Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí s kandidaturou Dana Ťoka na ministra dopravy. Oba aktéři to řekli po svém sobotním setkání. Ťok dle svých slov vyvrátil obavy premiéra z možného střetu zájmů, který vyplývá ze skutečnosti, že Ťok až doposud řídil významnou stavební firmu Skanska.

Sobotka a Ťok se také shodli na hlavních úkolech, které před novým ministrem stojí. Ťoka, který má ve funkci nahradit Antonína Prachaře, navrhlo hnutí ANO.

"Především je to otázka rozhýbání výstavby dopravní infrastruktury," uvedl k Ťokovým úkolům Sobotka. Dodal, že s tím souvisí i rychlá personální stabilizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Druhým důležitým úkolem podle Sobotky má být dodržení harmonogramu přípravy veřejné soutěže na nového dodavatele mýtného systému a v neposlední řadě je potřeba stabilizovat ekonomickou situaci Českých drah.

Dopis s návrhem Ťoka na post ministra chce Sobotka odeslat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi ještě během soboty. Prezident už avizoval, že se chce před případným jmenováním ministrem s Ťokem sejít také.

Kvůli svému působení v čele Skansky se Ťok podle premiéra nachází v neobvyklé situaci, kterou nelze bagatelizovat. Jde podle Sobotky o největší Ťokovu komplikaci, vhodnost kandidáta na post šéfa dopravního resortu kvůli tomu zvažoval. Nakonec převážila Ťokova dobrá pověst a jeho angažování při prosazování transparentních zakázek ve stavebnictví, dodal předseda vlády.

Ťok přitom v sobotu obavy ze střetu zájmů bagatelizoval. "Myslím, že otázka střetu zájmů je trochu virtuální záležitost," uvedl po jednání se Sobotkou. Ve společnosti Skanska už minulý týden ukončil všechny exekutivní funkce a jako ministr dopravy hodlá vystupovat zcela transparentně.

To podle něj spočívá mimo jiné v tom, že bude respektovat všechna rozhodnutí soudů ohledně sporů státu se Skanskou. Zároveň dodal, že kvůli své minulosti očekává větší zájem novinářů o jakékoliv budoucí kroky, které by mohly zavdávat otázky v souvislosti s případným střetem zájmů. Přestože ještě dosud nemá rozmyšleno, koho bude chtít mezi své nejbližší spolupracovníky, už předem vyloučil, že by do vedení ŘSD přivedl někoho ze Skansky.

Ťok už se s premiérem setkal ve čtvrtek, předseda vlády ho požádal, aby mu do soboty vypracoval odpovědi na deset otázek ohledně jeho možného působení v čele resortu. Kromě vyřešení problému se střetem zájmů dostal Ťok za úkol odpovědět mimo jiné na to, jak bude vyřešit situaci ve špatně fungujícím ŘSD, které se v minulosti potýkalo s personální nestabilitou. Dále měl nastínit vlastní přístup k otevírání trhu s železniční dopravou nebo způsob, jakým zajistí včasný výběr nového provozovatele mýtného systému.

Prachař, který na ministerstvo také přišel s manažerskou zkušeností ze soukromého sektoru, byl často kritizován opozicí i koaličními partnery, mimo jiné za časté personální výměny v ŘSD nebo přípravu tendru na nového provozovatele mýtného systému. Na funkci rezignoval ve středu.