V sociální demokracii si narozdíl  od vlády myslí, že společnou evropskou měnu by Česko mohlo zavést už v letech 2014 až 2015. To by se ale musel zhruba do dvou let snížit schodek rozpočtu minimálně na tři procenta HDP z dnešních více než šesti.

ČSSD toho chce mimo jiné dosáhnout vyšší daní pro bohaté a zvýšením daně z příjmů podniků. Dalšími cíli ekonomické politiky strany bude urychlení hospodářského růstu a boj proti nezaměstnanosti.

Rozpočtovou stabilizaci vidí jako prioritu i místopředseda strany Bohuslav Sobotka. "Nejsme na pokraji bankrotu, nehrozí zhoršení ratingu ČR," uvedl ale Sobotka.

ČSSD chce podle Sobotky zvýšit příjmy státu a omezit výdaje státu tam, kde se plýtvá. "Nechceme zvýšit daň z přidané hodnoty u potravin, chceme zvýšit daňovou progresi u dvou procent lidí s nejvyššími příjmy," podotkl místopředseda.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Igor
Dobrý den pane Mládek.Mám několik návrhů jak by se snížil deficit veřejných rozpočtů. 1.Propustit všechny pracující důchodce ze státní správy, kteří pobírají důchod i plat. 2.Zrušit výsluhy policistům. 3.Zrušit Senát. 4.Snížit počet ministerstev. 5.Zavést majetková příznání i zpětně. Co vy na to? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, budu reagovat stručně na Vaš podněty: 1. Při nárustu odchodu do důchodu na 65 let jich tam nezůstane 2. Výsluhy policstům - o tomnevím dost přiznám se 3. Zrušit Senát reálně nelze, změnit na Spolkovou radu, kde budou zástupci krajů a volby proběhnou spolu s krajskými volbami by ušetřilo hodně peněz. 4. Snížit pocit ministerstev lze technicky lehko, stačí udělat zministerstva úřad co není řízen členem vlády. Jde spíše o to rušit nepotřebné agendy 5. Zavést majetková přiznání pro lidi s majetkem na 10 mil. Kč to ano, naposledy podobný návrh zazdila ODS.
Jan Mládek
vigo
Dobrý den, proč neustále přední politici ČSSD "krmí" veřejnost nesmysly o tom, jak minulá vláda zanechala dluhy 300 miliard korun? Chápu, že to je prostě politika a volič ČSSD je průměrně méně vzdělaný, tak si nedá věci do spojitostí, ale srovnávat dluh, který vzniknul v době hospodářského poklesu a zároveň mlčet o tom, že Sobotka (mnoha ekonomy oprávněně označovaný jako nejhorší hospodář od dob ČSR v roce 1918) dokázal udělal deficit přes sto miliard v době, kdy HDP rostlo kolem 6 procent, tak to je tak neskutečné a každý rozumný člověk jen kroutí hlavou, že tohle může někdo vypustit z úst...
Je to velmi jednoduché v roce 2008 ministr Kalousek sice vykázal deficit pouze 19 mld. Kč, ale shodou okolností ve stejném roce vzrostl dluh ČR o 100 mld. Dalších 200 mld. je deficit státního rozpočtu v roce 2009, sestavený Kalouskem s předpokladem růstu 4,8 a výsledek bude kolem -4,5. Přestože věděli, že předpoklady rozpočtu jsou nerealistické nechali to běžet a nepřišli s žádným návrhem jak to řešit. Tedy 300 mld. jen v letech 2008 a 2009 jde za Kalouskem a Topolánkem
Jan Mládek
Blanka
Vážený pane, proč 8 leté vládnutí ČSSD v době ekonomického růstu v Evropě stálo naši zemi takový obrovský deficit? A jak to Vaše špatné vládnutí chcete napravit? To, že chcete zvyšovat daně jsem už slyšela, Váš komický boj s korupcí jsem už viděla (Stanislav Gros, odměny za špatné řízení státního podniku Tvrdík, ministr spravedlosti Pecina, který pomáhal ČSSD s obcházením zákona a td.). Nic z toho nepomůže, dokud se nestanete zodpovědnými. Myslím, že jediné východisko je opravdu uzákonit, že politici budou přímo finančně i trestně zodpovědni za hospodaření státu. Jste ochotni takový zákon podpořit?
Dobrý den pár suchých fakt: V roce 1998 převzala ČSSD vládu v době, kdy to Václav Klaus dotáhl k propadu ekonomiky ve výši -0,8 procent HDP a s rozvráceným bankovním systémem. Vláda ČSSD obrátila propad ekonomiky ve vysoký růst a privatizovala bankovní systém. Bohužel jeho sanace stála nejméně 400 mld. Kč (skryté dluhy z vlád ODS z počátku devadesátých let) Tedy nejméně třetina současného státního dluhu jde za nutností sanovat bankovní systém. No a ted nejspíše převezme vládu poté co vláda vedená ODS přivedla zemi k propadu -4,5. No a s korupcí je to jednoduché. Tech opatření je celá řada, ale klíčové slovo je agent provokatér. Tak řeší v USA. Na to jak se kdo staví k této otázce snadno poznáte jak vážně to myslí s bojem proti korupci.
Jan Mladek
marek
Dobry den - skutecne si myslite (jak to ma CSSD v planu), ze lze nastartovat ekonomiku zdrazenim vstupu, tedy vyssimi danemi? A skutecne si myslite, ze zavedeni Eura je nejvyssi priorita pro CR, ktere se ma pdoridit vse ostatni? Nedesi vas situace Recka?
Česká republika potřebuje přiměřenou daňovou kvótu. Tu ODS zerodovala. vztah daní a růstu je poměrně složitý a záleží na tom o jaké daně se jedná, na to zde nemám prostor Zavedení Euro je střednědobý cíl okamžité cíle jsou dva to v tomto pořadí: 1. boj s nezaměstnaností 2. stabilizace veřejných financí Středně dobé cíle jsou také dva 1. obnovit hospodářský růst 2. zavést eura Situace v Řecku mne děsí. Veřejný dluh je přes 100 procent HDP, loňský deficit možná až 15 procent HDP, nevěrohdoné státní účty, politická nestabilita, třídně rozdělená země s minimem sociální kohese. Všemu tomu je třeba se v ČR vyhnout.
Jan Mladek
nitramt
Dobry den, dle mych propoctu bude nase firma nucena propustit asi 5-10 lidi (jsme mala firma a musime udrzet ROI), pokud vase(CSSD) navrhy vejdou v platnost. Osobne se o praci nebojim, je to svym zpusobem zabava hledat uspory. Nicmene nikdo nedava rad vypovedi zamestnancum. Zde je ma otazka: Date mi na sebe ci nekoho z vedeni CSSD cislo, abychom vam mohli zavolat a vy vysvetlite nasim zamestnancum, proc je je pro ne dobre zvyseni dani a pojisteni? Predem dekuji za odpoved.
Chcete říci, že vrácení sociálního pojištění na původní úroven a vrácení DPPO na úroveň roku 2008 bude mít takové důsledky? Předpokládm, že žertujem, anebo máte informace o záměrech ČSSD z nějakého špatného zdroje.
Jan Mladek
Petr
1. Nepřijde vám podivné a trošku kontraproduktivní podporovat resuscitaci a růst ekonomiky zvyšováním korporátních daní? 2. Jak nahradíte výpadky těchto daní po podnicích, které následkem takového to krátkodobého gesta opustí náš stát, nebo přesunou své danění někam jinam? Dalším zvýšením korporátní daně? 3. Opravdu si myslíte, že i kdybyste skutečně zdanili příjmy 2% nejvíce vydělávajích zaměstnanců a podnikatelů klidně třeba sazbou 100%, tak to může přinést do státní kary víc než jednotky miliard, nehledě na negativní reklamu a na to, že se jedná o vyhánění kvalifikované práce mimo dosah tuzemských finančních úřadů?
Efektvní DPPO v ČR je na úrovnci 13 procent, dotáhli jsme to na úroven daňových rájů ... Zvýšení o 2 procentní body stále ještě ponechá české zdanění velmi výhodné Progresivní zdanění fyzických osob je obvyklé ve všech civilizovaných zemích. Je poměrně solidně podepřeno ekonomickou teorií: teorií mezního užitku. Jediné co je pro věcnou diskuzi je mezní sazba daně a pásma pro jednotlivé sazby. Navrhovaných 38 procent bude stale ještě nižší než u zemí EU15. Co se týče pásem, osobně bych si dovedl představit na úroveň vyšší než 1,2 mil. Kč ročně.
Jan Mladek
Jirka
Dobry den. Proc nechcete omezit vyplaceni pridavku na deti maximalne na dve deti? Tim by se dosahlo toho, ze vzdelani lide, co chteji mit hodne deti, by je meli i tak a ti, kteri nemaji na to zivit vice deti, by si z toho, ze maji ctyri deti nedelali i nadale do budoucna zajimavou zivnost.. Ale to by vam ubyli volici, vidte? Jak muze zrovna Vase strana chtit snizovat deficit, kdyz za pana Sobotky pri 6% rustu HDP byla schopna vytvorit deficit 100 miliard??? Copak nevite, ze zit na dluh je velice drahe?
Pro hranici vyplácení přídavků bych byl, ovšem na úrovni 4 dětí Oněch 6 procent bylo po povodních roku 2002 a poté co bylo třeba sanovat bankovní sektor. Poslední rozpočet sestavený ČSSD v roce 2006 a schválený proti vůli tehdejšího ministra financí Tlustého vedl k deficitu pod 1 procento HDP. Navíc vdobách vyskohého hospodářského růst za vlád ČSSD se dařilo stabilizovat a i snižovat poměr veřejný dluh HDP.
Jan Mladek
Jan Honzik
Proc resi CSSD nedostatek prijmu rozpoctu populistickym navrhem zavedeni danove progrese u lidi s nejvyssimi prijmy, kdyz realne tato progrese prinese cca 4 - 5 mld CZK, coz je marginalni castka v porovnani se schodkem statniho rozpoctu (160 - 200 mld CZK)? Jediny duvod, ktery vidim, je, ze CSSD hraje na zavist lidi s nizkym prijmem a ze timto navrhem pravdepodobne oslovi velkou skupinu potencialnich volicu i kdyz efekt je minimalni a situaci s rozpoctem to rozhodne nevyresi. Stejne tak zvyseni korporatnich dani zpusobi dalsi danovou optimalizaci u firem a minimalni narust prijmu rozpoctu. Nebylo by spravne se opravdu zamerit na zefektivneni socialniho systemu? Jake konkretni kroky v oblasti znizovani vydaju chce CSSD delat? Vyjadreni, ze se bude setrit tam, kde se plytva, je zcela nekonkretni. Dekuji.
Progresivní daň z příjmu fyzických osob je výrazem zodpovědnosti a solidarity s těmi co vydělávají méně. Sociálně soudržná společnost je hodnota na kterou se vyplatí připlatit i těm s vyšším příjmy. Pokud to neudělají i je to postihne budou mít vyšší výdaje na ploty s ostnatým drátem, soukromé bezpečnostní agentury atd.
Jan Mladek
Tomáš
Sociální demokracie udává jako jeden z hlavních nástrojů získání peněz do státního rozpočtu omezení korupce. Můžete v této souvislosti vysvětlit, proč jste za pronájem bytu platil v minulosti panu Janstovi hotově a nepoužíval jste bankovní převody jako běžní lidé? Vypadá to spíše, že jste neplatil nic a pan Jansta za to očekával nějaké výhody.
Ano měl jsem používat bankovní převod, abych nečelil otázkám jako je ta Vaše. Dnes již 4 roky splácím stavební spoření na nákup vlastního bytu a dělám to převodem.
Jan Mladek
pepa
Celková výše státního dluhu dosáhla obřích rozměrů. Jakou strategii zvolí ČSSD pro jeho umořování ? Za jak dlouho by měl být dle představ ČSSD státní dluh ČR umořen ?
Umoření státního dluhu je velmi ambisiosní cíl a to dlouhodobý, Tím bezprostředním cílem je stabilizovat veřejné finance tím střednědobým přijmout eur a tím zhruba desetiletým začít tvořit přebytky na splácení dluhu a pomalu problém řešit
Jan Mladek
Zdenda
1) Hypoteticky - kdyby měla ČSSD ve sněmovně většinu a tím pádem by sestavila většinovou vládu, v jakém roce by mohla ČR hospodařit s vyrovnaným rozpočtem? A jakými kroky byste to dokázali (stačí pár bodů). 2) Přijde Vám férové nesnižovat buď počet státních zaměstnanců nebo jejich platy v situaci, kdy v soukromé sféře (která státní sektor živí z daní) se zvyšuje nezaměstnanost (snižuje se počet zaměstnanců) a současně snižuje nebo minimálně neroste výše platů? 3) Je podle Vás udržitelný průběžně financovaný důchodový systém v době, kdy je jasné, že roste a růst bude počet důchodců a klesá a klesat bude počet práceschopných lidí? Stačí dle Vás pouze parametrická změna (zvýšení odvodů v kombinaci se zvýšením věku odchodu do důchodu) nebo by to chtělo přejít na individuální spoření? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
1. ČSSD má ambici přijmout euro v roce 2015 někdy po tomto roce lze také očekávat vyrovnaný rozpočet kroků k tomu je celá řada a lze najít na www.cssd.cz Cesta z krize 2. Do veřejných zaměsntnanců patří také lékaři a ti co poskytují sociální služby. Platy v těchto oblastech dohání blízké zahraničí pomaleji než jiné skupiny zaměstnanců. To má ovšem své meze, protože dlohodobě spatné platy v této oblasti povedou k odchodu (v poslední době napřiklad mladí lékaři) čili udržet nominální mzdy není zas tak pošetilý cíl 3. Průběžný systém je to nejstabilnější co existuje a má velkou výhodu: nedá se rozkrást. V kapitálových penzijních fondech peníze se mohou vypařit skrze propad kapitálových trhů. Američtí penzisté ztratili ve svých kapitálových penzijních fondech 20-30 procent svých úspor a pro jsou vystresovaní a mají nerealstická očekávání na pana presidenta Obamu. Dále mohou tyto fondy vysávat správci fondů skrze správcovské poplatky Parametrické změny průběžného systému je nejméně špatné řešení. A ještě jedno se změnilo: v posledních 5 letech stoupl počet obyvatel ČR z 10,2 mil. na 10,5 mil. To by bylo to nejlepší řešení problému populační růst.
Jan Mladek
František Potřebný
Všichni slušní a poctiví lidé sledují s napětím pokusy ČSSD o záchranu naší ekonomiky a drží vám palce, aby se vám všechny vaše návrhy podařilo prosadit a my se měli zase dobře. Má otázka zní: O 13-tých důchodech se mluví už třetím rokem (protože ekonomická situace důchodců je stále zoufalá) a stále nebyly vyplaceny. Budou tedy tyto důchody, v případě volebního úspěchu ČSSD, vyplaceny i zpětně za uplynulé roky a budou vypláceny i v letech příštích a nebo se jedná jen o jednorázovou předvolební akci?
ČSSD vyplatí 13. důchod pokud vyhraje volby a nepodaří se to prosadit dříve. Pokud bude vládnout bude se snažit pracovat v rámci standardních procedur valorizace důchodů.
Jan Mladek
rudastraka
dobry den pane Mladek, opravdu si myslite ze je ferove porovnavat schodek za vasich vlad v radu 100 miliard v dobe celosvetoveho ekonomickeho rustu, a schodek vlady Jana Fischera v radu 200 miliard v dobe celosvetove ekonomicke krize, kdyz jeste navic 50miliard jsou uroky za dluhy vasich vlad? proc pouzivate jen demagogicky argumenty a hesla??
v porovnáváních tohoto typu žádná férovost vůči sociální demokracii neexistuje, bohužel. Oněch 100 mld. bylo způsobeno povodní roku 2002 a nutností zaplatit škody v bankovním sektoru, které vznikly tím, že pan prof. ¨Klaus provozoval bankovní socialismus Nu a 200 mld. roku 2009 lze rozdělit takto: 40 mld. plánovaný deficit 80 mld. ušlé příjmy díky snižovaní daní a sociálního pojištění 80 mld. jde za krizí Uroky 50 mld. jsou úroky z celkového dluhu ČR který ze třetiny je zaplacením za bankovní socialismus provözovaný ODS v letech 1992-1997. Jiná věc, že uměli dluhy skrývat a posouvat do budoucnosti. Analýzu skutečného zadlužení ČR umožnil až pan ministr Mertlík (ČSSD) v letech 1999-2001 v rámci projektu Světové banky
Jan Mladek
Zdenda
Přiznáváte chybu socdem vlád od roku 2000, že v době nadprůměrného a nečekaného hospodářského růstu jsme propásli šanci vytvořit si přebytky státního rozpočtu vatu na horší časy dle myšlenek J. M. Keynese? Nebo se tyto vlády chovali dle jiných ekonomicky podložených principů (v tomto případě jakých?).
Zdendo Vy šprýmaři, snažíte se z nás a ze mne osobně dělat blbce, že růst od roku 2000 byl nějaký nečekaný. Strávil jsem v té době mnoho času, aby došlo k napravení chyb hospodářské politiky ODS, která zkrachoval v roce 1997. Museli: 1. Zajistit přiliv přímých zahraničních investic (vědomá politika) 2. zprivatizovat banky (vědomá politika) 3. poslat do konkursu, vyrovnání či revitalize desítky polomrtvých podniků, které v ČR zůstali po kupónové privatizaci Ten růst byl tvrdě odpracován! Schodky mohly být možná o něco nižší, ale díky povodním, sanacím bankvoního sektoru přebytky byly nerálné. Do budoucna ovšem bude třeba se řídit tim doporučením JMK
Jan Mladek
František Potřebný
Všichni slušní a poctiví lidé sledují s napětím pokusy ČSSD o záchranu naší ekonomiky a drží vám palce, aby se vám všechny vaše návrhy podařilo prosadit a my se měli zase dobře. Má otázka zní: O 13-tých důchodech, jakožto zásadním protikrizovým opatření, se mluví už třetím rokem (protože ekonomická situace důchodců je stále zoufalá) a stále nebyly vyplaceny. Budou tedy tyto důchody vyplaceny i zpětně za uplynulé roky a budou vypláceny i v letech příštích a nebo se jedná jen o jednorázovou předvolební akci?
Dave
Muzete nam prozradit, jake prijmy ocekavate ze zvyseni dani bohatym? Slysel jste uz o Lafferove krivce?? Proc maji nekteri lide v CSSD pocit, ze Lafferova krivka v CR nefunguje?? Cetl jste vcera v novinach, kolik u nas operuje offshorovych firem?? Jste si vedom toho, ze zvyseni dani firmam zpusobuje odliv firem do zahranici a zvyseni nezamestnanosti? A zvyseni dani fyz. osobam jejich odchod na mandatni smlouvy ci vyuziti offshore?? Vazne si myslite, ze budete schopni zamezit offshoru, kdyz se to nikde na svete nepovedlo?
Lafferova křivka je intelektuálně zajímavý koncept Problém je tom, že ekonometricky odhadnout její průběh je velmi obtížné až nemožné. Vy se asi domnívaté, že maximu daně se vybere při 5 procentní DPPO a já Vám říkám při 15 procentí, což bude sazba DPPO, když projde návhr ČSSD a zvýšení nominální sazby na 21
Jan Mladek
anonym
Pane Mládku, u oněch škrtících receptů (Janotoviny) vždy postrádám obdobně jako u receptů popis než. vedl. účinků této terapie. Proč to nikdo nepožaduje? Děkuji Vladislav Černík
Radim
Dobry den, zajimalo by me: 1. kolik tak zhruba cekate, ze vyssim zdanenim dvou procent lidi s nejvyssimi prijmy vyberete. 2. zda mate pocit, ze spolu s vyssi DPPO je to recept na "...urychlení hospodářského růstu a boj proti nezaměstnanosti..." 3. co si mam predstavit pod bezobsaznym sdelenim ekonomickeho veleodbornika p. Sobotky, ze "...ČSSD chce ... zvýšit příjmy státu a omezit výdaje státu tam, kde se plýtvá..."
rudastraka
dobry den pane ekonomicky experte, co rikate na to, ze se firmy boji vlady jiriho paroubka a houfne utikaji do danovych raju???
Havránek
Vážený pane Mládku, zajímá mě Váš názor na euro, konkrétně mám dvě komplexnější otázky: 1. Jak byste hodnotil střednědobé vyhlídky eurozóny v souvislosti s růstem napětí mezi jádrem eurozóny (Německo, Francie) a státy PIIGS? V čem vidíte hlavní výhody a nevýhody eura pro státy PIIGS? 2. Hypoteticky, kdyby ČR přijala euro před krizí, bylo by to pro ni výhodné? Byla by ekonomika ČR konkurenceschopnější, než je teď, anebo by na tom byla hůř?
Hanousek
Dobrý den. Co si myslíte o důchodovém systému, je udržitelný? Je ho třeba reformovat? – když ano tak jak. Souhlasíte s tím, že jsou důchody v ČR nízké? Kolik by podle Vás mněl být důchod, aby jste konstatoval, že důchodce může být spokojený (přepočetl by jste to na výdaje na důchody celkem). Co říkáte, že progresivně narůstá počet firem, které daní svoje příjmy v zahraničí. Neobáváte se, že při zvýšení daní z příjmů budou tyto čísla ještě narůstat? Případně, že daňový poplatníci budou výrazně snižovat svoje daňové základy. Jste přesvědčen, že náš kolosální deficit vyřeší zavedení 38% sazby daně pro 2% zaměstnanců, bez toho aniž by jste omezili mandatorní výdaje? Děkuji za odpověď.
Michal
Dobrý den, jak se díváte na současné problémy Řecka, které čelilo a čelí velmi vážné hrozbě státního bankrotu díky svému žití nad poměry, tudíž na dluh? Nemohu zapomenout na výroky vašeho předsedy Paroubka, podle kterého se dluhy prostě ani platit nemusí a zadlužování není problém. Otevřeli se ČSSD konečně oči, nebo můžeme čekat další rozhazování miliard, jako jste to dokázali v rozcupování "Janotova balíčku"? A tím pádem další zadlužování naší země?
Ludvík
Dobrý den.Ještě nadávno dával předseda Paroubek za vzor středovou politiku T.Blaira,nebo Schrödra.Proč se ČSSD uchyluje k levicové politice a dokonce kolaboruje s komunisty? Jedině středová politika je spravedlivá.Děkuji za odpověď.
Lubos
Dobrý den, pokud ČSSD chce v letech 2014 - 2015 vstoupit do konvergenčního programu pro přijetí eura, musí se v krátké čase v ČR konečně najít politická shoda ke snižováni schodků veřejných rozpočtů. V tomto myslím panuje všeobecná shoda. Můžete, prosím, blíže vysvětlit, jak do hledání této shody zapadají zmařené volby na podzim roku 2009? Z veřejných zdrojů je znám odhad celkové částky na státní zaměstnance (poslance, senátory a zaměstnance vlády a ministerstev), kteří díky neustálé politické kampani nemají prostor na práci pro stát, anebo nemohou nic prosadit, neboť nic přes sněmovnu to neprojde. Odhad je v řádech miliard. Děkuji.
Ano k zavedení eura je třeba široká politická shoda ve velmi širokém slova smyslu Pro euro by měly být všechny důležité politické strany tedy od ODS NENÍ SPLNĚNO pro euro by měly být podnikatelské svazy a ČNB NENÍ SPLNĚNO Toto nejvíce ohrožuje zavedení eura A neustále volby je také něco co mne trápí. Kdybych mohl zavedl bych krajské a obecní volby v jednom termínu. A vlatně také senátní, protože senát by s změnil na spolkovou radu a senátoři by byli voleni přímo či nepřímo v krajských volbách. Ale to je jen můj malý sen, jak ušetřit a dát více času na práci. Děkuji všem tazatelům za zájem o diskusi a omlouvám se, že jsem nestačil reagovat na včechno. All the best!! Zdraví Jan Mládek
Jan Mladek