Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem se rozhodlo měnit podmínky dlouho připravované elektronické evidence tržeb (EET) jen pár dní před startem její první fáze. 

Ministr navrhl, aby se evidenci tržeb mohli vyhnout podnikatelé s nejnižšími příjmy. Musí si ale na finančním úřadě dohodnout paušální daň a nesmí mít roční obrat vyšší než 250 tisíc korun. Podobně Babiš navrhuje osvobodit od EET e-shopy, pokud jim zákazníci zaplatí přes internet kartou. O navrhovaných změnách a s tím spojených nejasnostech čtěte zde.

Nejistotu, která kolem EET po Babišových výrocích zavládla, objasní sám ministr ve vysílání DVTV. Otázky můžete pokládat již teď. 

Andrej Babiš bude na vaše dotazy ohledně spuštění EET odpovídat ve čtvrtečním živém přenosu z diskuze DVTV na webu Hospodářských novin. Pořad začíná od 20 hodin, některé z Vašich dotazů mu položí moderátoři. Ptejte se již nyní.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Petr
EET stejně jako vy pane Babiši nevydrží ani rok....zaplatíte potom živnostníkům povinné výdaje za pokladny že své rodinné firmy...Děkuji váš nevolič Petr .
Michaela G.
Dobrý den, jsme malé s.r.o., která organizuje túry po Praze. Máme externí průvodce, se kterými spolupracujeme na ŽL. Klienti nám většinou platí předem kartou přes web nebo přes paypal, velice výjimečně prvodcům na místě v hotovosti. Jak se nás bude EET týkat? Děkuji za odpověď.
Jeroným Kantor
Dobrý den vážený pane ministře, prosím o odpověď. Provozuji ubytování v malém rodinném penzionu s kapacitou deseti lůžek. Ubytování nabízím pouze, zdůrazňuji pouze zaměstnancům firem, které v našem městě pracují. Do roka mám nejvýše 10 hotovostních plateb, ostatní úhrady jsou bezhotovostním převodem na účet. Roční obrat přesahuje navrhovaných 250000,- Kč. Prosím o návrh řešení. Děkuji, s úctou Jeroným Kantor
Martin Doležal
Dobrý den, zajímalo by mne zda bude legálně možné, aby spolky apod., které např. jedenkrát za rok pořádají ples a prodávají alkohol (třeba i jenom sušenky) nebo na trhu prodají vlastní produkty, takto získavaly finance na svoji činnost? Děkuji Doležal M.
Jaroslav Vinický
Dobrý den, kdy se naučíte rozlišovat pojmy zisk, příjem a tržba ? Další dotaz se týká přímo EET. Proč nebylo namísto této nákladné metody použito fiskálních pokladen ? Fiskální paměti mají všechny současné pokladny a taktéž paragonové tiskárny. Není to proto, že neustále narůstající aparát nepracuje, tak jak má ? A proč je práce, kterou má dělat úředník finančního úřadu neustále přenášena na podnikatele ?
Dáša
Chtěla bych vědět,zda stánkaři,kteří prodávají zeleninu a ovoce a nejsou to vlastní výpěstky,ale zboží zakoupené na faktury za skladu,budou od března opravdu evidovat.
Lebeda
Dobrý den pane ministře, víte o tom že hospodští zvýšili ceny např.piva o 8% s tím,že za to můžete vy?Vím že takto to myšleno nebylo, ale asi se to hodí i ostatním politickým stranám proti vám.
Jakub Pastrňák
Dobrý den, z EET by měli být vyjmuti podnikatelé co mají roční přijem nižší než 250 000Kč a nebo roční obrat nižší než 250 000Kč?
Petr Matějů
Od kterého data budou zahrnuti do EET provozovatelé pouťových atrakcí??? Rád bych si za svezení v autíčku odnesl účtenku. Zdraví Vás Petr Matějů.
David KOPTA
Dobrý den kolik hospodských je třeba aby na daních nakradlo padesát milionu a jak dlouho jim to trvá? A jak dlouho trvá přepsáni firmy na děti aby jste mohl dostat dotace 50 milionu. Děkuji za odpověd
Havlová
Dobrý den, jaký bude podle Vás počet podnikatelů, kteří přistoupí na Vaši podmínku - roční příjem nižší než 250tis.Kč, aby se vyhnul EET a zaplatil daňový paušál? Když do výše ZISKU 165.600Kč /tj.13.800Kč měsíčně/ všichni plátci v běžném režimu neplatí ŽÁDNOU DAŇ ?
Jiří
Vážený pane Babiši, můžete mi dát odkaz na řešení EET do 5000 Kč. Prosil bych i s náklady na připojení. Jistě máte přehled. Děkuji s pozdravem Jiří
Lukáš
Proč FS necertifikuje výrobce EET systémů? Jak má IT neznalý živnostník kvalifikovaně vybrat dodavatele? Kdo bude nést odpovědnost, pokud EET řešení dodané dodavatelem bude generovat chyby, problémy - podnikatel dostane pokutu a pak se bude s dodavatelem soudit? Stejný případ pokud chybu udělá zaměstnanec, kdo nese odpovědnost? Co má dělat restaurace pokud se jí pokladna během dne rozbije, má mít vše dvojmo - trojmo, má zavřít?
Lukáš
Máte představu jaké daně platí živnostník s obratem do 200 tisíc ročně?
Tomáš Novák
Pane ministře, celých posledních 27 let stát toleruje v oboru pohostinství šedou ekonomiku, to všichni víme. Celou tu dobu dává pohostinství práci velkému množství lidí, to také všichni vědí. Co ale asi nevíte Vy, že 95 % hospod peníze, které ne všechny odvede státu, dává svým zaměstnancům. Mají většinou minimální mzdu a zbytek doplácí zaměstnavatel právě z těchto neodvedených peněz (hlavně DPH) Rozhodně na nich majitelé restaurací nesedí, to je jen Váš úhel pohledu, který šíříte mezi závistivými lidmi. Daň z příjmu tedy není to co všehny pálí, protože výdělek tam není převratný. Ani pořízení pokladny s EET nikoho nepoloží, jen to je další finanční zátěž při měsíčních paušálech za službu všem zainteresovaným firmám. Odvody DPH a odvody za zaměstnance jsou hlavním problémem o kterém se každý bojí mluvit. Aby toto mohli hospodští napravit, museli by všichni zdražit o min. 40%. Kdo pak ale na jídlo bude chodit ? Minimum lidí, takže se propustí polovina personálu a Ti půjdou na úřad práce. Místo postupných kroků k narovnání tohoto prostředí např. snížením sociálního pojištění na odvodech, snížením sazby DPH na 5 a 10%, jednoduššími daněmi, cenovými pásmy dle lokalit a druhu pohostinství, atd...jdete cestou nekompromisní represe pro všechny. Úlitba 5% DPH na jídlo moc věcí nevyřeší. Většina lidí chce platit normální daně a mít klidné spaní. Na ty ostatní je tu přeci finanční úřad a jeho zaměstnanci, nebo se pletu ?
Luboš
Proč se stále pracuje s obratem....Obrat nemá nic společného se ziskem...Jeto zavádějící veličina.
turek Miloslav
Dobrý den,hospodám na malých vesnicích nejvíce škodí různé kluby jako třeba sportovní a různé jiné fiktivní založené,kde sejde pár lidí a tam nehledě na nějaké nařízení a odvody ničí cenou tyto hospody.Tím naženou lidi do garáží a jiných podobných zařízení.Podmínky udělat pro všechny stejné.Postavit kluby se stejnou poviností vč. hygieny a ostatních věcí na úrověň hospody.Nezničte hospody na malých vesnicích. Turek Miloslav
Kateřina
Nehrozí, že se celá EET za rok potichu zruší jako se stalo u druhého políře penzijního spoření? Děkuji
Ivan
1) Nutnost evidence EET plateb kartou (v obchodech)? Zvýší výběr daně? 2) Stravní (a další) lístky? 3) EET po a ke kontrolnímu hlášení (KH). Bylo KH vyhodnoceno? Proč hned další projekt? 4) Jakou kapacitu má zpráva EET? Jak zvládne nápor v pátek večer? 5) Jak budou data z KH a EET zabezpečena a vyhodnocena? 6) Jaké je riziko, že KH a EET odradí od podnikání stávající/budoucí podnikatele? 7) Kde je zavedeno KH a EET současně? Jak? 8) Kdy přijde MF i s motivujícím (ne represivním) opatřením?
Václava
Napadlo Vás uvažovat o pozitivní motivaci poplatníků při výběru daní?Zavádění kontrolního hlášení a EET se mi jeví,jako neschopnost státní správy účinně kontrolovat výběr daní.Kvůli menšině těch,kteří svoje příjmy a daně zkreslují,jsou plošně,zvýšenou adm. náročností a zvýšením nákladů postihováni všichni podnikající, tedy především ta většina,která hraje podle pravidel a daně platí jak má.Osobně bych čekala,že z mých daní budou fungovat úředníci pro mě a ne, že budu dělat práci já za ně. Děkuji
karel hlavaty
dobry den, vazeni redaktori, estbaky nezdravim, zajimalo by me, jestli babis odejde z politiky pokud letos a pristi rok kvuli eet zlikviduje nekolik tisic zivnosti a nevybere onech kyzenych 18mld potvrzenych nezavislym auditem? Pripadne az bude obvinen kvuli capimu hnizdu. A mimochodem kdyz si budete rikat "capi" za sebou, zjistite, kdo tam bydli. Pekny den.
Karel
Dobrý den. Držím Vám palce, ať se EET povede. Jak říká staré pořekadlo "potrefená husa nejvíc kejhá", tzn. nejvíce proti EET brojí právě nepoctivci a zloději. Dotaz zní: od kdy bude funkční účtenková loterie a jaké bude mít parametry/výhry/četnost slosování atp. Děkuji.
PetrS
Dobrý den, mfčr dokládá, že v rámci EET nebude získávat bližší informace o struktuře vystavené účtenky, pouze celkovou sumu vydané účtenky. Jak ale mfčr zabezpečí, že tyto informace nebudou sbírat ani provozovatelé pokladních systémů (dotykačka, storyous, eet1,...), kterým se bohužel musí běžný podnikatel ke splnění zákonné povinnosti upsat? Těm nejbohatším (ppf, agrofert, ...) stačí k získání kompletních dat mít u těchto majoritních provozovatelů byť i skrytý podíl k likvidaci konkurence. Petr
Jiří P.
Dobrý den pane Babiši, chtěl bych se zeptat, proč nejste schopen zavádět EET tak aby byla zajištěna jednoduchost pro poplatníky? Ten, kdo má nízké příjmy a mohl by si zažádat o výjimku musí tak udělat do konce ledna. Ale FÚ má termín na vyřízení do poloviny května, zatímco poplatník případně musí začít s EET od 1. března. Takže díky stanoveným termínům bude muset třeba EET zavést a pak zase zrušit (jen připomínám, že u KH má plátce na reakci 3 dny!). Toto jste přece jako ministr musel vědět.
Jaroslav Jedlinský
Pane ministře, nemáte náhodou pocit, že největším zlodějem v tomto státě jste právě vy? Nemluvím o miliardách, mluvím o tom, že všemi vašemi opatřeními kradete poctivým podnikatelům čas, chuť a motivaci do podnikání. Vy sbíráte data a my mravenečci vám to odpracujeme. Mohl byste veřejnosti sdělit ve finančním vyjádření, kolik nezaplacené práce budou muset všichni podnikatelé odvést, aby vy jste je mohl pohodlně a relativně bezpracně kontrolovat?
Karel
Dnes jsem dostal v restauraci účtenku s kódy FIK a BKP. Na první pohled vše v pořádku. Zkusil jsem ověřit účtenku na portálu finanční správy a tam na mě vyzkočilo, že účtenka není evidována. Jak je to možné? Díky.
Stanislav
Jestliže při prodeji systém čeká na schválení transakce uradem, kde berete právo rozhodovat o tom co a kde si koupím k obědě např.
Zdeněk
Kdy nachystáte zákon o příživnictví? Pokud ho dáte do volebního programu, budu i já Vaším voličem! Tzv. sociálně potřebných lidí jsou stovky tisíc občanů, kteří mají jedno společné - nechce se jim pracovat. Hospůdku jsem také zavřel, stejně tam chodilo jen 11 hostů denně. Nyní jdu na pracák, hlavně už nebudu označován za zloděje, ale budu chvíli chráněný občan. Nechystá Agrofert vytvoření RaJ po vesnicích v zaniklých hospodách? Rád bych se stal zaměstnancem. Určitě bych si platově polepšil!
Juriček Radek
Dobrý večer, 2 dotazy: Co byste mi doporučil jako vhodný vánoční dárek pro 13-ti letého chlapce a dívku, cca do 1000kč za oba dárky? Jak se jinak máte (mimo pracovní život) ? díky ;)
Ondřej Z.
Dobrý den , vidim v eet budoucnost , ale nemělo by se před spuštěním resit celorepublikové pokryti internetem ? Vidim to jako základní kámen elektronizace úřadu. Např. Náš internet jel do spuštění eet skvěle , ale nyní vypadává a je přehlcen. Děkuji
Ladislav K.
Dobrý den, někteří podnikatelé zakládají kvůli EET nové firmy bez minulosti. Tedy X hospod ukončilo činnost (to je to hrozné číslo, které uvádí např. opozice) a naopak Y hospod zahájilo novou či „STARONOVOU“ činnost (pod jiným IČ). Zveřejníte např. podle CZ NACE kód č. 56 (tj. firmy z oblasti stravování a pohostinství) skutečné saldo firem z této oblasti za rok 2016 (resp. k 1.12.2016).
petruscha
Argument pro EET: Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Ptám se proč toto "narovnávání" bude probíhat ve 4 vlnách, z nichž poslední bude od 1.6.2018? (v Chorvatsku toto proběhlo během půl roku pro všechny!) Proč někteří podnikatelé budou mít "výhodu" více jak rok a půl? Proč jsou diskriminováni někteří podnikatelé? Bojí se snad ministerstvo, že vlna nevole by byla příliš velká? Nezvládne to systém nebo úředníci tak na to potřebují dostate
J.EET
Dobrý den pane Babiši, spočitejte prosím měsíční naklady na EET? Když tvrdíte že to skoro nic nestojí.PS podle sebe soudim tebe.Diky
Karel
Doplnění k mé poslední otázce. Už jsem dohledal, že dohledání účtenky je problematické kvůli času tržby. Proto mi to nic nenašlo. Tzn. dotaz přeformuluji: proč pro dohledání účtenky nestačí FIK anebo BKP? Proč je ověření účtenky tak strašně složité? Díky.
Hana
Dobrý den. Myslím, že je již zřejmé, že doba poledního menu za 70 Kč je pryč. Kdy budete zvyšovat hodnotu stravenek pro státní úředníky ?
Hana
Dobrý den, proč EET nefunguje bez udavačů? Proč znovu rozdělujete společnost na „dělnickou třídu a vykořisťovatele“, proč naprosto vědomě v lidech vyvoláváte závist a stavíte je proti sobě a proč lidi motivujete k udavačství? Jaké jsou celkové náklady na tuto motivaci? Já osobně si účtenky nebudu brát ani když budete losovat 24 kt odznáčky StB, vysvětlete mi proto prosím proč přesto musím ze svých peněz přispívat na motivační kampaně, které nás dle mého názoru vracejí před rok 1989? Děkuji
euGeniusz
Pane ministře, víc jak rok posloucháme diskuze o účetnictví, nepřijde vám, že Češi by spíše potřebovali trochu edukace než EET, aby chápali, že příjem není výplata, že neplátce daně není neplatič dani atd.. E.H.
euGeniusz
Pane ministře, kdo si projde EET systémy, zjistí, že ty levné vyžadují další poplatky i software, v konečném důsledku dat 15 až 20 tisíc za software plus hardware je levnější a spolehlivější řešení. Když má někdo 800 000 Kč ročního příjmů, polovina jde na zboží a čtvrtina na další náklady, zbude mu 200 000 Kč což je 16 700 na měsíc. Nemyslíte, že 30 tisícový výdaj a každý další rok 10 000 za upgrady a updaty atd., neovlivní příjmy, a proto neovlivní ceny?
euGeniusz
Pane ministře, kolik předpokládáte přísun účtenek denně a jaká je pravděpodobnost výhry, když by denně člověk hlásil všechny běžně přijaté účtenky?
tom
Dobrý den, kdy bude loterie, jak často bude slosování a jaké budou výhry? Pokud by to bylo aspoň jednou za měsíc tak byste tuto kontroverzní záležitost mohli obrátit v zábavní show.
Jiří
Navrhujete vyjmout z EET e-shopy. Vysvětlete, prosím, proč tam zahrnuty jsou, i když neúčtují hotově. A pokud to má důvod, tak jaký je to nepřekonatelný technický problém, aby měly výjimku. Obávám se, že u nás jsou tak šikovní lide, že jsou schopní postavit provoz, např. hospody, jako e-shop:-) Celkově podporuji EET, protože zvýší morálku v běžné obchodní činnosti. A to bude mít jen blahé účinky na celou společnost.