V polovině března se v budově New York University v Praze sešla reprezentativní skupina lidí –  velvyslanci, bývalí i současní ministři a další politici, ekonomové, lidé z byznysu i z neziskového sektoru, novináři, experti na zahraniční politiku.

Přišli na konferenci České národní zájmy uspořádané obecně prospěšnou společností Bílá lilie. Slibovat si od tohoto shromáždění lepší vhled do toho, co to ty české národní zájmy vlastně jsou, je zcela namístě.

Pečlivý pozorovatel však po celodenním maratonu diskusí musel nutně dospět k jasnému závěru – národní zájmy si každý definuje po svém, vlastním úhlem pohledu, naplňuje je různým obsahem, s různou vahou a proměnlivými cíli.

Negativní vymezování

Mezi nejčastěji jmenované obecně platné zájmy států patří vedle dobrých sousedských vztahů zejména blahobyt a bezpečnost. „Národní zájmy jsou už dávno prázdnou floskulí používanou spíše jako kladivo na oponenty. Častěji se dozvídáme, že něco v národním zájmu není, než že je. Národním zájmem proto podle mne je dohodnout se na zahraniční politice a kultivaci politického života v České republice,“ pojímá téma spíše filozoficky Petr Pithart. 

Za pravdu mu dávají nedávné události. Když se premiér Petr Nečas rozhodl nepřipojit svůj podpis pod fiskální smlouvu, nedozvěděla se veřejnost to, co v národním zájmu je, ale to, co v něm není. A to z obou stran politického spektra.  „Smlouva o fiskální zodpovědnosti není v zájmu České republiky a jejích občanů,“ zaznívalo a zaznívá z ODS.


Jak sousloví "české národní zájmy" vnímá prezident republiky? Je národním zájmem Česka být součástí Evropské unie? A kdo české zájmy nejvíce poškozuje?

Ptali jste se Ladislava Jakla, ředitele politického odboru prezidenta republiky. Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal v pondělí 26. března.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
VLK
Vnímáte jako riziko, že veškerá veřejná debata ohledně definování národních zájmů, se dřív, či později, stejně stočí k hrozbě vzrůstajícího nacionalismu? Je podle vás mezi těmito dvěma "slovy" velký rozdíl, nebo jsou na jedné straně téhož spektra?
Zdravím všechny čtenáře rozhovoru a přeji krásný den. K první otázce: pojmy "národní zájmy" a "nacionalismus" spolu nemají společného vůbec nic. Dojem nějaké příbuznosti mezi nimi se dlouhodobě snaží vytvářet ti, kdo si přejí, abychom na své zájmy zcela rezignovali a bez odporu se podovlili diktátu bruselské birokracie a dalším mocným zájmovým skupinám. Pojem "národní zájmy" je základním termínem politologie a diplomacie. Nijak nesouvisí s pojmem národ v etnickém slova smyslu. Je to agregovaný zájem lidského společenství v rámci jednoho státu, který nese specificky odlišné znaky od zájmu jiných společenství. Pro tento fenomén by se klidně mohlo používat pojmu "státní zájem", ale všichni cítíme, že ten je jaksi vyhrazen pro zájmy státu jako veřejné instituce. Existují zájmy universální, obecné, které jsou pro všechny státy společné a jako národní zájmy jsou chápány jen tehdy, když si konkurují. Různá poloha, kultura, struktura hospodářství a mnoho jiných faktorů ale způsobuje to, že různá společenství mají různé zájmové akcenty, často hodně odlišné. Velmi zjednodušeně tomu právě říkáme národní zájmy.
L.J.
Michal
Bojim se, ze vsechno tady bude jenom o politice. Ale jak je Vas zivot zaplnen politikou? Kolik casu ve ctvrtek u Magistera Kelleyho opravdu stravite hovorem o politice a kolik hovorem treba o pivech?
O politiku se zajímám celý život. Už od dětství. Ale to vůbec neznamená, že bych si politikou nechal zaplnit celý život. Politika dokonce nezaplňuje bezezbytku ani mou práci. I zde řeším věci provozní a nebo třeba inidividuální problémy občanů. Mimo práci se pak politikou nezabývám skoro vůbec. Ve čtvrtek u Magistera Kelleyho politiku neřeším vůbec. To bych si připadal jako na večerní směně. Rozhodně víc si tam povídám nejen o pivu, ale třeba o ženách a o muzice.
L.J.
Adámek
Dobrý den pane Jakle. Chtěl bych se zeptat na tuto věc. Kdesi jsem četl, že p.Klaus má sbírku protokolárních per z oficiálních návštěv v zahraničí. Nevíte, jsou všechna kradená jako to z Chile? Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den
Dobrý den pane Adámku. Kdysi jsem četl, že jste velký ošklivý brouk se zelenou hlavou.
L.J.
James Jonnes
Hezký den, p. Jakle. Slyšel jsem, že velmi příkře oddělujete politiku od Vašich koníčků. Těmi jsou pivo a kapela Folimanka Blues, ve které zpíváte. Co je pro vás víc? Nebo je ideální spojení koncert a pivo? Děkuji.
Ano. Politiku od soukromí odděluji velmi ostře. Ale s těmi koníčky bych to trochu opravil. Pivo určitě mým koníčkem je, možná dokonce i vášní. Ale muzika pro mne koníčkem není, je to můj způsob života. A to zdaleka ne jen tehdy, když hraju se svou kapelou Folimanka Blues. Naplňuje mne pořád.
L.J.
Lukáš
Dobrý den pane Jakle. Má otázka je osobní, pochopím pokud neodpovíte. Koho Vy osobně volíte? A pokud budeme mluvit zcela narovinu, je špatné nejít k volbám, když je někdo přesvědčený o tom, že všechny strany, které mají možnost něco změnit to z těch či oněch důvodů neudělají, nebo jim lépe řečeno může být zabráněno?
Jsem názoru, že člověk má volit podle svého přesvědčení. Ne tedy nějak takticky, např. podle toho, kdo má jaké vyhlídky na úspěch. Pokud všichni budeme volit takticky, poskytne volební výsledek úplně zkreslený obraz názorového složení společnosti. Já volím stranu Svobodných občanů. Je mi myšlenkově nejblíže a její preference jsou v tom pro mě nepodstatné.
L.J.
příznivec ODS
dobrý den, pane Jakle, dovolte mi otázku. Proč se tady na té fotce tváříte jak debil? děkuji za odpověď.
Poprosil mě o to fotograf. Podle vaší reakce se mi to podařilo, to mám radost.
L.J.
Jiří
Dobrý den, opravdu se domníváte, že když si budeme spravovat naše věci sami, neboli budou je spravovat naši skvělí lidé typu Dalík, Bém, Paroubek a další, budou zájmy všech lidí, tj. nejen lobbistů a tunelářů, hájeny lépe, než když rozhoduje Brusel?
Jste hodně naivní, pokud si myslíte, že v Bruselu jsou lidé jiní. Naopak. Jsou tam ještě pod mnohem menší veřejnou kontrolou a rozhodují naprosto svévolně o nesrovnatelně větších objemech našich peněz.
L.J.
Vít
Jednoduchá otázka - pokud by bylo nyní vyhlášeno referendum o vystoupení ČR z EU - jak byste hlasoval? Pro, nebo proti? Děkuji.
Pro. Už proto, že v referendu o přistoupení jsem hlasoval proti.
L.J.
Adam
Když čtu vaše příspěvky v médiích, prakticky pokaždé urážíte své oponenty (nemyslím argumenty, ale různými podpásovými poznámkami). Takové vyjadřování je vám vlastní nebo je to něco, co máte v popisu práce na hradě?
Asi si myslíte, že na ránu kamenem mám odpovídat květinou. Dobrá, souhlasím. V tom případě ale volím alespoň kaktus. Také si myslím, že u nějakého vašeho oblíbence by vám můj slovník nejen nevadil, ale zdál by se vám velmi roztomilý. Že mám pravdu?
L.J.
Martin
Pane Jakle, tři otázky: 1) můžete definovat pojem národ? 2) existuje v Evropě nějaký národní stát? 3) jak se zjišťuje, že národ má nějaký zájem?
Z vaší otázky je evidentní, jak hodně se na vás podepsala propaganda podle které užívání pojmu národní zájem nějak souvisí s národem či dokonce s nacionalismem. Pak bych se vás mohl zeptat, jak může mít národ banku (ČNB) nebo bezpečností úřad (NBÚ). Na první otázku najdete definici v každé encyklopedii, najděte si takovou, která se vám bude líbit. Etnografie ale není ani mým oborem, ani tématem tohoto rozhovoru. Na druhou otázku odpovídám, že téměř všechny státy v Evropě jsou tvořeny "kolem" státního národa. A na třetí otázku odpovídám, že to se nezjišťuje, o tom se debatuje. Dám vám příklad. Máme evidentně větší zájem na zpoplatnění tranzitu (jako typicky tranzitní země), než země, které přes nás transportují své zboží. Jejich národním zájmem je zpoplatnění tranzitu nám zakázat. Což se Německu přes EU podařilo.
L.J.
Orzyi
Dobrý den pane Jakl, jak vnímáte kauzu Janoušek - Bém. Co si myslíte o těchto dvou pánech?
Připadal bych si jako úchyl, kdybych se zajímal o cizí hovory. Kromě toho si rád témata pro přemýšlení povolím sám a nenechám si je vnucovat těmi, kdo se snaží nastolovat společenskou agendu.
L.J.
jl
Zrovna dnes jsem cetl studii prevazne polskych ekonomu rozebirajici evropske dotace mezi lety 2004-15. Ukazuje se, ze z celkove sumy 130 miliard je cca 60% urceno de facto jako exportni podpora techto platcu. Prekvapuje Vas to? Myslite si, ze to vi i pan Schwarzenberg, kdyz v diskuznich poradech briskne vypocitava "miliardy cisteho prijmu"? Je v zajmu nas, potazmo dalsich zemi V4 byt prijemcem takovych plateb?
Nepřekvapuje. O podobné věci jsme hovořili naposled dnes u oběda. Jsem si jist, že bruselofilové o těchto věcech dobře vědí. Ale nikdy nahlas neřeknou, co nás to vlastně všechno stojí.
L.J.
Davy
Dobry den, Ekonomické národní zájmy CR jsou vzhledem ke geopolitické kontextu jasne definovany - uzka vazba na EU a ekonomicka provazanost je pro nasi ekonomiku zivotne dulezita, ale jake "narodni zajmy" sledujete Vy? Vzhledem k tomu, ze za Vasi hradní ery se predni predstavitele EU s nami nechteji vubec bavit a nepamatuju, ze by prezident privital nebo navstivil v poslednich letech zastupce zapadoevropske velmoci.
Ekonomické zájmy jsou podmnožinou termínu národní zájmy. Podmnožinou velmi důležitou, ale nikoli zcela vyčerpávající. V posledních letech pan prezident oficiálně navštívil uplně všechny západoevropské velmoci. A představitelé všech byli u nás. Problém bude spíš s vaší pamětí.
L.J.
Moravan
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je podle vašeho názoru správný recept na řešení naší i evropské vymírání populace. Je potřeba mít 3-4 dětí na pár, ale důležitá je i dobrá výchova a zázemí a současný systém motivuje pouze k momentální spotřebě a ne nějaké dlouhodobé strategii. Pomohla by orientace na rodinu, i trochu násilná (např. zrušení důchodu placeného státem a namísto něj mít důchod placený z odvodů výhradně vlastních dětí)? Děkuji.
Stát se nemá co do populační politiky plést. Postačí, když přestane různými formami rodinu rozbíjet.
L.J.
Karel
Myslíte, že Pavel Bém jednal: a) v národním zájmu b) v zájmu ODS c) ve svém zájmu Už komentoval prezident republiky aféru pana Béma? Ještě ho hodnotí jako nejlepšího primátora?
Nevím přesně, které konání Pavla Béma myslíte. Třeba u jeho cesty do Himalájí si s kontextem s národními zájmy nejsem jist.
L.J.
Santa Clause
dobrý den, pane Jakle. Chtěl bych vědět, jestli jste také zloděj. Děkuji
Také? Myslíte jako vy? Tak to nejsem.
L.J.
Míra
Dobrý den. Chtěl jsem se Vás zeptat jestli Vám nevadí že kmotři z ODS podplatili dvěma milióny korun zákonodárce aby při prezidentské volbě zvedli ruku pro Klause? Jak vyplynulo z odposlechů BIS zveřejněných v pátečních Televizních novinách na Nově.
Nevadí. Nic o tom nevím.
L.J.
karel
Cesko už dnes není ekonomická jednotka ( pokud vím i cementárny , kamenolomy tady vlastní němci) , je součástí větší ekonomické jednotky dejme tomu EU. Není přirozené aby se ekonomické realitě přizpůsobila politika , nebo politické celky? Případně jak se ekonomicky osamostatnit
Součástí širšího ekonomického kontextu byly už kmeny v pravěku. Vzájemný obchod neznamená ztrátu různých forem subjektivity.
L.J.
Martin
"Pojem "národní zájmy" je základním termínem politologie a diplomacie. Nijak nesouvisí s pojmem národ v etnickém slova smyslu. Je to agregovaný zájem lidského společenství v rámci jednoho státu, který nese specificky odlišné znaky od zájmu jiných společenství. Pro tento fenomén by se klidně mohlo používat pojmu "státní zájem", ale všichni cítíme, že ten je jaksi vyhrazen pro zájmy státu jako veřejné instituce." jste před chvílí, pane Jakle, napsal. Při takto formulovaném výkladu ale můžeme chápat celou Evropskou unii jako jeden národ. S tím pak lze jen souhlasit. Děkuji za pěknou definici EU a poraďte ji i panu prezidentovi.
To není definice EU. EU je mezinárodní organizace. Nemůže mít své národní zájmy, protože neexistuje politický národ EU.
L.J.
Pepa
Dobrý den, je vůbec dnes možné odejít z EU, aniž bychom to odnesli? Případně, je nějak možné změnit EU do ideálního stavu, kdy je to jen "zóna volného obchodu" bez protekcionismu, dotací, nařízení, směrnic atp.? Osobně si myslím, že by to šlo, ale velké státy to nedovolí (kdyby začal fungovat volný trh, zemědělství Francie se zhroutí tak, jako ho zničili nám po vstupu do EU). Děkuji
Není to možné. Všechno něco stojí. Jde o to pouze přemýšlet, jestli nás stojí více zůstat nebo odejít. Jako se to zpívá v mnoha písních.
L.J.
Jimmy Hayek
Dobrý den, pane Jakle. Neuvažujete o vstupu do Strany svobodných občanů? Děkuji.
Uvažuji.
L.J.
Pepa
Dobrý den. Proč se ČR a potažmo EU nebrání dovozu levných šmejdů z Číny a Asie vůbec? Vždyť tyto výrobky dělají lidé za otrockých podmínek, někdy i děti, mnohé z těchto výrobků jsou napodobeniny výrobků z rozvinutých zemí, které musí dávat velké peníze do výzkumu.
Nemyslím, že bychom se měli bránit dovozům. Ať každý kupující sám zváží, kolik za jaké zboží zaplatí. Argument o pracovních podmínkách ve světě je jen pokrytectví. Ženy a děti v různých civilizacích pracovaly po tisícíletí a na určitém stupni vývoje je to jediná cesta k přežití. Pod záminkou vývozu dobra jde pouze o protekci domácí neefektivní produkce na úkor jak spotřebitele, tak i chudších zemí. Ty různými omezeními přicházejí o stamiliardy a bohatí protekcionisté se pak nechávají fotografovat, jak jim milostivě z dobroty pošlou pár pytlů rýže. Na kterou by si určitě chudé země vydělaly, kdyby s nimi ty bohaté normálně férově obchodovaly.
L.J.
Vladimír
Pane Jakle, docela Vám fandím, nemáte někdy pocit marnosti? Myslíte si, že se nám podaří vystoupit z EU, anebo je to "na furt". Děkuji.
Každý člověk mívá pocity marnosti. Ale s těmi se lze potýkat právě vědomím, že nic není "nafurt".
L.J.
Laďa
Nebylo by přijetí působnosti policie a soudnictví Německa a Rakouska i na našem území vysvobození pro nás? Jinak spadáme do mafianského bahna, které nemá období. Co na to říkáte ?
Nebylo. Máte zidealizované představy o poměrech v jiných zemích.
L.J.
Milan Dolejší
Dobrý den, na úvod bych rád politoval autory některých příspěvků, je to opravdu smutné, co sou lidi ze sebe schopni vypustit. Ale k věci: Jak si případně představujete fungování ČR mimo EU? Předpokládám formou nějaké integrace do EFTA, jak mají v programu Svobodní?
Ano, například tak. V každém případě zůstaneme součástí otevřeného ekonomického prostoru.
L.J.
Pepa
Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu nebyly od roku 2008 do roku 2010 řádně zaplaceny daně za dovezené zboží v hodnotě až 445 miliard korun. Proč, když už je u nás likvidován průmysl a zemědělství, nedokážeme vybrat aspoň daně za dovoz zboží?
Tuto zprávu neznám. Ani nevím, z jakých dat vychází. Správa není u nás úplně bez chyby, ale nemyslím, že je řádově jiné kvality než kdekoli jinde. V každém případě by vyšší efektivitě výběru pomohlo zjednodušení daňové soustavy a odbourání mnoha výjimek.
L.J.
Vaclav Petr
Zdravim Vas, Lado, kdy se dockame nejakeho vyjadreni od Vaseho sefa a naseho prezidenta. Od te doby, co zacaly vychazet na svetlo ti mazanci a kolibrici, tak je nejak podezrele potichu (jinak komentuje kazde vajicko). A co vy? Jak hodnotite prokazane konexe Vaclava Klause na Romana Janouska (spolecne golfove turnaje, lobovani za Prominecon, pochavala Pavla Bema za jeho primatorovani, apod.) Az na veky! Vasek
Nehodnotím. Nic o tom nevím. Neprogramuji své myšlení podle plánu jednoho novináře.
L.J.
mis3
Chtěl bych Vám pouze říct, že k Vám nemám vůbec nic...
Není zač.
L.J.
Josef
Dobrý den, předně, Vaše odpovědi mne baví, jen tak dál :-D Jsem rád, že někdo umí být nad věcí a místo vulgárních gest a urážek taktním způsobem reagovat a dostat diskusního soupeře na lopatky s určitým stylem. Rád bych se Vás zeptal na toto: 1. Jak vnímáte to, že občané často tvrdí, že lepší by bylo předat řízení do EU, protože tady je "samý korupčník". 2. Jak vnímáte to, že "je to tady samý korupčník" (nebo jinak, jak pohlížíte na úroveň korupce v ČR a v Praze) 3. Trošku mne trápí zprávy o kupčení s prezidentskými milostmi. Existuje někde vyjádření proč jich pan prezident dává tolik a co ho k tomu v tom které případě vede? 4. Jaký vidíte rozdíl mezi EU a RVHP? Děkuji a přeji pěkný den
1) protože o korupci na úrovni EU se u nás nepíše. Velká část Bruselem nám vnucovaných předpisů je součástí podnikatelských projektů zájmových skupin. 2) podle sebe soudím tebe. Já to tak nevnímám. 3) existuje. Určitě např. na stránkách pana prezidenta. 4) 25 let.
L.J.
Jaromír Pivomil
Pane Jakl, jste prý odborníkem na pivo a také jsem slyšel, že chcete prosadit v zákonech rovné podmínky pro vinaře i pivovarníky, je to pravda?
Ano, snažím se o to. Považuji totiž za velkou nespravednost, že z piva se spotřební daň platí, zatímco z vína ne. Nesouhlasím se samotným principem spotřební daně. Daň má sloužit pouze k výběru prostředků na financování veřejných statků, ne k usměrňování chování lidí. Ale když už takový institut existuje, tak má mít svou logiku. Spotřební daň z piva a lihovin se údajně platí kvůli potřebě omezit konzumaci alkoholu. Pak má ale existovat daň z alkoholu. Její výše by se odvíjela od procenta alkoholu v alkoholických nápojích.
L.J.
Třídní přítel lidu
nemám dotaz. Jenom bych Vás chtěl podpořit proti zlým a štvavým útokům, jistě vedených ze zahraničních centrál. Náš uliční výbor pevně stojí za vedením strany a vlády.
A jsou ve vašem uličním výboru všichni takoví uličníci?
L.J.
I
EU peníze nevydělává (pokud nepočítáme ty, které inflačně natiskne). Neměl by být národní zájem ČR omezit platby do Bruselu na nejnižší možnou míru, tedy na pouhé platy českých úředníků + pronájem kanceláří?
Ano. Každou chvíli nás někdo straší, že nám omezí platby z Bruselu, pokud s nimi nebudeme zacházet průhledněji. Je na čase do Bruselu vzkázat, že tam naopak my přestaneme posílat peníze českých daňových poplatníků, pokud s nimi budou dál zacházet tak neprůhledně a nehospodárně.
L.J.
Martin
(Mýlíte se, politický národ EU samozřejmě existuje ve stejném smyslu, jako existuje politický národ ČR.) Dokud se k tomu nevyjádří občané v referendu, těžko můžete tvrdit o něčem, zda to je či není v národním zájmu. Z čeho tedy pramení vaše definice národního zájmu? Máte nějaké tajné průzkumy?
Mýlíte se vy, pokud si myslíte, že o každém politologickém pojmu musí být vyhlášeno referendum.
L.J.
filip 1984
Dobrý den, nemohu se zbavit dojmu že podstatou boje lidí kolem V. Klause proti EU je to, že představuje limitující faktor pro vybudování "kapitalismu bez přívlastků". Nic jiného v tom podle mě není, nemyslíte?
Nejsem odborník na zbavování lidí jejich dojmů.
L.J.
tomomot
Je českým národním zájmem, aby prezident republiky podporoval morálně pochybné politické existence jako je exministr Dobeš, exministr Bárta nebo exprimátor Bém?
Vidíte pojem národní zájmy poněkud hloupě. Ten se neodvíjí od konkrétních mediálních kauz.
L.J.
Karel
Mnoho politiků straší lidi Unií, Německem a bije se za "národní zájmy". Protože pracuji jako firemní konzultant, myslím si, že mám obstojný přehled o naší legislativě a jejím praktickém uplatňování a o tom, co brání našemu ekonomickému růstu. S klidným svědomím zde prohlašuji: "Dej Bože, ať u nás máme alespoň kousek z Unijní legislativy bez tuzemských deformací a přílepků". Za Husáka se povídal vtip: 300 let jsme trpěli pod Rakouskou nadvládou. Ó jak krásně by se nám dnes trpělo. Jste si jist, že jde opravdu o NÁRODNÍ ZÁJMY a ne jen o MOJE HŘIŠTĚ BEZ DOHLEDU?
Vašemu klidnému svědomí se docela divím.
L.J.
Vaclav Petr
Lado, o cem to mluvite. Jakeho jednoho novinare? Tohle neni ustrizek z nazorove rubriky, to jsou realne odposlechy. Ale chapu, ze tuneldedek Klaus ma sevrene pulky. A vy tez. Good luck!
Vy dobře víte, kterého novináře mám namysli. Přeji všem tazatelům pěkné jaro a vlastní rozum.
L.J.