Poslanci se ve středu zabývali zákony, které ovlivní podnikatelské prostředí v Česku.

Nejdříve sněmovna schválila nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Zadavatelům umožní mimo jiné vyloučit nespolehlivé uchazeče. Dostanou více kritérií k hodnocení kvality nabídek a nebudou muset soutěžit výhradně na nejnižší cenu. Vítězné firmy budou muset odkrývat své skutečné vlastníky. 

Levnější a rychlejší má být brzy založení firmy. Jednomyslně prošla novela, podle které při založení společnosti s ručením omezeným nebudou muset podnikatelé platit šest tisíc korun na soudních poplatcích. Konečná cena za zúřadování rozjezdu podnikání by se tak měla dostat na sto eur. Obě úpravy čeká ještě projednání v Senátu. 

Schvalovací tempo zákonodárců zpomalilo projednání školské novely. I kvůli dlouhé debatě třeba o povinné školce se pak už nedostalo na novelu zákona o trestní odpovědnosti firem.

Na odklad došlo i v případě zákona, který umožní poslat do vězení kohokoli, kdo se pouze pokusí o daňový únik nebo ho bude plánovat. Podle ministra financí Andreje Babiše nestačí, aby byli trestně stíhatelní jen lidé, kteří už připravili stát o peníze. Opozice však s novinkou nesouhlasí, protože považuje zákon za zneužitelný. 

Sobotkova vláda tak přitvrzuje v boji proti daňovým únikům, který je pro ni velkým tématem. Od ledna spustila velkou kontrolu faktur všech plátců DPH, v únoru sněmovna schválila elektronickou evidenci tržeb. Trestání přípravy daňového úniku, které by se mělo rozjet od příštího roku, je dalším tahem proti podvodům s daněmi.

K hlasování o odložených zákonech se poslanci dostanou nejdříve v pátek, kdy mají opět na programu třetí čtení. 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:37
Zákon o zadávání veřejných zakázek

Sněmovna schválila návrh nového zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zadavatelům umožní mimo jiné vyloučit nespolehlivé uchazeče. Dostanou více kritérií k hodnocení kvality nabídek a nebudou muset soutěžit výhradně na nejnižší cenu. Vítězné firmy budou muset odkrývat své skutečné vlastníky. Zákon nyní dostane k projednání Senát, poté ho obdrží k podpisu prezident.

09:49
Kritika od opozice: Jde o návrat do divokých 90. let

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová si od zákona slibuje méně byrokracie a jednodušší pravidla.

Města, kraje nebo státní organizace nově nebudou muset zřizovat hodnotící komise nebo si budou moci najímat advokáty bez soutěže. Limit pro vícepráce se navíc zvyšuje na 50 % ceny zakázky. Kritici namítají, že se tím otevírá prostor pro korupci.

"Zákon v této podobě vrací systém hluboko do devadesátých let a zcela záměrně rozšiřuje korupční prostředí," kritizoval návrh předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

09:56
Zákon v časové tísni

Nová úprava je schvalována v napjatém časovém harmonogramu. Evropská komise žádá od Česka, aby zákon začal platit už 18. dubna. Čeká jej však ještě napínavé projednání v Senátu. Termín, kdy vstoupí úprava v platnost, je tak velmi nejistý.

10:12
Přijato

Pohled na tabuli při hlasování o důležitém zákonu o zadávání veřejných zakázek

snA movna online

10:25
Šlechtová věří, že zákon začne platit včas

Pro ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO) je zákon o zadávání veřejných zakázek prioritou číslo jedna. Po schválení v Poslanecké sněmovně neskrývala radost, že úprava prošla. "Je to zcela nový zákon pro celou Českou republiku. Podařilo se nám prosadit opravdu to, co ministerstvo žádalo a co je v souladu s evropskými směrnicemi. Hlavně ale doufáme, že to pomůže veřejným zadavatelům," řekla novinářům v úterý po hlasování. 

Podle Šlechtové seslechtova online napnutý termín nakonec stihne: "Senát bude mít třicet dní na seznámení se zákonem, uvidíme, kdy jej zařadí na svůj program. Věřím, že to bude někdy druhý týden v dubnu, a pak by následoval podpis pana prezidenta. Pokud to Senát nevrátí do sněmovny, věřím, že zákon začne od 18. dubna platit."  

10:34
Poplatky při zakládání společností s ručením omezeným se sníží na 100 eur

Poslanci schválili změny v soudních poplatcích, které mají zlevnit zakládání společností s ručením omezeným. Podle Evropské komise by se náklady nutné na žaložení podniku měly snížit na 100 eur.

Dosud se nutné náklady na založení a zápis do rejstříku pohybovalyhlasovA nA poplatky kolem deseti tisíc korun, šest tisíc přitom tvoří poplatek soudu. Od toho by nyní nově vzniklá s. r. o., u nichž zápis provede notář, byla osvobozena. Za zápis změn nebo doplnění informací se má platit i nadále.

Proces se také zrychlí - nyní museli podnikatelé čekat až tři týdny, než úřady žádost vyřídily. Podle nových pravidel by vše mělo být hotovo do tří dnů.

Snížení nákladů nutných k založení společností je jednou z podmínek Evropské komise, které jsou členské státy EU povinny splnit pro čerpání peněz ze strukturálních a investičních fondů.

11:54
Na řadě je školský zákon

Poslanci teď schvalují přijetí novely školského zákona. K nejdiskutovanějším bodům v této oblasti je povinný předškolní rok vzdělávání a povinná maturita z matematiky. O dalších "podnikatelských" zákonech se bude hlasovat až později.

12:43
David Klimeš: Konec karuselů z nedbalosti

"Pokud včas nebude moci stát potrestat přípravu daňového podvodu, budeme tu mít jen "karusely z nedbalosti", tedy firmy ve stylu přišel, viděl a po přehrání pár milionů na dalšího bílého koně zase zanikl," píše komentátor HN David Klimeš.

13:37
Zákon o zakázkách: Až 300 miliard prý zůstane bez kontroly

Poslanec za Starosty Jan Farský spočítal, že po zavedení nových pravidel zadávání veřejných zakázek stát utratí bez veřejné kontroly více než 300 miliard korun. 

Zákon si ale uchoval důležité protikorupční pojistky, jako je například povinnost vítěze veřejného tendru odtajnit své koncové vlastníky, ačkoliv část poslanců chtěla toto opatření zrušit. Do budoucna by také mělo být obtížnější účelově dělit zakázky na několik menších tendrů. 

13:58
Poslanci schválili povinnou školku i maturitu z matematiky, teď mají pauzu

Poslanecká sněmovna schválila novelu školského zákona včetně roku povinného předškolního vzdělávání. Do 15:30 mají zákonodárci přestávku. 

14:05
Pře o zakázky se přesunula na Twitter
14:55
Zákony se odkládají

Kvůli dlouhé debatě o školské novele poslanci odložili hlasování o nové úpravě, podle které by už jen plánování daňového úniku bylo trestným činem. Nejdříve v pátek se sněmovna dostane také k hlasování o odpovědnosti právnických osob.

Nyní se zákonodárci budou věnovat projednání úprav týkajících se exekučního řádu, důchodového pojištění či energetického zákona.