Poslanci už v prvním čtení pozastavili projednávání zákona, který má zabránit tomu, aby ústavním činitelům od začátku příštího roku významně stouply platy. Prezidentovi, členům vlády, poslancům nebo senátorům by mohly platy stoupnout až o čtvrtinu. Novela zákona by navýšení platů upravila na jedno procento ročně.

Poslanci postoupili vládní normu k posouzení do výborů, ale poté pozdě požádali o zkrácení lhůty projednávání na 30 dnů. Premiér Bohuslav Sobotka se snažil věc zvrátit opětovným otevřením rozpravy. Na to reagovaly některé strany opozice vyhlášením přestávek klubů až do konce jednání Sněmovny.

"Pan premiér otevřel rozpravu, čímž evidentně chce, aby se o tomto zkrácení hlasovalo. Nebylo nám to avizováno, my si to musíme promyslet. Žádám o hodinu na přestávku poslaneckého klubu," prohlásil na jednání poslanec Miroslav Kalousek z TOP 09. O přestávku pak požádaly i kluby ODS a hnutí Úsvit, řádná říjnová schůze dolní komory, jež se protáhla na tři týdny, tím skončila. Stenozáznam z jednání naleznete zde.

Růst platů

Novela počítá s růstem základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 korun. V následujících čtyřech letech by činila 52 248 korun.

Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze mzdové základny 65 103,50 koruny.

Takové zvýšení by státní rozpočet vyšlo příští rok na 118,6 milionu korun.

Návrh státního hospodářského plánu skokový růst platů nepředpokládá.

Podle premiéra Sobotky vyhlášením přestávky opozice zmařila projednání novely včas. "Podle mého názoru tím, že opozice požádala o přestávku, tak vlastně znemožnila dokončení prvního čtení na této schůzi Poslanecké sněmovny," řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K předloze se podle něho bude nutné vrátit asi na mimořádné schůzi, příští týden o tom má jednat koalice.

Na pozdržení projednávání se ale podíleli poslanci jak opozice, tak také koalice. 

Sociální demokrat Ladislav Šincl při sněmovní debatě uvedl, že předloha není systémová. Platy by se měly podle něho zvyšovat automaticky jako před zmrazením a neměl by se narušovat princip rovnosti mezi soudní, výkonnou a zákonodárnou mocí. "Pokud nebudou takové principy v rámci pozměňujícího návrhu přijaty, tak pravděpodobně tento zákon já nemohu podpořit," řekl.

Kriticky promluvil i Šinclův stranický kolega Vítězslav Jandák, jenž upozornil na to, že "ten pitomej poslanec má základ 55 000 korun a dává zákony této země". "Dělejme ze sebe blbce, on nás stejně národ mít rád nebude," řekl.

"Já jakkoli cítím sympatie vůči vystoupení pana poslance Jandáka, cítím potřebu si to upřesnit. On řekl, že ten pitomej poslanec má základ 55 tisíc korun. Pro toho pitomýho poslance je to dost, ne že by tu nebyli. Pro toho chytrého je to nedůstojné," odpověděl na Jandákovu výtku poslanec Kalousek.

Sobotka se domnívá, že ve všech klubech se najdou poslanci, kteří zákon projednat nechtějí. Soudí ale, že růst platů ústavních činitelů o 26 procent je nepřijatelný. "To se musí stihnout," prohlásil a schválení zákona označil za jeden z důležitých úkolů pro koalici.