Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) minulý týden ustavil patnáctičlennou skupinu, která má připravit takzvanou bílou knihu, tedy vizi vývoje armády v příštích deseti až 15 letech. Tým povede někdejší ministr obrany a náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý.

Dokument by měl být hotov příští rok na jaře a první změny by měly začít v roce 2012, uvedl ministr. "Mnozí lidé už jsou, pokud jde o armádu a opakované pokusy ji reformovat, poněkud unaveni," připustil Vondra. Cílem vize je podle něj nalézt rovnováhu mezi ambicemi armády a jejími úkoly danými ústavou.

Kromě Šedivého ve skupině zasedne i filmový režisér, producent a major Aktivních záloh české armády Václav Marhoul.

Jednou z ambicí autorů budoucí bílé knihy je podle Šedivého nejen zachování, ale do budoucna i mírné navýšení schopností armády operovat v zahraničí. "Je to v souladu s doporučeními NATO," vysvětlil. Snahou bude podle něj koncentrovat zdroje z "tučných a nevýkonných" částí resortu do částí "svalových".

Jak by měla česká armáda vypadat za 15 let? Které části armády jsou "tučné a nevýkonné"? Ptali jste se režiséra filmu Tobruk Václava Marhoula.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Tomáš
Dobrý den, to, že jste "major Aktivních záloh české armády", je jen formalita, nebo se stále účastníte například nějakých vojenských cvičení? Děkuji
Na cvičení nastupuji 4x ročně.
Václav Marhoul
Jaroslav Troník
Pane Marhoule, Vaše angažování v roli poradce pro armádu je důkazem totální devastace České republiky a bezbřehého amatérismu při řízení státu. To prosím nemá armáda k dipozici, dvacet let po sametu, vojensky vzdělané kádry se zkušenostmi z armád NATO?
Uniformu oblékám 11 let. Moje zaměření v týmu se týká aktivních záloh. Jinak svůj dotaz směřujte na ministerstvo.
Václav Marhoul
Petr Zahálka
Dobrý den Co pro Vás konkrétně armáda ČR znamená a jak by měla mít postavení ve společnosti?
Arnáda je jedním ze symbolů a záruk státnosti, Jinak doufám, že se jí postupně dostane takové prestiže, jako kupříkladu ve Velké Británii.
Václav Marhoul
Standa
V jaké oblasti Vy osobně vidíte prostor, kde by se armáda měla angažovat v blízké budoucnost, kromě aktuálních oblastí?
Myslím, že operační prostory naší armády ( když vynecháme automatické působení na území ČR ) je účast v zahraničních misích a rozvojových projektech v krizových oblastech.
Václav Marhoul
tadeas
Zabýval se už někdo otázkou úplného zrušení armády? Na vnitřní ochranu ji nepotřebujem, na to stačí policejní sbor. Na vnější ochranu už díky NATO taky ne (např. Kostarika taky nemá armádu a existuje). Nedokážu si představit jedinou věc ve které nám v nejbližších dvaceti letech armáda může být k užitku. Na zahraniční mise si můžeme klidně najmout žoldáky a nic se nezmění, případně poskytnout spojencům adekvátní částku odpovídající našemu kontingentu... No pokud se armáda nezruší,tak já marně hledám k čemu nám je. Tankové vojsko prakticky neexistuje (pár posledních zuřivě zmodernozovaných kusů jinak beznadějně zastaralé koncepce 72 je v depozitu) stíhací letectvo má pár kusů půjčené techniky. Máme sice dobré bitevníky, o kterých si ale velení i obyvatelé myslí že jsou k ničemu. Nakoupili jsme pár Ivec a Pandurů, což provázela absolutní korupce, ale je to vlastně jediná moderní bojová technika kterou máme. Máme ještě jednu letku Hindů, které jsou taky poměrně staré,ale naštěstí funkční.Spojaři nejsou třeba, stačí satelitiní nebo mobilní telefony. Na catering jsou najímány externí firmy, na ostrahu také. Pěchota jsou jenom vyvičení halamové, kterých si v případě nouze vždycky vycvičíme v krátkém horizontu plno z nýmandů jako jsem třeba já.... Nevím ale mě se zdá, že naše armáda stejně obrané funkce víceméně plnit nedokáže.
Zrušení armády již jistě napadlo mnoho lidí. Já si ale nemyslím, že by to byl příliš dobrý nápad. Jinak Vám prosím navrhuji, aby jste se s problematikou armády seznámil detailněji.
Václav Marhoul
jaroslav
Dobrý den pane Marhoule, jsem velice rád, že byli nominováni i lidé mimo AČR a přitom mající ponětí o tom, jak to v armádě funguje, takže mohou pracovní skupině pana ministra přinést velice zajímavý a relevantní pohled na věc. K otázkám: 1. Jaký je váš názor na zachování vojenského letectva (jste pro gripeny, nebo pouze pro alky, či byste neponechal nic)? 2. Jak se díváte na současnou pozici polní nemocnice? (rozšířil byste její misi a s tím personální zastoupení, či ponechal v současném stavu, či snížil?) 3. Jakým směrem se domníváte, že se bude reformovat vojenské školství? Jakým směrem byste jej reformoval vy? A pokud řekněme, že instituce jakou je Univerzita obrany padne, chtěl byste zachovat některé její částí? V jaké podobě? Děkuji
1. Letectvo není moje parketa. Nemám potřebné informace. Ale selským rozumem bych se klonil k tomu, aby ochrana našeho vzdušného prostoru byla zajištěna spoluprací a společnými náklady kupříklady mezi námi, Polskem a Slovenskem. 2. Polní nemocnice jsou velmi kvalitní. Já osobně bych jejich působení rozšířil. 3. Promiňte, nevím. Znovu to není moje oblast. naštěstí je nás v týmu 15 a tzv. Bílá kniha v jedné z kapitol uvádí právě Školství. Věřím, že i tato oblast se dočká jasné koncepce a vize.
Václav Marhoul
Doktor QQ
V jakém směru činnosti a výzbroje by se armáda ČR měla dle Vašeho názoru rozvíjet a co naopak utlumit?
Hlavně by měla utlumit tzv. ideu "vševojska." Budoucnost jsou specializace v rámci zajištění všch činńostí s ostatními členskými státy NATO.
Václav Marhoul
Kamil
Nebylo by od věci vytvořit sdílené jednotky (zejména letectvo, ev. PVOS, které jsou ekonomicky nejnáročnější) s nejbližšími sousedy-spojenci, kteří řeší podobné problémy (SK, PL, ev. A, H či případně LIT, LV, EST apod.)? Tedy využití economy of scales i v obraně.
Ano. Za sebe souhlasím. Také se mně to zdá rozumné.
Václav Marhoul
Václav Nový
Dobrý den, chystáte se natočit nějaký další válečný film?
Ne, už ne. Chystám žánrově jiný film s názvem "Nabarvené ptáče" podle stejnojemnného románu amerického autora Jerzy Kosińského, ke kterému jsem v květnu koupil práva.
Václav Marhoul
Jaroslav
Kde jsou podle Vás ta "tučná a nevýkonná" místa české armády?
Jako všude jinde. Přebujelá administrativa, civilní zaměstananci, organizace velení, apod.
Václav Marhoul
virago
Co si myslíte o tom,že naši předchůdci vybudovali jednu z nejmodernějších armád včetně opevnění a ti současní budují akorát svojí kapsu.
S myšlenkou předchůdců souhlasím. Současnost? Nemohu se s tím až tak úplně ztotožnit. Nemám pocit, že naší "obyčejní" vojáci zvláště v zahraničních misích budují svojí kpasu. Jinak souhlas odhledně jistých generálů a plukovníků, kteří si za armádní peníze kupovali lyže, sekačky apod a taky souhlas ohledně všech těch úředníku na MOČR, kteří se napakovali na zbrojních zakázkách, aniž by brali ohled na to, co vojáci skutečně potřebují.
Václav Marhoul
Ondřej
Dobrý den, domnívám se, že současné úzké zaměření AČR na rozvoj specializovaných sil pro zahraniční mise povede de fakto k neschopnosti obrany území ČR, což se nám v budoucnu nemusí vyplatit (NATO i EU zde nemusí být navěky), za posledních 20 let došlo k drastické redukci palebné síly armády jak vzhledem k období komunismu tak i vzhledem k 1. republice. Jde dle Vás AČR správným směrem? Jste pro obnovení základní služby?
Ne, nemyslím si to. Územní obrana byla vždy budována s ohledem na nebezpečí, které reprezentovali naši sousedi. Nyní jsou našimi jasnými spojenci. Toto spojenectví si myslím bude i nadále "utužováno" mezinárodními hrozbami, kterým čelí naše civilizace. Pro obnovení základní služby nejsem. V dnešních podmínkách by už "záklaďáci" neobstáli.
Václav Marhoul
Jana Mokrá
Jak má naše armáda v budoucnu fungovat? Ministerstvo má v názvu obrana, ale největší důraz se dává na expediční sbory? Jak by to mělo být podle vás procentuálně rozděleno?
Hlavně musí fungovat efektivně a na základě jasné vize a tzv. fahrplánu. Musí fungovat na základě politického konsensu všech demokratických stran, nikdy by se něměla stát nástrojem k řešení politických soubojů a napadání. Nikdy se s ní nesmí hokynařit, jak to předvedl svého času pan Paraoubek, který mise "kšeftoval" za zrušení 30 Kč poplatku u lékaře. Naše mise účast v misích vyplývá ze spojeneckých závazků. Nejde o % rozdělení. V současné armádě snad není útvaru, který by ani jednou v misích nerotoval. A pokud nejsou v misích, plní si své úkoly na území ČR.
Václav Marhoul
Petr Kanka
Znamená vaše poradcování i odklon od kultury? tedy filmu? Pokud byste byl uspesny jako poradce min. obrany, nechtelo by se vam i do podobne role u min. kultury?
Ne, ani náhodou. Moje poradní činnost skončí na MOČR v březnu příštího roku, kdy bude tzv. Bílá kniha hotová. Budu i nadále dělat na svém dalším filmu, hrát v Divadle Sklep atd.
Václav Marhoul
Karel
Dobrý den, jak se díváte na neskutečnou korupci v armádě? Co říkáte na různá výběrová řízení, kdy samotná armáda doporučovala jiné technické prostředky, než jim ankonec náměstci, ministři, politici a lobbisté vybrali? neměla by zde být kromě trestní i politická odpovědnost za způsobené škody? Je vůbec v silách a zájmu politiků něco změnit?
Tahle oblast je ta nějvětší špína, co vůbec existuje. Jsem rád, že ta kauzy vypluly na povrch a doufám, že se dostane i na další a taky postupně na všechny ( nám dosud neznámé ) zkorumpované úředníky a vojáky. Beru to vše jakou součást nutného očistného procesu. Moc si přeji, aby se to podařilo dotáhnout do konce.
Václav Marhoul
Jan Pirek
Přijde mi, že Češi nejsou moc na svoji armádu dvakrát pyšní. Jak to změnit, aby požívala podpory veřejnosti, která by na ně byla hrdá?
Češi jenom moc nevědí o naší historii. Kdyby se lépe seznámili s historií ČS. legií, ale taky s osudy útvarů a vojáků za tzv. Rakouska - Uherska, kdyby lépe znali všechny okolnosti, bitvy a aktivity našich vojáků za druhé světové války, kdyby měli možnost se opravdu seznámit s tím, jaké úkoly plní naši vojáci v zahraničních misích a čemu musí čelit, nikdy by je ani nenapadlo podporovat myšlenku, že jsme národ Švejků. Jak to změnit? Jedině mediálně. Mají o to média zájem? Ne. Jen ta odborná.
Václav Marhoul
Jaroslav
Dobrý den.Chtěl bych se Vás zeptat,proč si armáda nechávé na určitých postech lidi,kteří pobírají t.z.v.příspěvek za službu a přitom dál pracují na původní pozici,ale jako civilní zaměstnanci.Nejenže blokují místo pro mladé odborníky,ale platíme je tak dvakrát. Otázka "bitevníků",je sice teď aktuelní,ale myslím si že nám,kteří jsme v prostoru obklopeném vojenskými spojenci,bezprostřední ohrožení nehrozí a pro "zbloudilé"civilní letouny nám stačí L-159,které mohou nést dostatečnou výzbroj. Lépe by bylo preferovat vrtulníkové letectvo,vzhledem k jeho variabilitě na malém území,jaké zaujímá naše republika. Předem Vám děkuji za názor a věřím,že se naše armáda konečně očistí od toho bahna,ve kterém se utápí tolik potřebných financí a že se bude modernizovat tím co je pro ni potřebné a ne tím,z čeho kouká vyšší provize.
Já upřímně doufám, že první oblast, kterou popisujete konečně vyřeší nový kariérní řád. K letectvu jsem se již vyjadřoval v jedné z předešlých odpovědí. Jinak souhlasím. Děkuji a hezký den.
Václav Marhoul
benjaminpierce
Ahoj Václave,mají dle tebe aktivní zálohy smysl,jaké vidíš jejich použití a myslíš že jsou dostatečně cvičení a sehraní pro případné použití v konfliktních situacích jako jsou profesionálové? Díky
Smysl určitě mají. Jinak bych v nich nesloužil, ani se jinak tím tématem nezabýval. Jinak doufám, že po reformě, kterou by měli projít se na potřebnoiu úroveń dostanou.
Václav Marhoul
Petr
Co říkáte na nápad dobrovolné vojenské základní služby (např. půlroční)? Nestálo by za to ji zavést? V některých zemích je to pro mladé muže známkou prestiže, že něco podobného absolvovali.
Ne, právě proto máme Aktivní zálohy. Její členové sepsují smlouvu s Armádou na 3 roky. Půlroční služba je málo.
Václav Marhoul
Franta Zvědavec
Připravujete vizi pro armádu, která má bránit občany ČR. Odkud bude za patnáct let hrozit největší nebezpečí a jak by měla armáda vypadat, aby mu mohla čelit? Díky za odpověď, Antonín
Nejsem politolog, ale domnívám se, že za 15 let bude armáda čelit tomu samému, čemu čelí nyní. Tedy lokálním konfliktům v krizových oblastech, teroristickým útokům na našem území, snaze o zničení a destabilizaci naší transatlanické civilizace. Taky si myslím, že samotná Afrika se pravděpodobně v budoucnosti stane ještě více probelamatickým světadílem. Složitá otázka, která si zaslouží daleko větší prostor, než který tady nemám.
Václav Marhoul
Karel
Dobrý den V armádě se krade, každý den. Od rozkrádaní kancelářského materiálu po stamilionové úpravy kasáren blíže Praze, jen kvůli tomu, že se nějaký úředník rozhodne zrušit plně funkční a opravené velitelství a znova ho budovat.
Ano, to jsou jedny z dílčích důseldků toho, kam se všechny tzv. reformy za posledních 10 let dopracovaly.
Václav Marhoul
Jana
Proč jste se rozhodl vstoupit do Aktivních záloh české armády? Díky
Z čistého pocitu vlastenectví, z pocitu, že tohle je moje země, mých předků, mého jazyka, kultury a historie. Možná se Vám to bude zdát plné patosu, mnoho z těch slov zdegradovalo na floskule, ale je to z mé strany takto prosté.
Václav Marhoul
MACA
Dobry den. Co si myslite o slouceni MV a MO? Podari se nekdy prodat L-159 a nebo se budou rozdavat ci prodavat pod cenou? Myslite si, ze pro PANDUR je dulezite, aby plaval, kdyz si o povodnich ani nezaplave? Diky prima den.
1. Ne. 2. Doufám. 3. Pandur je bojové vozidlo.
Václav Marhoul
Emil
Proč by nemohla být dobrovolná základní vojenská skužba? Když v sousedních západních zemích záklaďáci obstojí, proč by v našich podmínkách by už "záklaďáci" neobstáli. Je to kvuli tomu že by neuměli uplácet´?
Ne, opravdu si myslím, že koncept tzv. Aktivnívh záloh tuto potřebu plně pokrývá. Jinak jsem tím myslel, že současné zbraňové systémy jsou natolik sofistikované a potřeba stálého a kontinuálního výcviku je natolik daná, že půl roku je opravdu málo.
Václav Marhoul
Ondřej
Dovolím si ještě jeden dotaz. Říkáte, že jsou naši sousedé nyní jasnými spojenci, kde berete tu jistotu že tomu tak i nadále zůstane? Historie 1000 nepřátelství je dle mého názoru silnější tradice, která může v časech silné krize znovu nastoupit, před 60 lety byli Češi a Moravané (obecně slované) určeni k likvidaci.. Hovoříte o "naší civilizaci" (zřejmě reprezentovanou členstvím v NATO), patří tam dle Vás i Albánie (popř. Kosovo)? Byl by jste ochoten jít do boje za "bratry" Albánce např proti Srbům či Řekům (člen NATO), tento scénář není nereálný...
Novodobé hrozby jsou dané a po tzv. studené válce nové bipolární rozdělení světa také. Proto si myslím, že naše spojenectví je nutností. Pokud vím Albánie a Kosovo nejsou členy NATO. Jinak si neumím předtavit, že by kupříkladu Řecko, jakožto člen NATO, rozpoutalo útočnou válku vůči některému ze svých sousedů. Jinak ohledně těch dalších. Naši vojáci se s ostaními jasně a vymezeně angažovali v rámci mezinárodních sil na Balkáně.
Václav Marhoul
jakra
Dobrý den, proč ve Vašem týmu nejsou zastoupeni také vojáci ze základních velitelských funkcí ? Zase se rozhoduje bez lidí kteří mají každodenní zkušenosti s naprostým nepořádkem u vojsk. Máme sice západní techniku, ale myšlení zůstalo východní. Jakra
Ano. Taky mě to napadlo. Ale kdo by je vybral. Kdo by řekl, že právě tento praporčík bude mluvit a jednat za všechny ostatní poddůstojníky v Armádě? Taky si myslím, že byl problém s jeho otevřeností k tématu. Představte si jak to bude říkat do očí generálovi, který bude sedět naproti. Na základě mých osobních zkušeností si to neumím vůbec představit. MOC DĚKUJI VŠEM ZA PŘISPĚVKY A PŘEJI HEZKÝ DEN. V DOKONALÉ ÚCTĚ, VÁCLAV MARHOUL
Václav Marhoul