Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal Miloš Zeman. Dosavadní hlavu státu volilo 38,56 procenta lidí. Do volebního finále s ním postoupil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, kterému dalo hlas 26,6 procenta voličů. Volit přišlo 61,92 procenta lidí, podobně jako při úvodním kole první přímé prezidentské volby v roce 2013.

Z ostatních kandidátů na dvouciferný výsledek dosáhl pouze diplomat Pavel Fischer, kterému dalo hlas 10,23 procenta lidí. Za ním s těsným odstupem skončil textař a podnikatel Michal Horáček (9,18 procenta hlasů), lékař Marek Hilšer (8,83 procenta) a někdejší premiér Mirek Topolánek (4,3 procenta).

Sobotní on-line reportáž: Prezidentem bude Zeman, nebo Drahoš. Současná hlava státu vyhrála první kolo volby, Drahoš chce do druhého získat voliče ostatních kandidátů

Všichni uvedení nepostupující kandidáti krátce po zveřejnění výsledků hlasování deklarovali pro druhé kolo podporu Jiřímu Drahošovi.

Miloš Zeman může spoléhat například na podporu premiéra Andreje Babiše.

Zeman také již přehodnotil své rozhodnutí neúčastnit se předvolebních televizních debat a před druhým kolem je podle vlastních slov připraven absolvovat diskusi se svým rivalem.

"Pan Drahoš říkal, že by se se mnou velice rád utkal. Vyhovím mu," uvedl Zeman na své tiskové konferenci.

Ze zbývajících kandidátů získal prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté) pouze 1,23 procenta hlasů, vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) pak 0,56 procenta hlasů a podnikatel Vratislav Kulhánek (ODA) jen 0,47 procenta hlasů.

Oficiální podobu získají výsledky patrně v úterý vyhlášením ve Sbírce zákonů po jejich pondělním projednání ve Státní volební komisi. 

Stále mladý Zeman a dojatý Fischer. Sestřih nejzajímavějších momentů z prezidentských voleb

Dění kolem prezidentských voleb sledujeme v on-line reportáži:

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
21:17
Zahraniční média dávají šance Drahošovi

Řada zahraničních médií přisuzuje Jiřímu Drahošovi v druhém kole prezidentských voleb poměrně velké šance.

"Drahoš bude velkou výzvou." Na rozdíl od Zemana je střízlivý a v dobré kondici, píší v zahraničí.

21:20
Průzkumy podcenily Fischera i Hilšera

Předpovědi agentur pro průzkum veřejného mínění se v prvním kole prezidentské volby strefily, pokud jde o silné postavení Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, kteří nakonec postupují do druhého kola. Průzkumy naopak podcenily voličskou přízeň pro diplomata Pavla Fischera a lékaře Marka Hilšera.

Agentura SANEP ještě v listopadu předpovídala bývalému premiérovi Mirku Topolánkovi třetí místo s podílem 16,8 procenta. Topolánek ale získal 4,3 procenta. Prosincový model agentur Kantar TNS a Median mu předpovídal zisk sedmi procent, agentura CVVM mu v prosinci předpověděla 2,5 procenta.

Agentury přecenily výsledek textaře Michala Horáčka. Dostal 9,2 procenta, ale Kantar TNS a Median mu v prosinci předpověděly až 11,5 procenta, CVVM 10,5 procenta.

21:21
Nejvyšší účast byla v Čilé, nejnižší ve Vřesové

Stoprocentní účast byla v prvním kole nynějších prezidentských voleb opět v obci Čilá na Rokycansku. Nejmenší účast měli ve Vřesové na Sokolovsku. Činila 22,83 procenta. Vyplývá to z údajů na volebním webu Českého statistického úřadu.

V Čilé přišlo hlasovat všech 20 voličů, kteří byli zapsáni v seznamu. V obci zvítězil Jiří Drahoš, který dostal osm hlasů, tedy dvě pětiny. Ve Vřesové přišlo k volebním urnám 71 z 311 zapsaných voličů. Zvítězil tam Zeman, kterému dalo hlas 42 obyvatel.

21:23
Drahošovi by k výhře stačila půlka hlasů pro jeho podporovatele

Jiřímu Drahošovi by podle analýzy ČTK mohla stačit na vítězství ve finále prezidentských voleb jen polovina voličských hlasů, které dnes lidé dali Pavlu Fischerovi, Michalu Horáčkovi, Marku Hilšerovi a Mirku Topolánkovi. Podmínkou je, že by za dva týdny ke druhému volebnímu kolu přišli stejní voliči jako nyní. Všichni čtyři neúspěšní kandidáti dnes Drahoše do prezidentského volebního finále podpořili.

Drahoš by v takovém případě získal 2,12 milionu hlasů, zatímco současný prezident by dostal o zhruba 20 000 hlasů méně i v případě, že by pro něj hlasovali nynější voliči zbývajících čtyř kandidátů.

Z nich hlasovat pro Zemana doporučil zatím producent Petr Hannig (Rozumní), který v prvním kole skončil předposlední se ziskem zhruba 30 000 hlasů.

21:23
Bookmakeři věří Drahošovi

Sázkové kanceláře před druhým kolem věří více Jiřímu Drahošovi před vítězem prvního kola Milošem Zemanem. Zeman u sázkařů před prvním kolem vedl, po zveřejnění výsledků volby začaly kurzy na jeho znovuzvolení růst, kurzy na Drahoše naopak klesaly. Vyplývá to z údajů sázkových kanceláří.

Zatímco na Drahoše kurz během dnešního odpoledne klesal na 1,47:1 až 1,55:1, na Zemana naopak stoupl na 2,32:1 až 2,70:1. Ještě ve čtvrtek byl přitom kurz na Zemana jako vítěze 1,5 až 1,67:1 a na Drahoše 2,75 až 2,95:1.

Objem sázek před prvním kolem se pohyboval kolem 120 milionů korun, a překonal tak dosavadní rekord v politických sázkách z loňských sněmovních voleb. Spolu se sázkami na druhé kolo bude celková částka dále o miliony růst.

07:24
On-line reportáž pokračuje

Dobré ráno, dnešní díl on-line reportáže z dění kolem prezidentských voleb právě začíná.

07:25
Farský poděkoval i Horáčkovi a Hilšerovi
07:26
Čeká nás napínavý souboj

Se stávající hlavou státu se utká akademik Jiří Drahoš, kterému průzkumy dávaly po Miloši Zemanovi největší šance. V příštích dvou týdnech nás čeká napínavý souboj, v němž se nebude hrát v rukavičkách. Náskok současného prezidenta ohrožuje solidarita poražených kandidátů s Drahošem.

Drahoš je na tom lépe než Schwarzenberg, Zeman nemá moc kde brát hlasy. Mohou přijít "podpásovky".

07:56
Respekt pracuje na povolebním vydání
07:59
Fotogalerie: Povolební emoce

V prvním kole uspěl Drahoš se Zemanem. Ale oslavovali i kandidáti, kteří do druhého kola nepostoupili. Podívejte se na fotogalerii snímků zaznamenávajících emoce těsně po volbách.

08:18
Uchazeči o Hrad už zbrojí

Zásadní bude, jestli se Jiřímu Drahošovi podaří získat na svou stranu dost z voličů Marka Hilšera, Michala Horáčka a Pavla Fischera. Proběhnou možná dvě televizní debaty. Andrej Babiš už začal s jasnou podporou Miloše Zemana couvat.

Uchazeči o Hrad už zbrojí: Drahoš odstavil problematického manažera, Zeman chce ukázat sílu v debatě.

09:16
Respekt o povolebním dění je výjimečně k dispozici už v neděli
09:43
Drahoš by ve svém volebním okrsku vyhrál už v prvním kole

Ve volebních okrscích, pod které spadají místa trvalého bydliště prezidentských kandidátů, získala většina z nich oproti celostátnímu průměru vysoce nadprůměrný počet hlasů. Téměř ve všech místech trvalého bydliště uchazečů o Hrad byla také vysoce nadprůměrná volební účast. 

Drahoš bydlí v městské části Praha Lysolaje. Volební účast v nich byla přes 78 procent a pro bývalého předsedu Akademie věd hlasovalo 50,5 procenta místních voličů, tedy téměř dvojnásobné množství oproti celostátnímu průměru. Zemanovi důvěru dalo jen 16,4 procenta voličů.

Ve volebním okrsku, pod který spadá trvalé bydliště Zemana v pražských Stodůlkách, dostal současný prezident 24,3 procenta hlasů, tedy o více než 14 procent méně než v celé ČR.

09:55
Pět let bez konfrontace
10:01
Europoslanec k financování kampaně Miloše Zemana
10:10
Statisíce lidí sledovaly volby v televizi

První kolo prezidentských voleb přitáhlo v sobotu k televizním obrazovkám statisíce lidí. Večerní zpravodajské pořady měly nejvyšší sledovanost v celém dni. Volební studio České televize na kanále ČT24 sledovalo odpoledne mezi 13:00 a 19:00 v průměru 817 tisíc diváků starších 15 let.

Nejvíc lidí v sobotu sledovalo večerní Události, dohromady na kanálech ČT1 a ČT24 si je pustilo 1,29 milionu diváků. Televizní noviny na stanici Nova vidělo 1,14 lidí starších 15 let.

Celkový podíl stanice ČT24 překročil v sobotu 15 procent, větší podíl na sledovanosti měla s 16,3 procenta jen stanice ČT1. Novu si vybralo 12,8 procenta diváků starších 15 let.

Před pěti lety volební studio na ČT24 vysílané při druhém kole prezidentských voleb, ve kterém tehdy Miloš Zeman porazil Karla Schwarzenberga, sledovalo 1,039 milionu diváků.

10:15
České volby v zahraničním tisku

Vítězství proruského třiasedmdesátiletého Miloše Zemana ve druhém kole prezidentských voleb není jisté, Češi jsou tímto veteránem levice unaveni, napsal v reakci na výsledek voleb francouzský list Le Monde. Těsný souboj mezi Zemanem a Drahošem předpovídá také další francouzský list Le Figaro. 

Zemana čeká v podobě prozápadního Drahoše velká výzva, napsal britský list The Guardian. Zatímco většina veřejnosti se Zemanem sdílí jeho názory na imigraci, jeho přízeň vůči krajně pravicovým skupinám a vřelé vztahy s Ruskem a Čínou občany rozdělují. Druhé kolo voleb může být na rozdíl od prvního názorově vyváženější, soudí The Guardian.

I když Zeman první kolo vyhrál s převahou, čeká ho obtížné druhé kolo, napsal Financial Times. Pokud voliči vyslyší výzvu kandidátů, kteří se do druhého kola nedostali - Horáčka, Fischera, Hilšera a Topolánka - a přikloní se k Drahošovi, bude to pro Zemana těžké. Drahoš se vidí jako kandidát těch, kdo si přejí změnu, a ty zval k urnám.

The Wall Street Journal v dlouhém materiálu připomněl Zemanovy nadstandardní vztahy s Ruskem. Jeho vychvalování ruského prezidenta Vladimira Putina, které rozšířil na souhlas se zabráním Krymu a náletů na syrská města, pro jeho voliče ale nejsou tématem.

10:19
Kolik kandidáti "zaplatili" za hlasy voličů?

Vratislavu Kulhánkovi první kolo prezidentských voleb skutečně nepřálo. Nejen, že získal nejméně hlasů, ale ještě ho každý z nich stál v přepočtu nejvíce. Oproti tomu Marek Hilšer uspěl i s minimálními částkami.

Voličské hlasy měl nejlevnější Hilšer, za jeden "zaplatil" dvě koruny. Kulhánek více než stonásobek.

10:37
ODS podpoří Drahoše
10:53
Jak to vidí šéfredaktor ihned.cz?
10:55
Ukončení působení Zemana si přeje ODS

"ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu," uvedl ve svém návrhu Fiala.

10:58
Hilšer má stále napilno
11:20
Babiš Zemanovi radí, aby se zbavil Mynáře a Nejedlého

Zeman by se podle premiéra Babiše měl před druhým kolem voleb hlavy státu zbavit kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. V televizi Prima dnes také uvedl, že Zemana podporuje, radí mu, aby udělal inventuru kauz z uplynulého mandátu a vysvětlil je veřejnosti. Aby se Zeman distancoval od nejbližších spolupracovníků, řekl Babiš už v sobotu po vyhlášení výsledků prvního kola.

Dnes Babiš doplnil, že ve své politické minulosti se musel také rozloučit se svou nejbližší spolupracovnicí, ačkoli věděl, že nic neudělala. Připomněl tak pražskou komunální političku Radmilu Kleslovou.

11:41
Reakce německého tisku na Zemanovo vítězství v prvním kole

"Zeman se stavěl do pozice odpůrce migrace a bojovníka za obyčejné lidi. Pečuje o dobré kontakty s Moskvou a Pekingem. Jeho vyzyvatel Drahoš chce zemi, která je součástí NATO a EU, orientovat zase více na Západ," konstatuje list Süddeutsche Zeitung.

"Byla to volba pro, nebo proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi," míní zase korespondent veřejnoprávní televize ARD Jürgen Osterhage. V hlavní zpravodajské relaci Tagesschau také vyjádřil přesvědčení, že druhé kolo volby je zcela otevřené.

12:00
Kde získal Zeman hlasy navíc oproti roku 2013? A kde ztratil?

Podívejte se na podrobnou mapu České republiky. Kde získal Miloš Zeman více hlasů než v minulých volbách? A kde naopak ztratil?

12:10
Porovnání volebních výsledků: Drahoš 2018 vs. Schwarzenberg 2013

Porovnání volebních výsledků Drahoš v prezidenstkých volbách v roce 2018 a Karla Schwarzenberga před pěti lety v procentech.

12:18
ČT a Prima plánují předvolební duely

Česká televize a televize Prima plánují v týdnu před druhým kolem prezidentských voleb společné debaty Zemana a Drahoše, kteří se ve volbách utkají. Česká televize oba pozvala do debaty na čtvrtek 25. ledna, tedy den před druhým kolem voleb. Prima s kandidáty jedná. Vyplývá to ze sdělení obou televizí.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se dnes k účasti prezidenta na debatě v ČT přímo nevyjádřil, odkázal na sobotní Zemanovy výroky, že se zúčastní debat. Na otázku, zda se prezident odmítá zúčastnit debaty na ČT, uvedl, že nyní nebude poskytovat žádný další komentář.

Drahoš v sobotu ve vysílání Primy připustil, že se zúčastní debaty v této televizi. "Pokud bude jedna na Primě, bude druhá na ČT," řekl k debatám Drahoš. Vyjádření Drahošova týmu k pozvánce do České televize.

12:27
Porovnání Zemanových výsledků s rokem 2013

Kolik procet hlasů získal Miloš Zeman v prezidentských volbách v roce 2013 a kolik letos?

12:40
Co o českých volbách píší v slovenském tisku?

"Pro Drahoše nemusí být druhé kolo ani zdaleka konečnou stanicí. Právě naopak, momentálně se zdá, že karty jsou rozdané v jeho prospěch," napsaly Hospodárske noviny. Dodaly, že pokud by jen polovina voličů dalších čtyř neúspěšných kandidátů, kteří po prvním kole podpořili Drahoše, tuto výzvu uposlechla, znamenalo by to odchod Zemana do důchodu.

Zeman nejen svou kampaň před volbami, ale i pět let v prezidentském úřadu podle listu "totálně překoučoval". "Kontroverzními výroky, chováním nedůstojným nejvyššímu úřadu ve státě a konflikty s politickými oponenty i médii rozdělil společnost tak, jak se to ani zdaleka nepodařilo jeho předchůdcům, Václavu Havlovi, dokonce ani Václavu Klausovi, který by si se Zemanem, co se týče osobní samolibosti a ješitnosti, mohl podat ruku," poznamenaly Hospodárske noviny.

Podle listu Denník N si je Zeman vědom, že když chce zůstat v prezidentském úřadu v dalším funkčním období, musí mnohem efektivněji mobilizovat své přívržence a potenciální voliče. "Na rozdíl od trochu nemastného-neslaného a při veřejných vystoupeních často nejistého Drahoše je Zeman obratný diskutér a bytostní populista, který běžně a velmi šikovně lže, vodí za nos, používá podpásové údery a ví, že jeho voličům se to líbí, nebo jim to alespoň nevadí," napsal deník.

List očekává, že Zeman bude zneužívat svou funkci a možnost pořádat předvolební kampaň z pozice hlavy státu a za peníze daňových poplatníků.

12:47
Kolik hlasů letos získal Drahoš a kolik Schwarzenberg v roce 2013?
12:57
Topolánek prý zná všechny své voliče osobně
13:04
Jiří Přibáň v Respektu: Miloš Zeman musí začít riskovat
13:06
Kolik přesně získal Miloš Zeman hlasů letos a kolik před pěti lety?
13:14
Mezi voliči Drahoše příliš nepřevažuje žádná věková skupina
13:18
Drahošův tým pokračuje v kampani

Tým Drahoše bude dnes odpoledne připravovat plán pokračování kampaně. Do druhého kola voleb zbývají dva týdny, během nichž chce Drahoš vyjet do českých měst, řekl to ve vysílání stanic Českého rozhlasu Radiožurnál a Plus. Na dnešní poradě se zřejmě rozhodne například o tom, jak se využijí místa pro billboardy, které Drahošovi Michal Horáček.

"Bude to kombinace výjezdů a rozhovorů v médiích," přiblížil Drahoš své plány na následující dva týdny. Již v sobotu řekl, že chce vyjet za voliči mimo Prahu. Přesný plán svých cest zatím nemá. "Určitě nestihnu objet všechna města," poznamenal. Praha byla jediným velkým městem, kde Drahoš Zemana porazil. 

13:31
Voliči podle věku, vzdělání a pracovní aktivity
13:43
Praha a zahraničí versus zbytek
13:46
Ochranka prý stála na špatném místě
13:57
Drahoš získal každého sedmého dřívějšího Zemanova voliče

Drahoš získal každého sedmého voliče Zemana z druhého kola prezidentské volby před pěti lety. Vyplývá to ze sociologického průzkumu společností Kantar TNS a Median, jehož výsledky dnes zveřejnila Česká televize (ČT). Dotazování se uskutečnilo v sobotu, v druhý den letošního prvního kola prezidentské volby. 

Zemana si v letošním prvním kole volby vybralo 68 procent jeho voličů z roku 2013, devět procent tehdejších voličů jeho protivníka ve druhém kole Karla Schwarzenberga a 32 procent tehdejších nevoličů. Drahoš v prvním kole získal 14 procent Zemanových voličů, 41 procent Schwarzenbergových a 28 procent lidí, kteří se druhého kola prezidentské volby před pěti lety nezúčastnili.

14:00
Podpora Zemana byla nadpoloviční u lidí nad 60 let

Z hlediska vzdělání Zemana letos volilo 54 procent lidí bez maturity, 31 procent se středoškolským a 19 procent s vysokoškolským vzděláním. U Drahoše byla situace opačná. Hlas mu dalo 38 procent vysokoškoláků, 31 procent lidí se střední školou a 18 procent bez maturity, ukázal průzkum.

Podpora Zemana byla nadpoloviční u lidí nad 60 let, z lidí ve středním věku mezi 40 a 59 lety pro něj hlasovalo 33 procent a mezi mladšími 27 procent. Drahoš měl zhruba čtvrtinovou podporu ve všech třech těchto věkových skupinách.

Průzkum společnosti Kantar TNS a Median provedly na vzorku víc než 2000 respondentů.

14:19
Přejeme si Česko bez Zemana, říká Vašáryová

Herečka a diplomatka Magda Vášáryová, která podporovala Michala Horáčka, si přeje, aby si Česko ve druhém kole zvolilo jiného prezidenta než Miloše Zemana. Ten podle ní Slovensko svými výroky o Alexandru Dubčekovi urazil.

Urážkou Dubčeka způsobil Zeman na Slovensku smršť. Přejeme si Česko bez něho, říká Vášáryová.

14:25
Mají sázkaři jasno o tom, kdo se stane prezident?

Ještě předtím, než se sečetly celkové výsledky prezidentské volby, vypsaly sázkové kanceláře kurzy na výsledky druhého kola. Během odpoledne je ale mnohokrát změnily.

Vyhraje Zeman. Ne, jeho soupeř. Sázkovky otočily kurzy, protože velká část lidí věří Drahošovi.

14:29
Komentátor HN David Klimeš
15:09
Zeman získal před pěti lety v prvním kole méně hlasů než Drahoš

Vyzývatel prezidenta Miloše Zemana pro druhé kolo volby hlavy státu získal v prvním kole hlasování více hlasů, než před pěti lety Zeman. Ten sice v prvním kole voleb v roce 2013 na rozdíl od Jiřího Drahoše vyhrál, ale s menším ziskem. Hlas dalo v pátek a v sobotu expředsedovi Akademie věd Drahošovi 1,369 601 občanů (26,60 procenta), zatímco Zeman šel před pěti lety do druhého kola s 1,245 848 hlasy (24,21 procenta). Jeho tehdejší soupeř Karel Schwarzenberg získal v prvním kole 1,204 195 hlasů (23,40 procenta).

15:24
Jak volilo Česko?
16:15
Drahoš komentuje Zemanovu změnu názorů
16:39
Drahoš nejspíš reagoval na tento Ovčáčkův tweet

Ovčáček pak Drahoše na Twitteru upozornil, že prezident tato slova pronesl už před volbami 26. prosince.

16:51
Volit chodí i mniši z Břevnova, koho jim ale opat neradí

Volit prezidenta byli i mniši z benediktinského kláštera v pražském Břevnově, v současné době jich tam žije jedenáct. Jejich představený, arciopat Petr Prokop Siostrzonek, řekl, že jim nenařizuje, koho mají volit, přesto se ale většinou stejně shodnou. V případě celé katolické církve tomu tak ale není. Zatímco arcibiskup Dominik Duka má dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, další církevní hodnostáři vyzvali, aby ho lidé nevolili.

17:18
Podle sociologa Daniela Prokopa Miloš Zeman může vyhrát, když zmobilizuje dostatečný počet voličů
18:49
Ve Švandově divadle se sešli Drahošovi podporovatelé

V pražském Švandově divadle se v neděli odpoledne sešly některé české osobnosti, aby koordinovaly kroky na podporu Jiřího Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb. Dvouhodinovou diskusi moderoval jeden ze svolavatelů setkání senátor Jiří Šesták, který společně s několika dalšími senátory sháněl v horní komoře podpisy pro Marka Hilšera a Pavla Fischera, aby se zapojili do souboje o Hrad.

18:53
Hlavním cílem akce je přesvědčit občany, aby volili protikandidáta současného prezidenta

"Je to spontánní aktivita, kdy se sešli lidé, kteří jsou ochotni a schopni něco dělat a zkusí podpořit protikandidáta Miloše Zemana, aby v této volbě nejrůznějšími způsoby pomohli. Ať už je to prostřednictvím divadel, či vysokých škol," uvedl senátor Jiří Šesták s tím, že hlavním cílem je přesvědčit občany, aby i v druhém kole volili protikandidáta současného prezidenta.

18:55
Akci podpořil Pithart, Kocáb či Žantovský

Mezi diskutujícími byli například bývalý premiér Petr Pithart, hudebník Michal Kocáb, Michael Žantovský, exsenátor Ivan Gabal či ředitelé divadel. Ve svých projevech se pokoušeli navrhnout strategii Drahošovy podpory.

Setkání se zúčastnil také člen volebního štábu Michala Horáčka, který ubezpečil, že Horáčkovi lidé již s Drahošovým týmem spolupracují a v nejbližších dnech se tato spolupráce projeví. Dorazil také neúspěšný kandidát Marek Hilšer.

Další schůzka se uskuteční příští sobotu v divadle Archa, kam mají přijít jak Horáček s Hilšerem, tak i Pavel Fischer a další osobnosti podporující kandidaturu Jiřího Drahoše.

19:00
Zítra se vracím do práce, říká Topolánek

"V odhadech jsme byli trochu více optimističtější, než jak to nakonec dopadlo. Ale nevadí. Tak třeba zase za pět let… anebo dřív?" uvedl Mirek Topolánek na svém facebookovém profilu v době, kdy už bylo jasné, že se do druhého kola prezidentských voleb nedostal. Jakým způsobem a kdy by se teoreticky angažoval, Topolánek na dotaz HN neupřesnil. 

Prozatím se jediný čistě pravicový prezidentský kandidát chystá vrátit do oblasti byznysu, v posledních letech pracuje pro skupinu Energetický průmyslový holding Daniela Křetínského. "Zítra se vracím normálně do práce. Musím také na magnetickou rezonanci s kolenem a vynahradit svým blízkým poslední dva měsíce," popsal expremiér své plány pro následující dny.

19:20
Třetí místo je závazek, nebráním se dalšímu politickému angažmá, dostávám nabídky, říká Fischer

Poražený prezidentský kandidát Pavel Fischer z volebních výsledků není zklamaný, ba naopak. "Získal jsem více bodů, než všichni očekávali. Jsem na třetí pozici před bývalým premiérem České republiky a těžkou váhou Mirkem Topolánkem nebo panem Michalem Horáčkem, který na kampani pracoval rok a půl. To není špatný výsledek," říká v rozhovoru. Dodává, že voličskou podporu vnímá také trochu jako závazek. Zatím ale své další přesné politické angažmá nezná.

Fotogalerie: Prezidentské volby 2018

19:27
O Zemanově soupeři se už šíří dezinformace
19:38
Aktivistka, která zmařila Zemanovu volbu, dostala podmínku

Ukrajinské aktivistce Anželině Diašové, která v pátek ve volební místnosti v pražských Lužinách polonahá vyběhla před prezidenta Miloše Zemana, pražský soud uložil tři měsíce vězení s roční podmínkou. Čeká ji také roční vyhoštění ze země. Aktivistka hnutí Femen uvedla, že se cítí být nevinná. Novinářům to sdělila advokátka aktivistky Lucie Hrdá. Rozsudek je pravomocný.

"Sedmadvacetiletá žena rozhodnutí soudu přijala, aby se mohla co nejrychleji dostat domů na Ukrajinu," řekla novinářům Hrdá.

19:45
Připomeňte si volební incident

 

19:47
Ukrajinka protest mínila jako pokojný

Ukrajinská aktivistka mínila protest jako pokojný, nikomu nechtěla ublížit. Podle jejího názoru by čeští občané mohli opakovaným zvolením Zemana ohrozit suverenitu českého státu, protože současný prezident je ve vleku ruského prezidenta Vladimira Putina, řekla už dřív její obhájkyně. Žena se v pátek k Zemanovi vrhla s výkřiky "Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo měla napsané na těle.

Ukrajinská aktivistka Anželina Diašová

19:59
Kriminalisté případ vyšetřovali ve zkráceném případném řízení

Diašová byla od pátečního odpoledne v cele předběžného zadržení, kde mohla podle zákona zůstat maximálně 48 hodin. Kriminalisté případ vyšetřovali ve zkráceném případném řízení, což podle trestního řádu znamená, že žena nebyla obviněna.

K mezinárodnímu hnutí Femen se Diašová připojila v roce 2009. Hnutí vzniklo o rok dříve, proslulo akcemi polonahých aktivistek nejen na Ukrajině a v Rusku, ale také na západě Evropy. Femen se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem "úplného vítězství nad patriarchátem", ale nepovažuje se za feministické. Své členky označuje za "sextremistky".

20:01
Diašové hrozily až dva roky vězení

Za trestný čin výtržnictví hrozily Diašové až dva roky vězení. Verdikt vynesl Obvodní soud pro Prahu 5.

Ukrajinská aktivistka Anželina Diašová

20:09
Komentář k následující kampani druhého kola
20:21
Diašová: Byla bych velmi zklamaná, kdyby to Zemanovi ve volbách pomohlo

Diašová má tři dny na to, aby opustila Českou republiku. O tom, jak dlouho svůj čin plánovala, nechtěla Diašová mluvit. Podle některých komentářů její akce mohla vzbudit sympatie k Zemanovi. Diašová s tím však nesouhlasí. "Byla bych velmi zklamaná, kdyby to Zemanovi ve volbách pomohlo. Nevím, jak by se to mohlo stát," řekla.

"Putin je agresor a je nebezpečný. Je to diktátor, a myslím si, že prezident demokratické země nemůže být přítelem diktátora," popsala svou motivaci pro akci.

20:23
Ochranka podle aktivistky byla velmi hrubá

Aktivistiku zastavila během incidentu prezidentova ochranka. Diašová si dnes na postup ochránců stěžovala. "Byli velmi hrubí," uvedla.

22:50
Online přenos končí

Vážení čtenáři, dnešní online reportáž končí. Děkujeme za pozornost! 

Stále mladý Zeman a dojatý Fischer. Sestřih nejzajímavějších momentů z prezidentských voleb