Tomáš Jan Podivínský vystřídal minulý týden ve funkci ministra životního prostředí Tomáše Chalupu. Tomu přitom dříve dělal náměstka. Na starosti měl Podivínský program Zelená úsporám. Už od dob, kdy pracoval na velvyslanectví v Rakousku, se věnuje i Temelínu.

Jeho první cesta v roli ministra mířila právě do jaderné elektrárny. "Do Temelína jsem vyrazil záměrně, bezpochyby symbolicky. Problematikou se zabývám více jak 15 let a velmi mi záleží na tom, aby naše země byla surovinově, energeticky i ekonomicky – a z toho sekundárně i politicky – dlouhodobě nezávislá a aby měla silné stabilizační zdroje elektrické energie," řekl v on-line rozhovoru se čtenáři IHNED.cz.

Pokud by Česko nepodporovalo jadernou energii, mohlo by se podle Podivínského stát, že miliony lidí nebudou moci pracovat na počítačích současně.

"S růstem HDP prokazatelně roste i spotřeba energie. Nové silné – jaderné – zdroje bychom nepotřebovali, pokud by se naše společnost dohodla na tom, že výrazně omezí svůj dosavadní životní standard. A i vy si jistě budete chtít i nadále ráno uvařit kávu a v práci zapnout počítač, jako miliony dalších našich spoluobčanů, a to téměř v jeden okamžik – tolik energie ale ani vítr, ani slunce bohužel nezajistí," dodal Podivínský.

Ten i nadále podporuje program Zelená úsporám.

"Je to program, který má největší pákový efekt do naší české lokální ekonomiky, nejen do výroby, ale především do stavebnictví a návazných oborů, takže každá koruna vložená do tohoto programu přinese více než pětinásobně vyšší efekt pro českou ekonomiku, než kdyby bezejmenně spadla do státní kasy. Znamená to tedy podpoření české výroby, českých služeb a významné efekty v zaměstnanosti," tvrdí ministr.

Chystá Tomáš Podivínský personální rošády? Jsou podle něj jaderné elektrárny bezpečné? Ministr životního prostředí odpovídal on-line. Podívejte se:

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se