Hnutí ANO získalo v letošních komunálních volbách nejvíce velkých měst. Ztratilo ale Prahu, kde vyhrála ODS před piráty, ANO tam skončilo páté. V Brně, Ostravě a řadě dalších měst však zvítězilo. Významné ztráty zaznamenala sociální demokracie, například v Praze se stejně jako komunisté poprvé od roku 1990 nedostala do zastupitelstva. V celé republice pak tradičně nejvíce zastupitelských křesel získala nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů.

Volební účast se pohybovala mírně nad 47 procenty, což je zhruba o tři procentní body víc než v roce 2014.

Kompletní výsledky zanesené do přehledných map si můžete prohlédnout zde.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:15
On-line reportáž začíná

Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže, ve které budeme sledovat komunální a senátní volby.

10:20
Komunální volby budou mít vliv i na velkou politiku

Komunální volby, jejichž výsledek budeme znát v sobotu odpoledne, jsou letos mimořádně důležité. Rozhodnou nejen o tom, kdo bude v příštích čtyřech letech vládnout v 6258 obcích Česka. Budou mít značný vliv i na "velkou" politiku. Jak pokud jde o celkový poměr politických sil v zemi, tak pokud jde o situaci v jednotlivých stranách. Společně s paralelně probíhajícími volbami do třetiny Senátu budou signálem, jak se může v nejbližší době proměňovat politická mapa Česka, píše v analýze Petr Honzejk.

10:25
Volební manuál: Jak zakřížkovat hlasovací lístky? Co je panašování? A kdy budou jasné výsledky?

Pokud si nejste jistí, jak máte při volbách postupovat, projděte si stručný manuál.

10:30
Volební deník Petra Honzejka

Které momenty voleb se podle komentátora HN Petra Honzejka vyplatí sledovat, ať už volíte kdekoli? Přehled 10 z nich čtěte ZDE.

Komentátor HN Petr Honzejk.

10:45
Vybudujeme nová odstavná parkoviště, slibují všechny hlavní strany, které bojují o pražský magistrát

Stavba metra D, vybudování odstavných parkovišť s napojením na městskou hromadnou dopravu nebo více míst ve školách a školkách jsou podle sedmi hlavních stran ucházejících se o místo v pražském zastupitelstvu největšími problémy Prahy. Vyplývá to ze srovnání programů hnutí ANO, České pirátské strany, ČSSD, koalice TOP 09 a STAN, ODS, Prahy sobě a Strany zelených ČR, které provedly HN.

Na jakých dalších tématech se shodnou a jak je chtějí řešit? Přehled najdete v infografice.

11:00
Volební programy Prahy sobě a zelených se v některých bodech doslovně shodovaly

Předvolební programy stran si bývají podobné, lze v nich občas narazit na zjevnou "inspiraci" jedné strany druhou – jak také ukazuje přehled v infografice, ale případy doslovného opisování se prakticky nevyskytují. V letošních komunálních volbách se ale jedna až příliš výrazná programová shoda objevila.

Ještě před několika dny byly některé body programů Strany zelených ČR a sdružení Praha sobě kandidujících v Praze v podstatě totožné. Více čtěte ZDE.

11:25
Hnutí ANO zatím Senát moc nešel, tyto volby to mohou změnit

Senát ve svém současném složení není rozhodně místem, které by nynějšímu pre­miérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi přinášelo radost. Mnozí senátoři například před několika dny vyzvali Babiše, aby přijal syrské sirotky. Senátní volby tak hodně napovědí, jestli bude Senát dál Babišovi vzdorovat. Nebo naopak, jestli mu jejich výsledky pomohou dál měnit zemi podle jeho vlastních představ. Jeho hnutí nasazuje 22 kandidátů. Více čtěte ZDE.

11:53
Zeman bude ve volbách hlasovat pro osobnosti napříč stranami

Občané by podle prezidenta Miloše Zemana měli volit v dnes začínajících volbách do Senátu a obecních zastupitelstev, aby se do funkcí nedostali horší lidé než ti, které sami preferují. Zeman to řekl novinářům při dnešní návštěvě výstavy Doteky státnosti. Sám bude dnes odpoledne hlasovat pro osobnosti napříč stranami. Podobný způsob hlasování, tzv. panašování, by vedle komunálních voleb rád viděl i u sněmovních či krajských voleb.

Zeman bude hlasovat dnes odpoledne v Praze 5 – Stodůlkách. Kandidáty, které na velkých volebních lístcích zaškrtne, vybíral dlouho. "Preferuji panašování. Uvítal bych, kdyby bylo možné i ve volbách krajských a parlamentních," uvedl. Zejména v Praze je podle něj "volební plachta" obrovská. "Zatímco zatrhnout jednu stranu trvá dvě minuty, panašování je časově náročné," dodal prezident.

Na kandidátce téměř každé strany se podle Zemana najdou osobnosti. "Najdete (na nich) i spoustu neosobností, které sice mají odvahu kandidovat, ale není za nimi žádná práce," konstatoval. Přednost dal proto skutečným osobnostem z různých stran.

Lidé by podle Zemana měli hlasovat z jednoduchého důvodu. "Aby se na příslušná místa dostali vámi navrhovaní kandidáti. Neboť ti, které by volili jiní, by mohli být ještě horší než ti, které preferujete vy. Omlouvám se za cynismus této odpovědi," řekl Zeman.

 

12:30
Policie na Teplicku prověřuje podezření z pokusu ovlivnit volby

Policisté na Teplicku prošetřují podezření z možného pokusu ovlivňování výsledků voleb. Trestní oznámení by se mělo podle informací ČTK týkat Modlan a Bíliny, právě v Bílině se komunální volby před čtyřmi lety opakovaly. V Mostě zahájila policie trestní úkony v případě obsahu jednoho volebního plakátu.

Jedno z oznámení by se mělo týkat obce Moldava v Krušných horách, kde v posledním týdnu vzrostl počet přihlášených obyvatel. Na to upozornilo mimo jiné Sdružení místních samospráv ČR.

"Máme signály opět i v letošních volbách, že dochází k účelovým přehlašováním, například v obci Hora Svatého Šebestiána, Moldava a dalších. Například v Moldavě v Ústeckém kraji přírůstek počtu nových obyvatel odpovídá pětině voličů účastnících se voleb," uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Chomutovská policie už obvinila šestadvacetiletého muže z Teplic, který za úplatu přihlašoval do obce k trvalému pobytu lidi z Teplicka, aby jim tam vzniklo volební právo. Mělo by se jednat o Horu Svatého Šebestiána. V případě prokázání viny muži hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Podnět na policii ve věci kupčení s hlasy podalo místní sdružení ANO v Bílině, informovalo o tom na svém facebookovém profilu.

Mostecká policie se zabývá obsahem jednoho volebního plakátu. Kritiku sklízí kampaň uskupení Otevřená radnice Most, jejímž lídrem je bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný.

Na propagačních materiálech strany stojí například: "Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí!" s dovětkem "Nulová tolerance nepřizpůsobivým".

"Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Žádné trestní stíhání konkrétních osob zahájeno nebylo," uvedl mluvčí policie Daniel Vítek.

12:50
VIDEO: Předvolební bizáry

Před volbami představitelé politických stran vyráželi do ulic a pokoušeli se získat nové voliče. Posuďte z několika momentek z předvolebních kampaní, jak se jim to dařilo.

 

13:25
Udělejte křížek u ČSSD, vyzval Hamáček

Šéf ČSSD Jan Hamáček vyzval k volbě sociální demokracie.

14:22
Premiér Babiš volil tradičně v Průhonicích

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za hlavní cíl v komunálních volbách, aby ANO zvítězilo v Praze. Považuje to za prestižní záležitost, řekl novinářům poté, co společně s manželkou Monikou odevzdali hlasy v Průhonicích u Prahy. Výsledek senátních voleb, v nichž s manželkou rovněž odevzdali hlas pro obvod Benešov, Babiš odhadovat nechtěl. Volby nepovažuje za referendum o vládě ANO s ČSSD.

"Já budu spokojen, když vyhrajeme Prahu, to je hlavní cíl, prestižní záležitost," řekl Babiš. Podotkl, že v loňských sněmovních volbách ANO nedosáhlo v Praze takového výsledku, jaký si představoval. Je zvědavý, nakolik se naplní volební průzkumy, které ANO v Praze řadily na třetí místo. S volební kampaní byl spokojený, podle něj vyvolala velkou debatu.

Babiš neuvedl, pro koho v obecních volbách v Průhonicích hlasoval. Připomněl jen, že jeho hnutí tam kandidátku nepostavilo.

Fungování vlády podle Babiše nebude mít velký vliv na hlasování v komunálních volbách, podle něj je důležitější, jak jsou lidé spokojeni s prací dosavadních starostů a primátorů. "Referendum o vládě to určitě nebude," řekl. Neočekává ani, že by výsledky voleb ovlivnily další fungování menšinového kabinetu ANO a ČSSD. "Koalice z hlediska vztahového funguje podstatně líp než v minulosti, neočekávám žádný vliv na vládu," řekl.

Výsledek senátních voleb Babiš odhadovat nechtěl. Podle něj je Senát o osobnostech a řada osobností nechce kandidovat za ANO, protože se obávají, že by jim to přineslo problémy. ANO podle něj vybralo do voleb dobré kandidáty, v některých obvodech ale nikoho nepostavilo, protože tam podle Babiše není šance na úspěch. "Stavět kandidáta proti (zlínskému hejtmanovi a senátorovi Jiřímu) Čunkovi (KDU-ČSL) nebo (teplickému primátorovi a senátorovi Jaroslavu) Kuberovi (ODS) je podle mě zbytečné," poukázal na populární senátní tváře.

Andrej Babiš volí v Průhonicích.

14:25
V Praze musí ANO vyhrát, jde o prestiž, řekl Babiš u urny

 

14:51
Prezident Zeman odvolil. Před novináři kritizoval Senát a připomněl i incident s aktivistkou hnutí Femen

Prezident Miloš Zeman dnes krátce po otevření volební místnosti v pražských Stodůlkách odevzdal svůj hlas v komunálních volbách. Lidé podle něj k těmto volbám chodí, protože starostům věří ze všech politiků nejvíc, s výjimkou prezidenta. Kritický byl naopak k Senátu, do kterého se letos volí ve třetině z 81 obvodů. Novinářům při odchodu z volební místnosti řekl, že si práce senátorů nevšiml.

"Když se podíváte, komu lidé věří, na prvním místě jsou starostové, na druhém hejtmani, na třetím poslanci a na čtvrtém senátoři. Prezident je samozřejmě první, ale to je výjimka. A když někomu nejvíc věříte, je nejvyšší volební účast," řekl.

Zemanovo hlasování doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření. Do jeho volební místnosti dorazily již dlouho předem zhruba tři desítky zástupců médií. Všichni museli projít důkladnou osobní prohlídkou. V okolí základní školy i uvnitř hlídkovali policisté a v místnosti byli čtyři členové prezidentovy ochranné služby.

Bezpečnostní opatření byla zpřísněna již během druhého kola prezidentských voleb kvůli incidentu z prvního kola, kdy do místnosti pronikla ukrajinská aktivistka hnutí Femen Anželina Diašová, při příchodu prezidenta si vysvlékla košili a přiběhla k němu. Křičela přitom "Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova děvka), nápis stejného znění měla také na hrudi. Soud Diašové uložil tříměsíční podmínku a vyhostil ji ze země. Zeman dnes incident připomněl. "Doufám, že tentokrát nebudeme mít kulturní vložku jako minule," prohlásil.

Prezident Miloš Zeman vhodil svůj hlas pro kandidáty v komunálních volbách už v pátek 5. října těsně po otevření volebních místností.

15:22
Doufám, že nebudeme mít kulturní vložku jako minule, řekl Zeman volební komisi

 

15:45
Čižinský volil s celou rodinou

Volby už má za sebou i lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský.

16:56
V Bílině na Teplicku zasahuje policie

Podle informací České televize zasahuje policie u jedné volební komise v Bílině na Teplicku. Komisi se zdálo podezřelé, že přišlo více lidí najednou, kteří ani nevěděli, jak volit. Uvedl to mluvčí policie Daniel Vítek. Jedná se o volební okrsek číslo osm v mateřské škole v ulici Švabinského. Před čtyřmi lety se v Bílině volby opakovaly kvůli kupčení s hlasy.

18:43
Hlasovala desetina voličů

V prvních hodinách po otevření volebních místností odevzdala hlas zhruba desetina voličů, účast je tak podobná jako před čtyřmi lety. O volbu senátorů je menší zájem než o obsazování radnic.

Hlasování dnes skončí ve 22:00. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 08:00 a volby potrvají do 14:00. Výsledky se očekávají v sobotu odpoledne a v noci na neděli.

19:31
Policie prošetřuje možné kupčení s hlasy

V oblasti zvané Mojžíř v ústecké čtvrti Krásné Březno dnes přišlo téměř najednou volit 30 lidí, které přiváželo k volební místnosti auto. Protože tam bývá účast při volbách velmi nízká, nahlásili členové komise náhlý příchod desítek voličů policii. "Případem se zabýváme," uvedl mluvčí policie Daniel Vítek.

20:48
67 kandidátů muselo před volbami odstoupit. Nejvíc jich bylo z SPD

Z kandidátních listin do pražského zastupitelstva a zastupitelstev městských částí bylo odvoláno nebo se vzdalo kandidatury celkem 67 kandidátů, tři další byli škrtnuti už při registraci a jejich místo zůstalo prázdné. Nejvíce jich bylo z hnutí SPD. Čtrnáct kandidátů strany v Praze 1 v době podání kandidátky trvalé bydliště nemělo a do voleb si jej nestihli vyřídit. Právě trvalé bydliště v místě voleb je jednou z podmínek kandidatury.

"Hnutí SPD velmi dbá na dodržení platné legislativy týkající se voleb. Tam kde se vyskytly jakékoliv nejasnosti, například v případě bydliště kandidáta, postupovali zmocněnci přesně v duchu zákona," sdělila mluvčí strany Michaela Dolenská.

Podle předsedy hnutí Tomia Okamury však kandidáti odstoupili kvůli výhrůžkám."Poté, co se lidem objevily ve schránkách volební lístky, začalo být mnoha našim kandidátům vyhrožováno. Zlomeček z kandidátů tedy odstoupil, protože to neměli zapotřebí. Je to okamžik, nad kterým bychom se měli zamyslet. Jestli téměř 30 let po sametové revoluci je někdo perzekvován a šikanován za politický názor, za to, že kandiduje za nějakou stranu, a pokud se příznivci a podpůrci jiných stran uchylují k metodám, že vystraší kandidáty, tak to není správné," komentoval situaci Okamura.

Okamura? Chlap bez morálky, zpochybňuje utrpení lidí v koncentráku, manipuluje voliče, říká Růžička

21:15
Nepolitici

Většina kandidátů ve volbách do obecního zastupitelstva je bez politické příslušnosti. U kandidátů do zastupitelstva městské části nebo městského obvodu je to více než 60 procent, u těch do obcí a měst dokonce přes 80 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

21:30
Většina předsedů volebních stran odvolila

Kromě premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše dnes dorazili k urnám i další šéfové sněmovních stran.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka ukážou to, zda se jeho strana ubírá tím správným směrem, až krajské volby v roce 2020.

"Klíčové volby pro sociální demokracii byly ty poslední do Poslanecké sněmovny, kde jsme nedopadli nejlépe, a teď se snažíme stranu stabilizovat, znovu získávat důvěru voličů. Nicméně jsme ve vládě pouze tři měsíce, takže tou první zkouškou, zda náš recept funguje, budou spíše volby krajské," řekl Hamáček.

Hamáček

Na Praze dvě odvolil předseda pirátů Ivan Bartoš. Vyslovil přaní, aby výsledek senátních voleb umožnil straně sestavit vlastní klub. "Kandidujeme ve 160 různých volbách v komunále, a my bychom všude chtěli dopadnout lépe, než jsme v té dané obci měli výsledek ve volbách do sněmovny. V Praze máme ambice ve volbách zvítězit a jít do rady, pokud to povolební strategie umožní," uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš odevzdal 5. října 2018 ve volebním středisku v ZŠ Sázavská v Praze svůj hlas v komunálních volbách.

Svůj hlas v Brně odevzdal i předseda ODS Petr Fiala. Ten chce, aby občanští demokraté oproti minulým komunálním volbám posílili ve velkých městech. Doplnil, že strana nepůjde do koalic s KSČM a extrémními stranami typu SPD.

Fiala

Pro stranu Tomia Okamury je to vůbec první účast v komunálních volbách. Předseda SPD volil v Praze a novinářům sdělil, že by jeho straně mohla případná nízká volební účast nahrát.

Okamura

Předseda TOP 09 a zároveň kandidát na pražského primátora Jiří Pospíšil po odvolení doufal, že voliči nepodpoří dosavadní pražskou koalici. "V Praze očekáváme, že voliči nepodpoří koalici, která dosud vládne na magistrátu, to znamená, že nepodpoří hnutí ANO a sociální demokraty. My jsme vytvořili jasnou alternativu vůči současné vládě na magistrátu. A doufám, že voliči ocení náš program a naše osobnosti, které za nás kandidují," řekl. V Praze TOP 09 kandiduje společně se STAN a KDU-ČSL.

Pospíšil

Šéf lidovců a kandidát do Senátu na Náchodsku Pavel Bělobrádek doufá, že v Senátu budou úspěšné strany, které nechtějí žádné nebezpečné nebo dramatické změny v ústavě.

Předseda KDU-ČSL a kandidát do Senátu Pavel Bělobrádek odevzdal 5. října 2018 v Náchodě hlas v komunálních volbách.

Svůj hlas vhodil do urny i předseda STAN Petr Gazdík, který upozornil na význam obecních zastupitelstev jako významných nositelů demokracie.

Gazdík.

Odhlasováno má také kandidát hnutí ANO na primátora Petr Stuchlík.

21:50
PŘEHLED: Volební účast podle krajů

K volbám přišla v jejich první den nejčastěji pětina až třetina voličů. V některých menších obcích svůj hlas odevzdala i polovina oprávněných lidí. Průběh voleb je podle volebních komisařů a mluvčích samospráv klidný, bez mimořádných událostí.

Účast v Praze se okolo 21:00 pohybovala kolem čtvrtiny. Nejvíce, asi 35 procent voličů, zatím přišlo v Praze 15. V Praze 6 a 10 hlasovalo zhruba 30 procent lidí. Radnice Praha 3 hlásí 27 procent, Praha 11 asi 25 procent a Praha 14 kolem 21 procent.

Ve středních Čechách se účast pohybuje mezi 20 a 30 procenty. Větší zájem o volby je v Benešově a Kolíně, kde přišlo k urnám shodně 29 procent voličů. Beroun s Nymburkem hlásí 27 procent, Příbram a Rakovník shodně 24 procent, Mělník 23 procent a v největším krajském městě Kladně dosud odevzdalo svůj hlas 22 procenta lidí. V Moravskoslezském kraji se do voleb v první den zapojilo v průměru okolo 30 procent voličů, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Účast v Královéhradeckém kraji je dnes nižší než na konci prvního dne voleb před čtyřmi lety. Například okrsek v Novém Bydžově s volební místností na radnici měl hodinu před uzavřením dnešního hlasování účast asi 14 procent.

Účast přibližně 19 procent hlásil okrsek v centru Broumova a účast asi 25 procent měl okrsek ve Dvoře Králové nad Labem s volební místností v muzeu.

Podle volebních komisařů v Chebu, Karlových Varech a Sokolově přišla své hlasy do dnešního večera odevzdat většinou zhruba pětina až čtvrtina voličů. Nižší účast byla v karlovarských Tašovicích, kde zatím hlasovalo jen 17 procent lidí. Třeba v zadlužených Pramenech na Chebsku naproti tomu hlasovalo už 48 z celkového počtu 96 voličů, tedy polovina, řekl volební komisař z jediné volební místnosti v obci.

Průměrná volební účast v Ústeckém kraji je 28 procent. Například v Chomutově je 35 procent, v Bílině 15 procent, v Ústí nad Labem 19 procent. Třeba ve Lhotce na Litoměřicku je 44 procent, sdělila mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová. Před čtyřmi lety byla v komunálních volbách v Ústeckém kraji volební účast 38,97 procenta.

V Pardubickém kraji byl zájem o volby k 20:00 značně nevyrovnaný. V Hlinsku na Chrudimsku přišlo do volební místnosti v Mateřské škole Rubešova asi 30 procent lidí, v Pardubicích do Hotelové školy na Cihelně něco přes deset procent. V Sudslavi na Orlickoústecku již odevzdala hlas téměř polovina oprávněných občanů. "Máme uvědomělé voliče," řekl dosavadní starosta obce Jiří Drábek.

Nejčastěji kolem čtvrtiny se dvě hodiny před uzavřením volebních místností pohybovala účast v Libereckém kraji. Na jednom z okrsků na Králově Háji v Liberci už odevzdalo hlas 27 procent. "Účast je ale výrazně nižší než o prezidentských volbách," řekla zapisovatelka Jana Žáková. Liberečané také hlasují v referendu třeba o bezplatné MHD pro děti a seniory nad 65 let nebo o koupi zámku. Účast je ale slabší než u komunálních voleb, někde sotva poloviční.

Ve Zlíně byla v 18:30 volební účast v komunálních volbách 15,5 procenta, před čtyřmi lety to bylo 16,9 procenta, uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. V Uherském Hradišti do 20:15 přišlo 25,8 procenta voličů. Zhruba čtvrtinová účast byla také v Kroměříži a největším vsetínském okrsku v Rokytnici i nejmenším v Semetíně.

V Olomouckém kraji byla podle průzkumu úředníků krajského úřadu ve 21 oslovených městech a obcích kolem 20:00 účast zhruba třetinová. "Po otevření přišlo několik voličů, poté dlouho nic a teprve teď večer začínají zase chodit. Volební účast je zatím kolem 16 procent," řekla Petra Fedele z volební komise na olomouckém Tererově náměstí.

Asi třetina lidí se vydala k volbám i v kraji Vysočina. Největší účast je podle Ivany Schimmerové z krajského úřadu v menších obcích na Pelhřimovsku, kde přišlo už k 19:00 volit 35 procent voličů. Ve větších městech je zájem zatím nižší, v Jihlavě volila podle volebních komisařů ke 20:30 jen čtvrtina. Na Třebíčsku, kde vybírají také senátora, byla ve stejnou dobu účast třicetiprocentní.

Účast se kolem jedné třetiny pohybuje také v Plzeňském kraji, uvedl Jan Nový z krajského úřadu. "Někde volilo 22 procent, někde přes 40 procent," řekl. V nejmenší obci kraje, Čilé na Rokycansku, hlasovalo už 12 voličů, celkem jich v obci je méně než dvacet.

22:00
Redaktorka HN Markéta Šrajbrová volila na Praze 1
22:06
Volební místnosti se pro dnešek uzavřely

Úderem 22:00 v Česku skončil první den letošního rozhodování o složení radnic a o obsazení třetiny Senátu. Zájem o hlasování byl zatím zhruba podobný jako při minulých komunálních a senátních volbách před čtyřmi lety. Ti, kteří nestihli hlasovat dnes, mají šanci ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. Pak se volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat hlasy. Výsledky budou k dispozici na volebním webu https://www.volby.cz/.

08:00
Volební místnosti se znovu otevřely, hlasování pokračuje

Možnost odevzdat svůj hlas skončí ve 14 hodin, následně je budou volební komise sčítat. Na třetině území republiky mohou voliči ovlivnit volbu 27 senátorů, a tím i rozložení sil v horní komoře.

Celkové vítězství v komunálních volbách obhajuje ze stran vládní hnutí ANO, které před čtyřmi lety nejlépe uspělo ve velkých městech. Nejvíce obecních mandátů ovšem tehdy získala KDU-ČSL díky zisku v menších městech a na vesnicích. V senátních volbách může nejvíce ztratit ČSSD, která obhajuje vítězství ve 13 z 27 obvodů, kde se nyní volí.

08:49
Ženy na kandidátkách

V minulých komunálních a senátních volbách bylo z nominovaných kandidátů 32,2 procenta žen. Ani po čtyřech letech se číslo nijak výrazně nezvýšilo, v letošních volbách jich kandiduje 32,8 procenta.

08:54
Také vedoucí domácího zpravodajství společnosti Economia dnes volí
09:09
Posledním dnem voleb končí také Volební deník Petra Honzejka
09:55
Redaktor HN Radek Bartoníček bude dění sledovat z volebního štábu ANO
10:08
Česká ambasáda v Kuvajtu varuje před "hovady"

Pozoruhodný příspěvek k probíhajícím volbám se objevil na stránkách české ambasády v Kuvajtu, která varuje před "rasisty, nácky a dalšími hovady", kteří by nejraději zrušili demokracii. Ambasáda příspěvek vzápětí ze svých sociálních sítí stáhla.

10:30
Jak odhaduje výsledek voleb v Praze politolog Jüptner?

ANO má šanci na vítězství i v Praze. Zbylé hlasy se mohou rovnoměrně rozdělit mezi piráty, Prahu sobě a Spojené síly pro Prahu, říká politolog Petr Jüptner. Celý rozhovor s ním čtěte ZDE.

jarvis_5bb50c59498e12c81c434825.jpeg

11:00
Více policistů a červené tužky. Vnitro chce předejít pochybnostem o volbách

Komunální volby jsou nejnáchylnější k případným podvodům a chybám. Zatímco přehmaty v jedné volební místnosti se v celostátních volbách ztratí a mohou ovlivnit procentuální výsledek stran jen hluboko za desetinnou čárkou, v malých obcích si takto někdo může výrazně přilepšit.

Totéž platí pro případné kupčení s hlasy. Například v poslaneckých volbách desítky hlasů "navíc" nemohou straně pomoci k dalším mandátům, v obcích se stovkami obyvatel je to už zásadní množství.

Aby k tomu nedocházelo, hlídá po celé republice zvýšený počet policistů. Vedle toho Český statistický úřad zintenzivnil školení členů volebních komisí, aby snížil riziko chyb při sčítání. Ministerstvo vnitra pak pro tyto volby přišlo s jednoduchou "technickou" novinkou. Komisaři budou hlasy sčítat červenou tužkou, což by opět mělo ztížit nežádoucí manipulaci s volebními lístky.

Podrobnosti čtěte ZDE.

11:15
Jak vypadá volební atmosféra na Jižním Městě?
11:30
Volby v Kukli provází incident s vývěskou, na kterou někdo napsal nepravdivé informace

Komunální volby v obci Kukle na Svitavsku narušil incident, kdy někdo na obecní vývěsce zveřejnil nepravdivý údaj o výši mimořádné odměny pro místostarostu. Starosta se kvůli tomu obrátil na policii, která věc prověřuje jako přestupek proti občanskému soužití.

"Na vývěsce jsme to našli v pátek v 18:00. Mohlo to tam být i dříve," řekl starosta Vlastislav Cach. Záležitost podle něj mohla poškodit místostarostu Petra Bodečka, který ve volbách opět kandiduje, a celé uskupení Kukle 2018, v jehož čele Cach stojí. "Lidé chtěli, abychom to řešili," řekl starosta k tomu, proč se obrátil na policii.

O udělení mimořádných odměn zastupitelům a vedení obce rozhodlo zastupitelstvo 3. října. Na dokumentu na vývěsce byly podle Cacha zveřejněné i odměny ostatních zastupitelů, ale u místostarosty byl údaj nadhodnocený.

Kromě sdružení nezávislých kandidátů Kukle 2018 se o hlasy voličů v obci s 80 obyvateli ještě uchází sdružení nezávislých kandidátů Tradice.

11:45
Redaktorka HN Adéla Skoupá volila na Praze 8
12:00
Češi v zahraničí mají mnohdy volby znesnadněné vzdáleností od velvyslanectví nebo konzulátu
12:10
Volební účast v Česku je dnes kolem 30 až 40 procent

Volební účast v Česku se dnes před polednem pohybovala v průměru kolem 30 až 40 procent. Mezi jednotlivými městy a obcemi se ale liší, někde odvolilo téměř 80 procent lidí, naopak jinde přišlo odevzdat svůj hlas jen 15 procent voličů. Na některých místech je podle odhadů krajských úřadů a volebních komisařů účast nižší než při předchozích prezidentských a komunálních volbách.

12:15
Podle Jiřího Dolejše můžou být letošní volby záchranou levice
12:23
Volební účast v Komořanech

V pražských Komořanech hlásí dvě hodiny před zavřením volebních místností zhruba 50% účast.

12:29
Jak to vypadá v Praze podle redaktora Respektu?
12:31
Ze štábu ČSSD
12:39
Za plentou v ústeckém Krásném Březně

Krásné březno

12:47
Volební štáb hnutí Praha sobě
12:57
SPD stále agituje na Opatově

Na pražské stanici metra Opatov stále probíhá kampaň, u stánku SPD se rozdává jídlo a točí pivo.

SPD, Kampaň

13:07
Co se bude jíst ve volebních štábech?
13:08
Ostrov nad Oslavou hlásí poměrně vysokou volební účast

Volební účast v Česku letos není příliš velká, ale v Ostrově nad Oslavou na Vysočině už v první den odvolila téměř polovina voličů. Další voliči přicházeli v sobotu. Celkové číslo tak bude zřejmě poměrně vysoké.

O 11 míst v zastupitelstvu tu usilují čtyři uskupení: STAN, SNK Ostrov nad Oslavou, lidovci a ODS.

13:22
Autorem novin budou voliči, píše redaktor HN
13:26
Chtějí voliči v Ostravě metro?
13:33
Šéfredaktor ihned.cz o volbách
13:41
Účast v Moravskoslezském kraji se pohybuje kolem 40 procent

Volby v Moravskoslezském kraji se obešly bez komplikací, hlásí monitorovací týmy.

13:43
Volební štáb lidovců
13:54
Pohoštění u ODS
13:59
Volební místnosti se uzavřely

Volby skončily, začíná sčítání hlasů.

14:00
Předseda lidovců dorazil do štábu
14:01
ANO v Ostravě
14:02
Volební štáb ANO v Praze
14:03
Kdyby náhodou...
14:05
Vývoj volební účasti
Embed:
14:09
Piráti na lodi
14:10
Nasazení při volbách v naší redakci
14:16
Piráti mají dobrou náladu
14:21
Jan Čižinský dorazil do svého volebního štábu

 

14:23
VIDEO: Přímý přenos z volebního štábu ANO

 

14:24
Pohoštění u Praha sobě

 

14:25
VIDEO: Přímý přenos z volební štábu ČSSD

 

14:26
VIDEO: Přímý přenos z volebního štábu pirátů

 

14:27
Volební štáb ANO

Petr Stuchlík ve volebním štáb hnutí ANO

14:30
Co plánuje ODS?
14:35
Marketingový odborník ANO nemůže ve štábu chybět
14:37
První hlasy jsou sečteny

V Pardubickém kraji v obci Přepychy vyhrála s více něž 95 procenty kandidátka Pro krásnější Přepychy. Také volební účast byla přes 95 procent.

14:39
I nevolit je právo, říká Hamáček
14:40
Co se bude pít u ODS?

Volební štáb ODS

14:42
Jistoty u ANO
14:43
V některých okrscích nepřišlo mnoho voličů
14:45
U Praha sobě
14:47
První výsledky senátních voleb

V senátních volbách se první výsledek objevil v 14:37 z jednoho ze dvou okrsků z obce Tatobity na Jablonecku. Zvítězil tam nynější senátor ODS Jaroslav Zeman nad kandidátem ANO Josefem Chuchlíkem a Michaelou Tejmlovou (za uskupení Senátor 21). Rozhodlo o tom 32 procent tamních voličů.

14:48
Jak dopadnou volby podle mluvčí ANO?
14:50
KDU-ČSL by chtěla patnáct procent
14:54
Pirát Ivan Bartoš

Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů.

14:57
Praha sobě zkomplikovala boj lidovcům, říká Wolf

Pražský radní Jan Wolf přiznává, že vznik hnutí Praha sobě lidovcům zkomplikoval boj o Prahu. Nový subjekt vede Jan Čižinský. "Nás to samozřejmě mrzí, protože se na kandidátce KDU–ČSL stal poslancem, týden na to oznámil, že si udělá vlastní subjekt, v kterém nechce, aby byli kolegové z KDU–ČSL. To samozřejmě oslabilo naši pozici," říká Wolf. V Praze kandiduje jako čtyřka společné koalice lidovců, TOP 09 a STAN. Uskupení by za úspěch považovalo 15 a více procent.

Jan Wolf ve volebním štábu KDU - ČSL

14:59
Ve štábu ANO jsou desítky novinářů

Hnutí ANO svůj hlavní volební štáb umístilo do pátého patra pražského obchodního domu Kotva. Sledovat úspěch hnutí premiéra Andreje Babiše, jehož cílem je vyhrát boj o pražský magistrát, přišly asi čtyři desítky novinářů. Příchod prvních politických představitelů ANO se očekává po 15:00, řekla mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Předseda Babiš by se měl dostavit zhruba mezi 16:00 a 17:00.

Novináři na jejich příchod čekají v prostoru, který je oddělen od samotného sídla štábu. První zástupci médií do Kotvy přicházeli výrazně dříve než ve 14:00, na kdy bylo vyhlášeno oficiální otevření štábu. Hnutí jim připravilo drobné občerstvení.

15:00
Nízká účast v Ostravě
15:02
Bartoš připlul na loďce

Ve volebním štábu České pirátské strany na lodi Cargo Gallery, která kotví u pražské Smíchovské náplavky, zatím panuje klid. Předseda strany Ivan Bartoš do něj spolu s místopředsedkyní Olgou Richterovou symbolicky připluli po Vltavě na malé loďce krátce před 14:00. Pirátský kandidát na primátora Zdeněk Hřib do štábu dorazil chvíli po 14:00. Možné výsledky voleb Bartoš zatím příliš komentovat nechtěl.

"Ještě není druhá hodina, makali jsme v kampani rok a já doufám, že se to zúročí. Jsem optimistický a uvidíme, jak bude probíhat sčítání," řekl. Později na tiskové konferenci poděkoval všem kandidátům strany, ale i dobrovolníkům, kteří se na kampani podíleli.

"Pirátská strana se po volbách do sněmovny dále rozrůstala a výsledkem je 3000 kandidátů v komunálních volbách po celé České republice. Máme ambici a i průzkumy ukazují, že výrazně uspějeme v Praze a popereme se o místo pražského primátora, ale důležité je pro nás obhájit třeba Mariánské Lázně a dobře si vedeme už teď třeba v Brně nebo v Ostravě," řekl Bartoš.

Pirátský štáb má tři patra. Na vrchní palubě je několik židlí a stolů, kam si mohou lidé sednout, ve střední části je prostor pro novináře a na spodní palubě jsou promítány výsledky voleb, je zde i prostor pro tiskové konference.

Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů.

15:04
Chuděřice na Hradecku už mají zastupitele

V Královéhradeckém kraji se podařilo nejrychleji sečíst výsledky obecních voleb členům okrskové volební komise v Chudeřicích na Hradecku. Voleb se v obci s 191 voliči zúčastnilo 43,5 procenta z nich. Voliči měli v Chudeřicích na výběr jednu kandidátku sdružení nezávislých kandidátů. Všech sedm kandidátů se stalo zastupiteli.

15:05
Pirátské občerstvení
15:06
Voliči se poprali

Policie v jižních Čechách řeší v souvislosti s volbami tři trestné činy. Dva voliči se v pátek poprali ve volební místnosti a před ní v Lužnici na Jindřichohradecku, dvakrát řešila policie případy, kdy dosud neznámí pachatelé pomalovali vrata domu a silnici hanlivými nápisy.

V pátek řešila jihočeská policie další dva případy spjaté s volbami. V noci ze čtvrtka na pátek pomaloval neznámý pachatel v obci Běleč na Táborsku vstupní vrata do domu jednoho z obyvatel. Druhý případ se stal ve Staňkově na Jindřichohradecku, kde zatím neznámý pachatel namaloval hanlivé nápisy na silnici. "Jeden z (politiků) se v tom viděl," řekl mluvčí.

15:07
Mluvčí ANO o kampani
15:08
Redaktor Respektu o volbách
15:17
Šampaňské v Brně
15:18
Volební štáb Praha sobě

Komunální volby 2018, Praha Sobě, volební štáb

15:20
Jurečka o sčítání
15:21
Podle exitu pollu by v Brně zvítězila ODS
15:24
Dobrodružství pro lidovce

Pro místopředsedu lidovců Jana Bartoška jsou probíhající volby "dobrodružstvím".

"Lidovci při minulých komunálních volbách zvítězili na počet mandátů. Jdu do toho opět s tím, že předpokládám, že toto vítězství obhájíme," říká. Zároveň doufá, že se lidovci stanou nejsilnějším senátním klubem. Nižší volební účast Bartoška mrzí. "Všichni znají starosty nebo ty, kdo kandidují. Osobně jsem očekával, že se účast dostane přes 50 procent," podotkl.

Jan Bartošek ve volebním štábu KDU - ČSL

15:26
STAN zasednou v Malé Roudce, voliči neměli na vybranou

V Jihomoravském kraji dnes nejrychleji sečetli volební výsledky v Malé Roudce na Blanensku. Voliči tam příliš na výběr neměli, byla tam jediná kandidátka, kterou sestavilo hnutí Starostové a nezávislí. Její kandidáti zasednou v sedmičlenném zastupitelstvu.

V obci bylo 172 voličů v seznamu. K volebním urnám jich přišlo 48,26 procenta. Na kandidátce byli tři muži a čtyři ženy včetně jedničky Evy Ženožičkové.

15:30
Benda: Koalice v Praze může být jakákoliv
15:31
Komunisté v obci na Karlovarsku

V Dolním Žandově v Karlovarském kraji obsadí všech děvět mandatů KSČM, která jako jediná strana postavila v této obci kandidátku.

15:32
Piráti mají dobrou náladu
15:33
Deset procent hlasů sečteno, hlásí Český statistický úřad
15:36
Piráti chtějí zabránit koalici ODS a ANO, říká pražský lídr Hřib

Lídr pražských pirátů Zdeněk Hřib ujistil, že jeho strana stále odmítá koalici s komunisty a SPD, které považuje za extrémistické. Při jakýchkoli vyjednávání pak zavrhuje spolupráci s lidmi, kteří nejsou bezúhonní či kumulují více funkcí.

Piráti chtějí zabránit koalici ODS a ANO, říká pražský lídr Hřib. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

15:37
Kdo možná půjde do druhého kola senátních voleb?
15:41
První senátní výsledky
15:42
Dvojka kandidátky ANO
15:42
Hamáček neočekává oranžové tsunami

Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes neočekává "oranžové tsunami" jako v senátních volbách před šesti lety, kdy ČSSD vyhrála se ziskem 13 senátních křesel. Předpokládá, že strana bude nejsilnější na Moravě. "ČSSD to v Praze vždy měla těžší," řekl po příchodu novinářům. V sídle ČSSD zatím převládá klidná nálada, ani zájem novinářů není tak velký jako v minulých letech.

Místopředsedkyně ČSSD Jana Fialová novinářům řekla, že komunální politika je především o tvářích a lidé si vybírají své politiky podle toho, jak je znají. "Jsme si vědomi některých chyb a podle toho asi bude vypadat vysvědčení, které nám voliči vystaví," uvedla. Věří, že ČSSD bude úspěšná na Vysočině, v Pardubickém a Jihočeském kraji. V Praze to podle ní bude hodně těžké.

Komunální volby 2018, volební štáb ČSSD, na snímku Jan Hamáček, předseda ČSSD

Foto: Václav Vašků

15:45
Svoboda dorazil do štábu
15:46
Voliče nezajímají volební programy, říká Zimola
15:48
Dvojka pražské kandidátky ANO
15:51
Rath se asi do druhého kola senátních voleb nedostane
15:52
U Vltavy je veselo
15:53
Je pan Pilný šťastný?
15:54
ODS zatím vede v šesti obvodech

V senátních volbách po sečtení desetiny okrsků vedli kandidáti ODS v šesti obvodech. Zástupci ANO, ČSSD, KDU-ČSL a STAN shodně ve třech obvodech.

15:55
U TOP 09

Ve štábu TOP 09 ve Velkopřevorském paláci na Malé Straně byl více než hodinu po uzavření volebních místností klid. Většinu hostů v honosných historických prostorách paláce patřícím řádu Maltézských rytířů tvoří novináři a lidé z PR či dalších agentur, z politiků přihlíží televiznímu vysílání několik zastupitelů městských částí obhajujících své posty. Do štábu dorazil kandidát na senátora za obvod Praha 8 Pavel Dungl nebo místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

15:57
Do štábu Praha sobě dorazil Michal Horáček

Komunální volby 2018, volební štáb Praha Sobě, na snímku Michal Horáček

Foto: Honza Mudra

15:59
Hamáček: Jestli bylo přínosem jít do vlády, ukáží až krajské volby
16:05
BusLine získal těsně před volbami zakázku na MHD v České Lípě

Společnost BusLine získala těsně před komunálními volbami zakázku na zajištění městské hromadné dopravy v České Lípě na dalších deset let. Město za dopravu zaplatí více než 771 milionů korun, původní odhad ceny byl přitom jen 500 milionů. Končící starostka Romana Žatecká (ČSSD) smlouvu s firmou podepsala v pátek 5. října, zjistila dnes ČTK v registru smluv. Za nemorální označila rozhodnutí končícího vedení Jitka Volfová z opozičního hnutí ANO.

16:05
Tyto volby jsou pro ODS první maturita, říká kandidát na primátora Svoboda

 

16:06
Dvě hodiny od uzavření místností
16:07
Michal Horáček přišel podpořit sdružení Praha sobě

 

16:08
Komentátor HN
16:10
Kubera má přes 50 procent

Roli favorita ze senátních kandidátů potvrzoval místopředseda horní komory a dosavadní teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS), pro něhož zatím hlasovala více než polovina voličů.

Naopak bývalý středočeský hejtman David Rath (za Českou suverenitu) zřejmě senátorskou imunitu nezíská, neboť nový litoměřický senátor patrně vzejde z duelu kandidátů ODS a ANO.

16:12
Myslím, že jsme dobrý tým, říká Patrik Nacher z hnutí ANO

 

16:13
Petr Vokřál se nebojí
16:14
Nebudu se o tom bavit. Zimola reagoval na otázky novinářů podrážděně

 

16:15
SPD a novináři

Novináři čekají na příchod politických představitelů hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) hlavně před hotelem Golf v pražském Motole, kde má SPD volební štáb. Fotografovat a natáčet mají totiž povoleno pouze venku a v novinářském salonku. Do štábu krátce před 16. hodinou dorazil místopředseda hnutí Radim Fiala.

Novinářský salonek má kapacitu zhruba 30 míst. Všichni novináři museli podepsat podmínky, mimo jiné o vymezeném prostoru pro natáčení či fotografování. Žurnalisté ze Seznam zprávy a serveru iDNES.cz nedostali akreditaci, přesto čekají před volebním štábem, který střeží ochranná služba. "S některými redakcemi vedeme právní spory, proto by to bylo trochu ve střetu zájmů, kdyby byly akreditovány," uvedl Fiala.

16:16
Hnutí ANO v Ostravě
16:17
Sečtena pětina okrsků senátních voleb

Volební komise sečetly přes pětinu volebních okrsků u senátních voleb. Účast je kolem 46 procent, nižší než u komunálních voleb.

16:19
V Praze sečten první okrsek

V Praze byl sečten první okrsek. Vyhrálo v něm hnutí ANO.

16:24
Komunistům klesl v obecních volbách zisk

Ze stran, které v obecních volbách kandidovaly samostatně, po sečtení čtvrtiny okrsků vedla KDU-ČSL před hnutím STAN. 

Komunistům klesl zisk, předstihly je ODS i ČSSD.

16:28
Praha sobě chce převálcovat ANO
16:28
Landovský k volbám
16:30
Senátní adepti ODS po sečtení pětiny okrsků vedli v osmi obvodech

Kandidáti ODS po sečtení hlasů pětiny okrsků v senátních volbách vedli v osmi obvodech, ČSSD a KDU-ČSL ve třech, ANO a STAN ve dvou. K dispozici nebyly výsledky ze čtyř pražských a jednoho brněnského obvodu.

Roli favoritů ze senátních kandidátů potvrzovali Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku a Jiří Čunek (KDU-ČSL) na Vsetínsku. Pro Kuberu zatím hlasovala více než polovina voličů, pro Čunka dvě pětiny hlasujících.

Nejméně třetinu hlasů zatím dostali Přemysl Rabas (za Senátor 21) na Chomutovsku, Ladislav Faktor (nezávislý) na Českobudějovicku, Jaroslav Zeman (ODS) na Jablonecku, Herbert Pavera (TOP 09) na Opavsku a Patrik Kunčar (KDU-ČSL) na Zlínsku.

16:32
Místopředsedkyně pirátů Olga Richterová: Věříme si v Brně a Mariánských Lázních. Jsem zvědavá na Prahu

 

16:42
Exministr financí a člen hnutí ANO Ivan Pilný hodnotí práci pražských zastupitelů

 

16:44
Předseda TOP 09 dorazil do štábu
16:49
Jurečka streamuje
16:51
Sečtena třetina voleb do Senátu

U voleb do Senátu je sečtena třetina okrsků. Volební účast je přes 46 procent, o 7 procent méně než u komunálních voleb.

16:52
Místopředsedkyně ODS: Půjdeme do koalice s každým, kdo chce fungující Prahu

 

16:53
Zeď u ANO
16:54
V prvních brněnských okrscích zvítězily ANO a ODS

Komise sečetly první okrsky u komunálních voleb v Brně. Nejvíce hlasů v sečtených okrscích získalo hnutí ANO a ODS.

16:56
Věřím, že náš klub posílí, řekl Gazdík ze STAN

Předseda Starostovů a nezávislých Petr Gazdík očekává, že hnutí posílí v Senátu a získá i více obecních zastupitelů než před čtyřmi roky. V Praze, kde STAN sestavilo s TOP 09, KDU-ČSL a LES kandidátku Spojené síly pro Prahu, očekává zisk nejméně 15 procent hlasů, řekl v České televizi.

Gazdík připomněl, že STAN má nyní s 12 senátory třetí nejsilnější klub v horní komoře Parlamentu, z toho třem letos končí funkční období. "Věřím, že náš klub posílí," řekl Gazdík. Kromě vlastních kandidátů STAN očekává i úspěch rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka nebo neúspěšných prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše, Pavla Fischera a Marka Hilšera, které Starostové před volbami podpořili.

V obecních volbách kandidují zástupci STAN nejen pod značkou hnutí, ale i v rámci různých místních uskupení a koalic, podle Gazdíka to ale jméno STAN nijak neoslabuje. Podle něj získalo hnutí před čtyřmi lety v rámci různých volebních uskupení zhruba 7500 obecních mandátů, letos očekává vyšší zisk.

17:00
Okamura by chtěl stovky zastupitelů

Šéf SPD Tomio Okamura by za úspěch ve volbách považoval získání stovek zastupitelských postů.

17:01
Postup šesti z dvanácti kandidátů by byl úspěch, říká Landovský
17:15
Volby na Domažlicku vyhraje buď kandidát ČSSD, nebo ODS

Po sečtení poloviny okrsků v senátních volbách na Domažlicku vede dosavadní senátor Jan Látka (ČSSD) před bývalým poslancem Vladislavem Vilímcem (ODS). Domažlicko bylo prvním senátním obvodem, kde byla sečtena polovina hlasů. Na soupeření občanských a sociálních demokratů ve druhém kole voleb to zatím vypadá také na Rokycansku, kde vede v polovině sčítání starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS) před senátorkou Miladou Emmerovou (ČSSD).

17:18
Polovina volebních okrsků sečtena

Je sečtená polovina volebních okrsků. 40 procent hlasů získala místní sdružení nezávislých kandidátů, druhé je hnutí ANO s více než 8 procenty.

17:18
Neúspěch by podle Pospíšila neznamenal jeho konec

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil si nemyslí, že když jeho strana ve volbách neuspěje, mělo by to pro ně znamenat rychlý konec. "Jsem v čele strany deset měsíců a myslím si, že by bylo velmi nemoudré, a není to kvůli mému mandátu, aby ve chvíli, kdy nás za chvíli čeká nastartování kampaně pro evropské volby, strana řešila otázky spojené s vedením," řekl Pospíšil. Podle něj je vhodné, aby členská základna vystavila vedení strany hodnocení až po evropských volbách v roce 2019.

Komunální volby 2018, volební štáb Top 09, na snímku Jiří Pospíšil

Foto: Milan Bureš

17:21
Volební účast 51,56 procenta
17:22
Hollan jí vejce
17:26
Fiala zatím nechce nic komentovat

Krátce po páté odpoledne přijel z Brna do Prahy předseda ODS Petr Fiala. "Výsledky jsou zatím velmi předběžné. Buďme trpěliví. Zatím nemám co komentovat. Venku je pěkně, tak mysleme na ty, kteří musí ve volebních komisích počítat hlasy, a vyčkejme na výsledky," řekl po příchodu do sídla strany v Truhlářské ulici.

Petr Fiala ve volebním štábu ODS.

Foto: Libor Fojtík

17:35
Letos se sčítá rychleji než při minulých volbách
17:36
U pirátů
17:42
Rath je sedmý

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který kandiduje na Litoměřicku, je sedmý. Před Rathem byl po sečtení poloviny okrsků například kandidát KSČM a bývalý poslanec Josef Šenfeld nebo bývalý ministr školství Josef Dobeš, který kandiduje jako nezávislý.

17:43
Fiala věří, že jsou silnou alternativou k ANO
17:46
ODS by mohla začít vyjednávat už v noci
17:49
Michal Horáček podporuje hnutí Praha sobě

Hnutí Praha sobě je velkou nadějí pro Prahu, řekl novinářům neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček, který dnes přišel uskupení podpořit do jeho volebního štábu. Ocenil odbornost členů, dynamiku, nové nápady a zkušenosti z vedení Prahy 7.

"Mně se zalíbila (Praha sobě), protože už má něco za sebou na Praze 7. Nadchla mě kombinace mladých lidí a neotřelých nápadů," řekl Horáček, jenž podporuje šéfa iniciativy Jana Čižinského.

Odborníci jsou podle něj stěžejním bodem pro kvalitní fungování a vedení radnice. "Podle mě tohle potřebuje celá Praha, nové nápady, dynamiku a současně dobrou oporu ve skutečném vědění, uvedl Horáček.

Ocenil také způsob, že hnutí bylo založeno díky občanské iniciativě.

Komunální volby 2018, volební štáb Praha Sobě, na snímku Michal Horáček, Hana Třeštíková, Jan Čižinský

Foto: Václav Vašku

17:51
60 procent okrsků sečteno

Volební komise sečetly 60 procent okrsků v komunálních volbách. Vítězí místní sdružení nezávislých kandidátů. Hnutí ANO má podle průběžných výsledků přes 10 procent hlasů. Volební účast klesla pod 50 procent.

17:52
Změna v Karviné
17:54
U ČSSD není moc místa
17:56
Senát bez komunistů?

Dosud byl v Senátu jen jeden člen KSČM. Nyní ale jeho mandát končí. 

17:58
Mantinely pirátů
17:58
Pospíšil omluvil neúčast čestného předsedy strany Karla Schwarzenberga

"Nebudu zapírat, že TOP 09 je menší strana, výsledek asi nebude mít tak silný jako jiné, větší parlamentní strany, jako je KDU-ČSL, která má samozřejmě více kandidátek, než jsme postavili my," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. V Praze by považoval výsledek 12 % za solidní, 15 % pak za úspěch.

Pospíšil omluvil neúčast čestného předsedy strany Karla Schwarzenberga, který se ze zdravotních důvodů na dnešní společné očekávání výsledků voleb nedostaví.

18:00
Předseda ODS: Chceme se stát silnou politickou a mocenskou alternativou hnutí ANO

 

18:01
Kubera pravděpodobně obhájí mandát

Na Teplicku senátorské místo pravděpodobně bude obhajovat Jaroslav Kubera (ODS). Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků zde výrazně vede před ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem (Senátor 21). Na možnou obhajobu ODS to zatím vypadá také na Jablonecku, naproti tomu ČSSD senátora na Náchodsku zřejmě ztratí.

18:03
V Ostravě to vypadá na vítězství ANO
18:05
Paroubek se do Senátu nejspíš nedostane

Jiří Paroubek se do Senátu pravděpodobně nedostane. Po sečtení téměř třetiny hlasů v Ostravě má méně než 8 procent.

18:08
Negativní kampaň proti nám byla nelegální, tvrdí pirát Jakub Michálek

 

18:09
V Třinci má sdružení Osobnosti pro Třinec velký náskok před ANO

Komunální volby v Třinci podle propočtu ČTK vyhraje sdružení Osobnosti pro Třinec, které má téměř 46 procent hlasů. Na druhém místě bude ANO, zatím má 14,5 procenta, třetí bude KDU-ČSL s necelými deseti procenty. Voličská účast dosáhne přibližně 33 procent. Vyplývá to z dosavadních výsledků sčítání komunálních voleb.

18:11
Místopředsedkyně hnutí ANO
18:13
Polovina okrsků senátních voleb sečtena

V senátních volbách po sečtení poloviny okrsků postupovali do finále kandidáti ANO ve 13 obvodech, ODS v deseti, KDU-ČSL a STAN v pěti. ČSSD, která obhajuje 13 mandátů, měla šanci získat nejvýše čtyři. Vyplývá to z průběžných výsledků hlasování, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Účast zatím byla 43 procent.

18:18
Volby nejsou boj o moc, ale usilování o čest sloužit své zemi, říká herec Kratina

 

18:19
ANO vede ve většině statutárních měst

Hnutí ANO vedlo v obecních volbách po celostátním sečtení hlasů z poloviny okrsků ve dvou třetinách z 27 statutárních měst. V Praze, tedy ve městě, v němž stojí předseda ANO Andrej Babiš o obhajobu vítězství nejvíce, figurovala na prvním místě koalice STAN a TOP 09. Hlasy voličů z poloviny okrsků však byly zatím sečteny jen v některých statutárních městech, ve většině z nich bylo sečteno i podstatně méně.

18:19
Štáb ODS v Brně
18:22
Jiří Drahoš dorazil do volebního štábu
18:23
Místopředsedkyně hnutí ANO
18:24
Končící primátorka
18:24
Sečtené volební okrsky

Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků vede v senátních volbách v obvodu Karviná nynější senátor ČSSD Petr Vícha nad bývalou poslankyní KSČM Miladou Halíkovou. Také v senátním obvodu Zlín vede obhajující senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) před bývalým zlínským hejtmanem Liborem Lukášem (Soukromníci).

V obvodu Sokolov vede geodet Miroslav Balatka (STAN) před místostarostkou Sokolova Renatou Oulehlovou (ANO). Na Chomutovsku má po sečtení poloviny hlasů šanci na postup do druhého kola bývalý poslanec a ředitel zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (SEN 21), který vedl před lékařkou Martinou Chodackou (ANO). Obhajující senátor Václav Homolka (KSČM) byl až čtvrtý.

18:28
V komunálních volbách je sečteno 70 procent

Je sečteno 70 procent okrsků v komunálních volbách. Volební účast je podle průběžných výsledků nižší než 49 procent. Vedou místní sdružení, druhé je hnutí ANO, třetí ODS.

18:32
Praha sobě si zatím vede dobře
18:35
Západ slunce nad statistickým úřadem
18:36
Nová uskupení nemají podle Filipa budoucnost

Předseda KSČM Vojtěch Filip při příchodu do stranického volebního štábu vyzdvihl, že v řadě obcí byli komunisté jediná strana, která postavila kandidátku. 

"Stavěli jsme jak tradiční kandidáty, třeba starosty, kteří vládnou čtvrté nebo páté volební období. Ale máme i celou řadu mladých předsedů okresních výborů, ti s sebou vedou další mladé lidi mezi 30 a 35 lety. Ti zkušení mají předávat zkušenosti těm mladým," řekl Filip.

Kritizoval trend vznikajících nových volebních uskupení, podle něj mají budoucnost tradiční strany. "Politické strany mají svou budoucnost, protože vytvářejí dlouhodobé vize. Vzniká ale spousta stran na jedno použití, jako je Strana zelených, Věci veřejné, Úsvit nebo Unie svobody," řekl.

18:39
Macura k vítězství
18:41
Nezávislí mají zatím nejvíce zastupitelů

Po sečtení poloviny okrsků v obecních volbách držela nejvíce zastupitelských křesel tradičně nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Ze samostatně kandidujících stran vedla KDU-ČSL před STAN. Následovaly ČSSD, KSČM, ODS a hnutí ANO, které ale vedlo ve dvou třetinách z 27 statutárních měst. Průběžná účast činila 51,65 procenta.

18:43
Bělobrádek o Čunkovi
18:47
Ve Vrchlabí vyhrálo sdružení starosty Sobotky

Komunální volby v krkonošském Vrchlabí na Trutnovsku opět jednoznačně vyhrálo sdružení ZVON v čele se starostou a senátorem Janem Sobotkou, které získalo 60,23 procenta hlasů a 13 křesel v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Při volbách v roce 2014 sdružení nezávislých kandidátů ZVON získalo 55 procent hlasů. Sobotka vede město od roku 1998, senátorem je od letošního ledna.

18:49
Vedou místní sdružení

Jsou sečteny tři čtvrtiny okrsků v komunálních volbách. Celkově vedou místní sdružení, druhé je hnutí ANO, třetí ODS a čtvrtá ČSSD. Volební účast je podle průběžných výsledků lehce nad 48 procenty.

18:57
Ve Vyškově zvítězila ČSSD nad ANO

Ve Vyškově vyhrála komunální volby stejně jako před čtyřmi lety ČSSD, která získala šest mandátů v 27členném zastupitelstvu. Druhé ANO získalo čtyři mandáty stejně jako třetí společná kandidátka ODS a SNK. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

ČSSD volilo ve Vyškově 21,60 procenta lidí, druhé ANO 15,36 procenta a třetí ODS a SNK 13,56 procenta voličů. Vítězství si současný starosta Karel Goldemund (ČSSD) pochvaluje. "V obraze toho, kam to (bývalé) Sobotkovo vedení (ČSSD) a jeho pohrobci dotáhli, je to úžasný výsledek," řekl ČTK. Podle něj jsou volby výsledkem práce, kterou ČSSD odvedla nejen ve vedení města, ale i v zastupitelstvu, kde si podle starosty "nehráli na opozici a koalici".

19:05
Sociální demokracie si v Praze podle průběžných výsledků nevede moc dobře
19:08
ANO po sečtení dvou třetin senátních okrsků mělo 13 finalistů

Po sečtení hlasů dvou třetin okrsků postupovali do senátního finále kandidáti ANO nadále ve 13 obvodech, ODS v deseti, STAN v šesti a KDU-ČSL v pěti. ČSSD, která obhajuje 13 mandátů, měla šanci získat nejvýše čtyři. Zástupci ODS postupovali z prvního místa v osmi obvodech, STAN v pěti, ČSSD a lidovci ve třech a ANO jen ve dvou.

Účast v prvním volebním kole byla zatím 42 procent.

19:14
Bývalí prezidentští kandidáti zatím vedou

Jsou sečteny tři čtvrtiny okrsků v senátních volbách. V Praze vedou bývalí prezidentští kandidáti Drahoš, Fischer a Hilšer.

19:16
Fenomén Rakušana
19:19
Vilímec a Látka se na Domažlicku utkají v druhém kole

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Domažlice podle propočtů ČTK postoupili senátor Jan Látka (ČSSD) a Vladislav Vilímec (ODS). Látka má nyní 22,84 procenta hlasů, druhý Vilímec má 21,33 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

V Domažlicích bylo v roce 2012 šest kandidátů. Jan Látka z ČSSD získal v druhém kole 51,56 procenta hlasů a porazil Rudolfa Salvetra z ODS. Senátorkou byla do té doby Jiřina Rippelová zvolená původně za ČSSD, později kandidující za SPOZ. V prvním kole skončila až čtvrtá. V prvním kole se senátních voleb účastnilo 37,11 procenta voličů, ve druhém kole 22,73 procenta.

19:20
V Olomouci vede ANO

V Olomouci po sečtení dvou třetin okrsků vede v komunálních volbách s velkým náskokem ANO, které má přes 27 procent hlasů. Druzí jsou piráti s necelými 12 procenty a třetí hnutí ProOlomouc s 11,6 procenta, vyplývá z údajů na webu.

19:20
Jiří Čunek obhájil mandát
19:24
Jásot pirátů
19:28
ČSSD v Brně
19:30
Piráti jako celorepubliková strana

Piráti se podle předsedy strany Ivana Bartoše díky letošním komunálním volbám stávají celorepublikovou stranou. Kdekoliv kandidovali, tam postoupili, řekl Bartoš. V boji o Senát má podle něj strana stále želízka v ohni, ale možná doplácí na to, že se buduje odspodu a její tváře se teprve stávají známými.

Bartoš zopakoval, že v hlavním městě má strana ambici vyhrát. "V Praze skutečně není ještě sečteno mnoho okrsků, souboj bude velmi těsný," uvedl. Podle průběžných výsledků je pětice nejúspěšnějších subjektů v Praze mezi 15 a 18 procenty. Piráti zatím ztrácejí na druhém místě na ODS.

Želízka v ohni zůstávají pirátům podle Bartoše i v Senátu, především v Praze by mohli jít do druhého kola tři kandidáti, uvedl. "Jsme strana stavěná odspodu," vysvětlil výsledky. Senátorští kandidáti jsou podle něj tváře vybrané na tomto principu.

Ivan Bartoš ve volebním štábu pirátů.

Foto: Radek Vebr

19:34
ODS vede v senátních volbách nad ANO

Po sečtení tří čtvrtin okrsků postupovali do senátního finále kandidáti ODS ve 12 obvodech a ANO v 11 obvodech. Občanští demokraté přitom vítězili v osmi obvodech, kandidáti vládního hnutí pouze ve dvou. Adepti starostů a lidovců byli na postupových místech shodně v šesti obvodech. ČSSD, která obhajuje 13 mandátů, měla šanci získat nejvýše pět křesel. Volební účast činila 42 procent.

Celkové zisky stran mohou ovlivnit výsledky z Prahy a Brna, kde byly na rozdíl od zbytku republiky k dispozici výsledky jen z minima okrsků.

19:35
Volba pro Kladno

V Kladně se už celkem jasně rýsuje suverénní vítězství úřadujícího primátora Milana Volfa. Po sečtení 95 procent okrsků má jeho Volba pro Kladno více než 34 procent odevzdaných hlasů. Druhá ODS má zatím necelých 21 procent hlasů. Pro Volfa je to opětovná satisfakce. V minulosti byl primátorem za ODS, v roce 2004 ale skončil ve vazbě kvůli obvinění za převod peněz hokejovému klubu a nákup auta. Soudy ale později Volfa obvinění zprostily.

19:39
V Karviné vyhrála ČSSD

Komunální volby v Karviné vyhrála ČSSD, získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 41 členů. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty. Třetí KSČM bude mít pět zastupitelů. Vyplývá to z výsledků sčítání na webu. Voleb se zúčastnilo 32,04 procenta voličů.

19:40
Napínavý souboj v Brně
19:42
Kdo půjde do druhého kola ve Svitavech?

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Svitavy podle propočtů ČTK postoupili náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) a bývalý poslanec Pavel Havíř (ČSSD). Kortyš má nyní 25,26 procenta hlasů, druhý Havíř 20,59 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

Senátorem za obvod Svitavy se stal před šesti lety Radko Martínek (ČSSD), který mandát letos neobhajoval. V druhém kole mu dalo 69,71 procenta hlasujících přednost před Zuzkou Bebarovou Rujbrovou z KSČM.

19:44
Čižinský se spojí s piráty a Spojenými silami
19:46
ANO je v Praze čtvrté

V Praze po sečtení desetiny okrsků vede v soupeření o magistrát ODS se 17,72 procenta hlasů před piráty se 17,17 procenta a hnutím Praha sobě se 16,22 procenta. Hnutí ANO, které vyhrálo volby před čtyřmi lety, je zatím čtvrté se 16,14 procenta. Koalice TOP 09, STAN a lidovců Spojené síly pro Prahu dosud dostala 15,35 procenta. 

19:50
Filip je zklamaný z neúspěchu jediného senátora KSČM

Předseda KSČM Vojtěch Filip je zklamaný, že se jedinému komunistickému senátorovi Václavu Homolkovi nepodařilo postoupit do druhého kola. Věří v úspěch kandidátky KSČM v Karviné Milady Halíkové. Průběžné výsledky komunálních voleb za zklamání nepovažuje, řekl v České televizi.

Ztrátu části obecních zastupitelů Filip čekal, protože komunisté postavili méně kandidátek než v předchozích volbách. Je spokojený s tím, že už nyní strana získala přes 1000 obecních mandátů. "Budeme mít výsledek ukazující na možnost, že KSČM bude mít v řadě měst a obcí svůj vliv," řekl. Je rád, že někteří komunističtí starostové mají šanci obhájit své funkce.

19:51
Hayato Okamura se asi do druhého kola nedostane
19:54
Čižinský: Změna je možná. Musíme zabránit koalici ODS s ANO

 

19:57
Senátní volby v Sokolově

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Sokolov podle propočtů ČTK postoupili geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka (STAN) a místostarostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). Balatka má nyní 29,07 procenta hlasů, druhá Oulehlová má 25,67 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

V roce 2012 zvítězil v obvodu Zdeněk Berka z ČSSD. Voleb se zúčastnilo devět kandidátů. Do druhého kola postoupil také Jiří Holan z KSČM. Tehdejší starosta Sokolova Berka v něm získal 56,68 procenta hlasů. Letos již Berka do Senátu nekandidoval.

19:58
Stuchlík se skrývá za zástěnou
19:58
Komentátor HN
19:59
Fischer dorazil
20:02
V Přerově vyhrálo ANO

Komunální volby v Přerově podle propočtu ČTK vyhrálo hnutí ANO, které má zatím 24,45 procenta hlasů. Na druhém místě je ODS se 14,85 procenta. Po sečtení 47 z 51 okrsků volební účast dosáhla 38,46 procenta.

20:06
V Českých Budějovicích vede ANO, sečtena je polovina okrsků

Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků vede v obecních volbách v Českých Budějovicích hnutí ANO, má 21,5 procenta hlasů. Druzí Občané pro Budějovice (OPB) mají zatím 16 procent. Třetí v počtu hlasů je zatím sdružení ODS a nezávislých kandidátů s 13,7 procenta hlasů. Do zastupitelstva by se dostalo osm stran a hnutí.

20:08
V Jihlavě vyhrálo ANO, ČSSD výrazně oslabila

Komunální volby v Jihlavě dle propočtu ČTK vyhrálo ANO, po sečtení drtivé většiny okrsků má zhruba 22,5 procenta hlasů. Na druhém místě bude pravděpodobně Fórum Jihlava, které má přes 18 procent, třetí ODS má mírně přes 15 procent. ČSSD, která před čtyřmi roky skončila druhá a měla 16,5 procenta, výrazně ztratí, nyní má jen necelých sedm procent.

20:11
Babiš stále není ve štábu
20:15
Neúspěšný Okamura
20:16
Kalousek gratuluje Paverovi
20:17
V Českém Krumlově vyhrálo ANO

V Českém Krumlově vyhrálo komunální volby hnutí ANO s 13,3 procenta hlasů a třemi mandáty v třiadvacetičlenném zastupitelstvu. Druhá je KDU-ČSL, třetí Nezávislí a TOP 09. Lidovci i spojení Nezávislí a TOP 09 mají stejně jako ANO po třech mandátech. A tři křesla v zastupitelstvu získalo i Sdružení nezávislých-Město pro všechny.

20:21
Senátní volby: Sečteno 85 procent okrsků
20:22
V Chomutově postupují do druhého kola senátních voleb Rabas a Chodacká

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Chomutov podle propočtů ČTK postoupili ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (Senátor 21) a lékařka Martina Chodacká (ANO). Rabas má nyní 33,68 procenta hlasů, druhá Chodacká má 21,51 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

20:23
Rath usedne v zastupitelstvu v Hostivici u Prahy

Někdejší vlivný sociálnědemokratický politik David Rath uspěl v komunálních volbách v Hostivici u Prahy. V zastupitelstvu usedne jako jediný z uskupení Zdravá Hostivice, jehož byl lídrem. Bývalý středočeský hejtman nepravomocně odsouzený za korupci se ucházel o přízeň voličů také v senátních volbách na Litoměřicku. Do druhého kola ale nepostoupil.

20:27
ODS vede v Praze i po sečtení pětiny všech okrsků, druzí jsou piráti

V Praze ve volbách do zastupitelstva hlavního města po sečtení pětiny okrsků vede stále ODS se 17,97 procenta hlasů před piráty se 17,29 procenta. O třetí místo se přetlačuje ANO, které zatím získalo 15,88 procenta, a hnutí Praha sobě s 15,75 procenta. Koalice TOP 09, STAN a lidovců Spojené síly pro Prahu dosud dostalo 15,69 procenta.

20:30
V Sokolově postupují do druhého kola senátních voleb Balatka a Oulehlová

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Sokolov podle propočtů ČTK postoupili geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka (STAN) a místostarostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). Balatka má nyní 29,07 procenta hlasů, druhá Oulehlová má 25,67 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

20:33
V Děčíně vyhrálo s výraznou převahou ANO

Komunální volby v Děčíně dle propočtu ČTK vyhrálo ANO, po sečtení víc než 90 procent okrsků má zhruba 28 procent hlasů. Na druhém místě je s výrazným odstupem Volba pro Děčín se ziskem mírně nad 14 procent, necelých 14 procent má zatím třetí sdružení Náš Děčín. Voličská účast dosáhne přibližně 34,18 procenta.

20:36
Čunek se dostane do Senátu v prvním kole
20:40
V Říčanech uspěl Kořen
20:44
V Kadani vyhrála ODS

Komunální volby v Kadani na Chomutovsku s převahou vyhrála ODS v čele se současným starostou Jiřím Kulhánkem. Kulhánek je v Kadani starostou od roku 2002, a pravděpodobně tak město povede i v dalším volebním období. Na druhém místě ve volbách skončilo hnutí ANO v čele se současnou zastupitelkou Jindrou Zalabákovou.

20:46
Čunek obhájil senátorské křeslo už v prvním kole

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl dnes znovu zvolen senátorem za Vsetínsko. Vyhrál jako letos jediný už v prvním kole voleb do horní komory Parlamentu. Po sečtení téměř všech hlasů z obvodu získal 51,5 procenta hlasů. Jeho nejvážnějším soupeřem byl starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík (nezávislý), který dostal 16,7 procenta hlasů.

20:47
Do druhého kola senátních voleb v Českých Budějovicích postupují Faktor a Šesták

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu České Budějovice podle propočtů ČTK postoupili nezávislý kandidát Ladislav Faktor a dosavadní senátor Jiří Šesták (STAN). Faktor má nyní 41,32 procenta hlasů, druhý Šesták má 27,12 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

20:48
Drahoš se dostane do Senátu v prvním kole
20:50
Sociální demokracie se dnes podle Hamáčka pohybuje v úplně jiné realitě než před šesti lety

Předseda ČSSD Jan Hamáček považuje výsledek sociální demokracie v letošních komunálních volbách za odraz aktuální politické reality. Strana podle něj vůbec nemohla pomýšlet na to, že by ve volbách do Senátu uspěla podobně jako před šesti lety. České televizi Hamáček řekl, že pětici postupujících do druhého kola voleb do horní komory považuje za úspěch pro ČSSD.

Komunální volby 2018, volební štáb ČSSD, na snímku Jan Hamáček, předseda ČSSD

20:50
Tisková konference lidovců
20:54
V Karlových Varech vyhrálo hnutí ANO, Karlovaráci jsou druzí

Komunální volby v Karlových Varech dle propočtu ČTK vyhrálo hnutí ANO, které má po sečtení 94 procent okrsků téměř 24 procent hlasů. Na druhém místě bude pravděpodobně hnutí Karlovaráci s necelými 16 procenty hlasů. Karlovarská občanská alternativa (KOA) současného primátora Petra Kulhánka je až třetí s necelými 12 procenty. Voličská účast dosáhne přibližně 37,29 procenta.

20:56
ANO jde porazit, říká Půta
20:59
Pospíšil je s výsledky TOP 09 v Praze spokojený

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je spokojený s volebním výsledkem v Praze, kde vedl společnou kandidátku se STAN a KDU-ČSL. Zhruba patnáctiprocentní zisk v průběžných výsledcích je podle něj solidní vzhledem k tomu, že jeho blok bojoval s dalšími subjekty z podobné části politického spektra. Budoucí koalice na pražském magistrátu podle něj musí být založena na programu.

Komunální volby 2018, volební štáb TOP 09, na snímku Jiří Pospíšil

21:01
Pirátský lídr Prahy 13
21:03
V Ústí nad Labem vyhrálo hnutí ANO

Komunální volby v Ústí nad Labem dle propočtu ČTK vyhrálo ANO, zatím má 20,59 procenta hlasů. Na druhém místě bude pravděpodobně koalice PRO! Ústí se 17 procenty. Třetí pravděpodobně skončí Ústecké fórum občanů (UFO) s téměř 12 procenty. Voličská účast dosáhne přibližně 32,3 procenta. Vyplývá to z dosavadních výsledků sčítání komunálních voleb

21:05
V Praze je sečteno 35 procent okrsků
21:06
Čižinský by chtěl v hlavním městě spolupracovat se STAN a piráty

Lídr a zakladatel hnutí Praha sobě Jan Čižinský odmítl povolební vyjednávání s ODS a s ANO. Spolupráci si naopak dovede představit se STAN a s piráty.

"Jsem velmi vděčný, že matematicky teď může vzniknout koalice, která skutečně změní Prahu k lepšímu. To znamená koalice, kde nebude ANO ani ODS," uvedl Čižinský.

Ivan bartoš ve volebním štábu Pirátů.

21:10
Drahoš jako Čunek...
21:12
V Náchodě se o senátorské křeslo utkají Bělobrádek s Červíčkem

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Náchod podle propočtů ČTK postoupili předseda lidovců Pavel Bělobrádek a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). Bělobrádek má nyní 26,44 procenta hlasů, druhý Červíček má 26,41 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

21:13
Bude hnutí ANO vítězem voleb? Podívejte se do volebního štábu

 

21:18
Do druhého kola senátních voleb v Rokycanech postupují Karpíšek a Emmerová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Rokycany podle propočtů ČTK postoupili starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS) a Milada Emmerová (ČSSD), která mandát obhajuje. Karpíšek má nyní 28,53 procenta hlasů, druhá Emmerová 15,80 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

21:19
Okamura je s výsledky SPD v obecních volbách spokojený

Tomio Okamura je spokojený s výsledkem svého hnutí SPD v obecních volbách, protože získalo zastupitele na komunální úrovni. Slabá pozice hnutí v Praze je podle něj dána odlišnostmi hlavního města, jehož obyvatelé se potýkají s jinými problémy než lidé z jiných částí republiky. SPD kvůli tomu nebude měnit svůj program.

21:21
Kozák a Hraba postupují do druhého kola senátních voleb v Benešově

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Benešov podle propočtů ČTK postoupili místostarosta Říčan u Prahy Zdeněk Hraba za STAN a politolog Jiří Kozák z ODS. Hraba má nyní 20,86 procenta hlasů, druhý Kozák má 17,38 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

21:29
V Praze je vyšší volební účast než před čtyřmi lety
21:31
ANO v obecních volbách podle Babiše uspělo, na výsledcích hnutí v Praze se promítlo jeho dosavadní působení

Hnutí ANO podle premiéra Andreje Babiše (ANO) uspělo v krajských i okresních městech. Novinářům předseda vlády po sečtení většiny hlasů v komunálních volbách řekl, že ANO mění Českou republiku k lepšímu. Odmítl, že by šlo o levicové hnutí. Dobře podle Babiše naopak nevypadají výsledky voleb v Praze. Babiš to považuje za důsledek toho, jaké bylo působení zástupců ANO v hlavním městě. Neočekává, že by výsledek voleb ovlivnil fungování koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD.

21:34
ANO dominuje v krajských městech, podle předběžných výsledků nedosáhne pouze na tři

Hnutí ANO pravděpodobně zvítězí nejméně v deseti ze 13 krajských měst. Může ztratit Prahu, v níž předseda hnutí a premiér Andrej Babiš stál o obhajobu minulého prvenství nejvíce. Ve Zlíně se ANO přetahuje s hnutím Starostové a nezávislí. V Liberci podle dnešních průběžných výsledků napravděpodobně vyhraje hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Andrej Babiš ve štábu hnutí ANO.

21:36
V Karviné se o senátní křeslo utká Vícha s Halíkovou

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Karviná podle propočtů ČTK postoupili dosavadní senátor Petr Vícha (ČSSD) a bývalá poslankyně a někdejší primátorka Havířova Milada Halíková (KSČM). Vícha má nyní 36,63 procenta hlasů, druhá Halíková má 16,48 procenta hlasů. Druhé kolo, které se koná za týden, bude mít tedy stejné obsazení jako před šesti lety.

21:38
Euforie ve štábu pirátů. Oslavují volební úspěchy ve všech velkých městech

 

21:40
V Mladé Boleslavi se o senátní křeslo utkají Nwelati s Müllerem

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Mladá Boleslav podle propočtů ČTK postoupili primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati z ODS a starosta Kosmonos Jiří Müller z ANO. Nwelati má nyní 33,86 procenta hlasů, druhý Müller má 18,05 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

21:44
ČSSD nebude v pražském zastupitelstvu
21:45
Štáb TOP 09
21:46
Pirátská mapa
21:48
Podle Filipa je horší výsledek KSČM způsobený menším počtem sestavených kandidátek

Výsledek komunálních a senátních voleb je podle předsedy KSČM Vojtěch Filipa obrazem současné situace ve společnosti a také toho, že strana postavila asi o 300 kandidátek méně než před čtyřmi lety. V celostátních volbách včetně evropských čeká lepší výsledek. Cílem pro Senát byla obhajoba mandátu v Chomutově, strana doufala v Karvinou a Břeclav. Jen v Karviné postoupila Milada Halíková do druhého kola.

21:50
Těsný souboj o třetí místo v Praze
21:51
Stavíme školy rychleji než ODS, že jsem aktivista, to je jen nálepka, říká lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský

 

21:53
V Šumperku se o Senát utkají Adámek s Brožem

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Šumperk podle propočtů ČTK postoupili Miroslav Adámek (ANO) a senátor Zdeněk Brož (KDU-ČSL). Adámek, který je ředitelem nestátní organizace Pontis poskytující sociální služby, má nyní 29,12 procenta hlasů, druhý Brož má 20,12 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

21:54
V Liberci vyhráli starostové

Komunální volby v Liberci podle propočtu ČTK vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, mají přes 30 procent. Druhé je ANO s 21,6 procenta, třetí je Změna pro Liberec se 13 procenty. Voličská účast dosáhne přibližně 40,5 procenta.

21:58
Podle Hamáčka se ČSSD odrazila po loňských sněmovních volbách ze dna

Předseda ČSSD Jan Hamáček bere výsledek voleb jako signál, že se sociální demokracie už odrazila ode dna, na které dopadla v loňských sněmovních volbách. Úspěchy se dostavily tam, kde je strana konsolidovaná, řekl dnes novinářům vicepremiér Hamáček. Vyzdvihl výsledky v Karviné, Frýdku-Místku či Náchodě, naopak pro velká města chce hledat nová témata, za vhodné považuje dostupné bydlení.

Komunální volby 2018, volební štáb ČSSD, na snímku Jan Hamáček - předseda ČSSD

22:00
Do pražského zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostane ČSSD ani KSČM

Do pražského zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostanou zástupci ČSSD a KSČM, vyplývá z propočtu ČTK. Sociální demokraté měli po minulých volbách osm mandátů a byli zastoupeni v radě města, komunisté měli čtyři zastupitele.

22:02
Babiš vs. Respekt
22:04
V Opavě vyhrálo hnutí ANO

Komunální volby v Opavě dle propočtu ČTK vyhrálo ANO. Na druhém místě bude pravděpodobně koalice ODS, TOP 09 a Soukromníků. Voličská účast dosáhne přibližně 37,91 procenta.

22:05
V Třebíčí postupují do druhého kola senátních voleb Michálek a Žáková

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Třebíč podle propočtů ČTK postoupili starostka Koněšína Hana Žáková (STAN) a notář Miroslav Michálek (ANO). Žáková má nyní 28,69 procenta hlasů, druhý Michálek má 14,74 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

22:07
Lomecký prohrává
22:08
Piráti slaví. Sledujte jejich tiskovou konferenci z volebního štábu

 

22:13
V prvním kole senátních voleb dominuje ODS

První kolo letošních senátních voleb vyhráli nejčastěji kandidáti ODS, a to v devíti z 27 obvodů. ODS ale může mít stejný počet postupujících jako ANO. Rozhodne se mezi nimi v Praze 4 a 8. Volby podle očekávání přinesly porážku pro vládní ČSSD, která místo 13 křesel bude mít šanci obhájit pouze pět, a mít tak nejvýše sedmnáctičlenný klub. Nebude tak už asi mít nejsilnější senátní frakci a tím možnost nominovat předsedu horní komory.

22:18
Babiš a Stuchlík
22:23
V Praze se ANO v senátních volbách nedaří
22:25
Fischer chce v případě získání senátorského křesla pokračovat ve spolupráci s TOP 09, STAN a ODS

Bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer počítá, že by v případě získání senátorského křesla dál spolupracoval se stranami, s nimiž se spojil v kampani. Do jakého klubu by případně zamířil, neuvedl. Nezávislý kandidát s podporou TOP 09, STAN a ODS se do druhého kola volby do Senátu za Prahu 12 pravděpodobně dostane, po 21:00 měl přibližně 45 procent hlasů.

22:28
V Chebu porazila místní VPM drtivě hnutí ANO

V Chebu s velkou převahou vyhrála Volba pro město (VPM) v čele s bývalým starostou Antonínem Jalovcem. VPM získalo 45,21 procenta hlasů a 17 mandátů v 30členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO, které mělo dosud starostu. Získalo ale jen 13,35 procenta hlasů a pět mandátů. "Je to revoluce. Přepsala se politická mapa Chebu. A já doufám, že se přepsala definitivně a že zvítězilo úplně jiné pojetí politiky, než tady bylo doposud," řekl lídr kandidátky VPM Jalovec.

Turbulentní politická situace, kdy se za čtyři roky vystřídali v čele radnice hned tři starostové, v Chebu vyústila ve výrazně odlišné výsledky voleb než v ostatních větších městech v kraji.

22:34
Šampaňské u ODS
22:35
Bartoš je s výsledky pirátů v obecních volbách spokojený

Předseda pirátů Ivan Bartoš je spokojený s výsledkem obecních voleb, podle něj potvrzují vzestup strany. Kandidát pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib uvedl, že se v metropoli podařilo zabránit koalici ANO s ODS. Piráti podle něj preferují vytvoření rady s koalicí Spojené síly pro Prahu, kterou tvoří TOP 09, STAN, KDU-ČSL a LES, a s Prahou sobě Jana Čižinského.

Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů.

22:37
Vidí TOP 09 víc než Prahu?
22:38
Drahoš k lidovcům nepřišel
22:45
ČSSD se nedostane do zastupitelstev kromě Prahy ani v Hradci Králové a Ústí nad Labem

Jedna z tradičních českých stran a součást nynější vládní koalice ČSSD se nedostane do městských zastupitelstev v Praze, Hradci Králové či Ústí nad Labem. V Hradci Králové i Ústí nad Labem přitom vyhrála volby v roce 2010, v Ústí nad Labem měla v letech 2010-2014 primátora Víta Mandíka.

22:50
ANO slaví vítězství v Brně
22:54
Zimola vyzval k mobilizaci ČSSD

Volby musí pro ČSSD znamenat odraz ode dna, další příležitost už nepřijde, uvedl první místopředseda strany Jiří Zimola. Vyzval k mobilizaci všech členů, k ukončení veřejných půtek uvnitř strany, ke smíření s prezidentem Milošem Zemanem a k vnitřní reformě sociální demokracie.

22:59
V Praze v prvním kole senátních voleb vede většina neúspěšných prezidentských kandidátů

V pražských volebních obvodech Praha 12 a Praha 4 vedou po sečtení hlasů v polovině okrsků dva bývalí prezidentští kandidáti Pavel Fischer (nezávislý) a Jiří Drahoš (STAN). V obvodu Praha 2, kde je zatím sečteno přes 40 procent okrsků, vede další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer (Marek Hilšer do Senátu). V Praze 8 se po sečtení poloviny okrsků rýsuje souboj o senátorské křeslo mezi bývalým náměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem (piráti) a lékařem Pavlem Dunglem (TOP 09).

23:02
Pro dnešek se s našimi čtenáři loučíme. Kompletní výsledky komunálních a senátních voleb přineseme zítra v brzkých ranních hodinách.
07:13
Dobré ráno, vítáme vás u pokračování volební on-line reportáže.
07:14
Stále se sčítá Praha 8 a Praha 4

Český statistický úřad čeká na sečtení hlasů z posledních dvou okrsků z Prahy 8 a Prahy 4. O vítězích a poražených voleb je však již rozhodnuto.

07:15
Drahoš vyhrál v prvním kole

Stejně jako Jiří Čunek ve Vsetíně, i Jiří Drahoš v Praze 4 zvítězil v senátních volbách již v prvním kole.

07:16
Čižinský nechce jednat se Stuchlíkem

Lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský považuje nabídnutou schůzku s lídrem za ANO v Praze Petrem Stuchlíkem za bezpředmětnou, odmítl i neformální jednání.

"Volal mi teď pan Stuchlík, stejně jako lídrovi ODS předtím jsem mu zopakoval, že jednání s ANO nepředpokládáme," řekl novinářům lídr Praha sobě Jan Čižinský. Kdo by se za případnou koalici Prahy sobě, Spojených sil pro Prahu a pirátů mohl stát pražským primátorem, Čižinský okomentovat nechtěl.

"Umím si teď představit úplně všechny varianty," odpověděl na otázku, jestli by Prahu mohl vést šéf pirátů Zdeněk Hřib.

07:33
Ústup klasických stran ve větších městech

Současné komunální volby zaznamenaly další ústup klasických politických stran ve větších městech. Například v Kolíně obhájilo předchozí vítězství hnutí Změna pro Kolín dosavadního starosty a současně i poslance za STAN Víta Rakušana. Stejně jako minule získalo 63 procent.

S ním se z velkých měst může porovnávat jedině Bohumín se starostou Petrem Víchou, který současně obhajuje mandát senátora. Ten vítězství ČSSD v Bohumíně dokonce zvýšil - letos tam strana získala 57 procent hlasů, o dvě procenta více než při minulých komunálních volbách.

07:36
V Třebíči se do zastupitelstva dostal rekordní počet uskupení

Velké problémy budou mít - stejně jako minule - se sestavením koalice v Třebíči. Do zastupitelstva se totiž dostal opět rekordní počet deseti uskupení. Proti minulým volbám je jediný rozdíl: Zatímco tehdejší vítěz získal 12 procent a čtyři z 27 mandátů, nyní má vítěz - Třebíč občanům! - 16 procent a šest zastupitelů.

07:38
Největší zájem o volby do Senátu byl na Benešovsku

Nejvíce lidí přišlo k senátním volbám na Benešovsku (49,73 procenta), nejmíň v Ostravě (29,76 procenta). Senátorovi Leopoldu Sulovskému (Ostravak) tam stačilo k výhře v prvním kole nejméně hlasů, a to 6178. Nejvíce hlasů z vítězů - 24 158 - posbíral staronový vsetínský senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Procentuálně nejvíce hlasů dostal nový senátor za Prahu 4 Jiří Drahoš (za STAN), a to 52,65 procenta. Procentuálně nejméně hlasů dostal z vítězů havlíčkobrodský starosta Jan Tecl - 15,44 procenta.

07:40
V Brně vyhrálo ANO

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO s 23,03 procenta voličů a v pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo 18 mandátů. Na druhém místě skončila ODS s podporou Svobodných s výsledkem 18,55 procenta, což znamená zisk 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL získala 10,25 procenta a osm zastupitelů.

Do zastupitelstva se dostali ještě piráti, ČSSD a těsně i SPD. Naopak v něm budou chybět tři členové dosavadní koalice, a to Žít Brno, TOP 09 a zelení, kteří nepřekročili nutnou pětiprocentní hranici.

07:41
V Mladé Boleslavi se o Senát utkají Nwelati a Müller

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Mladá Boleslav postoupili primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati z ODS a starosta Kosmonos Jiří Müller z ANO. Vítěz Nwelati získal 33,86 procenta hlasů, druhý Müller dostal 17,90 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 45,66 procenta voličů.

07:45
První kolo senátních voleb vyhrála ODS

První kolo letošních senátních voleb vyhráli nejčastěji kandidáti ODS, a to v devíti z 27 obvodů. Do druhého kola může však postoupit 11 jejích kandidátů a stejný počet kandidátů ANO, o nichž rozhodnou voliči v druhém kole příští týden. Volby podle očekávání přinesly porážku pro vládní ČSSD, která místo 13 křesel bude mít šanci obhájit pouze pět, a mít tak nejvýše sedmnáctičlenný klub. Nebude tak už asi mít nejsilnější senátní frakci a tím možnost nominovat předsedu horní komory.

07:49
ANO mělo v Praze vyšší očekávání

Podle kandidáta ANO na pražského primátora Petra Stuchlíka mělo hnutí v metropoli vyšší očekávání a ve volbách neuspělo. Stuchlík ale zdůraznil, že výsledky všech pěti subjektů, které se do zastupitelstva dostaly, jsou velmi vyrovnané. ANO je podle něj připraveno k jednání se všemi. Nemá pocit, že by hnutí muselo skončit v opozici.

"My hodnotíme jednoznačně, že to není úspěch a nevyhráli jsme, to je bez debat," řekl Stuchlík na tiskové konferenci. Podle něj kandidáti dali do kampaně všechno, ale nepodařilo se dobře prezentovat výsledky vlády primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v předchozích čtyřech letech.

Nechtěl vylučovat žádnou možnost povolební spolupráce. Podle něj bude klíčové najít programový průnik, za hlavní priority označil vybudování klíčových dopravních staveb a urychlení výstavby bytů. Kontakty s představiteli jiných stran už měl, neupřesnil však s kým.

07:52
Pilný: Ve hře je vláda chaosu nebo něco rozumnějšího

"Ve hře jsou dvě varianty. Rozhodující karty má ve hře TOP 09 a její uskupení. Buď Praha dostane vládu chaosu, to je pan Čižinský (Praha sobě) a Piráti a ten konglomerát kolem topky, a nebo tady bude něco rozumnějšího, což je ODS, ANO a případně TOP 09," řekl ČTK k možnému povolebnímu uspořádání Ivan Pilný, který byl na kandidátce ANO na třetím místě.

07:59
Šéf ČSSD v Praze rezignaci neplánuje

Špatný volební výsledek ČSSD v Praze je dán tím, že strana působí rozhádaně. ČTK to řekl předseda krajské organizace ČSSD Petr Pavlík. Sociální demokraté získali 2,87 procenta hlasů.

"Je to obraz reálné podpory ČSSD v Praze," sdělil Pavlík. Výmluvné podle něj je, že strana dosahuje obdobně nízkých zisků v městských částech, kde se podílela na vládě a má úspěšné radní, i v těch, kde byla v opozici. "Strana, která navenek působí rozhádaně, může těžko očekávat lepší výsledek," míní. ČSSD podle dosavadních výsledků pětiprocentní práh nepřekročí ani ve volbách na magistrát, ani v případě drtivé většiny městských částí.

I přes volební neúspěch zatím Pavlík neplánuje sám rezignovat na funkci předsedy pražské organizace strany. "Vzhledem k tomu, že jsem tuto funkci vzal před osmi měsíci a volební výsledek je výsledkem čtyřleté práce zastupitelů a vedení strany, nechám to na zvážení členské základně," uvedl.

08:03
Politologové: Potvrdil se trend propadu levicových stran

Předběžné výsledky komunálních voleb odráží podle politologů pozice stran na celostátní úrovni. Ve většině krajských měst je vítězem hnutí ANO a potvrdil se trend propadu levicových stran - ČSSD a komunistů. Výsledky 1. kola doplňovacích senátních voleb pak podle politologů ukazují, že Senát se z hlediska stranickopolitického rozdrobí.

Hnutí ANO získalo v letošních komunálních volbách nejvíce velkých měst. "Ale většinou to není drtivé vítězství, může se stát až se budou tvořit koalice, že vypadne z kola ven, bude záležet na povolebních vyjednáváních," upozornil politolog Josef Mlejnek z Katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Podle politologa Ladislava Mrklase z Vysoké školy Cevro Institut je ANO v současné době "hegemonem prostoru od středu doleva, čistí ho od sociálních demokratů a od komunistů, a to v mnoha velkých i menších městech".

08:06
Babiš versus Smetana: Masírujete lidi negativními věcmi, říká premiér

Petr Stuchlík se stal kandidátem před pár měsíci, výsledek v Praze je výsledkem naší organizace, říká šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Výsledkům v hlavním městě podle něj uškodily i některé negativní výroky členů strany. Lituje, že strana v Praze nedokázala prodat svoji pozitivní práci.

 

08:07
Vyhrála i místní sdružení s kuriózními názvy

Ve velké části obcí vyhrála místní sdružení, i s dost kuriózními názvy. Například v Břeclavi zvítězila kandidátka Mladí a neklidní s dvaceti procenty hlasů, která bude mít šest zastupitelů. Jsou opravdu mladí - nejstaršímu je 35 let. Nutno ovšem dodat, že kandidátka je složena ve spolupráci nezávislých, Pirátů a STAN.

08:09
Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou jednat s Piráty

Hnutí Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) budou jednat o koalici na pražském magistrátu s Piráty. Dnes se s nimi sejdou nejprve každý samostatně, potom bude zřejmě následovat třístranná schůzka. Po setkání ve volebním štábu hnutí Praha Sobě to novinářům řekli jeho lídr Jan Čižinský a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Po sečtení více než 90 procent hlasů je zřejmé, že se do zastupitelstva dostanou jen ODS, Piráti, Praha Sobě, Spojené síly pro Prahu a ANO. Všem voliči dali mezi 15 a 18 procenty hlasů.

"Máme schůzku s Piráty, pak následuje schůzka Spojených sil pro Prahu s Piráty. Pokud tyto schůzky dopadnou nadějně, tak by ještě večer mohla následovat trojstranná schůzka," řekl na dotaz ČTK Čižinský. Dohoda se podle něj rýsuje.

08:19
Dohoda je možná i podle Pospíšila

Také podle Pospíšila je dohoda možná a realistická. "Dnešní setkání bylo spíše o vyjasnění pozic než o tom, že bychom se chtěli na něčem dohodnout," vysvětlil. Dodal, že po schůzce odjíždí do štábu Spojených sil pro Prahu, aby s kolegy promluvil o tom, jaký zvolí další postup.

"Změna je skutečně na dosah, zbývá domluvit koalici. Já jenom apeluji, abychom rychle jednali. Hlavní klíč k řešení problémů, které Praha má, jako je doprava a bydlení, je právě zrychlení magistrátu. A těžko přesvědčíme voliče, že umíme zrychlit magistrát, když budeme domlouvat koalici strašně dlouho," řekl již během sobotního večera novinářům Čižinský.

08:20
Volby obrazem: Piráti si udělali volební centrálu na lodi, Praha sobě v oblíbeném místě hipsterů

Politické strany si své volební centrály zřídily na různých místech, která více či méně ladí s preferencemi jejich voličů. Piráti měli hlavní "volební sídlo" na lodi. Hnutí Praha sobě ve Vnitroblocku a například TOP 09 ve spíše "zámeckém" prostředí. Prohlédněte si volební štáby jednotlivých uskupení ve fotogalerii.

Jan Čižinský ve volebním štábu strany Praha sobě.

08:23
V Kladně zvítězilo hnutí volba pro Kladno

V Kladně zopakovalo vítězství hnutí Volba pro Kladno, které vede starosta Petr Volf. Ten již byl starostou počátkem tisíciletí za ODS, než se s ní rozešel a založil vlastní hnutí. To nyní získalo 34 procent hlasů, o deset procent víc než před čtyřmi lety. Jeho rodná ODS byla až druhá a třetí bylo hnutí Kladeňáci. Až čtvrté s 12 procenty se zde umístilo ANO.

08:24
Liberec ovládli Starostové pro Liberecký kraj

V Liberci potvrdili svoji silnou pozici Starostové pro Liberecký kraj, když vyhráli se ziskem 32 procent. Bylo to také jediné krajské město, kde hnutí ANO nevyhrálo, za Starosty zaostalo o jedenáct procent.

08:25
V Brně by mohla vzniknout koalice ANO a ODS

V Brně by mohla vzniknout koalice mezi vítězným hnutím ANO a druhou ODS, mezi 55 zastupiteli mají nadpoloviční většinu 32 mandátů. Primátor Brna a lídr ANO Petr Vokřál už s ODS jednal před konečným sečtením voleb, kdy však nebylo jasné rozložení mandátů. S ODS chce vyjednávat jako s první v pořadí. Podle výsledku by pak jednal s KDU-ČSL nebo piráty, se kterými bylo ANO až dosud v koalici. Vokřál nevyloučil k jednání ani ČSSD, odmítl však stavět koalici s SPD.

08:29
Drahoš: Senát je poslední pojistkou, budu v něm zastupovat celou zemi, ne jen Prahu 4

Nikdy jsem si nemyslel, že skoro 25 let po vzniku ČR bude Senát tak důležitý, říká nově zvolený člen horní komory Jiří Drahoš. Je třeba lidem velmi trpělivě a jasně vysvětlovat, že Senát je pojistkou proti zvratu demokratického vývoje v tomto státě. Budu naslouchat celé zemi, mojí prioritou je celoživotní vzdělávání.

 

08:40
V Praze je rozhodnuto. ANO jde do opozice, koalici ladí tři strany

Do zastupitelstva Prahy se dostane jen pět stran, zbylé včetně ČSSD, KSČM a SPD nepřekonaly pětiprocentní hranici. Volby do pražského zastupitelstva vyhrála ODS se ziskem 17,9 procenta hlasů, následovaná piráty, kteří dostali 17,1 procenta. Na třetím místě skončila Praha sobě se 16,6 procenta hlasů a za ní se umístily Spojené síly pro Prahu, tvořené hlavně koalicí TOP 09, STAN a lidovců, uskupení má 16,3 procenta hlasů. Hnutí ANO skončilo páté se ziskem 15,37 procenta.

Nejpravděpodobněji se jeví, že Praze bude vládnout trojice piráti, Praha sobě Jana Čižinského a koalice Spojené síly pro Prahu, složená z TOP 09, STAN, lidovců a několika menších sdružení v čele s Jiřím Pospíšilem.

08:43
Hlavní zprávy z voleb podle Petra Honzejka: První velká Babišova porážka, vzestup ODS, levice těsně nad propastí

Andrej Babiš čtyři roky jen vyhrával a šel politicky vzhůru. Teď už to neplatí. Porážka ANO v Praze, kde Babišova formace skončila až na 5. místě, je jednou z nejvýznamnějších zpráv komunálních voleb.

Projděte si nejpodstatnější momenty volebního víkendu podle Petra Honzejka.

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.

09:00
Všechny hlasy z komunálních i senátních voleb jsou sečteny
09:13
Čekají nás dlouhá a složitá jednání. Prahu ale pustit nechceme, tvrdí vyjednavač ODS

ODS se podle svého pražského předsedy Tomáše Portlíka pokusí vyjednat vládu v hlavním městě, i když se zatím zdá, že by strana už druhé období mohla skončit v opozici. Koalici chce totiž sestavit Jan Čižinský s piráty a Spojenými silami pro Prahu.

"Pan Čižinský mi už před volbami sdělil, že bude záměrně očerňovat ODS ze spojení s ANO, byť nic takového nebylo. Vidí v tom svůj politický profit, ale byl to pan Čižinský, kdo tu s ANO čtyři roky vládl. V této taktice pokračuje. Nepovažuji to za státotvorné, protože s řízením města je potřeba mít zkušenosti. A ODS se tímto způsobem chovat nebude. Budeme jednat o tom, aby tu byla stabilní a dobrá vláda," uvedl Portlík v rozhovoru pro HN. Celý rozhovor čtěte zde.

09:20
Bratři Čižinští uspěli, kde mohli. Na pražském magistrátu chce Praha sobě do koalice

"Jenda, Jenda," vítali příznivci Praha sobě v industriálních prostorách holešovického Vnitroblocku na malém pódiu svého lídra Jana Čižinského.

Bylo to druhé vystoupení kandidátů během celého večera a už bylo jasné, že hnutí kromě drtivého vítězství na Praze 7 dobylo také pražský magistrát, kde nakonec skončilo třetí s více než 16 procenty voličské podpory. Později se definitivně potvrdilla i výhra v první pražské městské části, kde stál v čele kandidátky bratr Jana Čižinského Pavel. Jinde Praha sobě kandidáty nepostavila.

Jana Čižinského teď jako šéfa třetího nejúspěšnějšího pražského uskupení čeká jednání o spolupráci se Spojenými silami pro Prahu (koalice TOP 09 a STAN, podporovaná mimo jiné KDU-ČSL) a s piráty.

09:22
Bek považuje výhru s dvojnásobkem za dobrou startovací pozici

Rektor Masarykovy univerzity a kandidát do Senátu v Brně Mikuláš Bek považuje vítězství v prvním kole s dvojnásobným počtem hlasů oproti druhému Jaromíru Ostrému (za ANO) za slušnou šanci do druhého kola. Podle Beka však není nic definitivní a bude záležet na účasti ve druhém kole. Lidi chce v týdnu přesvědčovat, aby šli podruhé k volbám. Bek získal 38,17 procenta, Ostrý 18,70 procenta.

"Jsem rád za tu podporu voličů, jsem rád, že je to dvojnásobek. Dává to slušnou šanci do druhého kola, je to dobrá startovací pozice. Ale hrozně záleží na účasti ve druhém kole, takže není nic definitivní, dokud se to nestane," uvedl Bek.

09:39
Bývalý primátor Hudeček je s výsledkem voleb spokojen

S výsledkem voleb v Praze je spokojen bývalý primátor Tomáš Hudeček, který je v poradním týmu Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila.

 

09:41
Drahoš poděkoval za podporu

 

09:42
Praha sobě zatím jednala jen se Spojenými silami pro Prahu

Praha sobě jednala pouze se Spojenými silami pro Prahu. "Zatím jsme jednali se Spojenými silami dnes v noci ve Vnitroblocku, dopoledne se domluvíme na schůzce s piráty. Měla by být podle předběžné domluvy v 17:30, místo se ještě upřesní právě teď po jednání," říká mluvčí Praha sobě Julie Kochová.

09:43
Účet ANO za jeden mandát na pražském magistrátu

 

09:45
Nejvíce zastupitelů ve Zlínském kraji budou mít nezávislí kandidáti

Ve Zlínském kraji budou mít nejvíce zastupitelů nezávislí kandidáti. Z politických stran získala nejvíce křesel stejně jako v roce 2014 KDU-ČSL.

09:46
ODS v Praze získala 14 mandátů

ODS, která vyhrála komunální volby v Praze, získala v 65členném zastupitelstvu 14 mandátů. Druzí piráti mají 13 mandátů stejně jako třetí Praha sobě a čtvrtá koalice TOP 09 a STAN. Hnutí ANO, jež mělo v minulém období primátorku, v Praze skončilo na pátém místě. Bude mít 12 křesel.

09:58
Pouze 12 senátorů v historii Senátu bylo zvoleno hned v prvním kole

Voliči v pátek a sobotu rozhodli o složení 6377 zastupitelstev a zvolili dva senátory. "V historii Senátu bylo hned v prvním kole zvoleno pouze 12 senátorů. Nejvíce z nich při vůbec prvních senátních volbách v roce 1996, a to čtyři," upozorňuje Eva Krumpová, místopředsedkyně Českého statistického úřadu. "Přestože bylo sčítání a zpracování výsledků voleb velmi náročné, nezaznamenal Český statistický úřad výraznější problémy při průběhu sčítání," dodává.

10:02
Komise hlásí tisíce neplatných hlasů
10:03
Vaňková z ODS navrhne v Brně ANO zvážit širší koalici

Jednička ODS v Brně Markéta Vaňková navrhne vítěznému hnutí ANO, aby zvážilo možnost vytvoření širší koalice. ANO chce nejprve jednat s druhou ODS, s níž má většinu v zastupitelstvu. Vaňková dnes ČTK řekla, že by širší koalice více odrážela vůli Brňanů a spolupráce s některými subjekty by mohla být přínosná. Konkrétní ale nebyla. Nabízí se možnost spolupráce s KDU-ČSL, s piráty nebo ČSSD. ANO vyloučilo spolupráci s SPD stejně jako v minulosti předseda ODS Petr Fiala.

10:14
Fantastický úspěch, komentují piráti výsledky voleb
10:23
Odsouzený bývalý starosta Lipnice nad Sázavou ve volbách neuspěl

Bývalý starosta obce Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku Ladislav Horký zastupitelem nebude, získal jen 3,66 procenta hlasů. Horký byl na konci září propuštěn z vězení, kam ho poslal soud za podvody a zpronevěru, kterých se dopustil ve starostenské funkci před osmi lety. Kandidoval na samostatné kandidátní listině. Ve volbách naopak uspěl současný starosta Leoš Bláha, který kandidoval z posledního místa kandidátky uskupení Lipnický kopec.

10:35
Byl to debakl, komentuje výsledky voleb plzeňský hejtman Bernard

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) označil volební výsledek ČSSD za pořádný debakl. Voliči podle něj nechtějí jen plané sliby, ale lídry, kteří oslovují svými myšlenkami pro rozvoj země. ČSSD nyní čeká dlouhá reformní cesta, uvedl dnes na Facebooku. Bernard, stejně jako další přední představitelé ČSSD v kraji, patří k kritikům účasti ČSSD v současné vládě. Strana se podle jeho opakovaných vyjádření měla po neúspěšných sněmovních volbách stáhnout do opozice a řešit své vnitřní problémy.

 

10:39
Nejvyšší volební účast byla na Vysočině

Na Vysočině přišlo v komunálních volbách volit 220 739 lidí, o 4769 víc než v roce 2014. Volební účast byla 53,82 procenta a byla nejvyšší ze všech krajů, stejně jako před čtyřmi lety, kdy volilo 52,11 procenta voličů.

Voliči, kterých bylo ve voličských seznamech 410 169, hlasovali ve 1135 volebních místnostech. Největší zájem měli lidé na Žďársku, kde hlasovalo 57,87 procenta voličů, nejmenší na Jihlavsku, kde se účast zastavila na 47,84 procenta.

Několik obcí překonalo devadesátiprocentní účast. Nejvyšší byla v obci Bořetín na Pelhřimovsku, kde přišlo do volební místnosti 95,35 procenta z 86 oprávněných voličů.

10:40
O senátní volby byl druhý nejvyšší zájem v historii

Letošní senátní volby zaznamenaly s účastí 42,3 procenta druhý nejvyšší zájem voličů v historii. Více lidí přišlo k řádným senátním volbám jen v roce 2010 (44,6 procenta). A také o komunální volby byl mezi voliči zvýšený zájem. Letos se ke komunálním volbám dostavilo 47,3 procenta voličů, což byl třetí nejvyšší počet od vzniku České republiky v roce 1993. Více lidí přišlo ke komunálním jen v letech 1994 (62,3 procenta) a 2010 (48,5 procenta).

10:45
iRozhlas.cz: Foldyna se chystá rezignovat na všechny stranické funkce

Místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna se chystá rezignovat na všechny stranické funkce. Uvedl to server iRozhlas.cz. "Když se nebude nic dít, tak nemůže nic nového začít, když něco neskončí. Takže já to teď připravuju a chystám se rezignovat na všechny stranické funkce. Budu řadovým členem," řekl Foldyna Rozhlasu.

Foldyna je mimo jiné šéfem Okresního výkonného výboru strany v Děčíně, kde ČSSD získala pouze 5,96 procenta hlasů, a v zastupitelstvu tak bude mít jediného zástupce. "Dostali jsme tady poprvé nářez, jaký jsme nikdy nedostali," komentoval výsledek voleb. Rezignaci oznámí zřejmě prostřednitvím Facebooku.

11:02
První neformální jednání na Praze 6

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (KLID), který obhájil vítěství na Praze 6, přiznal první neformální jednání. K pokračování stávající koalice se staví spíše skepticky. "Výsledek myslím naznačil, jak se současnou koalicí naložit, a otevřel nové možnosti spolupráce," řekl Kolář.

11:08
Praha sobě a piráti začnou jednat v 17:30

Podle informací HN se sejdou vyjednávací týmy pirátů a Prahy sobě v 17:30.

11:11
Kovanda: Investoři hledí na úspěch středových a pravicových stran příznivě

Komentář Lukáše Kovandy: Výsledek voleb nijak nenaruší dosavadní fungování vládní koalice, i když u sociálních demokratů nastane další výrazné pnutí. Sociální demokraté však nakonec zřejmě vsadí na postup setrvání ve vládě, přičemž se v ní - díky tomu, že ovládají ministerstvo práce a sociálních věcí - pokusí ještě více než doposud akcentovat sociální ohledy. Budou tedy pravděpodobně usilovat o další tlak na růst mezd, navyšování platů státních zaměstnanců či minimální mzdy. Premiér Babiš se tím bude ocitat v situaci s omezeným manévrovacím prostorem, jelikož nebude chtít ztrácet své středové a středopravé voliče, kteří by v důsledku neskrývaně levicové vládní politiky patrně dále přecházeli zejména k ODS, jež je teď hnutí ANO největším rivalem.

V proběhlých volbách oslabila tradiční levice a extrémní politické síly. Oboje představuje příznivou zprávu z hlediska dalšího ekonomického rozvoje ČR i z hlediska mezinárodních investorů. Podobně příznivě tito investoři hledí na úspěch středových a zejména pravicových stran. Volby tedy nijak nenaruší ani dosavadní prosperitu České republiky. Tu například v Praze podpoří již vzpomínaná předpokládaná výrazně intenzivnější investiční činnost.

11:23
Čunek: Mnohé věci z Okamurova programu jsou důležité, Evropa zlenivěla, stát vymírá

Jenom silný muž ochrání svůj dům a my jako stát teď silný muž nejsme, tvrdí zvolený senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek. Okamurova protiimigrantská politika mu prý blízká není. To, že jsme zlenivěli, je vidět na tom, že vymíráme, věnujeme se věcem nepodstatným. O tom, že by vzhledem k úspěchu ve volbách usiloval o návrat do vedení strany, teď nepřemýšlí. Volba přijde až za sedm měsíců, to je dlouhá doba, umím čekat, dodává.

 

11:33
Průměrný věk zastupitelů hlavního města se sníží

Průměrný věk nově zvolených zastupitelů hlavního města je proti předchozímu o něco nižší. Zatímco z voleb v roce 2014 vzešlo zastupitelstvo hlavního města s průměrným věkem politiků 44,7 roku, letos do něj zasednou lidé v průměrném věku 43,4 roku. Vyplývá to z dat zveřejněných na webu Českým statistickým úřadem.

11:40
Zeman okomentoval výsledek voleb

Výsledky voleb v Praze okomentoval Miloš Zeman. Podle prezidenta bylo handicapem hnutí ANO nasazení Petra Stuchlíka, kterého nikdo neznal.

Neúspěch pražské ČSSD připsal manažerským schopnostem europoslance Miroslava Pocheho.

11:51
Žen v komunální politice je více

Zastoupení žen v komunální politice celkově opět mírně vzrostlo z 27 % na 28 %. Největší šanci stát se primátorkou mají Monika Štayrová (ANO) v Hradci Králové, Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) v Karlových Varech a dosavadní starostka Třince Věra Palkovská (nez.). Do druhého kola senátních voleb pak postoupilo celkem 10 žen, uvedla v analýze nezisková organizace Fórum 50 %, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice. Kandidátek voliči poslali do zastupitelských sborů 17 331, kandidátů 44 559.

11:53
Nejstaršímu zastupiteli je 87 let

Nejstarší zastupitelem se stal v letošních obecních volbách sedmaosmdesátiletý Bohuslav Motl ve Vysoké na Svitavsku.

12:06
Piráti v Praze začnou jednat o koalicích až po ustavující schůzi

Piráti v Praze mají zatím "ustavující schůzi", teprve po ní začnou jednat o koalicích s dalšími stranami, všechny schůzky proběhnou v neděli. První mají naplánovanou na 16:00 a budou postupovat podle výsledků. Tedy nejprve budou jednat s ODS, poté s hnutím Praha sobě od 17:30, pak přijdou na řadu Spojené síly pro Prahu.

12:09
Je to zbabělost, reaguje Zeman na Foldynův záměr rezignovat

Prezident Miloš Zeman okomentoval záměř místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny rezignovat na stranické funkce. Podle něj to není přijetí odpovědnosti za volební výsledky, ale zbabělost. "Mojí povinností, pokud jse byl na sjezdu zvolen, je vydržet, utřít si slzu z oka a dřít na sobě a pracovat," řekl k Foldynově úmyslu prezident v dnešním rozhovoru pro Blesk.cz.

12:12
Výsledek voleb v počtu zastupitelů: Vítězi jsou nezávislí kandidáti, ODS je čtvrtá, Babišovo ANO až páté

Pokud poměříme počet získaných zastupitelů, a jejich zisk je v komunálních volbách hlavním cílem, vítězem není ODS ani ANO, ale s obrovským náskokem nezávislí kandidáti. Po celém Česku se jim podařilo získat téměř 35 tisíc mandátů obecního zastupitele. Skoro o dva tisíce víc než před čtyřmi lety. Z velkých politických stran byli letos opět nejúspěšnější lidovci. ODS, která vyhrávala především ve velkých městech, je čtvrtá.

12:29
Brněnský politik z klipu s popelnicí se probojoval do zastupitelstva

Kandidát ČSSD Oliver Pospíšil v Brně, který se proslavil svým volebním spotem, ve kterém leze z popelnice, se do brněnského zastupitelstva probojoval.

 

12:38
Hnutí Slušní lidé v Brně do zastupitelstva neproniklo

Hnutí Slušní lidé zůstalo v brněnských komunálních volbách v poli poražených, do městského zastupitelstva neproniklo. Uskupení, které na sebe letos upozornilo blokádou hry na festivalu Divadelní svět, získalo 2,7 procenta hlasů. Přesto chtějí Slušní lidé v politice pokračovat.

12:42
ČSSD neprohrála, trvá na svém Hamáček

 

12:52
Povolební jednání představitelů pražské ODS

16:00 Jednání ODS s piráty (sídlo ODS, Truhlářská 9, Praha 1)

17:30 Jednání ODS se Spojenými silami pro Prahu (Lázeňská 11, Praha 1)

19:00 Jednání ODS s hnutím ANO (OD Kotva, Praha 1)

13:13
Analýza Tomáše Perglera: Tradiční levice v depresi, voliči přeběhli k Babišovi. V Praze mu ale nepomohly ani hostiny s gulášem zdarma

Obecní volby a první kolo voleb do Senátu nemají jasného vítěze, ale spíše poraženého. Tím je vládní ČSSD, která utrpěla těžké ztráty v obou případech. Hnutí ANO kalí radost porážka v Praze, do vedení hlavního města se možná nevrátí ani vítězná ODS. Přečtěte si v bodech přehledné shrnutí výsledků voleb 2018.

13:18
Faltýnka v Prostějově znovu zvolili

Jaroslava Faltýnka doma v Prostějově znovu zvolili, přestože na zastupitelstvo téměř nechodí. Celé jednání naposledy absolvoval v září 2016. Letos dokázal z dvanáctého místa kandidátky přeskákat až na třetí. Od prostějovských voličů získal 2442 hlasů (v roce 2014 to bylo 2394 hlasů). Ovšem hned čtyři další zastupitelé napříč všemi kandidátkami získali od Prostějovanů větší podporu než tento celostátně známý politik. To značí, že Faltýnek nebyl tím klíčovým faktorem úspěchu, magnetem na voliče.

13:27
Lidovci mají podíl na úspěchu uskupení Praha sobě, myslí si radní Wolf

Pražský radní Jan Wolf zasedne znovu v pražském zastupitelstvu, tentokrát se objevil na kandidátce Spojené síly pro Prahu.

Wolf si myslí, že na úspěchu uskupení Praha sobě mají lidovci velký podíl. "Řekl bych, že KDU-ČSL má aktuálně velký podíl na tom, že Honza udělal relativně dobrý výsledek. Myslím, že by nám klidně mohl něco připustit, protože jeho jméno jsme mu v podstatě vytvořili my jako KDU - ČSL," říká Wolf.

O projektu Praha sobě se podle Wolfa vedení strany dozvědělo týden poté, co se Čižinský stal poslancem. "My jsme celou kampaň jeli na něj," posteskl si Wolf.

13:52
Slogan "Vystavíme vesnici pro lůzu" na voliče nezabral

Kampaň sdružení Mostečané Mostu, postavená na sloganech jako "Vystavíme vesnici pro lůzu" v komunálních volbách neuspěla. Získalo pouze 16,2 procenta hlasů a skončilo třetí. Od minulých voleb tedy sdružení ztratilo 2 posty v mosteckém zastupitelstvu.

13:55
Nemusel jsem se nikomu představovat, to byla výhoda, říká Drahoš

Jiří Drahoš, který v senátních volbách uspěl už v prvním kole, měl na rozdíl od svých soupeřů jednu velkou výhodu. Jeho tvář byla díky lednovému neúspěšnému tažení na Hrad známá takřka všem.

"Nemusel jsem se nikomu představovat. Když jsem se postavil u východu z metra, tak lidé, kteří na mě koukali, věděli, kdo jsem. A buď se mi obloukem vyhnuli, protože mě nemuseli, ale v drtivé většině ke mně přišli a řekli mi, že ode mě si ten materiál vezmou, a ptali se mě, co chci dělat v Senátu a tak dále. Byla to výhoda," uznal Drahoš.

14:21
ČSSD v Praze je v krizi, říká Landovský

Sociální demokracie je v metropoli v krizi, kterou bude náročné překonat. ČTK to řekl neúspěšný sociálně demokratický kandidát na primátora Jakub Landovský. Problémem strany v metropoli je podle něj mimo jiné nedostatečně aktivní členská základna. ČSSD se v letošních komunálních volbách poprvé od roku 1990 nedostala do pražského zastupitelstva a pohořela i na radnicích městských částí.

"Sociální demokracie v Praze se nedostala ani na jednu radnici ani do zastupitelstva hlavního města, což je samozřejmě drtivá prohra," uvedl Landovský. Doplnil, že ČSSD má v Praze zhruba 2000 členů, a pokud by každý oslovil osm lidí, strana by bez problémů překročila pětiprocentní práh pro zvolení do zastupitelstva.

14:57
ODS bude v Praze 9 vyjednávat o koalici po jednáních na magistrát

Vítězná ODS začne o koalici na radnici Prahy 9 vyjednávat až poté, co absolvuje schůzky s potenciálními koaličními partnery pro vedení hlavního města. Řekl to předseda pražské ODS a místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík. ODS s podporou Svobodných ve volbách do třiatřicetičlenného zastupitelstva městské části získala 16 křesel, k většině v zastupitelstvu tak potřebuje získat podporu minimálně ještě jednoho zastupitele.

"Nejdřív uděláme jedno, pak půjdeme na to druhé. Myslím si, že to ale bude konzervativně," řekl Portlík. Občanští demokraté se dnes postupně sejdou se třemi ze čtyř uskupení, která se dostala do zastupitelstva hlavního města Prahy, s Piráty, TOP 09 a hnutím ANO.

V deváté městské části vládne od roku 2010 koalice složená z ODS a TOP 09, která skončila ve volbách se ziskem sedmi mandátů druhá. Jednání o možném pokračování koalice, nebo jiné podobě začnou v dalších dnech. "Jednání by měla začít hned v příštím týdnu," sdělil úspěšný kandidát a místostarosta městské části Marek Doležal (TOP 09).

15:04
Budoucí ministr zahraničí Petříček dostal na Praze 7 pouze 320 z 15 tisíc hlasů

 

15:57
Ve Zlíně zvítězilo ANO. Zastupitelé zahájili jednání o koalici

Jednání o koalicích ve Zlínském kraji začala, vítězné ANO jednalo se STAN a hnutím Zlín 21. "Nebudeme nijak spěchat, do týdne koalice ve Zlíně nebude, chceme si vše řádně promyslet," řekl v neděli lídr ANO Roman Kaňovský. ANO ve Zlíně získalo 18,81 procenta hlasů a devět mandátů v zastupitelstvu, které má 41 členů. Druhé hnutí STAN má rovněž devět mandátů, za vítězem těsně zaostalo, dostalo 18,58 procenta hlasů.

16:25
ANO v Českých Budějovicích zatím nevylučuje spolupráci se žádnou stranou

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby v Českých Budějovicích, nevylučuje koaliční spolupráci s žádným politickým subjektem v zastupitelstvu. ANO v neděli zahájilo jednání a sešlo se všemi stranami. Sdělil to jeho lídr a českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Podle něj zatím neexistuje varianta, kterou by ANO preferovalo.

16:45
Ze stran zvítězili v Pardubickém kraji lidovci

Nejvíce mandátů v komunálních volbách v Pardubickém kraji získala sdružení nezávislých kandidátů. V zastupitelstvech měst a obcí za ně zasedne 2 274 lidí, což představuje 53,01 procenta všech mandátů. Na druhém místě byli nezávislí kandidáti s 16,25 procenta zvolených zastupitelů. KDU-ČSL skončila s 248 zastupiteli a podílem 5,78 procenta na třetím místě, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

17:02
ČSSD v Ostravě nezabodovala. Koalice se budou muset změnit

Složení vládnoucích koalic v největších ostravských obvodech se zřejmě více či méně promění. Jedním z důvodů je katastrofální volební výsledek sociální demokracie. ČSSD se do zastupitelstev Ostravy-Jihu, Moravské Ostravy a Přívozu a Slezské Ostravy nedostala vůbec, v Porubě přišla o dvě třetiny a ve Vítkovicích o polovinu mandátů. Na magistrátu, kde už teď byla v opozici, získala ČSSD tři křesla, dosud jich měla 12. Nově se v ostravských zastupitelstvech objeví Piráti, SPD či Lečo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

17:44
Hnutí Strakonická Veřejnost vsadilo na kulturu a soukromé investice

Hnutí Strakonická Veřejnost, které v komunálních volbách získalo 51,1 procenta hlasů bude mít v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu 16 mandátů. Výsledek chápe jako závazek. Místostarosta Rudolf Oberfalcer míní, že voliči ocenili, že hnutí podporuje kulturu i soukromé investice. Z velkých projektů chce dokončit opravu Velkého náměstí a kulturního domu. 

17:59
Na Kladně vznikla koalice

Kladno povedou ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci. Dnes jejich zástupci podepsali koaliční smlouvu, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu mají 18 hlasů. Vítězná Volba pro Kladno primátora Milana Volfa bude v opozici. "Primátorem bude Dan Jiránek (ODS)," prozradil Lukáš Hanes z kladenské ODS. Jiránek už město v minulosti vedl, v uplynulých čtyřech letech vedla Kladno koalice Volby pro Kladno, ANO a KSČM.

18:15
ANO vyhrálo volby v Českém Krumlově. Dosavadní koalice ale o spolupráci s hnutím ANO neuvažuje

Zástupci dosavadní koalice v Českém Krumlově se dnes sešli na prvním jednání a shodli se, že chtějí pokračovat. Současná koalice (ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, SNK - Město pro všechny, Nezávislí a zelení) získala letos 13 mandátů v třiadvacetičlenném zastupitelstvu. Starosta města a lídr SNK - Město pro všechny Dalibor Carda sdělil, že zatím vylučuje spolupráci s ANO, které v Českém Krumlově komunální volby vyhrálo s 13,3 procenta hlasů a třemi mandáty.

18:37
Na Praze 11 očekávají zastupitelé zdlouhavá vyjednávání

Jednání o koalici na městské části Praha 11 bude pravděpodobně zdlouhavé a hrozí při něm patová situace. Řekli to lídři Hnutí pro Prahu 11 (HPP) Jiří Štyler a kandidát na starostu koalice TOP 09 a STAN Jakub Lepš (TOP 09). Důvodem budou i dlouhodobě napjaté vztahy mezi uskupeními, která se probojovala do zastupitelstva městské části.

V Praze 11 vyhrálo HPP, které získalo 13 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě skončili Piráti, kteří obsadí devět křesel. Sedm mandátů získalo ANO, šest mandátů koalice TOP 09 a STAN, pět křesel obsadí ODS, tři uskupení Jižní Město - náš domov a zbývající dva mandáty SPD.

19:05
Hnutí ANO bude v Brně jednat o koalici

Vítězné hnutí ANO v Brně bude jednat o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. V neděli to řekli lídři všech čtyř stran. Primátor a lídr ANO Petr Vokřál uvedl, že se v příštích dnech uvidí, zda se strany dohodnou na magistrátní koalici, nebo bude počet nižší případně rozložení jiné. ANO chce ještě jednat i s Piráty. Zbývá pak už jen SPD, se kterým nechce jednat ani ANO ani ODS.

19:18
Probíhají jednání o budoucnosti pražského magistrátu
19:35
Hnutí Praha sobě a pražští piráti začnou jednat o programových shodách. Připojí se Spojené síly pro Prahu
19:40
V Praze se ODS shoduje s koalicí TOP 09 a STAN zejména v otázce dopravy a bydlení

Mezi ODS a koalicí TOP 09 a STAN v Praze je podle jejich lídrů výrazná programová shoda. Strany se shodují v pohledu na dopravu a bydlení. Po nedělním povolebním jednání to řekl lídr ODS Bohuslav Svoboda a lídr koalice TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil (TOP 09). TOP 09 chce jasně v případě, že usedne ve vládní koalici, jasně stanovit, čím se bude rada města další čtyři roky zabývat, protože je město v dezolátním stavu.

20:12
Čižinský: Praha Sobě, Piráti a Spojené síly k sobě mají blízko
20:30
Podle Babiše za výsledek voleb může působení lidí za ANO na pražském magistrátu

"Hnutí ANO by si po komunálních volbách v Praze zasloužilo, aby na magistrátu skončilo v opozici," sdělil České televizi předseda ANO a premiér Andrej Babiš v reakci na to, že hnutí, které v minulém období mělo primátorku Adrianu Krnáčovou, skončilo v hlavním městě na pátém místě a bude mít 12 křesel. Podle Babiše se na výsledku voleb negativně podepsalo působení lidí za ANO na pražském magistrátu, případně jejich mediální prezentace, a práce starostů za ANO.

20:39
Mladá Boleslav již má koalici

Mladou Boleslav povede koalice ODS, STAN, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD. Strany spolu v neděli večer podepsaly koaliční smlouvu. Primátorem zůstane Raduan Nwelati z ODS. V opozici bude KSČM a koalice KDU-ČSL se Zelenými, řekl lídr kandidátky hnutí STAN Daniel Marek.

09:00
Do koalice v Kladně se zapojí i SPD, vítězná Volba pro Kladno jde do opozice

Kladno povedou ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci, které je složeno z kandidátů STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Jejich zástupci podepsali v neděli odpolednekoaliční smlouvu, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu mají 18 hlasů.

09:45
Víkendové volby byly debaklem levice, píše slovenský tisk

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše ovládlo města, ztrácí ale Prahu. Levice zaznamenala v komunálních volbách v Česku debakl, komentoval výsledky hlasování v Česku slovenský tisk. Největší radost má prý Babišovo hnutí ANO, které vyhrálo ve všech krajských městech kromě Prahy a Liberce. Jde však o Pyrrhovo vítězství. Za fiasko komunálních a souběžných senátních voleb list označil výsledek hnutí SPD Tomia Okamury. 

09:56
Frýdek-Místek se může jako jediné statutární město v regionu chlubit již vzniklou koalicí

Ve Frýdku-Místku vznikla koalice. Smlouvu podepsaly ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. V třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 23 mandátů. Primátor bude opět ze sociální demokracie, která volby vyhráli.

11:36
Starostou Prahy 13 se stal David Vodrážka z ODS

V Praze 13 podepsaly koaliční smlouvu ODS, ANO a koalice KDU-ČSL a STAN. Starostou bude David Vodrážka z ODS, který stojí v čele městské části od roku 2002. Na podobě koaliční smlouvy se domluvily vyjednávací týmy stran. Volby v Praze 13 vyhrála se ziskem 30,9 procenta ODS, která získala v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 13 mandátů. Druzí skončili Zelení a Piráti pro 13 s 25,1 procenta a 11 mandáty a třetí ANO se ziskem 12,8 procenta a pěti zastupiteli. Po třech křeslech v zastupitelstvu dostaly TOP 09 a koalice KDU-ČSL a STAN.

12:09
Jiří Pospíšil je proti účasti člena TOP 09 v koalici zahrnující i SPD
 

 

12:13
V Brně možná vznikne pětikoalice, v opozici by zůstala pouze SPD

Piráti se v Brně sešli s vítězným hnutím ANO, které chce na magistrátu sestavit širší koalici. Většinu mezi 55 zastupiteli má přitom s ODS, se kterou ANO jednalo jako s první. Pirátům by případná pětikoalice nevadila. Primátor Brna a lídr ANO Petr Vokřál řekl, že ANO chce nabídnout stranám možnost odpracovat potřebné věci pro město. Navíc čím více stran bude v koalici, tím méně jich bude podle Vokřála v opozici, aby brzdily práci vedení města.

12:15
Foldyna si ještě plně nerozmyslel svou rezignaci

Prohlášení prezidenta Miloše Zemana i reakce okolí odrazují poslance a místopředsedu ČSSD Jaroslava Foldynu od odchodu ze stranických funkcí, který oznámil o víkendu. Foldyna řekl, že rozhodnutí, které učinil kvůli výsledku v komunálních volbách, ještě zvažuje. Zeman prohlásil, že odchod nechápe jako přijetí odpovědnosti za volební výsledky, ale zbabělost.

12:16
Čtyřaliance v Liberci pravděpodobně nevznikne

Koalice čtyř stran v Liberci nejspíš nevznikne. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj jednají o široké koalici s ANO, ODS a uskupením Liberec otevřený Lidem (LOL). Podle vyjádření lídrů ODS a LOL ale společně v jedné koalici být nechtějí. I trojkoalice by ale měla v 39členném zastupitelstvu pohodlnou většinu.

12:17
Naše Město F-M se nevzdává

Opoziční uskupení Naše Město F-M chce ve Frýdku-Místku nadále usilovat o vytvoření koalice, i když dohodu už podepsaly jiné subjekty. Koaliční smlouvu ve městě uzavřeli vítězní sociální demokraté s hnutím ANO a lidovci.

12:18
V Sokolově se žádné převratné změny nechystají

Sokolov zřejmě v následujících čtyřech letech povede stejná koalice jako dosud, ANO s ČSSD, Hnutím pro Sokolov a KSČM. Změní se jen poměry zastoupení jednotlivých stran. O konkrétních lidech budou podle něj strany tento týden jednat.

12:20
Piráti touží po primátorském křesle

Piráti v Praze přišli s nabídkou pro možné koaliční partnery v Praze, podle které by TOP 09 a STAN a Praha sobě dostaly po čtyřech místech v pražské radě včetně náměstků a piráti obsadili dvě místa a post primátora. Nabídku už ostatním stranám sdělili, zatím bez reakce.

12:21
ANO vybralo nového předsedu pražského zastupitelského klubu

Předsedou zastupitelského klubu ANO v pražském zastupitelstvu se stal poslanec a zastupitel Patrik Nacher. Na ustavujícím zasedání o tom rozhodl zastupitelský klub ANO. Klub rovněž rozhodl, že bude vyjednávat o možné koalici s ostatními stranami, které se do zastupitelstva dostaly.

12:33
Výsledky voleb budou zaneseny do Sbírky zákonů

Výsledky komunálních voleb mají získat oficiální podobu v úterý vyhlášením ve Sbírce zákonů. Současně v ní bude oznámeno také zvolení Jiřího Drahoše (za STAN) a Jiřího Čunka (KDU-ČSL) do Senátu. Vyhlášení těchto výsledků dnes schválila Státní volební komise. Začne tak lhůta, po kterou je bude možné zpochybnit.

12:54
Ve Vysokém Mýtu prý není třeba spěchat

Vysoké Mýto by mohla vést koalice stejných subjektů jako v končícím volebním období. Volby vyhráli Nestraníci vedení starostou Františkem Jiraským, kteří získali pět mandátů z 21, o dva více než před čtyřmi lety. Jednání by mělo být klidné a není třeba spěchat, řekl Jiraský. V budoucí koalici by měli zasednout kromě Nestraníků také zástupci KDU-ČSL, ANO, Volby pro město, Patriotů pro Vysoké Mýto, ODS a uskupení Naše Mýto 2018, které iniciovala TOP 09.

13:15
Nazarčuk má v Břeclavi podporu neúspěšných kandidátů

Sommeliér a kandidát hnutí ANO do Senátu za břeclavský volební obvod Libor Nazarčuk získal do druhého kola podporu několika neúspěšných kandidátů. Vyjádřil mu ji Jaroslav Válka (ČSSD), Antonín Tesařík (KSČM) i Pavel Štogl (za Piráty). Nazarčukovým soupeřem bude starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

13:19
Koaliční jednání v Chomutově teprve začnou

Jednání o koalici v Chomutově jsou teprve na začátku. Vítěz voleb ANO se s potenciálními partnery sejde dnes večer. Hodlá jednat se zástupci všech stran, které se do zastupitelstva dostaly, řekl dnes lídr ANO v Chomutově a současný primátor Marek Hrabáč. 

13:33
Čižinský netrvá na primátorském křesle

Praha sobě nebude trvat na postu primátora, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus šéf hnutí Jan Čižinský. "Má nějakou logiku, aby post primátora měl ten, kdo získal nejvíce hlasů, nebo ten, kdo má nejvíce zkušenostní s komunální politikou. Jsme ochotní na primátorovi netrvat. Nechceme být ti, na kom jednání ztroskotají."

13:38
Mirovský končí v čele pražských zelených

 

13:39
Schůzka pirátů a Prahy sobě proběhne v příštích dnech

 

13:40
Praha sobě stále odmítá jednat s ODS

 

13:45
V Břeclavi získal Nazarčuk podporu neúspěšných kandidátů do druhého kola

Sommeliér a kandidát hnutí ANO do Senátu za břeclavský volební obvod Libor Nazarčuk získal do druhého kola podporu několika neúspěšných kandidátů. Vyjádřil mu ji Jaroslav Válka (ČSSD), Zdeněk Tesařík (KSČM) i Pavel Štogl (za piráty). Nazarčukovým soupeřem bude starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

13:46
V Karlových Varech se rozjela vyjednávání

Vítězné strany a hnutí v Karlových Varech začínají jednat o programových shodách a personálním obsazení vedení města. V neděli se dohodlo ANO s Karlovaráky a ODS, že vytvoří koalici. Strany nyní připravují své koaliční priority a vybírají, kdo je v radě a na místech náměstků bude zastupovat.

13:47
V Blansku funguje koalice již 18 let, i nyní se ji partneři pokusí udržet

V Blansku se začne jednat o budoucí koalici dnes večer. Vítězná ODS zahájí jednání s dosavadními koaličními partnery, tedy s ČSSD, KDU-ČSL a Volbou pro město, řekl ČTK dosavadní místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS). Koalice v tomto složení ve městě funguje už 18 let, nyní by měla 15 mandátů z celkových 25.

13:48
Na Brněnsku nechtějí vítězové vládnout sami

Přestože ve třech ze čtyř největších měst na Brněnsku, tedy v Kuřimi, Šlapanicích a Tišnově, získaly strany současných starostů nadpoloviční většinu mandátů, nechtějí řídit město sami. V Kuřimi i Šlapanicích chtějí Drago Sukalovský a Michaela Trněná pokračovat ve spolupráci s těmi, s nimiž město dosud vedli. V Tišnově bude Jiří Dospíšil jednat s "konstruktivními subjekty", dosud město vedl se zástupci ANO a ODS. V Ivančicích obhájil starosta Milan Buček (STAN) a chce pokračování dosavadní široké koalice. K nadpoloviční většině schází STAN jeden mandát.

13:49
V Chebu má Volba pro město většinu, přesto chce koalici

V Chebu začalo vítězné hnutí Volba pro město (VPM) jednat se třemi dalšími subjekty o vzniku možné koalice. Sama VPM má přitom po volbách 17 ze 30 míst v zastupitelstvu. Podle lídra kandidátky VPM Antonína Jalovce ale širší koalice nabídne více nápadů i lidí.

13:51
Na Čižinského sází nejvíce lidí

Podle bookmakerů má největší šanci sát se pražským primátorem lídr Praha sobě Jan Čižinský. Jako na hlavního favorita na něj byl vypsán kurz 2,50:1. Hned po Čižinském má podle bookmakerů nejlepší vyhlídky lídr pirátů Zdeněk Hřib.

13:54
Udženija vyzvala Čižinského k vytvoření koalice

 

13:56
V Roztokách už je jasno

Roztoky u Prahy povede koalice dvou subjektů - TOP 09 s nezávislými, kde je lídr současný starosta Jan Jakob (TOP 09), a hnutí Sakura 2018. Dohodu o budoucím vytvoření koalice podepsali jejich zástupci v neděli.

13:57
"Není co slavit, ale stále je co bránit"

 

14:14
V Benešově se skloňuje jméno bývalého starosty Jaroslava Hlavničky

Do vedení Benešova by se měl vrátit bývalý starosta Jaroslav Hlavnička, který je lídrem vítězného uskupení Volba pro Benešov. V nové koalici by podle něj měli být kromě Volby pro Benešov občanští demokraté, STAN a případně i piráti.

14:15
V Pelhřimově by jednání mohla skončit do týdne

Občanští demokraté, kteří v Pelhřimově vyhráli komunální volby, zahájili povolební vyjednávání. Nejprve se sejdou se zástupci TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD, v úterý je čeká jednání s hnutím ANO, chtěli by ale jednat se všemi dalšími osmi subjekty, které se do zastupitelstva s 21 křesly dostaly. ODS obhájila čtyři mandáty a získala 18,1 procenta hlasů. "Jednání by mohla skončit do týdne," uvedl Med.

14:18
Šéf ODS se ohradil proti osobnímu útoku Bartoše, který prohlásil: "Pan Fiala je takový fíkový list, jenže v ODS k žádné razantní ani personální změně nedošlo. Je to pouze pozlátko navenek."

 

14:20
Zastupitelé Brna - Královo Pole složili koalici

V městské části Brno - Královo Pole vznikla koalice složená z vítězného ANO, dále ODS a KDU-ČSL. Dosud vládla Královu Poli koalice ANO, TOP 09, KDU-ČSL a zelení. 

15:03
Čižinský odmítl vyjednávání s ODS

Čižinský dnes sdělil, že Praha sobě (PS) s občanskými demokraty jednat o koalici nebude. Reagoval tím na výzvu místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije. Již v minulosti několikrát uvedl, že PS nepůjde do koalice s ODS a ANO.

"Chápu, že je pro paní Udženiju šokem, že existuje politik a politická iniciativa, která tvrdí před volbami i po volbách totéž," napsal v textové zprávě Čižinský. Hnutí PS nyní vyjednává o koalici s piráty. S oběma uskupeními by mohla spolupracovat koalice TOP 09 a STAN, které kandidovaly pod společným názvem Spojené síly pro Prahu.

15:07
Předseda KSČM Filip odmítl reagovat na výzvu spolustraníka Skály. Ten chtěl, aby Filip rezignoval na post předsedy
15:22
Spojené síly pro Prahu vystoupí na tiskovém briefingu

"Představíme nové vedení a další strategii k povolebnímu vyjednávání," informovala mluvčí Šárka Kuželová. Briefing začne v 18 hodin po jednání ustavujícího klubu.

15:38
Vítěz voleb v první pražské městské části, hnutí Praha 1 sobě, se domluvil na koaliční spolupráci s piráty a zelenými

"Praha 1 sobě se již dohodla s piráty a se zelenými na koaliční spolupráci; společně ovšem máme jen 11 mandátů v 25členném zastupitelstvu Prahy 1. Abychom získali většinu, jednáme nyní se sdružením My co tady žijeme, kteří mají čtyři zastupitele," napsal  na svém facebookovém účtu
lídr Prahy 1 sobě Pavel Čižinský, jehož bratrem je lídr sdružení Praha sobě Jan Čižinský.

15:45
Místopředsedkyně ODS nechápe rozhodnutí Čižinského nejednat s občanskými demokraty. Připomněla jeho členství v KDU-ČSL

"Opravdu nerozumím tomu, proč někdo, kdo byl společně v Demokratickém bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN), teď dětinsky odmítá jednat s ODS. A já pana Čižinského stále vnímám jako součást KDU-ČSL," uvedla Udženija. Čižinského členství v KDU-ČSL zaniklo podáním kandidátky hnutí Praha sobě.

15:53
Bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer se před druhým kolem zaměří na kontaktní kampaň

Hilšer, který před senátními volbami založil vlastní hnutí Marek Hilšer do Senátu, se bude snažit hlavně o kontakt s voliči, chystá se spolu s dobrovolníky ve svém obvodu rozdávat letáky. Počítá také s účastí ve třech duelech v médiích. Do druhého kola senátních voleb v Praze 2 postoupil společně s Liborem Michálkem z pirátské strany.

15:55
Pirátům zbývá v Praze na kampaň necelý půlmilion

Kandidáti pirátů, kteří v Praze postoupili do druhého kola senátních voleb, mají na kampaň k dispozici 450 tisíc korun, které dosud zbyly z celkového dvoumilionového rozpočtu. Sdělila to v pondělí mluvčí strany Karolína Sadílková.

16:00
Dosavadní starosta Oldřich Lomecký rezignuje na funkci předsedy TOP 09 na Praze 1

Server Akutálně.cz uvedl, že Lomecký rezignuje na funkci předsedy TOP 09 v Praze 1. Za volební neúspěch podle něj můžou problémy, u kterých starosta nemá kompetence je účinně řešit, lidé mu za ně nicméně i tak připisují zodpovědnost. Zmínil nedostatek městských strážníků nebo ubytovací služby typu Airbnb.

Lomecký vedl radnici od roku 2010. V posledních volbách získla TOP 09 23 procent hlasů. Letos se do zastupitelstva nedostala.

jarvis_5b7c4e13498e5af9ddb2e73c.jpeg

16:05
Pavel Novotný bude novým starostou v Praze-Řeporyjích

Známá osobnost českého bulváru kandidovala za ODS. V koalici budou občanští demokraté s ANO, piráty a zelenými.

16:13
ŽIVĚ: Kdo bude vládnout v Praze? Sledujte brífink po jednání pirátů s hnutím ANO

 

16:21
V Kralupech nad Vltavou by se mělo rozhodnout o koalici tento týden

Kralupy nad Vltavou na Mělnicku by měly vést hnutí STAN, ODS a Kralupy Nová vlna. Dosavadní starosta Petr Holeček (STAN) očekává podepsání koaliční smlouvy tento týden.

16:25
V Kroměříži se rýsuje koalice pěti stran

Hnutí Nezávislí, které zvítězilo v komunálních volbách v Kroměříži, jedná o koalici se čtyřmi dalšími stranami a hnutími. Jeho lídr a dosavadní starosta Jaroslav Němec nabídl spolupráci seskupení Zdravé Kroměřížsko, volební koalici KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislých, ČSSD a pirátům. 

16:29
Litomyšl povede dosavadní koalice

Složení budoucí koalice ve vedení Litomyšle se zřejmě nezmění. Podle předběžné dohody by ji měly opět tvořit KDU-ČSL, ODS a sdružení Generace 89 a Nestraníci. Dosavadnímu starostovi Radomilu Kašparovi (KDU-ČSL) připadne funkce místostarosty.

16:38
Rychnov nad Kněžnou povede stejný starosta

Rychnov nad Kněžnou povede koalice vítězného uskupení současného starosty Jana Skořepy Nezávislí za Rychnov, ODS, Nestraníci a KSČM. Dohromady mají 16 mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu, řekl Skořepa, který by měl ve funkci starosty pokračovat. Stejná by měla zůstat i místostarostka Jana Drejslová z ODS.

16:47
Piráti jednali s ANO. Koalici na pražském magistrátu prý však vidí jinde, říká Hřib

Skončila schůzka pirátů a hnutí ANO. Piráti trvají na tom, že preferovanou variantou je koalice s Prahou sobě a Spojenými silami pro Prahu. "Nejednalo se o vyloženě koaliční vyjednávání, my tu koalici momentálně vidíme někde jinde," řekl na briefingu kandidát na primátora Zdeněk Hřib.

16:53
V Trutnově povládne čtyřkoalice. Starostou pravděpodobně zůstane Adamec z ODS

Na koalici v třiatřicetitisícovém Trutnově se dnes dohodla ve volbách jasně vítězná ODS s piráty, Volbou pro město Trutnov a Sdružením pro Trutnov. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice 21 hlasů. Na starostu bude navržen současný starosta, poslanec a lídr ODS Ivan Adamec.

16:56
Marvanová z hnutí Spojené síly pro Prahu odmítá koalici s hnutím ANO. Jednání s ODS nebylo podle ní o koalici

 

17:08
Kladenský zastupitel končí v TOP 09 kvůli koalici s SPD

Kladenský zastupitel Petr Hašek z TOP 09 ukončí členství ve straně. Vedení strany je proti jeho účasti v nové kladenské koalici zahrnující vedle ODS a ANO i SPD. "Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, kterým tato strana jde," uvedl Hašek v prohlášení.

17:15
V Jičíně nejspíš zůstane stávající koalice, ale bez ČSSD

V sedmnáctitisícovém Jičíně by mohla vzniknout koalice složená z vítězného hnutí ANO starosty Jana Malého, Sdružení pro Jičín místostarosty Petra Hamáčka, Volby pro město (VPM) místostarosty Jana Jiřičky a sdružení Za prosperující Jičín s TOP 09 a STAN. Uvedl to dnes Hamáček. ČSSD, která je dosavadní součástí koalice, se do zastupitelstva nedostala.

17:28
TOP 09 nemůže jít do koalice s SPD, připomněl Pospíšil. ODS vylučuje pouze KSČM

"Za TOP 09 jasně říkám, že koaliční paktování s SPD je nepřijatelné. TOP 09 má platné usnesení, kterým tuto spolupráci zakazuje," uvedl Pospíšil. Kvůli snaze o složení koalice právě s SPD dnes z TOP 09 vystoupil kladenský zastupitel Petr Hašek.

17:37
V Táboře navrhují rozdělit funkci místostarosty mezi tři subjekty, které skončily za vítězem

Vítěz komunálních voleb v Táboře, hnutí Tábor 2020, dnes navrhl vytvoření koalice čtyř nejsilnějších subjektů z komunálních voleb. Koalici by tak kromě vítězného hnutí tvořilo ANO, Jinak! a piráti. Podle Tábora 2020 by se všechny tyto subjekty podělily o funkce ve vedení města. Tábor 2020 by měl starostu a zbývající tři partneři by získali vždy jednoho místostarostu. Řekl to táborský starosta Jiří Fišer (Tábor 2020).

17:48
Nejsem zbabělec, nechci utíkat, spousta lidí mi píše, abych to nedělal, říká Foldyna

 

17:50
Pražské zastupitelstvo by mělo projednávat i návrhy opozice, shodli se piráti a ANO

Zástupci vyjednávacích týmů pirátů a ANO se dnes na informační schůzce shodli na tom, že na program jednání budoucího pražského zastupitelstva by měly být zařazovány také materiály navržené opozicí.

17:53
Stuchlík počítá s tím, že by ANO v Praze mohlo skončit v opozici

"Voliči rozdali nějak karty a hnutí ANO skončilo, byť těsně, na pátém místě. Je to porážka. Kdybychom skončili v opozici, je to přirozený důsledek voleb," řekl dnes po schůzce s piráty. Síly v zastupitelstvu jsou podle něj rozděleny tak, že koalice a opozice budou muset spolupracovat. S ostatními stranami se podle něj ANO na řadě věcí shodne, například na dostavbě silničních okruhů, a proto chce i z opozice jednat konstruktivně.

Pokud ANO skončí v opozici, Stuchlík si ponechá svůj mandát a zůstane pražským zastupitelem.

17:57
Ve Vyškově bude vládnout koalice bez vítěze ČSSD

Vyškov bude řídit nová koalice ODS, ANO, KDU-ČSL, Volby pro město a Nášeho Vyškova. Pětice subjektů už podepsala koaliční smlouvu. Vítěz voleb - ČSSD - její součástí není.

18:07
ŽIVĚ: Odmítnou Pospíšil a spol. koalici s piráty? Sledujte brífink po jednání klubu

 

18:23
Nemusím být primátorem, řekl Pospíšil. Koalici s ANO jeho hnutí zatím nezvažuje

Spojené síly pro Prahu nelpí na primátorském křesle. Řekl to dnes kandidát na primátora a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle Pospíšila je kandidát pirátů Hřib velmi nezkušený na to, aby mohl funkci primátora vykonávat. Přesto však vyjednávají o koalici právě s piráty a sdružením Praha sobě. O možné koalici s hnutím ANO podle Pospíšila nepadlo ani slovo.

19:17
Polovina obhájila

Z 65 zastupitelů hlavního města Prahy obhajovalo ve volbách mandát 40 politiků. U voličů uspělo 20 z nich.

19:21
Tým pro vyjednání koalice za Spojené síly pro Prahu povede Hana Marvanová

Zástupci TOP 09 a STAN dnes pověřili vyjednáváním o koalici v Praze tým v čele s Hanou Marvanovou. Cílem Spojených sil pro Prahu je podle Pospíšila prosadit maximum z volebního programu. Personální otázky chtějí TOP 09 a STAN řešit až podle toho, zda se jim podaří s piráty a hnutím Praha sobě dohodnout na společném programu pro městskou radu.

20:10
Ve Strakonicích obhájil post dosavadní starosta. Jeho hnutí povede město samo

Hnutí Strakonická Veřejnost, které v komunálních volbách získalo 51,1 procenta hlasů a v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít 16 mandátů, bude ve městě vládnout samo, bez koalice. Řekl to starosta města a zakladatel hnutí Břetislav Hrdlička, který bude jako starosta pokračovat.

20:23
Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou jednat o programu

Piráti, Praha sobě a koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) začnou ve třech společně vyjednávat o programu možné budoucí koalice v metropoli. Poprvé se strany sejdou ve středu. Nepůjde ještě o domlouvání koalice, ale vyjednavači budou diskutovat o programech stran.

20:37
Šéf zelených v Praze rezignoval

Předseda Strany zelených v Praze Ondřej Mirovský kvůli výsledku voleb rezignoval na funkci šéfa pražské organizace strany. Zelení se v Praze s Mirovským jako volebním lídrem nedostali do zastupitelstva na magistrátu. Ve volbách dostali pouze 1,84 procenta hlasů.

Pět tisíc uprchlíků v Praze? Druhým se má pomáhat, za Babiše se stydím, říká Mirovský

 

20:45
ODS chce v Plzni získat primátorské křeslo

Občanská demokratická strana, která se považuje za spoluvítěze voleb v Plzni vedle hnutí ANO, bude v koaličních jednáních s ostatními stranami usilovat o post primátora. Usnesla se na tom dnes večer oblastní rada strany. ODS se chce setkat se všemi zvolenými stranami kromě KSČM.

21:17
V Brně se strany pravděpodobně domluvily na koalici

Podle infornací České televize v Brně velmi pravděpodobně uzavře koalici vítězné ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Nepředpokládají, že by přizvaly další strany. Budou mít 45 mandátů z 55.

21:29
Další komplikace na kladenské radnici: Pirát Václavovič přenechal své místo náhradnici kvůli koalici s SPD

Pirát Jakub Václavovič zvolený za uskupení Kladeňáci přenechá svůj mandát náhradnici, je totiž proti vzniklé koalici s SPD na kladenské radnici. Vyjádření za kladenskou organizaci pirátů zveřejnil na Facebooku předseda Jan Jurik.

21:44
V Blansku zůstává koalice, starostou má být nynější místostarosta

Radnici v Blansku bude řídit staronová koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Volba pro Blansko. Kandidátem na starostu je dosavadní místostarosta Jiří Crha (ODS). Čtveřice stran se na tom dohodla dnes večer.

22:08
Čižinského Praha 7 sobě chce i přes vítězství ve volbách do koalice

Zastupitelé hnutí Praha 7 sobě se dnes rozhodli, že na radnici sedmé městské části sestaví koaliční vládu. O dalším postupu budou ještě jednat. Hnutí získalo při víkendových volbách většinu 55,47 procenta hlasů a v devětadvacetičlenném zastupitelstvu má 18 mandátů. "Dohodli jsme se, že půjdeme v koalici, ale s kým, o tom budeme teprve jednat. Detaily musíme teprve domluvit," uvedl Čižinský.

22:20
V Praze se formuje trojkoalice z pěti stran a hnutí

 

22:55
On-line reportáž končí

On-line reportáž pro dnešek končí. Další aktuality z povolebního vyjednávání přineseme v úterý.