Úředníci chomutovského magistrátu rozjeli v úterý další vlnu exekucí. Pracovníci ekonomického odboru chomutovské radnice za asistence strážníků začali zabavovat movitý majetek dlužníků města.

Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) odmítá, že by nová vlna exekucí byla záměrně načasovaná do předvolebního období. "Já to vůbec nevnímám, že by to mělo mít nějakou spojitost s předčasnými volbami. Je to kontinuální akce," uvedla Řápková, dvojka na ústecké kandidátce ODS.

Chomutov se v minulosti pokusil vymoci dluhy exekucí sociálních dávek vzápětí po jejich výplatě přímo na magistrátu. Někteří příjemci dávek z řad neplatičů se proti tomuto postupu odvolali. Ústecký krajský soud jim dal za pravdu. Rozhodl, že mají nárok na vrácení peněz. Dávka v hmotné nouzi je podle odůvodnění rozsudku nepostižitelná.

Chomutov verdikt respektuje, ale nesouhlasí s ním a chce se proti němu dál soudně bránit.

Nejen na projekt "Záchranný kruh", který má být ochranou slušných lidí před neplatiči, nepřizpůsobivými lidmi, narkomany a prostitutkami, jste se ptali chomutovské primátorky Ivany Řápkové.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
rayda
Dobry den, preji hodne stesti v dalsim postupu. Jen pozor at nedopadnete jako pan Cunek. Aneb kdo chce psa bit hul si vzdy najde.
Dobrý den, zdravím všechny diskutující.Děkuji za Vaši podporu.
Ivana Řápková
madqwert
1. proc mesto chomutov pri vyplate socialnich davek nevyuziva institut zvlastniho prijemce jako jina mesta? 2. kdo bude platit naklady vasich exekuci? dle zakona dluznik plati naklady exekuce vy vysi 2% dluhu, minimalne vsak 200 korun, coz v pripade, ze delate exekuce na pohledavky ve vysi 800 korun je pro mesto prodelecne 3. starostkou chomutova jste od roku 2001, kdo je podle vas tedy zodpovedny za to, ze dluznici dluzi mestu 270 milionu korun? 4. rikate, ze resite problemy obcanu chomutova jako je kriminalita, vandalismus, neporadek, hluk apod. muzete mi rici, jak exekuce resi dany problem? 5. co je pricinnou spatneho zacleneni cikanu do spolecnosti v meste chomutove, je to chudoba nebo rasa? 6. jak je mozne, ze az do roku 2008 jste byla v oficialnich materialech vedena jako konkursni spravkyne, prestoze to zakon u volenych funkci jako je starostka zakazuje? spolupracovala jste se soudcem jirim berkou? 7. porad tvrdite, ze pronajem kamencoveho jezera je pro mesto chomutov a jeho obcany vyhodny? proc mesto za pronajem inkasuje mene penez nez od zahradkaru, kteri jsou hned vedle? 8. vlastnite akcie CV relax?
Dobrý den, 1.město Chomutov institutu zvláštního příjemce využívá v každém případě, kde to zákon dovoluje. 2.správní poplatek za exekuci, kterou provádí město je ve výši 2%, minimálně však 200 korun.Exekutor při exekuci movitého majetku vymáhá dlužnou částku, správní poplatek a další náklady spojené s exekucí. 3.starostkou města Chomutova jsem od konce roku 2002 a již v této době dluhy města dosahovaly velice vysokých částek. Problém při vymáhání dluhů byl především v liknavosti soudů, kdy soudní spory na úhradu dlužné částky na byt trvaly zhruba 8 let, poté dalších 8 let trvaly žaloby na vyklizení bytu a po celou tuto dobu dlužník nájemné a související služby neuhradil. V roce 2002 pro to abychom zintenzivněli vymáhání dlužných částek jsme zřídili úsek vymáhání. Tedy učinili jsme všechny kroky pro to, abychom pohledávky města snížily.Navíc v roce 2004 jsme podepsali smlouvy se soukr.exekutory a také zahájili exekuce fin.hotovosti vlastními silami. 4.exekuce, které můžeme provádět vlastními silami jsou pouze na pohledávkách za poplatky a pokuty za drobnou kriminalitu.Exekuce, které jsme prováděli dosud, jsme realizovali na účtech, mzdách či důchodech.Někteří dlužníci však nepracují a nemají tudíž mzdu ani bankovní účet. Tito se stali nepostižitelní, a dále páchali drobnou kriminalitu, za kterou je jediný trest právě uložení pokuty. Té se však pouze smáli s tím, že jsou nedotknutelní a dále obtěžovali své sousedy, rušili noční klid, znečišťovali veřejné prostranství, dopuštěli se prostituce či krádeží. Novým způsobem exekuce, tzn. exekuce movitého majetku, jsme jim ukázali, že si své povinosti plnit musí a že se jim vyplatí chovat se tak, aby své okolí neobtěžovali. 5.Problémy při začleňování romské menšiny nejsou pouze v Chomutově, ale v mnoha dalších městech ČR. Většinová společnost je frustrována v mnohých případech rozdílným přístupem k této komunitě. Všichni lidé musí mít nejen stejná práva, ale také povinosti. 6.Žádný zákon nezakazuje, abych byla zapsána v seznamu insolvenčních správců a zároveň byla primátorkou. Se soudcem Berkou jsem nespolupracovala. 7.Pronájem Kamencového jezera je pro město Chomutov výhodný, neboť nájemce se ve své smlouvě zavázal k investicím v minimální hodnotě 50 mil.korun, ale radě města Chomutova již předložil návrh na investice v mnohem větší výši a to 250 mil. korun. Tyto fin.prostředky vloží do zvelebení majetku města a navíc celý areál slouží nejen 50 tis. Chomutováků, ale i turistům. Z tohoto je snad zřejmé, že pronájem Kamencového jezera je výhodný a nelze ho v žádném případě srovnávat s pronájem pozemků zahrádkářům. 8.Ne
Ivana Řápková
standa
Paní Řápková,jak to vypadá s vyšetřováním údajného podvodu Vašeho předchůdce Alexandra Nováka a jaký je Váš vztah k němu?
Váš dotaz směřujte prosím na pana Alexandra Nováka či na naší justici.
Ivana Řápková
Joyful
Dobrý den, děkuji za projevenou odvahu a doufám že to nebude jen v Chomutově, ale přidají se i další, schovaní za humny. Bojí se o svá koryta. Poslední dobou klasicky český přístup, vydržet za každou cenu.
Také doufám, že se přidají i ostatní, ale z vlastní zkušenosti vím, že opravdu není jednoduché čelit neustálé kritice od lidí, kteří dosud žádným způsobem nepomohli a ani nepomohou. Díky za podporu.
Ivana Řápková
Helča
Dobrý den, paní primátorko, 1. vaši odpůrci v Chomutově často v různých diskusích uvádějí, že za to, že je v Chomutově tolik nepřizpůsobivých si můžete sama, protože jste je tam "přitáhla", aby mělo město nad padesát tisíc obyvatel. Kdysi se skutečně psalo o tom, že radnice bude "kupovat" obyvatele. Stalo se to? Kolik jich koupila? Bylo ji tolik, že nasekali ty vysoké dluhy? 2. opravdu je právně v pořádku, když úředník magistrátu vstoupí do bytu dlužníka, který není přítomen? Když odvrtá zámek a odnese věci? Přiznám se, že představa, že mi takhle někdo vleze do bytu, když tam nejsem, ještě s kordonem dalších lidí a novinářů, mi přijde děsivá. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, žádné osoby město Chomutov nekupovalo, a proto informace, že jsem sem "přitáhla" nepřizpůsobivé je naprostý nesmysl. Správce daně jmenuje exekutora(úředníka) a tento má velice podobné pravomoci, jako soudní exekutor. Vstup do bytu dlužníka s pomocí zámečníka je v souladu se zákonem a tento způsob využívají i celní správy či finanční úřady. Souhlasím s Vámi, že pro dlužníka je to zátěžová situace, ale na druhou stranu, buď musí plnit své povinosti a nebo, což je ještě lepší, nepáchat drobnou kriminalitu a tím se vyhnout uložením pokut. Tento druh exekuce přinnesl své ovoce, dotyčný dlužník se dostavil druhý den a pohledávky ve výši několik desítek tisíc uhradil.
Ivana Řápková
Jan Urban
Proč jste proti dlužníkům deset let nic nepodnikala? Proč jste nejpozději od roku 2000, kdy byl vydán Metodický list Ministerstva práce a sociálních věcí č.5/2000, který přesně popisuje, jak mají města vůči neplačikům postupovat, až do letošního roku nic nedělala? Cítíte zodpovědnost za 240 milionů dluhu, který vznikl za dobu Vašeho působení ve funkcích?
Ve funkci starostky jsem 7 let, od roku 2002. Proti dlužníkům město Chomutov postupovalo a postupuje stále s využitím všech právních nástrojů, které jsou k dispozici. Vzhledem k tomu, že dluhy byly vysoké, v roce 2002 jsme zřídili oddělení vymáhání pohledávek. Další nástroj, který jsme začali využívat v roce 2004, jsou služby soudních exekutorů. Mimo výše uvedené jsme realizovali exekuce v daňových řízeních na mzdách, účtech či důchodech a nyní i exekuce mobiliární tzn. movitého majetku.
Ivana Řápková
Alžběty
Fandím vám a držím palce v boji za slušné a tím diskriminované občany!!!!! Nechcete pracovat na ministerstvu místo Kocába? Pak by mělo nějaký smysl...
Milá Alžběto, děkuji Vám za podporu. Bohužel ministr Kocáb svým přístupem ministerstvo pro národnostní menšiny.... tak zdiskreditoval, že zájem nemám:-).
Ivana Řápková
madqwert
priblizne pred rokem jste uvedla, ze vas mirek topolanek vydiral, chci se tedy zeptat: 1. jaky je vas osobni vztah s panem topolankem? 2. vase druhe misto na kandidatce je trafikou na usmireni?
1.Vztach s p.Topolánkem je zcela normální. 2.Co se týká mého umístění na regionální kanditátce, byla jsem zvolena v demokratických volbách tajným hlasováním.
Ivana Řápková
Desrtructor
Paní primátorko mám poněkud nezvyklý dotaz. Myslíte si, že ti kdo obhajují neplatiče mšli by stejnou obhajobu kdyby, tito neplatiči dlužili jim? Přeji Vám Vaše pevné názory i do budoucnosti.
Děkuji za Váš dotaz. Myslím, si, že pokud by to týkalo "jejich kapsy", chovali by se a mluvili jinak, ale zřejmě ctí heslo: Z cizího krev neteče.
Ivana Řápková
Radoslav Banga
Dobrý den, mnozí tazatelé Vám nyní vyčítají, že jste takto razantně proti dlužníkům nezasáhla dříve. Myslím ale, že by tito lidé proti exekucím protestovali i před 5 či 10 lety, jen by ještě žádali, ať dáte dlužníkům další šanci, "vždyť přeci nedluží tak dlouho" Jak se budete bránit v této mediální válce, kdy slušný člověk nemůže vůči dlužníkům jakkoli zasáhnout, aniž by se ihned ozvali takzvaní ochránci lidských práv, sami většinou placení za našich daní ?
Milý Radoslave, mluvíte mi z duše. Všech těch pseudohumanistů, kteří se nezmohou na nic jiného než na ubohou kritiku mého postupu, mám dost. Nepomohou,ale jen chtějí zhatit práci a obrovské úsilí na ochranu slušných lidí. Já i celý můj tým ale víme, že konáme dobrou věc a rozhodně nás řečmi neodradí.
Ivana Řápková
M
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč jste při vymáhání dluhů přes exekutory nezačali od velkých dlužníků, ale řešili tak malé dlužníky - např výše zmíněných 840,-Kč. Jejich dluh se pak zásahem "chytrých" exekutorů mění i na desetitisíce Kč.
Dobrý den, bohužel vycházíte z informace, kterou médiím poskytl dlužník, ta však nemusí být pravdivá a celkový dluh, který se skládá z jednotlivých nezaplacených pokut a poplatků, může být mnohem vyšší. Jeden z exekuovaných se druhý den dostavil na radnici, zaplatil svůj dluh ve výši několika desítek tisíc korun a odnesl si exekutorem zabavený majetek. K dluhu je nutno připočítat správní poplatek, ale také další náklady související s exekucí, jako je např. odvoz majetku, dražba, služby zámečníka a pod.
Ivana Řápková
Pawel
Dobrý den! Moc Vám fandím, a nenechte se otrávit pseudohumanisty typu pana Kocába, kterého považuji za diletanta!
Dobrý den, velice Vám děkuji za podporu a slibuji, že se rozhodně odradit nenechám. Loučím se se všemi účastníky diskuze. Děkuji za všechny vaše dotazy a přeji vám příjemný víkend. Ivana Řápková
Ivana Řápková
petr102
Dobrý den, jaká je současná situace se starým hokejovým stadionem v centru města a z jakých zdrojů město zaplatí výstavbu nového stadionu a kdo a jak zlikviduje stadion starý plný čpavku? Děkuji, Petr Nivák