První kolo letošních prezidentských voleb vyhrál Miloš Zeman. Získal 38,6 % hlasů.

Do druhého kola s ním postupuje druhý Jiří Drahoš. Bývalý předseda Akademie věd získal 26,6 % hlasů.

"Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskusí. Jsem stále mladý a stále plný sil a energie. Diskuse mě těší. Pan Drahoš říkal, že by se se mnou velice rád utkal. Vyhovím mu," uvedl Miloš Zeman na své tiskové konferenci.

Zbylí kandidáti už měli výrazný odstup. Na třetím místě skončil diplomat Pavel Fischer s 10 % hlasů, čtvrtý byl pak Michal Horáček s 9 % hlasů.

Neúspěchem skončily volby pro bývalého premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka. Získal jen 4 % hlasů.

Topolánek, Kulhánek, Horáček, Hilšer a Fischer podpořili do druhého kola volby Drahoše.

Současný prezident vítězil ve všech krajích kromě Prahy, kde ho porazil Drahoš.

Volební účast byla téměř 62 %, tedy nepatrně vyšší než při historicky první přímé volbě prezidenta před pěti lety.

Oficiálně budou výsledky potvrzeny počátkem příštího týdne, poté, co se sejde a zkontroluje je Státní volební komise. Druhé kolo proběhne za dva týdny.

Volby proběhly bez velkých komplikací. Výjimkou byl čin přívrženkyně hnutí Femen, která ve volební místnosti přiběhla polonahá s hanlivým nápisem na těle k prezidentovi Miloši Zemanovi. Ženu, kterou je podle ruských a ukrajinských médií šestadvacetiletá Ukrajinka Anželina Diašová, zadržela policie. Podezírá ji z trestného činu výtržnictví.

Stále mladý Zeman a dojatý Fischer. Sestřih nejzajímavějších momentů z prezidentských voleb

Prezidentské volby sledujeme v on-line reportáži:

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:28
On-line přenos začíná

Vážení čtenáři, i v průběhu dneška pro vás budeme v on-line reportáži sledovat dění kolem prezidentských voleb. Voliči mají na výběr z devíti kandidátů. Volební místnosti se opět otevřou v 8:00. 

Volební účast dosahovala první den hlasování zhruba 40 procent, silná byla například v Praze, naopak jen třetinová na Karlovarsku a Ústecku.

V mnohých městech hlásí rekordní zájem voličů o voličské průkazy, díky nimž je možné hlasovat mimo okrsek v místě bydliště.

08:00
Volební místnosti se znovu otevírají

Právě se otevírají volební místnosti. Dnes můžou voliči hlasovat pro svého kandidáta až do čtrnácté hodiny.

Výsledky v případě prezidentských voleb bývají sečteny rychle a odhaduje se, že bychom je měli znát už kolem čtvrté hodiny odpoledne.

08:18
Pokračují i senátní volby na Trutnovsku

Kromě prezidentských voleb pokračují na Trutnovsku a části Náchodska také doplňující senátní volby. Ve druhém kole lidé vybírají mezi starostou Vrchlabí Janem Sobotkou (STAN) a továrníkem Jiřím Hlavatým (za ANO). 

Volební účast je vyšší než v prvním kole, v některých obcích přesahuje 40 procent. Je to i tím, že volby se konají současně s prezidentskými. V prvním kole hlasovalo jen 23 procent oprávněných voličů.

08:45
České volby sledují zahraniční média

České prezidentské volby sledují i média v zahraničí. Volební situaci a prezidentské kandidáty analyzuje například americký list The Wall Street Journal. 

Zpravodajský server Bloomberg upozorňuje na Zemanovy kritické postoje k Evropské unii a naopak pozitivní k Rusku. Za nejvážnějšího soupeře Zemana server považuje Jiřího Drahoše, který prý slibuje vrátit důstojnost prezidentskému úřadu.

Na probíhající hlasování v Česku upozorňuje také agentura AFP.

 

09:06
Umělci ze skupiny Ztohoven se možná chystají odcizit volební urnu

Volební komise v Praze 6 dostala od policie upozornění, že známá umělecká skupina Ztohoven se možná chystá v Praze odcizit volební urnu. Policie postupně obchází i další komise a na možné riziko upozorňuje. Policejní mluvčí Tomáš Hulan zatím informaci nepotvrdil. Zdroj z obvodního oddělení pražské policie ale potvrdil, že policisté dostali instrukce na toto riziko volební komise upozornit.

Recesistická skupina Ztohoven se dostala do povědomí veřejnosti v roce 2015, když na Pražském hradě nahradila prezidentskou standartu rudými trenýrkami. 

09:50
Policie nemá informace, že by se umělci ze Ztohoven chtěli zmocnit urny, šlo prý jen o příklad rizika

Mluvčí policie Tomáš Hulan uvedl, že konkrétní informaci, že by se skupina Ztohoven chystala zmocnit volební urny, policie nemá. Dle něj šlo jen o příklad rizika, před kterým policie volební komise varovala.

10:08
Polovina voličů v okrsku v Unhošti u Kladna už hlasovala
10:25
Redaktor HN Bartoníček: Spěchejte k volbám a rozhodněte o obsahu pondělních novin
10:38
Lidé volí jednoho z devíti kandidátů na prezidenta
11:04
Jaká je Zemanova pověst v Evropě?

Jak vnímají současného prezidenta Miloše Zemana státníci v Evropě? Přečtěte si rozhovor s německým novinářem působícím v Bruselu Danielem Brösslerem.

11:17
Fiala na sjezdu ODS: Přejeme si změnu v úřadu prezidenta

"Neodkládejte svůj hlas až na druhé kolo. Nedopusťte překvapení, které se vám pak třeba nebude líbit. Zabraňte překvapení v prvním kole. Pomozte prosadit do druhého kola co nejlepšího kandidáta, který přinese šanci na změnu v úřadu prezidenta," vyzval na sjezdu své strany šéf ODS Petr Fiala oprávněné voliče, kteří svůj hlas ještě nevhodili do urny. 

Fiala, který na sjezdu v Ostravě obhajuje svou funkci předsedy, dále naznačil, že druhá nejsilnější parlamentní strana není jednotná v tom, kdo by se měl stát prezidentem. Zároveň ale uvedl, že celá partaj si přeje změnu v úřadu.

11:35
Kandidátské povídky

Magazín ego! publikoval soubor povídek ke kandidátům na českého prezidenta. Ondřej Neff psal o Mirku Topolánkovi povídku s názvem Topol a Miloš.

Překladatel Bogdan Trojak napsal o Pavlu Fischerovi.

Pod názvem Dodekafonický pomalík aneb Petr Med jede na Hrad se ukrývá povídka spisovatele Petra Stančíka o Petru Hannigovi.

11:39
Volební účast v jednotlivých částech země se různí
12:00
Zbývají poslední dvě hodiny

Volební místnosti se uzavřou přesně za 120 minut, s úderem čtrnácté hodiny. Ihned poté začne sčítání hlasů. 

12:14
Vězni volí

Poměrně velký zájem projevili o volbu prezidenta vězni ve věznicích Olomouckého kraje. V olomoucké vazební věznici se do zvláštního seznamu voličů zapsalo 39 procent z nich. Oproti parlamentním volbám je to značný nárůst, navýšení zájmu zaznamenali pracovníci věznice i v porovnání s první přímou volbou prezidenta před pěti lety.

Podle mluvčí olomoucké vazební věznice Markéty Doleželové vězni informace o jednotlivých kandidátech sledovali. Získat je mohli prostřednictvím televize, rozhlasu či z denního tisku.

V jedné z nejtěžších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku se do seznamu zapsaly dvě třetiny vězňů.

Členové volební komise se za vězni v Mírově vydali již v pátek. "Z 227 zapsaných vězňů odvolilo v pátek 132. Zda tam ještě dnes půjdeme, zatím nevíme, čekáme, zda se ohlásí," řekla pracovnice volební komise v Mírově.

12:20
Volební komise hlásí nadpoloviční účast

Volební účast v prvním kole prezidentských voleb se zatím nejčastěji pohybuje mezi 50 a 55 procenty. Některé volební komise ale očekávají nápor lidí ještě po obědě.

Ze středočeských měst po 11:00 hlásil Benešov účast 53 procent, Beroun dokonce 55 procent. Více než polovina lidí už odevzdala hlas také v Mělníku.

Víc než poloviční byla hodinu před polednem účast také v Praze. Zatím nejvyšší je v Praze 10, a to 59,8 procenta. Na Jižním Městě se vyhoupla na 58 procent, 56procentní byla v Praze 3.

V Plzeňském kraji se podle Jana Nového z krajského úřadu pohybuje zhruba kolem 60 procent.

Volební účast v Jihočeském kraji se před polednem pohybovala na úrovni přes 50 procent. 

V Pardubickém kraji přišlo k urnám k 11:00 přes 60 procent oprávněných voličů.

Ústecký kraj hlásil k dnešní desáté hodině účast zhruba 45 procent.

Při první přímé volbě hlavy státu v Česku před pěti lety tato hodnota v prvním kole přesáhla 61 procent.

prezidentské volby 2018

12:26
V "Zemanově" vsi už odvolily více než dvě třetiny lidí

V Novém Veselí na Žďársku, kam jezdí na chalupu prezident Miloš Zeman, přišlo zatím k volbám 68 procent voličů.

Na obrázku je volební billboard u Restaurace U Prezidenta nedaleko volební místnosti v Novém Veselí na Žďársku.

Volební billboard u Restaurace U Prezidenta nedaleko volební místnosti v Novém Veselí na Žďársku.

12:36
Na horách účast zvyšují lyžaři s voličskými průkazy

Téměř 78 procent už dosáhla účast u voleb v oblíbeném zimním středisku Jizerských hor Bedřichově. Více lidí přichází volit i v lyžařských střediscích Krkonoš. Zdá se, že Češi tak přišli na chuť voličským průkazům, díky kterým mohou hlasovat mimo své bydliště.

12:46
O volby je mezi krajany v zahraničí velký zájem

Často celé rodiny přicházely v sobotu dopoledne do prostor Českého centra v Bruselu, kde je možné hlasovat. Velký zájem zde zaznamenali také v pátek, kdy dorazilo přes 630 lidí. Na voličském seznamu je přitom podle konzulky Ivany Zandony 828 osob, další stovky chodí s voličskými průkazy, hlasování by se tak mohlo zúčastnit i více než 1000 lidí.

A takto vypadá situace před českou ambasádou v Londýně.

Fronta před českou ambasádou v Londýně.

12:55
V některých okrscích účast atakuje 70 procent
13:15
Akci ukrajinské aktivistky ve volební místnosti rozebírají ve světě

O včerejším incidentu, který se odehrál v pražské volební místnosti, do níž přišel vhodit svůj hlas prezident Miloš Zeman, informují zahraniční média. Ukrajinská aktivistka z hnutí Femen tam vyběhla polonahá před prezidenta s vulgárním pokřikem a stejným nápisem na hrudi. 

Událost rozebírá například americký list The Washington Post, který poukazuje na rychlý zásah tělesných strážců prezidenta i na Zemanovu následnou reakci. Úřadující hlava státu po incidentu prohlásila, že je poctěna, jelikož aktivistka ze stejné skupiny zaútočila také na papeže.

Portál francouzského týdeníku Le Point upozorňuje na to, že Zeman byl po incidentu "viditelně otřesen". Týdeník následně upozorňuje na Zemanovo chatrné zdraví nebo hůl, o kterou se opírá při chůzi.

Akci aktivistky se věnuje dále například irský list The Irish Times nebo portál britského bulvárního deníku Daily Express

13:24
Volební místnosti se brzy zavřou i v Haagu

"Volí se tady na ambasádě v centru Haagu. Je to malinkatá místnost a je tam uplně narváno. Volit se může taky už jenom hodinu. Volí tu lidé s voličským průkazem a taky lidé, co jsou v Nizozemsku zapsaní na trvalý seznam voličů. Já měla tentokrát voličský průkaz," říká Monika Ďuríčková, která volila na české ambasádě v Haagu.

13:30
Aktuálně z Drahošova volebního štábu
13:32
Připravují se i podporovatelé kandidáta Fischera
13:39
Svůj hlas vhodila do urny i eurokomisařka Jourová
13:53
Horáček bude výsledky sledovat v pražské galerii Mánes

Textař a skladatel Michal Horáček bude výsledky voleb sledovat spolu se svým týmem a novináři v pražské galerii Mánes.

13:57
Kde je teď Drahoš?
14:00
Volby skončily, začíná sčítání

Volební místnosti se právě uzavřely. Nyní začíná sčítání hlasů. U prezidentských voleb probíhá počítání rychle. První odhady a neúplné výsledky by měly být známy za několik desítek minut. Český statistický úřad předpokládá, že konečné výsledky bude moci zveřejnit do dnešního večera.

14:01
Horáček dorazil mezi své příznivce
14:06
Hilšerův štáb se chystá sledovat výsledky v pražské čtvrti Anděl

Lékař Marek Hilšer bude výsledky voleb očekávat se svou ženou v pražské čtvrti Anděl. 

14:12
Hilšerův štáb se podle hesla na wi-fi "cítí skvěle"
14:13
Na Trutnovsku bude sčítání hlasů komplikovanější
14:14
Drahošův štáb v La Fabrice je nabitý

Ve štábu Jiřího Drahoše v holešovické La Fabrice je nabito. "Jsme na hraně kapacity," říká mluvčí prezidentského kandidáta Kateřina Procházková. Místo si prý Drahošův tým vybral proto, že byl o akreditaci ve štábu velký zájem a prostory divadla jsou pro akci vhodné, navíc dostal Drahoš nabídku od provozovatelů.

Před pěti lety zde se svými blízkými a s novináři sledoval výsledky druhého kola i prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg, jehož nakonec porazil dnešní prezident Miloš Zeman.

Drahošovi poradci a podporovatelé, kteří zde sčítání hlasů sledují, věří, že k historické porážce dnes nedojde. Na místě je například historik Jaroslav Šebek nebo expert na školství Daniel Münich, kteří jsou členy Drahošova expertního týmu, nebo šéf kanceláře Pavel Kolář, informuje z místa redaktorka HN Adéla Skoupá.

14:16
Ve štábu Michala Horáčka panuje napětí
14:17
S Horáčkem čeká na výsledky i filozof Petříček
14:18
Účast v nejmenší české obci byla téměř 90procentní

Nejmenší obec v České republice, Vysoká Lhota na Pelhřimovsku, hlásí 87procentní účast.

14:19
Sčítání hlasů je v plném proudu

Členové volebních komisí po celé České republice už dvacet minut sčítají hlasy. 

Sčítání hlasů

14:20
Do štábu dorazil Pavel Fischer
14:23
V jedné místnosti v Ostravě se začalo volit později

V jedné z volebních místností v Ostravě-Porubě se dnes začalo volit s patnáctiminutovým zpožděním. Člen komise poskytoval cestou do místnosti první pomoc. Ukončení hlasování v této volební místnosti událost ale neovlivnila. I zde se volební místnost uzavřela ve 14:00

"Jeden z členů komise poskytoval cestou do Okrskové volební komise první pomoc občanovi a pak s ním čekal na příjezd záchranné služby," uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Podle Birklenové letošní volební účast v prvním kole prezidentské volby v Moravskoslezském kraji bude kopírovat tu před pěti lety. "V Moravskoslezském kraji bude účast u voleb lehce nad 60 procenty," řekla.

14:25
Zeman bude výsledky sledovat v sídle Strany práv občanů

Prezident Miloš Zeman přichází k sídlu Strany práv občanů v Praze, kde bude společně se svými příznivci sledovat sčítání hlasů.

P201801130367101

14:25
V jedné z prvních sečtených obcí vyhrál Miloš Zeman

V Jankově na Pelhřimovsku zvítězil Miloš Zeman, obdržel 10 hlasů z 25.

14:28
Drahoše podporuje Sommerová
14:28
Fischer bude spokojený s dvouciferným výsledkem
14:29
Volební účast byla podle odhadů zhruba stejná jako před pěti lety

K prvnímu kolu prezidentských voleb letos přišly podle odhadů zhruba tři pětiny voličů, podobně jako při první volbě před pěti lety. Vyplývá to z informací, které dnes krátce před ukončením hlasování poskytli volební komisaři.

V Praze se volební účast pohybovala kolem 60 až 70 procent.

V Praze 6 dosáhla hodinu před uzavřením místností 72 procent, v roce 2013 to ve stejnou dobu bylo 67,8 procenta. V Praze 10 k urnám přišlo asi 65 procent oprávněných voličů, v Praze 5 to bylo 64,1 procenta a v Praze 3 asi 65 procent. V Praze 2 se účast po poledni pohybovala těsně pod 59 procenty a v Praze 14 kolem 58 procent.

Naopak nízká byla účast na severozápadě Čech. V Karlovarském kraji se pohybovala kolem 50 procent. V Bečově nad Teplou činila 56 procent, 47 procent lidí volilo v nejmenším městě v Česku, Přebuzi na Sokolovsku.

V Ústeckém kraji byla účast dvě hodiny před uzavřením volebních místností na 47 procentech, řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

14:30
Horáčková tipuje, že její manžel postoupí do druhého kola
14:32
V první sečtené obci vyhrál Zeman

Nejrychleji nabídli výsledek letošní přímé volby hlavy státu z obce Čečovice na Domažlicku. Na volebním serveru se objevil dnes ve 14:22.

V obci přišlo k volbám 26 ze 68 oprávněných voličů. Zvítězil tam současný prezident Miloš Zeman. Dostal 14 hlasů, tedy 53,8 procenta. O druhé místo se podělili Jiří Drahoš a Michal Horáček. Oba obdrželi po čtyřech hlasech, což představuje 15,4 procenta.

14:34
Hilšer nechce průběžným výsledkům věřit
14:38
Zeman má před Drahošem náskok 20 procentních bodů

Vedení Miloše Zemana je nyní výrazné, před Jiřím Drahošem má náskok 20 procentních bodů. Jenže menší obce, které bývají sečtené dříve, jsou jeho doménou. Lze očekávat, že rozdíl mezi Zemanem a Drahošem se bude průběžně snižovat. Na druhou stranu, řada dalších kandidátů má také své základny ve větších městech…

14:39
Po sečtení několika procent hlasů vede jasně Zeman

Po sečtení zhruba pěti procent hlasů vede s přehledem současný prezident Miloš Zeman se zhruba 45 procenty. Následuje jej s velkým odstupem akademik Jiří Drahoš s přibližně 24 procenty. Další v pořadí - lékař Marek Hilšer, textař a skladatel Michal Horáček a diplomat Pavel Fischer - mají zhruba po osmi procentech.

14:41
Drahoše podporuje Janda
14:42
Po sečtení 10 procent hlasů vede Miloš Zeman
14:44
Fischer: Jsem rád, že z neznámého diplomata se stal respektovaný kandidát

Kolem poledne se v restauraci v budově bývalého Federálního shromáždění v Praze začali scházet příznivci prezidentského kandidáta Pavla Fischera. Někdejší diplomat Fischer dorazil po druhé hodině. Sčítání výsledků na plátně sleduje několik desítek členů štábu, příznivců a novinářů. Atmosféra je zatím uvolněná.

"Spokojený bych byl s dvojciferným výsledkem," řekl kandidát po příchodu novinářům. "Jsem rád, že z neznámého diplomata se stal respektovaný kandidát," doplnil.

Pavel Fischer

14:44
Nahlédněte do volebního štábu Marka Hilšera

 

14:47
Nejsem nervózní, říká Horáček

Ve 14:36 předstoupil Michal Horáček před novináře, aby poděkoval své manželce, poradcům, nejbližším spolupracovníkům. "Děkuji i svým 600 lidem ve volebních štábech, tisícům aktivistů. Byla to nádherná doba, nyní už výsledek není v naší moci, občané rozhodli, jejich výrok čekám bez nervozity a s pokorou," řekl a vybídl novináře k dotazům. Žádný však nepřišel. "Jistě, všichni spíše čekáme na to, co řeknou voliči," poznamenal.

14:47
Rozhodne až druhé kolo, tvrdily průzkumy

Žádný z předvolebních průzkumů nenaznačoval, že by současný prezident Miloš Zeman, nebo některý z jeho rivalů mohl být zvolen nadpoloviční většinou hlasů už v prvním kole.

14:50
Glosa Petra Honzejka k neúplným výsledkům
14:54
Čtvrtina hlasů sečtena: Zeman jasně dominuje, Drahoš je druhý, Topolánek zaostává

Po sečtení čtvrtiny hlasů zatím jednoznačně vede úřadující prezident Miloš Zeman s přibližně 44 procenty. S odstupem za ním následuje Jiří Drahoš s necelými 25 procenty sečtených hlasů. V závěsu je pak trojice Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer s necelými devíti procenty. Zatím pouhá čtyři procenta hlasů získal Mirek Topolánek.

14:57
Zeman vede všude kromě Prahy
14:59
Zemanův štáb je pro novináře uzavřený

Do sídla Strany práv občanů na pražských Hradčanech, kde dnes čeká na výsledky prezidentských voleb současná hlava státu Miloš Zeman, dorazili před druhou hodinou odpoledne jeho nejbližší spolupracovníci i první dáma Ivana Zemanová.

Novináři čekali na jejich příchody před budovou a pak se rozešli do okolních restaurací. Zatímco u většiny ostatních kandidátů je pro média připravené zázemí, Zemanův tým počítá pouze s tiskovou konferencí k výsledkům voleb.

14:59
Hilšer očekával větší účast

Prezidentský kandidát Marek Hilšer je zklamaný volební účastí, doufal, že dosáhne 70 procent.

Mandát zvoleného prezidenta však bude i tak plnohodnotný, řekl dnes novinářům po příchodu do svého volebního štábu v Impact Hubu na pražském Smíchově.

"Možná to vypovídá o tom, že skladba kandidátů nebyla taková, aby připoutala větší pozornost a lidé přišli k volbám. Možná to je také tím, že lidé jsou zklamáni politikou a už ničemu nevěří. Doufám, že se nám to v budoucnu podaří napravit," uvedl Hilšer.

15:01
Předseda TOP 09 je zatím spokojen
15:02
Reportérka HN z volebního štábu Marka Hilšera

Ve chvíli, kdy Marek Hilšer dorazil do štábu, svítilo na plátně pod jeho jménem 9,17 procenta hlasů. Sečtených bylo přes 400 lístků, které mu občané hodili. "Přiznám se, že jsem z toho čísla trochu nervózní. Ale samozřejmě mě to těší. Mám za sebou dvouletý maraton," řekl nejmladší kandidát. Dodal, že zatím to vypadá na postup Miloše Zemana a Jiřího Drahoše.

"Kdybych já byl na třetím místě, bylo by to fajn, ale nechci předbíhat, ještě je brzo," uvedl s tím, že žádnou metu si nestanovil, ale rád by získal víc než tři procenta hlasů. Za úspěch považuje, že se mu podařilo v kampani obhájit své myšlenky. Jednou z nich je to, že politiku mohou dělat i běžní občané.

15:03
U Topolánka má být 80 novinářů
15:04
Paradox v Zemanově štábu...
15:05
Glosa Petra Honzejka
15:05
Obec Čilá v okrese Rokycany hlásí stoprocentní účast

V Čilé v okrese Rokycany přislo k volbám sto procent občanů. Stejně jako při říjnových sněmovních volbách.

15:06
Drahoše podporuje jeho předchůdkyně v čele Akademie věd
15:06
Zemanův štáb je pro novináře uzavřený

Do sídla Strany práv občanů na pražských Hradčanech, kde dnes čeká na výsledky prezidentských voleb současná hlava státu Miloš Zeman, dorazili před druhou hodinou odpoledne jeho nejbližší spolupracovníci i první dáma Ivana Zemanová.

Novináři čekali na jejich příchody před budovou a pak se rozešli do okolních restaurací. Zatímco u většiny ostatních kandidátů je pro média připravené zázemí, Zemanův tým počítá pouze s tiskovou konferencí k výsledkům voleb.

15:07
Soňa Červená podporuje Drahoše
15:10
Jurečka z KDU-ČSL k volbám
15:10
Zemana podporuje i Alex Mynářová
15:10
Glosa Petra Honzejka
15:11
U Horáčka svačí
15:12
Sečtena polovina hlasů

Po sečtení poloviny všech hlasů má Miloš Zeman 42 procent hlasů, Jiří Drahoš 25,1 procenta. Na třetím místě je zatím Pavel Fischer s 9,4 procenta.

Dále Michal Horáček zatím získal 8,7 procenta, Marek Hilšer 8,7 procenta, Mirek Topolánek 3,9 procenta, Jiří Hynek 1,2 procenta, Petr Hannig 0,6 procenta a poslední je Vratislav Kulhánek s 0,5 procenta hlasů.

15:15
Podle Kalouska to zatím nevypadá špatně
15:16
Hilšer oplývá optimismem

 

15:18
Glosa Petra Honzejka

15:19
Drahoš má 25 procent
15:19
Naděje na druhé kolo
15:20
Kulhánek se nevzdává

 

15:20
Hilšer by případně v druhém kole podpořil Zemanova protikandidáta

Marek Hilšer doufá, že prezidentská volba bude mít i druhé kolo. Před druhým kolem hlasování by se angažoval ve prospěch jednoho z kandidátů, řekl České televizi. Dodal, že by tím kandidátem nebyl současný prezident Miloš Zeman.

15:22
Odbočka od prezidentských voleb: Hlavatý se do Senátu nedostal
15:23
Topolánkův projev
15:25
Horáček už nabízí své billboardy kandidátovi proti Zemanovi

Michal Horáček své chyby ještě jmenovat nechtěl, ale uznal je. Kandidátovi, který půjde do druhého kola proti Miloši Zemanovi, nabízí maximální podporu, například i prostor na svých billboardech. Je pro něj důležité, aby měl Zeman proti sobě silného kandidáta. Vložených peněz nelituje. O další aktivitě v politice zatím nepřemýšlí.

15:26
Grygar: je důležité, jak Drahoše podpoří protikandidáti v druhém kole
15:27
Prezidentské volby před pěti lety
15:29
Sedmdesát procent sečteno

Po sedmdesáti procentech sečtených okrsků má Miloš Zeman 41,1 procenta, Jiří Drahoš 25,5 procenta, Pavel Fischer 9,6 procenta, Michal Horáček 8,8 procenta, Marek Hilšer 8,7 procenta, Mirek Topolánek 4,0 procenta, Jiří Hynek 1,2 procenta, Petr Hannig 0,6 procenta a Vratislav Kulhánek 0,5 procenta.

15:29
Průběžné výsledky

Miloš Zeman vede se 40 procenty, druhý Drahoš má 25 procent. Třetí je Pavel Fischer a čtvrtý Michal Horáček. Sečtených je přes 70 procent hlasů. 

volby

 

15:31
Klavírista u Drahoše
15:32
Drahoš vyhrál v Sýrii
15:32
Fischer si stále poměrně věří

 

15:33
V Roudnici, odkud pochází Horáček, těsně vítězí Zeman
15:35
Fischer si musí rozmyslet, koho bude volit v druhém kole
15:36
Hilšer je z výsledků trochu nervózní

 

15:37
Zeman má více hlasů než před pěti lety

Miloš Zeman získal více hlasů než před pěti lety, kdy získal 1,25 milionu hlasů. Zbývá sečíst ještě 20 procent okrsků, Zeman už nyní má 1,43 milionu hlasů.

15:38
Průběžné výsledky II

Při 80 procentech sečtených hlasů vede výrazně Miloš Zeman. Druhý je stále Jiří Drahoš, nicméně svůj náskok pomalu stahuje, jak přichází výsledky z velkých měst.

15:39
Český statistický úřad má nejspíš problém s náporem uživatelů
15:39
Topolánek pro Drahoše

Topolánek vyzývá, aby lidé v druhém kole volili Drahoše.

15:40
V Praze vede Drahoš
15:42
Vašáryová a Pafko u Horáčka
15:43
Fiala už gratuluje Drahošovi
15:44
Zeman se možná debat před druhým kolem zúčastní

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček nevyloučil, že se Zeman bude účastnit debat před druhým kolem .

15:45
Drahoše v druhém kole podpoří i Kulhánek

Kulhánek, Topolánek i Horáček řekli, že v druhém kole podpoří Jiřího Drahoše. Hilšer řekl, že bude volit Zemanova protikandidáta.

15:46
Účast vzrostla na 61,3 procenta

Průběžná volební účast vzrostla na 61,3 % a vyrovnala účast z roku 2013. Lze očekávat, že finální volební účast bude ještě o něco vyšší, z větších měst přicházely během sobotního dopoledne zprávy o poměrně velkém zájmu voličů.

15:47
Průběžné výsledky III

Při téměř 90 procentech zpracovaných okrsků spadl Zemanův výsledek pod 40 procent, výrazně získává Jiří Drahoš. Důvodem jsou především výsledky přicházející z Prahy. Zároveň posiluje Mirek Topolánek.

15:47
Topolánek: Drahoš bude dobrá volba pro Česko

"Chtěl bych vyzvat všechny podporovatele, aby dali hlas Drahošovi, bude to dobrá volba pro Českou republiku. Ve druhém kole, pokud se síly spojí, nebude bez šance," uvedl Topolánek na tiskové konferenci ve svém štábu. Zatím nechtěl hodnotit důvody svého neúspěchu.

Drahoše už podpořili také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil či znovuzvolený šéf ODS Petr Fiala a místopředseda lidovců Marian Jurečka. Z kandidátů, kteří do druhého kola nepostoupí, se pro podporu konkurenta Zemana vyslovil lékař Marek Hilšer.

15:48
V Novém Veselí, kde má Zeman chalupu, jeho podpora klesá

V Novém Veselí na Žďársku, kde má svoji chalupu, dali voliči sice také nejvíce hlasů Miloši Zemanovi - 44,06. Je to ale podstatně méně než před pěti lety, kdy v prvním kole získal 62,5 a v druhém dokonce 75,2 procenta.

15:51
Jaroslav Novotný: Drahoš má dobré manažerské vlastnosti
15:52
Zemanův zisk klesl po 40 procent
15:53
Desítky lidí ve volebních štábech

Do volebních štábů většiny kandidátů na prezidenta dnes dorazily po skončení prvního kola voleb desítky členů jednotlivých štábů, příznivců a novinářů. Místnosti, kde prezidentští kandidáti sledují výsledky voleb, počtu přítomných ale dostačovaly. Atmosféra byla zatím klidná, uvolněná a plná očekávání. Novináři se nedostali jen do sídla Strany práv občanů na pražských Hradčanech, kde sleduje volby současná hlava státu Miloš Zeman. Společnost mu dělají jen spolupracovníci a manželka.

15:54
Živě: Jiří Drahoš o postupu do druhého kola prezidentské volby

 

15:55
Pospíšil doufá, že Hilšer zůstane v politice
15:55
Drahoš poděkoval všem voličům i rodině

"Vypadá to nadějně, nevím, jaké jsou aktuální výsledky, když jsem odjížděl z domu, nevypadalo to špatně," řekl Jiří Drahoš na tiskové konferenci.


"Postoupili jsme ze skupiny do finále." Drahoš poděkoval všem voličům, dobrovolníkům a podporovatelům, také své manželce a rodině.

15:57
Hamáček gratuluje Drahošovi i Zemanovi
15:58
Drahoš se cítí, jako když soupeří s Nejedlým, Mynářem a Ovčáčkem

"Mám pocit, že soupeřím s pány Nejedlým, Ovčáčkem a Mynářem. Respektuji ho jako kandidáta, ale mám pocit, že bojuji spíše s jeho okolím," řekl. Dodal, že doufá, že rádcové příliš piklí nevymyslí.

"Všichni, kteří máte zájem o změnu, přijďte k volbám, přijďte k volám, přijďte k volbám," uzavřel svým heslem.

15:59
Tváří v tvář se Zemanem

"Rád bych se s Milošem Zemanem setkal tváří v tvář," uvedl Jiří Drahoš a připomněl Zemanův výrok, že jenom blbec nemění názory.

Drahoš také počítá s tím, že znovu vyjede mimo Prahu a většinu z následujících dvou týdnů nejspíše stráví v regionech.

16:01
Hilšer: Mělo to smysl
16:02
Drahoš očekává podporu od protikandidátů

"Podporu od protikandidátů do jisté míry očekávám. Kdybych to nebyl já, kdo postoupil, tak bych vás všechny vyzval, abyste podporu protikandidátovi dali," řekl Drahoš.

"Podporu ocením, ale rozhodně ji nebudu od nikoho vyžadovat," uzavřel.

16:03
Komentátor HN k volbám
16:05
Herman má velkou radost
16:06
Výsledky ze zahraničí
16:06
Hilšer podpoří Drahoše, Zeman podle něj pohrdá voliči

"Jsem rád, že druhé kolo bude a že Miloš Zeman první kolo nevyhrál. S tím jsem spokojen," říká Marek Hilšer, který se pohybuje pod devíti procenty. "Pokud o to pan Drahoš bude stát, tak bych mu rozhodně podporu vyjádřil,“ dodává s tím, že sám chce hlavně změnu.

Prezident Zeman, který se dosud účasti v předvolebních debatách vyhýbal, by to podle Hilšera měl ve druhém kole změnit. "Bylo by absurdní, kdyby ve druhém kole debatoval jen jeden kandidát. Každý, kdo má politický mandát, je prezidentem by měl skládat účty za své volební období. Mám za to, že Miloš Zeman se nechce vystavit veřejné debatě, a to považuji za pohrdání voliči," řekl Hilšer.

16:07
Průběžné výsledky IV

Téměř všechny hlasy jsou sečtené. Miloš Zeman má lehce přes 39 procent, Jiří Drahoš získal 26,2 procenta. Je již jisté, že právě tito dva kandidáti postupují do druhého kola.

16:08
Fisher překročil desetiprocentní hranici

Po sečtení 94 procent hlasů má Pavel Fisher 10,1 procenta hlasů. 

16:09
Drahoš chce získat hlasy voličů Fishera, Horáčka a Hilšera

"Nechci spekulovat o tom, co Miloš Zeman udělá nebo neudělá v druhém kole. V každém případě stále platí, že chci oslovit co nejvíce voličů," řekl. Podle něj mají s Pavlem Fischerem, Michalem Horáčkem a Markem Hilšerem společná témata, proto by pro jejich voliče neměl být hlas v druhém kole problémem. "Sázím na to, že získám i voliče, kteří v prvním kole volili jiné kandidáty."

S Jiřím Ovčáčkem by do debaty nešel.

16:11
Taktika do druhého kola
16:12
Druhé kolo by mohl vyhrát Drahoš
16:13
Drahoš: Nechci nálepkovat

Na dotaz, zda bude usilovat i o hlasy voličů Petra Hanniga či Jiřího Hynka, Drahoš odpověl: "Jedna věc je kandidát, druhá věc je jeho voličstvo." Nechce nálepkovat nebo rozdělovat společnost.

16:13
Drahoš jako Kiska?

Andrej Kiska je pro Drahoše velkou inspirací. I jeho první zahraniční cesta by vedla na Slovensko, kde by se s prezidentem země rád potkal.

16:14
TOP 09 bude podporovat Drahoše
16:15
U vstupu do volebního štábu Zemana: Pane inženýre, užijte si krásné prázdniny...
16:17
Novináři už mohou do volebního štábu Zemana
16:19
Hynek je s výsledkem spokojen

 

16:21
Drahoš má více hlasů než Zeman v roce 2013

Jiří Drahoš v prvním kole získal prozatím 1,265 milionu hlasů, toto číslo ještě o něco poroste. Je to více, než v prvním kole v roce 2013 získal Miloš Zeman (1,246 milionu).

16:21
Na Zemanovi je podle Drahoše vidět únava

Většina lidí, s kterými se Drahoš potkal během kampaně, podle něj oceňovali, jaký je. Měnit se proto nehodlá. Cenili jeho projev a také to, že chce měnit a kultivovat českou politiku. Miloš Zeman je podle něj dobrý rétor, ačkoli ho již dlouho neslyšel mluvit. "Z mého pohledu už se ale mnohokrát opakuje, jeho bonmoty už jsem slyšet mnohokrát. Řekl bych, že se na něm podepisuje únava," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

16:23
Lidovci i v druhém kole podpoří Drahoše

Lidovci i pro druhé kolo prezidentských voleb doporučí voličům, aby hlasovali pro bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Na dotaz to uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Stejné doporučení vydali lidovci už pro první kolo. První místopředseda strany Marian Jurečka vyjádřil přesvědčení, že Drahoš může úřadujícího prezidenta Miloše Zemana porazit.

"Zůstaneme u doporučení z prvního kola," napsal Bělobrádek. Před prvním kolem podpořili Drahoše s odůvodněním, že v čele země by měl stát člověk, který ctí demokratické hodnoty, ústavu a proevropskou orientaci země, a člověk, který vystupuje nepopulistickým způsobem.

16:23
Hilšer slaví
16:24
Jak volili Češi na Slovensku?
16:25
Drahoš: Moje vize je demokratická společnost

Témata, která chce Drahoš nastavit do druhého kola, jsou vize. Poslední velkou vizi jsme podle něj měli v roce 1989, ale nedařilo se ji příliš naplňovat. "Moje vize je demokratická společnost, která je schopná postarat se o ty slabší. Společnost, kde bude moderní stát, ne byrokratický. Bezpečný stát. Hrdost a národní odvaha. A je také důležité říci, že kolem sebe máme životní prostředí," uvedl pro Českou televizi a znovu zopakoval díky všem, kteří přišli k volbám.

16:25
Topolánek vyzývá k volbě Drahoše

 

16:26
Hilšera mrzí výsledek Vratislava Kulhánka
16:27
Piráti udělají vnitrostranickou anketu, Bartoš bude volit Drahoše

Piráti udělají pro druhé kolo prezidentských voleb vnitrostranickou anketu a pokud budou její výsledky výrazné, zváží podporu některého z postupujících kandidátů. Řekl to předseda pirátů Ivan Bartoš. Zároveň uvedl, že sám bude, byť s výhradami, volit Jiřího Drahoše. V prvním kole Bartoš hlasoval pro Marka Hilšera.

Piráti měli anketu i pro první kolo voleb, zvítězil v ní Hilšer před Drahošem a Michalem Horáčkem. Strana ale žádné doporučení voličům nedala, Bartoš pouze vyzval lidi, aby šli k volbám, a sám oznámil, že bude hlasovat pro Hilšera.

16:29
Pokud se spojí síly, má Drahoš šanci, řekl Topolánek

Poražený Mirek Topolánek pogratuloval postupujícím a vyzval všechny své voliče, aby šli k volbám ve druhém kole a zvolili Jiřího Drahoše. "Bude to dobrá volba pro Českou republiku a pokud se síly spojí, má šanci," uvedl.

16:30
Filip podpoří Zemana

Předseda komunistů Vojtěch Filip bude před druhým kolem prezidentských voleb dál podporovat dosavadní hlavu státu Miloše Zemana. Na dotaz po sečtení téměř všech volebních okrsků uvedl, že společné stanovisko před druhým kolem prezidentských voleb, které se uskuteční za dva týdny, zatím KSČM nepřijala. Zeman bude v druhém kole o Hrad soutěžit s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem, kterého už podpořila část neúspěšných kandidátů, předsedové ODS a TOP 09 či lidovci.

16:32
I Hilšerův tým pomůže Drahošovi
16:32
Živě: Tisková konference Miloše Zemana
externí video: ŽIVĚ: Miloš Zeman po vítězství v prvním kole prezidentské volby
ZIVE_Milos_Zeman_po_vitezstvi_v_prvnim_kole_prezidentske_volby.jpg
16:33
Miloš Zeman poblahopřál Drahošovi

"Když jsem se díval na televizi Václava Moravce, měl jsem skoro dojem, jako kdyby byl vítězem někdo jiný než já," řekl na tiskové konferenci Miloš Zeman. Připomněl, že v minulé volbě dostal v prvním kole 24 procent hlasů, nyní už čtyřicet. Poblahopřál Jiřímu Drahošovi k "hezkému druhému místu".

Ocenil, jak různorodé osobnosti ho podpořily. "Podpořil mě i Andrej Babiš i Karel Gott," řekl Zeman.

16:35
Zeman potvrdil, že se s Drahošem utká v debatách

Poděkoval všem, kdo mu dali hlas, a vyzval, aby přišli i v druhém kole a "vzali s sebou i své přátele, rodiny, milenky i milence – zkrátka všechny s volebním právem".

"Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskusí. Jsem stále mladý a stále plný sil a energie. Diskuse mě těší. Pan Drahoš říkal, že by se se mnou velice rád utkal. Vyhovím mu," uvedl.

16:37
Druhé kolo od nuly
16:39
Jsem stále mladý, řekl Zeman
16:40
Horáček k podpoře Drahoše
16:41
Viděl jsem jen Topolánkovy billboardy, uvedl Zeman

"Moji podporovatelé, pokud jsem si dobře všimnul, vylepili nějaké billboardy. I když se přiznám, že když jezdím z Prahy do Lán a zpět, viděl jsem jen ty Mirka Topolánka," uvedl Zeman.

16:41
Zeman žertoval o včerejším útoku

Zeman si s redaktorkou zavtipkoval o včerejším útoku polonahé ženy ve volební místnosti. "Doufám, že nejste z hnutí Femen a že na mě za chvíli nezaútočíte," řekl jedné redaktorce.

Připustil, že půjde klidně do více debat. Kromě České televize i třeba do debaty televize Prima. "Nebudu mít nic proti tomu, když nám televize Prima nabídne prostor pro debatu. Nebudu mít ani nic proti tomu, když budou dvě," řekl.

16:42
Fischera hlasy těší
16:48
Zeman má z výsledků radost

Miloš Zeman, volební štáb

16:50
Drahoš a jeho podporovatelé
16:52
Modlitba pro Martu u Zemana
16:53
Aktivistka nechtěla útočit, uvedla její obhájkyně

Ukrajinská aktivistka, která polonahá ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana, přijela do Česka jen na svou páteční akci při prezidentských volbách. Nechtěla útočit, řekla dnes její obhájkyně Lucie Hrdá. Podle policie se sedmadvacetiletá žena do volební místnosti v Praze Lužinách dostala na novinářský průkaz. Zůstává v cele předběžného zadržení a je podezřelá z trestného činu výtržnictví, hrozí jí až dva roky vězení.

"Českou republiku hodlá opustit, jakmile jí to orgány činné v trestním řízení umožní," řekla o své klientce Hrdá. Protest aktivistka hnutí Femen mínila jako pokojný, nechtěla se s nikým dostat do fyzického kontaktu, nebyla ozbrojená, dodala. "Proto měla zvednuté ruce, aby bylo vidět, že v nich nemá zbraň," podotkla obhájkyně.

Hrdá řekla, že její klientka by uvítala, aby bylo soudní řízení veřejné.

16:54
Fischer vyjádřil plnou podporu Drahošovi
16:56
Okamura podporuje "vlasteneckého kandidáta" Zemana

Tomio Okamura kritizoval Jiřího Drahoše, který podle něj nemá názory ani vize a nepřesvědčil v prvním kole ani většinu antizemanovců.

Zeman podle Okamury vyhrál první kolo voleb podle očekávání s jasnou převahou. Drahoš podle něj naopak dostal méně, než se čekalo. "Že favorit promigrantské a probruselské lobby měl málo, je dokladem jediné věci - nedokázal přesvědčit ani většinu antizemanovců," uvedl Okamura.

Druhé kolo podle něj rozhodne to, kolik lidí půjde volit proti Zemanovi a nebude je zajímat nic jiného. Zopakoval, že SPD stojí o prezidenta, který bude podporovat zákon o obecném referendu, bude vlastenec odmítající migranty a islamizaci společnosti, bude hájit zájmy země a bojovat s terorismem. Za takového kandidáta považuje Zemana.

16:58
Daniela Drtinová z DVTV nebyla vpuštěna do štábu Zemana
17:00
Polibek ve volebním štábu

Drahoš, Drahošová, polibek

17:02
Zeman na Vysočině získal 42,21 procenta

Na Vysočině první kolo přímé prezidentské volby s převahou vyhrál nynější prezident Miloš Zeman se ziskem 42,21 procenta voličských hlasů. Za ním se podle údajů Českého statistického úřadu umístil akademik Jiří Drahoš, jehož podpořilo 24,53 procenta voličů. Třetí v kraji skončil Pavel Fischer s 11,8 procenta hlasů.

Na Vysočině, kam jezdí Zeman na chalupu, přišlo k volbám 67,01 procenta voličů. Podle dosavadních výsledků sčítání převýšila mezi kraji volební účast 67 procent kromě Vysočiny už jen Praha.

17:03
Reportérka HN Adéla Skoupá: Jak vypadalo sčítání ve volebním štábu Drahoše?

Holešovická La Fabrika propukla v jásot hned třikrát. Poprvé, když Jiří Drahoš při sčítání hlasů vystoupal nad pětadvacet procent, podruhé když procenta současného prezidenta Miloše Zemana klesla pod čtyřicet procent. A potřetí, když před čtvrtou hodinou vstoupil Jiří Drahoš do chumlu novinářů a podporovatelů napjatě čekajících v prostorách divadla. Osmašedesátiletý fyzikální chemik a vědecký manažer, kterému se podařilo postoupit do druhého kola prezidentských voleb s více než 26 procenty hlasů, působil uvolněněji než kdy dříve.

Na pódiu, pod nímž se tísnili Drahošovi sympatizanti a asi 150 novinářů, včetně reportérů BBC, The Guardian nebo Politico, začal svou řeč nadšeným pozdravem a poděkováním.

V následujících čtrnácti dnech čeká Drahoše ostrá kampaň před druhým kolem, která rozhodne o tom, kdo bude příštím prezidentem České republiky. "Kompletní velení převezmu já sám," uvedl s tím, že se chystá především vydat do regionů a celkově změnit styl a vyznění kampaně, protože jde teď o zcela jinou situaci, než před prvním kolem.

17:08
Fotografie z volebního štábu Jiřího Drahoše
17:11
Svou ženu Ivanu políbil i prezident Zeman

Zeman, volební štáb, Ivana Zemanová

17:17
Hrdina prezidentských voleb podle Ondřeje Kundry z Respektu
17:21
Předposlední Hannig podpoří Zemana

Vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) před druhým kolem prezidentských voleb doporučil svým voličům hlasovat pro Miloše Zemana. Řekl, že oceňuje korektní debaty s dalšími sedmi Zemanovými protikandidáty. Je rád, že splnil svůj cíl, aby s minimálními náklady na kampaň byl alespoň předposlední. Po sečtení téměř 100 procent hlasů za sebou nechal se ziskem přes 0,5 procenta Vratislava Kulhánka.

Já jsem spokojen, děkuji všem svým voličům. Já jsem neměl žádnou reklamu, vyskytoval jsem se jen v debatách. Dal jsem si takový cíl, že budu spokojen, když budu předposlední, a to zatím jsem," řekl Hannig. Dodal, že do kampaně šlo dohromady jen 47 000 korun na spoty v televizi a rozhlase. Do druhého kola podpořil Zemana, protože je blízký jeho politickému názoru.

17:23
Horáček do politiky nepůjde
17:25
Klaus podpořil Zemana
17:26
Drahoš vyhrál v Rusku, v Číně i v USA

V Rusku i v Číně dostal nejvíce hlasů Jiří Drahoš. V Rusku porazil Zemana zhruba o 15 procentních bodů. V Číně podle volebního webu ČSÚ skončil Zeman až na čtvrtém místě, když více hlasů než on obdrželi také Fischer a lékař Marek Hilšer. Na Čínu a na Rusko orientuje Zeman podle některých pozorovatelů svou zahraniční politiku.

Zeman zvítězil v Afghánistánu, kde působí v zahraniční misi čeští vojáci. Ze 177 platných hlasů jich získal 65, tedy 36,7 procenta. Ve Spojených státech přišlo volit 567 Čechů. S 50 procenty zvítězil Jiří Drahoš, Zeman tam s 11,3 procenta skončil třetí za Pavlem Fischerem.

Ve Vatikánu hlasovalo všech 11 zapsaných voličů a volební účast tam byla stoprocentní. Zvítězil Drahoš se sedmi hlasy, Zemana nevolil nikdo.

17:28
Koláře těší Zemanova účast v debatách
17:29
Manželka Pavla Fishera: Důvěru voličů nemůžeme zahodit
17:30
Drahoš by měl zemi vrátit prestiž, myslí si Ivan Havel
17:38
Pojďme se spojit za Drahoše, vyzývá Markéta Adamová z TOP 09
17:41
Hynek ještě neví, koho podpoří

Prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek chce přes neúspěch v prezidentských volbách do politiky. Krátce před sečtením všech volebních okrsků měl 1,2 procenta, což ho mezi devíti kandidáty postavilo na sedmé místo.

Zda v druhém kole voleb podpoří současnou hlavu státu Miloše Zemana, nebo bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, oznámí až den před druhým kolem voleb. Řekl, že jim v průběhu bude klást otázky a zveřejňovat je na sociálních sítích.

"Děkuji všem voličům, kteří mi dali hlas, a chci jim říct, že to nebyl marný hlas, protože mne posiluje v tom, že budu v politice pokračovat," uvedl kandidát, který je členem a zakladatelem strany Realisté. Současně pogratuloval vítězům prvního kola.

17:42
Další polibek

Prezidentský kandidát Michal Horáček sledoval 13.ledna v Praze se svým týmem výsledek prvního kolaprezidentské volby.

17:44
Premiér Andrej Babiš k prezidentským volbám
17:47
Babiš podpoří Zemana

Babiš poblahopřál oběma postupujícím kandidátům. "Myslím, že druhé kolo bude zajímavé," řekl. Nemám důvod měnit názor z hlediska podpory. Zeman by měl podle něj jasně deklarovat, že není orientovaný na Rusko a na Čínu. "Já jsem jasně proevropsky orientovaný," dodal.

Měl by podle něj jít do nejméně dvou debat. "To je můj názor nezkušeného politika," zasmál se Babiš.

Potěšilo ho, že podle něj "nejzkurompuvanější politik historie" (Mirek Topolánek) nezískal velkou podporu.

17:51
Hnutí ANO doporučení voličům nedá

"Panu prezidentovi by pomohlo, kdyby se distancoval od některých svých nejbližších spolupracovníků," řekl Babiš s tím, že si myslí, že Zeman by se měl před druhým kolem zúčastnit nejméně dvou debat.

"Mluvím za sebe, je to můj názor. Ani jsem voliče nevyzýval. Proč bych je vyzýval? Myslím, že voliči jsou inteligentní a nepotřebují názor nějakého Babiše," řekl premiér. 

17:54
Sobotka gratuluje Drahošovi
17:55
Babiš: Kdybych mluvil jako prezident Zeman, měl bych o deset procent víc

Premiér Babiš si myslí, že debatování a rétorika jsou Zemanovy silné stránky. "Myslím, že rétoricky není v česku nikdo, kdo dokáže mluvit hodinu v kuse bez papíru. V češtině, angličtině, ruštině. Kdybych mluvil jako prezident Zeman, měl bych o deset procent víc," řekl.

17:58
Drahoš se Zemana nebojí
18:03
Komentátor HN Petr Honzejk glosuje
18:05
Hilšer: Ze scény nezmizím

 

18:10
Topolánek má i přes neúspěch úsměv na tváři

 

18:11
Fischer je dojatý ze svého výsledku

 

18:13
Zeman znovu na Vysočinu, píše se na letáčku v místě prezidentovy tiskové konference
18:16
Pro podporu Drahoše udělám všechno, říká Horáček

 

18:17
Kdo koho podpoří?

Kromě premiéra Andreje Babiše z ANO bude Miloše Zemana ve druhém kole volit i předseda KSČM Vojtěch Filip nebo lídr SPD Tomio Okamura. Současnému prezidentovi dá svůj hlas i Milan Chovanec z ČSSD, názory ve straně se ale liší.

Jiřímu Drahošovi vyjádřili do druhého kola jednohlasnou přízeň KDU-ČSL, ODS a STAN, za svou osobu jej podpořil i čerstvý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil či lídr Pirátů Ivan Bartoš.

18:18
Hilšer i Horáček přijeli osobně podpořit Drahoše
18:20
Zeman by si měl podle Fialy odpočinout

 

18:21
Aktuální kurzy na vítězství ve druhém kole
18:22
Hilšer přijel za Drahošem, objali se a dali si panáka
18:24
Kulhánek: No bóže. Tak jsem taky jednou prohrál. Někdo poslední být musí

 

18:25
Máte vynikající předpoklady k tomu být prezident, řekl Horáček Drahošovi
18:28
Zeman získal v pěti okresech více něž 50 procent hlasů

Miloš Zeman získal nadpoloviční většinu hlasů v pěti okresech: na Mostecku, Znojemsku, Bruntálsku, Jesenicku a Karvinsku. Padesátiprocentní hranici se jen velmi těsně přiblížil na Lounsku. Nejvyšší úspěch zaznamenal na Karvinsku, kde získal téměř 58 procent hlasů.

Okresy, kde Zeman získal přes polovinu odevzdaných hlasů, patří k místům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi.

Zemanovu protivníkovi pro druhé kolo, Jiřímu Drahošovi, se v žádném okrese nepodařilo hranici 50 procent překročit. Dařilo se mu hlavně v Praze a jejím okolí. V hlavním městě získal 35 procent hlasů.

Praha a okolí patří naopak mezi místa s nejnižší nezaměstnaností.

18:30
Topolánek neuspěl ani v rodném Vsetíně

Neúspěchem skončilo první kolo prezidentských voleb pro Mirka Topolánka i v jeho rodném Vsetíně. Ve městě získal 7,83 procenta hlasů, předstihlo jej hned pět dalších prezidentských kandidátů. Svůj hlas ve Vsetíně odevzdalo 59,21 procenta ze 21 378 voličů.

18:33
Na Praze 6 zvítězil Drahoš
18:34
Biskupové vyzývají k hlasování

Relativně vysokou volební účast a vygenerování několika talentovaných kandidátů ocenil na prvním kole prezidentské volby generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Je rád, že pozice Zemana se ukázala být ne tak silná, jak by se zdálo. To podle něj umožní v druhém kole vyrovnanější souboj s možností prezentovat nějaký pozitivní program.

ČBK vyzývá, aby lidé přišli i do druhého kola hlasovat. Podle kněze a teologa Tomáše Halíka, který je známý svým negativním postojem k současné hlavě státu, "padl mýtus neporazitelného Zemana".

18:40
Zákulisí volebních štábů: Spousta zeleniny, buřty na pivu a samozřejmě řízky

 

18:40
Horáček: Ničeho nelituju

Vyřazený prezidentský kandidát Michal Horáček, který nakonec získal jen něco málo přes devět procent hlasů, přijal svoji prohru klidně a důstojně. Čtvrtý nejúspěšnější kandidát celou svoji kampaň označil za nepromarněný čas, vyjádřil navíc jasnou podporu Jiřímu Drahošovi, který se s Milošem Zemanem utká ve druhém kole.

Ničeho nelituji, byla to krásná doba. Ve druhém kole pomůžu Drahošovi proti Zemanovi, říká Horáček. 

18:42
Gratulace Šlechtové
18:43
Hilšer je přesvědčený, že Drahoš bude lepším prezidentem
18:48
Kalousek oceňuje postoj ostatních kandidátů
18:48
Gentlemanská kampaň
18:50
Hayato Okamura volil Fischera
18:52
Zeman je podle politiloga Jana Přibáně pod tlakem
18:54
Bookmakeři věří Drahošovi

Sázkové kanceláře před druhým kolem věří více Jiřímu Drahošovi před vítězem prvního kola Milošem Zemanem. Zeman u sázkařů před prvním kolem vedl, po zveřejnění výsledků volby začaly kurzy na jeho znovuzvolení růst, kurzy na Drahoše naopak klesaly. Vyplývá to z údajů sázkových kanceláří.

Zatímco na Drahoše kurz během dnešního odpoledne klesal na 1,47:1 až 1,55:1, na Zemana naopak stoupl na 2,32:1 až 2,70:1. Ještě ve čtvrtek byl přitom kurz na Zemana jako vítěze 1,5 až 1,67:1 a na Drahoše 2,75 až 2,95:1.

Objem sázek před prvním kolem se pohyboval kolem 120 milionů korun, a překonal tak dosavadní rekord v politických sázkách z loňských sněmovních voleb. Spolu se sázkami na druhé kolo bude celková částka dále o miliony růst.

18:56
Objetí
19:00
Portrét pro Fischera
19:01
Drtinová z DVTV se nedostala na brífink Zemana po prezidentské volbě. K čemu došlo?

 

19:01
Stanjura: Voliči Topolánkovi nezapomněli jeho hříchy z politiky

"To musí hodnotit hlavně Mirek Topolánek, pokud vím, tak přijal ten výsledek s pokorou. Jeden z hlavních důvodů bezesporu je, že mu voliči nedokázali zapomenout jeho hříchy z politiky, protože jinak měl kampaň dobrou," myslí si o výsledku Mirka Topolánka předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

19:10
Drahošovi by k výhře stačila půlka hlasů pro jeho podporovatele

Jiřímu Drahošovi by podle analýzy ČTK mohla stačit na vítězství ve finále prezidentských voleb jen polovina voličských hlasů, které dnes lidé dali Pavlu Fischerovi, Michalu Horáčkovi, Marku Hilšerovi a Mirku Topolánkovi. Podmínkou je, že by za dva týdny ke druhému volebnímu kolu přišli stejní voliči jako nyní. Všichni čtyři neúspěšní kandidáti dnes Drahoše do prezidentského volebního finále podpořili.

Drahoš by v takovém případě získal 2,12 milionu hlasů, zatímco současný prezident by dostal o zhruba 20 000 hlasů méně i v případě, že by pro něj hlasovali nynější voliči zbývajících čtyř kandidátů.

Z nich hlasovat pro Zemana doporučil zatím producent Petr Hannig (Rozumní), který v prvním kole skončil předposlední se ziskem zhruba 30 000 hlasů.

19:11
Reuters o českých prezidentských volbách

Proruský český prezident čelí výzvě od nováčka ve volbách:

 

19:15
Dominik Feri a Adam Mišík u Drahoše
19:19
Hilšer skončil pátý, přesto slavil

Průzkumy Marku Hilšerovi předpovídaly maximálně pět procent, nakonec dosáhl téměř na devět. Ve štábu se proto slavilo. "Ukázalo se, že jsem volitelný, ze scény nezmizím," slíbil lékař a pedagog. Jiřímu Drahošovi nabídl pomoc v kampani před druhým kolem.

Hilšer skončil pátý, přesto slavil. Drama dopadlo dobře, držme si palce, ať přijde změna, řekl.

19:34
Drahošův klavírista Dominik Feri
19:37
Kulhánkova podpora Drahošovi
19:39
Kulturní obec je ráda za druhé kolo

Lidé z kulturní obce, které oslovila ČTK, vítají fakt, že se uskuteční druhé kolo prezidentské volby a že kandidát Jiří Drahoš získal přes čtvrtinu voličských hlasů. Ti, kteří dlouhodobě podporují Miloše Zemana, věří v jeho vítězství i ve druhé přímé volbě hlavy státu.

Mnozí by ale uvítali změnu na Pražském hradě a jinou reprezentaci České republiky, než jakou představoval Zeman. Svou víru ve změnu před druhým kolem volby vyjádřili dokumentaristka Helena Třeštíková, režisér a producent Fero Fenič nebo ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

19:41
České prezidentské volby na BBC
19:45
Kdyby Zeman chodil do debat už teď, měl by daleko víc procent, tvrdí Hannig

 

19:46
Rozhovor s Ivanem Havlem o podpoře Drahoše

Bratr bývalého prezidenta a vědec Ivan Havel podporuje kandidáta Jiřího Drahoše. "Drahoš je člověk vysoký, se zvučným hlasem, který umí jazyky, má vystupování a my jsme se shodli, že je to pro budoucího prezidenta důležité," říká. S bratrem Václavem ale příliš podobností nemají. Oba jsou ale podle něj demokraté a Evropané.

Upadla prestiž naší země ve světě a to je hřích. Doufám, že se Drahoš bude snažit, říká bratr bývalého prezidenta Ivan Havel.

19:49
Horáček pro Respekt: Na to, že Zeman objížděl pět let zemi za státní peníze, je to prohra
19:50
Téměř sto procent sečteno

Sečteno je 99,99 % okrsků, sčítá se už jen v části okrsků Prahy 8. Do druhého kola prezidentských voleb postoupili Miloš Zeman s 38,6 % a Jiří Drahoš s 26,6 %. Zcela propadli Petr Hannig, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek, skončili pod 1,5 %.

Kromě Hanniga a Hynka všichni poražení podpořili Jiřího Drahoše, kterého favorizují i sázkové kanceláře. Více než Miloši Zemanovi mu důvěřuje i server Kdovyhrajevolby.cz.

19:55
Drahoš o dezinformacích
20:00
Trochu jsme do sebe šli, notovali si Drahoš s Horáčkem

 

20:05
Sto procent hlasů sečteno

Sečteno sto procent okrsků. Ve volbách hlasovalo 61,92 procenta Čechů. Miloš Zeman získal 38,56 procenta hlasů, do druhého kola s ním půjde Jiří Drahoš, kterého volilo 26,6 procenta voličů.

Na dalších místech se umístil Pavel Fischer (10,23 procenta), Michal Horáček (9,18 procenta), Marek Hilšer (8,83 procenta), Mirek Topolánek (4,3 procenta), Jiří Hynek (1,23 procenta), Petr Hannig (0,56 procenta), Vratislav Kulhánek (0,47 procenta).

20:10
K volbám šli i vojáci v zahraničí

K volbám se v zahraničních misích vydali i čeští vojáci. Na spojenecké základně Bagrám, kterou hlídají, volilo téměř 100 lidí. Kvůli volbám si vyřizovali volební lístky, nebo se nechali zapsat do voličských seznamů na české ambasádě v Kábulu.

Ze 177 platných hlasů odevzdaných v Afghánistánu získal 65, tedy 36,7 procenta, prezident Miloš Zeman. Druhého Jiřího Drahoše volilo 37 Čechů, což představovalo zhruba pětinu hlasů.

20:10
Nejvyšší účast byla v Čilé, nejnižší ve Vřesové

Stoprocentní účast byla v prvním kole nynějších prezidentských voleb opět v obci Čilá na Rokycansku. Nejmenší účast měli ve Vřesové na Sokolovsku. Činila 22,83 procenta. Vyplývá to z údajů na volebním webu Českého statistického úřadu. 

V Čilé přišlo hlasovat všech 20 voličů, kteří byli zapsáni v seznamu. V obci zvítězil Jiří Drahoš, který dostal osm hlasů, tedy dvě pětiny. Ve Vřesové přišlo k volebním urnám 71 z 311 zapsaných voličů. Zvítězil tam Zeman, kterému dalo hlas 42 obyvatel.

20:13
Živě: Sledujte debatu s komentátory Martinem Fendrychem, Martinem Zvěřinou, Ondřejem Slačálkem a Lenkou Zlámalovou

 

20:14
Sobotka ocenil přístup Fischera, Horáčka, Hilšera a Topolánka
20:22
Zeman řekl, že ho podpořil Karel Gott. Jak to bylo?
20:26
Debat se Zemanem se rozhodně nebojím, říká Drahoš v rozhovoru

 

20:27
Průzkumy podcenily Fischera i Hilšera

Předpovědi agentur pro průzkum veřejného mínění se v prvním kole prezidentské volby strefily, pokud jde o silné postavení Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, kteří nakonec postupují do druhého kola. Průzkumy naopak podcenily voličskou přízeň pro diplomata Pavla Fischera a lékaře Marka Hilšera.

Agentura SANEP ještě v listopadu předpovídala bývalému premiérovi Mirku Topolánkovi třetí místo s podílem 16,8 procenta. Topolánek ale získal 4,3 procenta. Prosincový model agentur Kantar TNS a Median mu předpovídal zisk sedmi procent, agentura CVVM mu v prosinci předpověděla 2,5 procenta.

Agentury přecenily výsledek textaře Michala Horáčka. Dostal 9,2 procenta, ale Kantar TNS a Median mu v prosinci předpověděly až 11,5 procenta, CVVM 10,5 procenta.

20:34
Zemanovou baštou byl Chobot

Největší voličskou baštou prezidenta Miloše Zemana byla v letošním úvodním kole vybírání hlavy státu obec Chobot na Strakonicku. Získal tam 84 procent hlasů.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, který se Zemanem postoupil do volebního finále, nejlépe bodoval ve Staňkovicích na Litoměřicku. Hlasovaly pro něj tři čtvrtiny místních voličů.

20:41
Lidovecký poslanec k podpoře Drahoše
20:47
Stále mladý Zeman a dojatý Fischer. Sestřih nejzajímavějších momentů z prezidentských voleb

 

20:54
Zelení podporují Drahoše
21:04
Zahraniční média dávají šance Drahošovi

Řada zahraničních médií přisuzuje Jiřímu Drahošovi v druhém kole prezidentských voleb poměrně velké šance. 

"Drahoš bude velkou výzvou." Na rozdíl od Zemana je střízlivý a v dobré kondici, píší v zahraničí.

21:06
Podpora Marie Rottrové
21:20
V Bohnicích bylo odevzdáno 100,91 procenta hlasů

Výsledky za okrsek v Praze Bohnicích, který byl dnes zpracován jako poslední v ČR, ukázal 100,91 procenta odevzdaných hlasů. Počet odevzdaných hlasů tam o pět převyšoval počet vydaných obálek. Český statistický úřad na nesrovnalost upozornil volební komisi, podle ní ale příčinu chyby nelze zpětně dohledat.

21:26
Začal tisk lístků pro druhé kolo

Břeclavská tiskárna Moraviapress začala dnes večer tisknout volební lístky pro druhé kolo prezidentské volby, které se uskuteční za dva týdny.  Vytištěno bude 10,5 milionu lístků. Tiskárna má na starosti nejen tisk, ale také jejich balení a následnou distribuci. Poslední lístky pro druhé kolo volby by měly odejít z Břeclavi v polovině příštího týdne.

Na rozdíl od prvního kola volby obdrží voliči hlasovací lístky finalistů až ve volební místnosti. Nedostanou je do poštovních schránek jako před prvním kolem.

21:37
Redaktor HN v Drahošově štábu debatoval s voliči
21:43
Tomio Okamura se ostře pustil do Drahoše
22:18
Prověřil bych aktivity Nejedlého a Mynáře, řekl Drahoš v rozhovoru pro Respekt
22:40
Závěr on-line reportáže

Vážení čtenáři,

pro dnešek se s vámi loučíme. On-line reportáž bude pokračovat zítra ráno.

Děkujeme za pozornost,

vaše redakce.

Stále mladý Zeman a dojatý Fischer. Sestřih nejzajímavějších momentů z prezidentských voleb

ŽIVĚ: Miloš Zeman po vítězství v prvním kole prezidentské volby

ŽIVĚ: Jiří Drahoš hodnotí dosavadní výsledky

Hilšer: Z průběžných výsledků jsem trochu nervózní

Fischer: Očekávám dvouciferný výsledek

Hynek je se svým výsledkem spokojen. Koho podpoří v druhém kole, ještě neví

Mirek Topolánek: Vyzývám všechny své příznivce, volte v druhém kole Drahoše