Třetina rozsáhlých změn českého zdravotnictví je za ním. Ministr Leoš Heger však dál představuje veřejnosti novinky, které zakotvil do svých reformních plánů.

Třeba tento týden vyšlo najevo, že už je hotová další z klíčových částí zdravotních změn. Vůbec poprvé v historii chce Heger uzákonit maximální čekací doby na plánované operace.

Podle ministerského dokumentu, o kterém jako první informovala Česká televize, by od ledna 2013 neměl nikdo na plánovanou výměnu kyčelního kloubu čekat déle než rok. Nejvyšší možná čekací doba na operaci šedého zákalu by byla 16 týdnů a operaci křečových žil budou muset pojišťovny zajistit rovněž do 16 týdnů.

Heger přitom nevyloučil ještě další podstatné změny: třeba to, že by pacienti v budoucnu mohli začít za návštěvu u odborného lékaře platit 200 korun místo současných třiceti.


Co dalšího ministr chystá? Ptali jste se ho on-line, Leoš Heger odpovídal do 12:00.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Petr
Vazeny pane ministre, prijde mi nespravedlive, ze se doktorum stale pridava a my ostatni, co pracujeme ve statni sprave jen s uzasem prihlizime. Chapu, ze maji nas pacienty jako skvela rukojmi, ale presto se ptam - je nutne jim takto ustupovat? Pokud chteji jit do zahranici, at si jdou. Podle me tam o ne stejne nikdo nestoji... Pane ministre, at si klidne protestuji, kaslete na ne! Drzim palce!
Dobrý den, musím se lékařů trochu zastat. Kdzž jsme v loňském roce řešili akci "Děkujeme, odcházíme", měli nemocniční lékaři platové i pracovní podmínky opravdu dost špatné podmínky. Řada věcí se již nyní vylepšila, ale platové podmínky potřebují ještě dotáhnout až do konce. Vzhledem k tomu, jaká je hospodářská situace se, bohužel, nárůsty platů trochu zpozdí. Mrzí mě, že to odboráři nevidí, bylo by dobré, aby se podívali i očima jiných zaměstanců, kterým se platy nezvyšují nebo kteří se bojí o práci.
Leoš Heger
Holub Otto
Dobrý den pane ministře chci se zeptat jak vidíte koegzistenci soukromých nemocnic a státních nemocnic.Všude se hovoří pouze o státních nemocnicícch,ale nikde o soukromých. Neznám soukromou nemocnici která by byla ve ztrátě. V těchto nemocnicích již v současnosti je velmi těžké někde šetřit, protože každý vlastník šetření zavedl na prvním místě.Proto je celkem zcestné neustále opakovat, že je nutné šetřit. Vámi proklamované postupy ušetří zcela určitě ve státních nemocnicích,ale v soukromých je to něco jiného. Jaký je váš postoj k celé sféře soukromých nemocnic a jejich financování ?
Dobrý den, soukromé nemocnice mají v našem systému místo zcela určitě. Nemohu však souhlasit s tím, že atribut soukromý se zcela automaticky rovná úspěšný. Znám řadu nemocnic, které se dostaly do soukromých rukou a nevedly si dobře. Zrovna tak jsou však nemocnice, které prosperují docela dobře a nízkými náklady nijak netrpí. Šetření není jenom seškrtávání nákladů a rozpočtů, ale spočívá zejména v optimalizaci provozu.
Leoš Heger
Lukas
Nepřipadáte si jako lhář a podvodník, když se domluvíte na 10% růstu platů lékařů, a pak je zvednete jen o 6%? To, jaká je ekonomická situace, je přece jedno... dohoda je dohoda, a pokud se obě strany nedomluví na nějaké změně takové dohody, tak se musí držet ne?
Na dohodě bylo daleko důležitější, kam směřuje a v tomto směru jsme ji jednoznačně dodrželi. Nárůst platů v letošním roce je 20 % a průměrná mzda lékaře se zvýšila z 50 000 na 60 000 korun, a to při přesčasech, které nepřekračují evropskou normu 8 hodin týdně. Je to podstatně vyšší nárůst, než se předpokládalo a jestli jsme k cíli 1,5 až 3 x vyšší průměrná mzda lékaře než průměrná mzda v ČR směřovali letos rychleji, máme určitou rezervu pro příští rok. I tak doufám, že na konci roku 2012 těch požadovaných 10 % dosáhneme.
Leoš Heger
anonymous
Dobrý den,pane ministře Ve středověku se stala takováto věc:Německý císař Fridrich Barbarossa obléhal vzpurné italské město Milán.Po dobytí mu poražení slavnostně přísahou slíbili věrnost.Po nějaké době se opět proti císaři vzbouřili a když tento poukázal na předchozí slib věrnosti,odpovědí bylo:My ale nepřísahali,že přísahu dodržíme.To,jak to s nimi poté dopadlo,si může každý najít sám.Ptám se,pane ministře:Platí v dnešní době smlouvy či sliby české vlády a jejich ministrů,tedy i Vaše,a jsou míněny vůbec vážně?Jak vnímáte pojem osobní čest?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, přečtěte si, prosím, moji předchozí odpověď. Jestli patříte k lékařům, kteří v loňském roce utíkali od lůžek těžce nemocných a vyhrožovali vládě, že úmyslně způsobí zhroucení péče, tak byste na téma osobní čest moralizovat neměl.
Leoš Heger
jan
Proč ještě nebyl nikdo potrestán za řadu předražených nákupů zdravotní techniky, předražený IZIP a rozhazování zdravotních pojišťoven ? To opravdu neumíte nic jiného než okrádat donekonečna pacienty, kteří ty lumpárny ve finále zaplatí ?
Dobrý den, odpověď je celkem jednoduchá. Nejsme ve státě, kde působí soudce Lynch. Za sebe mohu říci, že za poslední rok díky protikorupčním opatření ministerstva zdravotnictví neregistrujeme žádný nový případ, kde by bylo na korupční nakupování podezření.
Leoš Heger
Lucie Vrábková
Dobrý den, stejně jako další kolegové u nás na úřadě zíráme s úžasem, co si ti doktoři dovoluji. Chtěla jsem se zeptat, zda jim budete ustupovat nebo budete jejich vydírání ignorovat. Jaké máte v záloze plány???
Vážená paní Vrábková, plány, které máme, jsme předložili. V záloze nemáme nic jiného, než se dále snažit zlepšovat efektivitu systému a tím šetřit na platy zdravotnického personálu, který si je zaslouží. Rozhodně nechceme ustupovat za hranici ekonomických možností a ohrožovat péči o pacienty. Ministerstvo zdravotnictví není ministerstvem jenom pro lékaře, přestože jsou velmi důležití, ale je především ministerstvem pro pacienty.
Leoš Heger
Blanka Kubištová
Dobrý den pane ministře, chtěla jsem se vás zeptat, kdy začnou lékaři poplatky danit. Byla jsem na jednom brífinku, kde pan prezident říkal, že když dostanete i od souseda husu, měl by jste jí zdanit, vše prý podléhá dani. Tak teď nevím ... ? Budu muset poslat na hrad dotaz ? Výběr 30,--Kč u lékaře mi připadá jak žebračenka, trapnost. Ale v závěru lékař vybere za měsíc takovou sumu, kterou nemá jiný člověk ani jako mzdu. Bydlíme v severočeském kraji a kromě politiků, zastupitelů, kmotrů, a jejich kamarádů zde trpí nouzí již převážná většina obyvatel. Taky jsme se zde narodili a víme, že lidé v zahraničí, kteří nepracují jako lékaři mají vyšší výdělky. Přijde mi to od lékařů amorální, nechť tedy odejdou. Máme udělat akci - Děkujeme, ale už jděte. A nebo si máme dát vývěsku - "Za dnešní pečivo, které jsme vám pekli od třetí hodiny ranní, když jste páni obvodní lékaři ještě sladce spali, žádáme příplatek 30,-- Kč". Děkujeme za odpověď, manželé Kubištovi.
Vážená paní Kubištová, pokud jde o třicetikorunové poplatky, tak ty vstupují jako příjmy do účetnictví lékařů a danit se musí. Všechno se dá samozřejmě obejít, ale myslím, že takovýto podvod lékaři nedělají, protože by se dal snadno při finanční kontrole prokázat. Navíc musím dodat, že poplatky pacientů se berou v úvahu při kalkulacích plateb, které platí zdravotní pojišťovny za provedené výkony, jejichž cena je o příslušných 30 korun snížena. Váš příklad s rohlíky tedy není úplně přesný. Díky třicetikorunovým poplatkům v podstatě šetří celý fond zdravotních pojišťoven na péči a vzniklé úspory se automaticky rozpouštějí jiným pacientům, pro které by finance nestačily. Díky tomu se mohla například výrazně zvýšit úroveň onkologické péče a péče v jiných drahých oborech.
Leoš Heger
Blanka Kubištová
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, kdy začnou lékaři za poplatky, které vybírají od pacientů platit daně. Pan prezident řekl, že když dostanete od souseda husu, podléhá i tato dani. Máme si dát za výlohu - "pečivo, které jsme vám páni obvodní lékaři pekli již od třetí hodiny ranní, když jste jěště sladce spali, je v prodeji za příplatek 30,-- Kč, a 30,-- kč za účtenku prosím zaplaťte také prodavačce" ! A nebo si tam máme dát vzkaz lékařům - DĚKUJEME, UŽ JDĚTE ! On totiž pekař v Německu či Francii má také jiný plat. Děkujeme za odpověď.
Hala
Pane ministře! Chci Vám touto cestou připomenout, že jste mi dodnes neodpověděl na dotaz, který jsem Vám zaslal 17.6. tr. Zde Vám opakuji jeho znění: Článek "Heger: Hygienik Vít pochybil, ale na odvolání to není" - Od jaké částky by to už na odvolání bylo? Kolik by musel pracovník ministrstva zdravotnictví ukrást, vytunelovat nebo jiným způsobem zpronevěřit, abyste byl ochoten uvažovat o jeho okamžitém odvolání z funkce a předání zjištěné věci orgánům činným v trestním řízení? Částku cca 2,5 milionu ročně vyplácenou od roku 2003 zřejmě považujete za zanedbatelné drobné, tedy ve srovnání jak se v sektoru zdravotnictví krade v jiných případech?
Vážený pane Halo, zásadně se pletete v tom, že pochybit znamená ukrást. Pan doktor Vít nic neukradl a částka 2,5 milionu nebyla za rok, ale za celé období 2003 - 2009, byla vyplacena za provedenou práci oprávněně. Došlo pouze k administrativním chybám, a za ty byl pan doktor potrestán.
Leoš Heger
Rosťa Jančík
Dobrý den. Minulý rok jsem ležel v Hodoníně asi týden po operaci utrženého vazu. Ten binec, co tam byl, bych nepřál nikomu zažít: velká vizita probíhala takovým způsobem, že lékaři si přečetly jmenovky na postelích pacientů, na pozdrav ani neodpověděli, natož aby se obtěžovali s nějakou diagnozou. Na pokoji bylo 35 stupnů, protože topení nešlo regulovat. Bylo otevřené okno a topilo se Pánu Bohu do oken. Propouštěcí list z nemocnice nebyl schopen nikdo vystavit celých 5 HODIN!!! Po propuštění jsem dostal fungl nové berle. Když jsem se nabídl, že je po uzdravení vrátím, nebyl ze strany lékařů vůbec žádný zájem. Prostě jedním slovem : BINEC, plýtvání a neochota!! Má otázka je: jakým způsobem jednáte s řediteli takto vedených nemocnic? Jak je kontrolujete? Jaká činíte protiopatření?
Vážený pane Jančíku, pokud by si někdo stěžoval na takový nepořádek, jaký popisujete, v nemocnici, která je přímo řízena ministerstvem zdravotnictví, případ bychom prošetřili a hledali nápravu. Jako bývalý ředitel nemocnice s tím mám dost zkušeností a tyto stížnosti pokládám za dobrou zpětnou vazbu, která pomáhá kvalitu práce zlepšovat. Ve Vašem případě postupujeme stížnost příslušnému krajskému úřadu, v jehož kompetenci je uvedené pořádky prošetřit a nařídit odstranění případných shledaných nedostatků.
Leoš Heger
mb
Dobrý den V memorandu, bod 3. se píše "Výhled pro rok 2012 - v souvislosti s reformou zdravotnictví se průměrný plat lékaře zvýší o...". Začaly (nebo začnou od počátku 2012) platit ty reformy, aby se mohly zvyšovat platy? Sliboval jste, že prostředky na navýšení platů budou získány z vnitřních úspor bez požadavku na externí zdroje (a za externí zdroj považuji i navýšení plateb státu). Stále to ještě platí?
Dobrý den, všechny zákony, které ministerstvo zdravotnictví připravilo v tomto volebním období, již byly Parlamentem ČR schválené a postupně začínala nabíhat jejich účinnost. Hledání úspor v systému, se kterými jsme začali, i jinými způsoby než legislativa (například boj proti korupci, racionalizace sítě zdravotnických zařízení) tak bude postupně snazší. Zatím však stále platí, že k navýšení plateb státu nedojde.
Leoš Heger
jiri
jedním z důvodů takzvaných reforem je nedostatek peněz ve zdravotnictví. Jak ale vysvětlíte, že třeba skupina Agel (provozuje asi 13 zdravot. zařízení a je největší soukromý poskytovatel zdravotní péče u nás) vykázala za rok 2010 660 mil zisk, ale státní nemocnice (zejména krajské) vykázaly za stejné období nemalé ztráty. Agel a.s. za cca 6 let zvýšil vlastní kapitál o cca 3 mld kč, ale krajským nemocnicím akorát narostly závazky (a nekterým i dramaticky).Máte provedenou analýzu proč je tak dramatický rozpor mezi HV soukromého sektoru a veřejného, přestože obě tyto skupiny jsou financovány ze stejného zdroje- tedy systému zdravotního pojištění? Bez pojmenování těchto příčin a vyvození odpovědnosti jsou vaše reformy jenom dalším nesmyslným projektem.
Vážený pane Jiří,pokud nazýváte to, co dělá ministerstvo zdravotnictví nesmyslným projektem, pak je Vás asi těžko možno přesvědčit. Doufám, že za rok bude Váš názor lepší. Pokud jde o Agel, jedná se o zajímavý projekt. To, že funguje, ukazuje, že stížnosti na péči nejsou z této sféry častější než u jiných nemocnic. Hospodářská úspěšnost má příčin více. Agel dokázal zorganizovat síť svých nemocnic efektivněji než stát a kraje, protože může jako soukromý subjekt dělat organizační změny tak, jak to považuje za optimální a nenese za to žádnou politickou zodpovědnost. Nákupy organizuje z části prostřednictvím vlastních dodavatelů, čímž eliminoval korupci. Je bohužel známo, že úspěšní dodavatelé bohatnou více než nemocnice, a to je hlavním systémovým problémem, který se snažíme řešit.
Leoš Heger
Danny
Pane Ministře, není vám trapně lhát lidem do očí a tvrdit, že děláte refomy zdravotnictví a přitom připravujete tunel aby z vaší reformy těžili oligarchové a nikoliv pacienti? Proč se chystáte změnit právní status VZP kdy dojde k vypuštění jejího veřejnoprávního postavení?
Pavel
Dobré poledne, vážený pane ministře proč zdravotní pojištění a nemocnice... nefungují na podobných principech jako pojištění automobilů. Proč se v tomto oboru tolik angažuje stát? Domníváte se že pokud by bylo ministerstvo automobilismu a to řídilo stav (zdraví) automobilů a tok peněz, legislativu kolem oprav a servisu našeho vozového parku byla by auta v lepším stavu než nyní a stálo by nás to méně peněz?
Roman Flašar Lékaři pro reformu
Vážený pane ministře, mám několik dotazů: Jak chcete motivovat pacienty k tomu, aby upřednostňovali ambulantní formu péče? Dnes jsou např. doplatky za injekční ATB podávaná v ambulancích tak vysoké, že se pacientům vyplatí jít do nemocnice. Což samozřejmě znamená vyšší náklady pro ZP. Neuvažujete o holandské formě spoluúčasti - pacienti si platí prvních cca 2500 Kč ze svého (na konci roku a pojiťovně)? Do spoluúčasti se nepočítá péče u PL, péče o děti a prevence. Vyřešily by se dvě věci - pacienti by věděli, kolik co stojí a lékaři by nemohli účtovat to co neudělali a současně by paceinti preferovali péči PL před AS. Proslýchá se, že aukce na léky nebudou - je to pravda ?
Pavel
Dobrý den, mám dotaz na váš pohled ohledně konceptu financování zdravotní péče. Někdy se uvádí že by zdravotní péče měla být zadarmo. Nevíte odkud tato myšlenka zdravotnictví "zadarmo" pochází? Proč by tzv "zadarmo" měla být péče o zdraví a né například chleba?
jiri
.Vaše slova..Za sebe mohu říci, že za poslední rok díky protikorupčním opatření ministerstva zdravotnictví neregistrujeme žádný nový případ, kde by bylo na korupční nakupování podezření. A co kauza krajské zdravotní? 2. října vyšly palcové titulky "Krajská zdravotní před očima policie předražuje nákupy" (týká se opětovných pokusů zmanipulovat výběrové řízení ...a evidentně jenom proto, že politici došli po 2 letech vyšetřování předchozí kauzy k závěru, že jim vlastně nic nehrozí a můžou krást vesele dál- za nečinnosti policie, ministertva zdravotnictví a s požehnáním stranických sekretariátů). Buď pane ministře lžete, nebo Vaše ministertvo je zcela negramotné...bohužel, nevím co je horší.
lékař bps
Dobrý den, chystá Váš úřad zavedení personálních standardů pro nemocnice? A jak je bude kontrolovat resp.jak kontroluje ty stávající, Dnes je běžná situace, že např.na lůžkách intenzivní péče není lékař dostupný mnoho hodin, neboť k JIP-ce má jěště ambulanci, operativu... Děkuji za odpověď a přeji pevné nervy a silnou vůli k prosazení nutných změn
Hana
Dobrý den pane ministře. Přikláním se k paní Kubištové.Co bude vláda dělat,až všichni vyjdem do ulic a budeme chtít platy, jako mají němci,francouzi,rakušané a další.Vždyť i DPH u nás bude nejvyšší oproti okolním státům.Kde mají lidé vzít peníze na všechny poplatky a tak dramatické zdražování.Vy se máte dobře že?Vám je jistě ještě z čeho brát,ale myslete také na tu zbývající většinu lidu,na rodiny s dětmi, na staré lidi, kteří si jen těžko mohou někde něco přivydělat.Ať se také vláda stará o to, aby lidé měli dost práce.Zatím od nás firmy jen odcházejí.Korupce jen kvete.
Michal Šrédl
Dobrý den, chci se zeptat, co děláte pro to, aby v českých porodnicích byla podpora přirozeného porodu standardní součástí jejich nabídky. Dále, kdy hodláte vypracovat vyhlášku, která upraví zřizování a provoz porodních center vedených porodními asistentkami, podobně, jak je to v zahraničí. Na závěr bych Vás chtěl požádat, abyste se okamžitě zasadil o změnu právě přijatého zákona, podle kterého porodním asistentkám vykonávajícím samostatně svoji profesi hrozí miliónová pokuta za asistenci při domácím porodu. Děkuji.
Petr Adam
Dobrý den pane ministře, rád bych se zeptal v souvislosti s nově schváleným zákonem o zdravotních službách a s ním souvisejícími a připravovanými vyhláškami o věcném a technickém vybavení zdravotnických zařízení resp. o minimálních personálních požadavcích na zdravotnické zařízení. Je opravdu nutné, aby v ordinaci praktického lékaře či ambulantního specialisty byla vyhláškou požadována kromě lékaře i sestra, když v mnohých případech lze bez problémů ordinovat bez sestry? Nemělo by rozhodnutí, zda zaměstnat či nezaměstnat sestru, být výhradně v kompetenci lékaře při respektování podmínek té které ambulance? Předem děkuji za odpověď. Petr Adam
anonym
dobry den zajímalo by mě co dělate pro darce krve vždyt bez nich by nemohli doktoři operovat
Zajíček
Dobrý den pane ministře, na kolik odpovídá skutečnosti, že vládní reformy jsou deformami, s cílem zajistit zdroje pro pokračování v plýtvání, korupci a zlodějnách... Ve vašem rezortu toho je údajně důkazem doposud neexistující kontrola pacienta a pojistitele o poskytované lékařské péči, lécích a pomůckách. Například čipovou kartou pojištěnce, například v úspěšně fungujícím rozsahu tak, jak v pokročilejších sousedních zemích? Například jen tím, že účtovat zdravotní pojišťovně je možné jen s čipovou kartou pacienta v terminálu? Děkuji Vám za odpověď.
Aneta
Dobrý den, byla bych sice raději za slibovaných deset procent, ale když vidím dotazy výše opět plné zášti od lidí, kteří nikdy nepoznají náročnost a zodpovědnost lékařské profese, tak snad jen zdravím jednoho z nejslušnějších ministrů naší vlády.
Milá Aneto, odpověď na Váš dotaz jsem si nechal až na závěr, protože Vaše pochvala mně udělala radost. Není tajemstvím, že v politice se člověk obvykle mnoho uznání nedočká :-) Třeba se ale někdy dočkám toho, že i já se vrátím zpátky ke své profesi lékaře. Velmi Vám děkuji. Ale děkuji i ostatním čtenářům za dotazy včetně těch nejkritičtějších a těm, kterým jsem nestihl odpovědět, se omlouvám.
Leoš Heger
Tom Fýlčinský
Leoši když si opět na netu v pracovní době, zkus lidem vysvětlit jaký jsi hrobník českého zdravotnictví a kdy odstoupíš, většina občanů nestojí jen o jednu velkou nemocnici v kraji. To tvé omezování zdravotní péče k tomu docela vede. Není náhodou TOP09 členy Bildergroup?
Milý Tome Fýlčinský, řekl bych, že býti hrobníkem je jistě úctyhodné, ale jako hrobník českého zdravotnictví se rozhodně necítím a na Váš dotaz, kdy odstoupím, nemám potřebu reagovat. S Vaším názorem, že většina občanů nestojí jen o jednu velkou nemocnici v kraji, však souhlasím, i když nechápu, proč mi přisuzujete svoji domněnku, že tomu tak bude. V některých krajích by to jistě tak fungovalo a možná by to zdravotnictví ozdravilo jak co do kvality péče tak financí, a to i s pokrytím nezbytné dopravy pacientů, nemáme to však v plánu. Že zdravotní politiku dělám pod hlavičkou koalice i TOP 09 je pravda.
Leoš Heger