Už čtvrtým dnem pokračují nálety spojenců na Libyii. Ještě před deseti dny armádní generál v záloze Jiří Šedivý nesouhlasil s vyhlášením bezletové zóny nad Libyí. Dnes na rovinu říká, že operace proti Muammaru Kaddáfímu je již na hranici mandátu OSN.

"Pokud se tam provádí útoky na pozemní jednotky, týlové kolony, komplex v Tripolisu a tak dále, tak tomu tak je," uvedl v on-line rozhovoru.

Šedivý zároveň kritizuje OSN za to, že s vyhlášením bezletové zóny tak dlouho čekala. "Osobně si myslím, že trvalo skutečně moc dlouho než se OSN rozhodla. V době jejího váhání se podařilo Kaddáfímu konzolidovat zbytky armády a bohužel i s využitím nejtěžší techniky včetně letadel zatlačit povstalce zpět. To by mohlo mít fatální následky. Výrazně se podepsala i nejednotnost arabských států," konstatoval.

Jak se nyní bude situace v Libyi vyvíjet záleží podle armádního generála v záloze Šedivého i na aktivitě samotných povstalců. "Mají jen dvě možnosti - využít doby bombardování a konzolidovat své řady, nebo se vzdát," dodal.

Generál Šedivý: Povstalci v Libyi nemají dost kvalitních velitelů - čtěte ZDE


Jak se na kroky spřátelených armád proti Kaddáfího režimu dívá generál v záloze Jiří Šedivý s několikadenním odstupem? Co je podle něj hlavním důvodem operace? Kdy a jak může skončit? Je operace v Libyii "středověkým křižáckým tažením", jak se vyjádřil ruský premiér Vladimir Putin? Ptali jste se Jiřího Šedivého.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jakub
Dobrý den, zajímalo by mě proč tam chce Česká Republika posílat protichemický tým, když je "zatím" bezletová zóna a jestě nejsou v akci pozemní jednotky ? Děkuji
Ministr obrany uvedl příklad zapojení se do případné operace. Je jasné, že by se jednalo o jinou operaci na kterou by musel být jiný mandát OSN. ČR by ovšem nemusela vysílat jen "chemiky" ale máme i jiné jednotky - nebojové, které by mohly v případě nového nadmádu Rady OSN použít - polní nemocnice atd. Zatím ovšem je to jen v rovině úvah a pokud vím, žádná přímá aktivita tohoto rázu se nepřipravuje.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
jindřich
Dobrý den, proč se podle Vás Francie tak strašně dere o to, aby spojencům velela ona a ne někdo jiný? Díky
Historicky je národním zájmem Francie Středomoří. Proto považuje tento region za svoji sféru vlivu. Mimo to Libye je bohatá na suroviny, což není nevýznamné, s velkou účastí francouzských firem na využívání ropy a plynu. Nelze ani pominout, že Francie trpí (podobně jako Itálie a další) migrací ze Severní Afriky. Samozřejmě, že je to i ambice Francie hrát významnější roli na mezinárodním poli.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Tomáš Svoboda
Dobrý den pane generále, proč má hlavní zájem na potlačení Kaddáfího a jeho armády Francie a Anglie a méně Spojené státy? Je možné účinně prosazovat embargo jen ze Středozemního moře, když Kaddáfí pozval žoldnéry z Afriky a ti zřejmě do země přicházejí z jihu? Děkuji za odpověď. TS
co se týká Francie, odpověděl jsem v předešlé otázce. VB má samozřejmě podobné zájmy, i když si myslím, že je to spíš historická záležitost. I VB má své ekonomické zájmy v této oblasti. Co se týká USA, mají mnoho problémů v Iráku - dokončují operaci, ale především v Afghánistánu a i když již bylo oznámeno že "vojska USA nebudou v Afghánistánu ani o den déle než to bude nutné" je zcela evidentní, že ozbrojené síly USA jsou značně vyčerpané. Mimo to USA stále zápasí s ekonomickou krizí a nedaří se obnovit růst hospodářství jak by bylo žádoucí. Při zvažování významu zapojení se do této akce a předešlých, jasně je již od počátku deklarováno, že to není nic co by USA chtěly nést na svých bedrech. Měly by si to vyřešit arabské státy a samozřejmě že Evropa, pokud ji bude situace v Libyi ohrožovat.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Standa
Dobrý den, co si myslíe o rozdílném názoru Putina a Medvěděva na tuto akci?
Putin je pragmatik a vidí ekonomické dopady jak do Ruské ekonomiky (ztráta zbrojních a jiných zakázek), ale především to, že po konfliktu bude muset ten kdo bude vládnout obnovit vše co bylo zastaralé před konfliktem a opravit co se zničí. Pravděpodobně sází na to, že zůstane u moci Kaddáfí a pak je jasné, že bude mít lepší podmínke ten, kdo byl proti bombardování. Pokud by se podařilo zvýšit vliv v Libyi po konfliktu, dobře nastavené vztahy s novým nebo i starým režimem umožní dohodnout se na společné politice zásobování Evropy ropu a plynem (již se kdysi pokusil v Alžírsku a moc to nevyšlo). Tím by se stalo, že Rusko bude mít zase o něco větší politicko ekonomický vliv v Evropě. Dokonce si myslím, byť to nebylo přímo řečeno, že existuje určitá koordinace s Německem. Medvedev tuto roli Ruska určitě taky chápe (byl jedním z nejvyšších představitelů Gaspromu), ale cítil, že to Putin asi přehnal, což by zase mohlo narušit vztahy uvnitř Evropy, vyvážil to možná zase extrémem. Ale určitě se oba domluví co je pro Rusko nejlepší.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
František K.
Dobrý den, podle reportáží z tábora povstalců je jasné, že nemají žádné jednotné velení. Myslíte, že půjde takové velení vytvořit takto již v průběhu bojů? Myslím, že je to rozhodující otázka jestli rebelové zvítězí a tato válka skončí, jinak to může uváznout na mrtvém bodě jako třeba v Korei. Děkuji
To máte pravdu. Je velmi obtížné v průběhu bojů vytvářet systém velení. To může být zásadní problém pro povstalce. V každém případě je jasné, že právě pro neschopnost řídít vojenské operace ztratili drtivou převahu, kterou měli na počátku a určitě je stála mnoho lidských životů. Pokud chtějí zvítězit, musí na tomto kroku intenzivně pracovat a využít doby, kdy je Kaddáfí pod tlakem leteckých úderů. Jinak to bude katastrofa. Situaci jako v Korei nepředpokládám, protože Kaddáfí by se v opačném případě se zbytkem rebelů tvrdě vypořádal. Jejich ochrana by mohla být možná jen při provedení pozemní operace vojsky zvenčí a vytvoření nárazníkového pásma.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Anička z Moravy
Zdravím, můžete mi, prosím, říct, kolik zbraní se do Libye za vaší éry u armády vyvezlo, a zda se nestydíte, že se tam teď lidi těmi českými zbraněmi vraždí? Pro nás už byly zastaralý, ale peníze za ně byly dobré, že?
Počty zbraní přesně nevím, ale není to zase tak velký problém, počty dají se najít na internetu. S Libyi se obchodovalo v době socialistického Československa, vyvážely se tanky, hlavně T 54 a T55, kanonové houfnice DANA, raketomety RM 122 mm, cvičná letadla L 39 (některé verze mohly být převedeny na bojové). Českoslovenští občané se podíleli na výcviku v Libyi a občané Libye byli cvičeni a vzděláváni i u nás v Československu. Musím Vás ale zklamat, "za mé éry" se do Libye žádné české zbraně nevyvezly a tedy ani zbraně to nejsou české, ale československé. Mimo to ovšem probíhal čilý obchodní vztah i v jiných oblastech mezinárodního obchodu.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
František K.
Dobrý den, z reportáží z tábora povstalců je jasné, že nemají žádné jednotné velení. Myslíte, že jsou schopni toto velení vytvořit během probíhajících bojů? Myslím, že je to rozhodující otázka úspěšnosti nejen jejich revolty, ale i zahraniční intervence.
Otázku jsem z velké části odpověděl dříve, pokud by ovšem nebyli schopni zastavit Kaddáfího ani po provedených úderech, je to velká otázka, jak dál postupovat. Měly li by se podílet přímo na teritoriu Libye pozemní síly jiných států, musela by se přijmout jiná - další rezoluce Rady OSN. Jenomže podle mého názoru ta se nepodaří prosadit. Povstalci, podle mě mají tedy jen dvě možnosti - využít doby bombardování a konzolidovat své řady, nebo se vzdát.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Adam
Dobrý den, Rád bych se zeptal na dvě otázky: 1.) Jaké jsou cíle operace v Lybii? Případně jak poznáme, že je těchto cílů dosaženo a že je operace úspěšná? 2.) Jakým způsobem chtějí spojenci dosáhnout těchto cílů? Jsou i jiné možnosti, než bezletová zóna a zbraňové embargo? Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Předně, deklarovaný cíl je zajištění bezletové zóny. Toho bylo již dosaženo, nebo v brzku bude. Zabránit masovým útokům na civilisty se asi úplně nepodaří, pokud nebude dostatečně silné povstalecké vojsko. Z dlouhodobého hlediska je možné použít embargo na dodávky zbraní, ale to v současné době není účinné řešení, protože i když již bylo znničeno mnoho Kaddáfího techniky, pořád má pravděpodobně dostatek lehkých zbraní k pokračován pozemních operací. Mě osobně pořád chybí aktivní přístup arabských států a jejich aktivity vedené přímo ke Kaddáfímu - politické, možná i osobní, které by mu umožnily buď v klidu odejít, nebo zastavit bojové akce. Kdyby i to selhalo, pak by mohla Liga arabských států oužít i legitivní síly, což by Rada OSN určitě podpořila.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
rene
TEN KADÁFÍ je opravdu takhle utlačuje?: Libye v číslech a faktech: HDP na obyvatele...$ 14.192, měsíční podpora v nezaměstnanosti $ 730, měsíční plat zdravotní sestry $ 1.000, příspěvek při narození dítěte $ 7.000, měsíční podpora nesamostatně výdělečně činných (závislých) osob $ 1.000, nevratná dotace státu na pořízení bytu pro novomanžele $ 64.000, nevratný příspěvek na provozování živnosti $ 20.000, cena benzínu $ 0,14/ litr. Zdarma: zdravotní péče a část léků, školní vzdělávání. Vzdělávání a stáže v zahraničí: placeny státem. Nájemné: neexistuje. Platby za energie v domácnosti: neúčtují se. Automobil: zpravidla z 50% dotuje stát. Úvěry bez úroků. Systém obchodů pro mladé rodiny (ne-bohaté) za dotované ceny výrobků. Alkohol-nežádoucí, není.
Libye má hodně velké bohatství v surovinách. To ale přece neznamená že je vše v pořádku. K lidem se skutečně dostává část bohoto bohatství, ale nelze jim upírat právo na to, aby si rozhodovali o svých životech, politických představitelích a způsobu řízení státu. Na druhé straně musím přiznat, že nevím, zda poměrně nečitelné vedení povstalců bude schopno naplnit přání národa na takové změny, dokonce si ani nejsem jist, zda povstalci mají takové vize, které by k těmto změnám vedly.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
LSD
Rezoluce OSN měla ochránit civilní obyvatelstvo. To je chvályhodné. Civilní obyvatelstvo jistě radostně přivítá zničení veškeré infrastruktury a nástup islamistů k moci. Ovšem mnohem víc mi připadají ohroženi civilisté v Bahrajnu a Jemenu. Tam se zcela nepokrytě střílí do pokojných demonstrací. Podpořil byste humanitární bombardování Bahrajnu, abychom ochránili civilní obyvatelstvo?
Účinné je útočit na regulérní vojska, nebo jasně vymezené cíle. Zkušenosti ukazují, že bombardování v Iráku (ochrana Kurdů) Bosně a Hercegovině nevedly ke kýženému výsledku. Je to krajní řešení. V Bahrajnu ani Jemenu nebylo použito letectvo v takovém rozsahu jako v Libyi. Tedy podobné řešení jako v Libyi bych v obou státech považoval ze neadekvátní.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
František K.
Ještě jedna otázka, četl jsem rozhovor s jedním z českých pilotů stíhaček L159. Ten tvrdil, že nasazení našich letců je pouze politické rozhodnutí a že jsou na tyto akce cvičeni. Je to tedy pravda? Neměli bychom se tedy připojit i letecky? Děkuji.
nevím, zda bychom se měli přímo zapojit do operací, ale i já si myslím, že při určitých omezeních by nebyl problém L 159 použít. Samozřejmě, že je to otázka doletu, datového spojení, množství nesené munice atd.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Petr
Severní Korea, Kuba, Čína, desítky afrických zemí - všude jsou lidská práva pošlapávána daleko daleko krutějším způsobem, než v umírněné Libyi. Tam po člověku z veleslavné NATO neštěkne ani pes. Holt tam se Haliburton při ropných obchodech nenapakuje že? Jak se cítíte jako figurka v další ropné válce?
Priti některým státům je použito jiných prostředků. Dokonce i proti Libyi bylo v minulosti použito embarga. Bohužel použití hrubé síly je nepřijatelné. O operaci rozhodla Rada OSN, ne NATO a NATO se této operace zatím neúčastní. Zda se bude zapojovat, to bude teprve rozhodnuto. Haliburton je americká firma, ale USA zjevně nemají zájem se na operaci podílet a ze zákulisí je jasné, že nebyly motorem tohoto rozhodnutí. Možná i z důvodů, které jsem již dříve uvedl.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Marco
Dobry Den, myslite si ze za celou operaci je jiny zajem nez pomoc lidem? Napriklad ze Francie dluzi nemale castky Libiy a take Kadafi je pro ne nepohodlny svedek financovani politickych kampani a podobne?
Jsem zastáncem mezinárodní politiky založené na definování národních zájmů. Možná že se to někomu nemusí líbit, ale jenom ochrana lidských práv asi za touto operací není - viz moje vyjádření na počátku.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
LSD
Pokud tedy nechráníme civilní obyvatelstvo v Bahrajnu, znamená to tedy, že se řídíme výrokem jednoho amerického politika, který se o situaci v jižní Americe vyjádřil takto. Víme, že je to zkurvysyn, ale je to náš zkrurvysyn?
Do této diskuse nepatří tak silná slova!
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Radovan
Dobrý den pane generále, proč podle Vašeho názoru OSN tak dlouho vyčkávalo s rozhodnutím o bezletové zoně? Není už teď pozdě? děkuji Vám, Radovan
Nevím proč tak dlouho OSN čekala. Je jasné, že samotné vynucení bezletové zóny není finálním řešením. Osobně si myslím, že trvalo skutečně moc dlouho než se OSN rozhodla. V době jejího váhání se podařilo Kaddáfímu konzolidovat zbytky armády a bohužel i s využitím nejtěžší techniky včetně letadel zatlačit povstalce zpět. To by mohlo mít fatální následky. Výrazně se podepsla i nejednotnost arabských států.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Jiri Popelka
Pěkný den přeji,předem chci říci že jsem pacifista. Nejprve by mne zajímalo,jak si kdokoli-kterýkoli stát či mocnost může dovolit se vměšovat do záležitosti druhých . Jak si NATO muže dovolit,nebo jeho členové,nebo kdokoli,tak lehkovážně zahrávat se životy lidí na cizím území??? Obzvláště NATO,to je přeci na obranu svých členů!!! a tím Libie není. V tomhle souhlasím ,že je to tak trochu genocida a VYUŽITÍ SITUACE A NÁSILNÉ VTRHNUTÍ DO ZEMĚ ZA ÚČELEM ZÍSKÁNÍ PROFITU ,nic jiného není. Profit=např:ROPA ale i dalsi.Viz-Iráq atd.-myslím že nemusím dál jmenovat. Znám stovky lidí kteří se k tomu staví podobně. Ti na opačné straně názoru jsou většinou ti co z toho mají profit. A to je hodně nízké nemyslíte?? Jak by se nám asi líbilo, kdyby byla u nás revoluce ,občanské nepokoje či převrat a přiletěly bombardéry a celé to tu bombardovaly?Moje otázka je jak se k tomu staví ČR, a jak Vy? Jsme také takoví agresoři? Proč nevniká nikde referendum? vždyť staty NATO,EU i USA žijí v údajné demokracii!!! Nebo v diktatuře??? Děkuji moc za odpovedi Jiří Popelka
Stanovisko ČR je jasně řečeno ústy Ministra zhraničních věcí. Myslím, že mluví zcela jasně a srozumitelně. Svoje názory jsem několikrát prezentoval. Operace mohla být provedena jen podle mandátu OSN a bylo na všech státech, zda se k ní připojí. V současné době si ovšem myslím, že je již na hranici tohoto mandátu, pokud se provádí útoky na pozemní jednotky, týlové kolony, Kaddáfího komplex v Tripolisu atd. Musím Vás ovšem upozornit, že NATO nevede operaci, i když se účastní některé státy, které jsou členy NATO a na drhou stranu jsou státy NATO, které jsou proti této operaci (Německo, Turecko..)
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Jaroslav Kejnovský
Je zahájení akce Francií a né USA úmyslnou z důvodů reakcí muslimských států na přítomnost USA v konfliktu? Defakto se jedná o politický krok nebo o strategický postup pro umírnění názorů muslimských zemí aby udržely svůj postoj vůči Libyii? Děkuji za odpověď.
Mám dojem, že USA se snaží řešit konflikty, které byly zahájeny již dříve. Mají svá vojska zančně vyčerpaná a mimo to nesou v jiných (Afgh.) regionech i značnou ekonomickou tíhu. Mimo to máte určitě pravdu, že USA se nechtějí stát četníkem států tohoto regionu - včetně Středního Východu. Zatím jsme se vůbec nezmínili i problému Izrael/Palestina, jaké bude nově role Egypta atd. Situace v Libyi více pálí evropské státy ve Středomoří.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
mlcochjan
pane generale, ukazuje se ze NATO se stava nepruznou a pouhym debatnim klubem, stejne tak evropska politika souhlasite?
Samozřejmě, že NATO se zvyšujícím se počtem členů obtížněji hledá řešení, která jsou konfliktní - jsko je právě toto. To ale také ukazuje, že NATO jako organizace nevidí svoji roli a přenechává ji státům, jejichž zájmy jsou zásadní pro dořešení toho co se odehrává v Libyi, ale nejenom tam. Asi významný je postoj Turecka, což by byla diskuse na další hodinu.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
josef
pane generále, moc nerozumím politice NATO resp. USA k Evropě.Po skandálním uznání Kosova je Bosna plně pod vlivem Saudů a etabloval se tam wahabitský islam.dokonce jsou tam výcvikové tábory Al kajdy.V Afghanistánu bojujeme proti Al Kajdě fina cované Saudy.Najednou je Saudská arabie spojencem proti Kadafimu.Nehrozí tady vznik muslimského kalifátu a nastolení režimu ještě nebezpečnějšího Evropě než poslední roky Kadáfiho režimu? budete bombardovat Saudskou Arabii,Bahrajn a Katar kvůli nízké úrovni lidských práv?
Myslím, že to tak jednoduché není, ale pozornost stavu v Bosně a Hercegovině bychom měli věnovat velkou pozornost, stejně jako Kosovu.
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Macháček
Dobrý den. Existuje jasná obecně přijímaná definice bezletové zóny? Lze považovat operace proti pozemním cílům za součást diktátu tzv. "bezletové zóny"? Logicky podle názvu bych očekával zamezení používání leteckých prostředků Libye. Týká se to též "povstalců"? Jak tedy do této rezoluce zapadají současné operace?
Definice je samozřejmě pokaždé trochu jiná, ale v zásadě má základní pravidla jasná. Je ovšem otázka, jak se definuje mandát daný OSN a jak se později prosazuje. V spoučasné době si myslím, že je používání leteckých úderů na hranici. Vzhledem k vyčerpání času na rozhovor je to poslední odpověď. Děkuji za položené otázky a přeji Vám všem pěkný den. arm.gen.Ing. Jiří Šedivý ( v zál.)
Jiří Šedivý (arm.gen. v zál.)
Michal
Byla zde zmiňována nová rezoluce OSN. Bylo by podle Vás řešením, pokud by tato rezoluce požádala státy vedoucí válku proti Libyi o vyklizení pole, a současně pověřila státy které se bombardování nad rámec rezoluce neúčastnily, například Rusko, Čínu, ale třeba i ČR nebo sousední arabské země, aby se ujaly role "modrých baretů"?