Hnutí ANO chce pokračovat v rozhovorech o sestavení vlády se sociálními demokraty. Vedení ANO se na tom dohodlo na čtvrteční schůzce ve sněmovně. Nesplní se tak nejspíš přání prezidenta Miloše Zemana, který premiérovi v demisi Andreji Babišovi doporučil, aby se pokusil sestavit kabinet s komunisty a SPD.

Předchozí jednání minulý týden ukončili sociální demokraté. Zdůvodnili to tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola teď čeká, že Babiš představí straně nástin nových podmínek, a pak se sociální demokraté rozhodnou, zda se vrátí k jednání. Podobně se vyjádřil i šéf strany Jan Hamáček.

Na víkendovém sjezdu sociální demokracie jasně převažovalo pozitivní hodnocení ukončení rozhovorů, které pak účastníci sjezdu vzali na vědomí. Delegáti v Hradci Králové kritizovali, jak se Babiš během vyjednávání směrem k ČSSD vyjadřoval a choval. Vesměs zaznívalo, že obnova jednání by byla přípustná jen v případě, kdy by Babiš netrval na své účasti ve vládě.

ANO po jednání vedení hnutí neuspořádalo avizovanou tiskovou konferenci. Představitelé ANO výsledky schůzky pouze stručně komentovali na odchodu.

"Je třeba oddělit mediální výkřiky obou stran od skutečného jednání. Byť jsme jako vyjednávací tým udělali maximum pro dohodu, tak výbor, který je nejvyšším orgánem mezi sněmy, dospěl k názoru, že vidí prostor pro další jednání. Velmi brzy osloví pan Babiš pana předsedu (ČSSD Jana) Hamáčka," řekl místopředseda ANO Richard Brabec.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že vyjednavači hnutí nyní budou hledat ve Sněmovně další subjekty, které by tento projekt podpořily. Program je podle něj téměř hotový. "Platí, že vláda by měla do prázdnin být hotová," dodal Faltýnek.

Podle člena vedení ANO, který si nepřál být jmenován, bylo jednání klidné. "Vzali jsme to pragmaticky," řekl.

Mluvčí Jiří Ovčáček vyjádřil stanovisko Hradu na Twitteru. "Za rozhodovaní o vyjednávacím postupu nesl, nese a ponese plnou odpovědnost pan premiér. Prezident republiky je moderátorem debat zástupců parlamentních stran," uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana. 

Okamura napsal podobně jako Ovčáček, že plnou odpovědnost za své dnešní rozhodnutí ponese ANO. "Soudci tohoto kroku budou voliči. ČSSD je strana ověnčená skandály, nikdy neplnila sliby a dlouhodobě nemůže garantovat hlasy svých poslanců," zopakoval své výhrady k sociálním demokratům.

Ten ještě ve čtvrtek odpoledne dorazil za Milošem Zemanem na zámek v Lánech. Hovořili o případném vzniku menšinového kabinetu předsedy hnutí ANO za podpory SPD a KSČM. Podle Okamury by na vyjednávání o spolupráci stačila hodina nebo půlhodina. Stačí mu totiž slib, že by vláda podporovala program jeho strany.

Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že je to pozitivní krok, který může využít dosaženého programového kompromisu. Radiožurnálu řekl, že je KSČM připravena zapojit se do jednání s ANO a ČSSD. "Záleží samozřejmě na těch, kteří se v první fázi nedohodli, a jsem přesvědčen, že pokud bude jednání ve třech, tak ke krachu nedojde," uvedl.

O schůzku s prezidentem požádali i zástupci dalších sněmovních stran. Příští týden by s ním měli jednat zástupci ODS, lidovců a pirátů.

Ve čtvrtek odpoledne také premiér v demisi Andrej Babiš odpovídal na interpelace poslanců.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
14:30
On-line reportáž začíná

Dobrý den, vítáme vás u naší on-line reportáže z dnešních klíčových politických jednání.

14:34
Interpelace začínají, trvat mají do 16:00

Začínají interpelace na premiéra v demisi Andreje Babiše. Jako první mluví Libor Zaorálek z ČSSD, po něm bude následovat Dominik Feri z Top 09 a jeho stranická kolegyně Helena Langšádlová. Interpelace na premiéra potrvají do 16:00, pak budou následovat dotazy poslanců na ostatní členy vlády.

14:39
První dotaz směřuje k plánovanému prodeji ostravských hutí, který chystá ArcelorMittal

Lubomír Zaorálek se Babiše ptá na to, jakým způsobem vláda sleduje zprávy kolem plánovaného prodeje ostravských hutí ArcelorMittal. Premiér předpokládá, že o hutě bude velký zájem mezi investory a že podnik bude dál fungovat. Pokud by se to nestalo, a takovou situaci Babiš nepředpokládá, je možná i krajní varianta, že by do hutí vstoupil stát, podobně jako se to stalo v případě těžební firmy OKD. Babiš navíc asi za dva týdny obě jmenované firmy osobně navštíví.

14:42
Proč berete peníze ze vzdělání na slevy na dopravu?

Dominik Feri z Top 09 se premiéra ptá, proč vláda bere 400 milionů z resortu školství na to, aby mohli mít studenti a senioři levnější dopravu vlakem. Babiš to vysvětluje podobně jako v předchozích dnech tak, že jde o nespotřebované peníze, které školy ani učitelé nepotřebují. Feri kontruje tím, že ho Babiš neposlouchá. Neříkal totiž, že vláda 400 milionů učitelům vzala, ale naopak, že by je jim měla dát. Premiér namítá, že program ANO se zvýšením učitelských platů počítá a zohlední ho v rozpočtu na rok 2019.

14:50
Kde se vezmou peníze, které Babiš slibuje v krajích?

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová se ptá na cesty do krajů a asi 70 miliard, které premiér Babiš slibuje. Zajímá ji, kde na "rozdávání peněz" chce vzít. "Moc jsem toho neslíbil," odpovídá Babiš. Pouze prý sepisuje investiční plán naší země. V podnikání je to prý normální.  "Potřebujeme investice a uděláme je za každou cenu, prioritně chceme čerpat z Evropy(...) investice jsou priorita," pokračoval Babiš.

14:58
Doplňující otázka poslankyně Langšádlové

"Budete sestavovat příští rozpočet, kolik z těchto závazků se projeví v příštím rozpočtu, kolik chcete investovat už příští rok a na úkor čeho?" ptá se poslankyně Langšádlová na doplňující otázku. Nejdůležitější jsou podle Babiše kraje a obce, když se investice dají do plánu, nebudou se realizovat. Nejedná se podle něj o sliby, ale pouze o investiční plán. "Máme stále přebytek a každý ministr má za úkol sestavit investiční plán," skončil Babiš.

15:02
Poradci na ministerstvu zdravotnictví

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová se ptá na poradce ministra zdravotnictví Vojtěcha a jejich "sezení na dvou židlích", a tedy možný střet zájmů. Poradci jsou zaměstnanci pojišťoven a farmaceutických firem. Ministr zdravotnictví si prý dosazuje své známé do vedení firem. Podle Babiše je Adam Vojtěch jeden z nejlepších minitrů a napravuje podle něj stav zdravotnictví a vzhledem k zákonu o státní službě nemůže lidi příliš měnit. Údajně si to sám Babiš ověřoval a ministr Vojtěch mu to vysvětlil. Chceme zdravotnictví dát do pořádku(...) jsou to jenom pomluvy," skončil Babiš. Podle Jírovcové jsou informace potvrzené a sama si je prověřila. Podle ministra Vojtěcha šly všechny informace z jednoho mailu a rád se kvůli tomuto tématu s Jírovcovou setká.

15:09
Financování jízdného z rozpočtu MŠMT

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová se ptá proč, když v rozpočtu pro rok 2018 uložila sněmovna vládě, aby využila peníze prioritně na zvýšení platů učitelů. "Hodlá vláda respektovat usnesení sněmovny, která ji zavazuje?" ptá se Valachová. "Plníme náš i váš program" odpovídá premiér. "Samozřejmě platí to, co odsouhlasila sněmovna (...), schválený rozpočet 2018 není možné jen tak měnit, nemůžeme přesunout peníze z kurzových rozdílů jen tak na plat učitelů (...), je priorita navyšovat platy pedagogů."

15:15
170 miliard na jízdné

Vít Rakušan z hnutí STAN se ptá na podle něj jednoduchou otázku. "Proč se 170 miliard korun, které byly nalezeny a použijí se na jízdné, nepoužijí na vzdělanost, vědu a výzkum?" Podle Babiše k 1. lednu 2018 nespotřebované výdaje činily 170 miliard korun a ty peníze mají určitá pravidla, jak se mohou používat. "Není pravda, že bychom někomu vzali peníze, abychom udělali slevu na jízdném," odpovídá Babiš. Podle Rakušana se jedná o předvolební kampaň a vláda se mohla rozhodnout, kam peníze budou mířit. "Navýšení pro vědu a výzkum je o dvě miliardy korun," odpovídá Babiš a obvinil jej z demagogie.

16:12
Okamura dorazil do Lán za prezidentem

Před několika minutami začalo jednání v Lánech. Za prezidentem Milošem Zemanem dorazil předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Na zámku v Lánech budou hovořit o případném vzniku menšinového kabinetu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše za podpory SPD a KSČM.

Okamura ještě před setkáním řekl, že vláda může být hotová během půl hodiny. Stačí prý, aby se našel někdo, kdo bude akceptovat program SPD. Jeho hlavními body podle něj je zvýšení důchodů, konec dluhových pastí a stop parazitujícím občanům.

16:33
Brabec premiérem?

Z hnutí ANO zaznívají hlasy, že by premiérem místo Andreje Babiše mohl být současný vicepremiér Richard Brabec. Informuje o tom deník Právo

"Brabec premiérem opravdu být nechce. Ale uvědomuje si, že dost možná mu nezbyde nic jiného. I když poslanci ANO jasně chtějí za premiéra Babiše, varianta s SPD se mnohým příčí. Řada lidí tak má pocit, že je postavena před výběr ze dvou variant: špatné a špatné," řekl Právu člen vedení ANO, který si nepřál být jmenován.

Prezidentovo doporučení, aby Babiš dále jednal o sestavení vlády s komunisty a SPD, v těchto chvílích projednává předsednictvo a výbor hnutí ANO. O výsledku schůzky vás budeme informovat.

17:05
Pokračovat v jednání s ČSSD, SPD spíš ne, zaznělo před jednáním vedení ANO

Vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec při příchodu na dnešní jednání nevyloučil, že někdo z předsednictva navrhne, aby se premiérem stal on místo Babiše. "Já se k tomu taky určitě hned na začátku vyjádřím," řekl.

Své stanovisko k možné vládě ANO s KSČM a SPD nechtěl Brabec před novináři ani naznačovat. Soudí, že dnešní hlasování "nebude o jednom nebo o dvou hlasech". "To jsou docela zásadní věci," poznamenal s tím, že v této věci by hnutí mělo rozhodnout výraznou většinou.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová řekla při příchodu na jednání, že podpora nebo tolerance ze strany SPD je pro ni nejméně vhodná forma pro sestavování vlády. "Já si myslím, že jsou ještě jiné varianty otevřené," řekla.

Rozpaky vyjádřil poslanec Rostislav Vyzula, který se ale jednání neúčastní. "Já dlouhodobě říkám, že nebyly vyčerpány všechny varianty z jednání se sociální demokracií. Tam je prostě řada možností a je to určitě lepší, protože SPD není dobrá varianta. Ta nás poškodí, poškodí to celou zemi, poškodí to ANO, to je prostě špatně. Já se s tím neumím srovnat," řekl novinářům. Sociálním demokratům ANO například nenabídlo ministerstva financí nebo vnitra, uvedl. Babiš by však podle něj měl zůstat premiérem.

17:22
Názory SPD byly možné snad někdy v pravěku, říká Vyzula

 

18:25
Okamura: Záleží na Babišovi. V krátkém horizontu může vzniknout vláda s důvěrou

Pokud hnutí ANO podpoříme, tak předtím chceme mít jistotu, že naše sliby voličům splníme, říká Tomio Okamura.

externí video: Okamura: V krátkém horizontu může vzniknout vláda s důvěrou. Záleží na Babišovi
Okamura_V_kratkem_horizontu_muze_vzniknout_vlada_s_duverou._Zalezi_na_Babisovi.jpg
18:46
Zeman podle Okamury stále doufá ve vládu ANO, SPD a komunistů

Zeman podle šéfa hnutí SPD řekl, že si představuje vládu "v nějaké konstelaci" spolupráce ANO, KSČM a SPD. O podrobnostech představ prezidenta Okamura nechtěl mluvit, chce s nimi seznámit nejdříve Babiše. Se Zemanem se shodli, že doufají, že se podaří kabinet sestavit nejpozději do června, řekl Okamura.

Okamura řekl, že SPD chce, aby ve vládě byli lidé, kteří budou mít potenciál prosazovat slíbený program. Sliby voličům podle něj nesplnili ministři dopravy Dan Ťok a spravedlnosti Robert Pelikán. O ministryni obrany Karle Šlechtové řekl, že není odbornicí na obranu, a ministr zahraničí Martin Stropnický podle něj prosazuje jinou politiku než SPD.

Okamura zároveň prohlásil, že pokud Babiš SPD ohledně vyjednávání neosloví, učiní tak on a bude schůzky zástupců SPD, ANO a KSČM iniciovat.

Prezident si podle něj přeje vládu odborníků. Poznamenal, že si odnáší několik stran svých zápisků o představách Zemana týkajících se vlády. Představit je chce Babišovi.

19:35
Ze schůze vedení ANO, která rozhoduje o případné další spolupráci s KSČM a SPD, odchází první účastníci
Jednání vedení ANO o spolupráci s SPD a komunisty opustila jako jedna z prvních europoslankyně Dita Charanzová. Závěry schůzky ale sdělit nechtěla. Ještě před ní odešla i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Rovněž beze slov.

 

20:12
Chceme obnovit jednání s ČSSD, dohodlo se vedení ANO
Hnutí ANO chce obnovit jednání o sestavení vlády se sociálními demokraty. Po schůzce vedení to řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. 
 

 

20:32
Jednání s ČSSD potvrdil i Babiš

Vedení hnutí ANO pověřilo vyjednávací tým, aby znovu kontaktoval ČSSD. Na twitteru to potvrdil premiér v demisi Andrej Babiš.

20:50
Počkáme s čím ANO přijde, říká Zimola

Jestli se sociální demokraté vrátí k jednáním o vládě bude jasné až poté, co vedení strany zhodnotí nové podmínky, které jim hnutí ANO předloží. Oznámil to statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

"Předpokládám, že pan Babis představí ČSSD nástin nových podmínek a teprve poté se rozhodneme, zda se vrátíme k jednacímu stolu," napsal Zimola.

20:57
ČSSD je otevřená serióznímu jednání, napsal Hamáček
Sociální demokracie je otevřená serióznímu jednání a nabídku hnutí ANO si ráda vyslechne. Na twitteru to napsal šéf strany Jan Hamáček.

 

21:01
Za vyjednávání o vládě zodpovídá premiér, prezident je jen moderátorem, říká Ovčáček

Na výsledek schůzky vedení hnutí ANO už zareagoval i Hrad. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka je vyjednávání o vládě plně v kompetenci premiéra a prezident je jen jeho moderátorem.

 

21:07
Tento krok posoudí voliči, prohlásil Okamura

Šéf SPD Tomio Okamura prohlásil, že plnou odpovědnost za své dnešní rozhodnutí ponese ANO.

"Soudci tohoto kroku budou voliči. ČSSD je strana ověnčená skandály, nikdy neplnila sliby a dlouhodobě nemůže garantovat hlasy svých poslanců," zopakoval své výhrady k sociálním demokratům Okamura.

21:08
Z deště pod okap, komentuje výsledek jednání hnutí ANO šéf ODS

Předsedovi ODS Petru Fialovi vadí, že dnešní rozhodnutí ANO o dalším jednání s ČSSD znou znamená možnou podporu vlády ze strany komunistů. Podle Fialy jde tedy jen o krok "z deště pod okap".

22:39
Je to pozitivní krok. Pokud dojde na jednání ve třech, ke krachu nedojde, říká Filip

Rozhodnutí ANO o návratu k jednacímu stolu s ČSSD vítají komunisté. Ti by vládní spolupráci obou zmiňovaných stran nejspíš podpořili, přímo v kabinetu by ale zasedat neměli.

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je teď možné využít dříve dosaženého programového kompromisu. Radiožurnálu pak řekl, že komunisté jsou připravení se do jednání zapojit. "Záleží samozřejmě na těch, kteří se v první fázi nedohodli, a jsem přesvědčen, že pokud bude jednání ve třech, tak ke krachu nedojde," uvedl.

 

 

Okamura: V krátkém horizontu může vzniknout vláda s důvěrou. Záleží na Babišovi

Babiš: Peníze na jízdné pro studenty nemají nic společného s platy pedagogů, učitelům peníze dáme