval kvůli pasáži o politických náměstcích. Senátní ústavně-právní výbor nicméně doporučil tyto novely schválit, i když umožní, aby se členy vlády stali spolupracovníci někdejší komunistické tajné policie. Proti je pravice, pomoci by jí mohli také lidovečtí senátoři podle doporučení celostátního výboru strany. V Senátu má zatím hlavně díky ČSSD většinu levice.

Senát by naopak mohl vrátit sněmovně novelu o daních z příjmů, která má mimo jiné zvýšit daňovou slevu na děti. Hospodářský výbor chce v normě zachovat současnou úroveň zdanění investičních fondů. Navrhl také upravit novely o investičních společnostech nebo o auditorech.

Ústavně-právní výbor se postavil proti tomu, aby spolky, nadace a odbory byly zákonem osvobozeny od soudních poplatků v rejstříkovém řízení jen na půldruhého roku. Výbor pro obranu zase požaduje v novele o vojácích, jež má změnit zejména systém jejich odměňování, zrušit pasáž, která by se lišila od znění zákona o hmotné nouzi.

Senátoři schválili, že mobilní operátoři nebudou muset přímo informovat klienty o smluvních změnách, které označí za nepodstatné. Změna Senátem prošla i navzdory obavám, že tím zhorší postavení majitelů mobilních telefonů a že Česko by za to mohlo být sankcionováno Evropskou unií. Obhájci změny v zákoně o elektronických komunikacích argumentovali tím, že takováto praxe už platí v jiných zemích EU a že sníží administrativu.