Stačí několik hodin vydatných lijáků a Česku opět hrozí povodňové nebezpečí.

Během čtvrtka a pátečního rána stouply hladiny některých toků až na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň na osmi místech země. Na dalších zhruba deseti místech vyhlásili vodohospodáři pohotovost.

Po čtvrtečních potížích na Plzeňsku a Liberecku se v pátek ráno nebezpečí rozšířilo i do Královéhradeckého kraje a na povodí řeky Moravy.

Hladiny rozvodněných řek v Jizerských horách a Krkonoších budou dopoledne kolísat, odpoledne očekávají meteorologové postupný pokles.

V Orlických horách, Jeseníkách a Beskydech budou ale řeky nadále stoupat až ke 2. a 3. stupňům povodňové aktivity, uvedl Český hydrometeorologický ústav.


V kterých dalších částech ČR se mají lidé připravit na potíže s velkou vodou? Proč povodně vznikají? Jak se na ně co nejlépe připravit? Ptali jste se náměstka ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Radima Tolasze.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Hans
Dobrý den, jak ČHMÚ spolupracuje s jednotlivými regiony? jak vlastně sbíráte informace z jednotlivých míst? díky za odpověď
Dobrý den všem. ČHMÚ má regionální pobočky v Budějicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Stanice různých typů (observatoře, profi, klimatické, srážkoměrné) máme různě po republice. Aktuální mapa je na www.chmi.cz (http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/stanice/ShowStations_CZ.html). data dnes sbíráme většinou přes mobilní GPRS v intervalech 10 minut. Kromě toho spolupracujeme s Hasičským záchranným sborem, podniky Povodí, státní správou i samosprávou.
Radim Tolasz
Pavel
Dobrý den, bydlím v Třebechovicích pod Orebem u řeky. Hrozí mi kvůli Dědině nějaké nebezpečí?
Dědina v Mitrově ještě bude stoupat (v Cháborech je na 3.SPA). Jestli dosáhne SOPA záleží v tuto chvíli hlavně na rychlosti s jakou budou ustávat srážky v dané oblasti. Zatím bych úplně klidný nebyl.
Radim Tolasz
Tanja
Dobrý den, pane Tolasz, jak se mám připravit na velkou vodu? Kde mám sbírat informace, když nemám doma internet?
Ne každý může být nepřetržitě on-line na internetu. Z vlastní praxe mohu doporučit ČT24, ČRo Radiožurnál a místní samosprávu (starosta, povodňová komise).
Radim Tolasz
Charles
Jaká je předpověď počasí na víkend? Má pršet na severu Čech? Díky za odpověď.
Předpověď na noc a sobotu. Tlaková níže bude dále postupovat přes Polsko k severu a počasí u nás ovlivní nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu. V noci polojasno, zpočátku až oblačno a místy, postupně jen ojediněle přeháňky. V sobotu přes den polojasno až oblačno, v jihovýchodní polovině území postupně přibývání oblačnosti od jihozápadu a místy s přeháňkami, ojediněle bouřky. Jinde srážky ojediněle.
Radim Tolasz
Pavel IVAN
Dobrý den, jak moc je reálné, že se vylije Morava, konkrétně v Olomouci. Jedu na víkend do ciziny, mohu odjet bez obav? Děkuji
Hydrologové aktuálně předpokládají v profilech na řece Moravě maximálně 2.SPA, jejich nástup bude postupný vlivem dotoku, srážky budou pomalu ustávat.
Radim Tolasz
Iveta
Dobrý den, chtěla bych se zeptat (při pohledu z okna na řeku Bělou na hranici vylití z břehů) jestli hrozí opakování povodně z r. 1998? Tenkrát byl příčinou katastrofy extrémní přívalový dešť, ale teď je situace jiná ne? Koukám že i kolega Pavel řeší stejný problém...
Ano, jedná se o jiný typ povodně. Prší relativně s mírnou intensitou, jen krátkodobě se lokálně zvýší, ale prší už více než 24 hodin. I vodní toky (s výjimkou malých horských povodí) reagují tedy pomalu a plynule. Přívalové povodně jsou daleko problematičtější.
Radim Tolasz
Karel
Dobrý den, dotaz trochu mimo, ale souvisí i s povodněmi: jak ČHMÚ zvládá současnou ekonomickou krizi? Jak se krize projevuje na financování ČHMÚ a povodňové služby?
Snažíme se, aby se krize na těchto službách neprojevovala, veškerou ekonomiku projednáváme v úzké spolupráci s našim zřizovatelem (MŽP). Osobně očekávám hlavně tlak na zvyšování vlastních příjmů, nikoliv tlak na omezování nebo rušení činností.
Radim Tolasz
Pete
Jaké jsou při povodních povinnosti povodňové komise směrem k občanům? Mám bohužel negativní zkušenost s tím, že mě nikdo nechtěl informovat o aktuálním stavu, protože to sami nevěděli. jde jen o neschopnost?
S touto odpovědí mi vypomohl kolega Honza Daňhelka, děkuji :-) Podle zákona 254/2001 Sb. povodňové orgány (komise) mimo jiné "organizují a zabezpečují hlásnou povodňovou službu a hlídkovou službu, zabezpečují varování právnických a fyzických osob v územním obvodu obce s využitím jednotného systému varování, informují o nebezpečí a průběhu povodně povodňové orgány sousedních obcí a povodňový orgán obce s rozšířenou působností, a další". Přitom zmiňovanou hlásnou povodňovou službou se rozumí získání informací potřebných pro povodňové orgány pro jejich činnost.
Radim Tolasz
Michal G.
Radime, jaký je váš názor na pouze "žluté" výstrahy (povodňová bdělost) v severních krajích? Opravdu nejde operativněji reagovat na aktuální stav? Děkuji a přeji vše dobré :) .
Vždy lze reagovat rychleji, pružněji a lépe. Pokud však řešíte problém zasahující větší část území, tak některé odborné diskuse trvají déle.
Radim Tolasz
Jana
Dobrý den. Dívám se často na radarové obrázky od vás a od společnosti Meteopress. Kde máte radary vím, ale kde má radary Meteopress, to jsem nezjistila. Nevíte to Vy? Děkuji.
Já si myslím, že Meteopress má radary na našich webových stránkách. :-( Mrkněte se na hranice ČR na jejich radarové prezentaci, nejlépe na slovensko-polsko-českém pomezí :-)
Radim Tolasz
Martin
1) Hrozí nějaké větší problémy i na Labi? Konkrétně před Mělníkem? 2) A co na Ploučnici okolo České Lípy? Děkuji za odpověď.
Ad 1) Podle aktuálního rozložení srážek ne, postupný vzestup vlivem dotoku bude pokračovat minimálně do zítřka. Ad 2) Ploučnice v České Lípě kulminuje, pokles bude v souladu s pomalým ustáváním srážek také pomalý.
Radim Tolasz
Zdeněk
Pěkný den, hlavně v Čechách a částečně i v povodí Odry je instalováno množství online srážkoměrů v horských oblastech, zajímalo by mne proto, kdy se dočkáme většího rozšíření srážkoměrů i v oblasti Králického Sněžníku, Jeseníků a Rychlebských hor (od Povodí Moravy se toho asi hned tak nedočkáme, spoléhám proto na aktivitu ČHMÚ), nejenom v případech srážkových úhrnů jako včera a dnes by se to hodilo, nemyslíte?
Hustota srážkoměrné sítě bude vždy nedostatečná. Komplikovaný reliéf ČR nám říká, že bychom měli mít srážkoměry "na každém kilometru". To je však nesmysl. Proto kombinujeme pozemní měření s měřením srážkových radarů. tento produkt dokáže velice dobře doplnit přízemní měření i tam, kde je hustota sítě malá, možná i nedostatečná.
Radim Tolasz
jana
dobry den, muzete mi prosim sdelit, jak dalece je zaplnena josefodolska prehrada? dekuji
Odpověď a on-line informace naleznete na portálu VODA (http://www.pla.cz/portal/nadrze/cz/index.htm).
Radim Tolasz
Karel
Přeskočil jste můj dotaz, tak ho raději zopakuji: Jak chcete zvýšit své příjmy? Jaké vidíte cesty vyššího finančního profitu?
Meteorologická služba je všude ve světě z větší části placena státem. Např. Météo France dostává od státu 58%. U nás státu šetříme hodně financí tím, že máme spojenou meteorologickou a hydrologickou službu (a dokonce i čistotu ovzduší). Přesto si musíme vydělávat a část našich produktů a služeb prodáváme - například pro zabezpečení leteckého provozu, pro údržbu silnic a dálnic, pro přenos energií apod. Ale na druhé straně vše co máte od nás k dispozici na internetu je zadarmo. Máme si za tyto informace nechat platit? Provozujeme v podstatě zpravodajský server pro veřejnost a mediální zpravodajské servery o platbách uvažují nebo je dokonce zavádějí. Musíme to dobře zvážit.
Radim Tolasz
Mike
Dobrý den, jaký je váš názor na Kalouskovu povodňovou stovku? Zavedl byste ji i na další roky?
Už výše jsem odpovídal, že meteorologickou a hydrologickou službu platí z větší části stát (u nás i ve světě). Jak stát finance rozděluje nevím a ani vědět nemusím (nejsme politik). Já potřebuji zajistit provoz podle požadavků IZS, Hasičů, hejtmanů, povodňových komisí, veřejnosti, Armády, Akademie věd, zemědělců, energetiků, vodohospodářů apod. Jestli je zdrojem těchto peněz běžná daň, kterou všichni platíme, nebo speciální povodňová daň, nebo například výnos z pokut za znečišťování ovzduší nebo za užívání podzemní vody, nebo budou občané posílat na ČHMÚ koncesionářský poplatek (stejně jako do televize :-) je mi v zásadě jedno. Pořád to jsou jenom peníze, jejichž výše musí odpovídat požadavkům. Špatně se to počítá, ale dnes každý občan (i já) platíme cca 50,- Kč ročně nějakou formou do rozpočtu ČHMÚ. takže se všichni můžeme ptát - dostáváme za tyto peníze dostatečně kvalitní službu? Ano nebo ne? Já si myslím, že za 50 Kč dáváme každému občanovi docela hodně (běžte si každý den koupit noviny a za rok zaplatíte tisíce).
Radim Tolasz
Zbyněk
Rád bych se zeptal, zda neplanujete upravit system výstrah. Přijde mi zcela zbytečné, když na jednom místě je překročen 3.SPA a celý kraj je rázem v červeném. Leší by bylo upravit system výstrah pro okresy.
V tomto případě nejsou žádné administrativní hranice lepší než ty druhé. Červená barva na úrovni kraje je vždy jen indikací, že se v kraji něco děje a každý by se měl začít zajímat co a kde přesně a jaký bude další vývoj. Diskuse je tímto uzavřena, děkuji za příjemné a slušné dotazy :-)
Radim Tolasz