Na necelý den obsadili squatteři v sobotu dům na Albertově v Praze 2. Policie proti nim po nočních přípravách v neděli ráno zasáhla a zadržela je. Pětadvaceti lidem, kteří dům obsadili bez souhlasu majitele, hrozí až dva roky vězení.

Jedním z těch, kdo squattery hájí, je Tomáš Havlín, mluvčí iniciativy Svoboda místo strachu, která aktuálně pořádá akci Týden nepřizpůsobivosti. Právě v rámci této akce obsadili squatteři dům na Albertově.

"Přizpůsobivá svoboda je protimluv (...). Squatterům stát sebral jejich domov - vyklizením posledního českého squatu Milada zanikl prostor pro alternativu v bydlení i v kultuře," píše se mimo jiné na webu Týdne nepřizpůsobivosti.

Ptali jste se Tomáše Havlína, jednoho z organizátorů Týdne nepřizpůsobivosti.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Vlasta
Dobrý den, pořádáte Týden nepřizpůsobivosti, co si myslíte o primátorce Řápkové a jejím postupu vůči neplatičům?
Dobrý den, především zdravím všechny čtenáře ihned.cz. Chomutovskou primátorku Řápkovou samozřejmě považujeme za jednoho z politiků/političek, kteří sbírají body na laciném populismu a rasismu a aktuálně ho využívají k cestě do parlamentu. Chápeme jako velmi smutné, že politici, kteří přejímají agendu pravicově radikálních spolků, nezůstávají v pozici regionálních šašků a naopak se dostávají do vrchních pater politiky. Něco to vypovídá nejen o krajních částech spektra, ale i o většinové společnosti. Právě té chceme prostřednictvím Týdne nepřizpůsobivosti pokládat otázky a trochu ji probudit z dogmatického sebeuspokojení. Jinak co se týče postupu paní Řápkové proti neplatičům, považujeme ho za nesystémový a kontraproduktivní. Neříkáme, že dluhy se nemají platit, ale víme, že pokud lidem seberete vše, vrháte je do náruče lichvářů nebo inspirujete k majetkové kriminalitě. A to není řešení.
tomáš havlín
zalud
Zarazi me, jak veliky je rozdil v tom, jak informuji o sobotnim incidentu oficialni media a na strane druhe, co je mozne se docist z ostatnich zdroju a osobnich svedectvi. Muzete to nejak komentovat? Je to tim, ze jsou media jako ihned nebo aktualne pod politickym tlakem nebo jsou zdroje blizke anarchistickemu hnuti natolik tendencni a nekorektni?
Dobrý den, nemyslím si, že by byla média přímo pod politickým tlakem, ale spíš vycházejí z nějakých tradičních stereotypů, kterými akci rámují a které také určují, co si z celé akce vyberou. Dám příklad. Demonstrace venku před domem byla avizovaná jako nenásilná a tak také probíhala. Excesum se ale neubranite, takze se tam vyskytl clovek, ktery mel sklon se chovat agresivne. Vyjimecny pripad, ktery se nekolikrat pokouseli resit sami demonstranti. Media se ovsem zameri prave na nej a bude to on, kdo urci mediální tvář celé akce. K nekterym vyjadrenim policie: my trváme na tom, ze charakter akce byl nenasilny a vinu a odpovednost za nasili nese policie. Nasi zbrani byl pouze pasivni odpor. V mediich se objevily zpravy o vytrhaných dlažebních kostkách, apod. Za to ruku do ohně nedám, ale jediné volně ložené kostky, které jsem za celý den viděl, byly přímo u domu v rámci jakési rekonstrukce chodníku a strážila je policie. Obecně mám pocit, že policie zastrašuje veřejnost a snaží se celou situaci hysterizovat. Včera jsem četl rozhovor s Červíčkem, který ujišťoval, že policie je ochotna během Týdne nepřizpůsobivosti tvrdě zakročit, pokud se "anarchisté" rozhodnou k nějaké pomstě či odvetě. To je zcela neadekvátní a svědčí to pouze o iluzivním světě, ve kterém pan Červíček žije. Nám je líto násilí, ke kterému v sobotu došlo, ale tvrdíme, že jeho hlavním viníkem je policie. Jinak Týden nepřizpůsobivosti začal dobře, objevila se spousta lidí ochotných přijít podpořit návrat squattingu do Česka. Týden teď čeká spousta dalších akcí. Jejich program najdete na neprizpusobivi.fnf.cz. Zveme všechny.
tomáš havlín
Vlad
Proč ti lidé nejdou pracovat a nezajistí si bydlení v (pod)nájmu nebo vlastním bytě jako jiní? Z čeho dřepčíci (squatt je dřep) žijí?
Nejsem mluvčí squaterů, takže Vám k tomu mohu poskytnout leda osobní názor. Squatteři de facto sdílí podobný sen se všemi hypotékáři - žít ve svém a podle svého. Mít svoje místo. V tom jsou na jedné lodi. Nejsou ale ochotni se kvůli uspokojení této základní lidské potřeby uvrhnout do dluhů na několik dekád. Imperativem doby je sice "dostat se na vrchol", mnohým z nás jde ale spíš o to dostat se na povrch, na startovní čáru, zemřít bez dluhů a na nule. Rizikem hypotékáře je, že nebude mít na splátku, rizikem squattera jsou problémy s policií. A z čeho squateři žijí: jak kdo. Jsou mezi nimi vysokoškloští studenti, kteří chodí na brigády i lidé, kteří běžně chodí do práce. Nevím teď o nikom, kdo by pobíral sociální dávky. Takové ty jednovětné internetové výkřiky a parazitní spodině společnosti nejsou na místě, nedejte se oklamat.
tomáš havlín
Luboš
Přeji dobrý den. Na základě jakého právního a morálního základu má někdo právo obsadit majetek, který má jiného majitele? Když se rozhodnu, že nechci potraviny nakupovat běžným způsobem, ale "alternativně", znamená to, že mohu v obchodě odmítat platit a brát si je zadarmo? Děkuji.
Danec
Dobrý den, překvapuje mě relativně blesková reakce policie na obsazení. Podnět k zásahu dal i v tomto případě majitel objektu??
Dobrý den. Majitel domu se vyjádřil v tom smyslu, že v domě nikoho nechce. Za podnět se to asi považovat dá.
tomáš havlín
Pavla
Žijete z výsledků práce lidí konzumní společnosti a přesto konzumní společnost odsuzujete - to není "protimluv"? Ukradnete věc, kterou někdo jiný postavil, někdo jiný zaplatil a nazýváte jí svým domovem? Kdybych přišla do vašeho "domova" a vzala bych vám tam vaše věci - spacáky, misky na jídlo.... nechali byste mně? Anebo byste mi zbili, chránili byste svůj majetek? Měli byste pochopit, že dokud se nenaučíte dodržovat řád, nikdy nebudete svobodní.
Dobrý den, nikdy se nestalo, aby squateři někomu zazvonili u dveří a řekli mu, že už ve svém bytě nebydlí. Proto je vaše srovnání chybné. K sobotní akci byl vybrán dům, který už léta chátrá, je z něj téměř ruina a vlastník o něj neprojevuje žádný zájem. Mám k tomu jeden obraz: Většina lidí nakonec uzná, že soukromé vlastnictví je právo, které lze za určitých okolností omezit. Když bude váš soused týrat psa, možná to nevydržíte a raději mu ho půjdete vzít. Squatteři zachraňují týrané domy.
tomáš havlín
Petr
Jakou roli hral v celem pripadu zeleny zastupitel Matej Stropnicky?
Dobrý den, mediální. Matěj Stropnický byl zadržen (a následně propuštěn) jako řadový účastník demonstrace, který nebyl zván (ale samozřejmě mu to ani nikdo nezakazoval) ze strany organizátorů. Média pak samozřejmě věnovala zvýšenou pozornost, protože jde takzvaně o "známou tvář" (z obrazovky), takže už tu máme příbeh/emoce pozitivní či negativní, jak kdo chce. Pro nás je důležité, že jako iniciativa Svoboda místo strachu, která Týden nepřizpůsobivosti pořádá, se distancujeme od spolupráce s jakoukoli politickou stranou ani si nepřejme jejich podporu. Nebudeme nikomu dělat předvolební tahák. Z toho nemíníme slevit.
tomáš havlín
Max
Dostal jste někdy od táty výprask? Tipuji, že ne a je to fakt škoda.
:) Díky za otázku. Ne samozřejmě nikdy nedostal. Vyrůstal jsem jako v bavlnce, opečováván početným služebnictvem. V osmnácti mi táta dal zlatou kreditní kartu a kabriolet a řekl "synu jdi do světa" - a pak jsem se začal zajímat o squatting. Prosim, vzpamatujte se.
tomáš havlín
Miloslav Táborský
Dobrý den, co je myšleno slovy "jejich domov" (squaterů) ? Znamená to, že ten kdo první obsadí momentálně opštěnou nemovitost je tam náhle "doma" ? Existují nějaké lhůty, jak dlouho musí být nemovitost opuštěna, než se stává potenciálním domovem nových obyvatel ? Vztahujete toto právo i na pozemky (momentálně neobdělávanou půdu) a na movité věci ? (nevyužité automobily, lodě, nevytížené dopravní prostředky ...) ? Co myslíte že by se stalo, kdyby se všichni mladí lidé rozhodli pouze využívat toho, co je kde "opuštěné" k dispozici ? Uvědomujete si vůbec, k čemu navádíte a jaké by to mohlo mít důsledky ? Opravdu si myslíte, že po legalizaci obsazování nemovitostí by podobná lákavá příležitost asi přitáhla více lidí než dnes ?
tytyty
V západní Evropě je squatování jednou z možností bydlení, zároveň i ochranou historických domů před spekulanty, kteří čekají až dům spadne, aby prodali pozemek. U nás to podle zákonů není možné, podnikáte něco v tomto smyslu ? Ahoj.
Ahoj, díky za otázku. Myslím že squateři jednoznačně chápou squatting jako korekci nezájmu vlastníků o jejich majetek. Nenechat domy chátrat a dát jim nový život, to je hlavní hodnota. Na druhou stranu si nemyslím, že by zde probíhaly nějaké pokusy o novelizaci příslušných zákonů. Aktuálně se squatteři snaží probudit zájem o téma gentrifikace, což je proces ekonomického zatraktivňování obytných čtvrtí uvnitř města, který má za výsledek růst cen, příchod nového obyvatelstva (vyšší buržoazie) a odchod chudších jinam. Lze to sledovat i v Praze.
tomáš havlín
Dotaz
Nemáte pocit, že čím dál více diskriminovanými se stávají běžní občané, kteří tráví podstatnou část svého života prací a ještě musejí dotovat ty, kteří pracovat nechtějí a pouze uplatňují svá "práva". Například Vaše heslo "Bydelní je právo" je jedním mnoha.
petr
Dobrý den, Hájíte alternativní způsb života... Nic proti... ale Nemáte dojem, že alternativní způsob života nemůže nikdy porušovat zákon??? Nedodržování zákonů vede k chaosu... To se pak muže klidně i třeba pedofil ohánět aletrnativním způsobem života (vždyt kdejaká kultura nepovažuje jejich činny za protizákoné) Přizpůsobivá svoboda není protimluv...Svoboda jen není Absolutní ..jelikož absolutní svoboda je chaos. Obávám se že pokud máte zájem o to aby domy nechátrali.. Existují zákoné prostředky tlačit na zákonodárce, aby byl tento cíl splněn. Protizákoné zabíraní cizího majetku je jen zlodějina ..nic víc a nic méně. Ti lidé chtějí bydlet zadarmo a záchrana majetku je vubec nezajímá...
x
Dobrý den, prosím, nemělo by být dodržování zákonů tím prvním, o co by vždy mělo jít? Proč nejdete touto cestou - ochrana majetku je daná ústavou, to vám na ní nezáleží? Děkuji.
Myslím si, že ne. Pokud by bylo dodržování zákonů absolutní hodnotou, pravděpodobně bychom stále žili v otrokářské společnosti. Neberte to prosím osobně, ale tato posedlost vyhláškami, nařízeními a snahou, hlavně se udržet v jejich rámci, mi přijde nebezpečná. Občas mám pocit, že stejně jako vy argumentujete proti squatterům by se dalo argumentovat i proti undergroundu za komunistů. To neznamená, že bych oboje chtěl srovnávat. Chci jen poukázat na to, že dodržování zákonů není nezpochybnitelná hodnota. Neznamená to také, že hlásáme nějaký chaos a rozpad všeho. Myslíme si ale, že sebevědomá společnost dokáže protestní a demonstrativní porušení zákona unést a může ho vnímat jako položenou otázku. To ale musí být schopná sebereflexe, coz není vždy pravidlem.
tomáš havlín
LSD
Zaráží mě, že se nikdo neptá, co se vlastně stalo? 20 - 30 lidí vlezlo do chátrajícího objektu (do starého baráku). Jedná se opravdu o tak velké narušení "veřejného pořádku", že bylo nutné pořádat policejní manévry a provést takový zákrok? Nebo se tady policie cvičí na zásah proti vlastnímu obyvatelstvu? Zdá se mi, že se až moc začínáme blížit poměrům před rokem 1989. Metody policejního šmírování jsou mnohem efektivnější než metody, které používala STB. Už jen chybějí prohlášení občanů, že chceme klid na práci a kapitalistickou společnost si rozvracet nedáme. Jak si vysvětlujete nezájem médií o nezávislou analýzu toho, co se stalo?
Dobrý den, pár slov k médiím už jsem zde nechal a do dalšího bych se nerad pouštěl, už proto, že mám tolik práce, že jsem dosud nestihl nakoukat a načíst všechno. Jinak "společenskou nebezpečnost" hodnotím stejně jako vy. Sobotní demonstrace nebyla společensky nebezpečná, ale společensky prospěšná, protože upozornila na to, jakým způsobem mohou zacházet vlastníci domů se svým majetkem v centru města a neplnit své povinnosti vyplývající ze zákona.
tomáš havlín
Kabal
Dobrý den, opravdu si myslíte že vyklizením prostoru Milada, který squatterům nepatřil, ani k němu neměli nájemní smlouvu, zaniká prostor pro alternativu v bydlení a kultuře? Je pro lidi, kteří chtějí žít alternativně, takový problém pořídit si vlastní prostor či si jej pronajmout? Nemám problém s tím, když někdo využívá nepoužívaný prostor, ovšem vždy se souhlasem majitele. Takový člověk je však vždy jen hostem, který nemá na takový prostor žádný nárok. S tím museli a musejí squatteři v zemi, kde jsou uznávána vlastnická práva, vždy počítat.
Dobrý den, souhlasím s vámi v tom, že s vyklizením je při squattování potřeba vždy počítat, protože squatting je ze své podstaty ilegální. Znamená to ale, že není potřeba squattovat další a další chátrající domy?
tomáš havlín
Jirka
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak v rámci Vaší filozofie obhajujete zjevný rozpor mezi vaší rétorikou a konáním. Když tvrdíte, že chcete žít nezávisle na majoritní společnosti a přesto využíváte všech jejích výdobytků internetem počínaje a "nákupem" potravin za hypermarketem konče. Když to přeženu, tak vy žijete valstně z odpadu majoritní společnosti. Druhá otázka směřuje na podobné téma. Proč nenajdete nějaký polorozpadlý statek někde v zapadlejších koutech naší republiky a nepokusíte se ho zvelebit k obrazu svému. Mám za to, že v pohraničí by se podobných objektů dále našlo dost. Vyřešilo by to některé problémy, které jsou se squoty ve městě. Jen by nebyl tolik dostupný komfort majoritní společnosti, ale o to Vám přeci nejde? Třetí a poslední otázka se týká, zda-li jste zkoušeli vytvořit squat v tzv. problémových čtvrtích tak, aby zároveň posloužil jako integrační prvek pro alternativní kulturu, majoritu a minoritu, o které se tolik zasazujete. Těším se na odpovědi.
Dobrý den, to záleží na vnímání. Pro mě osobně je Týden nepřizpůsobivosti sérií akcí, skrze níž vede většinová společnost dialog sama se sebou. My se rozhodně nevylučujeme ze společnosti. Jsme tady, zkuste to vydržet..:) (tolik k pouzivani internetu a squatech ve meste). Co se tyce Vaseho tretiho dotazu, tak jsem neco podobného zazil v Brne na Cejlu. Tam se nam kratkodobe darilo propojit alternativni kulturu s mistni prevazne romskou komunitou. Nejednalo se vylozene o squat, existovala dohoda z majitelem, nejaky drobny najem
tomáš havlín
x
"Neříkáme, že dluhy se nemají platit, ale víme, že pokud lidem seberete vše, vrháte je do náruče lichvářů nebo inspirujete k majetkové kriminalitě. A to není řešení." A jak tedy to udělat? Ti lidé roky nedodržují své závazky a stát jim platí dávky. Já nic populistického ani špatného na tom, že si tedy zase stát / město vezmě zpět to, co jim daní lidé dluží, nevidím. Vy ano? A hlavně, jak byste to tedy řešil?
nejaky uplne cizi clovek
Zdravim, akce jsem se nezucastnil, protoze si myslim, ze by se nejdriv mely vycerpat vsechny zakonnne moznosti a az pak jit do ulic. Jak moc jsou cesti squatteri a jejich priznivci aktivni v oficialni rovine? Sepisuji za svoje pozadavky petice primatorovi a starostum ctvrti a komunikuji dostatecne aktivne na uredni urovni? Z vnejsiho a jen castecne zainteresovaneho pohledu mam trochu pocit ze na tuhle oficialni a nudnou papirovaci cast uplne rezignovali, a ze oni maji pocit, ze jde neceho dosahnout jen samotnou aktivitou v ulicich.
Dobry den, souhlasim s vami, ze je dulezite dopredu vycerpat vsechny pravni prostredky, ale slouzi to zejmena k dodatecne legitimizaci v ocich verejnosti v pripade stretu s policii. Ze si lide reknou: udelali co mohli, ted se brani. Tak tomu bylo pred dvema tremi lety pri vyklizeni kodanskeho squatu Ungdomshuset. I oni ale vedeli, ze samotne jednani k nicemu nepovede. Ze je potreba jednat i byt v ulicich. Je fakt, ze ceske squaterske hnuti na te prvni rovine zatim docela zaostava. Děkuji všem za dotazy a na "slušné" občany překvapive slušnou diskusi..:) Pokud máte chuť, podívejte se na náš web: neprizpusobivi.fnf.cz, kde najdete akce, které chystáme pro zbytek Týdne nepřizpůsobivosti. Namátkou: hned zítra je na Palackého náměstí od 18h demonstrace proti změnám shromažďovacího zákona, kterou pořádá o.s. IuRe, den nato proběhne veřejná debata o médiích a (ne)přizpůsobivosti před budovou Anděl Media Centrum. V sobotu samozřejmě DIY karneval, který startuje z Těšnova. No a pokud nemáte co dělat dnes, v Truhlářské má od 19h koncert japonský houslista Hiroki Tanaka. Pěkný den a buďte ve střehu.:)
tomáš havlín
x
"Nejsou ale ochotni se kvůli uspokojení této základní lidské potřeby uvrhnout do dluhů na několik dekád" takže místo toho jsou ochotni porušovat zákony, obsazovat cizí majetek? to vám opravdu příjde normální? mne tedy ne, na vše jsem si v životě musel vydělat a fakt mi vadí, že někdo je schopen /byť ve vašem případě nepřímo/ hájit krádeže - ano, nic jiného to ve své podstatě než krádež není (se stejnou logikou, jako porušování autorských práv). V každém případě jde o porušování zákonů a PČR musí jednat, stejně tak státní zastupitelství. mají to v popisu práce daném zákony této země.
Franta
Je normalni, ze nekdo kdo opovrhuje pravy a spolecnosti podava trestni oznameni proti zasahu policie?