Skončila dlouho očekávaná předvolební debata dvou kandidátů na prezidenta. Nejdříve se oba kandidáti věnovali Andreji Babišovi a nové vládě. Zatímco Drahoš si neumí představit, že by jmenoval premiérem člověka, jenž je trestně stíhán, Zeman s tím nemá problém. Současná hlava státu říká, že ctí presumpci neviny, a není to tedy překážkou.

Zeman navíc řekl, že Babiše jmenuje premiérem už v únoru. To znamená, že pokud by Drahoš zvítězil, už by prakticky nemohl ovlivnit skládání nové vlády. Třetí pokus sestavit vládu dává vybranému člověku totiž předseda sněmovny, nikoliv prezident.

Dále hovořili o zákazu kouření v hospodách nebo právu držení zbraně. Obzvlášť tvrdá byla diskuse týkající se dezinformací. Podle Zemana Bezpečnostní informační služba (BIS) de facto negovala Drahošova slova o tom, že parlamentní volby byly zmanipulovány cizím státem. Drahoš se tak prý podle Zemana dopustil šíření tzv. fake news. Na rozdíl od Drahoše prý ony zprávy jako prezident dostává.

Drahoš na to reagoval tím, že řekl, že je zásadní rozdíl mezi dostáváním a čtením zpráv BIS. Bývalý ministr kultury Daniel Herman, který měl jako člen vlády přístup ke zprávám BIS, uvedl na sociálních sítích, že se zprávy skutečně zmiňovaly o činnosti ruské rozvědky. Tomuto tématu se věnoval už dříve projekt Demagog. 

Celá debata skončila diskusí o migraci. Migrace podle prezidenta občany pálí nejvíce. Zeman vyčetl Drahošovi jeho dřívější tvrzení, že ČR je schopna přijmout 2600 uprchlíků. Drahoš ale připomněl, že jednoznačně odmítá přijímání uprchlíků na základě kvót.

Experti na politický marketing, které oslovila Česká tisková kancelář, se shodli, že v debatě měl celkově navrch Miloš Zeman. Konzultant pro politický marketing Martin Joachymstál řekl, že Zeman v duelu televize Prima svého konkurenta Jiřího Drahoše přetlačil.

Převahu Zemana v debatě viděla také expertka Alžběta Králová z Institutu politického marketingu (IPM). Drahoš se podle ní pokoušel vést seriózní debatu v neseriózním prostředí. Duel podle obou expertů ovlivnil také mdlý výkon moderátora Karla Voříška, který nedokázal ukáznit hlučné publikum.

"Jiřího Drahoše hned v samém úvodu svázala nervozita zaplněného sálu a neukázněného publika, se kterým moderátor po celou dobu vysílání zápolil," poznamenal Joachymstál. Bývalý předseda Akademie věd Drahoš chtěl podle něj upozornit na nestálost názorů prezidenta a dříve vyřčené nepravdivé výroky. "Nic z toho se mu však nepodařilo tak, aby přesvědčil nerozhodnuté," míní. Za neukázněné publikum se Prima omluvila. "Omlouváme se za obecenstvo, které debatu vyrušuje. Bohužel, lístky byly dány oběma táborům, aby je zodpovědně rozdaly mezi své příznivce," uvádí Prima na svých facebookových stránkách u videopřenosu.

Prezident Zeman během oznamování své kandidatury uvedl, že se nebude účastnit žádných předvolebních debat. Svůj názor změnil se začátkem druhého kola, kdy během děkovného projevu voličům oznámil, že se zúčastní dvou televizních debat. Po několika dnech však řekl, že se chce s Drahošem utkat celkem na čtyřech setkáních. Drahoš jeho návrh ale odmítl a souhlasil jen s původně ohlášenými dvěma debatami. 

Zeman se tak objevil již ve dvou předvolebních pořadech, v neděli na TV Nova a v pondělí na TV Barrandov. Předvolební diskusi na Nově sledovalo 1,5 milionu diváků starších 15 let. Barrandov se musel spokojit s podstatně nižší sledovaností – necelých 660 tisíc diváků starších 15 let. Duel na Primě sledovalo přes dva miliony lidí.

Ve čtvrtek, tedy den před otevřením volebních místností, se oba kandidáti setkají ještě na předvolební debatě České televize, kterou bude moderovat Světlana Witowská.

Zeman útočil, Drahoš neprohrál. Kandidáti na prezidenta mají první debatu za sebou

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
19:48
První duel Drahoš versus Zeman

Vážení čtenáři,

vítáme vás u on-line reportáže z první prezidentské debaty, která se koná v Hudebním divadle Karlín a vysílá ji televize Prima. Na místě máme dva zpravodaje.

19:49
Debata už brzy začne
20:08
S Okamurou přišla řada příznivců

Premiérovou debatu si nenechá ujít ani lídr hnutí SPD Tomio Okamura, kterého do sálu doprovodila početná skupina jeho podporovatelů.

20:11
Do sálu právě dorazila žena Jiřího Drahoše Eva
20:16
Duel právě začal

Úvodního slova se ujal moderátor Karel Voříšek. Podle jeho slov očekává emotivní duel.

20:20
Zeman: Na setkání s Drahošem jsem se těšil

"Smím-li být zcela upřímný, já jsem se na tohle setkání těšil," uvedl Zeman. Dál současný prezident Zeman řekl, že se Drahoš o něm často zmiňoval, což by mohlo naznačovat, že se do něj nešťastně zamiloval.

20:27
V sále panuje bouřlivá atmosféra

Moderátor Voříšek musel napomenout publikum, které se zejména během odpovědí Drahoše hlasitě projevuje.

20:30
Zeman potvrdil, že jmenuje premiérem Babiše

"Zítra pověřím Andreje Babiše sestavením vlády a v únoru ho jmenuji premiérem," odpověděl Zeman na otázku, koho by jmenoval či nejmenoval premiérem.

20:32
Drahoš se ptá Zemana

Jiří Drahoš dostal jako první prostor k tomu, aby se svého soka zeptal na jakoukoliv otázku. "Vaším nejhorším zážitkem byl výsledek sociální demokracie. Mě to zarazilo," uvedl Drahoš. Zeptal se tak Zemana, zdali opravdu během svého pětiletého mandátu neměl horší zážitek.

Zeman na to reagoval tak, že Drahoš porušuje pravidla předem domluvených a zveřejněných okruhů.

20:38
Zeman položil otázku Drahošovi

"Dovedu si představit výjimky z protikuřáckého zákona, zejména v malých obcích," reaguje Drahoš na Zemanovu otázku ohledně protikuřáckého zákonu.

20:39
Přenos sleduje 1,6 milionu diváků

Podle moderátora Voříška sleduje živou debatu obou prezidentských kandidátů přes 1,6 milionu lidí.

20:40
Začíná první tematický okruh

Prvním tématem, se kterým jsou oba kandidáti konfrontováni, je právo držení zbraní.

Česká legislativa je podle Drahoše zcela dostačující. Zeman na to reagoval tím, že ústavní zákon o právu držet zbraň byl jedinou možností, jak se vyhnout evropským směrnicím.

20:47
Počet diváků vzrostl na dva miliony

V současnou chvíli přenos sledují již dva miliony lidí, oznámil Voříšek. 

20:48
Druhým tématem je tzv. protikuřácký zákon

Oba kandidáti teď budou odpovídat na otázky týkající se tzv. protikuřáckého zákona.

Na moderátorovu otázku, zdali Zeman omezil kouření, prezident reaguje slovy "Nevěřte médiím". Drahoš zopakoval svůj postoj, že by hostinští měli mít možnost vybudovat speciální místnost určenou pro kuřáky.

20:57
Zeman osočil Drahoše z šíření tzv. fake news

Podle Zemana Bezpečnostní informační služba (BIS) de facto negovala Drahošova slova o tom, že parlamentní volby byly zmanipulovány cizím státem. Drahoš se tak prý podle Zemana dopustil šíření tzv. fake news. 

Drahoš na to reagoval tím, že je zásadní rozdíl mezi dostáváním a čtením zpráv BIS.

21:08
Tématem jsou církevní restituce

"Zdanění církevních restitucí by byl nesystémový krok," říká Drahoš. 

"Omlouvá vás, že nejste ekonom, ale chemik. Podle vašeho výkladu by parlament nemohl přijmout jakýkoli nový daňový zákon," reagoval Zeman na Drahošova slova.

21:11
Herman potvrzuje Drahošova slova o vměšování Ruska do voleb
21:14
Atmosféra debaty připomíná fotbalové utkání
21:15
Následuje téma migrace

Zeman Drahošovi připomíná petici vědců za možné přijetí několika stovek migrantů, kteří se ocitají v těžké situaci. Drahoš kontruje tím, že na migraci mají se Zemanem velmi podobný názor.

"Kvóty odmítám od samého začátku a Evropa musí bránit své hranice," dodává Drahoš. 

21:26
Sledovanost pořadu dosáhla na 2,2 milionu diváků

Závěr debaty si na televizních obrazovkách pustilo přes 2,2 milionu lidí. Moderátor Voříšek se s diváky rozloučil se slovy "ať nás provází síla našich hlasů".

21:35
Šéfredaktor týdeníku Respekt: Zeman byl nečekaně nervózní
21:37
Objevují se i ostřejší názory na duel
21:38
Podle komentátora HN Petra Honzejka moderoval debatu spíše Zeman
21:41
On-line reportáž končí

Vážení čtenáři a čtenářky, on-line reportáž z duelu dvou prezidentských kandidátů končí. Již brzy si budete moci přečíst komentář Petra Honzejka. Děkujeme za pozornost.

Zeman útočil, Drahoš neprohrál. Kandidáti na prezidenta mají první debatu za sebou