Sociální demokracii povede dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ve druhém kole hlasování na nedělním mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové získal potřebný nadpoloviční počet hlasů a porazil tak bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který se stal prvním místopředsedou strany.

Hamáček dostal podle oficiálních výsledků volby 272 z 516 platných hlasů. Zimolu volilo 224 delegátů sjezdu. Lístky si vyzvedlo 527 delegátů. Ke zvolení tak bylo třeba 264 hlasů.

Prioritou ČSSD jsou podle nového předsedy strany Jana Hamáčka podzimní komunální a senátní volby. "Doufám, že z nedělního sjezdu a z jeho pokračování vzejde silný tým vedení sociální demokracie, který si ten podzim vytkne. Úkolem je přesvědčit voliče, kteří od nás odešli, že sociální demokracie je tady pro ně, a že má smysl se vrátit," řekl Hamáček krátce po svém zvolení novinářům.

Hamáček byl následně přítomnými delegáty pověřen jednáním o vládě s ANO a dalšími stranami. Kabinet se nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie. ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby. Sjezd nehlasoval o přísnějším návrhu sociálnědemokratických senátorů, který měl označit trestně stíhané osoby za zásadní překážku vstupu do vlády.

V kandidátském projevu Hamáček s ohledem na trestní stíhání předsedy ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše Hamáček uvedl, že účast trestně stíhaných ve vládě není možná.

Vstoupení Miloše Zemana, který ve svém projevu nikoho na předsedu strany jmenovitě nedoporučil, Hamáčka nepřekvapilo. "Stojím o co nejkorektnější vztahy s prezidentem. Pokud bude mít pan prezident zájem, jsem připraven se s ním setkat a představit mu vizi toho, jak má fungovat sociální demokracie, a jak já si představuji spolupráci s prezidentem," řekl Hamáček.

Už v prvním kole neuspěl dosavadní úřadující šéf strany Milan Chovanec, který ČSSD vedl od loňské rezignace tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky.

Delegáti ČSSD měli na mimořádném sjezdu, který se koná čtyři měsíce po neúspěchu ve volbách, na výběr z celkem sedmi kandidátů na předsedu. Kromě už zmiňovaných Hamáčka, Zimoly a Chovance o post usilovali také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk a starostka České Lípy Romana Žatecká. Bez nominace z regionů šel do volby předsedy Jan Jukl. Na funkce místopředsedů se přihlásila třicítka uchazečů.

Sjezd, který navštívil i bývalý předseda strany a současný prezident Miloš Zeman, by se měl vyslovit také k tomu, zda by měla ČSSD vyjednávat s hnutím ANO o vládní spolupráci. Zeman doporučil sociálním demokratům, aby vyjednávali o účasti ve vládě. Osobně však prezident soudí, že ČSSD by neměla požadovat vládní křesla, jen pozice náměstků. To později zkritizoval Chovanec, podle něj se nesmí strana prodat lacino. Hnutí ANO je prý partner, který sociální demokracii prodá, kdykoliv se mu to bude hodit.

Za důvod poklesu preferencí ČSSD pak prezident považuje to, že v čele neměla silnou osobnost. Nepřímo zmínil bývalého premiéra Bohuslava Sobotku, který loni několik měsíců před volbami opustil funkci předsedy strany.

Sjezd sociální demokracie byl kvůli nabitému programu přerušen. Pokračování sjezdu je naplánováno na 7. dubna od 10:00. Na programu bude mimo jiné i volba nových místopředsedů.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:54
Sjezd ČSSD

Vážení čtenáři,

vítáme vás u dnešní on-line reportáže ke sjezdu ČSSD. Strana si zvolí nové vedení. Od toho se bude také odvíjet budoucnost České republiky, neboť se rozhodne, zda je sociální demokracie ochotná jít do vlády.

09:56
Protesty proti Zemanovi

Před Kulturním domem Střelnice v Hradci Králové, v němž se dnes scházeli delegáti sjezdu ČSSD, protestovaly dvě desítky lidí proti prezidentu Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Lidé měli ústa zalepená páskami a drželi protestní transparenty. Právě prezident má na sjezdu vystoupit s projevem.

Zemana vítají i protestanti.

10:05
Sobotka na sjezd nedorazí

Expremiér Bohuslav Sobotka na sjezd ČSSD nepřijede. "Nikdo nevíme, co vlastně dělá," komentoval situaci jeho kolega z jižní Moravy.

10:10
Politická divize Agrofertu?

ČSSD nesmí připustit, aby byla druhou politickou divizí Agrofertu, říká v rozhovoru pro Respekt politický poradce Ota Novotný o nadcházejícím sjezdu sociální demokracie.

10:34
Jednání bude veřejné

Delegáti ČSSD na sjezdu odhlasovali, že jednání bude otevřené. Novináři mohou zůstat v sále.

10:46
První spory

Na samotném začátku se sociální demokraté střetli ohledně odvolání politického grémia strany. Hádají se, zda mají nejdříve odvloat vedení, nebo zvolit nového předsedu. Podle některých se řeší zbytečnosti.

Sociální demokracie na sjezdu

10:58
Dorazil slovenský premiér Robert Fico i Miloš Zeman

Na sjezd ČSSD dorazil i slovenský premiér Robert Fico. Nyní ale už přichází prezident republiky MIloš Zeman.

11:01
Zemanův projev začal

"Stýskalo se mi po vás," řekl Zeman na začátku svého projevu a poděkoval některým lidem, že se uchází o pozici předsedy strany. Zároveň poděkoval konkrétním lidem za to, že jej podporují.

11:07
Zeman kárá sociální demokracii

"Sociální demokracie je jediná strana, která neměla jasné stanovisko, kdo je její prezdientský kandidát. Je jedinou stranou, která nemá jasné stanovisko, zda jít do opozice, nebo se účastnit vlády. A ani neví, kdo bude její předseda," řekl Zeman.

11:10
Necpěte se do vlády za každou cenu, ale s ANO jednejte

"Můžete klesnout i pod pět procent, protože o vás v opozici nikdo nebude vědět," řekl Zeman s odkazem na situaci, kdy by chtěli socialisté zůstat v opozici. Podle něj dosáhnou mnohem více ve vládě.  Doporučil, aby sociální demokraté vyjednávali s ANO o vládě. Zároveň ale řekl, ať se sociální demokraté necpou do vlády za každou cenu.

11:28
Zeman se rozloučil

"Největší tajemství možného úspěchu ČSSD je, že můžete opakovat úspěch z let 1993 - 2002, ale neopakovat závistivé chyby, které přišly poté. Nebuďte stranou podrazáků. Přeji vám, abyste opět našli místo na slunci," ukončil Zeman své vystoupení na sjezdu strany.

Miloš Zeman vystoupil na sjezdu ČSSD.

11:29
Vystupuje Fico

"Jsem přesvědčený, že se Čechům nikdy nedařilo tak dobře, jako se daří dnes," řekl předseda slovenské vlády Robert Fico a ptá se, jak je možné, že sociální demokracie má problém v celé Evropě. Apeluje na to, aby sociální demokraté dál tlačili na přibližování české respektive slovenské ekonomické úrovně Západu. Následně vyjmenovává zásluhy slovenské sociální demokracie. Jde mu především o tom, aby se sociální demokraté nebáli otevírat nová témata. "Odmítám ty previcové kecy, že když se daří, tak máme šetřit," řekl Fico.

11:46
Chovanec: Nesmíme se prodat lacino

Úřadující předseda strany Milan Chovanec varuje před tím, aby šla sociální demokracie do vlády za každou cenu. Podle něj nemá smysl jít do jednání s tím, že účast ve vládě strana prodá lacino. Zároveň si myslí, že není možné, aby byl trestně stíhaný Andrej Babiš premiérem.

11:59
Podle Babiše přednesl Zeman skvělý proslov
12:17
Roste podpora Jiřího Zimoly

Po projevu prezidenta začala v sále růst podpora Jiřího Zimoly. "Někteří kolegové ho vnímají jako kompromisního kandidáta," uvedl anonymně jeden z delegátů.

12:24
Atmosféra na sjezdu je bouřlivá

Na sjezdu ČSSD začala debata, jako první mluvila poslankyně Alena Gajdůšková, která patřila do nejužšího okruhu spolupracovníků expremiéra a expředsedy Bohuslava Sobotky. Při jejím proslovu je takový hluk, že řídící sjezdu Jan Chvojka hrozí přerušením sjezdu. "Děkuji těm, kteří mě poslouchali," končí Gajdůšková.

Zároveň se ozývají hlasy, které kritizují Zemanův projev. Podle některých je Zemanova představa o vládě zcela scestná. "Topilo se to v minulosti," řekl k projevu prezidenta Miloše Zemana předseda platformy mladých sociálních demokratů Idealisté Radim Hejduk.

12:50
Poloprázdný sál

Jednání už probíhala před sjezdem. Momentálně je většina straníků na obědě, sál je poloprázdný.

12:57
Kritika Sobotky

Exministr Jan Mládek, který musel odejít z vlády po tlaku tehdejšího premiéra, právě nepřítomného Bohuslava Sobotku kritizuje. "Když mě Bohuslav Sobotka jmenoval, neřekl mi, že to bude jen do doby, než si o mé místo řekne Tomáš Prouza," řekl.

13:11
Hlasy jsou prý vyrovnané

Podle zákulisních informací mohou být hlasy pro Jana Hamáčka, Milana Chovance a Jiřího Zimolu vyrovnané. Každý z těchto kandidátů na předsedu ČSSD by mohl mít přes sto hlasů delegátů.

13:14
Netolický: Nejsem si jistý, jestli Zeman nehodlá vstoupit do ANO

Pardubický hejtman Martin Netolický k Zemanově projevu, ve kterém ho prezident jmenoval mezi třemi hejtmany, kteří ho nepodpořili v prezidentských volbách: "Neberu to tak, že by mě označil za zrádce. Řekl, že to respektuje, že polovina sálu myslí jinak. Za úspěšné období pro sociální demokracii označil jen svoje období, to nevím, jestli se spoustě lidí v sále tohle bude líbit," řekl hejtman.

Část projevu označil za neskrývaný lobying ve prospěch ANO a vládní angažmá ČSSD s Babišem. "Skoro jsem přemýšlel, jestli pan prezident nehodlá vstoupit do ANO. Já si ale myslím, že bychom měli velmi přemýšlet, zda jít s nyní už levicově populistickým hnutím, navíc říznutým pravicovými osobnostmi, do vlády. Osobně jsem pro jednání o toleranci, výměnou za velmi jasně smluvně zajištěnou možnost prosazení části našeho programu. Vstup do vlády ne," uvedl podporovatel Jana Hamáčka na funkci předsedy Netolický.

ČSSD, Zeman

13:29
Ohlasy z jiných stran

Prezident Miloš Zeman vyzval ČSSD, aby se vzdala předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Na twitteru to v reakci na Zemanův projev na sociálnědemokratickém sjezdu uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle něj se potvrdilo, že Babiš sestavuje Zemanovu vládu. Místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman označil Zemanův projev za arogantní.

13:34
Rozpustit stranu?
13:40
Dienstbier: Do vlády bychom neměli chodit

"Neměli bychom do vlády chodit. Obávám se toho, že ať budeme nebo nebudeme jednat o vládě, tak nedosáhneme důstojného postavení," řekl exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Kritizuje Milana Chovance za to, že podle něj opsal diplomovou práci, zpackal policejní reorganizaci a fotí se se zbraní. Stejně tak kritizuje Zimolu za to, že rozdal na odměnách sedm milionů korun svému známému. "Tito lidé mají reprezentovat ČSSD?" ptal se Dienstbier.

14:00
Hašek: Prezident sdělil svůj názor, ale rozhodneme se sami

"Někomu se to líbí, někomu ne. Pan prezident sdělil svůj názor. Sociální demokracie se ale rozhodne sama," zhodnotil projev Miloše Zemana bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Mezi kandidáty na předsedu žádného jasného vítěze nevidí.

"Jsem rád, že to po letech nebude dojemné hlasování, kdy vybíráme z jediného kandidáta. To, že je jich dnes osm, vypovídá o kritické situaci v ČSSD," dodal. V prvním kole podle něj předsedu delegáti nezvolí, kdo se o post utká v tom druhém, si netroufá odhadovat.

14:06
Hamáček slibuje sjednocení strany

Mluví první z kandidátů na křeslo předsedy strany. Jan Hamáček slibuje sjednocení strany. Dřív bylo prý sjednocování násilím, nikoliv diskusí. V současnosti prý spolu straníci ani nemluví. Zároveň Hamáček slibuje nový program. Chce, aby strana začala konečně řešit problémy lidí, jako je výstavba bytů, pomoc důchodcům.

Zároveň vyzývá k jednání o vládě a tvrdí, že není možné, aby vládu vedl trestně stíhaný Babiš. Ještě před několika týdny přitom právě Hamáček tvrdil, že si umí vládu představit i s Babišem.

14:27
Chovanec: Vím, že nejsem ideální

"Zažil jsem čtyři roky vlády s Andrejem Babišem. Jak zajistíme, že nebude vedle té vládní existovat ještě koalice ANO, SPD a komunistů, která si bude dělat, co chce? ČSSD bude v takové vládě fíkovým listem," řekl Milan Chovanec. Zároveň vyzval straníky, aby se nerozhodovali podle toho, že jej někde viděli pózovat s puškou. Na rozdíl od Hamáčka je proti vstupu do vlády.

14:42
Jukl: Chceme z ČSSD Kostelecké uzeniny?

U řečnického pultu promluvil ředitel městské knihovny v Poličce a kandidát Jan Jukl. "Pokud se chceme vydat cestou s chimérou staré dobré ČSSD, tak potom podepíšeme spolupráci s podnikatelem Babišem. Tato cesta povede k tomu, že se z ČSSD stanou Kostelecké uzeniny české politiky. Nemůžeme partaj budovat na manýrech opoziční politiky roku 1998," varoval Jukl.

Kandidát na předsedu ČSSD Jan Jukl vystoupil 18. února v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové na mimořádném volebním sjezdu ČSSD.

14:53
Krejčík: Neopustím vás uprostřed bitvy

Další kandidát na předsedu se představil jako generál. "Přestal jsem rozumět našemu vedení, a to nejen já, ale také naši voliči," prohlásil Miroslav Krejčík. Obul se do expremiéra Bohuslava Sobotky. On by prý stranu uprostřed bitvy neopustil.

15:02
K řečnickému pultu se postavil další z kandidátů Jiří Zimola

Exhejtman Jihočeského kraje zaskočil na úvod svého projevu delegáty dárkem. Rozdal jim růžové brýle. „Chci vám totiž představit, jaká je situace ČSSD očima části stávajícího vedení. Už to vidíte? To je paráda, co? Jsme silná, sebevědomá strana,“ sklidil potlesk v sále.

"A teď konec srandy, přátelé, teď si je sundejme. Těm, co to chtějí poslouchat, řeknu, jaká je skutečná situace. Nic není v pořádku," pokračuje Zimola. "Čtyři roky jsme vedli tuto zemi, ale zapomněli jsme na naše voliče, zapomněli jsme poslouchat, co je trápí. A tak nám je odlákal miliardář vydávající se za filantropa," dodal jihočeský exhejtman.

"Já jdu do toho a jestli chcete, pojďte do toho se mnou," ukončil svůj projev Zimola.

15:11
Hovoří z poslední z uchazečů Romana Žatecká

Starostka České Lípy na úvod svého projevu ocenila "sjezd podle jejích představ". Podle Žatecké v ním konečně zaznívá řad názorů od různých lidí.

"Je potřeba změna. Jsou čtyři měsíce po volbách a my jsme teprve začali jednat," stěžuje si kandidátka na pomalé reorganizační schopnosti strany.

"Musíme se vrátit do hospod do kaváren a do pracovišť," vysvětluje Žatecká přítomným členům, jak hodlá komunikovat s obyčejnými lidmi.

15:20
Přítomní členové museli být napomenuti z přílišného hluku
15:21
Začaly se tisknout volební lístky, promluví i Škromach a Štěch

Samotná volba se blíží. Tisk volebních lístku má trvat zhruba 15 minut. Během toho vystoupí na podiu několik členů strany, mimo jné bývalý poslanec Zdeněk Škromach a předseda Senátu Milan Štěch. 

15:29
Senátor Jiří Dienstbier k projevu Jiřího Zimoly:

"Strana má v poslední době sklony k nacionalizmu, izolacionismu a vytlačování určitých skupin obyvatel z našeho zájmu. Projev pana Zimoly do toho přesně zapadá. Byl technicky zdařilý, ale vymezovat se proti inkluzi, populisticky se navážet do těch, kteří pobírají dávky, hloupě do Bruselu, přitom sociální stát už dnes není možné zajistit jen na národní úrovni. Celkově měl jeho proslov daleko k proslovu sociálního demokrata, přestože stále hovořil o levicové politice," řekl.

15:35
15:38
Začíná volba

Členové se odebírají k registraci, následně proběhne samotná volba. Každý člen může vybrat pouze jednoho z osmi kandidátů. Konec hlasování a pokračování sjezdu je naplánován na 16:10.

16:20
Sál se pozvolna naplňuje

Po uplynutí stanovené půlhodiny určené k volbě nového předsedy strany se delegáti postupně stahují zpět na svá místa. Na podiu se během toho střídá několik řečníků.

16:34
K vítězství je potřeba nadpoloviční většina hlasů

V prvním kole by byl zvolen kandidát, který by dostal nadpoloviční počet hlasů z vydaných lístků. Pokud by žádný polovinu nepřekročil, bude se konat druhé kolo, do kterého postoupí první dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. V něm je pro vítězství znovu třeba získat více než padesátiprocentní podporu, v opačném případě by bylo volbu nutné vypsat znovu.

16:42
Do druhého kola postupuje Zimola a Hamáček

První kolo zná své dva postupující. Stali se jimi Jiří Zimola a Jan Hamáček. Zimola dostal od delegátů 179 hlasů, Hamáčkovi dalo hlas 155 z nich. 

Milan Chovanec dostal 116 hlasů, Krejčík 30, Staněk 21, Žatecká 13 a Jukl 6. Kvórum bylo 266 hlasů. Platných bylo celkem 520 lístků.

16:54
Čeká se na volební lístky do druhého kola

Během krátké pauzy, která probíhá z důvodu tisku volebních lístků do druhého kola, na podiu opět vystupuje několik řečníků. Kritický projev vůči pravici pronesla bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

17:11
Začíná druhá volba

Jména dvou postupujících kandidátů jsou vytištěna na volební lístky. Delegáti budou volit svého nového šéfa do 17:30.

17:35
Chovanec: Oba postupující jsou silní kandidáti

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, který při dnešních volbách nového předsedy strany nepostoupil do druhého kola, nebude kandidovat na místopředsedu. Novinářům v Hradci Králové řekl, že postupující Jiří Zimola i Jan Hamáček, ze kterých vybírají delegáti ve druhém kole, jsou silní kandidáti na předsedu. Žádného před druhým kolem nepodpořil.

17:56
Novým předsedou se stal Jan Hamáček

Sociální demokracii povede dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké Sněmovny Jan Hamáček. V druhém kole hlasování na dnešním mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové získal potřebný nadpoloviční počet hlasů a porazil bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu.

"Vážím si toho, že dnes to byl opravdu férový souboj argumentů," řekl Hamáček ve svém děkovném projevu. "Věřím, že sociální demokracie z tohoto vyjde jednotná," dodal. 

Jan Hamáček získal 272 hlasů. Druhý kandidát Jiří Zimola 224.

18:00
Zimola poblahopřál Hamáčkovi

Jiří Zimola stál během Hamáčkova děkovného projevu po jeho boku. Následně Zimola uvedl, že se bude ucházet o poziti prvního místopředsedy.

"Už jen skutečnost, že s nově zvoleným předsedou stojíme na jednom pódiu, značí, že jsme oba k volbě přistupovali s maximální pokorou," poděkoval delegátům Zimola, "volbu vnímám jako sport. Budu se ucházet o vaši důvěru na funkci prvního místopředsedy strany," dodal.

18:03
Následuje volba místopředsedů

Po 15 minutové pauze, kterou delegáti využívají ke gratulaci novému předsedovi ke zvolení, bude následovat volba stranických místopředsedů.

18:19
Na prvního místopředsedu jsou nominovaní pouze dva kandidáti

O pozici prvního místopředsedy se bude ucházet neúspěšný kandidát na předsedu Jiří Zimola a exprimátor jihomoravské metropole Roman Onderka.

Delegáti mají čas na volbu do 18:55.

"Slibuji si, že výsledkem sjezdu musí být vzkaz veřejnosti, našim voličům, že sociální demokracie se znovu nadechuje, že z pozice pod hladinou vyplouváme nahoru," řekl v nominačním projevu Zimola. Chce důvěru, protože si, jak uvedl, umí představit být dvojkou za nově zvoleným předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, který ho v této volbě porazil. Zimola podotkl, že se naučil prohrávat.

Onderka řekl, že ČSSD hraje "blbě", proto její voliči ve sněmovních volbách utekli k hnutí ANO Andreje Babiše nebo k volebním urnám nepřišli vůbec. ČSSD musí začít mluvit podle Onderky jasně a srozumitelně. "Program nemáme špatný, ale neumíme ho sdělit," soudí. První místopředseda by se neměl bát říci předsedovi jiný názor do očí, dodal.

Vyslovil se proti tomu, aby ČSSD podpořila novou Babišovu vládu jen za několik náměstků, jak sociálním demokratům radil dopoledne prezident Miloš Zeman. Buď ČSSD půjde do vlády bez stíhaného člověka, tedy Babiše, nebo odejde do opozice, řekl.

18:37
Objevují se první gratulace

 

19:00
Nastává debata ke stanovám

Delegáti se postupně vracejí na svá místa. Před samotným vyhlášením vítěze na pozici prvního místopředsedy ještě proběhne debata ke stanovám strany.

19:18
Prvním místopředsedou se stal Jiří Zimola

Statutárním místopředsedou ČSSD zvolil sjezd strany Jiřího Zimolu. Bývalý jihočeský hejtman porazil v dnešní volbě na mimořádném sjezdu sociální demokracie poslance a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku. Zimola na sjezdu postoupil do druhého kola v předchozí volbě předsedy, kde ho však porazil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

19:24
Stávající místopředsedové rezignovali na své funkce

Lubomír Zaorálek, Michaela Marxová, Petr Dolínek a Jan Birke právě podali své rezignace na funkce místopředsedů strany tak, aby mohlo být zvoleno nové místopředsednictvo.

20:03
Delegáti jednaní o možné spolupráci s ANO

Delegáti promlouvají o případné účasti ve vládě. Jedno usnesení o podobě případné spolupráce s parlamentními stranami navrhl nový předseda strany Jan Hamáček. Opoziční usnesená navrhuje předseda Senátu Milan Štěch.

20:11
40. schůze ČSSD byla přerušena

Předseda strany přerušil schůzi ČSSD na 7. dubna. Delegáti se postupně rozcházejí.

20:21
Hamáček byl pověřen jednáním o vládě

Před samotným přerušením sjezdu stihli delegáti ještě pověřit nové vedení strany jednáním o vládě s ANO a dalšími stranami. 

Podle usnesení se kabinet nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie. ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby. Sjezd nehlasoval o přísnějším návrhu sociálnědemokratických senátorů, který měl označit trestně stíhané osoby za zásadní překážku vstupu do vlády.

20:31
Online reportáž končí

Vážení čtenáři, online reportáž ze 40. sjezdu ČSSD končí. Děkujeme za pozornost.

Projev Miloše Zemana na sjezdu ČSSD. Co prezident poradil straníkům?