Moravský Krumlov se snaží ze všech sil zabránit stěhování Slovanské epopeje do Prahy. V neděli proti přemístění protestovalo v šestitisícovém městě asi tisíc lidí. V pondělí, kdy měl převoz začít, místní radnice na základě požadavku Muchovy rodiny dočasně zakázala manipulaci s dílem Alfonse Muchy.

Zákaz podle radnice platí do vyřešení právních nejasností kolem smlouvy z roku 1913, kterou Mucha epopej Praze daroval. Umělcova rodina tvrdí, že darovací smlouva není právně účinná. Praha dle ní měla na výslovnou žádost slavného malíře postavit pro epopej výstavní pavilon, což ale dosud neučinila.

Moravský Krumlov by ale nejraději, aby se dvaceti obřími plátny mohl pyšnit na svém zámku i nadále. Ročně sem kvůli dvaceti obřím plátnům zajede kolem 20 tisíc turistů. "Více než polovina návštěvníků si u nás dala něco k jídlu a prošla se městem, což se odrazilo v tržbách místních obchodníků," vysvětluje starosta města Jaroslav Mokrý.
Galerie hlavního města Prahy nabízí kompenzaci - zapůjčení obrazů od Františka Ženíška či Mikoláše Alše. "Té nabídky si vážím, ale Mucha byl jedinečný. Chodili sem za ním lidé jako na národní pouť - i ti, kteří nejsou milovníci umění. Nabídku využijeme, ale je mi jasné, že nebudeme mít ani třetinovou návštěvnost," řekl ještě před rozhodnutím o předběžném opatření krumlovský starosta.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jana Růžičková
Dobrý den, zdravím Krumlovské a držím Vám palce. Doufám, že Epopej v Krumlově zůstane co nejdéle, neboť věřím, že zde má smysl, a že je dobře, že se lidé za národním dědictvím musí rozjet i do jiných koutů republiky, než do Prahy. Přeji mnoho zdaru!
Děkuji za podporu a sdílím Váš názor. Aktivity je třeba rozdělit po regionech, které si tím pádem mohou samy pomoci z nejhoršího a nemusí žádat tolik o podpory pro nezaměstnané a sociálku.
Mokrý
Radima Hrabětová
Nemám dotaz, jen chci vzkázat, že vám a M.K. fandím!!!Jsem z Prahy, byla jsem se na Epopej podívat a byl to překrásnej (poutní) výlet. Pražská arogance je strašná a stydím se za ni. Jsou v tom sporu jenom osobní zájmy a nekonečná malost. Praha by Epopej jedině zašantročila do ciziny. Udělejte celonárodní petici a myslím, že Epopej zůstane tam, kde ji milují!
Rozumní lidé by se měli domluvit, bez ohledu na politická či jiná zadání. Děkuji za podporu.
Mokrý
moravak
Dobry den pane starosto, nerad bych, aby platna sla do Prahy. Mam obavu, ze Praha pak zacne platna zapujcovat po celem svete a neustale transporty a baleni jim ublizi. A pokud Praha nesplnila darovaci podminku, pak neni o cem hovorit.
Sdílím Vaše obavy jak nad putováním pláten, tak nad jejich poškozením každým balením. Děkuji za názor.
Mokrý
Lucie Novotná
Dobrý den, přiznám se, že situaci kolem Epopeje sleduji jen povrchně - vysvětlete mi prosím jednu věc: Proč Praha a tamní ODS začala tak najednou vyžadovat přesun díla do hlavní města? Nebo se mi to jen zdá a zákulisní vyjednávání už probíhala týdny a měsíce? Díky a hodně zdaru na Moravu. L. Novotná
Pražský magostrát měl tuto věc ve svém volebním programu, který se zřejmě snaží splnit. Nic proti tomu, o to se snaží každá strana. Je však třeba uvažovat předem o reálnosti věcí, které si dávám do volebního programu. Já bych tam nedal nic, k čemu nemám nebo nemohu v krátké době vytvořit nutné podmínky. O zákulisním vyjednávání nejsem informován. Dílo bylo zapůjčeno na základě smlouvy, předpokládající vlastnictví. Tento předpoklad se právě nyní ukázal jako sporný.
Mokrý
Kuba O.
Hezký den, kolikrát jste se byl na Slovanskou epopej podívat vy osobně?
Nemohu se dopočítat. Snad třicetkrát? nebo vícekrát?
Mokrý
Jirka
Komu patril zamek v Moravske Krumlove (Mährisches Kromau)? A kdy bude postaven pomnik 11 zastrelenym nevinnym ceskym nemcum v zameckem parku v roce 2.6.1945?
Zámek patřil do roku 1945 rodině hrabat Kinských (sekundogenitura knížat Kinských z východních Čech). Hraběnka Kinská optovala pro Hitlera, hrabě Kinský byl český vlastenec. Nic nepomohlo, zámek byl po válce konfiskován na základě Benešových dekretů. Otázka pomníku je otázkou za prvé uznání a za druhé peněz. Já sám vyjadřuji hluboké politování nad smrtí nevinných lidí, stejně jako v celém pohraničí i nad divokými odsuny. Neuznávám princip kolektivnáí viny. Všichni jsme za to zaplatili devastací pohraničí. Byl bych proto, aby vznikla nějaká občanská iniciativa, nejlépe příbuzných obětí, která by mohla jednat s naší samosprávou.
Mokrý
Luboš Malý
Jaký je roční rozpočet Moravského Krumlova? A jakou část z toho tvoří turisté cestující za Epopejí? Vážně nemá vaše město jiné lákadlo, na které přivézt návštěvníky?
Rozpočet města je 165 miliónů Kč. Epopej přinese cca 1,5 mil. Kč čistého, které se vracejí do kultury. Efekt podnikatelů neznám, nebyl vyčíslen. Máme několik budov, která městu zbyly po zbytečných ničivých náletech sovětského letectva v poslední dva dny války, máme muzeum a tři kostely. Epopej je však jedinečná - je to totéž, jako pro Prahu Hradčany, pro Čechy Karlštejn.
Mokrý
Jirka
Pane starosto, dotaz kdy bude postaven pomnik zavrazdenym moravskym nemcum. Udalost z 2.06.1945 - 11 zastrelenych nevinnych nemcu primo v zameckem parku!
Odpověď viz výše.
Mokrý
Jan
Pokud se Slovanská epopej, tak dojde ke značnému růstu nenávisti vůči Praze a jejím obyvatelům a to nejen v Krumlově, to si můžete být jisti. Tak to udělejte, seberte vše, ať je vše v Praze Arogance Béma je kapitola sama pro sebe. Jestli není úplně k ničemu, tak je skoro k ničemu.
Máte pravdu v tom, že negativní nazírání na Prahu by mohlo ještě zesílit. Jinak No comment.
Mokrý
Robin
Dobrý den,osobně se přiznávám,že o existenci Slovanské epopeje a i Moravského Krumlova jsem se dozvěděl až z této kauzi a asi nejsem sám.Při vší úctě k vašemu městu se ani nechystám na cestu,při které bych výstavu navštívil.V případě,že nedojde k přestěhování epopeje,tak jí asi nikdy neuvidím a se mnou i řada dalších občanů ČR a hlavně zahraničních turistů,kteří Prahu navštěvují.A myslím si,že zrovna Vítkovu by podobná velkolepá výstava hodně pomohla,neboť je to pěkné místo na procházku,kde ale podobný cíl chybí.Myslíte si,že byste se dokázal na tuto problematiku podívat i z tohoto pohledu ?
Dokážu se podívat i z tohoto pohledu. Platí ale to, že navrhovaný tvar - polozapuštěný pavilon - se nelíbí Johnu Muchovi, který hlídá odkaz svého děda. Má jinou představu a dokonce i unvestora. Ovšem k soustřeďování všech významných památek v Praze mám výhrady. Česká republika má i jiná místa, kterým by prospěli návštěvníci. Pro platit podpory v nezaměstnanosti a sociální podpory lidem, kteří by si obsluhou návštěvníků mohli vydělat?
Mokrý
Štefan F.
Dobrý den, pane starosto. Jsem z Brna, naposledy jsem Epopej navštívil a viděl asi před deseti lety. Mám dvě otázky: 1) Je Epopej u vás na zámku nyní nadále přístupná? Rád bych ji ukázal vnoučatům, která ji ještě neviděla. 2)Komunikuje krumlovská radnice s vlastníkem o opravě a zvelebení zámku? Ví se, jaký bude jeho další osud?
Epopej je přístupná. Správní úřad zakázal isce manipulaci s plátny, nezakázal však vstup návštěvníků. S vlastníkem komunikujeme jako samospráva i státní správa památek a příslušné kroky se dějí. Je to ovšem otázka peněz a smysluplného využití ostatních prostor zámku.
Mokrý
L. Toms
Dobrý den,můžete zdělit, kdo je majitelem zámku a jaká je eventuelní nájemní smlouva?
Majitele zámku je společnost INCHEBA PRAHA spol. s r.o., nájemní smlouvu na výstavní prostory máme uzavřenou na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou.
Mokrý
Jakub Kasl
Dobrý den pane starosto, přestože jsem z Prahy, tak se mi nelíbí postup současného vedení města v této situaci. Pokládám za ostudu, že Praha ještě nevybudovala důstojný pavilon a za ostudné považuji i nynější arogantní přístup. Přesto mám na Vás 2 otázky: Rád bych se Vás zeptal, jak podle Vás obstojí některé argumenty typu, že bez Slovanské epopeje jakoby Moravský Krumlov zmizel z mapy a že ztráta Epopeje by byla pro město likvidační? Je přece spousta šestitisícových měst a obcí, které Epopej nemají a musejí se s tím vypořádat. A nemyslíte si, že takovéto velkolepé dílo by si zasloužilo být vystaveno v hlavním městě, kde by jej jistě navštívilo mnohem více lídí než u Vás a bylo by světu mnohem více na očích? Přecejenom největší počet turistů je pořád v Praze a naprostá většina z nich město ani neopustí, tudíž dnes nemá možnost se na Epopej podívat. I co se týče obvatel Čr, tak je Praha mnohem lépe dostupná. Děkuji
Máte pravdu s těmi městy. Neznám však město podobné velikosti, které by bylo na konci války zcela zničeno sovětským bombardováním (důvod neznají ani historikové) a muselo být obnoveno ve stylu socialistického realizmu (i když poměrně citlivě). Zůstal zámek, dva-tři kostely a tři budovy (v jedné je muzeum, ve druhé= radnice). Na sorelu se nikdo dívat nechodí, holé hradby nepřitahují. Nemyslím. Praha má tisíce památek, které si zasluhují velké pozornosti. Nemusí však být všechno v Praze, není to ani o počtu návštěvníků. Pan radní Richter kdysi tvrdil, že by v Praze viděly Epopej milióny lidí. Pečlivě jsem spočítal technickou kapacitu výstavy. Maximální číslo je 72.000 návštěvníků ročně. Proč by toto množství nemohlo přijet do Jihomoravského kraje a podpořit jeho rozvoj?
Mokrý
milan batěk
Za celou akcí jsou cítit peníze,ostatní řeči okolo je jen účelová lež.Praha si může z Muchy udělat 3D atrakci,originál ponechat v M.K. a budou spokojeni všichni.Co říkáte na to,spojit se s nejmenovannou politickou stranou(která má referendum ve volebním programu) a požádat ji o uspořádání celonárodního referenda o tomto problému.Vy pak jistě budete respektovat vůli většiny národa jako správný politik.Pokud Vám nepomohou s referendem,pak je to jen parta lhářů sledující vlastní prospěch.Praha je hezká a M.Krumlovu Mucha sluší.
Zatím se ani představitel této strany nevyjádřil jednoznačně. Váš návrh stojí za úvahu a podle vývoje situace by mohl dojít naplnění. Děkuji za podporu.
Mokrý
Petr
epopej je Prahy a Praha si sním může dělat co chce - celé česko v duchu ulov si svého pražáka už mne začíná hodně štvát
To je právě otázka, která se nyní řeší. Není-li splněna nepominutelná darovací podmínka, není darovací smlouva účinná. Na věci můžeme mít rozdílné názory, rozhodnout však musí soud. Proč se Praha chová ve všech věcech jako hegemon? Existují i provincie, které díky pragocentrizmu zkomírají. To pak skutečně vyvolává v mnoha lidech extrémní myšlenku "ulov si svého Pražáka".
Mokrý
Mojmír
Dobrý den pane Mokrý. Máte mou plnou podporu. Budu Vám držet palce aď Vám Slovanská epopej zůstane. Pražáci jsou chamtiví jako nenažranec musí mít všechno. Takže hodně sil Vám přeji.
Děkuji za podporu a srdečně zdravím.
Mokrý
Jana
Dobrý den, říkáte, že epopej přiláká ročně 20000 návštěvníků, z nichž více než polovina zajde v Krumlově na oběd. 10000/360 = méně než 30 obědů denně. V Krumlově je asi 10 restaurací, tzn. každá z nich přijde průměrně o 3 návštěvníky denně. Dále ztratí práci jedna stálá pracovnice zámku a asi 10 brigádníků, z nichž každý tam pracuje tak 14 dní v roce. Skutečně případné stěhování tak významně toto město poškodí? A ani si nemyslím, že by díky epopeji byl Krumlov nějak známý, často o ní neví ani obyvatelé Brna.
Ekonomické poškození je jistý typ zakázky, i když každý milion tržeb je dobrý. Tady jde však o jiný princip - stěhování z provizoria, které trvá 47/60 let do provizoria na 6/8 měsíců. Co bude potom? Nikdo neví. A to je na pováženou. Kdo se zajímá, informace má. Ve světových bedekrech je Moravský Krumlov s Epopejí uveden. Na webových stránkách města také. Určitě by však nebylo na škodu zlepšit propagaci.
Mokrý
Kamil
Promiňte, ale i bez znalosti rozhodnutí Vašeho úřadu si troufám tvrdit, že městský úřad MK překročil pravomoc mu danou dle § 5 o.z. Můžete sdělit právní argumenty daného rozhodnutí, bude někde rozhodnutí dostupné ? Bude takto úřad zasahovat i do jiných sporů ? Kolikrát již úřad rozhodl dle § 5 o.z. ? Který subjekt vlastně brání převozu obrazů, kdo je nájemcem (podnájemcem) prostor zámku ? Kdo je tedy dalším účastníkem vydaného rozhodnutí ? Zákon není citová záležitost.
Městský úřad v Moravském Krumlově je podle citovaného paragrafu nejbližším "příslušným orgánem státní správy". Proto se právě na něj obrátil právní zástupce rodiny a nadace Mucha se žádostí o vydání předběžného opatření. K věci jsem si vyžádal informace. Podle rozkladu přiloženého k žádosti se ukázalo, že vlastnictví Epopeje není jednoznačné a tudíž o něm zřejmě bude rozhodovat soud. Stěhováním hrozil zřejmý zásah do pokojného stavu, který platí 47 let a neměl by se měnit před rozhodnutím soudu. Nájemcem výstavních prostor zámku je Město Moravský Krumlov (samospráva). Zmíněný paragraf se moc často neužívá, v historii správního obvodu úřadu III. stupně Moracvský Krumlov (33 obcí) byl použit několikrát. Převozu obrazů brání rodina a nadace Mucha - první účastník. Dalšími účastníky řízení jsou Město Moravský Krumlov, které je povinno předběžné opatření (zákaz manipulace) zajistit, dále pak hlavní město Praha a Galerie hlavního města Prahy.
Mokrý
Pepa
Držím palce,aby Epopej zůstala tam,kde se o ní starají už hodně let.Půl století nebyla Praha schopna postavit nic,v čem by důstojně mohly být obrazy vystaveny.Morální nárok má na ni dozajista Moravský Krumlov.
Děkuji za podporu a srdečně zdravím.
Mokrý
Lukáš Malík
Dobrý den. Jakým způsobem potrestáte úředníka, který se vydáním rozhodnutí o zachování pokojného stavu dopustil zjevného zneužití pravomoci veřejného činitele tím, že: 1) Vydal rozhodnutí, obcházející pravomocné rozhodnutí soudu 2) Obešel judikát, vylučující z rozhodování zainteresované městské úřady tam, kde má město na předmětu rozhodování přímý ekonomický zájem 3) Rozhodnul ve věci, v níž existuje překážka věci rozhodnuté Otázka tedy zní kdy a jak bude úředník potrestán?
Nejsem právník a nemohu tedy relevantně odpovědět.
Mokrý
Zdenek Zpevak
Ahoj a zdravim tu pani z Prahy co je s nama!!!je fakt ze si taky myslim ze Praha obrazy bude tak dlouho nabizet do ciziny az se zahadne obrazy vytrati a nikdo nic nebude najednou vedet ze? Prachy si rozdeli panacci ve vlade(ale jen nekteri aby to bylo nenapadne) a Mucha John? Tak ten je jim davno volnej jako sanky v lete!!!Proste Epopej je Krumlova a Praha at si vystavuje treba obrazy od pana Saudka.To je taky hezky!!!Ahoj vsem.
Zajímavý názor, děkuji a zdravím.
Mokrý
Lukáš Malík
Dobrý den, jakým způsobem a kdy potrestáte úředníka, který se vydáním rozhodnutí o zachování pokojného stavu zjevně dopustil trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele? Tento úředník totiž 1.) rozhodnul ve věci již soudem pravomocně rozhodnuté, čímž se pokusil obejít soudní rozhodnutí, dále, 2.) rozhodnul proti existujícímu judikátu, zakazujícímu městským úřadům rozhodovat ve věcech, na nichž jsou ekonomicky zainteresovány.
Odpověď viz výše.
Mokrý
Petr
Dobrý den, jakém stavu je momentálně Epopej, je potřeba nějaká restaurace?
Podle posledního posudku restaurtátora je Epopej ve velmi dobrém stavu. Restauruje se totiž průběžně celá ta léta, co je u nás (restaurátoři: Teršovi, Pavel Kobylka, Tomáš Berger a další). Je samozřejmé, že nějaké drobnosti to chce vždy.
Mokrý
Tomas Lycka
Příjde Vám normální zabraňovat vrácení cizího majetku (což bylo povrzeno soudem)?
To je, oč tu běží. Žádný soud totiž dosud o vlastnictví Epopeje nerozhodl - to všechny strany teprve čeká. Dokumenty, které jsou k dispozici, údajně vlastnictví nepotvrzují, zejména z důvodu nesplnění základní podmínky - vystavění budovy pro Epopej výslovně určené.
Mokrý
XXY
Dobrý den, někdo podepsal dohodu o stěhování obrazů. Nebyla to chyla? Vlastně tím uznal vlastnictví Prahy, i když to už možná dávno někdo vydržel - stačí 3 roky ( Krumlov, stát, správce za války ). Půjdete do určovací žaloby?
Samozřejmě, rodina Mucha podle mých informací půjde do určovací žaloby. Vydržení asi není možné, i když Epopej byla v M. Krumlově od roku 1970 do roku 1999 bez právního důvodu (bez smlouvy o výpůjčce), ale Galerie HMP ji vedla v patrnosti a kontakty existovaly..
Mokrý
Třebín
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, proč není dovoleno focení epopeje, když všude ve velkých muzeích je to povoleno ( Vatikánská muzea, Louvre, New York), samozřejmě bez blesku.
Nebylo to možné do 31.12.2009, protože dílo bylo chráněno po dobu 70 let od úmrtí autora autorskými právy, která patřila dědicům. Od 1.1.2010 to možné bylo se souhlasem Galerie hlavního města Prahy. Nyní zpochybněné vlastnictví činí jakékoliv rozhodnutí o povolení neřešitelným.
Mokrý
anonym
dobry den, pane starosto. jsem z prahy a epopej me nezajima. za me si ji klidne nechte, kdyz vam na ni tolik zalezi.
Děkuji za názor a zdravím. Současně zdravím všechny účastníky tohoto on-line rozhovoru a těším se na další spoljupráci. Jar. Mokrý
Mokrý