Stále více lidí pracuje z domova. I proto se mohou snadněji stát terčem hackerského útoku. Podvodné e-maily, špionážní software i krádež identity jsou nebezpečné pro soukromé uživatele i firmy. Víte, jak se jim bránit?

Už vám někdy přišel e-mail ze známé adresy, který z vás lákal pod nějakou záminkou peníze? Pak jste se stali obětí útoku BEC, tedy Business E-mail Compromise. Při něm hackeři zneužívají identitu k tomu, aby ze svých obětí vylákali peníze. A i přes stále větší ochranu a informovanost uživatelů internetu jsou úspěšní.

Téma kybernetické bezpečnosti je proto pořád aktuální. A to nejen pro firmy, které by měly hledat ucelené řešení kompletní ochrany svých dat. I soukromí uživatelé by měli investovat do obrany proti útokům, protože v dnešním světě nemohou vědět dne ani hodiny. Vyznáte se v hackerských útocích? Víte, co je to ransomware, phishingový e-mail nebo třeba emotet, trojan či malware? Za slovy, která na první pohled ovládají jen fanoušci IT, se skrývá hrozba.

U virtuálního kulatého stolu Hospodářských novin jsme proto tentokrát debatovali na téma kybernetické bezpečnosti.

Jaké jsou aktuální trendy v útocích na firmy i jednotlivce, do jaké ochrany se vyplatí investovat a jak se kybernetické útoky vyšetřují? Zajímalo nás také, jak je toto téma aktuální ve spojení s home officem, na který musela nyní kvůli pandemii koronaviru nastoupit řada zaměstnanců.

Ke kulatému stolu přišli diskutovat Ivan Svoboda, poradce pro kybernetickou bezpečnost společnosti ANECT, Miloslav Lujka, head of channel z Check Point Software Technologies Czech Republic, Zdeněk Bínek, ředitel Zebra Systems a Josef Javora, jednatel společnosti TIS Partners.

Čtenáři mohli do debaty, která proběhla ve středu 18. listopadu od 15:00, zasílat své dotazy.

 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Petr
Jak moc je rizikové vyřizování mailů přes běžné telefony vs. počítač s os Windows? Předpokládá se aktuální software, popř. běžný antivirový program. Prosím o zhodnocení obou platforem android vs. ios. Díky
Tomáš Velecký
Je pravda, že Microsoft Defender je již plně srovnatelný s ostatními antiviry? Změnila se situace u jiných OS -- měl by mít běžný uživatel nějaký antivirus třeba i na svém Ubuntu?
Jenda
Dobrý večer, stalo se mi, že mi někdo poslal e-mail, který se tvářil jako že je poslaný z mé vlastní e-mailové adresy. Jak vážný je to útok a znamená to, že je počítač pod kontrolou útočníka?