Statisíce "ověřených e-mailových adres" nabízí uživatelům internetu americká firma Advanced Data Systems. Její nabídka v posledních dnech zahltila e-mailové schránky v zemi.

Podle českých zákonů sice firmě za takové spamování hrozí desetimilionová pokuta, ale majitelé mohou být klidní: čeští ochránci dat na ni nemůžou. "Zaznamenali jsme stížnosti, ale zřejmě s tím nic nezmůžeme," přiznává ředitel Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec.

Tuzemské zákony sice zakazují posílat e-mailem obchodní nabídky. To lze jen v případě, že k tomu dá adresát předem souhlas. A stejně tak není možné prodávat něčí adresu bez jeho souhlasu. Jenže zmiňovaná nabídka přichází prostřednictvím zahraničních serverů, na něž jsou tuzemští ochránci dat krátcí.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Márton
Dobrý den, pane Igore...jak se účině bránit nevyžádanému vstupu e-mailové pošty? Co mám dělat, když někdo můj box navštěvuje nezván? Pomůže složité heslo? Poradíte mi? Už teď děkuji
První zásadou je nepoužívat stejné heslo na různé aplikace a dodržovat standardní bezpečnostní zásady, ne si jej například nalepit na monitor.
Nemec
andrea
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je trestně postižitelné, když mi na můj pracovní mail (zveřejněný na webových stránkách firmy, kde pracuji), chodí informační materiály o vzdělávacích programech a konferencích. Je možnost, jak se proti tomuto druhu nevyžádaných mailů bránit? Mám se v tom případě při psaní oznámení zaměřit na instituci, rozesílající tyto maily, nebo na konkrétního zaměstnance té instituce? Díky za odpověď.
Pokud jste nedala souhlas, jedná se o nevyžádané obchodní sdělení, což je v rozporu se zákonem č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Správná cesta je obrátit se na náš Úřad se stížností.
Nemec
Vojtěch Kořán
Kolik podobných případů jste už vyřešili s tuzemskými firmami? Popřípadě, jakou nejvyšší pokutu jste udělili? Díky za odpověď
Nejvyšší pokuta byla 250 000 Kč. Každý rok vedeme zhruba 80 správních řízení, kontrol loni bylo 155.
Nemec
Jana Ždáňská
A to se nemůže vytvořit a schválit účinný zákon v EU, která by jistě měla větší páky... Děláte proto něco? díky za odpověď
V rámci Evropy je spolupráce dobrá, protože zákony vycházejí ze stejné směrnice. Problém nastává se státy, kde nemají podobnou právní úpravu.
Nemec
Duplex
Dobrý den, nepřipadáte si trochu jako zbytečný úřad, z kterého má akorát každý srandu?
Nepřipadáme. Jsme úřad, který má svoji působnost, a tu také vykonává.
Nemec
Václav
Jste spokojení s pravomocemi, které váš úřad má? Mě přijde, že tohle je přesně důkaz toho, že existujete jenom proto, abyste byli. Lobbujete třeba teď u politiků za lepší právní úpravy, co se týká ochrany osobních dat zejména na internetu?
Samozřejmě, že vyvíjíme legislativní iniciativu v řadě oblastí týkající se ochrany dat a dosáhli jsme i řady úspěchů, jako například při přípravě sčítání lidu nebo při vedení informací v Katastru nemovitostí.
Nemec
Petr Šigut
Neplánujete změnu ohledně "url spamu"? Chodí mi maily kde je jenom url adresa (http://www.levna-pujcka.com a podobně), jenže dle vás to nespadá do definice spamu. Odesílatel nereaguje. Nepřijde mi OK, že mi můžou posílat denně tisíce e-mailů na tisíce adres (předpokládám) s očividnou reklamou a já nemůžu nic dělat. Pokud je jedninou možností nějaká změna zákona, jak postupovat? Děkuji
Jsme si toho vědomi a v tomto smyslu se snažíme změnit legislativu.
Nemec
tadeas
netrestá spamery Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké máte možnosti ve vypátrávání totožnosti spamerů, zda se to daří či je to vůbec možné a jak můžete postihnout spameru tuzemského a jak zahraničního? Povedlo se už v čechách potrestat některého spamera?
V loňském roce jsme uložili pokuty za 896 500 Kč za tuzemská nevyžádaná obchodní sdělení. Tuzemské řešit můžeme a řešíme, ale naše působnost je omezena, pokud jde o zahraniční.
Nemec
karrel
Dobry den, prave tento tyden mi presel dopis z nejake nadace pro zenske prso, abych se stal donatorem. Maji moje osobni udaje, pritom jsem jim nikdy nic neposkytnul. Jak mam zakrocit? Mohou dostat pokutu? Dekuji.
Znepřístupnil jste svou adresu v telefonním seznamu? Jestliže je Vaše adresa z veřejných zrojů, pak ji lze použít pro nabídku. Jakékoli budoucí zasílání však můžete odmítnout.
Nemec
Borowitz
Dobrý den, pane Němče, mám na Vás 2 dotazy: 1) Jaké konkrétní kroky a inovace chystá Váš úřad v nejbližším období? 2) Co konkrétního hodláte učinit pro zlepšení právní situace v ČR při nakládání s osobními údaji? Děkuji Vám za odpovědi a přeji hezký den. S pozdravem Borowitz
Budeme hrát významnou roli v rámci e-governmentu, kdy budeme správci základního identifikátoru. Pokud jde o ochranu osobních údajů, snažíme se změnit současný nepříznivý stav a vyvíjíme řadu iniciativ (legislativa, konzultační činnost i komunikace s veřejností, jako je např. tento rozhovor).
Nemec
radek
Proč se zaobíráte těmito "prkotinami" a nezajímáte se o to, že u jednatelů obchodních společností jsou na stránkách justice rodná čísla včetně podpisových vzorů, proč vám nevadí DIČ fyzických osob? Tohle by snad mělo být přednější.
V tomto smyslu jsme udělali v souvislosti s justicí rázné kroky, chystá se změna podmínek vedení obchodního rejstříku. Pád vlády proces nezrychlil.
Nemec
treti zleva
Jak je mozne, ze pochybne ceske individuum (http://firmy.atlas.cz/detail/113053-zdenek-handl-ha-gr-kromeriz.aspx), na ktere jsem si jiz nekolikrat u vas oficialne stezoval, stale spamuje? Prijde mi, ze na to kaslete.
Obraťte se na nás s podrobnostmi, takto to asi nevyřešíme. Kontaktní mail najdete na webu Úřadu www.uoou.cz. Děkuji za dotazy všem.
Nemec
Lukáš;
Dobrý den, máte účet na Facebooku? A vaši příbuzní? Bojíte se zneužití dat na této sociální síti?
P. Kratochvíl
Dobrý den, vztahuje se zákaz rozesílání nevyžádané pošty i na tu "neobchodní". Mohu se na váš úřad obrátit, například pokud mi má bývalá partnerka posílá desítky emailů denně, které ale mají ryze soukromý charakter? Díky za odpověď.