Léto je v televizích obvykle vnímáno jako oddechové období, během něhož se často dostávají ke slovu archivy a reprízy úspěšných pořadů. Zároveň už naplno běží přípravy novinek na podzimní měsíce.

České televizi se letos ale klidné léto vyhnulo, Rada ČT minulý týden volila nového generálního ředitele. Tím se stal na dalších šest let dosavadní šéf Jiří Janeček, který během volby nastínil svou představu o dalším směřování veřejnoprávní televize.

Janeček mimo jiné uvedl, že chce, aby televize byla blíže divákovi - bude podle něj poskytovat více regionálního vysílání. Televize omezí počet sportovních pořadů na ČT1 a ČT2.

ČT24 dostane přesnější programové schéma - více zpráv z regionů a více živých vstupů, řekl Janeček a slíbil i podporu vlastní tvorbě ČT: třeba pohádkových filmů.

Co čeká Českou televizi a její program v nejbližší době? Na vaše otázky odpovídala ředitelka programu Kateřina Fričová.

Kateřina Fričová je ředitelkou programu České televize od července 2007. V Československé a později České televizi pracovala ale už v letech 1981 až 1993.

V minulosti působila mimo jiné i jako generální ředitelka TV Prima a ředitelka výroby, techniky a vysílání TV Nova.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Helena
Dobrý den. Bude mít ČT nějaké 3D večerníčky?
Ano, zkraje příštího roku budeme vysílat Večerníček - Tři prasátka, náš první v 3D
katerina fricova
Tereza K.
Několikrát jsem slyšela, že stojíte o vyšší podíl mladých na sledovanosti. Chystáte více pořadů v originálním znění s titulky, nejen filmový klub? Třeba současné americké seriály, které jinak mladá generace stahuje z internetu a sleduje na počítači právě kvůli možnosti dívat se bez dabingu?
ráda bych, aby se - např. seriály, o kterých mluvíte, vysílaly v duálu - at si každý vybere, zda chce v češtině či angličtině
katerina fricova
Pan
Dobrý den paní Fričová, můžete prosím prozradit, kolik lidí se celkem podíli na tvorbě programového schématu neboli kolik lidí "rozhoduje" o tom, na co se budeme dívat?
To číslo nejde v zásadě říci... stovky autorů se podílejí na tvorbě pořadů pro čt. Přímo zaměstnaných dramaturgů je pak zhruba stovka, včetně studia Brno a Ostrava
katerina fricova
Rejpal
Je něco, co byste se měli naučit od komerční konkurence? Pokud ano, co?
být sebevědomější, umět se přiznat i k úspěchu
katerina fricova
tomas horky
jaka jsou kriteria pro rozhodavani, ktere porady ceska televize nakoupi a ktere ne? kdo, jak a podle ceho tvori program?
hodina by nám nestačila na popis celého procesu. Takže stručně - autor nabídne dramaturgovi, či dramaturg vyzve autora...následně, po debatě v centru se pořad uchází o zařazení do výrobního úkolu. Průběžně a pak na dvoudenní poradě, které se zúčastní šéfdramaturgové, ale i skladba programu, vedoucí výzkumu, se vyberou pořady. A samozřejmě základním kritérie je, zda se pořad hodí do celkového vyznění té které stanice čt...atd.
katerina fricova
Tomáš
Platíme tak vysoký poplatky, tak by mě zajímalo, jestli bude na české na podzim nějaký nový seriál. Ne to co jsme už viděli.
ano, seriál Vyprávěj - viz již odpovězené
katerina fricova
Pavel Kreuz
Dobrý den paní ředitelko, neuvažujete o nahrazení pořadu Uvolněte se, prosím, nějakým jiným pořadem? Pan Kraus je stále stejný, a vykrádá sám sebe..Neplatí: v nejlepším se končí? Děkuji
Je to nejoblíbenější pořad u většiny našich diváků, proto s ním počítáme i do podzimního schematu. Dále se uvidí
katerina fricova
Jiří Pavel
V čem je program ČT vůči komerčním českým televizím tak jedinečný, že jej občané musejí financovat poplatky?
čt vysílá typy pořadů, které privátní tv nikdy vysílat nebudou. Zároven vysíláme pořady pro děti, pro menšiny, pro seniory...atdatd
katerina fricova
Jana
Paní Fričová, jaký je váš oblíbený pořad?
jejda, těch je hromada... a nesmím žádnému nadržovat )))
katerina fricova
Honza
Zaujala me Vase zminka o vysilani v dualu. O co presne jde?
Vysílání dvou jazykových verzí současně - a vy si doma vyberete příslušný zvukový kanál
katerina fricova
jarda
Dobrý den, velice chválím pořad Uvolněte se, prosím, je to výborná talk-show. Dotaz: budete točit nový původní seriál? Pokud ano, z jakého prostředí. Děkuji, hezký den.
Na podzim budeme vysílat seriál Vyprávěj - sága obyčejné české rodiny od roku 1964 do současnosti. Na příští rok máme připraveno At žijí rytíři - nejen pro děti, ze středověku a Poste restante - komediální seriál, též pro celou rodinu
katerina fricova
Lída H.
Dobrý den, slyšela jsem, že ubude sportu na ČT 2. Opravdu už nebude na podzim 2x v týdnu fotbal a 3xhokej vpodvečer a večer? Děkuji
Ano, sport se bude z čt2 pomalu přesouvat na čt4. Již na podzim to bude nyní čtvrteční Buly stěhovat na čt4. Ubyde i jeden fotbal - ten úterní.
katerina fricova
Pepa z Holešovic
Paní Fričová, nebydlíte v Holešovicích? Mám dojem, že vás potkávám v Bille. Vy jste fakt ředitelka?
jsem z letné - a my rodilí jsme na to hákliví )))
katerina fricova
Radek
Dobrý den, 10 let jsem byl zvyklý se dívat na filmový klub v pondělí a čtvrtek 21.30. Nyní jsem se těšil na americké nezávislé léto a hle - v neděli 22.30 To už spím. Jaký byl důvod změny?
Příští rok bude dříve - nebudou Události komentáře, resp. budou pouze na čt24
katerina fricova
Martin
Přeji Vám dobrý den. Děkuji za pozvednutí programové nabídky ČT. Rád bych se ale zeptal, zda někdy budete reprízovat pořady jako Vega, Kuřátka, Magion či Studio Oáza. Případně - chystají se do vysílání podobné pořady? Srdečně děkuji a přeji příjemný den!
to byly aktuální magazíny, těžko reprízovat Ale máme hodně jiných nových pořadů pro děti v premiře. Např. Tyykadlo, Pomáhejme si, Meduza, Pětka v pomeranči, Sabotáž, Game Page. A pro ty malé - Kouzelná školka, Raníček...
katerina fricova
Roman Urbánek
Hezký den paní Fričová, rád bych chtěl moc poděkovat za zpřehlednění programové struktury zejména na ČT1, ke které po vašem příchodu došlo, ačkoliv to předtím dlouhá léta nešlo... Měl bych na Vás tři dotazy: 1) Jak hodnotíte nové "vysoutěžené" logo od Štěpána Malovce? V čem je to současné, tradiční podle Vás nevyhovující, že musí být změněno za "tuctové" označení? Není chyba, že označení programů je lehhce zaměnitelné (bez označení televize)? 2) Zda už bylo rozhodnuto o účasti ČR v hudební soutěži ESC 2010 a jak hodnotíte naši letošní účast včetně komentáře pana Rejžka? Jak se vám líbila, či nelíbila podoba soutěže na Slovensku? Nebyla by tato "cesta" (Eurosong jako "Hledáme nové talenty"?) schůdná i pro Česko? 3) Plánujete kromě česko-slovenského Silvestra spolupracovat s STV i na výrobě např. denního seriálu, či zábavných pořadů (např. Zázraky přírody - Maroš Kramár by mohl mluvit slovensky, což by bylo pro něj i diváka mnohem přirozenější, retro show typu "Die Hit-Giganten" / SAT.1 atd.) a podělit se tak o náklady i tvůrčí potenciál? Hodně štěstí a nejen pracovních úspěchů přeje R. U.
1. logo se mně líbí, nepovažuji za tuctové. Stávající korporátní logo neumožnuje žádnou následnou práci s ním. Ze stejných důvodů loga proměnila většina evropských stanic. Nemyslím, že současné značení jednotlivých stanic je zaměnitelné. 2. Vzhledem k nezájmu našich diváků o Eurosong, v roce 2010 s ním již nepočítáme. Metoda "hledáme nové talenty" - již bylo, neujalo se. 3. Ano, již koprodukujeme společný seriál, s pracovním názvem Kriminálka Staré město
katerina fricova
Josef
ČT má ve svém archívu ukryto značné množství klenotů, které jakoby zůstaly v trezoru. Jedná se o starší špičkové filmy, namátkou jmenuji Signum Laudis, Stíny horkého léta, či filmy Karla Zemana Bláznova kronika, Baron Prášil, Čarodějův učeň Dobrudružství námořníka Sindibáda a mnoho dalších. Proč ČT tyto filmy nevysílá?
Nejsou to filmy čt, ale pravidelně je nakupujeme
katerina fricova
Mar
Je to asi daleko, ale bude se na kanál ČT4 stěhovat i Velká pardubická, vlajková loď velkých sportovních přenosů České televize?
Ještě není rozhodnuto
katerina fricova
Radek
Dobrý den, ještě jeden dotaz. Původní tvorba - Nova - Soukromé pasti, Kriminálka Anděl. CT - Donutilovi trapné scénky. Proč?
U Novy jste vyjmenoval téměř vše, u nás jeden pořad z desítek... A vysíláme i pro velkou část diváků, kteřím se cyklus 3 + 1 líbí
katerina fricova
Mirek
Co připravujete v oblasti HD vysílání? Děkuji
od září bude čt1 k vidění přes satelit i v HD kvalitě
katerina fricova
Pavel
Budete příští rok myslet i na diváky kvalitní sci-fi? Jistě je to hodně komerční formát, ale potěšil by nějaký kvalitní seriál či film.
zatím žádný nemáme, ale podíváme se po nich, děkuji
katerina fricova
Martin
Ano, byly to aktuální magazíny. Přesto reprízy (dopolední) by neškodily, co myslíte? Třeba Svatopluk Kuřátko byl také reprízován i s původním hlasování... :) Ze současných pořadů pro mládež se mi líbí jen Bludiště (a oceňuji Kouzelnou školku či Júheláky). Třeba takový Pomeranč není nic moc. Magazíny mnou zmíněné byly úplně jiné. Není aspoň malá šance, že je kdy uvidím?
Ano, Kuřátka jsme vysílali, je to hraný pořad. Vysílali jsme v rámci dopoledních Archivních návratů. Pořady magazínového typu se reprízují obtéžně, ale popřemýšlíme nad tím, děkuji
katerina fricova
Pepa
Proč ČT vysílá o druhé světové válce pouze americké či západní dokumenty? Ať se nám to líbí či ne, rozhodující boje II.WW probíhaly na východní frontě, která je opomíjená. Sice se objeví něco o bitvách u Moskvy, u Stalingradu či u Kurska, to je ale tak všechno. Jako by se propagandisticky lítalo ode zdi ke zdi. Proč ČT nekoupí nějaké ruské dokumenty? Proč třeba neodvysílá sovětsko-americký dokument Neznámá válka/Velká vlastenecká válka, který uváděl americký herec R. Karmen a který byl u nás vysílán v 80. letech? Vždy´t ten film je volně dostupný v USA i v západní Evropě!
snažíme se získat ruské dokumenty, věřím, že některý uvidíte již v příštím roce
katerina fricova
a23
Dobry den pani Fricova. Je pravda, ze CT brzy opustite a pujdete pracovat pro TV Barrandov? Dekuji za odpoved, hezky den.
Mirky.S
Dobrý den. Jsem divákem vašich nedělních filmů? Budete něco hezkého na podzim? Moc se mi líbila operace Silver A a Anděl Páně od Jiřího Stracha. Točí něco pro ČT?
Ano, i na podzim najdete mnoho premiérových nedělních filmů at již televizních či distribučních, které koprodukovala čt. Například - Sněžná noc, Divnovlásky, Karamazovi, Tajnosti, Les mrtvých, Gympl a spousty dalších
katerina fricova
Josef
Ptal jsem se Vás, proč nevysíláte např. filmy Signum Laudis, Stíny horkého léta, či filmy Karla Zemana Bláznova kronika, Baron Prášil, Čarodějův učeň Dobrudružství námořníka Sindibáda a mnoho dalších. Vy jste mi odpověděla, že to nejsou filmy ČT, ale pravidelně je nakupujeme. Tyto filmy snad už neběžely 10 let, díval jsem se ve vyhledávači ČT do nabídky vyhledávání TV programu a tam to taky není. Máte na mysli tou "pravidelností" časové rozpětí 15 let?
Kdy se naposledy vysílaly nevím, ale určitě prověříme a budeme zvažovat jejich další nákup
katerina fricova
Josef Trachta
Dobrý den, může divák počítat s tím, že programové složení kanálu ČT2 zůstane přibližně stejné, jako v předchozích letech?? Přeji Vám hodně štěstí a děkuji.
ano, stále dokumenty, vzdělávací pořady, filmy. Odchodem Událostí, komentářů bude možnost vysílat některé pořady dříve. A samozřejmě i jich bude moci být i více.
katerina fricova
MArtin
Neuvazujete o zruseni koncesionarskych poplatku? prijde mi nespravedlive nutit platit lidi za televizi a cesky rozhlas, kdyz tyto sluzby nevyuzivaji
je to dan za svobodnou a nezávislou tv veřejné služby. Bude-li placeno ze státního rozpočtu... logicky tu obavy jsou. Navíc - možná se vyše děti dívají ve škole na vzdělávací pořad čt, které dáváme školám k dispozici... A podívejte se i vy do programu, třeba tam "svůj" pořad přecejen najdete ))
katerina fricova
EUROVISION
Dobrý den, Chtěl by'ch se Vás zeptat, jakou programovou náplň bude mít připravovaný kanál ČT HD? Dále by'ch se rád zeptal, jestli i příští rok bude ČESKÁ TELEVIZE Vysílat EUROVISION SONG CONTEST? Děkuji za odpovědi :)
oboje již odpovězeno
katerina fricova
Josef
Nějak se tam ztratila má druhá otázka, týkající se vysílání některých filmů. Ptal jsem se, že ČT má ve svém archívu ukryto značné množství klenotů, které jakoby zůstaly v trezoru. Jedná se o starší špičkové filmy, namátkou jmenuji Signum Laudis, Stíny horkého léta, či filmy Karla Zemana Bláznova kronika, Baron Prášil, Čarodějův učeň Dobrudružství námořníka Sindibáda a mnoho dalších. Proč ČT tyto filmy nevysílá? Bylo mi odpovězeno, že ČT tyto filmy pravidelně nakupuje. Oponoval jsem, že tyto filmy nebyly vysílány již 10 let, že nejsou uvedeny ani ve vyhledávači odvysílaných pořadů na ČT. Má druhá otázka tedy zněla, jestli tou pravidelností je ymšlena doba 1 x za 15 let? Otázka ani odpověď se neobjevila. Technické problémy nebo cenzura?
odpovídám, jak nejrychleji umím...dotazů je hodně. Díky za trpělivost
katerina fricova
jwvgoethe
Dobrý den. Ještě nikdy jsem na ČT neviděl pořad o vědě věd, nehodlá se naše Tv věnovat také nejživější vědě a to je matematice? Pořady o horoskopech máme díky bohu snad za sebou tak by neškodilo, trošku potrápit veřejnost, historií, kulturou a současností. Děkuji za odpověď a krásný den.
Ano, můžete se těšit, Centrum vzdělávacích pořadů připravuje cyklus o matematice
katerina fricova
Vladimír
Dobrý den, paní ředitelko,uvažujete s uváděním nějakého obdobného diskuzního pořadu jako byl "Kotel". Budou pokračovat "Otázky Václava Moravce"?
Otázky V.Moravce pokračovat budou, také Máte slovo. Na příští rok připravujeme další diskusní pořady, minimálně jeden pak pro čt2. Chceme do něj zapojit názory a myšlenky mladých diváků. Budeme i vysílat zkácenou podobu Tykadla, určenou rodičům
katerina fricova
bb
měl bych konkrétní dotaz, zda přemýšlíte nebo byste mohli přemýšlet o am. seriálu Curb your enthusiasm s Larry Davidem. Myslím, že je to seriál spíše pro čt než novu.
předám Centru převzatých pořadů, děkuji
katerina fricova
Roman Urbánek
Děkuji moc za odpovědi, byť ani jedna mě moc nepotěšila. Co se týče ESC 2009, tak tuto soutěž podle mne "zazdila" sama ČT způsobem prezentace, zrušením národního kola, vysíláním semifinálového večera se slovenskou účastí po půlnoci, výběrem komentátora... Proč si myslíte, že soutěž po dlouhé odmlce měla tak velký ohlas na Slovensku a u nás né? Jsme tak jiní než Slováci? A žádný společný zábavný pořad se Slováky nepřipravujete? Co větší kooperaci i na tomto poli nejvíc brání? Finance? Jiné představy o "zábavnosti"? Nevím, přišlo by mi to logické, spolupracovat i na vývoji zábavných formátů... (viz analogie ke galaprogramům pro německy mluvící země: ARD / ZDF, ORF, SF) Děkuji za odpověď.
S stv spolupracujeme na společném Silvestru, který jsme si dohodli již začátkem tohoto roku. Proč Eurosong fungoval na Slovensku, nevím, naši slovenští kolegové říkají, že máme v čechách bohatší nabídku.
katerina fricova