Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv na Pražském hradě podepsali dle plánu novou smlouvu o omezení jaderných zbraní. Oba státníci dorazili na Pražský hrad kolem desáté a po společném focení s Václavem Klausem se zhruba hodinu věnovali bilaterálnímu jednání. Vrcholem schůzky se stal podpisový ceremoniál americko-ruské dohody, k němuž došlo o půl hodiny později, než se plánovalo, tedy ve 12:30. 

Dokument nahrazuje smlouvu START, jejíž platnost skončila loni v prosinci. Obama svého pobytu v Praze využije také k setkání s prezidenty a premiéry 11 zemí bývalého východního bloku. 

Pražské setkání Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva sledujeme on-line ZDE

Kvůli přítomnosti šéfů světových velmocí se Praha stala přísně střeženým místem, s různými uzavírkami a omezeními musejí počítat Pražané i turisté. Například zcela nepřístupný je areál Pražského hradu do pátečního poledne.

Čtvrteční diplomatický program završila schůzka jedenácti státníků ze střední a východní Evropy s Barackem Obamou. Za českou stranu se večeře zúčastnil premiér Jan Fischer a prezident Václav Klaus. 

Medveděv byl v české metropoli v roli hlavy státu poprvé, ve středu večer se osobně setkal a následně povečeřel s Klausem. Prahu opustil ve čtvrtek odpoledne po podpisu smlouvy.

Obama přiletěl z Washingtonu znovu po roce ve čtvrtek ráno. Stráví tu noc a v pátek ho opět na Hradě čeká bilaterální jednání s Klausem.

Sledujeme on-line:

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
00:00
8:00 Hrad v obležení
Vstupy na hrad jsou obehnány zátarasy. Kolem vstupu na Prašném mostě i kolem tramvajové tratě hlídkuje asi třicítka policistů - vstup je jen na zvláštní povolení. Hradní stráž prověřuje okolí hradu na motorkách.
08:43
8:12 Číšníci pro prezidenty
Krátce po osmé hodině ranní vpustila policie na hrad skupinu zhruba padesáti studentů z hotelové školy v Teplicích. Sebou si nesli na ramínkách nažehlené obleky, v nichž mají obsluhovat Obamu a Medveděva.
08:44
8:26 Ticho "před bitvou"
Nádvoří hradu je zatím vylidněné, všude jsou policisté a prostorem občas projede auto s květinovou výzdobou. Rušno tu začne být kolem desáté hodiny, kdy má na hrad dorazit americký prezident Barack Obama se svou kolonou.
08:44
Světová Praha
Na vstup do hradu se chystá mnoho zahraničních novinářů - snad největší je zastoupení ruských novinářů. Na místě je ruská veřejnoprávní televize, ale i italský RAI.
09:00
Letiště v očekávání
Podle informace ČT má Obamův speciál dosednout na přistávací rampu v 9:15. Nyní se nachází ve vzdušném prostoru České republiky.
09:02
9:05 Na Hrad míří demonstranti

Desítka lidí se podle ČTK ráno sešla na pražském náměstí Jana Palacha na shromáždění, které v souvislosti se summitem USA-Rusko svolala iniciativa Ne základnám. Zástupci iniciativy a jejich příznivci se kolem 08:30 vydali přes řeku směrem k Pražskému hradu, kam mají každou chvíli dorazit.

09:10
9:11 Praha v zahraničním tisku
Přední zahraniční média se ve čtvrtek věnují podpisu smlouvy o odzbrojení mezi USA a Ruskem. Podle ruského listu Kommersant dokazuje ruský prezident Medveděv podpisem smlouvy svou samostatnost.
09:13
Provoz v Praze je plynulý
Provoz v pražském centru je zatím bez větších komplikací. Podle našeho reportéra z pražského Klárova je i situace v MHD poklidná. Lidé se podle jeho slov nevydávají na hrad podívat se na prezidentskou návštěvu. Na Klárově hlídkují policisté v oranžových vestách a nad Pražským hradem létá helikoptéra.
09:15
Obamův speciál znovu v Praze

9:15 je přesný čas druhého přistání Baracka Obamy v Praze. Naposledy tu byl před rokem, když na Pražském hradě vyslovil přání světa bez jaderných zbraní.

09:18
Na Evropské je klid
Nad Evropskou lítá vrtulník, na místě jsou policisté, k vidění jsou sanitky. Zatím je tu zcela normální provoz.
09:25
9:25 Obamův vůz přistaven
Na amerického prezidenta čeká na Ruzyni jeho Cadillac One. Obama za chvíli vystoupí z letadla a posléze zamíří do centra.
09:29
9:30 Obama se vítá s českými politiky
Barack Obama vystoupil z letadla a pozdravil se se zástupci české diplomacie. Na letišti ho uvítal mimo jiné český ministr zahraničí Jan Kohout.
09:33
9:33
Poté, co Obamův Air Force One s Obamou přistál v Praze, se může také ruský prezident Dmitrij Medveděv vypravit na Pražský hrad.
09:35
Evropská třída v pohotovosti
Policisté se připravují na přesun Baracka Obamy do centra. Na Evropské hlídkují policisté, tři vrtulníky a policejní hlídky nabádají lidi ze zastávek, aby se přesunuli na chodník, co nejdál od silnice. Podobná opatření jsou mezi Hradčanským náměstím a Pohořelcem. Zde jsou desítky policistů a chodníky jsou odděleny bariérami od silnice, aby na ni lidé nevstupovali.
09:37
9:37 Obama míří na Hrad
Kolona s prezidentem Obamou zamířila podle ČT z letiště k Pražskému hradu.
09:38
Policisté se musí potýkat také s řadou zvědavců. Podle našeho reportéra hlídky usměrňují lidi na Petřinách. Místem už projela prezidentská kolona.
09:44
9:43 Ostraha čeká na prezidenty
Na střechách hradu jsou v místě, kde mají prezidenti vystupovat z auta, vidět ostřelovači v černých kuklách.
09:46
9:45 Medveděv na Hrad
Také ruský prezident Medveděv se chystá na Hrad. U hotelu Four Seasons, kde přespal, už policisté zablokovali dopravu.
09:47
9:49
Americký prezident dorazil na Pražský hrad. Podle našeho reportéra jsou na místě stovky policistů, minimum lidí okolo. Při průjezdu kolony měli novináři signál, což znamená, že ani rušičky nebyly zapnuté. Stejnou zkušenost má i náš reportér z Evropské, kde telefony také fungovaly.
09:50
9:50 Limuzína před branami Hradu

Před branou Pražského hradu zastavuje Obamova limuzína.

09:52
9:53 Druhá kolona míří na Hradčany
Také ruský prezident už opustil svůj hotel, nastupuje do automobilu a má se vydat na schůzku se svým americkým protějškem.
09:54
9:54 Prezident USA znovu na Hradčanech
Obama v černém obleku vystoupil z limuzíny a za zvuku fanfár zamířil do hradu. Jeho kolona čítala dvě identické černé limuzíny a několik speciálních aut, včetně jeho sanitky.
09:56
10:05
Jednání mohou za nedlouho začít. Medveděvova kolona už projela Hradčanským náměstím.
09:57
9:57 Obama se sejde s Medveděvem
Více než třicet aut Medveděvovy kolony se vydává směrem na Hrad, kde už se čeká na dalšího prezidenta. Podle informací HN jde vše podle plánu. Před branami hradu vládne klidná atmosféra, je tu zhruba padesát policistů. Medveděvova kolona má jen jednu limuzínu, kterou ale doprovází dva speciální zelené džípy ruské policie. S ruským prezidentem vystoupilo v porovnání s Barackem Obamou méně členů osobní ochranky.
10:06
10:06 Klaus vítá druhého prezidenta
Ruský prezident Dmitrij Medveděv dorazil na Hrad a přivítal se s českým prezidentem, opět za doprovodu fanfár. Obama už čeká uvnitř. Politici se mají přesunout do zahrad Pražského hradu.
10:23
10:23

Oba státníci jsou nyní u Václava Klause. Novináři čekají na pokyn, až budou moci vstoupit do Španělského sálu.

10:35
V centru jsou zácpy

Zhruba 15ti minutová uzavírka dopravy kvůli návštěvě prezidentů se projevila skoro třičtvrtěhodinovou zácpou tramvají u Prašného mostu. Podle našeho reportéra tu doprava nadále stojí.

10:49
10:49
Na Hradě právě probíhá bilaterální schůzka mezi americkým a ruským prezidentem, připravuje se podpis smlouvy ve Španělském sále, kam již byli vpuštěni novináři.
10:50
10:55 Hrad pod ostrou kontrolou
Od Černínského paláce míří k hradu pět policejních aut, také jedno velké - nákladní. Dalších 20 aut už je na místě a jsou tu také policejní autobusy. U Hrzánského paláce je více policistů než turistů.
11:03
11:10
Obama chce nastartovat nové vztahy s Ruskem, informuje v souvislosti s podpisem odzbrojovací smlouvy v Praze CNN. Schůzky v Česku si všímají také ruské weby, není ale na prvním místě jejich agendy.
11:14
11:14
Podle našeho reportéra policisté v Loretánské ulici vysvětlují trpělivě turistům, že se dnes nedostanou k hradu a navigují je jinou cestou. Jsou také nuceni řešit drobné konflikty. Náš zpravodaj například zaznamenal potyčku policistů s opilcem, který se dožadoval vpuštění směrem na Hrad s argumentem, "že máme svobodu a chce vidět prezidenta".
11:21
11:28
Agentura Reuters informovala o tom, že předmětem rozhovorů Obamy a Medveděva mezi čtyřma očima má být vedle odzbrojovací dohody také situace v Kyrgyzstánu nebo sankce proti Íránu.
11:24
11:48
Uvnitř Španělského sálu vrcholí přípravy  a usazují se hosté. V předních řadách sedí řada českých politiků a význmaných osobností. Mezi nimi Nečas, Tlustý, Pecina nebo Slamečka, ale i kardinál Vlk. Na vyvýšených místech se chystají zahraniční štáby k živým přenosům. Kolem oken a podél zdí stojí spousta českých a amerických bodyguardů.
11:27
11:25
Poblíž Pražského hradu demonstrovala dopoledne zhruba hodinu desítka lidí, které v souvislosti se summitem USA-Rusko svolala iniciativa Ne základnám.
11:50
Stížnosti z EU
Šéf liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt se dnes v reakci na očekávaný podpis smlouvy o omezení strategických útočných zbraní v Praze pozastavil nad tím, že na následnou večeři prezidenta USA Baracka Obamy s vedoucími představiteli 11 zemí střední a východní Evropy nebyl pozván žádný zástupce politického vedení Evropské unie. "Historický podpis v Praze, ale večeře summitu bez Evropské unie," hlásá titulek prohlášení, které Verhofstadt rozeslal novinářům.
12:03
12:03

Podle naší reportérky ve Španělském sále tu čeští politici postávají ve skupinkách, baví se mezi sebou a společně s novináři čekají na příchod prezidentů. Je tu dále i ministr obrany Martin Barták nebo premiér Fischer. Do sálu zavítal i Jiří Paroubek a Pavel Bém.

12:05
12:10
Podle záběrů ČT už jsou na stolku ve Španělském sále připraveny smlouvy k podpisu.
12:10
12:11
Naší reportérce se podařilo dostat k premiéru Janu Fischerovi. Ten přítomným sdělil, že ve středu hovořil s Medveděvem na večeři. Během ní podle něj došlo i na téma jaderné energetiky. "Žádné konkrétní závěry jsme neudělali," prohlásil premiér. Medveděv podle Fischera působí jako otevřený člověk, který umí nejen mluvit, ale i naslouchat.
12:15
12:15
Podpis smlouvy byl plánován na poledne, Španělský sál nicméně čeká na slavnostní akt už čtvrt hodiny.
12:16
12:21 Summit zatím bez potíží

Summit USA-Rusko se zatím obešel bez problémů, uvedl policejní prezident Martinů. Policie v Praze našla podezřelý kufřík, byl v něm jen počítač.

12:22
12:24 Paroubek: Je to dobré promo
Šéf ČSSD Jiří Paroubek považuje aktuální summit za výborné promotion pro Prahu, které je navíc skoro "zadarmo". Řekl to HN. Paroubek neplánuje setkání s Obamou. "Sice jsem člověk, který si hodně věří, ale pochybuji, že by ho zajímal jeden z mnoha českých politiků," řekl naší reportérce.
12:31
12:31
Do Španělského sálu vstoupila v zeleném šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a usedla do první řady. Pak vešel český prezident Václav Klaus, následován svými protějšky z USA a Ruska. Václav Klaus se posadil mezi českým premiérem Fischerem a Přemyslem Sobotkou.
12:33
12:33 Smlouva se podepisuje
Prezident USA Barack Obama a prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv podepisují odzbrojovací smlouvu, zaznělo Španělským sálem. Prezidenti následně zasedli k podpisu - ruský prezident má smlouvu v červených deskách, Obama v deskách modrých.
12:35
12:38 Slova se ujal Barack Obama.
Jako první vystoupil po podpisu smlouvy americký prezident Barack Obama. "Jsem poctěn, že jsem se mohl vrátit do České republiky. Před rokem jsem tu hovořil o vizi a svém snu o světě bez jaderných zbraní. Mluvím o ní znovu. Věřím, že tato vize nás posune za mentalitu z dob studené války. Také jsem hovořil o znovunastolení vztahů mezi USA a Ruskem - budeme spolupracovat na velkých otázkách. Nová smlouva je důležitým krokem vpřed. Tato smlouva nastaví nové prostředí pro vyjednávání s Moskvou. Budeme se zabývat protiraketovou obranou a dalších tématech. Těším se na zahájení těchto rozhovorů," uvedl Obama. Podle jeho slov se obě země hodlají zabývat také otázkou šíření jaderných zbraní do dalších regionů. "Země, které odmítají plnit své povinnosti, budou izolovány, jinak by tato smlouva byla jen slovy na papíře," řekl také.
12:44
12:44
Podpisu a proslovům ve Španělském sále přihlíží zhruba osmdesát ruských, českých a amerických bodyguardů. Obama uvedl, že je připraven spolupracovat se Senátem a ratifikovat novou smlouvu s Ruskem ještě letos.
12:45
12:49 Medveděv mluví po Baracku Obamovi

Ruský prezident se chopil slova po svém americkém protějšku. "V tomto sále došlo ke skutečně dějiné záležitosti. Podepsali jsme přelomovou smlouvu, která nahradí dohody dosavadní. Děkuji svému kolegovi za skvělou práci a kompromisy, kterých se nám podařilo dosáhnout. Děkuji také za to, že k podpisu došlo v tomto krásném městě, v tomto prostředí," řekl na úvod svého vystoupení Medveděv. "Tento podpis zahájí novou stránku spolupráce v historii našich zemí. Naše tými pracovaly konstruktivně a nonstop. Obě strany touto dohodou zvítězily a tím i celá světová společenství," uvedl dále. Medveděv pak zopakoval obsah smlouvy, na němž se Rusko se Spojenými státy dohodly. 

12:52
Medveděv: O Íránu jsme samozřejmě mluvili
Nemohu vyloučit, že Rada bezpečnosti bude znovu muset projednat záležitosti kolem jaderného programu Teheránu, zaznělo ve Španělském sále z úst ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.
12:54
12:57
Medveděv poděkoval Obamovi za vynikající spolupráci. Oba prezidenti během svých proslovů poděkovali ČR za to, že hostila ceremoniál podpisu nové smlouvy START. Obama zdůraznil, že ČR je blízký spojenec a přítel USA.
12:58
12:58
Státníci odpovídají na dotazy přítomných novinářů. Podle původního harmonogramu měl být prostor jen pro dvě otázky, nakonec ale dojde na dvě otázky pro americké novináře a dvě otázky pro ruskou stranu.
13:10
13:05

Systém protiraketové obrany nemá za cíl změnit strategické rozložení sil mezi Ruskem a USA, řekl Barack Obama.

13:11
13:10 Rozpory u protiraketové obrany

Rusko bude podle Medveděva sledovat vývoj protiraketové obrany USA. Rozpory jsou, ale je vůle se jimi zabývat, věřím v dohodu, řekl prezident.

13:13
13:13 Impulz ke snižování arzenálů

Podle Obamy se USA nezbaví jaderných zbraní, dokud je mají jiné země. USA a Rusko však chtějí dát impulz ke snižování jaderných arzenálů.

13:20
13:19 Sankce proti Íránu

Věřím, že se nám podaří zajistit silné sankce proti Íránu již letos na jaře, řekl Obama. Západ se obává, že Teherán vyvíjí jaderné zbraně.

"Sankce samy o sobě problém neřeší, ale někdy jsou nevyhnutelné", řekl k tomu Medveděv. "Hovoříme-li o sankcích, musí jít o rozumné sankce, takové, které Írán podnítí k náležitému chování," dodal šéf Kremlu. V rozhovoru s Obamou prý vyznačil meze ruského chápání takových sankcí.
 

13:28
13:28 Konec programu ve Španělském sále

Tisková konference amerického a ruského prezidenta ve Španělském sále Pražského hradu skončila.

Hosté se přesouvají do Rudolfovy galerie na slavnostní oběd.

13:34
13:32

Obama a Medveděv usedli ke slavnostnímu obědu, na nějž je pozval Klaus. Účastní se ho desítky hostů, včetně českých politických špiček.

14:02
13:59

Pro české politiky byl dnešní oběd jedinou příležitostí k setkání s Obamou a Medveděvem. Možnost k dvoustranné schůzce kromě Klause a Fischera nikdo z nich nedostal. Seznam VIP hostů oběda byl užší než počet pozvánek na podpisový ceremoniál ve Španělském sále, kterého se zúčastnily stovky lidí.

Politici pozvaní na oběd nicméně většinou přiznávali, že setkání u dlouhé tabule jim možnost k osobnímu rozhovoru s Obamou či Medveděvem asi neposkytne.

14:10
14:05
Obama má zbytek odpoledne volno. Až večer ho čeká společná večeře spolu s 11 státníky v rezidenci amerického velvyslance.
14:12
14:12
František Snopek, ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů, pro HN: Vše zatím probíhá bez komplikací. Dosud jsme nemuseli řešit žádnou výjimečnou situaci.
14:13
14:22 Menu pro prezidenty

Americký a ruský prezident obědvají dýňovou polévku a roštěnou s knedlíkem. Podávají se moravská vína.

Oběda se kromě prezidentů USA a Ruska účastní řada dalších významných osobností z České republiky, Ruské federace a Spojených států.

14:49
14:42
Policie se chystá uzavřít ulice Československé armády a Evropskou, kudy projede kolona ruského prezidenta na ruzyňské letiště. Podle našeho redaktora jsou téměř na každé křižovatce policisté a připravena je také odtahová služba. Medveděv měl podle původního harmonogramu opustit Česko v 15:15, bude mít pravděpodobně 20 minut zpoždění.
14:50
14:53 Medveděv míří na letiště
Oběd státníků je u konce. Ruský prezident Dmitrij Medveděv nasedá do svého vozu a jeho kolona se odebere na letiště. Podobně jako při příletu bude mít hlava Ruska při odjezdu z Česka zpoždění.
14:55
15:09 Klaus s novináři
"Včera jsem pro MfD uvedl, že tato smlouva není odzbrojovací revolucí, ale je to významný krok.  Teď bych od něho skoro opustil. Ta smlouva je větší, než jsme věřili," uvedl český prezident po skončení summitu USA-Rusko a podpisu odzbrojovací dohody. Prozradil také, že s oběma prezidenty mluvil převážně anglicky a americkým prezidentem se chystá k dalšímu - osobnímu setkání zítra, kdy budou hovořit také o vzájemných vztazích.
15:18
15:17
Hlava Ruska by měla se svou kolonou dorazit na Starou Ruzyni před půl čtvrtou, poté je plánován jeho odlet. Podle informací ČT se neočekává, že by se snim loučilo tolik lidí, jako dorazilo na letiště kvůli Baracku Obamovi.
15:24
15:24 Medveděv na letišti
Ruský prezident dorazil na letiště. Prezidentský speciál zamíří z Prahy do Moskvy. Medveděv byl v Praze od středečního večera - jeho speciál dorazil do české metropole ve 20:14 se skoro hodinovým zpožděním.
15:30
15:40 Obama bude nocovat v Hiltonu
Podle informací ČT už čeká na prezidenta Obamu na Hradě jeho kolona. Hlava USA má v 19:00 na programu slavnostní večeři s prezidenty a premiéry jedenácti zemí střední a východní Evropy. Ještě před tím se ale pojede ubytovat - podle spekulací má stejně jako loni strávit noc v hotelu Hilton.
15:44
15:44 Medveděvův speciál opustil Ruzyň
Speciál s ruským prezidentem odletěl z Česka. Dmitrij Medveděv tak ukončil návštěvu Prahy.
16:26
Jak se chrání prezidenti

Ochranu českého vzdušného prostoru při příletu i odletu ruského a amerického prezidenta Dmitrije Medveděva a Baracka Obamy zajišťuje také pasivní sledovací systém Věra. Jako základnu armáda zvolila Krušné hory, hlavní stanoviště má systém Věra u obce Výsluní na Chomutovsku.

16:26
16: 32 Obama je v hotelu Hilton

Summit USA-Rusko je v podstatě u konce. Barack Obama opustil Pražský hrad a vydal se do hotelu Hilton. Ministr zahraničí České republiky Jan Kohout se setkal se svou americkou kolegyní Hillary Clintonovou.

Pro informace o dalším pobytu Baracka Obamy v Praze sledujte zpravodajství na www.iHNed.cz.  

18:17
16:50
Premiér Jan Fischer odletí v pátek kolem poledne do Spojených států, kde se počátkem příštího týdne zúčastní mezinárodního summitu o jaderné bezpečnosti.
18:23
17:15 Ruští návštěvníci si z Prahy odvezli hlavně pivo
Nejčastějším suvenýrem mezi členy doprovodu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva bylo suverénně pivo. Český národní skvost nosili do letadla po velkých kartonových krabicích členové letového personálu, prezidentův doprovod i novináři. Komu ruce nestačily, ten si cenný náklad naložil na letištní vozík.
18:27
17:38
Dnešní podpis nové rusko-americké odzbrojovací smlouvy se v Rusku stal událostí dne, která v televizním zpravodajství zatlačila na druhé místo i státní převrat Kyrgyzstánu.
18:36
18:34 Obama zahájil jednání s 11 státníky bývalého východního bloku
Na neformální schůzce je chce ujistit, že tento evropský region nepouštějí USA ze zřetele. Za Českou republiku se večeře v rezidenci amerického velvyslance účastní prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer.
19:36
19:02

Americký prezident večeří se zástupci Bulharska, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Evropské politiky zajímá, zda nejnovější vývoj rusko-amerických vztahů nemůže mít nějaký negativní dopad na vztahy USA se spojenci v NATO a s novými členy EU.

19:45
Jak by mohl START II ovlivnit světovou politiku
Nová dohoda, kterou dnes podepsal americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv, by mohla ovlivnit široké spektrum globálních témat. A to nejen americko-ruské vztahy, ale také třeba i jaderné ambice Íránu nebo Severní Koreje, uvedla Reuters.
19:50
19:17
Obama i Medveděv jsou připraveni spolupracovat se zákonodárnými orgány svých zemí na tom, aby nová smlouva START byla ratifikována už letos.
20:43
19:51 Bezpečnostní opatření

Během summitu hlídkovalo v pražských ulicích přibližně 1500 policistů a stejný počet specialistů z ochranné služby a dalších složek. Ve třech dnech návštěvy prezidentů by podle plánu mělo být nasazeno až 5000 osob (také armáda včetně bojových letounů a protichemických expertů); Útvar rychlého nasazení by měl mít v akci 70 až 80 lidí.

20:51
20:19 Reakce zahraničních státníků
Západní politici v prvních reakcích uvítali podpis rusko-americké dohody o snížení stavů jaderných zbraní. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se nevyjádřil k rusko-americké smlouvě, komentoval ale Obamovy a Medveděvovy výroky o možném uvalení dalších sankcí na Teherán. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun novou smlouvu START označil za milník v mezinárodním úsilí o dosažení světa bez jaderných zbraní.
21:01
20:45 Slavnostní večeře Obamy se státníky pokračuje
21:20
21:03 Setkání končí, politici odjíždějí. Obama míří do Hiltonu
22:06
21:27 O protiraketové obraně se hovořilo okrajově

Na večeři evropských politiků s Obamou se podle Fischera diskutovalo o práci NATO v Afghánistánu, vztahu s Ruskem či energetické bezpečnosti. O protiraketové obraně se hovořilo jen okrajově.

22:12
21:58

Fischer uvedl, že vláda možná změní svůj návrh na podobu navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu tak, aby byla politicky průchodnější.

22:23
Obama v Praze sportoval

Obama si během odpoledního odpočinku šel zacvičit do hotelového fitcentra. Čtyřicetiminutový trénink si dopřál za plného provozu centra.

22:24
22:31 Afghánistán bude tématem páteční česko-americké schůzky

"Uvažujeme i s ministrem obrany o tom, že možná jako vláda přijdeme s rekonfigurovaným návrhem ne co do počtu, ale co do struktury (české mise v Afghánistánu)," vysvětlil Fischer. Posílen by tak byl podíl instruktorů na úkor vojenské části kontingentu. Podle premiéra by tento návrh měl být v souladu s potřebami NATO, ale zvyšoval by i průchodnost v české Poslanecké sněmovně. ČR chce letos posílit svou několikasetčlennou afghánskou misi o 55 vojáků.