Česku bude nadále vládnout kabinet premiéra Petra Nečase. O budoucnosti trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se rozhodlo na schůzce u prezidenta Václava Klause na Pražském hradě, a po několika hodinách i hlasování o nedůvěře ve sněmovně. Kdy poslanci koalice podrželi vládu.

Nedůvěru jí dnes ve sněmovně vyslovilo pouze 80 přítomných zástupců ČSSD a KSČM. Pro vyslovení nedůvěry byl potřeba 101 hlas. Ze 118 koaličních poslanců chybělo při hlasování pět, z opozičních pak dva zástupci ČSSD.

Samotnému hlasování předcházela zhruba čtyřhodinová debata. Dominovaly jí kritické projevy opozičních poslanců na adresu kabinetu.

Před hlasováním o nedůvěře nebylo zcela jisté, že koalice bude hlasovat jednotně. Situaci totiž už v pondělí zdramatizovaly Věci veřejné, kdy opustily koaliční jednání a hrozilo, že vláda úterní hlasování o nedůvěře neustojí.

Klaus garantem, obsah dohody tajný

Hlava státu dnes vstoupila na poslední chvíli do hry a před hlasováním si na Hrad pozvala představitele koaličních stran. "Všechny tři strany vládní koalice si uvědomují vážnost současné politické a hospodářské situace v ČR a kladou zásadní důraz na to, aby vláda mohla ve stávajícím složení fungovat i nadále," prohlásil prezident.

Předseda VV Radek John pak po jednání poslaneckého klubu oznámil, že jeho strana bude hlasovat proti návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry vládě. John řekl, že není možné žádat po občanech pochopení pro škrty, když se jinde peníze rozkrádají a kvete korupce. Podle něj je třeba obnovit důvěru v právní stát a policii, a proto strana trvá na odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Zástupci koalice na Hradě uzavřeli dohodu, která má umožnit další fungování vlády a jejímž garantem je prezident Klaus. "Naše důvěra (vládě) je ale limitovaná," řekl John s tím, že bude záležet na naplňování dohodnutých protikorupčních opatření. Některá z nich se podle dohody musí realizovat do konce roku.

Martinů končí, Michálek se vrátí na fond

Hlasování o nedůvěře vyvolala opoziční ČSSD kvůli korupční aféře týkající se ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Jeho demisi dnes z rukou premiéra Petra Nečase (ODS) už převzal prezident.

Drobil byl ministrem půl roku a stal se prezidentovým oblíbencem. Jeho rezignaci přijal Klaus přesně týden potom, co Drobil odvolal šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka, který nahrávkami upozornil na snahu Drobilova poradce Martina Knetiga vyvést z fondu peníze na další ministrovu kariéru a fungování ODS. Drobil se od Knetiga distancoval. Případ vyšetřuje protikorupční policie.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík po hlasování v ČT odmítl jakkoli přiblížit obsah dohody koalice s Klausem. Nicméně z jeho slov vyplynulo potvrzení dřívějších informací, že Oldřich Martinů v čele poliice skončí. A také to, že Michálek se zřejmě vrátí zpět do SFŽP. Zástupce opozice Lubomír Zaorálek v reakci uvedl, že dohoda vlády s prezidentem je netransparentní a vzbuzuje řadu dalších podezření.

Sám Michálek pro ČT uvedl, že má pocit jakoby se politici stále snažili "vyhnout řešení podstaty problému."

Dění kolem hlasování o nedůvěře vládě a kauzy Drobil jsme sledovali ON-LINE:

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:01
10:01 Jednalo grémium ODS

O situaci před hlasováním o nedůvěře vládě jednalo dnes ráno užší vedení ODS. Občanští demokraté stále trvají na tom, aby poslanci vládních stan kabinet podpořili, řekly ČTK zdroje z jednání grémia.

10:18
10:18 Prezident přijal rezignaci ministra Drobila

Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila. Novinářům to řekl po přijetí u hlavy státu premiér Petr Nečas, který rezignaci na Hrad přinesl. Drobil řekl, že úřad místo něj povede jeho první náměstkyně Rut Bízková. On sám tam ještě zůstane, než bude moct předat svou agendu nástupci. "Výběr je na premiérovi," uvedl politik, který je dál místopředsedou ODS a poslancem.

10:39
10:30 Starostové mají zkušenosti s korupcí na SFŽP

Ke kritice fungování Státního fondu životního prostředí, kvůli jehož zpochybněnému vedení dnes čeká vládu hlasování o nedůvěře, se přidali starostové. Podle předsedy celostátního Sdružení místních samospráv (SMS) Josefa Bartoňka mají zkušenosti s korupčním chováním členů řídicího výboru Operačního programu životního prostředí, který fond spravuje. Chtěli odměny za přidělené dotace.

10:44
10:44 ODS je připravena jednat s VV, postoj ale nezměnila

Občanští demokraté jsou podle premiéra a předsedy strany Petra Nečase připraveni jednat s koaličními Věcmi veřejnými o východiscích z krize. Postoj ODS se nicméně nemění a premiér s VV od pondělí nejednal. Novinářům to řekl po schůzce s prezidentem Václavem Klausem.

11:10
11:01 Sněmovna má dnes v plánu tři schůze

Sněmovna má dnes na programu několik schůzí, hlasování o nedůvěře je až třetí v pořadí. První se týká zákonů vrácených Senátech. Druhá by se měla konat na žádost ČSSD k situaci ve zdravotnictví, zvláště k hromadným odchodům lékařů. Koalice ale má sílu neschválit její program; v takovém případě by se nekonala.

11:15
11:14 Jedná klub Věcí veřejných

Probíhá klíčové jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných. Právě poslanci této strany rozhodnou, jestli koaliční vláda Petra Nečase ustojí dnešní hlasování o nedůvěře.

11:26
11:26 Klaus si zve lídry na Hrad

Ještě před hlasováním o nedůvěře vládě si na 13:00 pozval prezident Václav Klaus lídry koaličních stran  na Hrad. Za hlavou státu by měli přijít vždy tři zástupci každé z koaličních stran.

12:14
12:10 VV oznámí svůj postoj až po schůzce s Klausem

Věci veřejné chtějí oznámit, jak se zachovají při hlasování o nedůvěře koaliční vládě, až po schůzce s prezidentem Klausem. Po dopoledním jednání klubu VV to řekla šéfka poslanců této strany Kristýna Kočí.

12:36
12:35 Probíhá první dnešní schůze sněmovny

Ve sněmovně probíhá první ze tří na dnešek plánovaných schůzí. Poslanci nyní jednají o zákonech vrácených Senátech. S připomínkami poslal zpět do dolní komory novely o pobytu cizinců a o krizovém řízení.

 

12:47
12:45 Premiér ještě ve sněmovně

Premiér Petr Nečas netrpělivě postává u své židle v Poslanecké sněmovně. Každou chvíli by se měl spolu s dalšími kolegy z vládní koalice vydat na Pražský hrad.

12:50
12:50 Někteří poslanci VV zřejmě vládu nepodpoří

Podle informací ČTK z poslaneckého klubu Věcí veřejných prakticky není na stole varianta, že by všichni poslanci VV zvedli aktivně ruku pro vládu. Nečas přitom v pondělí uvedl, že pro ODS by jiný postup znamenal porušení koaliční smlouvy.

12:55
12:52 První schůze sněmovny skončila

První dnešní schůze sněmovny skončila. Další schůze začně v 15 h, týká se situace ve zdravotnictví.

Schůze ke zdravotnictví možná ale vůbec nebude. Koaliční poslanci mají sílu na to, aby sněmovna neodsouhlasila program.

Schůze o vyslovení nedůvěry by měla následovat až potom.

13:09
13:09 Klaus už prý měl několik schůzek

Podle informací serveru Lidovky.cz prezident Klaus už v pondělí večer hovořil s premiérem Nečasem a později ve svém bytě přijal i Víta Bártu z VV. Už v sobotu podle informací Lidových novin navštívil Klause na zámku v Lánech policejní prezident Oldřich Martinů, o jehož setrvání ve funkci vede ODS s VV spor.

Podle LN Nečasovi Klaus dodával odvahy k dalším krokům, na Bártu naopak apeloval, aby při hlasování o nedůvěře vládě zachovali loajalitu.

13:12
13:12 Poslanci VV se znovu sejdou

Poslanecký klub VV se podle informací ČTK sejde ještě po jednání koaličních špiček na Hradě. Dopolední jednání se odehrávalo v napjaté atmosféře, údajně "tekly nervy". Tajemník klubu se dokonce snažil novináře vykázat z budovy, v níž klub zasedal.

13:19
13:19 Klaus: Nemohu dělat, že se mě to netýká

Vývoj kolem koaliční vlády si vyžaduje jednání na nejvyšší politické úrovni. Nemohu dělat, že se mě tato situace netýká. Doufám, že zástupci koalice dnes dospějí k závěru, řekl podle ČT prezident Václav Klaus.

13:24
13:24 Pokud padne vláda, Sobotka je připraven vyjednávat o nové

Pokud dnes padne kabinet premiéra Petra Nečase, úřadující předseda největší opoziční strany Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce požádat prezidenta, aby ho pověřil sestavením nové vlády. Sobotka to dnes řekl na tiskové konferenci. Doplnil, že by jednal se všemi stranami v Poslanecké sněmovně.

Pro ČTK ale Sobotka doplnil, že sociální demokraté budou respektovat bohumínské usnesení, které straně zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni.

13:46
13:35 Politici na Hradě

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě zástupce vládních stran. Zleva premiér Petr Nečas z ODS, ministr vnitra Radek John z Věcí veřejných, předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, prezident Václav Klaus, ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra, předseda poslanců ODS Petr Tluchoř a ministr dopravy Vít Bárta z VV.

14:28
14:29 Jednání na Hradě stále pokračuje

Jednání u prezidenta na Pražském hradě pokračuje, ohlášený brífink se zatím neuskutečnil. V těchto chvílích mělo přitom začít jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných, od 15 hodin má začít schůze ve sněmovně ke zdravotnictví.

14:40
14:40 Podle bookemakerů vláda vydrží

Podle bookmakerů sázkové kanceláře Tipsport vláda hlasování o nedůvěře ustojí. Na to, že vláda vydrží, vypsali kurz 1,2:1. Pro sázku na variantu, že sněmovna vysloví vládě nedůvěru, byl vypsán kurz 3,6:1.
 
Vsadit si lze i na to, že Petr Nečas opustí premiérské křeslo. "Konec premiéra Nečase vidíme jako velmi nepravděpodobný. Téměř s jistotou v minimálním kursu 1,01:1 tvrdíme, že ve funkci zůstane," uvedl mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

14:56
14:56 Vláda nepadne, tvrdí zdroj blízký K9

Nejmenovaný zdroj blízký skupině K9 (tři zástupci tří koaličních stran) pod podmínkou anonymity HN sdělil, že se zástupci koaličních stran dohodli na řešení, které umožní další fungování vlády.

15:30
15:30 Klaus: Strany vládní koalice kladou důraz na pokračování vlády

Všechny tři strany vládní koalice si uvědomují vážnost současné politické a hospodářské situace v ČR a kladou zásadní důraz na to, aby vláda mohla ve stávajícím složení fungovat i nadále. Po jednání se špičkami koaličních stran to na Pražském hradě prohlásil prezident Václav Klaus.

15:47
15:40 Garantem dohody bude prezident

Prezident Klaus uvedl, že garantem dohody koaličních stran bude on sám. Jde podle něj o neobvyklou formu garance, která je ale nezbytná.

16:09
16:05 Jednání sněmovny se odsouvá

Začátek mimořádné schůze sněmovny svolané z podnětu opoziční ČSSD k situaci ve zdravotnictví a hlavně k odchodu lékařů z nemocnic se zpožďuje. Poslanci měli původně začít jednat v 15:00. Na žádost ODS odložili jednání nejprve o půl hodiny, poté oznámila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, že schůze začne až v 16:30. Důvodem bylo protahující se jednání představitelů koaličních stran s prezidentem Václavem Klausem.

Další schůze - k hlasování o nedůvěře vládě - má začít až potom.

16:35
16:35 VV vládu podrží

Naši poslanci budou hlasovat proti návrhu vyslovení nedůvěry vládě, řekl po jednání poslaneckého klubu VV Radek John. "Naše důvěra je ale limitovaná," dodal.

John doplnil, že strana stále trvá na odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Věci veřejné spojí podle Johna důvěru vládě nikoli s aférou kolem bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobil (ODS), ale s naplněním protikorupčních opatření.

Při prověřování korupčního skandálu na Státním fondu životního prostředí podle Johna unikají informace z policejního spisu, což prý znemožňuje vyšetření úplatkářství. "Za toto je odpovědný policejní prezident, proto žádáme a trváme na jeho odchodu," zdůraznil John. Důvěru ve vládu podle něho je možné naplnit urychlením přijetí protikorupčních opatření.

16:55
16:55 ČSSD chce odtajnit dohodu koalice s Klausem

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na výsledek jednání koalice s prezidentem vyzval představitele vládních stran, aby zveřejnili podmínky dohody, kterou na Hradě uzavřeli s prezidentem Václavem Klausem.

"Sociální demokracie požaduje, aby jednotlivé vládní strany zveřejnily, co jsou podmínky této dohody z Pražského hradu," prohlásil Sobotka na tiskové konferenci. Speciálně od Věcí veřejných chce, aby zveřejnily, za jakých podmínek změnily svůj postoj ke skandálu ohledně údajné korupce na ministerstvu životního prostředí.

Sobotka mimo jiné obvinil prezidenta, že se svým účinkováním ve vládní krizi stal čtvrtým členem vládní koalice. "(Prezident) sám sebe postavil do role jakéhosi sudího, který napříště bude rozhodovat koaliční spory a bude také arbitrem, pokud jde o dodržení dnešních dohod," řekl novinářům.

17:05
17:05 Sněmovna pokračuje o zdravotnictví

Na poslanecké schůzi pokračují poslnaci v projednávání situace ve zdravtonictví. Členové opozičních stran ČSSD a KSČM varovali před kritickým vývojem ve zdravotnictví, mimo jiné na ARO a v záchranné službě.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger před nimi obhajuje vzniklou situaci, jako důsledek předchozího "neřešení" problémů zdravotnictví, které so dříve řešilo "jen přilíváním peněz, které vždy dočasně protesty lékařů umlčely".

17:45
17:45 Nečas ocenil Klausův krok

Premiér Petr Nečas vyjádřil na briefinku radost nad dohodou, kterou koalice udělala společně s prezidentem Klausem."oceňuji, že jsme se dokázali dohodnout," řekl.

Podle něj zpráva o dohodě je dobrou zprávou, která vyjadřuje zažehnání nestability ve vládě.

"Jednoznačně budeme pokračovat v konceptu reforem, které chceme mít na přelomu února a března včetně dohledu nad bezpečnostními sbory," dodal premiér.

 

17:50
18:13 Konec proslovů

Poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek byl posledním řečníkem ke kritické situaci ve zdravotnictví.

Vzápětí poslanci zamítli program mimořádné schůze svolané ke zdravotnictví a schůze tím skončila.

Nyní by mělo přijít jednání a hlasování o nedůvěře vládě, s kterým přišla opozice.

18:30
18:30 Začíná schůze o nedůvěře. Bude to dlouhá noc?

Po 20minutové přestávce předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová zahájila mimořádnou poslaneckou schůzi na vyslovení nedůvěry vládě České republiky.

Vzápětí si poslanci odsouhlasili, že schůze může probíhat i po 21. hodině a dokonce i po půlnoci.

18:40
18:50 Sobotka: Nečas je antihrdinou

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve zhruba 20minutovém projevu vysvětloval, proč by měla být vládě vyslovena nedůvěra. Opíral se přitom o ksnadál na ministerstvu životního prostředí. "Opozice má povinnost reagovat, ochránit před lidmi, kteří se snaží pouze kořistit," prohlásil mimo jiné.

Zároveň uvedl, že se nevzpomíná na českou vládu, "která by o věrohodnost přišla takto rychle," řekl Sobotka a označil také premiéra Nečase za antihrdinu.

Poté byla zahájena rozprava, kterou zahajují další členové ČSSD. Jako první má slovo Lubomír Zaorálek a po něm Jiří Paroubek.

18:57
18:57 Nečas: V Drobilově kauze nebude nic zameteno pod koberec

V reakci na kritiku opozice a projev Lubomíra Zaorálka se k vystoupení přihlásil premiér Petr Nečas. "... byly přijaty politické kroky, které nejsou obvyklé. Pan ministr Drobil rezignoval, rezignoval rychle a prakticky okamžitě," řekl MJ. premiér,

Uvedl, že je správné, že byla do čela Státního fondu životního prostředí (SFŽP) byla jmenována nezávislá osoba.

"Možná budu působit staromódně a možná i kontroverzně, ale proti korupci se má bojovat podle pravidel. Je správné jít nejprve na policii. Za novináři až v momentě, kdy policie nekoná. Tento názor je nejen správný, ale jsem přesvědčen, že také jediný možný," řekl Nečas.

Nečas také připomněl, že premiér sám BIS informovat nemůže, tedy nemohl mail od odvolaného šéfa SFŽP Michálka předat BIS. Uvedl také, že svůj postup konzultoval s ředitelem BIS Jiřím Langem.

"Vláda v této kauze byla poškozena a bude muset tvrdě pracovat, aby svou pověst napravila," uzavřel svůj projev Nečas.

19:13
Rath: Dojemný proslov premiéra

Na premiérův proslov reagují poslanci ČSSD faktickými poznámkami. Jeroným Tejc vyzval Nečase, aby sdělil proč se po vypuknutí kauzy setkal s prezidentem policie Oldřichem Martinů.

David Rath označil jeho proslov jako dojemný. "Jedno oko nezůstalo suché," glosoval Rath. Zároveň se pak opřel do premiéra s tím, že mu nelze věřit ani slovo. "Odstupte pane premiére," vyzval na konci poznámka Rath Nečase.

Se třetí faktickou poznámkou se přihásil Vítězslav Jandák. "Omlouvám se vládě, Všechno je v pořádku," reagoval teatrálně a ironicky na proslov Nečase.

19:21
19:25 Show ČSSD pokračuje

Jiří Paroubek ve svém projevu označil Drobilovu kauzu svým rozsahem jako útok na demokratický režim. Korupce na SFŽP má podle Paroubka "neslýchané, gigantické a monumentální rozměry".

Na Paroubka reagoval šéf VV Radek John, ale vysloužil si jen sérii faktických poznámek od dnes "tradičních" řečníků Ratha, Jandáka, Paroubka a nově se přídal i Martin Pecina (všichni ČSSD).

"Milý Radku. Tím, co jsi dnes udělal, jsi pohřbil Věci veřejné. Ta druhá minuta je děti za vás," řekl Jandák. Paroubek pak dodal, že Johnovi už stejně nikdo nevěří.

19:49
20:00 Komunisté převzali štafetu

V sérii přihlášených debatérů nejdříve vystoupil předseda KSČM Vojtěch Filip, poté ho vystřídal jeho stranický kolega Miroslav Grebeníček. "...hlasování o důvěře vládě Petra Nečase bude i hlasováním o tom, zda si korupční praktiky necháme líbit. Kéž by alespoň některé z mých slov padly na úrodnou půdu," ukončil projev Grebeníček.

20:25
20:21 Bárta

S přednostním právem vystupuje místopředseda Věcí veřejných a ministr dopravy Vít Bárta. "Budeme se snažit přesvědčit veřejnost o tom, že jsme protikorupční vládou," řekl Bárta.

Na jeho slova reagoval Jeroným Tejc, který vyzval Věci veřejné, aby se přejmenovaly na Věci neveřejné.

Vzápětí se David Rath znovu podivil nad tím, že koaliční strany řešili kauzu s prezidentem. Zároveň poukázal na to, že součástí dohody s prezidentem byla i dohoda na odvolání policejního prezidenta Martinů. "Mouřenín posloužil a mouřenín může jít," přirovnal Rath chování stran k šéfovi policie.

K ministru dopravy pak promlouvají ve faktických poznámkách i další poslanci, ale Bárta po svém krátkém vystoupení odešel.

20:58
Příliš hlasitá poslankyně Semelová

Projevy komunistů po intermezzu Bohuslava Sobotky pokračuje. Nejprve vystoupil Stanislav Grospič (KSČM) a říká mj., že zatím opozice není umlčena, kdykoli se vládní koalici bude chtít. Ve své obsáhlé řeči stihl Grospič zkritizovat Klause nebo návštěvu premiéra Bavorska.

Po něm přichází na řadu Marta Semelová (KSČM), podle níž je vláda hrozbou pro Česko. "Odmítáte nést zodpovědnost za tuto kauzu, důvěru tato vláda nepochybně ztrácí," důrazně uvádí. Zároveň ve své kritice nevynechala vládní škrty, zdražování i situaci ve zdravotnictví.

Jeden z poslanců koalice poté ve faktické poznámce vyzval, aby řečnické výstupy byly méně hlasité a důrazné.

21:11
Pecinův návrat ke kauze

Martin Pecina z ČSSD prošel znovu jednotlivé body a události celého případu tzv. Drobilovy kauzy. V rámci toho kritizoival kroky Johna i Nečase a jejich prohlášení.

Pecina vyzval, aby premiér Nečas uvedl, proč se vpátek setkal s policejním prezidentem Oldřichem Martinů. "Nedovedu si představit, že se v tomto státu podaří vyšetřit kauza, ve které figuruje i premiér. O boji této vlády proti korupci si již nikdo v této zemi nemůže myslet, že ji myslí vážně," uzavírá Pecina.

21:14
21:32 Konec řečníků nadosah?

Podle šéfky Parlamanetu Němcové jsou v pořadí vystupujících v tuto chvíli již jen dva poslanci. Jako první Michal Hašek, místopředseda ČSSD, který své vystoupení opírá o některé citáty premiéra Nečase a šéf Věcí veřejných Radka Johna.

Zároveň místopředseda ČSSD vyzval premiéra a vládu, aby se omluvili nejen panu Michálkovi ale i zdravotníkům a dalším státním zaměstnancům, kterým podle něj zhoršili životní úroveň. Podle Haška krize nezačala nyní, ale už v roce 2006, kdy vládu převzala ODS.

 

21:42
21:49

Po necelých 3,5 hodinách skončily rozpravy poslanců a přijde na řadu hlasování o důvěře vládě, které probíhá jmenovitě po jednotlivích poslancích. Začínat se bude od poslance Ivana Ohlídala a dále se bude pokračovat podle abacedy.

21:51
22:05 Rozhodnuto, vláda žije dál

Pří hlasování o vyslovení nedůvěry vládě bylo 80 hlasů pro návrh, 113 proti a sedm poslanců bylo nepřítomno. Vláda premiéra Petra Nečase tedy přežila.

22:14
22:16 Potvrzeno: Vláda přežila

Ověřovatelé hlasování vyhlásili výsledek hlasování o nedůvěře vlády, kteří potvrdili již dříve uvedené výsledky.

Miroslava Němcová konstatovala, že sněmovna nedůvěru vládě nevyslovila a vzápětí ukončila 12. schůzi sněmovny a popřála všem klidné Vánoce.

22:18
KONEC ON-LINE PŘENOSU

Díky za přízeň a on-line reportáž ze sněmovny končí.