KDU-ČSL vyhrála víkendové volby do třetiny Senátu, naopak hnutí ANO svůj úspěch z prvního kola nezopakovalo. Kandidáti s lidoveckou podporou (včetně koalic) uspěli v devíti z 27 obvodů. Lidovci tak navázali na svůj úspěch v rámci někdejší čtyřkoalice. Po třech mandátech získalo ANO, hnutí Starostů a ODS. ANO přitom mělo v druhém kole nejvíc kandidátů - celkem čtrnáct. ČSSD vyhrála jen ve dvou obvodech, stejně jako TOP 09 a Severočeši.cz. Komunisté nedokázali získat ani jedno křeslo.

Výsledek hlasování do jisté míry ovlivnila rekordně nízká účast, po sečtení hlasů ze všech okrsků dosáhla pouze 15,4 procenta voličů. To je zhruba polovina z počtu voličů, kteří přišli k prvnímu kolu a krajským volbám o týden dříve.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
11:28
 Dosavadní složení českého Senátu
     ČSSD (35)      ODS (14)      KDU-ČSL (10)      ANO (4)      SZ (4)      STAN (3)      S.cz (2)      SPO (2)      TOP 09 (1)      SLK (1)      KSČM (1)      Ostravak (1)      Piráti (1)      Strana Soukromníků ČR(1)      Nestraníci (1)

Zdroj: Wikipedia

11:30
Nejvíc mandátů ve volených obvodech měla ČSSD, nejvíc jich může získat ANO

Pozn.: TOP 09 a STAN měly v minulém období společného kandidáta - je započítán jako mandát u obou stran.

12:12
Volební účast bude nízká

Zájem o finále senátních voleb není ani druhý volební den velký. Podle zjištění České tiskové kanceláře se účast ve většině okrsků pohybuje mezi deseti až 20 procenty oprávněných voličů, někde je však i výrazně nižší. Zájem lidí o volby je slabší než před týdnem, kdy bylo první kolo senátních voleb spojeno s hlasováním do zastupitelstev krajů. Minulý týden dosáhla volební účast 33,54 procenta.

12:20
Praha 6: Růžička vs. Bělohradský

d714264c3ed1bb348552e687de3e base

Mezi nejvíce sledované duely patří ten z Prahy 6: k zisku senátorského křesla tu má blízko Jiří Růžička (vlevo), který od revoluce vede pražské Gymnázium Jana Keplera. V prvním kole získal 42 procent hlasů, zatímco jeho sok Václav Bělohradský obdržel 17 procent. Pedagog a kritik ministerstva školství má podporu TOP 09, Starostů a nezávislých a lidovců. Filozof, který žil před rokem 1989 v Itálii, je na společné kandidátce ČSSD a zelených.

12:40
V Hodoníně o mandát bojuje Zdeněk Škromach

1219486a333e8d3bad70f1704510 base

V Hodoníně svůj post obhajuje místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). Nejprve se zdálo, že by ho mohl ohrozit kandidát hnutí ANO a populární cyklista na vysokém kole Josef Zimovčák. Ten ale ve volbách propadl a jako silná soupeřka se ukázala starostka obce Ratíškovice Anna Hubáčková. Kandidátka KDU-ČSL v prvním kole dokonce nečekaně zvítězila.

12:55
V Táboře rozhodnou o možné změně ve vládě

f1ea9c0e39d6a6c845a5f5172b29 base

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) zaostává za starostou roku Jaroslavem Větrovským (ANO) o pouhých 13 desetin procenta. Mládek přitom dříve uvedl, že pokud ve volbách neuspěje, skončí ve vládě.

13:24
V Praze o Senát bojuje exminitryně

b742cdcf38b591bbd7e633c5cafe base

V Praze 11 první kolo vyhrála exministryně Helena Válková (ANO). Nyní se utká se zastupitelem a zastáncem zelené politiky Ladislavem Kosem (KDU-ČSL + SZ + HPP11 + Pir).

13:50
Žokej Váňa chce z koně přesedlat do Senátu, kandiduje v Karlových Varech

98a3216030a7bbc6aef2613eb34c base

Zajímavé bude také klání v Karlových Varech. Současný senátor Jan Horník (STAN) by post mohl získat již potřetí. Nad žokejem Josefem Váňou, kterého do boje vyslalo ANO, sice v prvním kole zvítězil, ale jen o necelých pět procent.

14:03
Senátní volby skončily

Hlasování v letošních senátních volbách skončilo, volební místnosti se dnes ve 14:00 uzavřely. Lidé si v nich vybrali 27 senátorů a rozhodli o tom, jak silnou většinu bude mít v horní komoře vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Hlasovat přišla podle informací České tiskové kanceláře z volebních místností zřejmě opět méně než pětina voličů.

14:10
Výsledky ještě před setměním, ale oficiálně stvrzené v úterý

I když se lidé dozvědí volební výsledky dnes ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to v úterý 18. října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne až do konce října začne plynout desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit s případnými stížnostmi na první i druhé kolo voleb na Nejvyšší správní soud.

14:20
Sčítání on-line

Chcete boj o senátní křesla sledovat v přímém přenosu? Kromě naší on-line reportáže můžete sledovat sčítání v jednotlivých okrscích na speciální stránce IHNED.cz/volby-2016.

mapka

14:21
Volební účast byla patrně nízká

Volební účast śe podle dosavadních údajů pohybuje okolo 10,8 procenta. Je tedy zhruba třetinová oproti hlasování minulý týden, kdy se volilo i do krajských zastupitelstev.

14:34
Volební účast je nejnižší ve druhém kole senátních voleb v historii
14:48
Ministr zemědělství své straně věří
14:50
KDU-ČSL zatím míří za vítězstvím

Kandidáti s podporou KDU-ČSL vedou po sečtení poloviny okrsků v 9 z 27 obvodů.

14:55
Hnutí ANO se nedaří

Hnutí Andreje Babiše ANO má ve druhém kole 14 kandidátů. Z nich ale podle průběžného sčítání vedou jen tři. 

14:56
Sociální demokraté většinou propadli

A ani ČSSD se nedaří. V průběžném sčítání vedou kandidáti strany jen ve dvou okrscích, do druhého kola se přitom dostalo devět zástupců sociální demokracie.

14:58
Ve Frýdku-Místku zřejmě zvítězil Jiří Cieńciała

Za senátní obvod Frýdek-Místek se zřejmě stane senátorem vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cieńciała (OBČANÉ SPOLU - NEZÁVISLÍ). V druhém kole voleb porazil poslankyní KDU-ČSL Pavlu Golasowskou. Vychází to z průběžných výsledků voleb, které zveřejnil Český statistický úřad. Dosavadní senátor Petr Gawlas (ČSSD) do druhého kola nepostoupil.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala

15:03
Na Mělnicku zvítězil Petr Holeček, porazil dlouholetou senátorku za ODS Veroniku Vrecionovou

Novým senátorem na Mělnicku bude starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN). V dnešním druhém kole voleb porazil nynější senátorku Veroniku Vrecionovou (ODS). Holeček zvítězil i před týdnem v prvním kole voleb. Vrecionová za ním tehdy zaostala o 684 hlasů. Vychází to z předběžných výsledků.

CR VOLBY SENAT MELNIK 258

 

15:05
Na Novojičínsku zvítězil kandidát zelených a lidovců Petr Orel

Senátorem za Novojičínsko se stane po končícím Zdeňkovi Bestovi (ČSSD) vedoucí záchranné stanice zvířat v Bartošovicích Petr Orel, kterého nominovaly Strana zelených a KDU-ČSL. Porazil novojičínského starostu Jaroslava Dvořáka (ČSSD). Vychází to z průběžných výsledků voleb, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Dosavadní senátor Besta svůj mandát už neobhajoval.

Vypuštění samce sokola stěhovavého zpět do volné přírody po vyléčení

15:07
V Českém Krumlově zvítězil Tomáš Jirsa z ODS

Ve volebním souboji stávajícího senátora Tomáše Jirsy (ODS) a lékaře Jindřicha Floriána (ČSSD) zvítězil na Českokrumlovsku podle průběžných výsledků Jirsa. Politik působí v horní komoře Parlamentu již 12 let, je také dlouholetým starostou Hluboké nad Vltavou.

Tomáš Jirsa

15:09
Svůj post obhájila senátorka Alena Dernerová. Její hnutí ale nejspíš napadne volby u soudu

Senátorka Alena Dernerová obhájila navzdory sporům v hnutí Severočeši.cz mandát na Mostecku. Podle průběžných výsledků porazila bývalého hokejistu a někdejšího poslance Jiřího Šlégra (ČSSD). Rozhádaní Severočeši.cz už dříve avizovali, že pokud Dernerová zvítězí, napadnou výsledky voleb u soudu.

CR VOLBY SENAT MOST 268

15:11
Bělohradského porazil pedagog Jiří Růžička kandidující za TOP 09

Do Senátu zamíří podle propočtů ČTK Jiří Růžička (za TOP 09), ředitel Gymnázia Jana Keplera. Ve volebním obvodu Praha 6 zvítězil nad filozofem Václavem Bělohradským (za ČSSD). Současný senátor Petr Bratský (ODS) nekandidoval.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přichází dovolebního štábu TOP 09 v Prazeočekávaly výsledky krajských a senátních voleb.

15:13
Tomáš Czernin zvítězil na Jičínsku

Novým senátorem za Jičínsko se podle propočtů stane místostarosta Dymokur, zemědělec a lesník Tomáš Czernin (TOP 09+STAN). Ve volebním finále porazil starostu Jičína Jana Malého (ANO). Czernin v Senátu nahradí sociálního demokrata Josefa Táborského, který před týdnem skončil třetí a do volebního finále se neprobojoval.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přichází dovolebního štábu TOP 09 v Prazeočekávaly výsledky krajských a senátních voleb.

15:15
Škromachovi bazének nepomohl, prohrál

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) neobhájil svůj mandát v Senátu. Senátorkou za Hodonín tak bude starostka Ratíškovic Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Vyplýváz průběžných výsledků voleb, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Škromach byl senátorem od roku 2010, předtím byl poslancem a v minulosti také ministrem práce a sociálních věcí.

CR VOLBY SENAT HODONIN 265

15:16
Skončí Jan Mládek ve vládě? Slíbil to, když prohraje. A prohrál

Ministr průmyslu a obchodu Mládek (ČSSD) neuspěl v senátních volbách na Táborsku. Porazil ho učitel Jaroslav Větrovský (za ANO). Mládek před volbami uvedl, že pokud nezvítězí, dá k dispozici svou vládní funkci.

Sledování výsledků 2. kola senátních voleb ve volebním štábu ANO 15. října v Praze. Na snímku kandidát na senátora Jaroslav Větrovský.

15:26
Exminitryně Válková senátorkou nebude

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) senátorkou za Prahu 11 nebude. V souboji o křeslo v horní komoře Parlamentu ji porazil tamní dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos. Vyplývá to z propočtů předběžných výsledků. Současný senátor Milan Pešák (ODS) mandát neobhajoval.

Helena Válková

15:27
Na Blanensku zvítězila Jaromíra Vítková

Novou senátorkou za Blanensko podle propočtů ČTK bude místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková (KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazila lékaře Jana Machače (ODS). Vítková v Senátu nahradí Jozefa Regece, který před týdnem při prvním kole voleb neuspěl, když skončil na pátém místě.

CR STRANY VOLBY SENAT KRAJE BRNO STABY 238

15:28
Oberfalzer obhájil mandát

Post senátora podle propočtů předběžných výsledků znovu obhájil Jiří Oberfalzer z ODS. Ve volebním obvodu Beroun porazil podnikatele Bohumila Stibala kandidujícího za ANO. Oberfalzer je členem horní komory Parlamentu nepřetržitě od roku 2004.

Je potřeba být na pozoru. (Oberfalzer)

15:31
Větrovský: Chci se věnovat rozvoji venkova

"Pan Mládek je silný kandidát, k našemu souboji přistupuji s maximální pokorou. Pokud uspěji, chci se v senátu věnovat hlavně rozvoji zemědělství, venkova a školství," říká Jaroslav Větrovský.

Do volebního štábu hnutí ANO dorazila vedle Větrovského třeba bývalá ministryně Helena Válková nebo kandidátka na středočeskou hejtmanku Jaroslava Jermanová. Andrej Babiš má dorazit potřetí hodině.

15:32
V Plzni vítězí autor večerníčků Václav Chloupek

Volební obvod Plzeň - město bude v Senátu zastupovat autor večerníčků Václav Chaloupek (OPAT). Z propočtů předběžných výsledků plyne, že v souboji o křeslo v horní komoře Parlamentu porazil senátorku Dagmar Terelmešovou (ČSSD).

15:34
Váňa v Senátu nebude

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa (za ANO) senátorem za Karlovarsko nebude. Podle propočtů předběžných výsledků ho ve druhém kole voleb porazil současný senátor a dlouholetý starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

vana

15:36
Senátor Doubrava obhájil svůj mandát

Senátorem za Ústecko bude opět Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). V dnešním druhém kole senátních voleb post obhájil před univerzitním profesorem Františkem Holešovským (ANO). Doubrava volby vyhrál se ziskem 57,90 procenta hlasů.

Jaroslav Doubrava (Severočeši)

15:36
V Ostravě uspěl ředitel hasičů Zdeněk Nytra

Končícího senátora Antonína Maštalíře (ČSSD) za ostravský obvod 70 vystřídá v horní parlamentní komoře ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. Kandidoval jako nezávislý kandidát. V druhém kole porazil bývalou senátorku Lianu Janáčkovou (Nezávislí). Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad. Maštalíř svůj mandát už neobhajoval.

Nez_visl_ kandid_t Zden_k Nytra (na sn_mku z 10. __jna) postoupil do 2. kola sen_tn_ch voleb v obvod_ Ostrava-m_sto.

 

15:37
V Praze 10 zvítězila Renata Chmelová

Senátorkou za Prahu 10 bude opoziční zastupitelka Renata Chmelová (za KDU-ČSL), která se ziskem 57,45 procenta hlasů porazila lékaře Jiřího Holubáře (za TOP 09). Vyplývá to z výsledků na webu www.volby.cz. Stávající senátorka Ivana Cabrnochová (SZ) se do druhého kola voleb neprobojovala, před týdnem skončila čtvrtá.

CR VOLBY SENAT PRAHA 10 292

15:39
Klimeš: KDU-ČSL - nejmenší zlo?
15:42
Na Pardubicku vítězí Miluše Horská z KDU-ČSL

Vítězem druhého kola senátních voleb na Pardubicku se podle předběžných výsledků stala Miluše Horská (KDU-ČSL). Senátorský post obhájila před starostou prvního pardubického obvodu Jaroslavem Menšíkem (ANO). Horská zvítězila již v prvním kole voleb se ziskem 27,28 procenta hlasů.

Miluše Horská

15:43
Koalici zůstane v Senátu ústavní většina

Nynější vládní koalici zůstane v Senátu ústavní většina, která při plném počtu 81 senátorů činí 49 hlasů. Do klubů ČSSD, ANO a KDU-ČSL přibude v letošních senátních volbách potřebných 14 senátorů včetně místopředsedkyně horní komory a členky lidoveckého klubu Miluše Horské (za hnutí Nestraníci).

15:46
Na Bruntálsku zvítězil Václavec za ANO

Za Bruntálsko vystřídá v Senátu bývalého hejtmana a ministra zemědělství Jaroslava Palase ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec (ANO). V druhém kole zvítězil nad podnikatelem Ladislavem Sekaninou (KSČM). Výsledky voleb dnes zveřejnil Český statistický úřad. Palas, který byl před šesti lety zvolen do Senátu za sociální demokracii, ze strany vystoupil v roce 2012 a letos se rozhodl znovu nekandidovat.

Kandid_t do sen_tu Ladislav V_clavec (ANO 2011)

15:47
V Brně mandát obhájil sociálnědemokratický senátor Žaloudík

Ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík (za ČSSD) obhájil v druhém kole senátních voleb svůj senátorský post za volební obvod 55 Brno-město. Zvítězil nad brněnským radním Pavlem Staňkem (ANO). Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad.

CR VOLBY SENAT BRNO MESTO 55 089

15:49
"Ptáci" v Senátu
15:49
Sobotka: Čeká nás diskuse, jak zlepšit naši práci

"Mrzí nás v sociální demokracii, že ta volební účast byla mimořádně nízká," řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na úvod tiskové konference. Podle něj strana musí lépe "prodávat" to, co sociální demokracie "svou účastní ve vládě pro lidi dělá".

"Výsledky voleb jsou důvodem pro otevřenou diskusi o tom, jak zlepšit naše fungování," řekl Sobotka.

15:51
Bělobrádek: Tohle není spiknutí proti Babišovi

Šéf vítězných lidovců Pavel Bělobrádek poděkoval voličům. "Tohle není spiknutí proti ANO a Andreji Babišovi. Pokud ano, tak ho provedli voliči," řekl Bělobrádek. 

15:52
Sobotka: Mládka pokládám za zkušeného ministra, jeho rezignace pro mě není otázkou

"Chci připomenout že Jan Mládek postoupil do druhého kola. V tom druhém se mu zvítězit nepodařilo," řekl Sobotka na tiskové konferenci.  "Téma setrvání či nestrvání ve vládě otevřel on a pro mě to téma není," řekl na dotaz novinářů na otázku, zda očekává jeho rezignaci. "Pro mě je klíčové, abychom se zabývali zlepšením celkového fungování sociální demokracie. Jana Mládka pokládám za zkušeného ministra," dodal.

15:54
V Olomouci zvítězil Lumír Kantor za lidovce

Senátorem za Olomoucko se stal primář novorozeneckého oddělení olomoucké fakultní nemocnice Lumír Kantor (za KDU-ČSL). V druhém kole voleb zvítězil nad poslancem ANO a rovněž lékařem Milanem Brázdilem. Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad. Dosavadní senátor Martin Tesařík (ČSSD) do druhého kola nepostoupil.

CR VOLBY SENAT OLOMOUC 274

15:55
Na Kutnohorsku zvítězil sociální demokrat Strnad

Senátorem za Kutnohorsko bude podle propočtů předběžných výsledků opět čáslavský starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Ve druhém kole voleb post obhájil před bývalým dlouholetým starostou Kutné Hory Ivo Šancem (STAN). Strnad zvítězil i v prvním kole voleb se ziskem 29,64 procenta hlasů.

Jaromír Strnad

15:56
Na Vysočině zvítězil Vystrčil z ODS

Senátorem na Jihlavsku bude dalších šest let občanský demokrat Miloš Vystrčil (ODS). V dnešním druhém kole voleb se ziskem 53,38 procenta hlasů porazil historika Michala Stehlíka (KDU-ČSL).

Miloš Vystrčil

15:59
Komunisté nezískali jediný mandát
16:06
Válková je zklamaná

"Z výsledku jsem zklamaná, doufala jsem, že můžu uspět. Podle mě bych byla dobrou senátorkou, jsem navíc právnička, takže bych nepotřebovala tak velký tým poradců. Nicméně respektuji rozhodnutí voličů, důležité je, že žijeme v demokratickém státě, kde lidé můžou svobodně rozhodovat," reagovala neúspěšná kandidátka ANO v Praze 11 Helena Válková.

16:08
Mladkův vítězný rival má radost

"Samozřejmě mám radost. Voliče jsem zaujal tím, že mě lidé znají z regionu, ve kterém trvale žiji, znají moji práci starosty, předtím učitele a trenéra mládeže," uvedl Jaroslav Větrovský, který za ANO na Táborsku porazil ministra Jana Mládka.

"Pouze tři mandáty pro ANO nepokládám za neúspěch. Ale rekordně malá volební účast je podle mě alarmující a na výsledku voleb se určitě podepsala," dodal.

16:09
Na Orlickoústecku obhájil mandát lidovec Šilar

Senátorské křeslo na Orlickoústecku obhájil Petr Šilar (KDU-ČSL). V dnešním druhém kole voleb porazil se ziskem 63,92 procenta hlasů advokáta Jana Lipavského (ANO). Volební účast byla 14,96 procenta. Při posledních volbách před šesti roky přišlo rozhodnout mnohem víc voličů, a to 25,56 procenta voličů.

Petr Šilar

16:11
TOP 09 získala dva senátory. Stejně jako ČSSD
16:12
Fendrych: Škromach a Hašek by mohli do SPO
16:13
Škromacha porazila žena, které říká Aničko: Nedá se nic dělat, respektuji vůli lidí

V Rohatci, v místech, kde bydlí Zdeněk Škromach, panovala i přes slunečné počasí pochmurná nálada. Zdeněk Škromach stál u svého pověstného bazénku, ze kterého vysílal v minulosti svá "poselství", a věděl, že si bude muset hledat novou práci.

"Nedá se nic dělat, vůle lidí byla taková, jaká byla, já to respektuji," říkal Škromach, který přitom ještě před uzavřením volebních místností věřil v úspěch. "Bude to velmi těsné. Ale myslím, že o něco málo vyhraju," avizoval.

Více čtěte v reportáži Radka Bartoníčka.

16:17
Gazdík: Voliči oceňují zkušené komunální politiky, které znají

"Úspěch svědčí o tom, že voliči oceňují zkušené komunální politiky," řekl předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík. Strana by podle předsedy chtěla získat post místopředsedy Senátu.

"Ta (nízká) volební účast svědčí o tom, že voliči nevnímají Senát jako smysluplnou komoru. A my chceme voličům ukázat, že Senát smysl má. Nejen jako ústavní pojistka. Ale má naplňovat i lepší kvalitu zákonů, které ze Senátu vycházejí," řekl Gazdík. "Myslím si, že parlament nemá být továrna na zákony a chrlit jich co nejvíc, já si myslím, že máme vytvářet co nejkvalitnější zákony," upřesnil svou představu předseda STAN. Chtěl by mimo jiné rozšířit pravomoci senátorů.

16:27
Volební účast byla historicky nejnižší

Volební účast je historicky nejmenší. K volbám přišlo pouhých 15,4 % voličů.

16:30
Je sečteno

Je sečteno 100 procent hlasů.

16:34
Kalousek: Nízká účast ohrožuje demokracii

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nízká volební účast do jisté míry ohrožuje demokracii. Zároveň ale podle něj nahrála KDU-ČSL, která má věrnou členskou základnu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci k výsledkům senátních voleb.

KDU-ČSL dala zprávu celé politické scéně, co při nízké volební účasti znamená široká a věrná voličská základna. Každý politický soupeř si z toho musí vzít ponaučení," řekl Kalousek.

Úkolem všem stran bude podle něj přesvědčit veřejnost, že nechodí hlasovat o politicích, ale sami o sobě. "Upřímně řečeno, nevím, co s tím. Nízká volební účast do určité míry demokracii ohrožuje," dodal.

Poděkoval také voličům TOP 09, kteří dorazili hlasovat i v druhém kole senátních voleb. TOP 09 společně se STAN získala dva senátory - Jiřího Růžičku v Praze 6 a Tomáše Czernina v Jičíně. Další zvolené senátory Jana Horníka v Karlových Varech, Petra Holečka v Mělníce a Zdeňka Nytru v Ostravě podporovala TOP 09 společně s dalšími subjekty.

16:35
O výsledku voleb na Mostecku bude rozhodovat soud

Senátorka Alena Dernerová obhájila navzdory rozkolu v hnutí Severočeši.cz svůj mandát na Mostecku. Volby ale budou mít dohru u soudu. Druhé křídlo Severočechů, které se její kandidaturu pokusilo těsně před volbami odvolat, chce výsledek napadnout. Mostecký magistrát nejednal v souladu se zákonem, když požadavek odmítl, Severočeši teď zvažují, zda podají žalobu na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování, řekl dnes Luboš Pitín z druhého křídla Severočechů.

16:38
Babiš: V Senátu se nám moc nedaří

"Volby jsou pro nás specifické, účastnili jsme se potřetí a moc se nám v nich nedaří. Ono je vidět, jak lidi v tom přistupují, že na Senát mají určitý názor," řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Pro naši koalici samozřejmě v Senátu se často stává, že to koaličně nefunguje. Takže uvidíme, jestli po těchto volbách, to bude fungovat lépe," dodal Babiš.

16:41
Babiš: Není to úspěch. Čekal jsem pět mandátů

"Já jsem neřekl, že je to úspěch. Já čekal pět mandátů. Čekal jsem vítězství paní Válkové," doplnil Babiš.

16:59
Štěch chce být opět předsedou Senátu

Dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je připraven znovu se o funkci ucházet, pokud ho jeho stranický klub vyzve. Přes prohru ČSSD ve volbách do třetiny křesel v dolní komoře, které dnes uzavřelo druhé kolo, zůstává její frakce nejsilnější.

17:14
Fiala: ODS zůstává pravicovou silou v zemi

"Celkové výsledky voleb potvrdily, že občanští demokraté zůstávají hlavní pravicovou silou v zemi. ODS se poučila z minulosti, je připravena na budoucnost a nyní nabízí odpovědnou pravicovou politiku," uvedl šéf ODS Petr Fiala.

17:45
Průměrný věk zvolených je 57 let

Z 27 nových senátorů je 7 žen. Průměrný věk všech zvolených je podle ČSÚ 57 let.

17:55
Cieńcała chce bojovat s čínskou ocelí

Jiří Cienciala (Občané spolu), který uspěl ve Frýdku-Místku, chce v Senátu řešit ohrožení českého a evropského průmyslu levnou čínskou ocelí. "To ohrožení ze strany čínské oceli je mega, čili absolutně šílené a nebezpečné. Ohrožuje nejenom Evropu, ale i Spojené státy. Nejen Evropa, ale i Světová obchodní organizace se musí rozhodnout, jestli udělí statut čínské ekonomice jako tržní, a na to je pár měsíců," řekl Cieńciała.

18:14
Hnutí ANO bude usilovat o funkci místopředsedy Senátu

Místopředseda ANO Jan Volný předpokládá, že se senátorský klub ANO usnese na požadavku na obsazení funkce místopředsedy horní komory. Výsledek strany, která získala tři nové mandáty, nepovažuje za úspěch. Senátní volby jsou podle něj složité a je potřeba intenzivně komunikovat s voliči. "Abych řekl pravdu, byl jsem optimističtější," uvedl Volný.

18:28
24 let dělí nejstarší a nejmladší nově zvolené senátory
18:50
Voliči lidovců jsou podle politologů disciplinovaní

Rekordně nízká účast ve druhém kole senátních voleb prospěla lidovcům, kteří mají disciplinované voliče, shodují se politologové. "Zásadním způsobem to bylo vidět především na Moravě. Strana ani voliče nemusí nijak mobilizovat, oni jsou zvyklí chodit," míní Pavel Šaradín.

19:00
Největší porážka? Komunisté, říká politolog Jan Kubáček

Podle Kubáčka nejvíce prohráli komunisté, kteří letos nezískali v horní komoře ani jedno křeslo. Je to podle něj systémový problém, kdy strana nedovede motivovat své voliče, přestože i ti jsou považováni za poměrně disciplinované. "Nejvíce to vynikne v kontrastu s dvěma úspěšnými kandidáty Severočechů. Jaroslav Doubrava byl dříve senátorem právě za KSČM, Alena Dernerová má také spoustu středolevých voličů," uvedl Kubáček.

19:06
Bylo i hůř, mohou si říct sociální demokraté

Ač se zdá, že zisk dvou mandátů pro ČSSD je hrozivý výsledek, byla na tom už i hůře. V roce 2004, kdy byl po rezignaci Vladimíra Špidly dočasně v čele strany Stanislav Gross, nezískali sociální demokraté ani jeden mandát. O čtyři roky dříve, kdy ČSSD vedl nynější prezident Miloš Zeman, zvítězila pouze v jednom volebním obvodě, v Domažlicích.

19:19
Chmelová v Praze 10: Lidé nedají na laciné triky v kampani

"Občané Prahy 10 jednoznačně ocenili letitou práci, kterou v obvodu dělám nejen já, ale řada lidí z koalice Vlasta, neziskových organizací a dalších, kteří nás podporují," okomentovala výsledky voleb vítězka Renata Chmelová. Ani její protikandidát, lékař Jiří Holubář (za TOP 09) není z výsledku zklamaný. Podle něj jde o velký úspěch na to, že před půl rokem ho v politice ještě nikdo neznal.

19:45
ČSSD a ODS ztratí miliony korun na příspěvcích za mandáty

ČSSD a ODS na tom budou, co se týče příspěvků, po senátních volbách hůř. Polepší si naopak stranické rozpočty KDU-ČSL a hnutí ANO. Strany a hnutí nyní dostávají od státu ročně 855 tisíc korun za zákonodárce, od ledna vzroste dotace podle schváleného zákona na 900 tisíc korun. Nezávislí kandidáti (letos je to ředitel hasičů Zdeněk Nytra) na příspěvek nárok nemají. 

20:29
ANO proti všem, myslí si Andrej Babiš

Samozřejmě v Senátu to není úspěch, já jsem čekal pět mandátů. Kromě těch, které jsme získali, jsem doufal, že vyhrají i paní Válková a pan Brázdil. Jsou to už naše třetí volby do Senátu a pořád se nám v nich nedaří, řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro HN. 

20:55
Konec online reportáže

Dnešní online reportáž končí, děkujeme za pozornost a přejeme pěkný zbytek sobotního večera.