Pátým místopředsedou Poslanecké sněmovny byl v tajné volbě zákonodárců zvolen Petr Fiala z ODS. Předseda druhého nejsilnějšího sněmovního uskupení byl jediným kandidátem na pozici, o niž se neúspěšně ucházel už minulý týden.

Sněmovna také projednala a schválila nominace do výborů. Poslanci rovněž odsouhlasili vznik sněmovních komisí. Ty dohlížejí například na činnost zpravodajských služeb, Generální inspekce bezpečnostních sborů a na používání policejních odposlechů. Komunisté také prosadili vznik komise, která se bude zabývat návrhy na ústavní změny a na úpravy jednacího řádu dolní komory.

Mandátový a imunitní výbor sněmovny poprvé jednal o policejní žádosti o vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Rozhodl, že před svým rozhodnutím opět vyslechne vyšetřovatele případu a státního zástupce.

Babiš odpoledne na Pražském hradě seznámil prezidenta Miloše Zemana se složením své chystané menšinové vlády.

Na přání prezidenta však odmítl novinářům předkládaná jména prozradit. Uvedl jen, že v kabinetu usednou čtyři ženy. Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová následně potvrdila České televizi, že je kandidátkou Andreje Babiše na ministryni obrany. 

Vystoupení Andreje Babiše po jednání s prezidentem Zemanem sledujte zde:

ŽIVĚ: Koho chce Babiš ve vládě? A co na jména říká prezident Zeman?

Záznam z jednání sněmovny můžete sledovat zde:

ŽIVĚ: Dostane se Fiala do vedení sněmovny? Povede bezpečnostní výbor Radek Koten z Okamurovy SPD?

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
11:30
On-line reportáž začíná

Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže z jednání mandátového a imunitního výboru, poslanecké sněmovny a z jednání Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem.

11:44
Mohla by vzniknout vyšetřovací komise k OKD

Ve sněmovně by mohla vzniknout vyšetřovací komise, která by se zabývala uhelnou společností OKD. Předseda poslaneckého klubu pirátů Jakub Michálek o jejím vytvoření jednal se zástupci ANO a SPD a ti podle něj nebyli proti.

Michálek to v pondělí večer uvedl v pirátské evidenci lobbistických kontaktů.

11:48
Koten by neměl být šéfem bezpečnostního výboru, myslí si Langšádlová
11:57
TOP 09 chce pro Kotena prověrku

Poslanec Radek Koten, kterého jeho SPD nominuje do čela bezpečnostního výboru, by měl podle TOP 09 požádat o prověrku nejvyššího stupně. Nominaci Kotena kritizují i zástupci dalších stran, nelíbí se jim, jak se před volbami vyjadřoval na sociálních sítích.

Poslanci mají za vymezených podmínek přístup k utajovaným materiálům projednávaným sněmovnou.

Langšádlová z TOP 09 dodala, že při obsazování výborů její strana respektuje proporční zastoupení stran podle výsledků voleb. S nominací Kotena ale nesouhlasí.

Server Aktuálně.cz koncem října napsal, že na sociálních sítích sdílel konspirační teorie a zpochybňoval členství Česka v NATO nebo Evropské unii.

12:11
Vláda jednoho muže
I předseda klubu ČSSD Chvojka řekl, že nepodpoří Kotena jako šéfa bezpečnostního výboru. ČSSD ani nepodpoří vládu, podle Chvojky nemůže ve vládě sedět trestně stíhaná osoba.
 
Kritizoval také předsedu sněmovny Vondráčka kvůli výroku o tom, že na vydání Babiše je nutné se dívat jinak než na stíhání jiných občanů. "Nemáme dvě kategorie občanů," řekl.
 
12:23
Babiš má být podle TOP 09 vydán
12:25
Je pravděpodobné, že Babišův kabinet získá nakonec důvěru hned napoprvé, myslí si Farský

Lídr Starostů a nezávislých Jan Farský tvrdí, že Andrej Babiš ve sněmovně o skutečnou debatu s Demokratickým blokem nestál. ANO s Tomiem Okamurou a komunisty prý spojuje touha zničit veřejnoprávní média, menšinový Babišův kabinet prý získá důvěru napoprvé. Vznik Demokratického bloku se podle Farského vztahuje jen ke sněmovně, nejde o širší spolupráci třeba pro jednání o vládě.

Celý článek si můžete přečíst zde. 

12:29
Dnešní úkoly výboru

Členové mandátového a imunitního výboru by dnes měli k žádosti o vydání poslanců Babiše a Faltýnka vybrat zpravodaje a dohodnout další proceduru. Jde například o Babišovo a Faltýnkovo pozvání na další jednání, aby se mohli k žádosti vyjádřit. Výbor by také mohl požádat policii o možnost nahlížení do spisu, případně požádat vyšetřovatele a státního zástupce, aby se zúčastnili některého z dalších jednání výboru.

Předsedkyně mandátového výboru z minulého volebního období Miroslava Němcová (ODS) dnes před jednáním novinářům řekla, že dnešním úkolem je pouze určení zpravodajů a vyžádání dalších dokumentů. Vydání poslanců se později chystá podpořit.

Mandátový a imunitní výbor by kromě nové policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka mohl rozjednat i žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v souvislosti s kauzou předražené "karty Pražana" opencard.

12:32
Morální kodex ANO

Podle morálního kodexu ANO platného od letošního března nemají zákonodárci hnutí využívat poslaneckou či senátorskou imunitu. Kodex jim naopak nařizuje, aby požádali mandátový výbor, aby "neprodleně navrhl jejich vydání" k trestnímu stíhání. Jedinou výjimku podle dokumentu tvoří stíhání za politické projevy přednesené na půdě Parlamentu.

12:34
Jurečka z KDU-ČSL s Vondráčkem nesouhlasí
12:40
Komunisté Fialu nepodpoří

Komunisté nepodpoří Petra Fialu z ODS ve volbě místopředsedy sněmovny. "Klub se necítí vázán dohodami o poměrném zastoupení ve vedení sněmovny vůči panu Petru Fialovi," řekl předseda KSČM Filip.

12:42
ČSSD chce zúžit poslaneckou imunitu

Sociální demokracie chce v tomto volebním období jednat o zúžení poslanecké imunity, řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

ČSSD chce prosadit pouze takzvanou procesní imunitu, která by se vztahovala jen na výroky, jichž se poslanci dopustili a kvůli kterým by jim mohl hrozit postih.

Šéf sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka uvedl, že strana podpoří i vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli financování farmy Čapí hnízdo.

12:52
Komunisté zatím o vydání Babiše a Faltýnka nejednali

KSČM počkají na závěry imunitního a mandátového výboru. Chtějí vědět, jestli se nová žádost o vydání k trestnímu stíhání posunula. "Kdyby to bylo stejné, tak by policista neudělal vůbec nic a to by bylo velmi nekorektní," zdůraznil Filip. 

Jako velkopodnikatele Filip Babiše nevnímá, přesunul majetek do svěřenských fondů. "Bereme ho jako předsedu vítězného hnutí a také s ním jednáme," řekl Filip.

Zjištění, že Agrofert hospodaří na 1700 hektarech, které společnosti nepatří, bude předmětem dalších interpelací, oznámil Filip.

"Možná, že někdo rád mluví o právním státu, například nově zvolený předseda TOP 09. Ale to, že existuje presumpce neviny, to pan europoslanec nedodržuje, a to mi připadá licoměrné a je to pro mne jako právníka hloupé," dodal také.

12:58
Filip k vyjádření Vondráčka
13:00
Okamura: post ministra pro lidská práva je úplně k ničemu

Okamura podporuje úmysl ANO zrušit ministerstvo pro lidská práva.

13:02
SPD nemůže podpořit vládu, která neplní její program

Okamura řekl, že nemůže podpořit takovou vládu, která neplní program SPD. Nelíbí se mu například to, že ANO nechce podpořit referendum o vystoupení z Evropské unie. "To je zásadní bod, pro ANO je to extrémně citlivý bod, stejně tak je ale citlivý pro nás," řekl Okamura s tím, že je ochotný jít v programu s ANO do kompromisů.

Předsedovi SPD také vadí to, že je Andrej Babiš trestně stíhaný.

Okamura také řekl, že minule hlasovali pro vydání Babiše a Faltýnka a nevidí důvod, proč by nyní měli hlasovat jinak. Nejdřív se ale chce seznámit s policejním spisem.

13:21
Piráti Fialu podpoří

"Respektování výsledků voleb a druhé nejsilnější strany by mělo být dodrženo. Doufám, že pan Fiala podporu získá," uvedl šéf pirátů Ivan Bartoš. 

To, že se Babiš může stát premiérem není podle Bartoše důvod k jeho nevydání k trestnímu stíhání. Vondráček by vzhledem k jeho funkci měl o vydání šéfa hnutí ANO mluvit uvážlivěji.

13:24
Piráti nechtějí sedět v koutě

Ve sněmovně bude zřejmě i debata o zasedacím pořádku. Piráti by jako úspěšnější strana chtěli sedět uprostřed a ne v koutě.

13:29
SPD nepodpoří Petra Fialu

SPD nebude hlasovat pro předsedu ODS Petra Fialu při volbě místopředsedy sněmovny. 

SPD vadí, že občanští demokraté minulý týden na oplátku nepodpořili Okamuru na místopředsedu sněmovny. ODS si podle SPD ani o podporu pro Fialu neřekla. Okamura obvinil ODS z toho, že když ho odmítla minulý týden podporovat, nerespektuje tím poměrné zastoupení.

13:34
ODS nepodpoří jednobarevnou vládu hnutí ANO

ODS dlouhodobě vadí to, že by byl ve vládě trestně stíhaný Babiš. ODS má dvanáct programových podmínek pro vstup do vlády, mezi kterými je mimo jiné zrušení EET, zopakoval Stanjura.

Jednobarevnou vládu Andreje Babiše strana nepodpoří a ani jí nebude tolerovat.

13:45
Zasedací pořádek
13:46
Koten by měl požádat o prověrku, myslí si i Fiala z SPD

Podle místopředsedy SPD Radima Fialy jeho hnutí Kotenovi doporučí, aby o prověrku požádal, pokud se stane šéfem výboru. "Není to na základě toho, že nám to říká nějaká strana," uvedl. Dodal, že prověrka na stupeň přísně tajné by měla prokázat, že Koten nešíří dezinformace.

13:49
Hnutí ANO Fialu podpoří

Faltýnek oznámil, že hnutí ANO Petra Fialu z ODS na místopředsedu sněmovny podpoří.

13:54
S Babišem jsme apelovali na členy klubu, aby Fialu podpořili

Faltýnek řekl, že tři hodiny členy klubu přesvědčoval, aby Fialu na místopředsedu sněmovny podpořili. Ještě nikdy prý nezažil tak bouřlivé jednání. "Našim členům se nelíbí, jak se pan Fiala chová, jak na nás útočí," uvedl Faltýnek.

Spolu s Babišem prý apelovali na ostatní členy, aby předsedu ODS při hlasování podpořili. Faltýnek však neví, jestli ho podpoří všichni poslanci za hnutí ANO.

14:00
Podle mě je kauza kolem Agrofertu blbost, řekl Faltýnek

"V Agrofertu už dna roky nepůsobím. Osobně si myslím, že ne to nesmysl a blbost. A tyto věci my nekomentujeme," uvedl Faltýnek na kauzu o to, že Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy, které nevlastní, a pobírá dotace.

14:10
Ani piráti, ani zástupci SPD nechtějí sedět v rohu

Ani poslanci České pirátské strany, ani Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury nechtějí sedět v rohu Poslanecké sněmovny. Do pravého rohu dolní komory parlamentu byli piráti zařazeni v návrhu organizačního odboru sněmovny. Původně měli na tomto místě usednout poslanci SPD Tomia Okamury. Spor o zasedání ve sněmovně se bude ještě řešit.

14:14
Jednání o posledním místopředsedovi začínají

Sněmovna začíná projednávat obsazení posledního místa místopředsedy Poslanecké sněmovny. Jediným kandidátem je Petr Fiala z ODS, který ve sněmovně zastupuje středopravé uskupení Demokratický blok.

14:23
Jméno posledního místopředsedy sněmovny bude známé za 20 minut

Předseda sněmovny Radek Vondráček přerušil jednání, aby se poslanci mohli odebrat k tajné volbě pátého místopředsedy. Výsledky by měly být sečteny ve 14:45.

14:33
Mandátový a imunitní výbor Babiše s Faltýnkem neřešil

Mandátový a imunitní výbor se dnes k policejní žádosti o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka nedostal, řekla to členka výboru Helena Válková. Zástupci výboru by se ještě dnes měli k problému vrátit.

14:44
Poslanci zvolili Fialu místopředsedou

Pátým místopředsedou Poslanecké sněmovny byl v tajné volbě zákonodárců zvolen Petr Fiala z ODS. Předseda druhého nejsilnějšího sněmovního uskupení byl jediným kandidátem na pozici, o níž se neúspěšně ucházel už minulý týden.

14:47
Předseda volební komise Kolovratník: Fiala získal 116 hlasů

Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník: Volby se zúčastnilo 186 poslanců, odevzdáno bylo 183 hlasů, Fiala získal 116 hlasů a byl tak zvolen v prvním kole volby.

14:49
Fiala děkoval poslancům

Právě zvolený pátý místopředseda sněmovny Petr Fiala poděkoval poslancům, kteří mu i na potřetí vhodili svůj hlas v tajné volbě a podpořili jeho nominaci do funkce.

Petr Fiala

14:52
Vysvětlete své výroky, vzkázala Pekarová Adamová Vondráčkovi

Poslankyně a první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala šéfa sněmovny Radka Vondráčka, aby vysvětlil své výroky o poslanecké imunitě, které prohlásil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

"Výroky z úst takto vysoce postaveného ústavního činitele byly skandální," řekla Pekarová Adamová.

Vondráček řekl, že při jednání o vydání Andreje Babiše půjde o to, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi.

14:59
Nemám se za co omlouvat, řekl Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček se ohradil proti osočením z úst první místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. "Já se nemám za co omlouvat, já jsem diskutoval otevřeně o pro a proti," prohlásil.

"Důrazně se ohrazuji proti tomu, aby mi někdo vkládal do úst, že když je někdo premiér, tak je nad zákon a má jiné zacházení než poslanec," dodal Vondráček.

15:05
Rozprava po volbě pátého místopředsedy je u konce

Následná rozprava po volbě posledního místopředsedy Poslanecké sněmovny, která se týkala zejména výroků Radka Vondráčka (ANO) v České televizi, skončila. Dolní komora parlamentu bude nyní projednávat návrh na ustavení výborů Poslanecké sněmovny.

15:11
Začíná jednání mezi Babišem a Zemanem

Na Pražském hradě začala schůzka mezi šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem. Babiš, kterého Zeman pověřil prvním pokusem o sestavení vlády, by měl na Hrad přinést seznam ministrů jeho možné budoucí vlády.

Spekuluje se o tom, že post ministra zahraničí by mohl obsadit dosavadní ministr obrany Martin Stropnický. Dále například, že ministryní financí by se mohla stát Alena Schillerová.

15:18
Zvítězil zdravý rozum, píše Fiala
15:24
Sněmovna ustavuje výbory

Sněmovna mezitím pokračuje v jednání a věnuje se ustavení výborů. Ustaveny byly organizační výbor, pro nějž hlasovalo 182 poslanců, kontrolní výbor se 181 hlasy zákonodárců, dále pak rozpočtový výbor, petiční výbor, výbor pro sociální politiku, výbor pro obranu, ústavně-právní výbor, hospodářský výbor, výbor pro evropské záležitosti a další.

Nejdiskutovanější postavou je nyní Radek Koten z SPD, který, přestože v minulosti šířil lživé informace a je údajně zastáncem myšlenky vystoupení České republiky z NATO, míří do čela bezpečnostního výboru.

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala řekl, že bude Kotenovi doporučovat, aby si zažádal o bezpečnostní prověrku.

15:33
Všechny výbory byly schváleny

Poslanecká sněmovna schválila všechny výbory, které měla v programu.

16:07
Sněmovna má kompletní vedení
16:15
Sobotkova vláda zítra podá demisi
16:38
Babiš představil Zemanovi plánovanou vládu, jména neprozradil

Více než hodinu trvalo jednání na Pražském hradě mezi prezidentem Milošem Zemanem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Zeman Babišovi potvrdil, že ho 6. prosince jmenuje premiérem. Jmenování vlády má proběhnout už 13. prosince. Současně jej požádal, aby nezveřejňoval jména navrhovaných ministrů, s nováčky se nejprve chce osobně setkat. Výhrady ke kandidátům zatím neměl, řekl Babiš.

"Bohužel ve vládě budou jen čtyři ženy," řekl Babiš na dotaz, kolik žen bude v jeho vládě. Podle jeho původního plánu jich prý mělo být až šest.

Ve vedení svých resortů by mohli pokračovat Robert Pelikán, a to na ministerstvu spravedlnosti, Richard Brabec jako ministr životního prostředí a Dan Ťok v čele ministerstva dopravy. Martin Stropnický, by se z postu ministra obrany mohl přesunout na pozici šéfa diplomacie.

Mezi priority možné budoucí vlády hnutí ANO patří například snížení DPH a zvýšení důchodů. Babiš ale již několikrát zopakoval, že do programového prohlášení vlády chce zahrnout i programové body jiných stran.

17:00
Babiš odpovídá novinářům
17:19
Prezidentská debata - opět bez Zemana

Filozofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni hostí debatu kandidátů na prezidenta. Účastní se Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek, Mirek Topolánek. Chybí jen současný prezident Miloš Zeman. Přímý přenos můžete sledovat zde.

17:35
Komunisté mají dalšího člověka v čele výboru

Předsedkyní sněmovního rozpočtového výboru se stala poslankyně KSČM Miloslava Vostrá. Do funkce ji v tajné volbě zvolili členové výboru na jeho první schůzi, volbu musí ještě stvrdit plénum Sněmovny.

17:41
Vydávání Babiše má na starosti Valachová

Mandátový a imunitní výbor si kvůli žádosti o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání pozval vyšetřovatele a státního zástupce. Oba před poslanci mluvili už v minulém volebním období, kdy výbor o vydání poslanců rozhodoval poprvé. Zpravodajkou k policejní žádosti určil výbor na svém dnešním jednání bývalou ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), řekl novinářům jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM).

17:51
ANO a KSČM pomohly poslancům SPD k výhodnějším místům
18:09
Sněmovna má zasedací pořádek

Poslanci po sporech mezi Piráty a SPD o výhodnější místa uprostřed sálu rozhodli o zasedacím pořádku Sněmovny. Pravé křídlo jednacího sálu připadlo kromě Pirátů ODS spolu s TOP 09, KDU-ČSL a STAN. ANO obsadilo centrální místa a část levého křídla. Místa ve středu nakonec vybojovali také Okamurovci. Ve zbývajících křeslech na levém křídle budou sedět zástupci ČSSD a KSČM.

18:40
"Budu ještě víc propagovat Evropskou unii," říká nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

 

19:13
Šlechtová má velet armádě

Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová potvrdila České televizi, že je Babišovou kandidátkou na post ministryně obrany.

19:28
Šlechtová: Chci být vojákům partnerem

"Nominace na ministryni obrany mě velmi potěšila. Přijímám ji s patřičnou pokorou a jsem připravena být na ministerstvu partnerem armády a zajistit potřebný servis při očekávaném navýšení počtu vojáků i rozpočtu," uvedla Šlechtová v SMS zprávě pro Českou televizi.

19:47
Počet komisí se zvyšuje

Sněmovna založila své komise. Kontrolní komise budou obsazeny podle poměrného zastoupení. Celkem vzniklo 11 komisí. Je jich o tři více než v minulém volebním období. Dvě komise navíc musela dolní komora založit v souvislosti s novými zákony. Komunisté prosadili vznik nové komise pro změny ústavy. V ní bude mít každá z devíti sněmovních stran po dvou členech.

21:50
Portlík je nový místopředseda pražské ODS

Novým předsedou pražské ODS se dnes stal místostarosta Prahy 9 a dosavadní 1. místopředseda Tomáš Portlík. Rozhodl o tom regionální sněm pražské ODS. Pro Portlíka hlasovalo 63 ze 67 přítomných delegátů, kteří odevzdali 65 platných hlasovacích lístků. Ve funkci nahradil Filipa Humplíka, který už nekandidoval.

21:55
Kdo kolik získal a kdo kolik ztratil?

Hnutí ANO dostane za hlasy přes 150 milionů korun. ODS 57,3 milionu korun. Piráti získají 54,6 milionu, SPD 53,9 milionu korun. KSČM si pohoršilo téměř o polovinu v minulých volbách získalo 74,1 milionu korun, ale letos jen 39,3. Nejvtší propad spadl na ČSSD ze 101,7 milionu téměř na třetinu - 36,8 milionu korun.

22:04
On-line reportáž končí

Vážení čtenáři, dnešní on-line reportáž končí. Povolební dění budeme sledovat nadále i v dalších dnech.

ŽIVĚ: Dostane se Fiala do vedení sněmovny? Povede bezpečnostní výbor Radek Koten z Okamurovy SPD?

ŽIVĚ: Koho chce Babiš ve vládě? A co na jména říká prezident Zeman?