Dana Kuchtová dlouhodobě kritizuje způsob, jakým se pod vedením Martina Bursíka ubírá Strana zelených. Události nabraly na síle o víkendu v Pardubicích, kdy Kuchtová spolu s dalšími zhruba 25 oponenty založili vnitrostranickou frakci pod názvem Demokratická výzva.

Cílem frakce podle její iniciátorky Dany Kuchtové není rozštěpení strany ani svržení Bursíka.

"Chceme být být programovou protiváhou vedení strany. Budeme chtít, aby se strana vrátila k demokratickému fungování. Nyní to tak není," říká Kuchtová.

martin_caslavka__192x128_.jpgFrakce by podle ní měla přispět k tomu, aby ze strany neodcházeli její členové. Zároveň by měla pomoci získat straně více voličů.

Výzvu vede právě Kuchtová spolu s dalším Bursíkovým oponentem Martinem Čáslavkou. Oba, Kuchtová i Čáslavka, ve čtvrtek odpovídali na dotazy čtenářů serveru iHNed.cz.

Kuchtová v jedné z odpovědí mimo jiné napsala, že lidé kolem Martina Bursíka mají sklony k silovým řešením namísto diskuse.

Někdejší místopředsedkyně zelených také uvedla, že by pro radarovou základnu "v současné chvíli neměl hlasovat ani jeden z poslanců SZ - nebyly splněny podmínky dané usnesením sjezdu SZ. Bohužel, někteří rebelové a některé rebelky mezi poslanci říkají, že radar podpoří."

Čtěte více o vzniku vnitrostranické frakce u zelených

Upozornění: Dotazy se z technických důvodů zobrazují se zpožděním.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
breburda
skoro jsem vás volil, ale jak sleduji aktivity SZ, tak mám stále více dojem, že nemáte vůbec co nabídnout. nechápu váš odpor k jádru, vždyť jde o naprosto čistou energii, ničím jiným jste se zatím nezapsali. jediný přínos je karel schwarzenberg, to je fakt jediné, co se vám povedlo, co s tím uděláte?
Určitě máme co nabídnout, jádro je jedním z mnoha témat, ve kterých se SZ profiluje. Čistá energie to rozhodně není, podívejte se např. na odpad, který je velmi nebezpečný a to po mnoho tisíc let. Strany zelených celkově měly v Evropě velký přínos pro "ozelenění" politiky, SZ v Česku je trochu specifická, ale rozhodně se nedá říci, že by nebyla přínosem - podívejte se např. jak jsme přispěly k omezení poplatků ve zdravotnictví, jak se profilujeme ve školství atp.
Kuchtová Dana
Z.T.
Nevím, zda budu volit Zelené i nadále. Bursík mě zklamal, ale vaše frakce nenabízí alternativu, která by Zelené dovedla znovu do parlamentu. To musí být jasné i Vám, paní Kuchtová. Proč to tedy děláte? Je to z uražené ješitnosti nebo se pouze snažíte maximálně zviditelnit, abyste si v budoucnu snáze hledala uplatnění? Jiný důvod, bohužel, nevidím.
Volba je na vás. Frakce se pokouší alternativu nabídnout, protože bez našich kmenových a středolevých voličů, které jsme díky Bursíkově politice ztratili, je velmi pravděpodobné, že z Parlamentu zmizíme. O tom, že je frakce programově věrohodná, že s ní přicházejí noví lidé, se Vás pokusíme přesvědčit. Nelámejte nad ní hůl, zkuste sledovat naši práci. Ješitná nejsem, osobní ambice mám přiměřené a důvody, které nás ke vzniku frakce vedly, jsem popsala výše.
Kuchtová Dana
6ý6ňal
Dobrý den, v parlamentní demokracii na západ od nás bývý zvykem, že straníci svůj názor vyjádří, ale pak v parlamentu podpoří názor většiny. U nás naopak postbolševický folklór velí -všichni poslouchejte mě a nijak jinak, tohle je totiž správná demokracie- . Není vám trapně za 'ičařky' Zubovovou a Jakubkovou? Přeju hezký den
To máte nějaké špatné informace o demokraciích "na západě". Stranická loajalita je jistě nutná, soudržnost stran se od ní odvíjí. Ve chvíli, kdy se ale strana začne profilovat jinak, než deklarovala předem voličům, přicházejí vnitrostranické boje, frakce, sjezdy, ba i rozpady stran. U evropských zelených se tomuto snaží předejít respektováním menšinových názorů. Je to kultura u nás nezvyklá, Demokratická frakce menšinový názor (asi třetinový) ve straně reprezentuje. Jejím cílem je dohoda a návrat k autenticitě SZ. Na kolegyně Zubovou a Jakubkovou jsem hrdá, prošly si politickým ohněm a prosazují zelenou, mně osobně blízkou politiku. Frakce je jejich stranickým zázemím.
Kuchtová Dana
Agáta
Dnes se již v médiích nepíše o aktivitách Jihočeských matek.Znamená to,že jste se již smířila s Temelínem a s jeho připravovaným rozšířením ?
Jihočeské matky dál pracují - pořádají přednášky, semináře, výstavy. Já jejich práci oceňuji, je velmi důležitá. Na jadernou energetiku mám ovšem názor političky, už dávno ne aktivistky občanského sdružení. Proto zelení prosadili do koaličního prohlášení ohledně Temelína kompromis - nové bloky se stavět nebudou, ale staré nebudou okamžitě odstaveny. Tento kompromis však ODS zcela evidentně dodržet nechce. Porušují tak dohody.
Kuchtová Dana
Ex
Dobrý den, zajímalo by mě, co říkáte na současné působení SZ ve vládě. Jde mi zejména o následující body: - Americká radarová základna Program SZ jasně říkal, že nic takového nedopustíte, ale skutek utek. - Zavedení školného Program SZ byl jasně proti - ministr za SZ školné připravuje - Platy učitelů Program SZ: zvýšíme platy učitelům (minulý rok reálně poklesly o 6%) - Postoj k jaderné energetice (viz poslední vyjádření předsedy strany) Není nutné abyste to všechno komentovala, jde mi spíš o Váš celkový postoj k takovému "dodržování" programu strany.
Dobrý den, Pro radarovou základnu by v současné chvíli neměl hlasovat ani jeden z poslanců SZ - nebyly splněny podmínky dané usnesením sjezdu SZ. Bohužel, někteří rebelové a některé rebelky mezi poslanci říkají, že radar podpoří. Školné se velmi diskutuje. Ano, SZ odmítá přímé placení školného. To jsem odmítala a odmítám. I já jsem ale podporovala zavedení tzv. odloženého školného. Podle mého návrhu toto odložené školné mělo mít charakter sociální dávky - platili by ho zpětně (po dosažení dvojnásobku průměrného platu)jen bohatší studenti škole. Neznamenalo to splacení všech, ale jen části nákladů. Z dosavadních diskuzí o Bílé knize vyplývá, že sociální charakter školné ztratilo. V tom případě bych ho ani já nepodpořila. Platy učitelů jsou nízké, je populistické říci, že za mého působení na MŠMT neklesly, ale je to tak. Z evropských fondů, do kterých jsem vkládala velké naděje, se zatím nepodařilo platy učitelů pomocí projektů zvýšit. Je třeba udržet i v krizi úroveň platu učitelů a po jejím překonání razantně platy učitelů zvýšit. Postoj k jádru najdete výše.
Kuchtová Dana
volič Zelených
Dobrý den, kam by měla směřovat Strana zelených? Jaký máte názor na energetický mix?
Dobrý den, Strana zelených by měla především, jako každá strana, která nechce ztratit přízeň svých voličů, dodržovat svůj vlastní program. Víte, ve Straně zelených je mnoho názorů a postojů a dojít ke konsensu je občas těžké a někdy i bolestivé. Jestliže jsme ale jednou k nějakému konsensu došli (Politický program z roku 2003 a Volební program z roku 2006), měli bychom ho dodržovat. Strana zelených zřejmě nebude nikdy většinovou stranou. Její úlohou je nabízet alternativu. Někdy provokativní, často pro společnost nepohodlnou. Nemůže být stranou populistickou jen pro to, aby měla více voličů. Ohledně energetiky je tady větší odbornice - viz ostatní odpovědi :-). M.Č.
Čáslavka Martin
Bára
Milá paní Kuchtová, viděla jsem Vás na Nový rok na ohňostroji. 1) Budete spolupracovat ještě s dosavadím vedením SZ? 2) Jste ještě proti JETE, když do celé Evropy neproudil v lednu plyn? 3) Jste dále pro nějaké další řešení energetické krize?
Vy jste z Krumlova? Tak to zdravím, stýská se mi po mém městečku. S vedením SZ spolupracovat musíme, otázkou je, jestli si to lidé kolem M. Bursíka uvědomují také. Zatím pořád spíše tíhnou k silovým řešením (vyloučili nepohodlného člena, snaží se zbavit nepohodlného náměstka, ruší krajské konference). Uvidíme. Ano, jsem proti JETE. A v tom máme s M. Bursíkem totožný názor - elektřinou z jaderných elektráren si moc nezatopíte (nebo jen draze v přímotopu) a teplo prostě jaderné elektrárny nevyrábějí (jen odpadní, které se téměř nevyužívá). I pro energetiku je třeba hledat politická řešení, aby už k podobným výpadkům plynu nedocházelo. Plynu je dost na staletí. Řešení nastínily různé koncepce - jsou řešení centralistická s velkými jadernými a uhelnými bloky, jsou řešení decentralistická - s malými zdroji - kombinace neobnovitelných a obnovitelných zdrojů, kde časem OZE převáží. Ta druhá varianta je blízká zeleným.
Kuchtová Dana
občan
Jaké jsou vzdálenější perspektivy Zelených v České republice, v Evropě a ve světě?
Dobrý den, v podstatě jsem odpověděl výše. M.Č.
Čáslavka Martin
Gin von Fernet
Dobrý den, myslím si, že jste jako strana vůbec nebyli připraveni na vstup do velké politiky. Neustále vystupujete, jako banda sólistů a nejste schopni udržet před voliči jednotnou notu. Nikdo se už vlastně vůbec nevyzná za čím strana zelených stojí. Nemyslíte, že byste měli začít táhnout za jeden provaz a prát si špinavé prádlo bez kamer a reportérů? Nemyslíte si , že tato nová frakce Vám naopak sníží volební preference? Nejde Vám jenom o individuální zviditelnění?
Dobrý den, zčásti sdílím váš názor. A proto se snažíme s tím něco dělat. Dnes Strana zelených působí jako skupina straníků stojících v jednom šiku za svým předsedou a sem tam se vyskytně nějaký křikloun, který kritizuje. To ale vůbec neodpovídá realitě. My musíme tento dojem změnit. A založení Demokratické výzvy, vnitrostranické frakce, je odpovědí. Volič se může jasně identifikovat s tím nebo s tím táborem a jít k volbám v touze, že zrovna ti "jeho" budou politické názory, které s nimi sdílí, uplatňovat. Všechny názorové proudy ve straně ale musí pak sednout k jednomu stolu a dohodnout se na společném postupu, na programovém konsensu. K tomu je ale nutná jedna podmínka - dodržování vnitrostranické demokracie... M.Č.
Čáslavka Martin
občan Klánovic
Dobrý den. Zajímalo by mě, zda jste skutečně konkurs na ředitelku Dětského domova v Klánovicích vyhrála - čistě! - když proti Vám stáli zkušení odborníci? Co jste nabídla tak pozoruhodného, že jste porazila lidi léta pracující v praxi a v oboru? A co je pravdy na tom, že domov, který již nyní dobře funguje na bázi rodinnných skupin, vlastně chcete zrušit? Děkuji za odpověd.
Milý anonymní "odvážný" občane Klánovic, konkurs na ředitelku DD v Klánovicích jsem vyhrála regulérně. V konkursu bylo sedm lidí, z toho dva přímo z tohoto školského zařízení. Je logické, že komise preferovala k řešení složité situace v Klánovicích spíše někoho zvenčí, kdo není do konfliktů zapojen. Dále zde byli dva lidé, kteří měli praxi vychovatelů a vzdělání, ovšem neměli ve srovnání se mnou zkušenosti v řízení. Já splňuji zákonné podmínky - co se týče vzdělání i praxe, navíc mám zmíněné zkušenosti v řízení. Protože jsem se na MŠMT podílela na vypracování koncepcí institucionální výchovy, mám ale i odborné zázemí v této oblasti. Mám představu, jak dál v Klánovicích, to jsem komisi představila. Tato koncepce je v souladu s koncepcí celostátní i magistrátní. Proto mě vybrali. Klánovický domov zrušit nechci, ale chtěla bych vyzkoušet větší začlenění rodinných skupin do komunity, ráda bych ověřila možnost bydlení v bytech - nejen v současných budovách DD. Díky za dotaz, lepší by bylo, aby byl neanonymní, není na něm přece nic špatného.
Kuchtová Dana
Martin
Vážená p. Kuchtová, Vaše vnitrostranické záležitosti mě celkem nezajímají, spíše mě zajímá, zda Vám při plynové krizi konečně došlo, že bez jádra to v ČR nepůjde ? Stačí mi odpověď "ANO" na znamení podpory jádra nebo "NE" na znamení setrvávání házení klacků jádru pod nohy.
Vážený pane, odpověď najdete výše. Plynová krize ukázala slabiny politiků, nikoli nedostatek suroviny. Připomínám, že zásoby uranové rudy jsou také vyčerpatelné a diskurs nestojí uranová ruda vs. plyn, nýbrž v hledání, jak zajistit energetickou bezpečnost. Pod tím pojmem si ovšem každý představuje něco jiného. Já, mix zdrojů, kde stále menší roli budou hrát neobnovitelné zdroje (uranová ruda, uhlí, plyn) a stále větší roli OZE, do EB patří rozhodně diverzifikace dodavatelů a vytváření a podpora decentralizované sítě energetických zařízení v ČR.
Kuchtová Dana
boháčová
Zdravím Vás, paní Kuchtová a můj dotaz spočívá v jednoduché otázce - proč? Od převratu bylo u nás díky neochotě ke kompromisům rozbito hodně stran a Vy to víte. Takže proč i Vy? Vždyť tímto Vaším gestem potopíte další nadějnou stranu, ke které se uchylují tzv. středoví voliči, nevěřím, že byste byla tak pomstychtivá, a ani schovávat se za ideje, to už taky neplatí - proč?
Rozumím Vašim obavám, ale zkuste pochopit mé -SZ klesají preference, odešlo jí 50% voličů, prohráli jsme krajské volby. Všechny politické strany mají své názorové proudy. Všechny je ventilují veřejně. Jenom SZ ale ztratila takovou masu svých voličů. To není rozpory ve straně (i když trochu jistě také), to je tím, že SZ ztratila věrohodnost - programovou a věrohodnost alternativy, která poctivě prosazuje to, co slibovala (tzn. např. nejdřív musím prosadit vnitrostranické referendum, pak prosazovat celostátní). Tu věrohodnost jí chceme vrátit. Pořád doufáme, že to pochopí i M. Bursík a lidé kolem něho. Pomstychtivá fakt nejsem a nedělám to kvůli svým ambicím.
Kuchtová Dana
Karolína Svátková
Dobrý den paní Kuchtová, zvažujete kandidaturu do Evropského parlamentu? Případně kdo by podle Vás měl vést kandidaturu do EP za Stranu zelených? Předem děkuji za odpověď Karolína Svátková
Karolíno zdravím Vás, do EP kandidovat nechci - mám k tomu víc důvodů. Jeden z nich je ten, že mám desetiletou dceru, která by v krátké době už potřetí musela měnit školu a to nechci. Podle mého názoru by byl dobrým lídrem naší kandidátky Jan Jařab nebo Jiří Čáslavka. Oba jsou členy strany, Jan Jařab zná evropskou agendu výborně, pracuje u komisaře Špidly, Jiří Čáslavka se osvědčil jako vedoucí zahraniční sekce SZ a má zkušenosti z práce z různých mezinárodních misí v Asii a Africe. Zahraniční politice rozumí, je mladý a byl by dobrým poslancem za zelené v EP.
Kuchtová Dana
Henry
SZ ma 2000 clenu a v soucasne dobe mizivou sanci se opet dostat do parlamentu. V takove situaci se zpravidla rady semknou a byt je pod povrchem strach a nejistota na venek se deklaruje jednota. Vnimam Vase snazeni jako poskozovani dobreho jmena Strany Zelenych. Vytvarite neduveru u volicu, kteri prechazi k ostatnim stranam. Jste si skutecne VEDOMA dusledku svych cinnu?
A položila jste si někdy otázku, proč strana, která měla tak našlápnuto, má náhle mizivou šanci se do Parlamentu dostat? Psala jsem to výše - protože už jí mnoho lidí nevěří, že bude plnit to, co jim slíbila. Samozřejmě, že vnitrostranické spory škodí. Půl roku po sjezdu jsme mediálně mlčeli a čekali na to, o čem píšete. Že se předseda pokusí o semknutí řada a nebude pokračovat v silové politice. Čekali jsme na velkorysost vítěze sjezdu a marně. Proto vznikla frakce. Jejím cílem je zlepšení jména SZ. U 3% Bursíkových voličů možná vyvoláme nedůvěru, ale zato nám možná znovu uvěří voliči, kteří jinak hromadně odcházejí. Jde jen o to, ukázat schopnost slušné domluvy. A tuto snahu frakce má.
Kuchtová Dana
Bára
Pro pana ministra Bursíka: Milý Martine, 1) Jak si dále představuješ spolupráci s vnitrostranickou opozicí? 2) Jaké mám použít formuláře na dotaci ohledně zateplení, izolaci domu, jest-li mi dají na úřadě dříve příspěvek nebo musím napřed zaplatit provedenou práci? 3) Kde si mohu o dotaci na zateplení, izolaci domu mohu zažádat? 4) Budou nějaké internetové formuláře nebo dají-li se stahnout z www stránek ministerstva soubory v doc nebo pdf?
Dobrý den, to je dotaz na někoho jiného, ale vzhledem k tomu, že se jmenuji také Martin, pokusím se odpověď alespoň naznačit. O jednání s vedením strany se neustále pokoušíme, zatím bez zásadních výsledků. Já ale věřím, že si obě strany uvědomí závažnost situace a nakonec nějaký kompromis uzavřou. Věřte mi, že my máme o dialog zájem vždy. Ostatní dotazy jsou opravdu na ministra životního prostředí :-) M.Č.
Čáslavka Martin
V.M.
Těžko obrátíte kurz nastavený Bursíkem. Nebylo by lépe založit jinou stranu nebo ještě lépe spojit se s jinými malými iniciativami typu SDŽ pí Volfové a pod. ? Jinak ale pokud dobře vím tak ani jinde v Evropě zádní Zelení dlouhodobě neuspěli.Je to asi proto, že jsou lidmi vnímáni jako ekologisté bez dalšího jasného názorového zaměření do jiných oblastí. A při ortodoxníxh postojích n.př. k jádru těžko oslovíte větší spektrum voličů.
Dobrý den, já věřím v tezi, že strana nerovná se předseda. Strana Zelených je značka. A je to značka pro zelenou politiku, nikoli pro liberální politiku. Voliči, kteří stranu volili kvůli jejímu programu jsou si toho vědomi a to je také jeden z důvodů, proč je třeba se k tomu programu neustále hlásit. Žádnou jinou stranu zakládat nechceme. Zelení určitě vydrží ve Straně zelených. Pokud budou mít liberálové a neoliberálové zájem založit si svou stranu, nikdo jim v tom bránit nemůže. Můj osobní názor: bez dohody neuspěje ani jedna strana sporu. Frakce není konec strany, ale naopak pokus o řízené obnovení dialogu. K tomu ale vůle z jedné strany nestačí. Strana zelených není občanská iniciativa. Je to politická strana, která má jasné a vyprofilované názory na všechna společenská témata. Stačí nahlédnout do našeho politického a volebního programu. Budete překvapen - určitě příjemně :-) Ohledně jádra: Ortodoxní až po liberální... průnik těch názorů je opět popsán v programu a je jasný. Nestavět žádné nové jaderné bloky, soustředit se na energetické úspory, plně využít potenciálu obnovitelných zdrojů energie, investovat do výzkumu a vývoje nových, čistých zdrojů a do té doby použít plyn jako most do budoucnosti...to není žádný extremismus, že ne? Hezký den, M.Č.
Čáslavka Martin
Jíří Novák
Dobrý den, jak hodnotíte působení svého nástupce Ondřeje Lišky na ministerstvu školství? Jaký je to člověk?
Po celou dobu jeho působení na MŠMT se snažím ho nehodnotit, protože by to logicky nebylo hodnocení objektivní. Nezlobte se, nebudu to dělat ani nyní.
Kuchtová Dana
Aleš Kacafírek
Dobrý den, stále jste proti výstavbě Temelína?
Ano
Kuchtová Dana
Lukáš K.
Dobrý den, SZ jsem nikdy nevolil a asi ani nebudu (a to hlavně díky personální a názorové nesourodosti - což Vy dokazujete zatím celé volební období). Nemyslíte si, že frakce ve straně na hranici volitelnosti neposune SZ mimo volitelné spektrum úplně? (ekologicky zaměřená strana by tu být asi měla, a je škoda to znemožňovat politickým amatérismem - Vy a M.Stropnický)
Dobrý den, to je škoda, že nás nechcete volit... Ale třeba si vylepšíme reputaci. Personální a názorovou nesourodost pomáháme řešit. Založením frakce doufejme dokážeme zkoordinovat jednu skupinu názorů a postavit ji proti druhé. Po té sednout za jeden stůl a dohodnout se. Chápu vaše výtky - věřte, že jsme k sobě všichni kritičtí a své chyby si uvědomujeme. Věřím v dohodu. A věřím také v to, že přilákáme zpět voliče, kterým vadí právě to, co popisujete v dotazu. K Matějovi Stropnickému: Matěj není součástí vnitrostranické frakce. Bohužel... M.Č.
Čáslavka Martin
občan
Paní Kuchtová,víte že má vaše strana v politickém programu napsáno toto:"Nepodpoříme žádné cizí vojenské základny na našem území"?Jak je možné že tři vaši poslanci se otevřeně chystají porušit program SZ a hlasovat pro radar?
Však už jsem psala, že jsou to rebelové, rebelují proti vlastnímu politickému programu i proti usnesení sjezdu. Ale hlasují podle svého svědomí a je to jejich zodpovědnost. Jejich postup by měli vyhodnotit straníci na sjezdu tím, že je buď znovu zvolí nebo taky nezvolí.
Kuchtová Dana
Kaa
Paní Kuchtová stydíte se za Bursíka hodně? Já ano.Podruhé už SZ volit nebudu,protože praktické kroky ohledně referenda a radaru mě zcela znechutitli.Jak můžete chtít aby Vás lidi volili,když se nechováte zeleně?
Neberu nic osobně. Martin má takové názory, jaké má a mě nezbývá, než s ním vést tenhle složitý dialog - i přes média. SZ volte, jestli můžu poprosit, protože obecné referendum bude a radar nebude. Věřím, že to prosadíme. Mj. z toho důvodu byla založena vnitrostranická frakce.
Kuchtová Dana
Dr.Voštěp
Militantní pravicoví zelení nikde na světě neexistují.Uvědomujete si že podporou radaru a asociálních reforem jste si podepsali politický hrob?
Dobrý den, radar podporuje, nebo spíše mu nebrání, jen část našeho poslaneckého klubu. Pokud vím tak O.Liška jistě radar nepodpoří. Olga Zubová a Věra Jakubková, které jsou součástí vnitrostranické frakce včera dosáhly vypuštění tohoto bodu z programu sněmovny. Ano, máte pravdu, že pokud bychom radar podporovali, bude to náš politický hrob. Doufám, že si to zbytek našich poslanců včas uvědomí a vzpomene si na závazek, který dali voličům. Viz program SZ - Nepodpoříme vojenskou základnu na území ČR. M.Č.
Čáslavka Martin
Václav Novák
Dobrý den, mám dva totazy. 1. Strana zelených díky rozporům uvnitř strany pravděpodobně přijde v dalších volbách o zásadní voliče a hrozí jí, že se nedostane do parlamentu. Jak se k této problematice hodláte postavit? 2. Krize kolem plynu z Ruska nám jasně dává najevo, že jaderná energie je jediné možné řešení do budoucnosti. Průmysl nutně potřebuje energetickou koncepci do budoucnosti, která momentálně chybí. Jak se díváte na jadernou energetiku nyní?
Dobrý den, k prvnímu dotazu: No, právě proto něco děláme. Stavíme se k tomu čelem. Ta část voličů, o které přicházíme jsou právě tradiční voliči zelených. Ti získali z mediálního obrazu SZ dojem, že jejich názory ve straně nikdo nereprezentuje. A to je omyl. Nejméně třetina straníků nesdílí stejný názor na budoucnost stranické politiky jako její současné vedení. Takovou informaci je třeba voličům sdělit. Tedy: Nebojte se volit Stranu zelených, jsou tam lidé, kteří budou vaše názory hájit a prosazovat. Strana zelených není neoliberální politickou silou. Ve straně zelených je dost lidí, kterým leží její program na srdci a budou pro jeho prosazování dělat maximum. M.Č.
Čáslavka Martin
Roman
Paní Kuchtová, co chystáte s Jihočeskými pohraničními obcemi? Stále je lze použít jako exteriéry pro válečné filmy! O domorodém obyvatelstvu ani nemluvit.
Asi to tam znáte a víte, jaké mají problémy. Souhlasím, že je to často konec světa, který je dobrý tak filmařům, aby přijeli. Pro malé obce jsem udělala to, že jsem ve vládě přispěla ke změně rozpočtového určení daní - víc teď dostávají malé obce a obce malé počtem obyvatel, ale velké rozlohou. Např. u Českého Krumlova tato změna znamenala přínos několika miliónů do městské pokladny.
Kuchtová Dana
habada
Paní Kuchtová chce dělat politiku Strany Zelených ale ne politiků přisluhovačů, kteří se drží svých vládních křesel za každou cenu. I za cenu vzdání se předvolebních slibů. Vidíto také tak p. Kuchtová?
Vystihl jste to, zdravím a díky.
Kuchtová Dana
Karel
Dobry den Dano, jste znama jako priznivkyne levice, jste opravdu schopna uzavrit koalici s KSCM?
Jsem člověk se sociálním cítěním a moc mě trápí, že se SZ v tomto smyslu od svého programu odklonila. Nejsem ale příznivkyní celostátní koalice s KSČM, protože tato strana se pořád velmi málo proměnila. Děkuji za Vaše dotazy, někdy zase na shledanou Dana Kuchtová
Kuchtová Dana
Jarda
Dobry den, muzete nam sdelit, kdy v historii politickych stran nejaka frakce pomohla strane k vetsi popularite a lepsimu vysledku? Nic takoveho se nestalo a posilate vasi stranu do pekel.
Dobrý den, princip stranických frakcí není v politických stranách nic neobvyklého. Příkladů v učebnicích politologie najdete dost. Frakce často poukazují na témata, která pro stranu nejsou tématy ústředními. Demokratická výzva se v pravdě liší v tom, že poukazuje na témata, která jsou pro stranu právě velmi důležitá. A totiž, důležitost dodržování principů demokracie (tu by každá strana měla uplatňovat nejdříve uvnitř, aby pak byla její důvěryhodnou uplatňovatelkou navenek) a dodržování programu, event. jeho změna, ale až po široké diskuzi. Nikoli na základě vládního angažmá. Koaliční vládnutí vyžaduje kompromisy, to je normální a všichni to chápou. Je ale neakceptovatelné přicházet s vlastními návrhy a koncepcemi, které jsou proti vlastnímu programu primárně zaměřeny... Voliči nejsou hloupí a voliči Strany zelených musí vidět, že strana, kterou v roce 2006 volili je ve svých programových slibech konzistentní. M.Č.
Čáslavka Martin
Zirkon
Já vlastně ani dotaz nemám. Jen vám přeju, aby jste nad panem Bursíkem vyhrála. Jen víc takových jako jste vy. Volby se blíží a jediné co bych si přál, aby se takto nesourodá strana bez jakéhokoliv realistického programu do parlamentu už nedostala. Vy tomu můžete hodně pomoci. Moc vám za vaší práci děkuji.
Dobrý den, náš program realistický je. Je třeba ho dodržovat a pak máme v dalších volbách slušnou šanci. Pro úspěch ve volbách musíme pracovat na své důvěryhodnosti. To je mnohem důležitější než to, kdo stojí v čele. Věřím, že v příštích parlamentních volbách uspějeme. M.Č.
Čáslavka Martin
Jiri Caslavka
Se Stropnickym uz jste skoncila?
Dobrý den, myslím, že nejste ten, za koho se vydáváte, ale nevadí. Matěj Stropnický je výraznou osobností Strany zelených a pro Stranu zelených hodně udělal. Takových lidí je vždy nedostatek.
Čáslavka Martin
Bolek
Před volbama 2006 Bursík: Nepůjdeme na žádný handl Jsme skeptičtí k jaderné energetice. Ta technologie nemá vyřešenou koncovku palivového cyklu. Po stovky tisíc generací tady necháme dědictví v podobě jaderného odpadu, za které nikdo z nás nemůže převzít odpovědnost. Dalším rizikem je možná havárie nebo zneužití jaderného paliva. http://www.lidem.org/Volby2006/tema-jaderna_energetika-zeleni-martin-bursik.html 2009 Bursík otáčí, už nebude zásadně proti jádru http://domaci.ihned.cz/c1-32786590-bursik-otaci-uz-nebude-zasadne-proti-jadru To mi přijde jako slušný podfuk na voliče SZ z ministra se stává (jako bohužel již vícekrát) MINISTRANT :O( SZ získala ve volbách cca 5% a ovládá 4 ministerstva z 14 tj.28% a kam vlastně směřuje politika SZ ? Nebo zase jen politikaření ?
Dobrý den, tak takovýmto veletočům chce právě nově vzniklá frakce bránit. Program je slib a pokud má kdokoli na jeho obsah jiný názor, je třeba nejdříve otevřít vnitrostranickou diskuzi, chcete-li programovou konferenci, a v ní ostatní o svých postojích přesvědčovat. Když se v rámci pravidel shodneme na aktualizaci programu, je to v pořádku. Nelze ale porušovat sliby a ještě hodit do koše vnitrostranický, roky budovaný kompromis. M.Bursík sjezd vyhrál. Nepamatuji si ale, že by ve svém kandidátském projevu zmínil změnu svého postoje k jádru, nebo dokonce prosazoval změnu v rámci politického programu. Takový mandát nemá.
Čáslavka Martin
Demag Hnojomed
Dobrý den, jste pro vystoupení z NATO?
Dobrý den, pro vystoupení z NATO nejsme. Chceme dodržovat naše spojenecké závazky. Současně ale chceme a doufám, že budeme, mít vlastní názory a nebudeme jen čekat, kdo nám co nadiktuje. Jsme-li součástí takové struktury, musíme se aktivněji účastnit v diskuzi o jejím směřování. Půjdu-li ještě dál, musíme diskutovat o tom, jak je současná obranná politika v této platformě efektivní, diskutovat o společné obranné politice v rámci EU apod. Pokud dotaz směřoval k radaru. Jeho umístěním v Brdech bychom žádné závazky vyplývající z našeho členství neplnili. Tyto dohody uzavřela vláda bilaterálně s USA a radar není součástí společné bezpečnostní politiky NATO ani EU. Jsme proti! Děkuji za všechny dotazy, Martin Čáslavka
Čáslavka Martin