Téměř tisíc policistů a hasičů podle odhadů ve středu ráno demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou, aby dali najevo svůj nesouhlas s úspornými opatřeními vlády, především se snižováním platů.

Protestující přecházeli před sněmovnou a vykřikovali hesla: "Už jsme tady" a "Vy z nás máte strach". Byli také vybaveni transparenty s nápisy: "My vás chráníme, vy nás likvidujete, vaši hasiči" nebo "Sobě víc, nám nic, styďte se". Demonstranty přišli podpořit někteří politici opoziční ČSSD.

Demonstranti vyslali několik svých zástupců do sněmovny, kde dnes poslanci schvalují v závěrečném čtení státní rozpočet pro příští rok. Podle návrhu zákona o státním rozpočtu má příští rok policie dostat 28,6 miliardy proti letošním 33,5 miliardy. Hasiči mají mít 6,9 miliardy, zatímco letos dostali 8,1 miliardy.

Pecina chce přidat dvě miliardy

Tabulkové platy se mají příslušníkům bezpečnostních sborů snížit oproti letošku o deset procent. Protestující hasiči a policisté chtějí svou akcí vyjádřit podporu pozměňovacímu návrhu sociálnědemokratického poslance a exministra vnitra Martina Peciny. Hasičům chce přidat 700 milionů korun a policii 1,3 miliardy korun.

Předseda policejních odborů Milan Štěpánek již v srpnu varoval, že škrty v rozpočtu spolu s dalšími opatřeními mohou bezprostředně ohrozit bezpečnost občanů České republiky.

Policisté protestují ve stejný den, kdy se také možná rozhodne o osudu jejich šéfa. Odpoledne by se měl sejít premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) a policejním prezidentem Oldřichem Martinů. John již dříve vyzval Martinů k rezignaci.


Milan Štěpánek, šéf policejních odborůProč policisté a hasiči nesouhlasí se snižováním mezd, když se škrtá v celém státním sektoru? Na úkor jaké oblasti by chtěli získat nové finanční prostředky? Jak jsou spokojeni s působením prezidenta Oldřicha Martinů? A jak s výkonem ministra vnitra? Na otázky odpovídal Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Milan Červenka
Dobrý den, mohl byste prosím ve stručnosti shrnout vaše argumenty, proč nesouhlasíte se snižováním prostředků na vaše platy, či obecně s krácením rozpočtu ministerstva vnitra, když vláda škrtá a musí škrtat všude? Díky, M. Červenka
Dobrý den, v úvodu bych chtěl pozdravit všechny čtenáře a tazatele. Chci zdůraznit, že v daném případě se nejedná pouze o platy policistů, ale celý komplex problémů, se kterými se policie potýká. Díky drastickému snížení rozpočtu ministerstva vnitra dojde k 36% snížení výdajů na provoz (např. kancelářské potřeby, technické vybavení, pohonné hmoty, energie, apod.) a 50% snížení objemu na investice. Je mi jasné, že tak jako ve všech oblastech, je nutné šetřit i v našem rezortu. Preferuji však promyšlené úspory, nikoliv účetní škrty, které dopadnou nejen na sociální oblast, ale i na personální stav a na technické zajištění bezpečnostních sborů a tím i snížení dostupnosti jejich služeb. Navíc v mnoha krajích již v letošním roce došlo ke snižování platů polciistů (Moravskoslezský kraj na tom je nejhůře) a bez zohlednění tohoto aspektu se budou snižovat i v roce 2011. Vedle těchto opatření dochází i k hromadnému propouštění občanských zaměstnanců policie a MV. Nejsou to jen úředníci, jak se obecně hovoří, ale i vysloveně dělnické profese v nižších platových třídách. A to nejsou lidé, kteří by žili na úkor daní jiných. Dalším sociálním problémem je reorganizace Služby cizinecké polciie, kdy velký počet kolegů bude muset dojíždět do služby od svých rodin přes půl republiky. Díky tomu všemu je nálada v policii vskutku nedobrá. Tolik úvodem a stručně, byť je to téma na několik stran.
Milan Štěpánek
Tomáš
A nestačí zapojit armádu, ať se nefláká v kasárnách? Třeba by to mohli brát jako ostré cvičení před misi do Afganistánu?
Dobrý den, pane Tomáši. Nerad bych takto hodnotil naší armádu, myslím si, že i jí čekají restrikce a řadoví vojáci asi nemohou za situaci, která v AČR panuje, např. rozhodně ne za zmanipulované a předražené zakázky. Pokud se týká podstaty vaší otázky, tedy zda by armáda měla plnit úkoly v oblasti vnitřní bezpečnosti, je to věc nerealizovatelná z mnoha důvodů. Vedle podmínek legislativních jde zejména o to, že v evropskách zemích a za "normálních" podmínek není myslitelné, aby armáda, tedy složka zajišťující vnější bezpečnost, plnila úkoly policie (kromě krizových situací - povodně, apod.). Pro policejní službu jsou i odborné předpoklady, které nelze získat ze dne na den. I z politického pohledu není správné, aby armáda nahrazovala nebo "vypomáhala" policii, to už by vyvolávalo dojem, že si stát nevystačí s policií a povolává i armádu.
Milan Štěpánek
Jan R.
Dobry den, myslite, ze "neviditelna" policie - na ulici ji nepotkate / kdyz, ano tak hleda u "slusnych" ridicu lekarnicku/ a za spani /prescasy/ u lesicka si myslim by mohla byti i zrusena..... Pjekney den
Dobrý den, pane Jane, to, na co se ptáte je skutečně problémem, který oprávněně trápí "slušné" spoluobčany. Nehledejme ale chybu u jednotlivých policistů, ale u léta zakořeněného systému. V ulicích je policistů málo, protože jsou stále zatěžováni nabdytečnou administrativou, existencí mnoha nekompatibilních informačních systémů a nedostatkem výbavy (a nebude to lepší). Příklad s lékárnami je odraz také letitého čárkovacího systému, který sice prý už dávno neexistuje, ale policisté jsou stejně podle něho hodnoceni, tedy kolik "vytrhají" pokut, apod. Spaní u lesíčka je potom otázkou kontrolní činnosti příslušných orgánů, které určitě budou reagovat i na Vaše upozornění. O přesčasy nemusíte mít obavu, policisté mají 150 hodin neplacených. A pokud se týká Vámi navrhovaného zrušení policie, podle všech nepromyšlených kroků, které jsem popsal v první odpovědi, to k ní bohužel pomalu spěje.
Milan Štěpánek
Kebis
Dobrý den, Kde je podle Vás největší chyba v práci a efektivitě policejního sboru? Co by se hlavně mělo změnit ve vedení policie jako takové. Díky.
Dobré odpoledne, pane Kebisi, trochu naváži na předchozí odpověď. Policie by potřebovala skutečnou reformu, s malým r a bez dalších přívlastků. Jak jsem uvedl, stále jsou zde fixovány některé systémové chyby, které službu neusnadňují. K tomu se přidává současná personální situace, kdy nám odešlo velké množství zkušených policistů (jen letos 2500), a s nimi i jejich zkušenosti. Stabilitě nepřidává ani dění kolem vedení policie a kroky nebo výroky pana ministra Johna. Tedy to, co by se hlavně mělo změnit, je tento stav, kdy v policii nikdo netuší, co se s ní bude dál dít. Policie by měla mít stabilní vedení, které by nebylo závislé na politických změnách nebo změnách politických nálad. Musí se jednat o takové vedení, které bude splňovat zákonné podmínky pro své funkce, bude se jednat o osoby s odbornou erudicí a s morálním kreditem uvnitř i vně policie. Nejde jen o osobu jednu, tedy policejního prezidenta, ale kompaktní tým jeho náměstků a dalších funkcionářů, kteří si budou vážit svých lidí a budou hájit jejich zájmy. Nesmí jim také chybět odvaha argumentovat ministrovi, že některé věci prostě nejdou dělat podle jeho představ. Potom bude možné stabilizovat personální situaci, zlepšit atmosféru v policii a měnit špatně fungující systém. Snad se Vám to nebude zdát jako fantazie :-)
Milan Štěpánek
Roman
Dobrý den. Škrtat se asi musí, je otázka jak. Bohužel to podle všeho nemá na triku jenom vláda, ale i vedení krajů (viz různé články v médiích, dobře známá teplá voda, květiny, limity na kdeco). Dvě otázky: 1. O vládních škrtech víme všechno, o krajích nic. Kde tam vidíte největší problémy? 2. Asi neřeknete jména, takže jinak. Kolik krajských vedení by udělalo podle vás lépe, kdyby uvolnily místa schopnějším?
Přeji příjemné odpoledne, pane Romane, ad 1) Vynechám platy, protože snížení tarifů je plošné a jen doufám, že na krajích nebude snaha opět snižovat i další složky příjmu. Problém vidím zejména v provozních nákladech, kdy u některých krajů dojde až k 60% snížení. To je přece na první pohled nesmyslný údaj, a ten, kdo tvrdí, že se to na fungování policie neprojeví, asi není zcela orientován v čase a prostoru. Ze zkušeností mých i kolegů vím, že někteří krajští ředitelé Vám v ústraní přiznají, že s tímto výhledem bude hospodaření v roce 2011 se dostanou slušně řečeno ne moc daleko, ale navenek není moc odvaha to přiznat. A není se čemu divit, protože ten, kdo problematice policie nerozumí jim klidně nařídí ještě další škrty. Tedy problém bude v provozu, který se bude záplatovat z jiných prostředků. Další je povinnost pro ředitele, aby do konce roku 2012 dosáhli určeného počtu policistů do oné někým vysněné hranice 40.000. Tedy aby jich co nejvíce odešlo, ať už půjdou sami, nebo s ejim bude služba tak ztrpčovat, až je to přestane bavit. ad 2) Ne že bych ta jména neznal, ale skutečně by nebylo solidní v médiích někoho osočovat. Stejně tak nebudu chválit dobré ředitele, ode mne jako odborového předsedy by to byl polibek smrti. Tedy jen počet - vidím to tak na pět.
Milan Štěpánek
jiki
Navrhnul bych zrušení výsluch a hned by bylo na platy a pokud by se policistovi v akci opravdu neco stalo rodině bych věnoval veliké odskodnení. Bylo by to spravedlivejsi a stat by usetril.
Dobré odpoledne, Jiki, k výsluhám by se dalo polemizovat velmi dlouho a rozepisovat právní opodstatnění tohoto institutu, který není výjimkou v evropských policejních sborech. On je totiž trochu jiný pohled např. začínajícího policisty, který má do nároku daleko, než pohled kolegy, který si 25 nebo 30 let "odšlapal" ve výkonu na základním útvaru. Navíc mám obavu, že by při zrušení výsluh došlo k takovému zásahu, že ušetřené peníze by stejně nepřišly policistům, ale spolkl by je státní rozpočet.
Milan Štěpánek
Roman
Ještě něco trochu z jiného soudku. Jak si vysvětlujete, že podle zákona je v současnosti prezident policie neodvolatelný? Divil bych se těm, kdo to vezmou po Martinů, když vidí, co je čeká na závěr jejich "kariéry".
Pane Romane, přeji hezké odpoeldne. To je dobrá otázka, zejména s ohledem na aktuální situaci. Uvedená neodvolatelnost není výmyslem ani fintou, ale právní jistotou, která by měla garantovat nezávislost ředitele největšího bezpečnostního sboru na politických výkyvech, jak jsem už psal v jedné odpovědi. Polciie tu přece není kvůli tomu, aby po každé změně vlády, ať už v pravidelných nebo nepravidlených intervalech, měnila nejen své vedení, ale i směr svého vývoje - kormidlem sem, kormidlem tam.Ve Vaší poslední větě je obsažen jeden požadavek, který jsem v jedné z předchozích odpovědí trochu opomenul. Tedy fakt, že vedle všech předpokladů musí být nové vedení dostatečně odvážné, aby se pustilo do záchrany policie s vědomím, že podle změny počasí nebo nálady může být razdva vyměněno. Samozřejmě "dobrovolně".
Milan Štěpánek
David K.
Hezký den, jak byste se vy osobně zachoval v pozici prezidenta Martinů? Vyslyšel byste výzvu ministra vnitra a rezignoval? Připojím ještě obecnější dotaz - Byly alespoň vám prezentovány výhrady, která má p. John směrem k práci policejního prezidenta p. Martinů? Díky, DK.
Dobré odpoledne, pane Davide, není to zrovna lehká otázka, protože každý reaguje individuálně a vždy jen přímý účastník zná skutečnou situaci. Bude to trochu hypotetická úvaha. Pokud bych věděl, že jsem se skutečně něčeho nezákonného dopustil nebo že můj odchod pomůže ke stabilizaci situace a na mé místo nepřijde někdo horší a plně loajální, bylo by na místě odejít. Ovšem v současné situaci, kdy se vynořuje spousta podivných okolností, souvislostí a náhod, bylo by lepší vydržet. K druhé části otázky mohu říci, že tyto argumenty znám spíše z médií nebo informací, které běží policií. Nicméně většina z nich není tak zásadních, aby byly podkladem pro tak náhlou výzvu k odsoupení policejního prezidenta, zejména pokud některá opatření schválil sám pan ministr. Zdůrazňuji, že se nezastávám Oldřicha Martinů jako takového, ale jde tu o princip a právo. Ostatně policisté by našli více než 19 důvodů, proč by raději meli jiného ministra...
Milan Štěpánek
ristii
Dobry den. O kolik se snizi plat radovym policstum co neco delej a vam (a dalsim radoby policajtum co nic nedelaj?) Muzete mi rici jaka je vase rocni odmena? mate 13 plat? v sokrome svere nic takovyho neni proc pro vas jo? diky ikdyz urcite neodpovite
Dobrý den, Ristii, nemějte obavu, že bych Vám neodpověděl. Všem policistům se v roce 2011 sníží služební příjem plošně, tedy mínus deset procent z tarifního základu. Jak řadovým, tak i těm ostatním. Můj služební příjem odpovídá mému zařazení a praxi, 13 plat nepobírá žádný policista už dávno. A pokud správně luštím Vaše další větu, patrně hovoříte o soukromé sféře. Nemějte obavu, spousta policistů, kteří raději kvůli současné situaci odešli, se dokáží se svými zkušenostmi uplatnit i jinde.
Milan Štěpánek
Jiří
Dobrý den, proč máme na obyvatele nejvíce policistů, jak je to se srovnatelnými zeměmi (rakousko) - a to ať počítáte jak počítate - gendamerie, městská policie, další složky atd... co to zkusit "tady"?
Dobré odpoledne, pane Jiří, tyto argumenty slýchá veřejnost dost často. Je to velmi laciná hra s čísly, ale skutečnost je trochu jiná. Právě pokud srovnáme v celé Evropě všechny oblasti, kterými se zabývá česká policie, počínaje ochrannou službou, konče znaleckými pracovišti, vychází tento údaj ve střední hodnotě. Nejsme tedy na předních místech v počtu policistů.
Milan Štěpánek
Somoza
Dobrý den, pane Štěpánku. Chtěl bych se zeptat na nějaké informace o Vás. Sdělíte mi, jaké máte vzdělání, kde jste služebně zařazen, v jaké hodnosti a jak dlouho jste u PČR? Předem děkuji za Vaši odpověď a Vám i Policii přeji lepší zítřky.
Dobré odpoledne, pane Somozo (doufám, že je to jen přezdívka, pokud si pamatuji, byl to latinskoamerický diktátor :-) Mohu Vám sdělit, že jsem absolvoval Policejní akademii ČR v Praze a Akadémii Policajného zboru SR v Bratislavě. Jsem zařazen na služebním místě rada, hodnostní označení podplukovník, ve služebním poměru od 1. 3. 1986. Převážnou část sví služební kariéry jsem byl vyšetřovatelem hospodářské kriminality na Krajském ředitelství v Hradci Králové, resp. v Náchodě. Já Vám děkuji za přání nejen za sebe, ale i za Policii ČR. Díky moc.
Milan Štěpánek
JK
Dobrý den, mám na Vás jeden dotaz. Myslíte si, že lze reálně očekávat postup v boji s korupcí? Je to veliký problém a zdá se, že se v podstatě neřeší. A jaké řešení by jste navrhoval vy. Děkuji a přeji krásný zbytek dne.
Přeji příjemné odpoledne, i toto je téma na dlouhé vyprávění. Korupce je společenský jev, který nelze vymýtit jen bojem a činností policie. Základem musí být nejen legislativní úprava, ale i posun společenských poměrů a v neposlední řadě také pozitivní příklad vrcholných představitelů tohoto státu. To je obecná rovina. Pokud jde o hledisko policejní, rozhodně nelze korupci objasňovat jen práznými prohlášeními. Víte, právě korupce je velmi složitě odhalitelná a dokumentovatelná, navíc čím "výše" probíhá, tím menší má policie možnosti. Je tedy třeba posílít zákonná oprávnění - odposlechy, agenti, konec akcií na doručitele, ale také technické a personální prostředky policie. Nehovořme ale jen o specializovaných útvarech, policie je daleko širší subjekt a tuto činnost zastávají i kriminalisté a vyšetřovatelé na krajích a okresech. V závěru jen poznamenám, že u uvedených legislativních opatření je třeba hledat citlivou hranici přílišného zásahu do osobních práv a svobod občanů.
Milan Štěpánek
ristii
jen dotatek jestli se budete vymlouvat na policisti co obchuzkujou a nasazujou zivot u tech beru jejich plat, ale u kancelazskych krys co vaři 150kg a nic nez podepisovani lejster nedelaj nerikejte ze si zaslouzi ty penize jop. diky
Rád odpovím i na Vaši druhou otázku, ale poněkud stručněji a jasněji. Patrně Vám není známo, že kromě policistů v uniformě jsou tu kriminalisté, vyšetřovatelé, analytici a další, kteří také plní úkoly policie. To nejsou žádné kancelářské krysy, které váží nebo vaří 150 kg. Zkuste je tedy, prosím, neurážet. Protože už vypršel čas, chtěl bych se se všemi rozloučit. Děkuji tímto za pozornost a chtěl bych Vám všem popřát, abyste prožili nadcházející vánoční svátky v kruhu svých nejbližších, plni pohody, klidu a spokojenosti. Do roku 2011 Vám přeji pevné zdraví (policistům i pevné nervy), dostatek štěstí, pohody a úspěchů a abyste potkávali jen ty, kteří za to opravdu stojí. Příjemný zbytek odpoledne. Milan Štěpánek
Milan Štěpánek