Práce na stavbě trvají již dva roky a kritizovala je zejména památková inspekce ministerstva kultury. Ta shledala nedostatky v dokumentaci stavby i v samotných restaurátorských postupech.

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví zase kvůli probíhajícím opravám podalo žalobu. „Nešetrná oprava nenávratně ničí jednu z našich nejznámějších památek,“ tvrdil v MfDnes viceprezident asociace Martin J. Kadrman.

Vadí mu třeba způsob opracování kamenů v zábradlí mostu, který označuje za průmyslový. Zatímco dříve je sekali kameníci, dneska kamenné prefabrikáty vyrábí stroj.

Způsob opravy však hájí jak vlastník mostu magistrát, tak firma, která most opravuje. „Neopravujeme parapetní zídku, ale izolaci, kudy do mostu zatéká,“ brání dílo mluvčí společnosti SMP CZ Pavel Kameník.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
JP
Dobrý den,jste zkušená firma, takže věřím, že víte co děláte. Není to spíš klasický konkurenční boj, že jste zakázku dostali? Na mě to tak působí. Dále jsem viděl v televizi,že vrchní část mostu má různé výšky, to bylo opravdu tak ? To nepůsobilo odborně. díky JPet
Dobrý den, konkurenčnímu boji se nelze vyhnout, ale současná petice jde za hranice slušnosti. Niveleta (nová úrpveň mostovky) je navržena tak, aby voda (dešťová, z tání sněhu), co nejrychleji odtékala do odvodňovačů a z mostu pryč.
A. Brnušák
Gurbanguly Mjalikgulijevič Berdymuhamedo
Cítíte zvláštní zodpovědnost, když nespravujete most přes dálnici na jižním městě, nýbrž Karlův most, národní památku? Je v tom pro vás pocitově rozdíl?
K opravě Karlova mostu se přistupuje zcela odlišným způsobem, protože málokdo může říci, že stavěl, nebo opravoval Karlův most. Je to sen i výzva pro každého stavaře. Samozřejmě jsme veškerou naši činnosti podřídili splnění náročníých podmínek stanovených v projektové dokumentaci, podmínkách stavbeního povolení, požadavkům ochrany památky atd. Problém přináší i to, že je oprava prováděná za provozu. Ale se vším se musí naši technici zdárně vypořádat.
A. Brnušák
dave
Dobry den, kolik kamenu bylo nahrazeno novymi a kde skoncily ty stare?
Projekt předpokládal, že bude vyměněo 47,42% kamenů, dalších 37,3% bude v režimu tzv. monitoringu, tzn- že v průběhu stavby bude rozhodováno o jejich dalším použitím v mostu. Po vyhodnocení poloviny opravého mostu je jasné, že je celkově vyměněno 44,74%, tzn. je vyměněno daleko méně kamenů než přepokládala diagostika, kterou zpracovala ve fázi přípravy opravy Přírodovědecká falkulta UK. Hodnocení stavu kamenů a rozhodování o jejich pířpadném vyřazování provádí odborná komise složená ze zástupců PF UK, NPÚ, magistrátu, odbotu kultury a památkové péče hl. města Prahy, následného správce a mandatáře. ROzhodujícím kritériem je trvanlivost a kulturně historický význam každého kamene. Vyřezené kameny jsou přísně evidovány a jsou uloženy v pro tento účel zřízeném městském depozitáři.
A. Brnušák
Honza
Dobrý den, jaký máte názor na Ing. Kadrmana a jeho asociaci, která se "kritizuje" opravu Karlova mostu, Děkuji
Příprava opravy Karlova mostu trvala mnoho let a podílelo se na ní mnoho odborníků jak z řad stavařů, tak i památkářů. Zpochybnění této práce asociací, která vznikla před 4 týdny je znevážením práce všech výšeuvedných odborníků.
A. Brnušák
Eva
Prošla jsem se po Karlově a když jsem viděla, jak byly vyměněné ty kameny a některé starší vráceny na původní místo, ale měly pourážené rohy a to vše bylo zapraveno světlou omítkou, chtělo se mi plakat bezmocí nad tím, jak neodborně je to opraveno. Co na to říkáte Vy?
K odštípnutí hran původních kamenů došlo při minulých opravách. V ojedinělých případech došlo i nyní k odštípnutí hranky, což je spůsobeno vysokopevnostní cementovou maltou, která byla použita při předchozí opravě. Pevnost této směsi je zhruba 10x větší než pevnost pískovce, což při její odstranění může způsobit poškození hranky. Spáry jsou na požadavek památkářů vyplněny až do líce zdiva, což vede k tomu, že je spára vnímána jako daleko širší, než ve skutečnosti je.
A. Brnušák
Honza
Dá se odhadnout, jaká část mostu je dnes z původních kamenů z doby Karla IV. a kolik kamenů je "nových" z časů rekonstrukce mostu po povodni v roce 1890?
To je dotaz na památkáře, nyní se opravuje parapetní zdivo, ve kterém je cca 4000 kamenů, z nichž zhruba 18% byly do mostu vloženy v době Karla IV. Většina těchto kamenů však není na svém původním místě.
A. Brnušák
BU
V čem se bude lišit opravený most od toho původního? Nemyslím jen na pohled, ale například jestli pro izolaci použijete nějaké modernější materiály apod.
Zásadní změnou je vodotěsná izolace mostovky, která bezpečně odvede vodu z mostu a zabrání jejímu pronikání do konstrukce a zabrání tak jeho degradaci. Na tuto izolaci poskytujeme záruku 30 let, což je velice nadstandartní.
A. Brnušák
Staromilec
Když se opravoval pražský Týnský chrám, zřídili si kameníci na Staroměstském náměstí dílnu a bylo vidět a hlavně slyšet, jak každý kámen pečlivě otesávali. Pracovali postaru a co vím, tak tehdy nikdo neprotestoval, i když těch kamenů bylo na věžích chrámu už od pohledu vyměněno hodně. Proč to dneska taky nejde postaru?
Podobná kamenická dílna pro dnešní opravu Karlova mostu je zřízená v Braníku. Tam se každý blok přivezený z lomu kamenicky upravuje klasickým kamenickým způsobem.
A. Brnušák
Josef Béme
Dobrý den, šel jsem nedávno přes Karlův most a ty nové bílé kameny byly jako pěst na oko. Nedaly by se aspoň něčím natřít? Děkuji za odpověď.
Fotografie ukazují, že i při předchozích opravách byly nové kameny výrazně světlejší, než ty původní. Při minulých opravách si nové kameny na svou patinu musely nějaký rok počkat. Při současné opravě se provádí tzv. patinace, což je barevné přizpůsobení okolním kamenům. Patinace překlene období, než kámen sám zpatinuje.
A. Brnušák
Petr
Slýcháváte od lidí, kteří chodí po mostě, spíše pozitivní nebo negativní poznámky?
Organizujeme každoročně Dny otevřených dveří, kdy mohou návštěvníci Karlova mostu vstoupit přímo do staveniště. Při posledním Dni přišlo cca 1000 lidí, a naprostá většina z nich byla s průběhem prací i s jejich výsledkem spokojna. Přišli i kritici, kteří po té, co se se skutečným stavem seznámili na místě odcházeli spokojeni.
A. Brnušák
Karel
Které významnější historické památky SMP CZ v minulosti opravovala?
Z mostů například Radošovský most, který je ještě starší, než je Karlův most, opravovali jsme barokní most ve Žďáru nad Sázavou, máme za sebou opravu mostu v Českém Krumlově. Na Karlově mostě s námi spolupracují i významní italští odborníci právě např. při spárování. SMP patří do skupiny VINCI, která opravovala významné světové památky např. Versailes
A. Brnušák
Pavel
Dobrý den, kam se poděl původní zábradlí z Karlova mostu?
Původní zábradlí je zpět, cca 40% kamenů je vyměněno a to z toho důvodu, že u nemohly plnit svou funkci. Torza původních kamenů jsou uloženy v depozitáři zřízené magistrátem.
A. Brnušák
Pavel Marek
Dobry den. Predpokladam, ze pri zpracovani projektu bylo zvazovano, jakym zpusobem jsou opravovany podobne stavby v zahranici. Znate nejaky priklad (z odborne literatury)? Vsiml se nekdo z tech co nejvice krici, ze na Kampe most ze spodu "vyschl"? Dekuji za odpoved
Na pířpravě opravy se podíleli odborníci s mnohaletými zkušenostmi s opravami pmátek i rekonstrucemi jak mostuů, tak historických mostů. V loňském roce zde byli zástupci týmu pro opravu historického mostu v Řezně, podle jejich vyjádření je tento zpsůob opravy pro ně inspirující. V již opravených polích je jasně vidět, že postupně k vysychání mostu dochází, čímž se degradace mostu zastavila. To je hlavní cíl opravy.
A. Brnušák