Čínské investice v Česku v letošním roce podle prezidenta Miloše Zemana překonají všechna očekávání, dosáhnou 95 miliard korun. A investice jdou i opačným směrem, automobilka Škoda v Číně během pěti let investuje 60 miliard korun.

Druhý den návštěvy čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga přinesl podpis smlouvy o strategické spolupráci mezi Českem a Čínou. Ministři obou vlád pak podepsali memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství.  

Kvůli čínskému prezidentovi pokračují protesty. TOP 09 například vyvěsila z okna vlajku Tibetu. Odpoledne se středobodem návštěvy stal pražský park Kampa. Tady, konkrétně v Lichtenštejnském paláci, se odehrávala další jednání Si Ťin-pchinga s českými politiky, ale pokračovaly tu i demonstrace obou táborů. Ty od sebe musela odstavit až živá hradba policistů.

Mezitím se Česká národní banka dohodla s Čínskou regulatorní komisí na rozšíření vzájemné spolupráce. Oba regulátoři budou kooperovat v případě, že by banky působící na obou trzích byly ohroženy krizí. Instituce si budou vyměňovat i informace v rámci dohledu nad skupinou PPF, jejíž Home Credit v Číně působí.

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:09
Si Ťin-pching dorazil na Pražský hrad

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad. Při české hymně znějí slavnostní salvy z děl.

10:10
Další skupinky vítačů i odpůrců čínského prezidenta v okolí Pražského hradu
10:12
Na Hradě byly problémy s větrem
10:20
Premiér na ceremoniálu není

Uvítací ceremoniál na Hradě přenáší živě i CCTVnews. Na přenosu z Hradu jsou vidět zástupci ministerstev zahraničí, dopravy, průmyslu a obchodu, financí... Ale premiér chybí.

10:26
Kalousek se Schwarzenbergem vyvěsili na sněmovnu tibetské vlajky

Opoziční TOP 09 ráno vyvěsila z oken sněmovny dvě tibetské vlajky. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil, že se sluší demonstrovat proti diktátorovi, který nechá hromadně popravovat, zavedl osobní kult a tuhou cenzuru.

"Ale ještě větší důvod je, že protestujeme proti přístupu našich papalášů. Takové - promiňte - řiťolezectví jsem ještě nikdy nezažil, jako teď vidím," prohlásil Schwarzenberg. "Ani Hácha Hitlera tam (do zámku v Lánech) nepozval," dodal.

TOP 09 vyvěsila při návštěvě čínského prezidenta dvě tibetské vlajky z oken sněmovny.

10:37
Mezitím v čínském byznysu...

Společnost Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a Jiřího Šmejce hodlá v Číně do svého byznysu investovat šest miliard jüanů, v přepočtu 921 milionů dolarů (přes 23 miliard korun). Peníze, které mají zdvojnásobit tamní čínský byznys úvěrové společnosti, chce utratit do konce roku 2017. Více čtěte ZDE.

10:45
Si Ťin-pching se setkal s Milošem Zemanem

Čínský prezident Si Ťin-pching se na Pražském hradě setkal s Milošem Zemanem.

10:49
Omezení dopravy

Pražský hrad se kvůli návštěvě čínského prezidenta uzavřel, policie zde vytvořila bezpečnostní zónu. Ve městě jsou omezení pro auta, kolem Hradu nejezdí tramvaje.

Při průjezdu kolony Si Ťin-pchinga Chotkovými sady se mezi jeho příznivci a odpůrci strhla potyčka, při které muž protestující proti čínské lidskoprávní politice skončil na zemi. Konkrétní bezpečnostní opatření policie nechce z taktických důvodů zveřejňovat. Už dříve oznámila, že nad Hradem bude při návštěvě čínského prezidenta bezletová zóna a v ulicích Prahy budou stovky policistů a vojáků.

10:59
ČNB bude spolupracovat s čínskými regulátory

Česká národní banka se dohodla s Čínskou regulatorní komisí na rozšíření vzájemné spolupráce. Oba regulátoři budou kooperovat v případě, že by banky působící na obou trzích byly ohroženy krizí. Instituce si budou vyměňovat i informace v rámci dohledu nad skupinou PPF, jejíž Home Credit v Číně působí.

"Memorandum o porozumění jsme podepsali jako první ze všech zemí EU. Jeho rozšíření je krokem, který nás opět dostává před ostatní členské země Evropské unie," řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

11:12
Kdo promluvil pro China Daily
11:14
600 projektů, přes 111 miliard

Čínská rozvojová banka už v rámci Iniciativy pásu a stezky, do které patří i Česká republika, podpořila 600 projektů za celkem 111,4 miliardy dolarů.

Šlo zejména o investice v oblasti energetiky, těžby a dopravní infrastruktury.

"Česká republika leží ve střední Evropě a má rozvinutou dopravní infrastrukturu, funkční právní systém a vzdělané obyvatele. Proto je v rámci Iniciativy pásu a stezky důležitou zemí," řekl ředitel Čínské rozvojové banky Chu Chuaj-pang.

11:20
Spolupráce s Čínou: PPF a Bank of China v Praze

Předseda Čínské bankovní regulatorní komise Šang Fu-lin vyjmenovával na podnikatelském fóru příklady česko-čínské spolupráce. Zmínil například loňské otevření pobočky Bank of China v Praze nebo aktivity skupiny PPF v Číně. Home Credit zde od roku 2007 půjčil celkem 20 miliard jüanů.

"Věřím, že na základě rozšířeného memoranda o porozumění a také díky další spolupráci s PPF dojde k prohloubení bilaterální kooperace," řekl Fu-lin.

11:33
Bank of China má dobré vztahy s EPH i ČEZ

Podle viceprezidenta Bank of China Kao Jing-sina banka navázala dobré vztahy se společnostmi EPH, ČEZ, PPF a deseti českými bankami. V oblasti clearingu čínské měny spolupracuje s Českou spořitelnou a Raiffeisenbank.

"Čínský jüan je druhá největší světová měna pro obchodování, pátá pro platby a sedmá mezi rezervními měnami," řekl na podnikatelském fóru Kao Jing-sin.

11:39
Čínští podporovatelé Si Ťin-pchinga nabírají sílu na odpoledne
11:47
Podrobněji k dohodě ČNB s Číňany

Na poli měnové politiky se ČNB se zástupci Číny setkává pravidelně.

Guvernéři se potkávají každé dva měsíce na setkání Banky pro mezinárodní platby v Basileji. Na jaře a na podzim se navíc zástupci obou regulátorů potkávají na setkáních MMF. Zástupci obou institucí se také setkávají na řadě dalších schůzek na expertní úrovni.

11:59
Petr Fischer: Drobná čínská marginálie

Při loňské návštěvě Si Ťin-pchinga v Londýně byly podepsány obchodní smlouvy za desítky miliard liber. "Česko ale není Británie: z hlediska investičního ani politicko-strategického není tak zajímavé," píše v komentáři pro HN Petr Fisher. "Pro Miloše Zemana platí, že když mohou Britové, můžeme také." Více čtěte ZDE.

12:10
Skutečné čínské investice v ČR

V rámci visegrádské čtyřky si Česko stále drží s počtem investic i jejich objemem až třetí místo.

V letech 2003 až 2015 Číňané v Česku investovali celkem 18krát v souhrnné výši 9,17 miliardy korun. Investice v Česku vytvořily 3148 pracovních míst. Pro srovnání, v Maďarsku Číňané proinvestovali za stejné období 30,2 miliardy korun a vytvořili 7516 míst. Více ZDE.

12:17
Dohoda mezi bankovními asociacemi podepsána

Na Čínsko-českém finančním fóru bylo podepsáno memorandum mezi Čínskou bankovní asociací a Českou bankovní asociací. Obě instituce zastupující komerční banky se dohodly na budoucí spolupráci, výměně informací a know-how.

"Jde o historický moment," řekl náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Filip Hanzlík. Za velmi důležitou a historicky významnou událost podpis memoranda označil také viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

12:19
Oba prezidenti podepsali dokumenty

Prezidenti podepsali dokumenty o spolupráci mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou.

Nyní budou následovat dohody o obchodní spolupráci, které podepíši čeští ministři.

12:25
Dohodu o spolupráci podepsaly i PPF a Bank of China

Memorandum o spolupráci podepsaly na Čínsko-českém finančním fóru také dvě soukromé společnosti - česká investiční skupina PPF, která v Číně působí prostřednictvím poskytovatele spotřebitelských úvěrů Home Credit, a Bank of China, jež v Praze loni otevřela svoji pobočku.

12:32
Home Credit v Číně

Poskytovatel spotřebitelských půjček, který patří skupině PPF, je na čínském trhu 12 let, působí ve 24 provinciích a celkem má v zemi přes pět milionů zákazníků.

V 80 procentech případů úvěruje lidi, kteří si berou první půjčku. Většinou jde o osoby mladší třiceti let. V roce 2015 uzavřel se zákazníky 5,2 milionu nových smluv, letos chce tento počet navýšit na osm milionů. Tržby chce téměř zdvojnásobit z loňských 18,7 miliardy jüanů na 36,2 miliardy jüanů. Zisk po zdanění by měl letos v Číně dosáhnout jedné miliardy jüanů.

12:35
Muže s vlajkou Východního Turkestánu zbili podporovatelé čínského prezidenta

Filipa Lexu krátce po průjezdu čínského prezidenta napadli jeho podporovatelé. Na místo dorazil s vlajkou Východního Turkestánu.

"Sebrali mi vlajku, kterou jsem měl v ruce. Ta někde zmizela, naštěstí mám další. Pak mě začali mlátit tyčemi s čínskými vlajkami - mlátili mě po hlavě, mám pár boulí. Pak jsem spadl na zem a kopali mě do břicha, dokud policie nezasáhla," popsal na místě reportérce HN Lexa, doktorand v Ústavu Dálného východu, který studuje čínskou literaturu. 

"Myslím si, že policie měla shromáždění rozpustit, protože nedokázala zajistit poklidný průběh. Takové násilí na člověku, který má protichůdný názor, není v této zemi přípustné," dodal Lexa.

12:45
Zeman: Čína letos v Česku investuje 95 miliard korun

Čínské investice v Česku jen v letošním roce podle prezidenta Miloše Zemana dosáhnou 95 miliard korun. Automobilka Škoda pak v Číně během pěti let investuje 60 miliard korun. Více o první vlně investic ZDE.

12:55
Čína a ČR mají podle Si Ťin-pchinga posílit vzájemné propojení

Čína a Česko by měly prohlubovat pragmatickou spolupráci a posílit vzájemné propojení, řekl čínský prezident Si Ťin-pching po setkání s Milošem Zemanem. Posílit by podle něj měla všestranná výměna mezi vládními orgány, politickými stranami, jmenoval i hospodářskou spolupráci, kulturní výměnu a kooperaci mezi regiony.

13:04
Se Sim na fotbale

V pražském Edenu se dnes rozehrál mládežnický fotbalový turnaj Slavia International Cup. Jak píše Luděk Mádl, je tak trochu součástí širšího programu návštěvy hlavy čínského státu v České republice.

13:07
Policie obvinila z krádeže pročínského demonstranta

Mluvčí policie Andrea Zoulová potvrdila, že mezi zadrženými je i jeden "pročínský demonstrant", cizinec, který byl včera zadržen na Evropské třídě při vítání čínského prezidenta. Obviněn byl z krádeže vlajky. Celkem bylo zadrženo 13 lidí, ostatní tedy byli Češi. 

13:10
"Většina demonstrantů s vlajkami Tibetu a Fa-lun-kung nejsou Číňané," říká ve videu jedna z podporovatelek Si Ťin-pchinga
13:17
Si Ťin-pching: Díky za vřelé přijetí

"Dovolte mi vyjádřit srdečné pozdravy občanům České republiky. Děkuji panu prezidentovi a české vládě za pečlivou organizaci mé návštěvy, za vřelé přijetí. Díky tomu se zde cítím jako doma. Krásná česká krajina, dlouhá historie, země a její pohoda, kultura, dědictví ve mně zanechaly hluboký dojem," uvedl čínský prezident u příležitosti přijetí na Pražském hradě.

13:25
Zdraví, věda i potvrzení partnerství Prahy a Pekingu

Co vše se tedy dnes na Hradě podepsalo?

Po podpisu smlouvy o strategické spolupráci následovalo uzavření dalších deseti memorand nebo partnerských smluv. U stolu se postupně vystřídali ministři zahraničí, průmyslu, zdravotnictví, školství, dopravy a místního rozvoje.

Šéfové diplomacií Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Wang I uzavřeli memorandum o porozumění ohledně společné formulace návrhu plánu bilaterální spolupráce mezi vládami. Další memoranda a dohody se týkají například průmyslových zón, vědecko-technické spolupráce, spolupráce v oblasti zdravotnictví a investic do infrastruktury cestovního ruchu nebo civilního letectví.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) za hlavní město podepsala dohodu o navázání vztahu sesterských měst s primátorem Pekingu. Text smlouvy mezi Prahou a Pekingem byl kritizován kvůli tomu, že hlavní město v ní uznává politiku jedné Číny.

13:28
Kampa se zavírá - Si tu bude jednat se Sobotkou

Od 16:40 bude na pražské Kampě, konkrétně ve vládním Lichtenštejnském paláci, jednat s čínským prezidentem český premiér Bohuslav Sobotka. Už nyní je část veřejného prostoru na místě kvůli schůzce uzavřená. 

13:31
Bělobrádek se vzdal setkání

Odpoledního setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem by se měli vedle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zúčastnit i vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a pětice dalších členů vlády. Podle Úřadu vlády by měl na jednání být i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten ale ČTK sdělil, že má jiný program. Ministři budou s čínským prezidentem diskutovat především o vzájemném obchodu.

"Na China-Czech Financial Foru centrálních bank jsem Číně popřál, aby na hospodářský úspěch navázala úspěšně i v pokroku v lidských právech," napsal také Bělobrádek dnes na svůj Facebook. 

13:47
O kultuře bez ministra

Oba prezidenti ve svých vyjádřeních vyzdvihují kulturní spolupráci obou zemí. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na svém Twitteru poznamenal, že nebyl pozván...

Herman už před týdnem uvedl, že se Číně nelíbilo, že sněmovna na jeho popud 10. března držela minutu ticha za oběti protičínského povstání v roce 1959. Současně zdůraznil, že kulturní a obchodní výměnu je důležité podporovat, ale ne za každou cenu.

13:51
Petr Honzejk na Facebooku: Vlajky o rozměrech prostěradla

cinaKomentátor HN Petr Honzejk na Facebooku: "Čínská turistika v Praze. Vy si snad neberete na zájezdy prapory o rozměrech prostěradla na dvoupostel?!"

 

14:07
Centrum dění se přesouvá do okolí Kampy
14:09
Protesty na Kampě živě na DVTV

Protest na Kampě na podporu Tibetu a Tchaj-wanu začíná ve 14:30. Na místě jsou podle svědků stovky lidí, nechybí ani organizovaní fanoušci prezidenta Si Ťin-pchinga. Přenos můžete sledovat zde.   

Na Kampě se později s čínskou hlavou státu setká premiér Sobotka.  

14:14
Jindřich Šídlo na Twitteru
14:18
Cukrárna za Tibet

Vyhlášená pražská cukrárna podpořila Tibeterhart.

Uvnitř prý vanilka a pistácie.

Foto: Facebook Erhartova cukrárna - oficiální stránka  

 

14:28
Protest přeložen z Hradu

Kvůli uzavření okolí Pražského hradu souvisejícímu s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přeložili organizátoři tichého protestu, který se měl odehrát od 17:00 na Hradčanském náměstí, akci na nedaleký Pohořelec.

V tiskové zprávě uvedli, že uzavření prostoru až do půlnoci považují za nesmyslné, protože delegace na Hradě už nebudou přítomny. Čínský prezident bude po dopolední návštěvě sídla svého českého protějšku jednat odpoledne s dalšími politiky v Lichtenštejnském paláci na Kampě.

14:30
Jak se Miloš Zeman mýlil v česko-čínských vztazích

"Vážím si jak našeho osobního přátelství, tak navázaných skvělých obchodních vztahů mezi Čínskou lidovou republikou a Českou republikou. Zítra na Žofíně budeme na byznys fóru podepisovat konkrétní obchodní smlouvy, a jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude čtyřicet pět miliard korun, hluboce jsem se zmýlil. Je to jenom na tento rok devadesát pět miliard korun," uvedl Miloš Zeman ve svém projevu k čínskému prezidentovi.

Celé prohlášení, v němž mimo jiné lituje, že Si Ťin-pchingovi nemohl nabídnout zlatý kočár jako britská královna, si můžete přečíst zde

14:36
Dokumenty podepsané na Pražském hradě

- Společné prohlášení o navázání strategického partnerství mezi ČR a ČLR

- Memorandum o porozumění ohledně společné formulace návrhu plánu bilaterální spolupráce mezi vládami obou zemí

- Technická dohoda mezi ministerstvem dopravy a čínským úřadem civilního letectví o schvalování typových osvědčení, exportních osvědčení letové způsobilosti, činností po schválení a technické spolupráci

- Memorandum mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a čínskou rozvojovou a reformní komisí o porozumění ohledně posílení informační hedvábné stezky

- Memorandum mezi ministerstvy průmyslu a obchodu o spolupráci v oblasti průmyslových zón

- Memorandum o porozumění mezi ministerstvem pro místní rozvoj a čínským ministerstvem obchodu v oblasti investic do infrastruktury cestovního ruchu

- Memorandum o porozumění mezi ministerstvem zdravotnictví a čínskou národní komisí pro zdraví, plánované rodičovství o založení asociace nemocnic a o usnadnění zdravotnické péče mezi Čínskou lidovou republikou a střední a východní Evropou

- Dohoda mezi ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a čínským ministerstvem školství o vědecko-technické spolupráci

- Dohoda o navázání vztahu sesterských měst mezi Pekingem a Prahou

- Prohlášení o spolupráci mezi Českou národní bankou a čínským bankovním regulátorem, která by měla předcházet bankovním krizím, týká se výměny informací

14:44
Schapirův diplomatický vzkaz

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro v klíčový den návštěvy čínského prezidenta, která se má nést především v obchodním duchu, připomíná, že USA jsou největším investorem v ČR mimo země EU. 

14:50
Pohled na Kampu
15:00
Policie dnes zadržela dva cizince

Pražská policie dnes dopoledne řešila několik slovních potyček a strkanic mezi příznivci a odpůrci čínského prezidenta, který je na návštěvě České republiky. Při největší z nich se do sebe pustilo několik desítek lidí poblíž Chotkových sadů, zadržen ale nikdo nebyl. Dva cizinci skončili na služebně po sporu na Hlávkově mostě. Na webu to dnes oznámila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

15:14
V centru Prahy bude ohňostroj, omezí dopravu

U příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku se dnes večer uskuteční u Karlova mostu ohňostroj.

Organizuje ho Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce spolu s čínským velvyslanectvím v Praze. Přijít se může podívat každý obyvatel či návštěvník hlavního města. Si Ťin-pching se ho zřejmě nezúčastní, tou dobou má být na večeři na Pražském hradě.

Ohňostroj má trvat sedm minut a třicet vteřin.

Policie při té příležitosti upozornila návštěvníky ohňostroje na zvýšená bezpečnostní opatření a nezbytná omezení v dopravě.

"Tato omezení se budou týkat po nezbytně nutnou dobu zejména mostu Legií a Smetanova nábřeží v době cca od 20:00 do 22:00 hod. V tuto dobu bude rovněž omezen lodní provoz na Vltavě," informovala ČTK mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

15:18
Policie vytlačuje protibetské demonstranty
15:22
Čeští a čínští akademici budou spolupracovat v sociálních vědách

Na větším množství projektů než na individuálních vědeckých pobytech jako doposud se dnes dohodli čeští a čínští akademici.

Akademie věd ČR dnes ve svém hlavním sídle v Praze podepsala s Čínskou akademií společenských věd pro sociální a humanitní obory memorandum, které má být de facto pokračováním dosavadní spolupráce, ale s jiným obsahem.

"Počítáme s tím, že v první verzi schválíme dva tříleté projekty, uvidíme, jak se to osvědčí," řekl po podpisu dohody předseda AV ČR Jiří Drahoš. Pokud by se spolupráce s Čínou osvědčila, může se memorandum vyhodnotit a prodloužit.

Drahoš čínské delegaci představil i novou strategii akademie a její větší zaměření na výzkum ve veřejném zájmu.

15:39
Kampu rozdělila hradba policistů
15:45
Čína a Česko spolu za lidská práva

Pražský hrad zveřejnil znění Společného prohlášení o navázání strategického partnerství mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou.

Hlava X zmiňuje i lidská práva:

"Obě strany potvrdily společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty."

15:56
Program na odpoledne: setkání s šéfy komor parlamentu

V tuto chvíli probíhá jednání čínské hlavy státu s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD), hned nato se setká s Janem Hamáčkem (ČSSD), předsedou Poslanecké sněmovny. Na každého z nich má půl hodiny.

Poté se setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou.  

16:14
Praha bude dál monitorovat lidská práva v Číně

Větší informovanost o tom, jak vypadá čínská společnost v době, kdy s touto asijskou zemí Česká republika navazuje úzké vztahy, chce nové Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně.

Nebude kamennou institucí, ale sítí organizací, které se tematice lidských práv dlouhodobě věnují.

Její iniciátoři upozorňují na to, že současná česká vláda zcela otočila někdejší lidskoprávní přístup zdejších politických reprezentací a občané o skutečné situaci v Číně málo vědí.

Projekt zastřešuje Nadace Forum 2000, přes její webové stránky lze o iniciativě získat informace.

16:15
Na jednání s premiérem bude šest ministrů

Premiér Bohuslav Sobotka bude s čínskou hlavou státu jednat v Lichtenštejnském paláci od 16:35.  

Schůzky se zúčastní také vicepremiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (všichni ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba za ANO) a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD).

16:19
"Neprodáme svědomí"

Protičínští demonstranti opustili park Kampa a míří k Hradu. Na svém pochodu Újezdem vykřikují hesla jako "Svoboda Tibetu!" a "Neprodáme svědomí".

16:35
Štěch: Krtek a panda, to je výborná perspektiva

"Ekonomika byla na prvním místě, jednali jsme také o rozšíření spolupráce na parlamentní úrovni a skončili jsme u Krtka a pandy, to je samozřejmě výborná perspektiva," uvedl předseda Senátu Milan Štěch.

Na témata týkající se lidských práv prý nedošlo. "Za prvé si myslím, že nemáme tolik právo někomu vnucovat naše pojetí, sami máme nějaké problémy, které bychom měli řešit rychleji," uvedl. Zároveň odsoudil protičínské protesty.  

16:42
Podle Bursíka došlo k porušení ústavních práv

Vynuceným přeložením demonstrace na podporu nezávislosti Tibetu a Tchaj-wanu z Hradčanského náměstí na nedaleký Pohořelec došlo podle jejího organizátora a bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka k porušení lidských práv.

"Je to porušování ústavou garantovaného práva na shromažďování. Vypadá to, že chystaná demonstrace nebude jenom o dodržování lidských práv v Číně, ale i v Česku," řekl Bursík.

Nevládní organizace, mezi které patří například Češi Tibet podporují, Amnesty International či Forum 2000, sehnaly všechna potřebná potvrzení s dostatečným předstihem.

Podmínky tedy splnily, přesto se na Hradčany nedostanou.

"Nikdo se ani neobtěžoval dát nám vědět. O uzavření areálu jsme se dozvěděli čistě náhodně od lidí," postěžoval si Bursík.

Událost se nakonec přesouvá do parku Maxe van der Stoela. Povolení shromáždit se vydal nevládním organizacím narychlo starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

16:53
Hamáček se Sim řešil turismus i lidská práva

hamiPředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček podle svých slov s čínským prezidentem jednal o vzdělávacích projektech, turismu i lidských právech.

"Řekl jsem panu prezidentovi, že lidská práva jsou prioritou české zahraniční politiky.

Pan prezident to vzal na vědomí a potvrdi, že naše vztahy jsou velmi dobré," uvedl Hamáček po jednání.   

17:06
Začala vládní jednání, za Čechy mu předsedá Sobotka
17:08
Průvod demonstrantů čítá stovky lidí
17:26
K davu mluví Kalousek
17:27
Čestné salvy netradičně zněly místo Petřína z hradních zahrad

Čestné salvy u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga byly dnes netradičně vypáleny z královské zahrady Pražského hradu. Běžně se tak děje z Petřínských sadů, vojáci ale chtěli, aby byly výstřely lépe slyšet, uvedla armáda na svém webu. Při uvítacím ceremoniálu bylo vypáleno 21 čestných salv.

17:28
Dav se nemůže dostat na Hradčanské náměstí
17:34
Se Si Ťin-pchingem se setkává premiér Sobotka

Bohuslav Sobotka začal setkání s čínským prezidentem několika uvítacími větami a představováním ministrů.

"Dovolte, abych vás, pane prezidente, srdečně přivítal v Praze, jsem velmi rád, že se po několika měsících opět setkáváme," byla jeho první slova. Potom museli novináři pryč.

17:35
Na tiskové konferenci ale Sobotka nevystoupí

Tiskové oddělení vlády oznámilo, že premiér Bohuslav Sobotka nebude mít kvůli náročnému programu po jednání s čínským prezidentem tiskovou konferenci.

17:41
"Tohle není Peking!"
17:41
Čeká se na verdikt magistrátu
17:49
Kalousek plánuje prorazit kordon
17:50
Nechybí klíče...
17:58
Sobotka pošle tiskovou zprávu

Místo ohlášeného briefingu slíbil premiér Sobotka poslat tiskovou zprávu k obsahu schůzky s čínským prezidentem.

17:59
Klíče od Krnáčové

Čínský prezident Si Ťin-pching dostal dnes od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) symbolický klíč od městských bran a podepsal se do pamětní knihy české metropole.

18:05
Čínský tisk vítá "strategické partnerství". Svět si všímá protestů

Zatímco čínská média převážně vyzdvihují začátek "strategického partnerství" obou zemí, světový tisk častěji zmiňuje protičínské protesty a klade si otázku, proč si Česká republika chce namluvit Čínu.

18:05
Promlouvá i Bursík
18:08
Schwarzenberg: Nemáme nic proti Číňanům, ale proti systému

"Toto shromáždění neslouží k nenávisti. Nemáme nic proti Číňanům. Máme něco proti diktátorům, tyranii a proti systému, který jsme sami zažili," řekl na protestním shromáždění Karel Schwarzenberg.

18:09
Sobotka s čínským prezidentem mluvil i o "Hedvábné stezce"

Tématy jednání českého premiéra Bohuslava Sobotky s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem byly rozvoj vzájemného obchodu a investic, prohlubování česko-čínské spolupráce v oblasti průmyslu, technologií, cestovního ruchu i zdravotnictví. Předmětem jednání byla také rozvíjející se bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábné stezky, uvedla na svém webu vláda.

18:10
Od našeho reportéra Daniela Konráda:

Policie zatím průvodu demonstrantů brání v průchodu z Loretánského na Hradčanské náměstí, nad davem zhruba pěti set lidí létá vrtulník. Křičí se "Havel na Hrad". Hovořil i Karel Schwarzenberg.

18:15
Martin Bursík nabádá k přesunu zpět na Kampu

Martin Bursík vyzval s megafonem několik stovek lidí v průvodu, aby se v klidu otočili a vydali se k Parku Maxe van der Stoela. Tam bude shromáždění pokračovat "bez asistence policie a těžkooděnců". Na místě má zahrát například kapela Zrní.

Shromážděné přišel podpořit také Karel Schwarzenberg, setkal se s velkým potleskem.

18:16
Sobotka: Česko je pro Čínu významným dopravním a finančním centrem

"Vztahy České republiky s Čínou se díky aktivním krokům naší vlády dynamicky rozvíjí. (...) Naše země se tak pro Čínu postupně stává významným středoevropským dopravním a finančním centrem. (...) S čínským prezidentem jsme dnes rovněž projednávali spolupráci Česka a Číny v rámci iniciativy Nová hedvábná stezka, v této věci chceme pokračovat v přípravě konkrétních bilaterálních projektů a podpořit české exportéry v pronikání na čínský trh," uvedl premiér Sobotka.

18:19
Sobotka a Si Ťin-pching diskutovali i o lidských právech

"Ze zkušenosti České republiky vyplývá, že pro harmonický rozvoj jakékoli společnosti jsou jedním ze základních předpokladů úcta k lidským právům a základním svobodám a jejich ochrana. Za velmi důležitý a užitečný nástroj pro sdílení zkušeností a komunikaci v těchto otázkách považuji lidskoprávní dialog mezi Čínou a Evropskou unií. Jako Česká republika jsme připraveni vést s Čínou také bilaterální dialog o lidských právech," uvedl během společného jednání předseda vlády Sobotka.

18:30
Kalousek vytáhl poslanecký průkaz, dožaduje se vstupu na Hrad
18:34
Souboj těžkých vah
18:38
Kalousek: Propustku na Hrad dává Mynář, člověk bez bezpečnostní prověrky
18:39
Sobotka jednal s čínským prezidentem o průmyslu i lidských právech
18:49
On-line reportáž DVTV končí

On-line reportáž Filipa Horkého přímo z čela protestního průvodu právě skončila. Dav na Loretánském náměstí se rozešel.

19:15
Číňané chtějí investovat v Haškově kraji

Jedním z krajů, kde chtějí Číňané investovat, je Jihomoravský kraj. Jeho hejtman Michal Hašek dnes v Praze podepsal dva dokumenty.

Jedním byla rámcová dohoda mezi Jihomoravským krajem a bankou China Development Bank Corporation, která vymezí 200 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun) na investice do infrastruktury na jižní Moravě. Peníze nejsou půjčkou banky kraji, ale jsou vyčleněné jak na krajské, tak soukromé projekty, přičemž banka po dohodě s příjemcem určí, zda mu ona nebo její klient peníze poskytne úvěrem, investicí nebo jinou formou.

Druhý dokument Hašek podepsal jako předseda Vinařského fondu ČR s čínským importérem vína Beijing Ershang Group a týká se podpory exportu českého vína do Číny. "Pilotně jde o odběr českého a moravského vína asi za 100 milionů korun," dodal Hašek.

19:59
Zdeněk Škromach si neodpustil selfie z jednání

Senátor Zdeněk Škromach si při jednání s čínskými státníky pořídil selfie.

 
 

 

20:14
Kalousek: Nechtěli nás pustit ani na Hradčanské náměstí

Miroslav Kalousek na Twitteru komentuje dění kolem odpoledního protestu.

20:16
Duka: Pronásledování věřících v Číně je kruté a horší než u nás za komunismu

Kardinál Dominik Duka předal čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi dopis, ve kterém vyzývá k respektování občanských a lidských práv. Pražský arcibiskup k tomu využil příležitosti v úterý při slavnostní večeři s čínským prezidentem. 

Více informací v článku Štěpána Plačka.

20:30
Na místo nového setkání dorazilo zhruba 600 protestujících

Na shromáždění v parku Maxe van der Stoela nakonec dorazilo několik set protestujících. Podle odhadů police jich mohlo být až 600.

20:45
Policie: Prostor byl pro veřejnost uzavřen

Policie na svém webu uvedla, že o uzavření Hradčanského náměstí bylo rozhodnuto už minulé pondělí, a to pro vozidla i chodce.

"Uvedený prostor tak přestal být po tuto dobu veřejným prostranstvím, a svolavatel se tak nemohl dovolávat svého práva konat zde shromáždění," sdělila pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

20:47
Zeman zahájil slavnostní večeři

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru informuje o začátku státní večeře.

20:57
Kalousek k aktuálnímu dění na Twitteru:
20:59
Ovčáček tweetuje slavnostní menu podávané při státní večeři

Účastníci slavnostní večeře si pochutnají na bifteku z mladého býčka či vývaru z kohouta.

21:20
Kalousek si na Twitteru dál stěžuje na chování Hradu v souvislosti s protesty:
21:39
Ohňostroj na počest prezidenta

Po pouliční výzdobě a odpálení čestných salv z děla se dnes v Praze k poctě čínského prezidenta a nejvyššího představitele tamní komunistické strany Si Ťin-pchinga odehrál také ohňostroj.

Čínský politik ho pravděpodobně neviděl, účastnil se v té době večeře na Pražském hradě. Sedmiminutový ohňostroj odpálený z hladiny Vltavy poblíž Národního divadla sledovaly stovky lidí, často Číňanů nebo turistů.

CR CINA DIPLOMACIE PREZIDENT OHNOSTROJ PRAHA 599

21:59
Zeman: Přeji si, aby právě Česká republika byla pro Čínu bezpečným a nerušeným přístavem

Prezident Zeman při slavnostní večeři uvedl, že si přeje, aby právě Česká republika byla pro Čínu bezpečným a nerušeným přístavem. "Vážím si rovněž čínské iniciativy ve formátu 16+1," uvedl Zeman. Poté řekl, že má pro čínského prezidenta připraveno několik překvapení. "Jedním z nich bude podpis dohody o překladu vaší knihy do češtiny, druhým krátký koncert slavného chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri ve Vladislavském sále, na který vás srdečně zvu, a za pět minut se ozvou výbuchy, které nebudou teroristickým útokem, ale ohňostrojem na pobřeží Vltavy na vaši počest," dodal Zeman.

Přepis Zemanovy řeči na Twitteru publikoval Jiří Ovčáček:

22:37
Státníci podepsali dohodu o překladu knihy čínského prezidenta

Podle dohody vznikne český překlad knihy čínského prezidenta o řízení státu.

22:52
Překvapení pro prezidenta Číny
22:54
On-line reportáž končí, děkujeme za pozornost

Dnešní on-line reporáž z návštěvy čínského prezidenta v České republice a dění kolem ní končí, děkujeme za pozornost a loučíme se z karlínského newsroomu.