Neustále se zesilující migrační krize svedla do Prahy politické špičky Polska, Maďarska a Slovenska. Velká část uprchlíků zejména z Blízkého východu do Evropy míří přes Balkán. Hlavní tíhu v současné chvíli nese Maďarsko, které na jejich příchod nebylo připraveno. Jako jedno z opatření proto začalo po své hranici stavět plot, za což si vysloužilo kritiku od některých členů unie.

Na pátečním summitu se vedoucí činitelé pokusili sladit společný postoj vůči uprchlické krizi. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chtělo Česko na summitu podpořit zřízení přijímacích středisek pro uprchlíky na vnější hranici schengenského prostoru nebo důraznější zásah proti pašerákům lidí.

V podobném duchu se nakonec neslo i společné prohlášení, které země vydaly po skončení jednání. V něm premiéři vybídli evropské lídry ke zefektivnění v ochraně vnějších hranic společného evropského prostoru, a také k silnějšímu boji proti pašerákům, kteří vodí uprchlíky přes hranice.

Země rovněž deklarovaly, že se chtějí aktivně podílet na řešení migrační krize. Nabídly například vybavení a experty k ochraně hranic nebo slíbily možnou finanční a materiální pomoc pro státy mimo EU, jež jsou migrační krizí zavaleny nejvíce. "Neodvracíme se od problémů. Nejsme slepí vůči této humanitární krizi," dodala k tomu polská premiérka.

HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Kromě toho ale premiéři V4 důrazně odmítli chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků v rámci Evropské unie. Klíč k řešení současné krize vidí jinde.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci po mimořádném summitu V4 uvedl, že jakákoliv diskuse o kvótách je pouze zástupná, podstatou problému je podle něj situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye.

Evropská komise přerozdělování uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska, které jsou silně zasažené migrační krizí, navrhne příští týden. Mluvčí komise v pátek potvrdila, že na návrhu, který by měl v europarlamentu zveřejnit šéf unijní exekutivy Jean-Claude Juncker, se stále pracuje. Nové číslo podle ní doplňuje jarní návrh na redistribuci 40 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Komise by tedy nyní chtěla podle určitých kvót uvnitř EU přemístit 160 tisíc osob.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
13:27
Visegrád se sejde v Praze

Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se sejdou odpoledne, summit začíná v 15:00.

13:28
Orbán: Evropě hrozí zánik

Šéfové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska chtějí sladit své postoje k této problematice před dalšími jednáními na evropské úrovni a prodiskutovat některá konkrétní opatření související s přílivem uprchlíků, kterému v posledním období čelí zejména Maďarsko.

Orbán je přesvědčený, že Evropě hrozí zánik, pokud Evropská unie nebude chránit své hranice. V rozhovoru pro státní rozhlas v pátek řekl, že příval migrantů bude v takovém případě nekonečný a mohou přijít miliony lidí.

13:29
Maďarsko chce zpřísnit postihy

Počet migrantů, kteří přijdou do Makedonie během jednoho dne, se prudce zvýšil. Ve čtvrtek jich přešlo hranice z Řecka kolem 5600, řekla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Melissa Flemingová.

Hlavní pozemní trasa migrantů z blízkovýchodních a afrických zemí vede na západ EU přes Řecko, Makedonii, Srbsko a Maďarsko. Makedonské úřady nechávají těmto lidem volný průchod zemí a stejný postoj k nim zaujal i Bělehrad. Maďarsko ale ve snaze příval běženců zastavit vybudovalo na hranicích se Srbskem plot a chystá úpravy řady zákonů, včetně zpřísnění trestněprávního postihu převáděčů i samotného nelegálního vstupu na své území

13:31
Symbol utrpení: Fotografie utonulého chlapce udeřila na evropskou politiku

Světem otřásly fotografie utopeného syrského chlapečka, které spustily vlnu solidarity na sociálních sítích. Fotografie mohou podle reakcí změnit postoj mnohých lidí k imigrační krizi. Podle expertů jde ale jen o další smutný osud, který možná změní postoj části veřejnosti, ale ne politiků. Více čtěte ZDE.

13:36
Polský ministr zahraničí: Musíme přemýšlet o tom, jak zastavit ilegální migraci.

Polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna v pátek řekl rozhlasu Radio Zet: "Míra migrace je enormní, takže se nemůžeme soustředit - mluvím o celé Evropě - na rozdělení ilegálních migrantů bez boje s příčinami (jejich příchodu)." "Musíme přemýšlet o tom, jak zastavit ilegální migraci, jinak budeme mít brzy tři čtyři miliony ekonomických uprchlíků," dodal.

13:50
Summit se už chystá

Do začátku pražského summitu V4 zbývá hodina a půl. Ostraha sídla vlády již po poledni začala stavět zátarasy, před Strakovou akademií parkují přenosové vozy českých i zahraničních médií.

13:58
Nejvíce mediálně sledovaná akce za vlády premiéra Sobotky

Podle pracovníků Úřadu vlády se na summit ČR, Polska, Maďarska a Slovenska v Praze akreditovalo 160 novinářů, kameramanů či fotografů. Podle všeho tak jde zatím o nejvíce mediálně sledovanou akci za vlády premiéra Bohuslava Sobotky.

Mezi akreditovanými novináři jsou významná média ze zemí V4 i různé zahraniční agentury. Z Reuters by podle seznamu novinářů, s nimiž pracují lidé z Úřadu vlády, mělo dorazit pět novinářů, akreditována je AFP nebo i novinář z New York Times. Přijet by měla i německá ARD.

14:12
Chovanec: Jsme proti kvótám

Slovensko velmi pečlivě začalo kontrolovat vlaky z Maďarska. "Dohodli jsme si postupy, pravidla," řekl po jednání se slovenským ministrem český ministr vnitra Chovanec.

"Jsme proti kvótám, jsme připraveni další spolupráci rozvíjet v rámci V4. Nevíme, podle jakého klíče bychom migranty přerozdělovali a především jak bychom je udrželi, když chtějí jít jinam," dodal Chovanec.

14:21
Summit musí podle ODS odmítnout přerozdělování uprchlíků

Páteční mimořádný summit zemí visegrádské skupiny by měl jasně odmítnout přerozdělování uprchlíků napříč zeměmi Evropské unie, míní předseda ODS Petr Fiala. Každý stát má právo o azylu rozhodovat sám a není možné posílat lidi do zemí, kde nechtějí žít, uvedl také v tiskové zprávě.

Evropská komise příští týden navrhne, aby ostatní země Evropské unie převzaly celkem 160 tisíc uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska, které jsou silně zasažené migrační krizí.

14:26
Brzy začínáme!

Summit V4 k migraci má v Praze začít za méně než hodinu. Novináři už jsou na místě - v sídle Úřadu vlády ve Strakově akademii.

Na snímku místnost, kde by se měla po jednání od 17:00 konat tisková konference.

14:35
Čísla už ne. Policie označí uprchlíky páskem

Česko se stalo terčem kritiky za číslování uprchlíků. Byla to mimořádná událost, kterou jsme potřebovali rychle řešit, brání se ministerstvo vnitra a přichází s novou metodou: bude jim dávat náramky. Více čtěte ZDE.

14:48
Infografika: Žadatelé o azyl

14:50
Demonstrace proti uprchlíkům

Před Úřadem vlády se sešlo několik desítek lidí. Demonstrují proti přílivu uprchlíků. Někteří z nich mají na sobě zelené vesty s logem přeškrtlých mešit, mávají také českými vlajkami.

14:52
Policisté hlídkují v okolí Úřadu vlády
14:56
Maďarsko chce zastavit příval migrantů i legislativně

Maďarský parlament v pátek schválil úpravy v několika zákonech s cílem zastavit příval migrantů z blízkovýchodních a afrických zemí, kteří se snaží přes Maďarsko dostat na západ Evropy, zejména do Německa. Změny dávají mimo jiné větší pravomoce policii a zpřísňují trestněprávní postihy, včetně vězení za nezákonné překročení hranice.

15:02
Stále platný návrh

Nový návrh Evropské komise na převzetí 120 000 uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska doplňuje podle mluvčí EK stále platný jarní návrh na redistribuci 40 000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka.

Návrh bude podle mluvčí Natashy Bertaudové součástí širšího balíku, který šéf unijní exekutivy Juncker oznámí ve středu v Evropském parlamentu v projevu o stavu unie. Dalšími body mají být například evropský seznam bezpečných zemí či plán na ustavení trvalého mechanismu k přemísťování žadatelů o azyl pro možné budoucí krize.

15:06
Klimeš: Přivedou uprchlíci zpět k životu Visegrád?

Český premiér v červenci prohlásil dvě odvážné teze: že Visegrád znásobuje hlas České republiky. A pak že celé uskupení je jedním z nejaktivnějších v EU. V4 ale zatím zafungovala jen jako vždy – jako defenzivní společenství uvnitř EU, kdy se státy s různými zájmy nanejvýš shodnou, co si od Bruselu vnutit nenechají. V tomto případě povinné kvóty pro přijímání podílu běženců valících se jižními státy do Evropy. Ale chybí to pozitivní.

Nikdo neříká, jaké by měly být dobrovolné národní kvóty pro dočasné usídlení běženců. Jak dál, když se v Maďarsku nedaří dodržovat dublinský proces, tedy základní princip, podle něhož je za uprchlíky zodpovědný ten členský stát, jehož hranice uprchlíci překročí jako první. Jaké jsou společné standardy pro péči o uprchlíky v detenčních zařízení. Či zda nelze ve Visegrádu vymyslet trochu lepší identifikaci běženců než fixou na ruku, jak praktikuje česká policie.

Celý komentář Davida Klimeše si přečtěte ZDE.

15:14
Společné foto premiérů, summit V4 začíná

Společné foto premiérů, summit V4 začíná

15:18
Kopaczová: Zvážíme všechny možnosti

"Příliv a velká vlna migrantů do Evropy vede k tomu, že je nutné zvážit všechny možné způsoby ukončení této humanitární tragédie," prohlásila polská premiérka Ewa Kopaczová před odletem z Gdaňska do Prahy na visegrádský summit.

Podle webu televize TVN24 dodala, že polská delegace jede do Prahy "s velice konkrétními návrhy". Na sobotní dopoledne svolala vládní krizový štáb, aby zvážil "varianty" přijetí uprchlíků v Polsku, které původně hovořilo o dvou tisícovkách migrantů.

15:21
Protest v Budapešti

V Budapešti zatím pochodují tisíce uprchlíků, kteří se vydali pěšky na Západ poté, co jim maďarská policie neumožnila na nádraží Keleti nastoupit do vlaků.

Protest v Budapešti

15:25
Bude se jednat minimálně dvě hodiny

Jednání, jehož se kromě premiérů účastní i delegace, by měla trvat minimálně dvě hodiny, tisková konference byla ohlášena na 17:00. Čas se ale může změnit v závislosti na vývoji diskuse.

15:26
Maďarsko čelí kritice

Přístup Maďarska k uprchlíkům kritizoval v pátek jako "hluboce politováníhodný" komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks. "Maďarsko, stejně jako všechny evropské země, má závazek poskytovat ochranu těm, kdo ji potřebují, bez ohledu na jejich náboženství nebo jiné osobní rysy. Navíc nedávno přijaté zákony zaměřené na omezení imigrace, včetně vytvoření tranzitních zón na hranicích a kriminalizace neregulérního překračování hranic, jsou chybným krokem, který bude mít neblahé účinky na žadatele o azyl," uvedl Muižnieks. Vyzval Maďarsko, aby přistupovalo k uprchlíkům "humánněji a bez diskriminace".

15:32
Přijímací střediska pro uprchlíky

Očekává se, že premiéři V4 budou jednat například o zřízení přijímacích středisek pro uprchlíky na vnější hranici schengenského prostoru, seznamu takzvaných bezpečných zemí nebo důslednějším boji proti pašerákům lidí.

 

15:41
Vlakový koridor

Pokud by Německo chtělo přijmout všechny uprchlíky ze Sýrie, ČR a Slovensko by vytvořily vlakový koridor pro jejich přemístění z Maďarska, řekli před summitem v Praze ministři vnitra obou zemí Robert Kaliňák a Milan Chovanec.ministři vnitra

 

15:44
Rozpočtová pravidla Evropské unie

Čeští diplomati upozorňují, že odmítání kvót a postoj nových členů EU v otázce migrace se těmto zemím vrátí již v blízké době při debatě o změnách rozpočtových pravidel Evropské unie. Změna postojů a nálad v Evropské unii prý naznačují i sémantické změny ve slovníku západoevropských státníků, kteří přestávají mluvit o "nových členech" EU, ale o "východních zemích".

15:50
Postoj Česka

Česko chce klást během summitu důraz na brzké sjednocení seznamu takzvaných bezpečných zemí, jejichž obyvatelé nemají v EU nárok na azyl. V současné době se tyto seznamy mezi jednotlivými členskými zeměmi liší.

Postoj Česka

15:54
Jednání v Lucemburku

Kromě premiérů V4 v Praze v pátek o palčivé otázce migrace jednají i ministři zahraničí EU v Lucemburku. Českou republiku zastupuje náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek.

Po příchodu řekl, že česká diplomacie bude při debatě zdůrazňovat pomoc v tranzitních zemích a zemích původu uprchlíků a posilování vnějších hranic schengenského prostoru.

16:14
Sbírka pro uprchlíky

Dobrovolníci začali rozvážet oblečení a další věci ze sbírky pro uprchlíky, kterou organizovalo Autonomní sociální centrum Klinika. Část odvezou do záchytného zařízení v Bělé pod Bezdězem, jednají i s dalšími uprchlickými centry. Pokud bude potřeba, sbírku plánují ještě zopakovat, řekla Anna Hausnerová z Kliniky. Část věcí už ve čtvrtek odvezli uprchlíkům do Budapešti.

16:16
Dav běženců je na dálnici

Uprchlíci, kteří se v Maďarsku vydali pěšky na Západ, podle agentury Reuters pochodují po dálnici spojující Budapešť s Vídní. Jde o stovky, podle některých odhadů až o tisíce lidí. Agentura Reuters píše o pěti stech uprchlíků. Míří do Německa.

Budapešť

16:20
Summit pod drobnohledem
16:32
Priority

Po diskusi o aktuální migrační situaci hovoří premiéři o prioritách společného přístupu, uvedl na Twitteru státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

 

16:38
Summit skončil, čeká se na tiskovou konferenci

Summit před několika okamžiky skončil. Premiéři jednali zhruba hodinu. Za chvíli předstoupí před novináře s výsledky mimořádného jednání. Podle státního tajemníka Prouzy začne tisková konference o čtvrt hodiny dříve, než se původně plánovalo.

16:57
Briefing premiérů začal. Hovoří Sobotka

Bohuslav Sobotka zahájil společný briefing. Migrace je společný evropský problém, co sledujeme nyní, je chaos, uvedl český preimiér. Země V4 podle něj chtějí, aby se Evropa zaměřila na efektivní kontrolu vnějších hranic EU. Rovněž prý prosazují zesílení boje proti organizovanému zločinu a pašeráctví.

17:02
Premiéři nabídli experty a vybavení pro ochranu hranic Schengenu

Země Visegrádu jsou připraveny poskytnou experty a vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu, zesílit boj proti pašerákům a bojovat proti IS. Uvádí se to ve společném prohlášení. Mimo to chce V4 prosadit finanční a materiální pomoc zemím, kde je velké množství uprchlíků. Jako příklad ve společném prohlášení uvedla Turecko, Jordánsko, Irák, Libanon či balkánské země, které jsou pro uprchlíky vstupní branou do Evropy.

17:05
Sobotka: Země V4 pomohou zavalenému Maďarsku

"Evropa musí mít funkční migrační politiku. Musí fungovat evropská návratová politika tak, abychom vraceli zpět ty, kteří nárok na azyl nemají," řekl dále Sobotka. Dodal také, že spolu s premiéry Slovenska a Polska nabídl pomoc Maďarsku, které je zasaženo přílivem uprchlíků.

Podle českého premiéra je rovněž nutné, aby všechny země Schengenu plnily své závazky při ochraně společné hranice. "Migrační vlna nepoleví, dokud se nevyřeší konflikty v Sýrii a Libyi," dodal na závěr.

17:16
Polská premiérka Kopaczová: Nejsme slepí, od problémů se neodvracíme

Polská premiérka Kopaczová uvedla, že Polsko chce pomáhat těm, kteří prchají, aby zachránili své životy. "Řešení problému migrace musí být rozumné, jednotlivé země se musí rozhodovat podle svých možností," uvedla ve své řeči před novináři. "Neodvracíme se od problémů. Nejsme slepí vůči této humanitární krizi," dodala.

17:18
Orbán: Musíme lidem ukázat, že situaci kontrolujeme

"Já vlastně nevím, co mám dělat," začal své prohlášení Orbán. "Pokud budu ochraňovat maďarské hranice, je to problém. Pokud nebudu, je to zase problém."

Později maďarský premiér řekl, že hlavní úkol vlád zemí V4 nyní je, aby lidem ukázali, že situaci jsou schopné krizi řešit. "Musíme ukázat lidem, kteří nevěří institucím a mají strach, že máme situaci pod kontrolou. Hlavně musíme ochránit občany. Myslím si, že jsme schopni tento problém zvládnout," dodal Orbán.

17:21
Robert Fico: Odmítám moralizování za to, že chceme chránit hranice

Podle slovenského premiéra Fica je společné prohlášení dokumentem, který obsahuje i pokyny pro ministry vnitra, kteří budou jednat 13. září.

"Chceme velmi jasně rozlišovat mezi ekonomickými migranty a těmi, kteří potřebují ochranu svého života a zdraví, nebo jsou ve své zemi v neřešitelné situaci. Chceme zachovat Schengen," pokračoval s tím, že jde o jeden ze základních pilířů EU - ochranu volného pohybu.

"Nekontrolovatelný příliv migrantů do EU může být spojen i s příchodem lidí, kteří mají velmi nebezpečné záměry a kteří jsou napojeni na teroristické organizace. To bude zvyšovat ohrožení vnitřní bezpečnosti EU," řekl dále slovenský premiér a dodal, že země V4 mají rovněž zájem na uspořádání summitu EU se zeměmi severní Afriky.

Na závěr svého prohlášení Fico odmítl moralizování na adresu Slovenska i ostatních států V4 ze strany dalších zemí Evropské unie. "Chceme důsledně chránit naše hranice a chceme na to odpovědět konkrétními návrhy, postavili jsme se k tomu čelem," dodal.

17:29
Společné prohlášení

Plný text společného prohlášení si přečtěte i v češtině.

17:33
V4 chce od Evropské komise přehled realizovaných aktivit

Země Visegrádské skupiny ve společném prohlášení vyzývají Evropskou komisi, aby na mimořádném zasedání ministrů vnitra EU dne 14. září podala přehled doposud podniknutých aktivit a prezentovala realizovatelná opatření za účelem efektivního snížení.

17:35
Tisková konference skončila

Briefing po pátečním summitu V4 právě skončil.
Tisková konference skončila

17:40
Klausova iniciativa

Bývalý český prezident Václav Klaus chce v sobotu dopoledne v Lysé nad Labem na mimořádném briefingu představit svou novou iniciativu týkající se uprchlické krize.

"Jestli chce Evropa spáchat sebevraždu tím, že bude přijímat neomezené množství uprchlíků, tak ať to dělá, ale ne s naším souhlasem," řekl v úterý Klaus při zahájení nového školního roku na dotaz Mladé fronty Dnes v Lázních Bělohrad.

17:56
V hotspots bude probíhat dokumentace uprchlíků

V4 chce, aby rychle vznikaly tzv. hotspots, tedy místa na vnější hranici EU, kde se bude provádět registrace, dokumentace a screening uprchlíků. Někteří by v těchto místech mohli dostat azyl a putovat dál do Evropy.

"Měly být s asistencí EU okamžitě ustanoveny v nejvíce postižených tranzitních zemích mimo EU podél migrační cesty západního Balkánu," stojí v prohlášení premiérů.

18:12
Nejvýznamnější body společného prohlášení

Finanční a materiální pomoc zemím s významnou populací uprchlíků (Turecko, Jordánsko, Irák/Kurdistán, Libanon, včetně uprchlických táborů, a tranzitní země západního Balkánu).

Poskytnutí expertů a technického vybavení pro ochranu vnější hranice EU. Společné operace vedené agenturou Frontex by měly doplnit stávající národní schopnosti v nejvíce postižených členských státech.

Posílení finanční, technické a expertní účasti na misích Společné bezpečnostní a obranné politiky EU proti sítím pašeráků a převaděčů.

Pokračování v podpoře mezinárodní koalice bojující proti takzvanému Islámskému státu v Iráku a Sýrii a poskytnutí prostředků (politických, vojenských a humanitárních) přispívajících ke snahám koalice a ke stabilizaci Iráku jakožto hmatatelných forem postihování příčin migračních tlaků.

Opatření EU by se neměla soustředit pouze na řešení migrace ve Středomoří, ale musí adekvátně odrážet migrační cestu přes západní Balkán a východní migrační cestu, což zahrnuje i více vyváženou distribuci finanční pomoci.

Funkční systém registrace a efektivní návratové politiky běženců včetně vytvoření společného seznamu bezpečných třetích zemí. Evropská komise by měla bezodkladně představit návrh tohoto seznamu.

Zachování dobrovolné povahy solidárních opatření EU včetně případných kvót pro přijímání uprchlíků státy EU. Jakýkoliv návrh mající za cíl zavedení povinných a trvalých kvót pro solidární opatření by byl nepřijatelný.

Rychlé zavedení záchytných zařízení pro migranty, takzvaných hotspots, které by zajistily jejich identifikaci kvůli odlišení a návratu nelegálních migrantů. Tato zařízení by měla mýt okamžitě ustavena v nejvíce postižených tranzitních zemích mimo EU podél migrační cesty západního Balkánu.

EU a členské státy by měly navýšit svoji rozvojovou asistenci zemím původu migrantů a tranzitním zemím. EU a členské státy by také měly zintenzivnit se zeměmi původu a tranzitními zeměmi svoji spolupráci v otázkách prevence a boje s nelegální migrací, stejně jako při potírání příčin migrace.

18:30
Marek Ženíšek: Opatření přijatá v prohlášení V4 chceme dlouho

Opatření ohledně běženců, které přijali v prohlášení na pražském summitu předsedové vlád visegrádské skupiny, prosazujeme dlouhodobě, zní z opoziční TOP 09.

"Odmítnutí kvót, efektivní kontrola vnějších hranic, dodržování již platných pravidel či zřízení takzvaných hotspotů jsou opatření, po kterých voláme již od ledna tohoto roku a vláda má v tomto směru naši podporu," řekl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

"V prohlášení mi chybí výzva k odmítnutí všech forem xenofobie a rasismu, které se ve všech zemích V4 v souvislosti s imigrační krizí objevují," dodal.

18:35
Petr Fiala: Předsedové vlád V4 měli být konkrétnější

"Jedná se o dobrý základ, jsou zde věci, které dlouhodobě prosazuji," řekl k prohlášení předseda ODS Petr Fiala. Návrhy předsedů vlád V4 jsou ale podle něj málo konkrétní. Neřekli třeba, o kolik by chtěli rozvojovou pomoc zvýšit nebo jak by lépe ochránili vnější unijní hranice.

"Vítám jednoznačné odmítnutí (povinných) kvót (pro přerozdělení uprchlíků)," dodal Fiala.

18:37
Podle KSČM přichází prohlášení pozdě. Dobré ale je, že si všímá i příčin krize

"Prohlášení přichází pozdě, ale pozitivní je, že se zabývá také příčinami, nejen důsledky," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté už dopoledne kritizovali Evropskou komisi za to, že podle nich neučinila nic k řešení současné migrační krize a zmohla se jen na snahu o přerozdělení uprchlíků.

19:02
On-line reportáž končí

On-line reportáž je u konce. Děkujeme za pozornost. Vývoj kolem uprchlické krize budeme i nadále sledovat.

Redakce HN