Druhé menšinové vládě šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se podařilo získat důvěru Poslanecké sněmovny. Koalice ANO a sociální demokracie, která má dohromady 93 poslanců, získala také hlasy KSČM. Pro důvěru vlády hlasovalo 105 ze 196 přítomných poslanců. Na schůzi chyběl mimo jiné poslanec za ČSSD Milan Chovanec, ale také komunista Zdeněk Ondráček. Poprvé od roku 1989 bude Česku vládnout kabinet s podporou komunistů. 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
08:35
On-line reportáž začíná

Važení čtenáři, po celý den pro vás budeme sledovat dění kolem vlády hnutí ANO a sociální demokracie s podporou komunistů. Schůze Poslanecké sněmovny k hlasování o důvěře druhé vládě Andreje Babiše bude zahájena v 9:00.

08:41
Honzejk: Nastupuje vláda hodnotové relativizace

Druhá menšinová vláda Andreje Babiše ve středu s největší pravděpodobností získá důvěru sněmovny. Hned v několika ohledech to bude historický moment, píše v komentáři Petr Honzejk.

Především: samostatné Česko bude mít první kabinet stojící na aktivní podpoře nereformovaných komunistů. Tím definitivně padne poslední velké tabu polistopadové politiky.

Poprvé také nastoupí do funkce vláda v nekompletním složení. Chybí v ní hned dva plnohodnotní ministři − zahraničí a spravedlnosti.

A poprvé se premiérem s důvěrou sněmovny stane člověk, který je evidovaným agentem StB. A který má navíc na krku trestní stíhání.

08:48
Nový ministr spravedlnosti je Jan Kněžínek

Andrej Babiš uvedl do funkce nového ministra spravedlnosti. Stal se jím Jan Kněžínek. U slavnostního aktu asistovala i Taťána Malá.

08:51
KDU-ČSL bude hlasovat proti důvěře vládě
08:54
Proč si TOP 09 nepřeje vládu hnutí ANO a ČSSD?
08:58
Hnutí ANO bude chybět poslanec Mašek

Z řad koalice ANO a ČSSD bude na dnešním jednání sněmovny o vyslovení důvěry menšinové vládě zcela jistě chybět poslanec ANO Jiří Mašek. Omluvil se z celého tohoto týdne předpokládaného jednání dolní komory, tedy od pondělí do pátku, a to z rodinných důvodů.

Mašek je podle informací z klubu nejsilnějšího sněmovního uskupení v Austrálii. Pobyt si prý kupoval zhruba před rokem, kdy ještě ani nevěděl, že se stane poslancem.

09:00
Schůze sněmovny bude zahájena v 9:20

Jednání Poslanecké sněmovny k hlasování o důvěře vládě šéfa hnutí ANO Andreje Babiše začne v 9:20. Původně bylo zahájení schůze naplánováno na 9:00.

09:08
Jak si komunisté prošlapávali cestu k moci?

Časová osa: Poprvé od roku 1989 bude mít Česko vládu, která bude závislá na podpoře komunistů. Pro KSČM to znamená důležitý milník.

Po sametové revoluci se komunisté odmítli úplně zříci své totalitní ideologie a ocitli se kvůli tomu v izolaci.

Ostatní strany s nimi většinou nechtěly otevřeně spolupracovat, především na celostátní úrovni. Komunistům se ale dařilo postupně prolamovat bariéry.

Ačkoli z loňských voleb vyšla strana silně oslabená, výsledné rozložení politických sil z ní učinilo vítaného partnera pro premiéra Andreje Babiše.

09:13
"Komunistické koblihy" pro poslance, kteří podpoří vládu

Odpůrkyně vlády premiéra Andreje Babiše rozdávaly u Poslanecké sněmovny koblihy s komunistickým symbolem těm poslancům, kteří budou hlasovat pro vyslovení důvěry vládě, trikolory pak těm, kdo budou hlasovat opačně.

Odpůrkyně vlády premiéra Andreje Babiše rozdávaly 11. července 2018 u Poslanecké sněmovny v Praze koblihy pro poslance, kteří budou hlasovat pro vyslovení důvěry.

09:22
Schůze začala

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) zahájil jednání.

09:24
Chovanec se jednání neúčastní

Z jednání sněmovny se z osobních důvodů omluvil bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

09:25
Vláda se mohla rozpadnout ještě před ziskem důvěry

Nechybělo mnoho a koalice hnutí ANO a ČSSD se mohla rozpadnout ještě před středečním hlasováním o důvěře druhému kabinetu premiéra Andreje Babiše. Vládní krize by se tak protáhla o další týdny či měsíce. Důvodem bylo původní rozhodnutí Babiše vést resort spravedlnosti, což rozzlobilo část poslaneckého klubu sociální demokracie. Někteří její zákonodárci byli dokonce podle informací HN připraveni pro kabinet nezvednout ruku.

09:27
Zeman dorazil do sněmovny

Prezident Miloš Zeman už dorazil do Poslanecké sněmovny. Za několik minut by měl se svým projevem vystoupit před zákonodárci.

"O programovém prohlášení vlády," odpověděl Zeman na otázku, o čem jeho projev bude.

09:32
Zeman zahajuje svůj projev

Prezident Miloš Zeman dorazil k řečnickému pultíku.

09:33
K projevu mě vyzvaly koaliční strany

Zeman byl podle svých slov k projevu vyzván zástupci hnutí ANO, ČSSD a KSČM. 

09:36
Zeman: Je mou povinností vládu podpořit

"Je povinností každého prezidenta, aby podpořil vládu, již předtím jmenoval," začal svůj projev před poslanci Zeman.

Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně.

09:40
Zeman: Vítám investiční program

"Vítám investiční program," přešel Zeman k první části svého projevu, v němž se věnuje programovému prohlášení vlády. "Dal bych na první místo ochranu kulturních památek, které se nám někdy rozpadají pod rukama, ale to je subjektivní preference," dodal. "Páteř investičních programů vidím ve dvou oblastech - v oblasti infrastruktury a v oblasti energetiky," prohlásil Zeman.

Zeman také znovu vychválil kanál Dunaj-Odra-Labe. "Tato stavba projektovaná na patnáct let se snad konečně zrealizuje," řekl Zeman.

09:50
Zeman: Kde na to vezmeme peníze?

"Není tam jasná odpověď na otázku, kde na to vezmeme peníze," zahájil Zeman druhou část projevu, ve kterém programové prohlášení vlády podrobuje kritice. 

"Jsou obrovské zdroje v šetření, úsporách, v boji proti plýtvání, tato ekonomika a tato společnost je nesmírně plýtvavá," nastínil Zeman, odkud by se na investice mohly uvolnit finanční zdroje. "48 miliard ročně vyhazujeme na podporu obnovitelných zdrojů," uvedl prezident.

Dále by se podle něj mělo šetřit na výdajích za státní úředníky.

09:52
Nemám nic proti obnovitelným zdrojům, pokud nejsou dotovány, řekl Zeman

"Naše milovaná Evropská unie se rozhodla zvyšovat podíl obnovitelným zdrojům. Nemám nic proti obnovitelným zdrojům, pokud nejsou dotovány, dokonce neúměrně dotovány. A to právě obnovitelné zdroje, zejména zdroje solární, jsou," kritizoval Zeman.

09:54
Glosa redaktora HN
09:55
Ze sálu odešli poslanci TOP 09
09:59
Zemanův projev skončil, nastupuje Babiš

Miloš Zeman odešel od řečnického pultu, kde ho nahradil premiér Andrej Babiš.

10:00
Chovanec: Vládu nepodpořím kvůli svému svědomí

Milan Chovanec řekl, že vládu v hlasování o důvěře nepodpoří kvůli svému svědomí. Vadí mu podpora KSČM, kritizuje podmínky vyjednané ČSSD s ANO.

10:04
Babiš požádal sněmovnu o důvěru

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš právě požádal sněmovnu o důvěru. Poslance nyní seznamuje s vládním programem. Mezi programové priority podle Babiše patří důchodová refroma, digitální Česko nebo boj za české zájmy v EU.

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

10:05
Postřeh ze sněmovny

Během projevu prezidenta všichni členové vlády poslouchali s výjimkou jednoho - šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka. Ten posílal sms jako o život... Není divu - vypadá to, že dva jeho poslanci nechtějí zvednout pro vládu ruku. Přemluví je přes mobilní telefon?

10:07
Vondráček k Zemanovi: Žádný šrapnel
10:09
Předseda STAN Gazdík: Marně pátrám, jak Zeman podpořil vládu
10:15
Prohlášení Milana Chovance

Včera jsem oznámil poslaneckému klubu ČSSD, že nemohu podpořit dnešní hlasování o důvěře nové vládě České republiky. Důvodem je poslanecký slib, v němž jsem slíbil, že budu svůj mandát vykonávat "podle svého nejlepšího vědomí a svědomí". Svědomí je ryze individuální záležitosti a nelze jej podřídit kolektivnímu rozhodnutí. Je v zásadním konfliktu s mým svědomím, abych dnes umožnil vznik této vlády, kde sociální demokraté mají hrát nedůstojnou roli fíkového listu. Poslední měsíce jsem převážně mlčel a nechával novému vedení sociální demokracie prostor a čas. Bohužel, výsledky se nedostavily. Couvli jsme ze všech svých zásadních prohlášení. Zisk ministerstva vnitra nemohu, i jako bývalý ministr vnitra, považovat za úspěch, za nějž je (jako jediný!) dnes vydáván. Vládu nakonec netvoří ani těch pět sociálních demokratů, o nichž se hlasovalo ve stranickém referendu! A to se navrch tváříme, že jsme v obsazování vládních postů suverénní a že nám do toho nikdo nemluví.

A stejně alibisticky děláme, že nevidíme, když hnutí ANO podepisuje toleranční patent s komunisty. Bohumínské usnesení totiž dosud nikdo nezrušil. Nesouhlasím s argumentem, že ČSSD vstupem do problematické vlády zabrání nástupu ještě horších sil. Nikde nevidím dojednané mechanismy, jak tomu lze opravdu reálně zabránit. Mám obavu, že budeme jen směšnou chytrou horákyní české politiky, jež obutá-neobutá a oblečená-neoblečená kráčí do strašidelného zámku, kde na ni žádný ženich nečeká. V tomto názoru nejsem osamocen. Stejně smýšlí i sociální demokraté v Plzeňském kraji, kteří mne zvolili za lídra kandidátky do Poslanecké sněmovny. Proto v referendu tuto vládu odmítli, a proto mne vyzvali, ať ji nepodpořím. Můj dědeček byl po roce 1948 v podobné situaci. Jako sociálnědemokratický poslanec nesouhlasil s vynuceným sloučením s komunisty. Byl vystaven řadě postihů, ale zachoval si v této věci čistý štít. Moje rozhodnutí je hluboce osobní a rozumím tomu, že se s ním nemusí ztotožnit nikdo jiný z našeho poslaneckého klubu. Nesleduji tím žádnou skrytou politickou strategii. Jsem připraven na všechny důsledky, jež to může vůči mé osobě z různých směrů vyvolat. Přesto, a právě proto, nebudu pro tuto vládu dnes hlasovat.

10:21
ČSSD chybí dva poslanci

Na hlasování o důvěře vládě chybí dva poslanci ČSSD. Exministr vnitra Milan Chovanec se omluvil a pro vládu ruku nezvedne kvůli svědomí. Roman Sklenák má kvůli zdravotním důvodům dorazit až v poledne.

 

10:30
Babiš: Zvýšit platy by se měly hlavně ve školství a kultuře

"Potřebujeme navyšovat tam, kde jsou nejnižší platy," zdůraznil Babiš s tím, že se jedná zejména o školství nebo kulturu. Zároveň odmítl plošné navyšování platů, které podle něj nevyřeší situaci podfinancovaných pozic.

10:34
Ekonomický expert ODS Skopeček se ztotožnil se Zemanem, vládu ale nepodpoří
10:37
Jan Hamáček v několika rolích

Ministr vnitra, ministr zahraničí, vicepremiér a ještě šéf ČSSD, to vše je teď Jan Hamáček. Během léta by měl zvládnout řídit dva důležité resorty najednou a ještě uklidnit situaci ve své straně, která si není jistá, jestli si chce, nebo nechce stát za tím, že by měl být Miroslav Poche jmenován ministrem zahraničí.

10:39
Babiš: Členství v EU nemá alternativu

"Naše členství v Evropské unii nemá alternativu," představil Andrej Babiš zahraniční program své nové vlády. "My budeme v Evropské unii aktivní, proto jsme také spěchali na první evropský summit 14. prosince," připomněl Babiš svůj první menšinový kabinet.

10:45
Valachová (ČSSD): Zlobí mě komentáře, které postrkují sociální demokracii do role užitečných idiotů
10:49
První porušení koaliční smlouvy

Vláda ještě nezískala důvěru a zástupci ANO i ČSSD již porušili koaliční smlouvu. Podle ní měly obě strany zajistit, že na hlasování o důvěře dorazí všichni jejich poslanci.

P201807110303501

10:51
NATO je pro Česko důležité, myslí si Babiš

Babiš zdůraznil důležitost obrany a NATO. "Slibujeme, že budeme navyšovat naše výdaje na obranu, jak jsme se zavázali. Myslím, že to děláme," dodal.

10:58
U sněmovny se bude demonstrovat

Aktivisté ze skupiny AUVA na dnešní odpoledne svolávají proti vládě demonstraci. Dav by se měl sejít vedle budovy Poslanecké sněmovny, kde bude kabinet žádat o důvěru. "Celá demonstrace bude živelná a velmi hlasitá, berte s sebou píšťalky a jiné hlasité nástroje," uvádí AUVA na Facebooku. 

11:03
Hanzel nahradil Hamáčka ve vedení sněmovny

Jana Hamáčka, který se stal vicepremiérem, ve vedení Poslanecké sněmovny nahradil poslanec Tomáš Hanzel (ČSSD). Hanzela na post místopředsedy sněmovny volilo 100 poslanců ze 174 hlasujících, ve včerejším tajném hlasování neměl protikandidáta. Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. 

Prvním místopředsedou je nyní Vojtěch Filip (KSČM).

11:08
Babiš: Jsme připraveni navyšovat prostředky na obranu

Podle Babiše Česká republika směřuje k naplňování závazku NATO, podle něhož by členské země měly na armádu vydávat dvě procenta svého HDP. "Jsme připraveni navyšovat prostředky. Samozřejmě jsme se zavázali ke dvěma procentům, ale myslím, že je důležité mít vizi a říct 'ano, my to chceme dosáhnout a kdy'. Naše HDP roste, trendově jsme na tom dobře," uvedl premiér.

11:08
Hamáčka Chovanec zklamal, ostatní členové ČSSD jeho krok chápou

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka osobně zklamalo, že jeho předchůdce v pozici lídra strany Milan Chovanec při hlasování sněmovny nebude respektovat výsledky vnitrostranického referenda ČSSD a nepodpoří vládu. Referendum by podle něj mělo být nadřazené osobním zájmům.

Další poslanci ČSSD označili Chovancovo rozhodnutí za legální či realitu. "Nepopírám, že mám podobné pohnutky. Nicméně si natolik vážím Honzy Hamáčka, že přes své hluboké přesvědčení pro vládu hlasovat budu," uvedl poslanec Ondřej Veselý, zvolený za Jihočeský kraj.

V Plzni se v pondělí sešel mimořádný krajský výkonný výbor ČSSD, který Chovancovi doporučil nepodpořit koaliční vládu. Oznámili to členové KVV Václav Votava a Zdeněk Honz.

11:10
Komentář Petra Honzejka
11:13
Po Babišovi budou následovat desítky proslovů

Jednání sněmovny se protáhne. Po skončení projevu Andreje Babiše je na programu celá řada dalších proslovů. K řečnickému pultu půjde například exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebo Václav Klaus mladší (ODS).

11:14
Zeman: Můj projev byl samozřejmě výborný

Prezident Miloš Zeman při odchodu z Poslanecké sněmovny ironicky vychválil svůj projev slovy "můj projev byl samozřejmě výborný".

"Já si někdy dovedu představit člověka, který je poněkud zatrpklý díky tomu, že se mu nepodařilo ve svobodných a tajných volbách uspět, ale každý z nás, který dělá politiku, tohle občas zažije," odpověděl Zeman na otázku redaktora HN, který jej žádal o komentář k dnešní nepřítomnosti exministra vnitra Milana Chovance.  

11:17
Prezident opustil jednání sněmovny
11:27
Pirát Ferjenčík kritizuje Babišovy sliby

"Musíme podpořit sport," řekl Babiš a zdůraznil, že byl vytvořen vládní zmocněnec pro sport, kterým je Milan Hnilička.

11:33
Kolektivní sporty přestaly být místem úspěchu, řekl Babiš

"Kolektivní sporty přestaly být místem úspěchu, hrdosti a národní radosti. Hokej jsme nevyhráli myslím od roku 2007 a na olympiádách v míčových sportech taky nic moc," uvedl Andrej Babiš. Situaci chce změnit.

11:36
Dolejš z KSČM kritizuje délku projevu, trval více než hodinu a půl
11:36
Babiš: Možná by se měla vytvořit státní rezerva půdy

"Udělali jsme chybu, když jsme cizincům dovolili kupovat půdu, v Maďarsku a Polsku to nedovolili," řekl Babiš s tím, že by se možná měla vytvořit státní rezerva půdy.

"Nenecháme se zavalit odpady a přestaneme je zahrabávat do země," představil premiér ekologický program vlády, v němž chce zefektivnit třídění odpadu a pokračovat ve výměnách kotlů. 

11:40
Přepis Zemanova proslovu

Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, milé kolegyně, poslankyně, vážení kolegové poslanci, dámy a pánové. Asi před měsícem jsem byl požádán předsedy hnutí ANO, České strany sociálnědemokratické a Komunistické strany Čech a Moravy o vystoupení v Poslanecké sněmovně na podporu této vlády. Rád jsem tomuto požadavku vyhověl, protože je koneckonců povinností každého prezidenta, aby podpořil vládu, kterou předtím jmenoval. Chtěl bych blahopřát všem třem jmenovaným předsedům politických stran, jakož i jejich týmům, za - jak věřím - úspěšné dovršení velmi složitých jednání. A chtěl bych jako rozený optimista vyjádřit naději, že dnes sněmovna této vládě vysloví důvěru. Nechci se zabývat peripetiemi, které se vázaly na jednání o vládě, a už vůbec ne personálními otázkami, které jsou často medializovány, protože je to jediné téma, jež novináři dokážou pochopit. V každém případě bych se chtěl zabývat programovým prohlášením vlády, neboť ministři přicházejí a odcházejí, jak jsme se mohli přesvědčit i u ministerstva spravedlnosti. Ale programové prohlášení by mělo zůstat a mělo by být jakýmsi fundamentem dlouhodobé činnosti naší vlády. Moji spolupracovníci mně říkali, že nemám hovořit déle než tři hodiny, protože mě na letišti čeká letadlo, které mě odveze do Bruselu na summit NATO. Pokusím se tedy být co nejstručnější a omezím se na pouze dvě trochu obšírnější poznámky o tomto programovém prohlášení. Z nichž jedna bude pochvalná a druhá, jak je u mě obvyklé, pro změnu kritická.

Pokud jde o tu pochvalnou poznámku, velice si vážím toho, že v programovém prohlášení je obsažena myšlenka dlouhodobého, tedy desetiletého investičního programu. Ať už na úrovni měst a obcí, krajů, nebo celé republiky. Ve svých předchozích vystoupeních i před touto sněmovnou jsem vždy horlil proti přehnaným spotřebním výdajům a zdůrazňoval jsem, že jsou to investice, které vytvářejí naši budoucnost. Dovolte mě, abych citoval Aljošu z Bratrů Karamazových: Byla by veliká idea dát lidem chleba. Ano idea veliká, ale ne největší. Člověk se nají a hned zapomene a řekne si, co bude dál. A to, co bude dál, jsou investice díla, která máme předat budoucím generacím stejně tak, jako nám naši předkové předali líbeznou kulturní krajinu, kterou někdy ničíme. Takže vítám tento investiční program. Kdybych měl mluvit o svých subjektivních preferencích, pak bych dal na první místo ochranu kulturních památek, které se nám někdy rozpadají pod rukama, jak dokazují publikace Státního ústavu památkové péče. Přitom za poslední desetiletí jsme s několika málo výjimkami nedokázali naše města oživit jedinou moderní architekturou. Vzpomeňme na Kaplického knihovnu na Letné a další, tak alespoň zachraňme to, co tady zůstalo z minulosti. Ale to je subjektivní preference.

Objektivně z hlediska České republiky vidím největší část, jakousi páteř investičních programů, ve dvou oblastech. V oblasti infrastruktury a v oblasti energetiky. A když si přečtu vládní programové prohlášení, tak v oblasti infrastruktury je poněkud určitější než v té energetické oblasti, což pokládám za chybu. V tom vládním programovém prohlášení jsou samozřejmě i body na téma, komu přidáme a kolik přidáme, ale tím se opravdu nechci zabývat. Vzpomínám si na Davida Camerona, který říkal: parlamentní demokracie je skvělá, jenom kdyby pokaždé nebyly nějaké volby. Obávám se, že měl hlubokou pravdu, zejména když u nás jsou v poslední době volby každý rok. Pokud jde o výstavbu dopravní sítě, jsem rád, že pan ministr Ťok zpracoval velmi podrobný materiál, který obsahuje údaje o zahájení a doufejme i ukončení dopravních staveb, včetně rozpočtu.

Rád bych s radostí konstatoval, že nedávná studie proveditelnosti doporučila také můj oblíbený projekt kanál Dunaj - Odra - Labe. Milý přátelé, tento projekt podporoval již Karel IV., František Josef I. ho vtělil do vodocestného zákona z roku 1901 a Jan Antonín Baťa ho ve své knize Budujeme stát pro 40 milionů lidí označil za jeden ze tří nejdůležitějších projektů. Nu a já jsem tedy velice rád, že tato stavba projektovaná na 15 let se snad konečně zrealizuje a že já se dožiji jejího zahájení. Aspoň toho zahájení. Mimochodem samozřejmě očekávám, že se objeví i poznámky o megalomanských projektech. Znám lidi, nebudu jmenovat, pro něž každý projekt přesahující velikost kurníku je projektem megalomanským. Nu, tolik k dopravní infrastruktuře. A vím, že tento vodní koridor může, jak říkal minulý ministr zemědělství pan Milek, přivést vodu na suchem sužovanou jižní Moravu.

Daleko žalostnější je situace v oblasti energetiky. Zde máme sice jakousi údajnou koncepci energetiky, ale co ta koncepce říká? Že bychom se měli soustředit na jádro a uhlí. To je sice hezké, s tím souhlasím, ale to ještě není koncepce. Koncepce znamená, že podobně jako u dopravních staveb budou specifikovány konkrétní investiční aktivity, a to bohužel není. Dosud vůbec nevíme, jestli se budou stavět jenom Dukovany, nebo i Temelín. Dosud nemáme žádnou představu finančního rámce a diskutujeme o tom, jestli to má platit ČEZ, což si myslím, že je správná myšlenka, nebo že se na to má vzít jiný finanční systém. Kromě toho i v oblasti uhelné energetiky vůbec nevíme, co dělat a co nedělat. Příkladem jsou Elektrárna Počerady, kde nevíme jestli ji prodat, nebo jestli ji má ČEZ udržovat. A takových příkladů zmatené, nekoncepční práce v naší energetice bych našel desítky.

K tomu ještě přistupuje jedna nepříjemná věc. Naše milovaná Evropská unie se rozhodla zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů. Nemám nic proti obnovitelným zdrojům, pokud jsou zasazeny do tržně konformního prostředí. To znamená, pokud nejsou dotovány, dokonce neúměrně dotovány. A to právě obnovitelné zdroje, zejména zdroje solární, jsou. A Evropská unie má představu zvyšování podílu těchto zdrojů, i když u nás nemáme ani alpské řeky, ani severoněmecké pobřeží se silnými větry. Takže po úspěchu naší diplomacie v oblasti migračních kvót, očekávám další úspěch v souboji s podle mého názoru nesmyslně vysokým podílem dotovaných, zejména solárních zdrojů. Zde už bych jenom dodal, že každý ví, že solární zdroje jsou nestabilní kvůli počasí, takže musí být díky této volatilitě zálohovány, a přitom ta zálohovaná kapacita není pochopitelně zcela využívána. Je to prostě plýtvání našimi zdroji.

Myslím si, že tím jsem vyčerpal asi tak první polovinu svého projevu a nyní mně dovolte přejít k tomu, s čím v programovém prohlášení nesouhlasím, případně, co v něm vůbec není. Doufám, že se zvláštním zaujetím mě bude poslouchat vláda a kolegové, protože pochvala sice těší, ale kritika inspiruje. Není-liž pravda, výborně.

Tak tedy, co v tom není. Není tam jasná odpověď na otázku, kde na to vezmeme peníze. A to by tam samozřejmě býti mělo. Objevují se názory a já s nimi nesouhlasím, že takovým zdrojem by měl být deficitní rozpočet. To znamená, že těch 50 miliard deficitu bychom měli oproti původním úvahám ponechat a věnovat na investice. Je to hezký alibismus, ale politika je také o symbolech a gestech a pokud jsme se v minulosti zavázali, že budeme plynule snižovat rozpočtový deficit, neměli bychom ho zmrazovat, tedy uchovávat v této výši z těch alibistických důvodů, o nichž jsem mluvil. Podívejte se, jsem pro deficit v době krize. Nejsem pro deficit v době ekonomického růstu. A myslím si, že bychom měli směřovat minimálně k vyrovnanému rozpočtu, ne-li k rozpočtu přebytkovému. Pak ovšem při všem uznání práce, která se vykonala například ve výběru daní, vzniká otázka, kde na to vezmeme. A moje odpověď, kolegyně a kolegové, bude jasná a krutá. Jsou obrovské zdroje v šetření. V úsporách, v boji proti plýtvání. Tato ekonomika a tato společnost je nesmírně plýtvavá a toto plýtvání někdy přecházíme naprostou lhostejností.

Dovolte mi, abych uvedl v této druhé části alespoň několik málo konkrétních příkladů. Začnu tím největším. Čtyřicet osm miliard ročně vyhazujeme na podporu obnovitelných zdrojů. Je to samozřejmě chyba minulých vlád a minulých parlamentů a tehdejšího zeleného šílenství. Ale to nás nezbavuje odpovědnosti bojovat proti tomu. Jsem rád, že jsme se dohodli s panem premiérem a ředitelem ČEZu, že ČEZ, samozřejmě zadarmo, dá úřadu vlády k dispozici právnický tým, který bude hledat způsoby řešení tohoto problému. Ve vládním programovém prohlášení už je jeden způsob naznačen. To je tzv. překompenzování, ale patří sem i solární daň. Chtěl bych blahopřát ministerstvu financí, že už vyhrálo dvě arbitráže na toto téma. A chci věřit, že společně najdeme cesty, jak solární barony odstranit od zdrojů, za které se nezasloužili.

Další příklad, a teď si myslím, že rozčílím velmi mnoho lidí, jsou státní úředníci. Za mé vlády bylo státních úředníků 80.000. Dnes je jich 150.000, z toho 70.000 na centrální úrovni, 70.000 na úrovni městských úřadů a 10.000 na úrovni krajských úřadů. Za tyto údaje vděčím paní poslankyni Vildumetzové. Nu, co s tím? Že si tito lidé, aby ospravedlnili svoji existenci, vymýšlejí práci, která je často zbytečná, to je jedna věc. Že k tomu bezmocně přihlížíme, je věc druhá. Místo kritiky hledejme řešení a nesnažme se tento počet dále zvyšovat, tím méně těmto úředníkům přidávat peníze v jejich mzdách. Mimochodem, když mluvím o úřednících, je nám, doufám, všem jasné, že nemluvím o státních zaměstnancích obecně. To je dramatický rozdíl. Tady se ukázalo a zejména naši kolegové, kteří mají tak rádi myšlenku digitálního Česka, by to měli uvítat, že v oblasti bankovního sektoru už nastoupila robotizace. To není samozřejmě žádný humanoidní robot, to je algoritmus vložený do počítače, který umožňuje realizovat celou řadu dříve rutinních, běžných úkonů bankovního úředníka. Na západě od nás už propouštějí bankovní úředníky, u nás zatím jenom velmi okrajově. Proč se neinspirovat touto myšlenkou, nealgoritmizovat státní zprávu? A propuštění úředníci bezesporu najdou při nedostatku pracovních sil pohodlně zaměstnání v soukromém sektoru, čímž se odlehčí státnímu rozpočtu. Jenom chtít a mít trochu odvahu postavit se proti této, někdy až lobbistické skupině.

Nu a samozřejmě, že kromě tohoto zdroje úspor jsou i úspory, které jsem si vyžádal od pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Míly Kaly. Vřele vám doporučuji, abyste si je přečetli. Je to děsivé čtení. Ti, kteří mají tak rádi informační systémy, si tam mohou například v kapitole, která se jmenuje Kleště informačních systémů, přečíst, že předminulá ministryně práce a sociálních věcí zakoupila za jednu miliardu sto milionů korun tři počítačové systémy, z nichž ani jeden nefunguje a nejsou kompatibilní. Najděte někdo miliardu na chodníku, nepodaří se vám to. Tím jsem si potvrdil Zemanův zákon. Pokud někdo z vás ještě nezná Zemanův zákon, tak tento zákon zní: každý nový počítačový systém je dražší, pomalejší a poruchovější než systém předchozí. Zdravím naše Piráty. Ale samozřejmě vím, že je to nadsázka. A vím, že jsou i systémy, které fungují, například registr vozidel, že ano. Dobrá tedy.

Nu a pak máme ještě řadu dílčích příkladů. Díky laxnosti předminulého ministerstva zemědělství nám například hrozí, že budeme vracet evropské dotace za 7,5 miliardy korun. No chcete, abych v tomto smutném výčtu pokračoval? Našly by se desítky a desítky položek, charakterizujících plýtvání. Tuhle jsem přemýšlel, jestli se připravujeme na válku, protože jedině tak lze vysvětlit obrovský objem prostředků, který vkládáme do státních hmotných rezerv. Ale nebudu v těchto příkladech pokračovat. Pan premiér, když skládal slib premiéra, se zavázal, že bude bojovat proti plýtvání a chci věřit, že i ve svém expozé se tomuto tématu věnuje. Nicméně velmi rád bych viděl, aby jako doplněk programového prohlášení existoval ucelený materiál, který by rozhořčil některé lobbistické skupiny nutící nás předražovat jinak potřebné činnosti a někdy nepotřebné činnosti. To je druhá píseň. A jestliže se tento materiál objeví, přivítám ho se stejným nadšením, jako jsem přivítal investiční programy.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, když jsem jmenoval tuto vládu, použil jsem výrazu naše vláda a dva nebo tři novinářští filistři se rozčílili, proč mluvím o naší vládě. Odpověď je velice jednoduchá, jestliže Poslanecká sněmovna dnes vysloví důvěru vládě České republiky, bude to naše vláda. Vláda všech občanů našeho státu. A to bez ohledu na to z jakých parlamentních subjektů je složena. Všichni v této místnosti se snažíme pracovat pro Českou republiku, vzdor různým názorům. A já bych vám závěrem chtěl ze srdce popřát, aby se vám tato práce dařila a chtěl bych popřát České republice, aby byla úspěšným, klidným a bohatým státem. Děkuji vám za vaši pozornost.

11:41
K řečnickému pultu zamířil Hamáček

"Předstupujeme s pokorou," požádal Babiš sněmovnu o důvěru a odešel od řečnického pultíku. Nahradil jej předseda ČSSD Jan Hamáček.

11:46
Hamáček požádal o důvěru

"Budeme pracovat pro všechny občany, nehledě na jejich majetek nebo postavení. Proto vás žádám, abyste této vládě vyslovili důvěru," řekl Hamáček. Nyní přichází řečnit opozice.

11:49
Fiala: Všechno se upeklo už po volbách

"O důvěru přišla požádat vláda, jejíž programové prohlášení je všeobecné a nespolehlivé," řekl předseda ODS Petr Fiala. "Všechno podstatné se vlastně upeklo už bezprostředně po volbách," řekl Fiala a podle něj hnutí ANO jen předstíralo, že osm měsíců nemohlo sestavit vládu, což mu posloužilo k provedení personálních změn na důležitých státních postech.

"Absolutně neznáme podmínky, za kterých budou komunisté podporovat vládu," řekl Fiala. "Kam až bude sahat moc komunistů a jejich nominantů?" ptá se řečnicky.

Petr Fiala

11:57
Fiala: Vládu nepodpoříme

"Programové prohlášení vlády připomíná sběrné suroviny," řekl Fiala s tím, že v dokumentu chybí hlubší vize. "Budeme vás konfrontovat s programovou alternativou a vláda se může spolehnout, že jenom snít už nestačí," dodal.

"Nebudeme hlasovat pro důvěru vlády," uzavřel Fiala s tím, že vláda představuje politické nebezpečí.

12:01
Kalousek: Věřili byste osobě, která křivě přísahala na zdraví svých dětí?

"Vy byste věřili osobě, která křivě přísahala na zdraví svých dětí?" zahájil Miroslav Kalousek z TOP 09 svůj projev otázkou. "Přesto je řada z vás připravena vyslovit mu důvěru," uvedl směrem k poslancům.

Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně.

12:05
Kalousek: Jde o vládu bezprecedentního střetu zájmů

Podle Kalouska nemůže jeho strana podpořit vládu kvůli tomu, že by značně narostl vliv komunistů.

"Bude to vláda permanentního a zcela bezprecedentního střetu zájmů," uvedl Kalousek, proč pro důvěru vládě ruku nezvedne.

"Posledním zásadním důvodem je rozpočtová neodpovědnost této vlády," přidal Kalousek důvod, proč bude hlasovat proti.

12:23
Bělobrádek: Bez EU by to bylo ještě horší

"Já jsem přesvědčen, že to, že tady máme tuto vládu, je i z určitého hlediska výsledek Evropské unie, protože bez ní by to bylo ještě horší. Jsem přesvědčen, že hnutí ANO by bylo schopno vládnout i za podpory SPD a jedině tlak ze zemí a představitelů Evropské unie nakonec po odmítnutí první dohody sociální demokracií vedl k tomu, že se po tomto tlaku nakonec hnutí ANO vrátilo k sociální demokracii a s SPD tuto koalici nebo vládu opřenou o jejich hlasy zrušilo. Takže buďme za to rádi, na druhou stranu je to z deště pod okap," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

12:30
Filip: Vláda dělá alespoň krok ke změně

Slova se ujal předseda komunistů Vojtěch Filip. "Tato vláda svým programovým prohlášením dělá alespoň krok ke změně, který je tady nanejvýš potřebný a který si vynutili voliči ve volbách v loňském roce," řekl.

Vojtěch Filip

12:40
Okamura: Nepodpoříme vznik nesourodého vládního slepence

Slova se ujal předseda SPD Tomio Okamura. Svůj proslov zahájil kritikou vládní koalice, kterou nazval slepencem. Opět zdůraznil boj s migrací a ČSSD označil jako jasně "probruselskou" a "promigrační" stranu. Program je podle Okamury v rozporu s dlouhodobým programem SPD. "Této vládě chybí vize, jak přidat peníze slušným občanům, jak zvýšit bezpečnost a spravedlnost."

12:49
Okamura: Nebudeme politikařit a dělat obstrukce

"Nebudeme politikařit a dělat obstrukce jako jiné strany," zakončil svůj projev Okamura.

12:52
Farský: Chceme podpořit vládu, která bude řešit vnitřní problémy a zastupovat naši zemi navenek

Před sněmovnu předstoupil se svým projevem předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský. Po vykreslení vlády, kterou by si STAN přálo podpořit, však uvedl, že taková Babišova vláda podle něj rozhodně není. "Taková vládá před námi s žádostí o důvěru dnes nepřichází."

Stejně jako další sněmovní uskupení ani STAN vládu nepodpoří.

12:58
Rozhovor redaktora HN s předsedou sněmovny Vondráčkem
13:00
Schůze bude pokračovat od 14:30

Schůze sněmovny byla přerušena. Jednání bude pokračovat ve 14:30. 

13:07
Šlechtová nechce říct, jestli vládu podpoří

"Paní poslankyně, podpoříte vládu?" zeptal se redaktor HN Radek Bartoníček exministryně obrany a poslankyně za ANO Karly Šlechtové. "Já vám na to neodpovím," řekla Šlechtová.

13:25
KDU-ČSL si nepřeje vládu podporovanou komunisty

Křesťanští demokraté si do Poslanecké sněmovny přinesli transparent.

Poslanci se scházeli 11. července 2018 v Praze na schůzi svolané k vyslovení důvěry menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD. Na snímku jsou poslanci KDU-ČSL před zahájením schůze.

13:37
Plzeňský hejtman Bernard nereaguje na dotazy HN ohledně Chovance

Plzeňský hejtman Josef Bernard odmítl odpovědět na dotazy HN ohledně jeho včerejší výzvy Milanu Chovancovi, aby menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD nepodpořil. Chovanec výzvu uposlechl, předseda sociální demokracie Jan Hamáček v reakci na to řekl, že je z tohoto postupu zklamaný.

13:52
Rozhovor redaktora HN s bývalou ministryní školství Valachovou
14:25
Zbylí poslanci ČSSD vládu podpoří

V pauze jednání sněmovny se poslanci ČSSD sešli na jednání klubu. Podle mluvčího strany Petra Vurbse všichni potvrdili, že budou hlasovat pro vyslovení důvěry vládě. K Chovancovi se tak údajně nikdo nepřipojí.

14:31
Schůze pokračuje

Schůze Poslanecké sněmovny znovu pokračuje.

14:37
Zahraniční politika se dělá v Berlíně a Bruselu, tvrdí Radim Fiala

Jako první po přestávce se ujímá slova s přednostním právem předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Zahraniční politika se podle něj dělá v Berlíně a Bruselu, takže žádný ministr zahraniční není ani potřeba. Radim Fiala tak reaguje na to, že Jan Hamáček bude řídit resort vnitra a zahraničí kvůli sporu kolem Miroslava Pocheho.

14:37
Fiala: Vláda bude vládnout co nejdéle, bez ohledu na zájmy občanů

Radim Fiala z SPD si myslí, že nová vláda bude vládnout co nejdéle, bez ohledu na zájmy občanů. Zároveň uvedl, že SPD bude vládě opozicí, která bude ctít ústavní zákonitosti.

14:38
Petr Fiala: Babišův program připomíná sběrné suroviny, nevíme, jaké funkce dostanou komunisti

"Vláda má fádní program, aktivně se opírá o komunisty, nevyužívá ekonomický růst. Že si vůbec Babiš dovolí předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru vládě, ve které chybí ministr zahraničí?" říká předseda ODS Petr Fiala.

 

14:41
Piráti vládu nepodpoří, říká Ivan Bartoš

"Piráti nepodpoří tuto nově vznikající vládu," řekl Ivan Bartoš a zdůraznil, že piráti odmítli jednání o vládní účasti nejen kvůli trestně stíhanému premiérovi.

14:43
KDU-ČSL děkuje lidem demonstrujícím proti vyslovení důvěry vládě
14:49
Podíl komunistů na vládě si nevyčítám, to má na triku Babiš, říká Bartoš

Babiš lpěl na funkci, vláda trestně stíhaného premiéra a KSČM je na jeho triku, my jsme jediná strana, která měla strategii, jak se bude chovat po volbách, tato vláda nemůže mít naši podporu, říká předseda pirátů Ivan Bartoš. Dodává, že jestli má v Česku někdo škraloup z minulosti, tak je to právě komunistická strana.

 

14:50
Na plnění vládního programu se dívám skepticky, tvrdí Bartoš

"Já se na plnění vládního programu dívám velice skepticky," řekl Bartoš. Hnutí ANO podle něj v minulé vládě mohlo například s digitalizací či rozvojem infrastruktury něco udělat již v minulých čtyřech letech.

14:53
Petr Fiala: Tato vláda představuje politické nebezpečí a politickou neznámou
14:58
Je to vláda Miloše Zemana, tvrdí Gazdík

"Z našeho pohledu je to ve skutečnosti vláda Miloše Zemana," řekl Gazdík a upozornil, že v Česku nemáme prezidentský ani poloprezidentský systém. Zároveň podotýká, že hlavním problémem je, že premiér Andrej Babiš je trestně stíhaný.

15:07
Gazdík: Programové prohlášení se nezabývá dostatečně vysokým školstvím

"Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje věci, které nemůže splnit, a ministři to vědí. Například vyšší důchody, platy a kilometry nových dálnic," tvrdí předseda STAN Petr Gazdík. Zároveň si stěžuje, že programové prohlášení se nezabývá dostatečně vysokým školstvím.

15:11
Slova se ujal místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Jan Bartošek poukazuje na trestní stíhání Andreje Babiše i kontroverze kolem diplomových prací Taťány Malé. "To, čeho jsme svědky, je zmatení hodnot. Věci dříve nemyslitelné, to co by nám dřív na mysl ani nepřišlo, se stalo realitou," zdůraznil.

15:13
Babišovo pojetí moci je stejné jako u komunistů. Nechce se o žádnou moc dělit
15:16
Bartošek: Kdyby bylo na premiéru Babišovi, tak by udělal koalici s komunisty a SPD

"Téměř po třiceti letech si komunisté v této zemi opět začali diktovat podmínky. Na druhou stranu se není čemu divit, protože premiér této země je bývalý komunista a má stejnou politickou krevní skupinu jako tito soudruzi," řekl Bartošek. "Kdyby bylo na premiéru Babišovi, tak by udělal koalici s komunisty a SPD," dodává.

15:17
Miroslava Němcová promlouvá k lidem na demonstraci
15:19
Česká republika má na víc než na vládu ostudy, říká Bartošek

"Naše země se stává pro okolní partnery nečitelnou. Nechci být obklopen jednou pravdou, která je mi servírována, Česká republika má na víc než na vládu ostudy. Česká republika si zaslouží lepší vládu než tu, která před nás dnes předstupuje, protože máme na víc než na vládu ostudy, klub KDU-ČSL bude hlasovat proti důvěře této vlády," zakončil Bartošek.

15:22
Je třeba ctít parlamentní demokracii, říká Pavel Kováčik

"Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí za posledních 28 let," okomentoval Pavel Kováčik rozhodování komunistů, zda podpoří Babišovu vládu. "Myslíme si, že je třeba ctít parlamentní demokracii," dodal.

15:28
Kováčik: Nejdeme k moci, to bychom si řekli o vládní posty

"Nejdeme k moci, to bychom si řekli o vládní posty. Chceme vládnout ve prospěch voličů," řekl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. "Veškerá moc patři lidu, tak to pojďme naplnit tím, že pro ty lidi začneme pracovat," dodává Kováčik, směřování vlády není podle něj ani příliš levicové.

15:30
KSČM podpoří vládu, řekl na závěr Kováčik

"Jsme stranou, která chce střežit parlamentní demokracii. Klub KSČM podpoří vládu" dodal na závěr svého vystoupení Pavel Kováčik.

15:33
Jako první řádně přihlášený hovoří bez přednostního práva Grebeníček

Ke slovu se dostal první řádně přihlášený řadový poslanec bez přednostního práva Miroslav Grebeníček z KSČM. Do rozpravy se hlásí dalších 27 poslanců.

15:35
Vondráček vybral Filipa za prvního místopředsedu sněmovny
15:44
Doba, ve které žijeme, je jen ubohou karikaturou demokracie a právního státu, tvrdí Grebeníček

"Doba, ve které žijeme, a režim, který tu máme, je jen ubohou karikaturou demokracie a právního státu," míní místopředseda KSČM Grebeníček. Zároveň dodává, že voličům nevadí, že Andrej Babiš je trestně stíhaný.

15:47
Valachová: ČSSD má odvahu bojovat v první linii, vláda ANO, SPD a KSČM by byla ještě horší varianta

Na srovnání s fíkovým listem jsem už alergická, máme odvahu bojovat, aby se ambiciózní plány Babiše staly skutečností, říká Kateřina Valachová, místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD. Bohumínské usnesení podle ní ČSSD neporušuje, vzniká menšinová vláda, komunisté nejsou koaličními partnery.

 

15:48
Na pražském Malostranském náměstí demonstruje několik set lidí.

Proti vládě s komunisty demonstruje na pražském Malostranském náměstí několik set lidí. K protestu se sešly nedaleko sněmovny, kde poslanci jednají o vyslovení důvěry druhému kabinetu Andreje Babiše (ANO). Na náměstí plánují zůstat i přes občasný déšť do skončení dnešního jednání dolní komory.

15:51
15:53
Miroslava Němcová se tvrdě ohradila proti projevu Grebeníčka

Miroslava Němcová poukázala na komunistické praktiky a připomněla Grebeníčkovi Aloise Grebeníčka, který byl československý vyšetřovatel Státní bezpečnosti.

15:59
Byla to totalitní a zvrácená doba, říká Němcová o čtyřiceti letech komunistického režimu

"Byla to totalitní a zvrácená doba," řekla Miroslava Němcová o čtyřiceti letech komunistického režimu v reakci na projev Miroslava Grebeníčka. Zeptala se jej také, zda nazývá primitivním antikomunismem také hrdinství letců nebo připomínání lidí pronásledováných komunistickým režimem.

16:05
Marian Jurečka podal procedurální návrh k tomu, aby jednání bylo přerušeno do doby, než bude ve sněmovně přítomna celá vláda

Marian Jurečka dal procedurální návrh k tomu, aby bylo jednání přerušeno do doby, než bude ve sněmovně přítomna celá vláda, která žádá o důvěru.

16:07
Tomio Okamura přerušil schůzi na pět minut

Okamura přerušil schůzi na pět minut, aby se do sněmovny dostavila celá vláda.

16:16
Na dalších deset minut je vyhlášena pauza kvůli absenci některých členů vlády

Okamura vyhlásil pauzu na dalších 10 minut kvůli přetrvávající absenci některých členů vlády, například ministra obrany.

16:20
Vystoupení poslankyně ODS Němcové na adresu KSČM a Miroslava Grebeníčka
16:25
Tomio Okamura znovu zahájil přerušenou rozpravu

Členové vlády se dostavili, místopředseda sněmovny Okamura opět zahájil přerušenou rozpravu. Momentálně hovoří Marian Jurečka z KDU-ČSL.

16:28
Komunisté nikdy neudělali nic zadarmo, cena za hlasy KSČM pro tuto vládu je velká, říká Kalousek

Tato vláda ve spolupráci s prezidentem Zemanem znamená významné posílení Putinova režimu v České republice, jsou to stoleté zkušenosti s komunisty v této zemi, říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle jeho slov Andrej Babiš křivě přísahal na zdraví svých dětí, kauza Čapí hnízdo je v rukou státního zastupitelství a to podle Kalouska nemá nezávislé rozhodování. Je komické myslet si, že to může dopadnout férově a nestranně, dodává Kalousek.

 

16:32
Jurečka: Andrej Babiš dokáže měnit názory v klíčových otázkách

Marian Jurečka uvedl, že pan premiér Babiš dokáže měnit názory v klíčových otázkách. Jako příklad uvedl situaci, kdy Babiš podporoval v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga a Zemana označoval za zlo. "Bod má ve svém názvu slovo důvěra. Já si pod slovem důvěry představuji přítele, člověka, kterému můžu věřit. Je těžké věřit vládě podporované komunisty," řekl Jurečka.

16:33
Mikuláš Ferjenčík upozornil na porušení usnesení Poslanecké sněmovny
16:40
Projekt kanál Dunaj-Odra-Labe nedává naprosto logiku, tvrdí Jurečka

Marian Jurečka vytkl vládnímu prohlášení další zadlužování země v době ekonomické konjunktury. Kritizoval i případný vodní koridor Dunaj–Odra–Labe. Jurečka také připomněl dva roky starý výrok Andreje Babiše, který prohlásil, ať kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche odloží svou osobní ambici a neblokuje vznik nové vlády.

16:43
Nebudou se dnes vaše děti za vaše ano stydět?" ptá se Jurečka.

"Na půdě sněmovny jsem nikdy neslyšel omluvu za to, co se tady za čtyřicet let vlády komunistické vlády stalo, jste opravdu hrdí na takovou vládu? O koho se bude opírat? Nebudou se dnes vaše děti za vaše ano stydět?" řekl Marian Jurečka.

16:45
Mirek Kalousek byl pionýrem spolupráce s KSČM, píše Ovčáček
16:58
Marek Výborný: Vidím jen samé sliby

Lidovecký poslanec Marek Výborný vyjádřil své pochybnosti s programovým prohlášením vlády zejména v otázce boje proti korupci. "Skutek utek. Vidím jen samé sliby."

17:00
Na Malostranském náměstí právě probíhá demonstrace. Lidé tam skandují a hledí do tváří obětí komunistického režimu
17:04
Václav Klaus mladší vládu nepodpoří

Václav Klaus vyjmenovává v jaké zemi by chtěl žít. Chce žít v zemi, kde je podpora rodin, svobody, nízkých daní a minimálních zásahů státu. Na závěr řekl, že tuto vládu nepodpoří.

17:11
Program vlády je neambiciózní, říká Pekarová Adamová

Za neambiciózní označila Markéta Pekarová Adamová program vlády. "Absolutní prioritou má být investice do školství. Žádná vize vzdělané společnosti, modernizace výuky," uvedla v odkazu na program vlády. "V projevu zaznělo tolikrát slovo priorita, že se bojím, že prioritou vlády není vůbec nic," uvedla Pekarová Adamová s tím, že podle ní je jedinou prioritou preméra Babiše zůstat u moci.

17:13
Lidem není jedno, že budeme mít komunistickou vládu a to je dobře, říká Kalousek
17:15
Pekarová Adamová: Vláda, která žádá o důvěru, je dokonce polokomunistická

"Vláda, která žádá o důvěru, je levicová. Dokonce polokomunistická. Komunisté se nezměnili," řekla Pekarová Adamová. Na závěr označila premiéra Andreje Babiše za bývalého komunistu a agenta StB.

17:19
Na řadě je první místopředseda STAN Vít Rakušan

Vít Rakušan se ptá "Je toto skutečně vláda odborníků?". Podle Rakušana má vláda nejasné zahraničně-politické směřování. "Tuto vládu mají dnes podpořit komunisté. Nenabízí se otázka, za co to tedy udělají?" dodává.

"Vláda Miloše Zemana, nikoli vláda Andreje Babiše. Toho Miloše Zemana, který o panu premiérovi ještě před několika lety hovořil jako o osobě, která si jeho důvěru nezaslouží," řekl Vít Rakušan.

17:23
Bělobrádek: Vláda s komunisty je absolutní zlo, velkoryse jsem nabídl variantu bez předsedů stran

Andrej Babiš dal přednost vládě za jakoukoliv cenu, naše podmínky nebyly přemrštěné nebo nelogické, říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

 

17:24
Pavel Bělobrádek navrhuje zvážení pravidelných přestávek

Slovo má s přednostním právem předseda Bělobrádek. Navrhl zvážení pravidelných přestávek.

17:32
Andrej Babiš není demokrat, tvrdí Bauer

Poslanec ODS Jan Bauer tvrdí, že Andrej Babiš není demokrat, je to oligarcha, který k prosazování svých zájmů neváhal zneužívat média, která si za tím účelem koupil. "Premiér by měl být ten nejlepší z nás. Andrej Babiš ale posunuje Českou republiku někam na Balkán. Je to bývalý komunista, příslušník Státní bezpečnosti. Nedávejte proto důvěru této vládě," pronesl ve svém příspěvku poslanec Jan Bauer.

17:33
Byla vyhlášena desetiminutová přestávka

Momentálně probíhá desetiminutová přestávka.

17:34
Kalousek: KSČM jako vládní strana vytvoří s Hradem Putinovu pátou kolonu.
17:47
Schůze opět pokračuje

Schůze opět pokračuje. Slova se ujala poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská. V programovém prohlášení vlády postrádá Golasowská konkrétní cíle, a to zejména v sociální oblasti.

17:54
17:54
Myslel jsem si, že se nikdy nedožiji toho, aby se komunisté znovu začali drát k moci, říká Zahradník

"Já jsem prožil čtyřicet let v komunismu. Ve čtyřiceti letech jsem se dočkal jeho konce a myslel jsem si, že se nikdy nedožiju toho, aby se komunisté zase začali tím či oním způsobem drát k moci," uvedl poslanec ODS Zahradník. Vláda s podporou komunistů je podle něj rizikem pro demokracii.

18:02
Jan Zahradník poprosil poslance ČSSD a ANO, aby svou podporu ještě zvážili

"Větších volebních zisků získávali i v první republice. Už jsou skoro nad zánikem, najednou je někdo zvedne a oni mohou dýchat dál," komentoval Jan Zahradník z ODS fakt, že vláda závisí na podpoře komunistů, i když získali svůj historicky nejnižší zisk. 

Jan Zahradník poprosil poslance ČSSD a ANO, aby svou podporu vládě ještě zvážili. "Komunisti, ti to mají na povel, k těm se vyjadřovat nebudu," dodal.

18:09
Demonstrace proti vládě

 

18:11
Faltýnek vznesl procedurální návrh, aby sněmovna jednala i po deváté hodině a po půlnoci

Předseda poslanců ANO Faltýnek vznesl procedurální návrh, aby sněmovna jednala i po 21:00 a po půlnoci. Poslanci naprostou většinou návrh schválili.

18:14
18:18
Filip kritizuje ANO a ČSSD za to, že nedorazili všichni jejich poslanci

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizuje ANO a ČSSD za to, že jejich vedení nedokázalo zajistit, aby na hlasování o důvěře dorazili všichni poslanci. Současný první místopředseda Poslanecké sněmovny také uvedl, že neexistuje jednoznačná personální linka mezi současnou KSČM a KSČ.

18:21
Vlastimil Válek kritizuje kroky ve zdravotnictví

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek uvedl k programovým slibům vlády. Kritizoval třeba plány zavádění vysokorychlostního internetu a jako lékař také kroky vlády ve zdravotnictví. "Chceme kvalitní ředitele fakultních nemocnic. "Pevně věřím, že ruka bude úspěšnější, než při volbě ředitele Bulovky," řekl. "Jsem optimista a jsem stár. Vládě přeji vše nejlepší," řekl s tím, že ji nebude podporovat, ale bude ji hlídat.

18:30
Vystupuje poslanec Dominik Feri
18:33
Dominik Feri se táže Jana Kněžínka na postup vlády při řešení novel zákonů o insolvenčním řízení

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) se dotázal ministra spravedlnosti Jana Kněžínka na postup vlády při řešení novel zákonů o insolvenčním řízení, o státních zastupitelstvích a o soudech a soudcích. 

"Jsem připraven na maximální spolupráci s výborem," odpověděl čerstvý ministr spravedlnosti Kněžínek na vystoupení Dominika Feriho.

18:38
Alexandra Udženija: Co nás čeká s bolševickou vládou?
19:04
Jestli bude boj proti korupci jako doteď, tak se máme na co těšit, řekl Jakub Michálek

Poslanec Jakub Michálek se pustil do kritiky premiéra Andreje Babiše: "Jestli bude boj proti korupci jako doteď, tak to se máme na co těšit." Oznámil, že z tohoto i dalších důvodů nemůže podpořit navrhovanou vládu.

V závěru své řeči zmínil i manipulaci v českém mediálním prostoru, kdy se středeční vydání Mladé fronty Dnes věnuje na titulní straně okurkám. Zmínil i oligarchizaci velkých deníků, které ovlivňují veřejné mínění.

19:06
Smutný den pro českou demokracii, píše Jiří Drahoš
19:07
Poslanec Baxa se ptá, jak se vypořádá vláda s církevními restitucemi

Poslanec ODS Martin Baxa se dotázal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), pod jehož úřad spadají i náboženské organizace, jak vláda podporovaná komunisty přistoupí ke zdanění církevních restitucí navrhovanému KSČM.

19:09
Dolejš: Od revoluce jsme nejblíž k dílčímu vlivu na moc, i s málo muzikanty jde zahrát dobrý koncert

Chtěli jsme ukončit ústavní chaos, personální složení kabinetu bylo předmětem konzultací, za podporu kabinetu jsme vymohli respektovaní našich priorit, chceme zpět získat voliče, říká Jiří Dolejš, poslanec za KSČM.

 

19:13
Řízení schůze se ujal nový místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel

Řízení schůze se ujal nový místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD).

19:16
Ferjenčík: Daňové příjmy právnických osob rostou pomaleji než HDP

Daňové příjmy právnických osob rostou pomaleji než HDP. V tomto vláda selhala," řekl Mikuláš Ferjenčík z pirátské strany.

19:24
Každá novela stavebního zákona byla posun k horšímu, říká Adamec

"Každá novela stavebního zákona byla posun k horšímu," řekl Ivan Adamec z ODS. "I v tom minulém programovém prohlášení to vypadalo moc hezky."

19:25
Premiér Babiš tráví čas prohlížením si knihy o T. G. Masarykovi
19:36
Emotivní atmosféra právě teď před Poslaneckou sněmovnou
19:37
Nestěhujme lidi do Prahy, tvrdí Adamec

"Neposuzujme situaci podle Prahy. Nestěhujme lidi do Prahy," řekl Ivan Adamec k současné bytové krizi.

19:38
Vzkaz Karly Šlechtové
19:41
Krutáková: Vláda přispívá k vylidňování venkova

Poslankyně STAN Jana Krutáková říká, že vláda přispívá k vylidňování venkova a bude v tom pokračovat. Na zemědělské dotace podle ní dosáhnou jen největší podniky, v programovém prohlášení vlády také podle ní není uvedeno konkrétní řešení problémů se suchem.

19:48
Jsme schopný národ, ale řídí nás nemehla, říká Vrecionová

"Věřím, že se dožiji doby, kdy se budou lidé nad současnou situací podivovat a ptát se, jak se to mohlo stát. Abych použila vaše hesla, jsme schopný národ, ale řídí nás nemehla," řekla poslankyně Veronika Vrecionová. 

"Těším se na den, kdy tato vláda skončí v propadlišti dějin," zakončila svůj projev Veronika Vrencionová z ODS.

19:57
Ve vládě jsou možné rozpory, tvrdí Kupka z ODS

"Premiér dnes dlouho hovořil o svých snech. Jako by se v této sněmovně ocitl poprvé," řekl Martin Kupka z ODS. "Co je horší, pokud by začal své sliby dodržovat, jeho současní levicoví partneři by couvli,".

20:05
Předseda KSČM Vojtěch Filip komentuje na Twitteru
20:10
Faltýnek: Komunisté nemají žádný podíl na moci, do personálního složení vlády KSČM nemluvilo

Kauza Čapí hnízdo měla poškodit našeho předsedu a naše hnutí, je dobře, že tomu občané neuvěřili, říká šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Dodává, že programové prohlášení vlády má v sobě zakomponované priority všech subjektů ve sněmovně.

 

20:18
Partnerství mezi ANO a KSČM

Poslanec ODS Vojtěch Munzar upozornil na to, že hnutí ANO s komunisty spolupracovalo i na komunální úrovni. "Město, obec, kraj, stát… To není, že byste si na sebe zbyli. To je partnerství," řekl. "Komunisté nám vysvětlují principy parlamentní demokracie. Přitom jak z historie víme, komunisté jsou demokraté jen do té doby, než se dostanou k moci," dodává Munzar.

20:22
Šlechtová zažila demonstraci na vlastní kůži
20:36
Miroslav Kalousek mezi demonstrujícími lidmi před Poslaneckou sněmovnou
20:40
Zahradníková: Je na této šílené vládě něco dobrého?

"Je na této šílené vládě něco dobrého? Na vládě založené na ekonomických zájmech jednoho člověka?" řekla poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková. "Levice se vždy někde učila. Jednou v Moskvě, jednou v Bruselu, jednou v Pekingu," dodává poslankyně Zahradníková.

20:47
Langšádlová vyzývá Babiše, aby informoval o personálních dohodách

Helena Langšádlová vyzvala premiéra Babiše, aby poslance informoval o personálních dohodách, které uzavřel s komunisty v diplomacii nebo správě státních podniků, jaké dohody byly uzavřeny ve věci dostavby jaderných bloků a zda uzavřel dohodu o dostavbě těchto bloků s čínskými nebo ruskými firmami.

20:55
Poslanec Baxa se odpovědi na církevní restituce nedočkal
21:02
Vít Kaňkovský se věnoval zejména zdravotnictví

"Sebemodernější léky budou pacientům k ničemu, pokud je nebude užívat motivovaný personál," řekl Vít Kaňkovský z KDU-ČSL ve své řeči, ve které se věnoval hlavně zdravotnictví. "Zdravotníkům už zdaleka nejde jen o platy. Jsou přetíženi, jsou v neustálém stresu pro personální deficit, potřebují mít jistotu, že vláda nedopustí, aby personální krizi ve zdravotnictví odnesli svým zdravím nebo aby skončili v trestním řízení, protože prostě jednou už něco nestihli včas a kvalitně udělat. Zde jasná vize, řešení ze strany vlády a ministerstva zdravotnictví chybí," uvedl Kaňkovský.

21:15
Proti vládě premiéra Babiše opřené o hlasy komunistů demonstrovaly před sněmovnou davy lidí

 

21:18
Poslanci debatují už deset hodin

Poslanci dnes debatují o žádosti menšinového kabinetu ANO a ČSSD o vyslovení důvěry už deset hodin. Opoziční členové dolní komory, kteří se střídají u řečnického pultíku, kriticky poukazují na podporu komunistů, rozebírají i jednotlivé sliby ve vládním programovém prohlášení.

21:20
Neslyšel jsem ani náznak pokory či pokání, tvrdí Žáček

"Neslyšel jsem ani náznak pokory či pokání. Z projevů komunistů sršela jen touha po moci," řekl poslanec ODS Pavel Žáček.

21:30
Je nepřijatelné, že premiér nebyl schopen představit ministra zahraničí, říká Skopeček

Poslanec ODS Jan Skopeček má za nepřijatelné, že premiér nebyl schopen představit sněmovně ministra zahraničních věcí. Postup jmenování podle něj narušil systém brzd a protivah, které jsou v demokratickém systému nastaveny.

21:37
Projev Andreje Babiše patřil k nejdelším od roku 2002

Hodinu a 40 minut dlouhý projev, ve kterém Andrej Babiš žádal poslance o udělení důvěry, patřil k těm nejdelším od roku 2002. Tehdy promlouval Vladimír Špidla přes dvě hodiny. Nejstručnějšími premiéry byli Mirek Topolánek a Jan Fischer, který v letech 2006 a 2007, respektive 2009 žádal poslance o důvěru pouze v čase okolo deseti minut.

21:45
Pozdravujte demonstranty, nemůžu se dostavit, reagoval Andrej Babiš

"Pozdravujte demonstranty, nemůžu se dostavit, my můžeme chodit jen na toaletu, a to se souhlasem předsedy sněmovny," reagoval Babiš na žádost demonstrantů, aby se dostavil před sněmovnu.

21:46
Poslanci odmítli čtvrthodinovou přestávku

Poslanci právě odmítli čtvrthodinovou přestávku, která měla sloužit k tomu, aby premiér mohl na ulici před sněmovnou promluvit s demonstrujícími lidmi.

21:49
Kalousek navrhl přestávku na 14 minut, ta neprošla

"Demonstrující by si přáli, aby mezi ně premiér přišel. Oni by si přáli, aby šel ještě dál a už se nevracel," rozesmál sněmovnu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Navrhl přestávku 14 minut, ale ani tento návrh neprošel.

21:50
Stanjura požádal o 20minutovou přestávku pro jednání klubu ODS, místopředseda sněmovny Fiala vyhověl

Předseda poslanců ODS následně požádal o 20minutovou přestávku pro jednání klubu ODS, čemuž místopředseda sněmovny a předseda ODS Petr Fiala vyhověl. "Pane premiére, můžete jít," řekl Stanjura.

21:54
Vyrazí Andrej Babiš mezi demonstranty?

 

22:01
Podle redaktora HN se premiér mezi demonstranty nechystá

Podle redaktora Aktuálně.cz a Hospodářských novin Radka Bartoníčka se premiér mezi protestující nechystá. "Je uvnitř sněmovny a čeká na pokračování schůze."

22:04
Andrej Babiš vyrazil na chvíli mezi demonstranty, hned se ovšem vrátil
22:07
Jiří Ovčáček komentuje aktuální dění před Poslaneckou sněmovnou
22:13
Babiš vyšel ven za demonstranty. Letěla po něm lahev i kobliha

Andrej Babiš vyšel na ulici mezi demonstranty před Poslaneckou sněmovnu. Vyzvala ho k tomu opozice. Po premiérovi létaly pet lahve, po chvilce se vrátil zpátky.

 

22:15
Babiš útočí na Kalouska, je podle něj "vožralej"

"Je zase vožralej, zloděj." Andrej Babiš útočí na Miroslava Kalouska.

22:18
Nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech, reaguje Babiš na Miroslava Kalouska

"Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech," prohlásil Babiš na adresu Kalouska. 

"Šel jsem ven. Chtěl jsem s nima mluvit, ale řvali a házeli na mě lahve. Zařiďte si, aby na mě vaši kámoši neřvali a neházeli lahve," křičel Andrej Babiš.

22:25
Prosím pana premiéra, aby neredukoval jednání sněmovny na osobní konflikt s panem Kalouskem, říká Bartoš

"Prosím pana premiéra, aby neredukoval toto jednání sněmovny na svůj osobní konflikt s panem Kalouskem," řekl předseda pirátů Bartoš.

22:29
Miroslav Kalousek se prý podrobil testům na alkohol

"Omlouvám se za absenci, byl jsem se podrobit testům, které předložím výboru," reaguje Miroslav Kalousek na nařčení, že požil alkohol.

22:31
Bartošek: Teď jste ukázal svoji skutečnou tvář, pane premiére
22:35
Přestřelka Babiš-Kalousek. Nadávání do StBáků i tykání ve sněmovně

Vy mi tady nebudete nadávat do StBáků, já jsem žádný StBák nebyl, hřímal Babiš na Kalouska.

 

22:50
Házení lahvemi na Andreje Babiše před sněmovnou je zcela nepřijatelné
22:52
Hovoří se o financování veřejnoprávních médií

Debata ve sněmovně se uklidnila a navrátila se k programovému prohlášení. Konkrétně se hovoří o budoucím financování veřejnoprávních médií.

22:59
Jedna ropucha by dnes nestačila, řekl poslanec Beitl
23:22
Od házení lahvemi se distancoval i Pavel Bělobrádek
23:25
Podle Němcové poslancům chybí klíčové informace

Poslankyně ODS Miroslava Němcová by ráda znala obsah dohody mezi ANO a KSČM. Vadí jí také, že sněmovna nezná jméno klíčového ministra zahraničních věcí. O těchto klíčových věcech se ale nemluví. "Celá situace připomíná Vrtěti psem."

"Nemůžete se vymlouvat, že jste nic nevěděli. Věděli a rozhodnete se, na jakém seznamu dnes bude váš podpis, zda na seznamu cti, či hanby," vzkázala zřejmě budoucím koaličním poslancům Němcová.

23:32
Komentátor HN reaguje na incident s lahví hozenou na Babiše
23:38
Poslanecký klub SPD koaliční vládu nepodpoří

Poslanecký klub Strany přímé demokracie nevyjádří podporu vládě.

23:50
Bělobrádek se pokusil umírnit demonstrující
23:52
Jak by mohlo podle komentátora HN vypadat hlasování bez přítomnosti médií?
23:56
Babiš bude podle Kalouska donucen se mu omluvit

Kalousek se přihlásil do rozpravy. "Všichni se shodneme na tom, že předseda vlády by neměl být usvědčený lhář. Už když se v minulosti řešil probém Čapího hnízda, ukázalo se, že pan předseda, tehdy ministr financí, lhal. Dneska mě pan předseda osočil, že jsem opilý, že jsem zloděj a že kvůli mně umírali lidé na padácích. Jedná se o pomluvu, ve všech případech mám důkazy, že to není pravda. Ale to bude civilně právní spor, k té omluvě bude přinucen," řekl.

00:02
Kalousek: Každý z nás rozhodne o tom, zda tato komunistická vláda bude mít důvěru

"Tady žádá o důveru člověk, co přísahal na zdraví svých dětí," zopakoval Kalousek a připomněl, že tehdy šlo o lež. Dále komentuje podíl KSČM na vytvoření vlády. "Nyní se jedná o výjimečnou historickou chvíli," řekl. "Na každém zvlášť záleží, jestli bude komunistická strana mít podíl na exekutivní moci."

00:05
Podle sociálního demokrata Onderky je tato vláda nejmenší zlo

Onderka z ČSSD se bude snažit komunistům věřit do první zrady. "Volím nejmenší zlo, ze všech zel, která by mohla přijít, a jsem o tom bytostně přesvědčen," vysvětluje, proč bude hlasovat pro důvěru vládě.

00:08
My jsme toho Babiše porodili, rozčílil se Foldyna z ČSSD

"Dostal jsem otázku, já jsem takovej netypickej člověk, já jsem sportovec, já jsem zvyklej dívat se svýmu protivníkovi do očí, v ringu musíte bojovat," začal Foldyna s vysvětlením, proč mu nevadí podpora komunistů. "Já jsem zvyklý lidem věřit do první lži, do prvního faulu. Jsem přesvědčen, že je potřeba si věřit a hledat východiska."

"Víte, kdo to ANO, toho Babiše, porodil? Pánové? Pane Kalousku? My jsme ho porodili. A vy! My sociální demokracie, jak jsme se chovali. Vy pravice, jak jste zprivatizovali průmysl," rozčílil se. "Mně je trapně," ukončil rozpravu.

00:20
Kalousek reaguje na výrok Foldyny o "porodu" Babiše

"Já jsem Babiše neporodil. Kdyby to tak bylo, býval bych ho ještě na pupeční šňůře uškrtil," reagoval Miroslav Kalousek.

00:21
Komunisté podle Bartoška už ČSSD zradili

"Není ta zrada situace s panem Pochem," reagoval Jan Bartošek (KDU-ČSL) na výroky sociálních demokratů Onderky a Foldyny, že komunistům budou věřit do první zrady.

00:23
O koryta jsme se nervali, Merkelová tlačila na Babiše, aby s SPD neuzavíral koalici, říká Hrnčíř

Uražení nejsme, tato vláda je špatná pro občany, byly tlaky z Bruselu, aby Babiš nešel s námi do koalice, říká Jan Hrnčíř, poslanec SPD. Dodává, že když bylo vše dojednáno mezi ANO a SPD, tak Babiš plně otočil a přestal se o projednávání programu zajímat.

 

00:25
Galerie pro veřejnost se po půlnoci vyprázdnila
00:33
Stanjura z ODS komentuje situaci kolem Pocheho
00:42
Žádný pravicově orientovaný člověk podle Stanjury nemůže hlasovat pro vládu podpořenou komunisty

Svou rozpravu Zbyněk Stanjura z ODS ukončil slovy "hanba, hanba, hanba".

00:45
Kostlivci ve skříni?
00:48
Rozprava končí

Nyní se začne hlasovat. Pro vyslovení důvěry je potřeba nadpoloviční většina poslanců. První bude hlasovat pirátský poslanec Tomáš Martínek, od nějž se pak bude pokračovat podle abecedy.

00:51
Ondráček chybí
00:53
Šlechtová vládu nakonec podpořila

Poslankyně za ANO Karla Šlechtová, která se těžce vyrovnávala s odchodem z funkce ministryně, nakonec kabinet podpořila.

00:57
Ve sněmovně je stále slyšet pískot, informuje poslankyně TOP 09
01:09
Česká republika má vládu
01:14
Pro hlasovali všichni sociální demokraté kromě Chovance

Pro kabinet hlasovali i všichni přítomní poslanci ČSSD, z nichž někteří byli dříve proti vládě. Klub ale hlasoval jednotně. Jedinou výjimkou byl nepřítomný poslanec Milan Chovanec. 

01:18
Schůze sněmovny trvala šestnáct hodin

Schůze začala v devět hodin ráno, hlasovat se začalo před jednou hodinou v noci. Oficiální výsledky budou oznámeny v 1:20.

01:20
DIP žertuje na Twitteru: Budeme muset přejmenovat pražské stanice metra?
01:22
Oficiální výsledky

Hlasovalo celkem 196 poslanců, pro návrh se vyslovilo 105 poslanců, proti 91.

01:33
Bělobrádek: Neztrácejme naději

"Dnešním hlasováním končí První Česká republika a začíná Druhá Česká republika," vytvořil historickou paralelu šéf lidovců Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci po zasedání sněmovny. "Neztrácejte naději," vzkázal veřejnosti.

01:33
Babišovi již pogratuloval hradní mluvčí
01:39
Lidovecký poslanec v reakci na výsledky
01:40
ČSSD ukončila nestabilitu, řekl její předseda Hamáček
01:42
Fiala: "polokomunistická vláda"
01:44
Starostové neděkují
01:45
Reakce Kateřiny Valachové z ČSSD
01:47
Podle lidovců má být veřejnost optimistická
01:51
Poslanec TOP 09 reaguje na Twitteru
01:52
Podle Gazdíka vznikla vláda s velkým vlivem prezidenta

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka vznikla vláda s velkým vlivem prezidenta Miloše Zemana. "Bude soudržná do první ekonomické krize," domnívá se Gazdík.

01:59
Podívejte se na brífinky politických stran poté, co vláda Andreje Babiše získala důvěru

Brífinky poslaneckých stran po vyslovení důvěry:

 

02:20
Konec on-line reportáže

Vážení čtenáři,

on-line reportáž pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost.

Vaše redakce.

Babiš vyšel ven za demonstranty. Letěla po něm pet lahev i kobliha