Premiér Bohuslav Sobotka končí v čele ČSSD. Stranu nově povede její první místopředseda Milan Chovanec. Volebním lídrem bude místopředseda Lubomír Zaorálek. Shodlo se na tom grémium strany na svém středečním jednání. "Jsem výrazně nespokojen s nízkými volebními preferencemi sociální demokracie. Podpora veřejnosti neodpovídá práci ČSSD, kterou jsme ve vládě odvedli," uvedl Sobotka a oznámil, že k čtvrtečnímu dni končí jako předseda.

Sociální demokracie řeší výměnou předsedy hned několik problémů. Členové strany svému šéfovi vytýkali klesající předvolební preference, Sobotka naopak své kolegy kritizoval za to, že se místo přípravy kampaně zabývají vnitrostranickými hádkami a boji o moc. 

Podle středečního večerního rozhodnutí nejužšího vedení strany Sobotka skončí v čele strany. Tu povede do voleb ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se tak stane kandidátem ČSSD na post premiéra. Ministr vnitra Milan Chovanec převezme kompetence a povede stranu.

Obě jména v praxi znamenají, že sobotkovsky "uhlazená" ČSSD změní čtyři měsíce před volbami styl. Zaorálek bude jejím výrazným rétorem, Chovanec zase bude svým razantnějším vystupováním připomínat expředsedu Jiřího Paroubka.

Křeslo premiéra si Sobotka ponechá a bude řídit vládu až do konce volebního období. Přesto podle Sobotky nejde o žádné "trojvládí".

Preference na deseti procentech

Krize uvnitř sociální demokracie eskalovala v posledních týdnech po tom, co agentury zveřejnily výzkumy veřejného mínění, které ukázaly další výrazné poklesy předvolebních preferencí strany. Nejčastěji se výsledek ČSSD v květnu snížil o tři procentní body na 14 procent. Jeden z průzkumů však sociálním demokratům přisoudil i výsledek 10 procent, což členskou základnu i špičky strany vyděsilo. Straníci začali tlačit na Sobotku, aby situaci neprodleně řešil. "Sílí pocit, že se preference bez toho nezlepší," odpověděl jeden z členů vedení na otázku, zda může pozici strany vyřešit výměna lídra.

Další nemalé potíže se objevily v některých regionech. Například v Jihočeském kraji lídr kandidátky starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka na protest proti vedení strany odstoupil z voleb. A problémy má i Praha, kde proti sobě stojí dvě znesvářená stranická křídla. Bylo to právě hlavní město, kde Sobotka prožil jednu z posledních porážek. Premiér totiž chtěl, aby se lídrem v Praze stal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, členové však zvolili místopředsedu a náměstka pražské primátorky Petra Dolínka.

Babiš má Sobotku za zbabělce, Bělobrádek si ho váží 

Šéfové stran, které s ČSSD vládnou ve společné koalici, se v názoru na aktuální dění uvnitř sociální demokracie rozcházejí. "Premiér Bohuslav Sobotka je zbabělec, který opouští potápějící se loď jen proto, aby se zachránil," komentoval Sobotkovo rozhodnutí vzdát se funkce předsedy ČSSD a volebního lídra strany šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nedávno odvolaný ministr financí ČTK napsal, že Sobotka se bojí přímé předvolební konfrontace. "Já jsem se na souboj s ním těšil, že si to spolu rozdáme jako chlapi před občany," napsal.

Naopak předseda lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil Sobotkovi obdiv. "Sobotka udělal silný krok. Je to nejdéle sloužící premiér. Vážím si ho a držím palce ve veřejném i osobním životě," uvedl Bělobrádek.

 

Tisková konference ČSSD

Dění okolo rozhodnutí Bohuslava Sobotky sledujeme v on-line reportáži.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:44
Poslední průzkumy predikují ČSSD mezi 10-14 procenty hlasů

Přestože Sobotka vyšel z vládní krize jako vítěz, sociálním demokratům začaly prudce padat preference. Nyní by ČSSD podle průzkumů získala jen deset procent hlasů. Jednou z možností, jak odliv voličů řešit, je právě výměna předsedy strany. Zaorálek by po Sobotkovi mohl převzít post lídra strany a Chovanec pravomoci předsedy ČSSD. Není ale vyloučeno, že Sobotka se nakonec svého postu nevzdá a ohlásí jen změnu směřování strany pro podzimní volby.

CVVM provedla průzkum ve dnech 8.-18. 5. 2017, volební model vychází z odpovědí 488 respondentů, kteří vyjádřili ochotu jít k volbám a zároveň měli vybranou stranu, které chtěli dát svůj hlas.

Zdroj: CVVM

Zdroj: CVVM

11:59
Co dnes ohlásí Sobotka? Inspiruje se labouristy?

V pátek pro HN řekl, že by se strana měla inspirovat britskými labouristy, kteří dokázali těsně před volbami stáhnout velký náskok na konzervativce, který jim přisuzovaly průzkumy. "Kdyby Corbyn tolik přemýšlel o výzkumech veřejného mínění, pravděpodobně by nebyl schopen takového nástupu a nedotáhl by náskok konzervativců," říká Sobotka.

Sobotka obhájil post předsedy strany na sjezdu letos v březnu.

12:02
Chovanec: Sobotka přijde s návrhem, který je rozumný a promyšlený

Chovanec uvedl, že v minulých dvou týdnech se Sobotkou několikrát debatoval. "Všechny debaty byly racionální a všechny směřovaly k tomu, co je výhodné pro sociální demokracii," uvedl Chovanec. Podle něj dnes na grémium Sobotka přijde s návrhem, který si dobře rozmyslel a který je rozumný. "Jsem zvědav, s čím přijde, byť to tuším," řekl Chovanec.

12:05
Grémium bude jednat o kondici strany

Sobotka dnes krátce novinářům řekl, že grémium bude jednat o tom, v jaké je strana kondici krátce před volbami. "Očekávám hlubokou a zásadní debatu v užším vedení strany, co můžeme udělat všechno pro to, abychom zlepšili pozice sociální demokracie před parlamentními volbami," řekl Sobotka.

12:54
Ptejte se politologa Lukáše Jelínka

Měl by ve složité situaci předseda strany přenechat vedení někomu jinému, nebo by bylo naopak správným krokem, aby Sobotka ve funkci šéfa strany setrval a nedělal před volbami ukvapené kroky? A má ČSSD vůbec před volbami šanci, aby se odrazila ode dna? Ptejte se politologa Lukáše Jelínka, který od 13 hodin odpovídá čtenářům Aktuálně.cz.

13:05
Kdokoliv jiný by podle Zemana byl v čele strany lepší

"Nechci se vměšovat do vnitřních záležitostí jakékoliv politické strany nebo jakéhokoliv hnutí, neboť je suverénní záležitostí každé strany, aby si vybrala svého šéfa. Ale odpovím vám. Koho bych viděl jako nejvhodnějšího nástupce v čele ČSSD po Bohuslavu Sobotkovi? Kohokoliv kromě něho," řekl Zeman při návštěvě Jihočeského kraje.

14:36
ČSSD povede do voleb Zaorálek v roli bodrého Babiše, píše Ondřej Kundra

Premiér Bohuslav Sobotka dotáhne do konce vedení vlády a bude do sněmovny kandidovat jako lídr jihomoravské kandidátky. Šéfování strany však za něj převezme ministr vnitra Chovanec a novým volebním lídrem se stane šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Tímhle triumvirátem chtějí sociální demokraté na poslední chvíli zvrátit propad volebních preferencí před říjnovými volbami, píše Ondřej Kundra.

15:48
Připravované řešení, o němž se píše, by mohlo být rozumným krokem, řekl Zeman

"Z mého hlediska připravované řešení, o němž se píše, by mohlo být rozumným krokem. Nepokládám ale za vhodné vyjadřovat se k řešení problémů uvnitř sociální demokracie," řekl Zeman. Prezident tím pravděpodobně myslel řešení, kdy by Sobotka předal vedení zčásti Milanu Chovancovi a zčásti Lubomíru Zaorálkovi.

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci také řekl, že pokud bude ministryně Valachová (ČSSD) na své demisi trvat, tak jmenuje příští středu novým ministrem školství Stanislava Štěcha.

16:03
Do Lidového domu již dorazil volební manažer ČSSD Jan Birke

Do Lidového domu na jednání grémia už dorazil volební manažer ČSSD Jan Birke. Novinářům se k dění ve straně odmítl vyjádřit.

16:15
Premiér Sobotka by mohl chtít zůstat v obou funkcích, naznačil Zeman

Prezident Zeman naznačil, že premiér Sobotka by nakonec mohl chtít zůstat v obou funkcích. "Byla odložena tisková konference, která byla původně plánovaná na 17:30. Víte, že politické grémium, které mělo zasedat v 8:30, ale nezasedalo, protože místo toho zasedala vláda, a v takovém případě se vám samozřejmě vtírá i hypotéza, že ony spekulace ať už o panu Zaorálkovi, nebo panu Chovancovi mohou být kompenzovány touhou třetího člena triumvirátu zůstat u obou svých funkcí," řekl prezident.

16:26
Ministryně Valachová se rozloučila s kolegy
16:42
Dorazil šéf poslanců ČSSD

Předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák dorazil a řeší vjezd do Lidového domu, který mu zablokovala bílá dodávka.

16:55
Zatím nic neřekneme

"Rádi bychom se vyjádřili až po těch jednáních, protože právě o variantách budeme mluvit a budeme se snažit volit takové kroky, které budou ku prospěchu sociální demokracie," řekl po příchodu Roman Sklenák.

"Nacházíme se v situaci, která není pro sociální demokracii jednoduchá a je potřeba na to reagovat", doplnil.

17:07
Přijel už i Sobotka

Do Lidového domu dorazil premiér Bohuslav Sobotka.

17:13
Sobotka: Chceme zlepšit kondici strany

Jednání je důležité, protože se budeme bavit o kondici sociální demokracie. Musíme udělat všechno proto, aby do voleb do Poslanecké sněmovny šla ČSSD v co největší síle, aby si udržela podporu voličů a aby měla šanci ve volbách uspět.
Dnes nás čeká debata na jednání politického grémia, budeme mluvit nejen o přípravě programové konference, ale samozřejmě také o dalších tématech. To znamená, co udělat proto, abychom posílili sociální demokracii a zlepšili její kondici," řekl po příchodu Sobotka.

"Výsledky dopřesníme po jednání politického grémia," dodal Sobotka na otázku, zda bude i po jednání předsedou ČSSD.

17:38
Chovanec spěchal

První místopředseda ČSSD Milan Chovanec po příjezdu do Lidového domu nechtěl situaci komentovat. "Spěchám, čekají mě kolegové," řekl Chovanec.

17:50
Ostře sledované jednání

12517caf330c9136798cf233d60e base optimal

18:50
Jednání pokračuje za zavřenými dveřmi

Schůzka lídrů ČSSD se protahuje. Původně měla být tisková konference v 17:30, v tu dobu se ale sociální demokraté na grémium teprve scházeli. Teď už grémium jedná zhruba hodinu a čtvrt.

19:08
Tiskovou konferenci po jednání budete moci sledovat zde

 

19:20
Zeman by chtěl ČSSD nejlépe bez Sobotky

Prezident Miloš Zeman na otázku, kdo by byl vhodný v čele ČSSD, odpověděl, že kdokoli kromě Bohuslava Sobotky.

externí video: Miloš Zeman: V čele ČSSD bych viděl kohokoliv, jen ne Sobotku
Milos_Zeman_V_cele_CSSD_bych_videl_kohokoliv_jen_ne_Sobotku.png
19:23
Novináři vyčkávají na verdikt grémia

V tiskové místnosti Lidového domu stoupá teplota a ubývá kyslík. Fotografové a kameramani už několik desítek minut čekají v pozoru před dveřmi, kudy má premiér Sobotka a další účastníci schůzky po jejím skončení přijít.

19:27
Jednání skončilo

Tisková konference právě začala

19:28
Sobotka rezignuje

"K zítřejšímu dni opustím funkci předsedy strany, " oznámil Sobotka. V souladu se stanovami povede stranu první místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec. Volebním lídrem má být podle očekávání další z místopředsedů, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

19:32
Sobotka: Musím přijmout zodpovědnost

"Nejsem spokojený s preferencemi strany. Podpora voličů neodpovídá výsledkům ČSSD ve vládě. Musím za to přijmout osobní zodpovědnost. ČSSD musí projít hlubšími změnami tak, aby dokázala mobilizovat své sympatizanty," zdůvodnil svůj krok Sobotka.

"Věřím, že personální změny pomůžou ČSSD posílit její pozici," dodal premiér Sobotka. "Osobně se budu soustředit na dokončení práce ve funkci předsedy vlády."

19:38
Zaorálek: Jsem na Sobotku pyšný

Lubomír Zaorálek: "Pro mě to je přelomová věc, co jsi tady dnes učinil," obrací se Zaorálek na Sobotku. "Je to pro mě projev politické kultury, na kterou jsem pyšný."

19:44
Za volby zodpovídám já, říká Zaorálek

"Já přijímám plnou zodpovědnost za výsledek ČSSD v říjnových volbách. A o tuto zodpovědnost se nehodlám s nikým dělit, bude to na mně," slibuje Lubomír Zaorálek.

19:45
Sobotka: Není to trojvládí

ČSSD, Sobotka, Chovanec"Není to žádné trojvládí. Já jsem se rozhodl upřednostnit zájem ČSSD před svým vlastním. Zítra odcházím z vedení strany. Vedení ČSSD je jasně definováno, to není žádné trojvládí," odmítá nesrozumitelnost rozhodnutí pro voliče Bohuslav Sobotka.

19:53
Chovanec: Zaorálek bude naše tvář

Chovanec: "Já budu mít na starosti technické zabezpečování kampaně. Organizaci voleb, komunikaci s regiony. Luboš Zaorálek bude naše tvář, která bude prezentovat náš program. Chci, aby měl co nejvíc mediálního prostoru. To je rozdělení, na kterém jsme se dohodli, a já plně podporuji Luboše Zaorálka," dodal Chovanec.

"Nepředpokládám, že bychom do voleb svolávali mimořádný sjezd strany," řekl nový šéf ČSSD Milan Chovanec.

19:57
Sjezd bude až po volbách

"Musíme udělat všechno pro to, abychom uspěli u voličů. To je první úkol, co bude po volbách, řešme až po volbách. Ale říkám, že nemáme tolik kvalitních lidí jako Bohuslav Sobotka a není možné s nimi mrhat," uvedl. Nemyslí si, že by se sjezd uskutečnil dřív než před volbami. "Já to nepředpokládám, ty volby jsou už za čtyři měsíce," řekl.

20:03
Faltýnek: ČSSD by měla spíše pracovat ve sněmovně

Podle Jaroslava Faltýnka (hnutí ANO) není dobře, že ČSSD řeší své interní problémy veřejně. "Je to interní věc sociální demokracie. Pro mě to není překvapení. Je otázka, jestli to ČSSD pomůže v tom nadcházejícím předvolebním období. Není dobře, že své interní věci řeší takhle veřejně . Měli by se spíše věnovat práci ve sněmovně a vládě," řekl Faltýnek.

20:04
Fiala: Je to zoufalé řešení
20:18
Babiš: Sobotka je zbabělec

Premiér Bohuslav Sobotka je zbabělec, který opouští potápějící se loď jen proto, aby se zachránil, komentoval Sobotkovo rozhodnutí vzdát se funkce předsedy ČSSD a volebního lídra strany šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nedávno odvolaný ministr financí napsal, že Sobotka se bojí přímé předvolební konfrontace. "Já jsem se na souboj s ním těšil, že si to spolu rozdáme jako chlapi před občany," napsal.

20:36
Sobotkovo prohlášení
20:57
Hašek děkuje

Bývalý jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) ocenil práci Bohuslava Sobotky pro ČSSD a zároveň uvedl, že jeho vláda z posledních pěti řešila problémy regionů s největším pochopením a výsledky. Uvedl to na svém facebookovém profilu po Sobotkově rezignaci na předsedu strany a volebního lídra.

 

22:05
On-line reportáž končí, dobrou noc

Vážení čtenáři, on-line reportáž z dnešního dění v ČSSD končí, děkujeme za pozornost. Aktuální informace opět najdete na iHNed.cz a v Hospodářských novinách.

Miloš Zeman: V čele ČSSD bych viděl kohokoliv, jen ne Sobotku

Tisková konference ČSSD