Expředseda zelených Martin Bursík se rozhodl, že se pokusí ve vysoké politice pokračovat. Pro květnové sněmovní volby se stal lídrem kandidátky v Ústeckém kraji.

Bursík chce mimo jiné jako kandidát "zastavit plány na bourání severočeských vesnic kvůli těžbě a spalování uhlí". O přízeň voličů se tak utká například se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem nebo expremiérem Milošem Zemanem.

Bursík se vrací do vrcholné politiky, protože si nepřeje, jak napsal, aby společnost ovládaly peníze uhelných a elektrárenských společností. Bursík povede svou kampaň symbolicky z Horního Jiřetína, ohroženého těžbou uhlí.

V posledních dnech se nynější poslanec také dostal do ostrého střetu s vládou premiéra Jana Fischera, která stáhla ze sněmovny horní zákon. Předloha by usnadnila odpis uhlí právě pod severočeskými obcemi.

Bursík poté vládu obvinil z podléhání lobbistickým vlivům těžařů i možného korupčního jednání. Fischer se ostře ohradil a prohlásil, že jeho vláda těžební limity rušit nehodlá.
V kauze média upozornila na to, že Bursík pracoval pro Mosteckou uhelnou společnost, kterou vlastní Czech Coal. Její zástupci uvedli, že konzultace v letech 2000 až 2003 se týkaly otázek spojených se strategickým záměrem mostecké uhelné zpřístupnit zásoby hnědého uhlí za územními limity k budoucímu využití.

Bursík ale tvrdí, že pro těžaře řešil možnosti spoluspalování biomasy v kotlích s uhelnými granulemi a také otázky liberalizace elektroenergetického trhu. Czech Coal prý proti němu vede diskreditační kampaň.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Mariusz
Dobrý den pane Bursíku. Opravdu si myslíte, že Fischerova vláda tolik podléhá lobby těžařských firem? Co o tom podle Vás svědčí nejvíc?
Ano. A dokonce o tom nemam pochyb. Premier vztahl ma slova o tom, ze zduvodneni stazeni novely geologickeho a horniho zakona je "skandalnim podlehnutim lobbismu a naznacuje korupcni jednani vlady" na sebe. Nemluvil jsem o tom, ze predseda vlady bere uplatky, dolozil jsem otazkami skutecnost, ze vlada rozhodovala nestandardne a vysledek jejiho rozhodnuti jde na ruku tezebni spolecnosti. Premier pomohl ministru prumyslu obejit ministerstvo zivotniho prostredi, ktere jako predkladatel zakona nemelo ani prilezitost nesouhlasit se stazenim zakona z parlamentu. Obejiti ministerstva zivotniho prostredi bylo v rozporu s kompetencnim zakonem a jednacim radem vlady. To umim dolozit. Fischerova vlada vydala pote negativni stanovisko i k poslaneckemu navrhu. Tim pomohla tezebni spolecnosti odstranit riziko povinnosti predlozit podklady pro odpis zasob za uzemne ekologickymi limity tezby uhli. A nakonec. Premier Fischer v dopise starostovi Litvinova Volakovi uvedl den po mem vystoupeni ve snemovne, ze prolomeni limitu jeste neznamena tezbu, ale de facto prolomeni pripustil. Je to nebezpecny vyvoj, ktery zpochybnuje cely polistopadovy koncept obnovy severnich Cech a utlumu uhelneho hornictvi v regionu.
martin bursik
Helena
Dobrý den. Pane Bursíku, vaše odhodlání jít proti zájmům uhelných společností a ČEZu je obdivuhodné. Nemáte ale obavy, že je to spíš boj s větrnými mlýny? Jdete proti neuvěřitelně silným a vlivným soupeřům přeci. Děkuji za odpověď.
Vcera jsem se rozhodl kandidovat v Usteckem kraji. A jako prvni bod zduvodneni me kandidatury jsem uvedl: "kandiduji proti, ze si preji, aby nase deti vyrustaly v lepsi spolenosti, ktera nebude ovladana penezi uhelnych a elektrarenskych spolecnosti a ktera bude mit ve vlade slusne a vzdelane politicky a politiky". Rozumim Vasi otazce. CzechCoal a CEZ disponuji miliardami a jejich politicky vliv je nesmirny. Jedni chteji tezit uhli za limity, ktere stanovila vlada v roce 1991 za Ivana Dejmala. Druzi chteji toto uhli palit v elektrarnach a vydelavat penize. Obe spolecnosti symbolizuji dvacet let po listopadu 89 komunistickou koncepci vyuhleni severoceske panve vcetne boutrani vesnic, mestskych ctvrti a kaceni lesu Krusnych hor. Sila techto spolecnosti vzrostla v dobe soucasne Fischerovy vlady, ktera podleha lobbismu paradoxne vice, nez vlady politicke. Tady jde o princip. O zmenu hodnotoveho systemu. O boj proti propojeni politiky a byznysu v neprospech verejneho zajmu. A ja verim, ze vyznamna cast obcanu Usteckeho kraje to pochopi a podpori mne. Ostatne, prave ohlasila CTK, ze Paroubek je pro prolomeni uzemne ekologickych limitu. Me odhodlani je namiste.
martin bursik
Libor Novák
Zdravím Vás. Jakou myslíte, že máte ve volbách šanci v regionu, kde kandiduje Paroubek, Zeman a Gandalovič?
Chceme oslovit a ziskat hlasy nejmene 10% volicu. Pro nas program v podstate nemame v regionu konkurenci. Ani Paroubek, ani Zeman, ani Gandalovic ani jejich "kmotri" nenabidnou lidem z Usteckeho kraje program proti korupci, mravnimu upadku a devastaci krajiny. Zeman rekl, ze je pro prolomeni limitu cca minuly tyden. Paroubek pred par minutami CTK. Gandalovic je skoro 4 roky poslancem Usteckeho kraje a nikdy nerekl jasné ne.
martin bursik
rudastraka
Dobry den pane Bursik, diky vasi zelene politice dnes platime v kazde kWh 20hal na podporu zelene eletriky, a vzhledem k tomu, ze letos naroste vykon FV panelu z 500MWh spickvych na 1500MWh, budeme za rok az dva platit 3x tolik, tj. 60hal v kazde kWh, coz v nekterych sazbach bude delat az 30% celkove ceny elektriky. nezda se vam, ze jste s podporou FV panelu slapli hodne vedle?? vzhledem k problemum, jake tento narust bede predstavovat, nebyla by mnohem efektivnejsi a levnejsi napr. jednodussi podpora zatepleni, nebo podpora tepelnych cerpadel??
Marie
Dobry den jsem velmi rada, ze se vracite, ale pokud se rozhadate s predsedou Liskou k nicemu to nebude. Co bude vasim hlavnim tematem v kampani? Dekuji Marie
Nemejte obavy, nerozhadame se s predsedou Liskou. Podporil jsem ho na sjezdu, podporil jsem ho pri jeho kandidature v Praze a podporuji ho i nyni. Prekopiruji vam s dovolenim vecne duvody, proc kandiduji. Z toho totiz vyplyvaji hlavni temata kampane v Usteckem kraji: Kandiduji proto: a) ze si přeji, aby naše děti vyrůstaly v lepší společnosti, která nebude ovládána penězi uhelných a elektrarenských společností a která bude mít ve vládě slušné a vzdělané političky a politiky, b) považuji za svoji povinnost dotáhnout (navzdory diskreditační kampani) do konce kauzu vlivu těžební společnosti na okolí premiéra a především zastavit plány na bourání severočeských vesnic kvůli těžbě a spalování uhlí, c) je třeba čelit korupci. Naše země je prokorumpována jako nikdy předtím. Nemohu se nadále divat na to, jak se rozkrádají veřejné peníze, jak se ředitelé státních, státních či městských firem nechávají platit jako v privártním byznysu, jak přihrávají zakázky svým kamarádům, chovají se jako ruští bossové a nechávají se přitom fotit se zkorumpovanými politiky, d) je třeba zastavit projekty, které by nenávratně zničily naši krajinu, e) aby lidé v Ústeckém kraji, kteří vnímají problémy podobně jako já, měli koho volit. Program proti korupci, mravnímu úpadku a devastaci krajiny lidem Paroubek, Zeman, Gandalovič a ani jejich "kmotři" nenabídnou, A nakonec: kampaň v Ústeckém kraji povedu symbolicky z těžbou ohroženého Horního Jiřetína.
martin bursik
TT
Během prezidentské volby Vám Ivan Langer řekl, že by hodně lidí šlo bručet. Můžete být konkrétnější o co vůbec šlo? Šel by pan Langer taky bručet kdyby se to provalilo? I Vy taky?
ODS byla pri prezidentske volbe uplne v panice. Chovali se agresivne, poneku krecovite. Meli pocit, ze kdyz neprosadi zvoleni Klause, rozbije jim ODS. Prosadili Klause a on jim rozbil ODS. Pripomina mi to Vodnanskeho a Skoumala: "Dedecku vylezte z vany, nachladnete se a zemrete. Dedecek vylezl z vany: nachladl se a zemrel!" Langer mne chtel asi naznacit, ze lide napojeni na CSSD jsou vetsi grazlove nez lide napojeni na ODS. Nevim. Ja jsem na to nereagoval. Tam bylo jedinou moznou obranou je ignorovat.
martin bursik
Ilona V.
Dobrý den, pane poslanče. chtěla jsem se zeptat, jestli jste Prahu přenechal panu Liškovi na základě vlastní úvahy nebo jestli jste to místo pražského lídra byl spíše nucen uvolnit novému předsedovi zelených, který by asi měl kandidovat v nejdůležitějším volebním regionu? Díky.
To, ze pujde predseda Ondrej Liska do Prahy mne napadlo vice nez pred mesicem, dlouho predtim, nez zacala kausa s lobbingem tezaru ve Strakove akademii. A zhruba pred mesicem jsem to rekl jako host na predsednictvu strany. V Praze se povede celostatni kampan spise s obecnymi tematy. A to je idealni pole pusobnosti pro predsedu strany. Praha je nejvetsi volebni obvod a zeleni maji v Praze nejlepsi vysledky v republice, v minulych volbach 9.19%. Kdybych se rozhodl kandidovat v Praze, dostal bych silny mandat krajske konference take, to mne avizovala predem presedkyne prazske organizace i prazska rada. Ale ja se rozhodl prepustit Prahu Ondrejovi a jit do pravdepodobne nejvetsi bitvy v republice, do Usteckeho kraje. Kvuli tematu, kteremu se celozivotne venuji - zivotnimu prostredi.
martin bursik
Viktor
Pane Bursíku, jako zkušený kariérista dobře víte, že dvakrát do jedné řeky vstoupit nelze. Proč nezkusíte jako pan Schwarzenberk novou stranu ?
devet
Dobry den, na kolik odhadujete precntualni volebni zisk zelenych?
Robo Hobo
Dobré odpoledne, pane exministře. Myslíte si, že ve snahách o prolomení územních limitů těžby mají kromě lobbystických skupin prsty také třeba čssd nebo ods? Tyhle dvě největší strany přece jdou na ruku ČEZU a podobným skupinám a ve fisherově vládě mají největší vliv. Děkuju.
Ministr prumyslu Tosovsky, ktery obratne podstrkuje sve navrhy na stazeni horniho zakona z programu, navrhuje v Energeticke koncepci prolomeni uzemne ekologickych limitu tezby uhli byl do vlady nominovan CSSD. Predseda Paroubek se vyslovil pro prolomeni limitu tezby pred nekolika minutami pro CTK. CSSD je tedy jasna. Dtto Zemanova strana jejiz nazev si ani nepamatuji. Gandalovic v tematu klouze jako had, nikdy nerekl jasne slovo. Ale ve snemovne hlasoval proti hornimu zakonu. Kristalove jasne pozice, nebo?
martin bursik
vikos
Zdravím, pane poslanče, nemáte dojem, že hlavní překážkou vstupu Strany zelených do parlamentu jste Vy a paní Kateřina Jacques? Po Vašem odstoupení v červnu 2009 šly preference SZ mírně nahoru. Děkuji za odpověď, Viktor.
lojza z horni dolni
Dobrý den pane Bursík, čím máme na vesnici topit, když uhlí díky ekologické dani už stojí 400kč/metrák a cena dále poroste, elektrika díky podpoře vetrných a slunečních elektráran bude raketově růst a plyn u nás není. Pro mnohé lidi na vesnici jediná možnost jak se nezrujnovat a aspoň občas zatopit, je pálit odpady včetně petlahví. starší lidi nemaj ani na výmenu oken, zateplení, nebo na efektivnějsí kotel. dotace na zateplení a další úspory jsou neefektivní. Vaše zelená politika vede k ještě větší chudobě těch méně majetných
Divi
Pane Bursíku, dnes jsem si v HN přečetl, že jste prohlásil, že "Ondřej Liška není jako předseda Strany zelených dost výrazný a pevný," proto jste se rozhodl kandidovat. Opravdu jste to řekl, a pokud ano, tak proč, v jakém ohledu není pevný? (zda je výrazný, to je podle mě subjektivní dojem, takže se na to neptám) Jaký smysl má podrývat pozici předsedy strany před volbami? Jako příznivec SZ si myslím, že vaše osoba, přesto, že má za sebou reálné výsledky a úspěchy, je pro některé lidi (bohužel) překážkou volitelnosti SZ, což se o panu Liškovi nedá říct a naopak on na mě zatím působí jako člověk, který dokáže oslovit i ty lidi, kteří na vaš osobu reagují negativně. Není to nic proti vám, věřím že oba máte společný zájem aby SZ uspěla ve volbách, ale příjde mi to jako opravdu nešťastné vyjádřeení.
Vlado
Myslíte si, že premiér Fischer nebo ministr průmyslu podléhají nějakým tlakům zájmových skupin zvenčí? Ptám se samozřejmě na aktuální kauzu kolem Horního Jiřetína. Děkuji za odpověď.
standa
Pane Bursíku,vy si myslíte,že proti vám někdo vede diskreditační kampaň a není to náhodou o tom,že už jste za volební období v pozici ODS,,B''zdiskreditoval zelené tak,že už vám nepomůže ani zázrak.A jen tak mimochodem,vy nejste pro Paroubka,Gandaloviče a Zemana soupeř i kdyby jste svoji kampaň vedl třeba z Kotěhůlek.
Mirek Drahoš
zdravím, pane Bursíku. kdo přesně myslíte, že stojí za kampaní proti vám, týkající se Vaší práce pro Mosteckou uhelnou?
Martina, Plzeň
Dobrý den, pane ex-ministře. Nepřijde Vám zvláštní, že den poté co se v televizi pustíte do vlády a premiéra kvůli snahám o prolomení těžebních limitů, se v médiích objeví tvrzení o Vaší údajné spolupráci s Mosteckou uhelnou na likvidaci těch obcí v ústeckém kraji? Píší záměrně "údajné spolupráci", protože tohle mi opravdu jako náhoda nepřijde.
Samozrejme to neni nahoda. Briti maji prislovi "play the man not the ball", coz v kontextu teto kampane znamena: Jak si dovoluje Bursik klast premierovi neprijemne otazky? Zdiskreditujeme tazatele, aby nemusel premier odpovidat. Bohuzel je to obraz toho, jak to u nas v politice vypada. Pritom v zapadni Evrope odpovidaji pri jakemkoli podezreni premieri zcela standardne. Angela Merkel, Gordon Brown a dalsi musi co chvili obhajovat na verejnosti svoji integritu.
martin bursik
Tomáš Louka
Pene Bursíku, vysvětlete, prosím, na čem je založena vaše energetická koncepce. Z čeho chcete za 20 let vyrábět proud a teplo? Jenom z plynu a obnovitelných zdrojů? Nechcete atom a uhelné elektrárny byste také nejraději postupne zavřel. Jak má podle vás vypadat energetický mix za 20 let? Tomáš Louka
Jakub Bocán
Dobrý den pane Bursíku, Myslím, že v květnových volbách můžete zúročit vaši dlouholetou práci v ekologii a navíc aktuální "Jiřetínskou" kauzu. Jak byste shrnul pozitiva vaší kandidatury pravě v ústeckém kraji pokud jde o vaše šance? a na druhou stranu, jak hodnotíte boj s Paroubkem a Zemanem ve stejném obvodu? nemyslíte že je to spíše negativní aspekt vaší kandidatury ve stejném obvodu? Jistě, ani jeden nemá pověst ekologa a tak dále, nicméně přeci jen jsou to osobnosti... ikdyž například pro mě, oba nevolitelní, jsou "vidět" a disponují velmi silnou pověstí v české politice. Já osobně bych ani jednoho neporpořil, nicméně nelze je přehlédnout, či podcenit. Děkuji, Jakub Bocán, TRUTNOV
Jak jsem psal jiz vyse, rad bych spolu s mistnim Premkem Rabasem a dalsimi vyznamnymi osobnostmi (mistostarosta Horniho Jiretina Vladimir Burt, byvala ministryne Dzamila Stehlikova, ekolog Petr Pakosta a dalsi) ziskal 10% a vice. V Usteckem kraji to bude asi nejvetsi bitva v republice. Paroubek se poseka se Zemanem, coz bude vecne otresne a snad jen zabavne pozorovat. Gandalovic je typicky politik, ktery nikdy nerekne jasne slovo a nechava se vleci sedou eminenci Novakem. Jak uz jsem odpovidal vyse, ani Paroubek, ani Zeman, ani Gandalovic a ani jejich kmotri nedokazi nabidnout program proti korupci, proti devastaci krajiny a za zlepseni kvality zivota v kraji.
martin bursik
Rupert XY
Zdravím Vás, pane poslanče. Vaše úsilí a odhodlání bojovat proti soupeřům formátu ČEZ a uhelných společností je opravdu chválihodné. Kritizuje v této souvislosti kabinet pana Fischera i jeho osobu. Považujete Fischerův kabinet za skuetčně úřednický nebo spíše politický, případně zpolitizovaný? Anebo ho ve skutečnosti řídí třeba pan Roman z ČEZu a jemu podobní uhlobaroni? Děkuji
Alex
Pane doktore, vážím si Vás jako experta i jako politika - to, že se dokážete postavit mosteckým uhlopotentátům, je obdivuhodné. Doufám, že SZ bude opět ve sněmovně a bude tam bez úchylných naplavenin typu Kuchtové či Zubovové. Zarazilo mě, že jste včera v Ústí n. L. - předpokládám, že asi nechtěně či neobratně - "urazil" Ondřeje Lišku. Zelení mají až příliš rozhádaný obraz a pro úspěšný boj s korupcí, uhelníky i ČEZlobby musí být, nebo alespoň vypadat, jednotní. Myslím, že Ondřej Liška, kterého sice jako Vás tak dobře neznám, byl úspěšný ministr a je třeba mu spíše pomáhat. Sám jsme to zažil, když jsem předával otěže rodinné firmy mladším. Takto Vás Vaši nepřátelé podezřívají, že jste pod pantoflem Kateřiny Jacques - a to jistě nejste. Otázka: Jak byste řešil otázku energetické nezávislosti ČR?
Jaroslav Vondráček
Pane Bursík, já se ve vás zelených moc nevyznám. Myslím, že jste bojovali za dobré věci, ale teď jste jen nástrojem ekolobby a ekoteroristického kšeftu. Škoda.
Monika Rychlá, Ústí n. Labem
Pane Bursíku, držím vám palce ve vašem boji proti uhelným společnostem a vládě, která je evidentně zlobbovaná bůhvíkým. Je dobře, že v Ústeckém kraji kandidujete jako jednička zelených. Vítáte, že proti sobě budete mít jako hlavní soupeře Paroubka či Zemana, nebo byste si spíše přál jiná jména? Děkuji Vám za odpověď.
Tohle je zajimava otazka. Vlastne se mne ptate, jestli jsou Paroubek ci Zeman typy politiku, ktere rad vidim v politice. A za druhe, jestli se s nimi rad stretnu v soutezi v Usteckem kraji. V dobe, kdy jsem byl ministrem zivotniho prostredi, jsem vedl v dobe predsednictvi Ceske republiky Evropske rade mezinarodni vyjednavani o ochrane klimatu. Jednal jsem s politiky vsech kontinentu, od Baracka Obamy po ministra maleho ostrovniho statu zaplavovaneho vzrustajici hladinou oceanu v karibskem mori. V prevazne vetsine pripadu jsem videl v mych politickych partnerech kvalifikovane, kultivovane, vecne a argumentujici politiky. U nas vidim povrchnost, podlezani volicum ci chcete-li populismus, agresivitu a vsemozne diskreditacni kampane. Volebni soupere si clovek nevybira a ja se s Paroubkem, Zemanem a Gandalovicem stretnu rad. Take proto, aby meli lide podobneho smysleni a hodnotoveho systemu proste koho volit.
martin bursik
Jan Fischer
Martine, neblbněte, zapřísahám Vás! Jenom trošku uhlí z té země vyhrábneme a hned zase půjdeme. A Vy nám to kazíte, to není fér.
Vazeny pane Jane Fischere :-) Co kdybyste zmenil poradi tj. radeji drive jdete nez jen trosku uhli z te zeme vyhrabnete. Oceni to vetsina lidi v zemi, nehlede na nase deti. Dekuji vsem za otazky a omlouvam se tem, kterym jsem nestacil odpovedet. Nashledanou v Usteckem kraji, martin bursik
martin bursik