Politické grémium sociálních demokratů v pátek ráno navrhlo svému krajskému výboru v Ústeckém kraji, aby zrušilo místní organizaci v Duchcově. Důvodem je tamní koalice s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti a KSČM, která je podle vedení strany nepřijatelná. 

Předseda Krajského výkonného výboru ČSSD v Ústeckém kraji Radek Scherfer potvrdil, že bude zrušení organizace v Duchcově navrhovat. Jednání výboru je naplánováno na 24. listopadu. 

"Osobně podporuji názor politického grémia a budu doporučovat zrušení místní organizace jako takové," uvedl v pátek Scherfer. 

Grémium navrhlo mimo jiné i to, aby bylo zrušeno členství Zbyňka Šimbery a Andrey Abertové, kteří "podpořili vytvoření této nepřijatelné koalice".

Jak budete reagovat na páteční doporučení grémia?

Za necelých 14 dní, 24. listopadu, je jednání krajského výkonného výboru, kde já jako předseda budu předkládat doporučení grémia. Za sebe říkám, že situace, která nastala v Duchcově, je velice podivná. Koalice se stranou typu DSSS je v tuto chvíli extrémní řešení s extrémní stranou. Pokud měli možnost uzavřít koalici s jinými subjekty, tak to měli udělat.

V tuto chvíli se přikláním k názoru Lidového domu a domnívám se, že nedůvěryhodný koaliční partner typu DSSS by v koalici se sociální demokracií být neměl, protože nás to jako stranu poškozuje. Osobně podporuji názor politického grémia a budu doporučovat zrušení místní organizace jako takové.

Organizaci v Duchcově můžete zrušit pouze na krajské konferenci. Víte, kdy by se mohla konat? 

Krajská konference se koná 3. ledna příštího roku. Samozřejmě je tam řada procedur, kdy mají právo se i odvolat, takže v tuto chvíli tomu nechme průběh v souladu se stanovami, které ukládají mechanismus, jak se má postupovat. Po jednání krajského výkonného výboru 24. listopadu budeme moudřejší. 

Zatím tedy nepočítáte s tím, že byste kvůli tomu svolali mimořádnou konferenci?

Svolat mimořádnou krajskou konferenci je věc, která je administrativně hodně náročná. Musí k tomu proběhnout volba delegátů od místních úrovní, takže je to procedura, která je poměrně rozsáhlá. V tuto chvíli probíhá volba na řádnou konferenci 3. ledna. Jako krajský výkonný výbor se k tomu 24. listopadu postavíme a rozhodneme.

Radek Scherfer, předseda Krajského výkonného výboru ČSSD v Ústeckém kraji.Podle vás by se tedy měla zrušit celá místní organizace, ne jen vyloučit dva zastupitele za ČSSD?

Přikláním se k názoru politického grémia, které ráno zasedalo, a myslím si, že spolupráce s nedůvěryhodným koaličním partnerem jako je DSSS je v rozporu s dlouhodobým programem sociální demokracie. Takže toto je na místě.

Nový starosta Zbyněk Šimbera ve čtvrtek řekl, že ČSSD neměla jinou možnost, než utvořit koalici s DSSS. Berete to jako argument?

Je to otázka diskuze, ale věc číslo dvě je ta, že v takto extrémním případě, jako je uzavření koalice s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, to mělo být probráno na vyšším politickém orgánu, to znamená alespoň na úrovni okresu.

Mluvil jste už se starostou Šimberou?

Nemluvil. Mluvil jsem se zástupci okresní organizace, mluvil jsem s předsedou strany, s ústředním tajemníkem a místopředsedou strany. Opravdu to komunikujeme poměrně detailně. S předsedou strany Bohuslavem Sobotkou jsme si ve čtvrtek vyměnili několik SMS zpráv.