V obálce, která ve čtvrtek dorazila ministrovi financí Andreji Babišovi, byla smrtelná dávka jedu. V pondělí to řekl mluvčí Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Radek Pokorník.

Zásilky doručené na Hrad a do televize Prima toxické nebyly. Již v úterý přišla na ministerstvo vnitra obálka s kyanidem. Není jasné, zda šlo o stejnou látku. Ústav vzhledem k vyšetřování případu nemůže bližší podrobnosti sdělovat. Vláda v pondělí kvůli zásilkám přijala další bezpečnostní opatření, ale nezveřejnila je.

Babiš upřesnil, že obálka dorazila přímo k němu domů a byla podána ve Slovinsku. "Nevím o tom, že obsahovala smrtelnou dávku jedu," uvedl. Vysvětluje si to tím, že aktivity ministerstva vadí mnoha lidem, kteří nepodnikají poctivě.

Podle informace mluvčího ministerstva financí Radka Ležatky má ministr přesměrovanou poštu z místa bydliště na ministerstvo financí, proto zásilka přišla na ministerstvo. Zdraví žádného ze zaměstnanců úřadu nebylo podle Ležatky ohroženo.

Policie informace o podezřelých zásilkách z minulého týdne nechtěla kvůli pokračujícímu vyšetřování komentovat. "Případem se stále intenzivně zabýváme," řekla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání vlády řekl, že kabinet se věcí zabýval a přijal dodatečná a přísnější opatření. Upřesnit je však nechtěl, prý aby nenapovídal pachatelům.

"Já si myslím, že to vyšetřování se posunuje. Ze strategických důvodů nebudu sdělovat, jakým směrem, ale myslím, že se posouváme k tomu, abychom pachatele dopadli," poznamenal také Chovanec.

Podle dřívějších informací ministerstva financí zásilka obsahovala bílý krystalický prášek. Ve čtvrtek dorazil bílý prášek také na adresu správy Hradu, nikoliv do kanceláře prezidenta. Testy této látky ale podle Pokorníka byly bez radioaktivních či biologických nálezů. Do televize Prima dorazila podezřelá zásilka s bílým práškem v pátek. Ani ta podle testů laboratoře nebyla toxická.

Premiér Bohuslav Sobotka nechtěl minulý týden situaci přeceňovat. Není to podle něho nic, co by ohrožovalo bezpečnostní situaci v České republice. V pondělí dělil, že ministerstvo vnitra instruovalo veřejné úřady, rovněž členové vlády byli upozorněni. "Zbytek je věc policie," uvedl.

Sérii podezřelých zásilek odstartovala v úterý obálka, která přišla ministrovi vnitra Milanu Chovancovi. Ta obsahovala dvě ampule kyanidu v životu nebezpečném množství. Zásilka byla odeslána ze severu Evropy.

Naposledy se zásilky s bílým práškem v Česku objevily v září, kdy je obdržely některé úřady včetně Hradu. Podle vyjádření Chovance není pravděpodobné, že by minulý týden šlo o stejného pachatele jako v září. Zásilky s podezřelým obsahem se objevovaly i dříve, ale žádná z nich podle dostupných informací neobsahovala nebezpečnou látku.