haskova_eliska_LW.jpgEliška Hašková Coolidge pracovala sedmadvacet let pro americkou vládu, z toho osmnáct let v týmu Bílého domu jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů: J. F. Kennedyho, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona, Geralda Forda a Jamese Cartera. Obstarávala jejich rozsáhlou korespondenci, styk s veřejností, protokol - úkoly, na které se připravovala studiem diplomacie na prestižní Georgetownské univerzitě. Dalších devět let pak působila na vysokých postech na ministerstvu zahraničních věcí, například jako náměstkyně šéfa protokolu Spojených států a jako alternující zástupce velvyslance v Organizaci amerických států.

V roce 1990 jí Sametová revoluce umožnila návrat do Československa, odkud emigrovala jako osmiletá v roce 1950. V roce 2006 kandidovala do Senátu jako nestranička za ODS na Klatovsku a Domažlicku. Po vítězství v prvním kole se ale již těsně neprosadila v kole druhém. V současné době se intenzivně věnuje výuce etikety a společenského chování, mimo jiné převzala záštitu nad projektem Manuál Úspěšné Ženy.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Žaneta
Kolika jazyky mluvíte? A nakolik vlastně ovládáte češtinu, když jste emigrovala jako malá holka?
Všechny své přednášky vedu v češtině, takže ji ovládám dostatečně dobře. Dále mluvím francouzsky, španělsky, německy a samozřejmě anglicky.
Eliška Hašková Coolidge
LV
Který z prezidentů Vám byl nejsympatičtější?
Abych byla fér, byl to jeden demokrat (první a poslední demokrat, kterého jsem volila) a také jeden republikán Richard Nixon
Eliška Hašková Coolidge
Jana M.
Dobry den pani Elisko, proc se venujete zrovna etikete? jak jste se k ni vlastne dostala? A je skutecne v zivote tak dulezita? Neobejdeme se bez ni? Dekuji. J.
Etiketa je základem etiky a já osobně jsem přesvědčena, že společenské chování pochází od srdce a že když se budeme jeden k druhému slušně chovat, tak také se nebudeme podvádět.
Eliška Hašková Coolidge
Helena
Dobry den, pani Elisko, venujete se ve svych kurzech take obchodni korespondenci? Pokud ne, mate v umyslu tak do budoucna cinit? Dekuji!
Věnuji se obchodní korespondenci okrajově jako jednomu ze způsobů komunikace.
Eliška Hašková Coolidge
kozak
Z Vašeho životopisu jsem se dočetl, že jste kandidovala do Senátu. Vetšina lidí v ČR považuje tento sbor za zbytečný, pouze stojí hromadu peněz. Proč jste se k tomu snížíla? Jinak Vaše kariéra je impozantní. Přeji krásné a žhavé májové večery. Vratislav Kozák
Protože vidím Senát jako velice důležitý orgán naší vlády, který zabezpečuje vyvážený chod demokracie naší země.
Eliška Hašková Coolidge
rezjir
Podporujete i nyní aktivity pana poslance Tlustého? Tak razantně jako před volbami. Ještě stále se domníváte, že ODS je jedinou garancí demokracie v Česku? I když jak pravil dnes expert Šandorf: Čistky v tajných službách ohrožují bezpečnost Čechů.
Nadále jsem otevřené mysli vůči panu Tlustému stejně jako vůči panu Topolánkovi. Rozumím panu Tlustému, když říká, že současná vládní politika je zklamáním pro voliče, kteří ODS v tak velkém množství podpořili. Jsem středopravicově myslící člověk a věřím pevně ve svobodu člověku, proto si myslím, že ODS má nejblíže ke garantování hodnot, kterých si vážím.
Eliška Hašková Coolidge
Jan
Dobrý den, velmi mne mrzelo, že Vám to v senátních volbách nevyšlo. Zkusíte to znova? Nepokusíte se případně prosadit v české politice jinak? A poslední otázka: mohla byste stručně vypíchnout největší klady a zápory prezidenta Klause (eventuálně i prezidenta Havla) z Vašeho pohledu?
Ač jsem v volbách do Senátu neuspěla, tak jsem nepřestala usilovat pro hodnoty, které se staly pilířem mé kampaně. Obdivuji hluboce Václava Klause jako důstojného a nesmírně inteligentního reprezentanta české země v zahraničí, na kterého můžeme být všichni hrdí. Obzvláště obdivuji jeho otevřenost a čitelnost a pevný charakter neměnit své názory, když se to zdá politicky výhodné. Roli prezidenta Havla respektuji při ranních hodinách naší svobody.
Eliška Hašková Coolidge
Kapelník
Co můžete říci o takových organizacích jako jsou CFR, TC a Bilderberg.
TK
Pani Haskova, proc nepecujete o majetek, ktery jste ziskala v restitucich? Renesancni hajovnu na Brezniku jste dostala kdyz se v ni jeste bydlelo, nyni je z ni ruina. Kdyz v lednu vichrice strhla strechu Blochova domu v Hartmanicich ani jste ji nedala zakryt, takze se brzy zmeni v ruinu take. Proc ty nemovitosti radeji neprodate?
Pečuji o majetek jak nejlépe mohu. Je to problém, který trápí každého restituenta majetku, který nemá dostatečné zdroje k tomu, aby to dal ihned do pořádku. Hájenku jsem se snažila zachovat alespoň v tom zdevastovaném stavu, ve kterém jsem ji dostala. Byť jsem ji každou zimu pečlivě uzavřeli a zabednili, vždy se do ni vloupali bezdomovci a jiní chuligáni. Pokud na pustině nebude žít více lidí, není možné zachovat majetek na úplné samože. Co se týká střechy v Hartmanicích, tak jsem hned po vichřici začala ve výběrovém řízení hledat firmu, která střechu opraví. Rekonstrukce má začít koncem tohoto měsíce.
Eliška Hašková Coolidge
blabla
Byl president Johnson Rusy dopředu informován o obsazení ČSSR vojsky vašavského paktu v srpnu 1968 a kdy se to dozvěděl? Děkuji.
Petr
Dobry den, casto jezdim do Hartmanic, kde stoji byvaly Blochuv dum - dnes unikatni architektonicka stavba, kterou jste dostala v nahradni restituci a ze ktere je dnes - po nekolika letech vasi spravy - ruina. Citite se za to zodpovedna? Komuniste v Hartmanicich nechali zchatrat a nasledne zborit cele ulicni rady a vy na ne bohuzel neslavne navazujete :-(
Na toto téma jsem je již vyjádřila v předchozí odpovědi.
Eliška Hašková Coolidge
andy
Paní Hašková, vyučujete ve svých hodinách etikety i platební morálku? Nebo do vašeho "Manuálu úspěšné ženy" pnaíšete kapitolu o tom, jak svým dodavatelům nezaplatit ani korunu. Tím jste totiž ve svém kraji nechvalně proslulá.
Každému, kdo pro mě odvedl poctivou práci jsem vždy řádně zaplatila a poděkovala. Nevím, čeho se Váš dotaz týká.
Eliška Hašková Coolidge
Jarda
Ještě k dotazu kolegy "blabla": Proč nás USA nechala Hitlerovi, Stalinovi a Brežněvovi? Proč nás "vysvobodil" až Gorbačov, který de facto sám po zralé úvaze nepřímo celý ten obludný CCCP zrušil.
Proč?!
Proč chcete zbořit Blochův dům na hartmanickém náměstí?
Pavel
Dobrý den paní Hašková, obdivuji Vaši odvahu kandidovat do senátu v okrese, kde doposud žádný kandidát ODS v senátních volbách neuspěl. Nicméně volební výsledek výsledek ve 2. kole o více než 15% horší oproti kandidátce ČSSD zase tak těsný (jak uvádí redaktor ve Vašem stručném životopise) a dobrý není. Jak vnímáte zpětně Vaše rozhodnutí kandidovat do senátu? Kde se podle Vás stala ta největší chyba, že jste neuspěla? Viděl jsem Vás např. v televizi s paní Rippelovou v moderované debatě a moc přesvědčivě a sebejistě jste nepůsobila. Přeji Vám do další práce mnoho úspěchů a děkuji Vám za odpověď
Mé zklamání z neúspěchu bylo zmírněno důvěrou, kterou ve mně tolik lidí vložilo, a to v kraji, který jsem před mnoha lety byla nucena jako osmiletá holčička opustit. Tato zkušenost mě posílila k tomu, abych hledala další způsoby prosadit hodnoty, které jsou mi blízké a pomoci tomuto kraji a naší vlasti.
Eliška Hašková Coolidge
GW Bush
snad pomuzete narovnat nejen chovani naroda pokriveneho komunismem.. prijde vam, ze je v evrope vice osobni svobody nez je momentalne v USA?
Myslím si, že svoboda jednoho člověka začíná tam, kde svoboda druhého končí. Ohleduplnost by měla být základem svobody, a i proto se věnuji kurzům Umění a management společenského chování a diplomatického protokolu.
Eliška Hašková Coolidge
JaSminka
Kolik stavbe, ktere jste na Sušicku zrestituovala už spadlo a kolik jich spadne do pěti let? Máte na to nějaký harmonogram?
?????????
Proc zastitujete akci, na ktere se prizivuji byvali komuniste?
Účastním se Manuálu úspěšné ženy, protože věřím v české ženy a v sílu mladých lidí zachovat svobodu, která nám byla po tak dlouhé době vrácena. Zakladatelka tohoto projektu - Eva Čejková, má bývalá tisková mluvčí v kampani do Senátu, je vzorem této mladé generace, která se snaží kladnými hodnotami a otevřeným, férovým chováním získat úspěch nejen pro sebe ale pro celou naši společnost.
Eliška Hašková Coolidge
renata
Krásný den paní Eliško, nejdříve mi dovolte, abych vám poděkovala za to co děláte , jak to děláte a co jste dokázala. Vaše nadšení a přístup ke všemu a všem je úžasný. Ráda bych se vás tedy zeptala. Rozhodla jsem se postavit na vlastní nohy, přesto cítím, že jsou velmi vratké,nejsem si sama sebou jista. Ikdyž jsem přečetla hodně knih a nechala se inspirovat spousty lidmi včetně vás, pořád mě něco vrací zpět. Co mám tedy udělat, abych mohla jít dál.Děkuji za odpověď.
Přijďtě na Manuál úspěšné ženy a hlavně nikdy neztrácejte víru v sebe a v to, co můžete dokázat! Podívejte se na www.manualzeny.cz
Eliška Hašková Coolidge
Vizazista
Proboha, pani Haskova! Koukam na vasi fotografii na ihnedu... Nechcete doporucit nejakeho fotografa? I starou tvar lze nafotit pekne, ten premejkapovany vyretusovany oblicej je jak z rumunskeho serialu pro moldavske kucharky. Jen mi vrta hlavou jak a komu chcete radit - co takhle zacit u sebe?
Fotograf Herbert Slavík patří mezi nejuznávaněší profesionály v této oblasti a já jsem s jeho prací spokojena.
Eliška Hašková Coolidge
Utte
Proc nespravujete svuj majetek?! Ve sve knize slibujete hory doly, ale treba dum pobliz Vintirovy kaple nad Dobrou vodou je ruina na zboreni, vy jste ji pritom dostala jako obyvatelnou stavbu, ve ktere zili lide. Komuniste zlikvidovali na Sumave cele vesnice a vy kracite v jejich stopach.
snail
Kolik lidi Vas volilo v Hartmanicich, kde jste si svuj volebni billboard vystavila na dum, ktery jste nehala trestuhodne zchatrat? Kvuli tomu, ze ODS nasadila tak neakceptovatelnho kanidata jako jste Vy, mame v Senatu o socialniho demokrata vice...
anonym
Paní Eliško, neničte nám náš kraj, prosím!
Lenka
Krásný den paní Eliško, zaujal mě projekt Manuál Úspěšné Ženy. Proč jste nad ním převzala záštitu?
Odpověděla jsem - viz. výše.
Eliška Hašková Coolidge
Hans
Stejně jako renata, která píše přede mnou, jsem přečetl mnoho knih a nechal jsem se inspirovat hlavně Vámi i Vašimi radami z Vaší předvolební kampaně. A stejně jako renatu, mě to pořád vrací zpátky a navíc se necítím ani sám sebou. Navíc mi nedávno přestali i dupat králíci.Poraďte, co s tím mám dělat já, co byste s tím dělala Vy a co by s tím dělali v USA.
Tina K.
Pani Elisko, venujete se etikete,ale je tu take Vas rival, velmi znamy pan Spacek. Cim jste jina? Vyucujete etiketu stejne? Da se vubec vyucovat jinak, kdyz je to jeden a tentýž obor? Dekuji a preji hezky den!
Myslím si, že v České republice je dost prostoru a hodně práce pro nás oba.
Eliška Hašková Coolidge
Moudrý
USA mají ve světě údajně asi 750 základen. Je to normální?
V tomto nejsem odborníkem.
Eliška Hašková Coolidge
julca
Dobrý den,zajímalo by mne jak často se kurzy etikety konají a zda plánujete jejich rozšíření např. pro malé děti, pro dospívající mládež, kurzy pro školy ... Děkuji za odpověď
Pokud mi budou síly stačit, tak se budu věnovat i těmto skupinám. Sledujte mé stránky www.ehc.cz
Eliška Hašková Coolidge
Blanka Hubnerova
Dobry den, proc jste se vubec vratila do teto zeme, kdyz vidite, jake zle dotazy zde lide pokladaji? Mimochodem, travite v Ceske republice take dovolenou. Drzim Vam palce. Se srdecnym pozdravem, Hubnerova Pisek
Nemyslím si, že dotazy jsou tak zlé a určitě si nemyslím, že tady jsou převážně zlí lidé. Byla jsem obohacena mnoha úžasnými známými, které jsem po mém návratu zde potkala a se kterými sdílím jak hodnoty tak i pevnou víru ve společnou budoucnost naší země!
Eliška Hašková Coolidge
Marketa H.
Pani Haskova, co je Vasim zivotnim kredem?
Člověče přičiň se, Pán Bůh ti pomůže!
Eliška Hašková Coolidge
milan
Paní Hašková, nedostala jste se do Senátu, protože Vaši nejbližší sousedé z Hartmanicka hlasovali masově pro Vaší protikandidátku. Nemyslíte, že jste udělala chybu, že jste lidi vystěhovala z majetku, který jste restituovala a který teď padá, protože se o něj nikdo nestará? Nebyla chyba, že jste si pověsila svůj volební billboard s nápisem "Jsem s vámi ráda" právě na dům, z něhož jste před tím lidi vystěhovala?
Když skončily v Hartmanicích státní statky, tak bylo vládou nařízeno vyklizení nemovitosti, nebylo to mým příkazem.
Eliška Hašková Coolidge
Barbara Čechová
Dobrý den paní Eliško, myslíte si, že by se měla etika vyučovat i na školách? Jaký vidíte rozdíl mezi společenským chováním v Čechách a Spojených státech? Předem moc děkuji za odpověď!
Myslím si, že čím dříve děti ať už v rodině či škole se začnou slušně k sobě chovat, tak se v nich i zesílí touha po poctivosti a etice. Tyto kvality naše společnost po 40 tileté totalitní vládě postrádá. Všude na světě jsou šlušné i neslušné děti a zrovna tak i dospělí. Myslím, že výchova v etice a v ohleduplnosti k druhým pochází z rodiny. A že je absolutně nezbytné, aby rodiče a prarodiče tyto kvality v dětech pěstovali.
Eliška Hašková Coolidge
Jarda
Ještě jednu: říkáte, že "Obdivuji hluboce Václava Klause". Tušíte vůbec, co zde tento člověk spáchal v 90tých letech? Co by se stalo presidentovi USA, který by svými rozhodnutími uvrhnul národní ekonomiku do deprese, dolar by zdevalvoval o 170% a ze stáního majetku by se zašantročilo 20 miliard USD?
Jeden člověk nemohl nést zodpovědnost ani ovládnout zmatek, který tady vznikl po našem návratu ke svobodě. Chyby se určitě staly, ale jeden člověk, který neúnavně a pravidelně usiluje o dobro této země, pevně věřím, je Václav Klaus.
Eliška Hašková Coolidge
Hartmanice
Jak vyuzivate Blochuv dum potom, co jste z nej vystehovala sporitelnu? zda se, ze je uz nekolik let prazdny a pritom kazdy vi, ze neobyvany dum chatra rychle. Vetsina lidi z Hartmanic se domniva, ze ho chcete nechat spadnout. Neni to skoda?
Blochův dům v Harmanicích mi stát vrátil s jednou nefungující koupelnou. Nebyl ani pronajímatelný, ani obyvatelný. Dům se větrá a pravidelně uklízí. To že hurikán vzal střechu se řeší a do konce by měla být opravena. Děkuji všem za dotazy a přeji krásný slunečný den! Eliška
Eliška Hašková Coolidge