Český národ se řadí k největším spotřebitelům piva. Málokdo přitom tuší, že kromě obilného sladu, vody, chmele a dalších přísad mohou lahve s pivem obsahovat i závadné mykotoxiny - neboli plísně.
Časopis dTest, který se specializuje na testování výrobků prodávaných v Česku, odhalil, že pět výrobků obsahovalo tak vysoký podíl plísní, že mohly spotřebitelům způsobit zdravotní potíže - například bolest hlavy či nevolnost. Při dlouhodobé konzumaci pak může dojít k oslabení imunity.
Nejhůře mezi 33 značkami dopadlo tmavé pivo Svijany – Svijanská kněžna s 5,2 procenty alkoholu, v jehož litru našli 85 mikrogramů mykotoxinů.
„Sdružení dTest proto podalo podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ uvedla Nikola Švábová z časopisu.
Jedovaté látky přecházejí do piva pravděpodobně z plesnivého ječmene pro výrobu sladu.
Které značky piv dopadly v testování nejhůře a které nejlépe? Jak testování probíhá? Obsahovala piva i jiné nebezpečné látky?
Ptali jste se Nikoly Švábové z dTestu.