Jiří Drahoš je spolu s Milošem Zemanem hlavním favoritem na vítězství v prezidentských volbách. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněného před Vánoci by bývalému předsedovi Akademie věd dalo hlas 21,5 procenta voličů, současnému prezidentovi 32 procent.

S vyostřující se kampaní neváhají protikandidáti na Drahoše útočit. "Když mluví, je to, jako kdyby tekla destilovaná voda bez chuti a zápachu," prohlásil například na jeho adresu podle průzkumů třetí Michal Horáček"Nemůžu se u něj ničeho chytit. Nedochází s ním k ničemu konkrétnímu," komentoval předvolební debaty.

Mirek Topolánek si pro změnu stěžoval, že prý je velmi obtížné přimět Drahoše k debatám jednoho proti jednomu. 

Drahoš reaguje na výpady konkurentů tvrzením, že ztrácejí v průzkumech veřejného mínění, a proto se snaží získat větší popularitu na jeho účet. Diskusím se podle svých slov nevyhýbá, nevidí ale důvod, proč by měl kývnout na všechny nabídky.

"Nevím, proč bych měl přistupovat na mnoho debat s Mirkem Topolánkem. Nevím, proč bych mu měl neustále umožňovat, aby se prezentoval," tvrdí.

Zároveň mu vadí, že se debatám vyhýbá Zeman. "Nelíbí se mi to, protože tím ukazuje, že pohrdá lidmi," říká.

On sám i jeho tým se chtějí ve finále kampaně soustředit nejvíce ze všeho na to, aby Drahoše znalo co největší množství lidí. Nezná ho totiž podle průzkumů stále zhruba 25 procent občanů. Postupně se i proto objeví po celé zemi kolem 200 jeho billboardů a do všech domácností přijdou letáky o něm.

Jak chce Jiří Drahoš porazit Miloše Zemana? Bývalý předseda Akademie věd odpovídal na otázky čtenářů v on-line rozhovoru.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Marek Dalík
Dobrý den, proč nosíte falešné brýle? Co kromě brýlí je na vás ještě falešné?
Dobrý den, nenosím falešné brýle. Od dětství jsem byl silně krátkozraký, měl jsem dioptrie až 10. Teď i po operaci šedého zákalu mám stále dioptrie 1. Což znamená, že bych se bez brýlí většinou obešel, ale zvykl jsem si na ně, nosím je od osmi let. Děkuji.
Jiri Drahos
Mirek Kalousek
Pane Drahoši, nevadí vám, že šéfem vaší kampaně je pan Jakub Kleindienst, který organizoval "cinknuté" veřejné řízení pro Davida Ratha? Nebo že prodal byt Standovi Grossovi, který nikdy neuměl vysvětlit, kde na jeho koupi vzal peníze?
Dobrý den. Za svým týmem si stojím. Podle informací, které jsem od pana Kleindiensta dostal, žádné "cinknuté" soutěže neorganizoval, a navíc za Davida Ratha v úřadu nepůsobil. Byt panu Grossovi prodal developer, v jehož firmě pan Kleindienst pracoval. Děkuji.
Jiri Drahos
Marek Prchal
Dobrý den, pane profesore. Rozumím, že si nespravujete facebookový profil sám, na druhou stranu, proč tam kopírujete věci z profilu pana Horáčka? Je to proto, že nemáte na nic názor?
Dobrý den. Návrhy na vyjádření dle mého zadání připravuje tým, já kontroluji věcný obsah výstupu. V tomto případě došlo k hloupé, lidské chybě, za kterou jsem se panu Horáčkovi omluvil. Člověk, který chybu udělal, pro nás už nepracuje. Kandiduji už od března, nevím tedy, proč bych měl najednou po půl roce začít něco nebo někoho kopírovat.
Jiri Drahos
RNDr. Pavel Schmidt, CSc.
Považuji teď za strašně důležité, aby opravdu DO KAŽDÉ DOMÁCNOSTI dorazily o vás informace: fotografie, zdůraznění venkovského jablůnkovského původu, další odborný vývoj, obecný, ale jasný program. Držím palce, rád bych třeba i pomohl – pokud by se to ukázalo užitečné.
Dobrý den, děkuji za podporu. Pracujeme velmi usilovně, hlasy jako váš jsou pro mě povzbuzením. Přikládám kontakt na naši kancelář – kancelar@jiridrahos.cz.
Jiri Drahos
Jindra
Pane Drahoši, proč Czechia nemůže mít za prezidenta (premiéra) někoho podobného rozměru, jako byl Mahátma Gándhí? Quotes:Sedm sociálních hříchů, jak je formuloval Mahátma Gándhí: Politika bez zásad, Hospodářství bez morálky, Blahobyt bez práce, Výchova bez charakteru, ,,Věda bez humanity (lidskosti),, Požitek bez svědomí, ,,Věrovyznání bez oběti Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.,, In a gentle way, you can shake the world. Where there is love there is life
Dobrý den, pokud takového člověka znáte, navrhněte mu, aby příště kandidoval na prezidenta.
Jiri Drahos
Vojtěch Krištofik
V případě, že byste nepostoupil do druhého kola, kterým kandidátům byste vyjádřil svou podporu a kterým naopak ne? Děkuji.
Dobrý den, podporu bych vyjádřil komukoliv proti Miloši Zemanovi, vyjma pana Hanniga. Děkuji za dotaz.
Jiri Drahos
Martin Marek
Všiml jsem si, že dnes odmítáte přijímání nelegálních migrantů, přitom ještě nedávno jste viděl jako možné přijmout 2000 těchto lidí podle kvót a ještě dříve jste stál za iniciativou na podporu nelegálních migrantů. Proč nejste v této věci konzistentní?
Dobrý den, nikdy jsem nestál za žádnou iniciativou na podporu ilegálních migrantů. Kvóty od samého počátku odmítám. V tomto jsem zcela konzistentní.
Jiri Drahos
Pavla
Dobrý den, pane Drahoši. Je známo, že prezident Zeman věnuje část prezidentského platu na umoření státního dluhu a část věnuje na děti v Klokáncích. Chtěla bych se zeptat, co si o tom myslíte a zda byste v této činnosti jako prezident pokračoval. Děkuji za odpověď. Pavla
Dobrý den. Za přístup k charitě lze pana prezidenta ocenit. O smyslu splácení státního dluhu tímto způsobem mám své pochybnosti. Je to jen gesto. My se ženou už dlouhodobě podporujeme řadu charitativních organizací. A určitě v tom budeme pokračovat.
Jiri Drahos
Tanyia
Dobrý den. Ráda bych vás volila, ale jedna věc mi leží v hlavě a přes to se nějak nemohu překlenout. Jde o Mašíny. Pro mě to nejsou hrdinové, vám to nedělá problém. Jak vám mám dát hlas? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, to můžete snadno :-) Mašíny bych státním vyznamenáním nevyznamenal. Už o tom hovořím dlouho. Je to sporný případ, rozděluje společnost. Děkuji za dotaz.
Jiri Drahos
Pavel Ryšavý
Dobrý den, vyznamenal byste bratry Mašíny?
Dobrý den, viz předešlá odpověd.
Jiri Drahos
Tom
Dobrý den, zajímalo by mě, jak vnímáte globální oteplování a co byste dělal v roli prezidenta k osvětě klimatických změn. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Je to vážné téma. Je dobře, že se mu mezinárodní společenství věnuje. Jako prezident bych podporoval seriózní diskusi na toto téma. S pozdravem.
Jiri Drahos
Petr
Dobrý den. Proč je vaše kampaň taková nemastná neslaná? Nemáte jasné logo, jasné heslo, jasný barevný vizuál. Přitom máte na kampaň peněz dost. Mně je ta vaše nevyhraněnost vlastně sympatická, ale na ostatní voliče to fungovat nemusí. Proč jste třeba nevyužili víc Ovčáčkův Fikus? Zpočátku kampaně jste to vzal s humorem a pak to zmizlo. Však placka s fikusem by byla vtipná a zabrala by. :) Hodně štěstí.
Děkuji za zajimavá témata, některé možná využiji v druhém v kole. Pěkný den!
Jiri Drahos
Petr
Dobrý den. Zajímalo by mě, jak se stavíte k EU? Proč na vašich fotkách a videích není vidět evropská vlajka? (a sotva ta česká) Nechal byste evropskou vlajku na Hradě? A byl byste pro podepsání dodatku Lisabonu, v němž 16 evropských států (včetně Maďarska, brzo se přidá i Francie) uznává evropské symboly za své? Jste eurofederalista jako Miloš Zeman? Díky.
Dobrý den, členství v EU je pro nás šance k bezpečí a prosperitě, jenom bychom ji měli lépe využívat – tím, že budeme vystupovat kriticky a aktivně. Upozorňuji, že MZ byl eurofederalistou jen první měsíce po svém zvolení, pak svůj názor zcela změnil.
Jiri Drahos
Pavel Blažek
Vážený pane profesore, velmi vám přeji, abyste postoupil do druhého kola. Pokud se tak stane, neuvažoval jste o možnosti, že byste některému z vašich neúspěvších protikandidátů nabídl některou z hradních funkcí a kandidoval s nimi jako "tým", tak jak to bývá zvykem v USA? Konkrétně myslím na pana Fischera, který by byl dle mého názoru zcela vynikajícím kancléřem. Myslím, že by taková "týmová" kandidatura v 2. kole velmi zvýšila vaše šance zvítězit. Přeji vám hodně síly a vytrvalosti.
Dobrý den. Pokud postoupím do druhého kola, ocením od svých současných soupeřů jakoukoliv podporu.
Jiri Drahos
Lukáš Bumba
Česká republika měla po roce 1989 jasné cíle – přechod k tržní ekonomice, vstup do NATO, vstup do EU. Jaké má podle vás cíle nyní? Kde vidíte ČR za pět, deset, dvacet let vy?
Dobrý den, ČR vidím za 10 let jako moderní, bezpečnou a prosperující zemi. Proto se musíme v současné době zejména připravit na globální technologické změny, upravit současný systém vzdělávání, podporovat inovace a lépe využívat našeho členství v EU a NATO.
Jiri Drahos
Jirka Kocourek
Hezký den pane profesore. Myslím, že máte velice slušnou naději stát se prezidentem ČR a přiznám se, fandím vám. Na druhou stranu se domnívám, že odmítnutí jít do TV Prima s M. Topolánkem je i přes minimum času, chybné. Sám nyní vidíte, jak se toho ihned všichni chytnou a zbytečně vám to ubírá body, které potřebujete. Dáte mi za pravdu?
Dobrý den. S panem Topolánkem jsem diskutoval dvakrát tváří v tvář. Protikandidátů je osm a opravdu nevidím důvod, proč bych měl mít zrovna k panu MT nějaký výjmečný vztah. To, že pan Topolánek vypráví, že se ho bojím, je obyčejný trik v kampani a on to dobře ví.
Jiri Drahos
Luboš Kapa
Dobrý den pane Drahoši, jestli chcete vyhrát, musíte se už konečně vymezit proti dalším kandidátům, ostatně takto činí už všichni prezidentští kandidáti včele se Zemanem. Necháte si líbit útoky na složení vašeho týmu apod., nebo přitvrdíte?
Dobrý den. Sám nemám zapotřebí vést kampaň osočováním ostatních kandidátů. Ale na nepravdivá a lživá tvrzení jsem se rozhodl reagovat. Pěkný den.
Jiri Drahos
Lenka
Pane profesore, prosím řekněte PŘESNĚ, jak budete vyrovnávat své závazky vůči vašim sponzorům. Nic není zadarmo. Máme obavy, abyste nebyl loutkou v cizích rukách, podobně jako prezident Zeman.
Dobrý den, žádné závazky nemám, není co vyrovnávat. Moji podporovatelé to vědí. Chtějí na Hradě změnu. S pozdravem.
Jiri Drahos
Thom
Mrzí mě, že tak vzdělaný člověk není schopen postavit se za práva LGBT menšiny. Platíme daně, plníme si občanské povinnosti, jsme slušní lidé. A vy řeknete, že má stačit registrace? Že to vše řeší? Naprosto scestné. Majetek, důchody, nic. Adopce? Že byste to důkladně zvážil? Jsme špatní rodiče jen proto, že milujeme někoho jiného, než nám přikazuje společnost? I MZ, jakožto váš největší soupeř, je velmi velký zastánce našich práv. A to je smutné. Cca 10 % populace. Co pro nás uděláte? Na rovinu.
Dobrý den. Nepřipustím nikdy žádnou diskriminaci.
Jiri Drahos
Zdeněk Mičunek
Dobrý den, ještě pořád se rozhoduji mezi vámi a panem Fischerem. V poslední době se více přikláním k panu Fischerovi díky jeho neocenitelným zkušenostem, znalostem a diplomacii. Pokud byste prezidentské volby vyhrál, uvažoval byste o panu Fischerovi jako o jednom ze svých případných poradců (pokud by on chtěl přijmout)?
Dobrý den, viz. předešlá odpověd. Pana Fischera považuji za kvalitního státního úředníka.
Jiri Drahos
Iacobus
Pane profesore, nechystáte se na finiš kampaně na Moravě a ve Slezsku? Vzhledem k podpoře by to asi bylo rozumné: vždyť jste "synek tuztela" a srozumitelná kampaň v tomto duchu by vám v regionu rázovitem mohla pomoct.
Dobrý den. Možnost návštěvy "mého regoinu" zvažuji ve 2. kole. Děkuji za podporu.
Jiri Drahos
Vojtěch Mišura
Dobrý den, pane Drahoši. V čem se podle vás nejvíce odlišujete od ostatních kandidátů? Jaký je z vašeho objektivního pohledu ten rozdílový prvek, proč vás mají nerozhodnutí voliči příští víkend volit? Děkuji. :)
Dobrý den, jsem přesvědčen, že mám největší šance porazit Miloše Zemana a přinést na Hrad odpovědnost, slušnost a rozvahu. Děkuji za dotaz.
Jiri Drahos
Jiri Semmler
Dobrý den, zajimá mě váš pohled na ekologii a kulturu, a to přímo ve vaší osobní perspektivě. Máte pocit, že se chováte ekologicky? Tedy například, třídíte odpad, jak "zbytečně čmoudící" máte auto, investujete do ekologického bydlení (zateplení...) ? A v případě kultury – navštěvujete divadla, máte přehled o kulturní scéně, jaké čtete knihy? Omlouvám se za osobní a možná marginální otázky, ale jsou pro mě důležité v otázce osobního chování a profilu kandidáta. Děkuji, Jiří Semmler
Dobrý den. Mezi mé priority patří pečovat o naši přírodu a kulturu tak, abychom ji předali našim potomkům v lepším stavu, než jsme ji převzali. Třídím odpad, čtu a chodím do divadel a na koncerty – viz rozhovory k dohledání. Pěkný den.
Jiri Drahos
Martin Vandas
Dobrý den, v případě, že postoupíte do druhého kola, co jsou priority vaší kampaně v této fázi a kde vidíte rizika ze strany vašeho případného soupeře. Minulé volby se v druhém kole hrály hodně nefér a takových situací se obávám i nyní. Věřím ve změnu, kterou tato země potřebuje a držím vám palce.
Dobrý den, prioritou mé kampaně je přesvědčit voliče, že prezident země by měl mít jiné vlastnosti a postoje než M. Zeman. Samozřejmě že očekávám, že poradci MZ budou stupňovat útoky proti mě. Jsem na to připraven.
Jiri Drahos
Petr
Dobrý den. Trápí mě dvě palčivé otázky: 1. Proč se vyhýbáte diskusím a rozhovorům v angličtině (je to jen kalkul, že potřební voliči beztak anglicky dostatečně nerozumí)? 2. Proč se vyhýbáte debatě s expremiérem Topolánkem? (Chápu, že je to buran a že to nemáte zapotřebí..., ale i tak byste se ho neměl bát). Díky.
Dobrý den, otázka debat s MT v předešlé odpovědi. Nevyhýbám se diskusím v angličtině, ale kandiduji na českého prezidenta. Mohu vás ujistit, že hovořím anglicky stejně jako německy, polsky a rusky.
Jiri Drahos
Mirek Kalousek
Dobrý den pane profesore ještě jednou. Ve své otázce ohledně pana Jakuba Kleindiensta jsem se vás neptal, kdy působil na úřadě středočeského hejtmanství – to bylo skutečně za pana Bendla, ale ani tím bych se nechlubil. Nicméně pan Jakub Kleindienst byl od 21. 9. 2011 do 4. 9. 2012 ve firmě ML Compet, která pro Davida Ratha organizovala "cinknutá" výběrová řízení. V tomto období – v květnu 2012 byl též David Rath zatčen s krabicí od vína. Opravdu vám tato činnost pana Kleindiensta nevadí?
Ještě jednou dobrý den. Pro mě je podstatné, že pan JK nebyl vůbec vyšetřován v souvislosti s kauzou D. Ratha ani jiných. A žádné "cinknuté" soutěže neorganizoval.
Jiri Drahos
Pavel Mareš
Dobrý den, dotaz č.1: Pokud by se objevila iniciativa s cílem zakázat komunismus a jeho symboly atd., byť to samozřejmě není aktuální téma, jak byste se k tomu postavil vy? dotaz č.2: Jste názorově stálý za každou cenu, nebo umíte přiznat chybu a na základě nových informací svůj názor změnit a přiznat to? Děkuji a přeji úspěch ve volbách.
Dobrý den. Jako vědec jsem zvyklý odvíjet svůj náror od faktů. Kdybych se mýlil, nemám problém to přiznat. A ano, pohled na srp a kladivo na rudém podkladu mi stále vadí. :-) Pěkný den.
Jiri Drahos