Po náhlém odvolání náměstka Trojkoalice Matěje Stropnického a následující "pražské zabijačce" se hraje o podobu koalice v hlavním městě.

Strany v zastupitelstvu spolu jednají o případné spolupráci. Možné je, že bude pokračovat stávající koalice ve složení Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN), ANO a ČSSD, ale také to, že ji vytvoří jen část stávajících členů, které doplní nový koaliční partner. 

Jednání o vedení Prahy pokračují. ANO, ČSSD a Trojkoalice se sejdou příští týden - čtěte ZDE

V úterý se spolu zástupci současného vedení dohodli na dalším společném jednání o podobě Prahy a další schůzka je naplánována na příští týden. Z vyjednávacího týmu za hnutí ANO ovšem původně vypadla kvůli zdravotním komplikacím primátorka Adriana Krnáčová a Trojkoalice minulý pátek odmítla v jednání pokračovat bez ní.

Šéf Trojkoalice Petr Štěpánek komentoval situaci na pražském magistrátu v on-line rozhovoru. Postavil se za odvolaného Matěje Stropnického. Podle Štěpánka si v oblasti územního plánu počínal velmi dobře. "Zrovna včera v pozdních hodinách zastupitelstvo zamítlo přípravu změny územního plánu v oblasti Trojmezí a zachránilo tak jedno z nejcennějších přírodních území v Praze," uvedl v rozhovoru šéf Trojkoalice. 

 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Petra P.
Dobrý den, jaká je momentálně pozice primátorky? Byla nemocná a na jednání nepřišla. Co vlastně paní Krnáčová chce vyjednat - novou koalici, nebo pokračování téhle?
Dobrý den. Co chce paní primátorka vyjednat nebo jak chce pokračovat je určitě otázka pro ní. My jsme byli po dobu její nemoci a hospitalizace vstřícní a počkali na její uzdravení. Věřím, že se věci posunou správným směrem. Přeji hezký den.
Petr Štěpánek
Jan Soudek
Pane starosto a zastupiteli, abych parafrázoval jinou otázku: Jste pro nedokončení městského okruhu v severní variantě pod Čimicemi a Suchdolem, která je vzhledem k přirozené expanzi města za posledních 60 let již zastaralá a nesmyslná, nebo si vezmete občany Prahy, kteří bydlí v jeho trase, jako rukojmí, a postavíte ho tam? :)
Trojkoalice je zastáncem posouzení více variant dokončení obchvatu tak, aby měl co nejmenší dopady na své okolí. Neštěstím současného postupu je, že kopíruje desítky let zastaralou koncepci a nerespektuje velikost města v 21. století. Věřím, že se najde řešení, které obyvatele zmíněných částí nepoškodí.
Petr Štěpánek
Ales Kirovski
Volil jsem ve volbách 3K, protože se mi líbilo, že se právě tyto strany dohodly. Jsem z Prahy 8 a nikdo mi neřekl, ze Vy osobně kandidujete ještě jako lídr na Praze 4 a že po volbách dáte přednost městské části před celou Prahou. Nepokládáte to zpětně za nešťastné rozhodnuti? Myslím, že jste mohl působit víc integračně než p. Stropnický. Ten reprezentuje příliš levicový proud SZ. Je možné, abyste nyní byl v radě města i starostou té Vaší městské části? Děkuji.
Pan náměstek Stropnický si počínal v oblasti územního plánu velmi dobře. Zrovna včera v pozdních hodinách zastupitelstvo zamítlo přípravu změny územního plánu v oblasti Trojmezí a zachránilo tak jedno z nejcennějších přírodních území v Praze. Na personálie v budoucnosti je ještě brzy, zatím jsme se ještě ani nedohodli jak pokračovat. Děkuji za přízeň a prosím o trpělivost.
Petr Štěpánek
Adam
Pane Štěpánku, v tom mediálním balastu aby se p...e vyznalo, chci se zeptat včem tkví problém se stavebními předpisy a jakou pozici má 3K a jakou ANO, předem díky a pevné nervy.
Dobrý den. Dám Vám příklad. Pražské stavební předpisy, jak je nechal schválit tehdejší primátor Hudeček a následně jejich platnost pozastavilo ministerstvo a jak je podala současná primátorka, nechávají určení uliční čáry na developerovi. Návrh projednaný náměstkem Stropnickým s městskými částmi přikazoval stanovení uliční čáry na základě urbanistické studie, kterou může pořídit město nebo městská část. Uliční čára v podstatě stanoví, jak hluboko do ulice bude stavět developer a kolik zůstane veřejného prostoru. V tom jdou současné předpisy na ruku developerovi a vyšachovávají samosprávu a veřejnost. Pevné nervy jsou určitě potřeba a ujišťuji Vás, že mám výdrž.
Petr Štěpánek
Václav Jareš
Dobrý den, pokud setrváte v koalici, budete se snažit omezit vliv Karla Březiny na minimum? Z pohledu na jeho činnost během celé jeho kariéry je to člověk, který by se neměl vyskytovat v žádných veřejných funkcích.
Dobrý den. Karel Březina je zastupitelem za ČSSD a spadá do odpovědnosti této strany a jejích voličů. Trojkoalici zastupují zkušení zastupitelé, radní a starostové bez škraloupu.
Petr Štěpánek
Michal Marini
Dobrý den, prosím o informaci ohledně aktuálního stavu projednávání změn stávajícího územního plánu hl.m. Prahy, konkrétně návrhu na změnu územního plánu v lokalitě Vidoule, kde si Finep přeje ukrojit kus přírody pro své stavební podnikatelsé zájmy - výstavbu dalšího sídliště. Proč je vůbec připouštěno jednat o změně existujícího územního plánu pro něčí podnikatelské zájmy, když zde máme závazný územní plán a žádný veřejný zájem na této změně neexistuje? Připomínám, že nedávno (cca 2 roky zpět) již byl tento návrh změny územního plánu ohledně Vidoule zastupitelstvem zamítnut. Jak je tedy možné, že je tento návrh opakovaně do zastupitelstva tlačen? Podal jsem v této věci trestní oznámení pro podezření z korupce a musím přiznat, že celý vývoj snah o změnu územního plánu v lokalitě Vidoule mne přesvědčuje, že jsem učinil správně.
Dobrý den. Jak jsem již uvedl výše, včera se nám povedlo zamítnout přípravu změny územního plánu k Trojmezí na jiném konci Prahy a úplně stejný názor mám na postup ve věci území stolové hory Vidoule a jejího okolí. Jedná se o velmi cenné přírodní území v Praze a osobně udělám vše pro jeho zachování. Co se týká konkrétních žádostí developera podaných pro danou lokalitu, zjistím na Institutu plánování a rozvoje (IPR) aktuální stav a pošlu Vám podrobnou odpověď na Vaši mailovou adresu.
Petr Štěpánek
Kristýna Krečková
Dobrý den, včera se prý na magistrátu jednalo o rozpočtu pro městské části? Zajímalo by mě, jaký je výsledek?
Dobrý den. Zastupitelstvo se včera zabývalo návrhem zhruba čtyřiceti starostů městských částí v rámci finančních vztahů hlavního města Prahy k městských částem pro rok 2016 a svým usnesením návrh podpořilo. Hlavním přínosem včerejšího usnesení je zrovnoprávní tzv. malých městských částí s těmi velkými (mají v názvu číslo). Skoro všechny městské části dostanou o něco více peněz než v letošním roce, přesto celá částka bude pouhých cca 8% rozpočtu hlavního města Prahy. V Trojkoalici věříme, že služby se mají poskytovat a spravovat nejblíže občanům tam, kde znají jejich problémy.
Petr Štěpánek
Karel Ptáček
Dobrý den pane Štěpánek, hodně se píše ohledně toho tendru na svoz odpadu za několik miliard. Zajímá mě, jak to s tím vypadá?
Dobrý den. Tendr na odpad je jednou z nejtěžších veřejných zakázek vůbec. Radní Plamínková připravila v lednu záměr na svoz a likvidaci komunálního odpadu v celé Praze a poměrně dlouho jsme v té věci vedli dialog v koalici i s opozicí. Včera jsme v rámci vstřínosti ještě projednali alternativní návrh, který ve výsledku získal podporu tří zastupitelů z pětašedesáti. Snad již tak nic nestojí v cestě zakázku dobře zvládnout.
Petr Štěpánek
Pavlína Veselá
Dobrý den, těší mě, že Trojkoalice se jako jediná nepouští do personálních útoků a od začátku se drží programových cílů. Snížení jízdného na 10 Kč denně považuji za obrovský úspěch. To jste ale prosadili hned zkraje vašeho působení, proč dosud není v Praze plošná regulace hazardu? A jaké jsou vaše další priority, pokud setrváte v koalici?
Projednání regulace hazardu se na začátku léta zadrhlo na postoji klubu ANO. Dostali čas si věc vyřešit uvnitř klubu a máme jejich ujištění, že věc půjde do zastupitelstva ještě letos. Jenom moje domácí městská část Praha 4 navrhuje k vyřazení ze seznamu dvacet problematických míst a třeba Praha 7 uzavření všech heren a kasin na svém území. Rádi bychom také rozjeli rozšíření parkovacích zón, které upřednostní rezidenty v místech, kde bydlí.
Petr Štěpánek
Filip Charvát
Zdravím Tě z Londýna a přeju Praze to nejlepší!
Také srdečně zdravím a zdravím i čtenáře ihned!
Petr Štěpánek
Tereza
Dobrý den pane Štěpánku, trochu z jiného soudku - máte teď vůbec nějaký čas pro sebe? Na své koníčky a na rodinu? Vyčistit si hlavu a třeba se místo kola proběhnout :) Děkuji a přeji pevné nervy.
Času mám skutečně málo. Občas si vyklusnu, trochu času strávím na zahrádce. Manželka i dcery jsou velmi trpělivé a za jejich podporu jsem jim velmi vděčen. Děkuji také všem, kdo se zajímají o věci veřejné, a snažím se chovat tak, abych všechny přesvědčil, že moje veřejné angažmá má smysl. Děkuji všem za podporu, polemiku i další příspěvky a těším se někdy zase na shledanou. Petr Štěpánek
Petr Štěpánek