Sněmovna v úterý rozhodovala o vyslovení nedůvěry koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky. Hlasování iniciovala část opozice, které vadí daňová podpora biopaliv.

Ve středu pro její ukončení nehlasovalo vládní hnutí ANO navzdory dřívějším prohlášením, podle kterých daňové zvýhodnění podpořit nechtělo.

Opozice složená z TOP 09, ODS a Úsvitu tvrdí, že vláda jde podporou biopaliv na ruku ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), který je majitelem skupiny Agrofert. Ta se na výrobě biopaliv podílí.

Andrej Babiš při jednání řekl, že po něm v minulosti někdo chtěl kvůli biopalivům milion eur. Jeho politický rival Miroslav Kalousek to označil za vážný pokus o úplatkářství nebo vydírání. Záležitostí by se podle něj mělo zabývat státní zastupitelství.

V tomto volebním období se jednalo o první pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu, výsledek se předpokládal.

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
13:39
O nedůvěře vládě budou poslanci rozhodovat od 14.00

Schůzi k vyslovení nedůvěry vládě vyvolaly opoziční strany ODS, TOP 09 a Úsvit. Reagovaly tak na hlasování o podpoře biopaliv, které se konalo minulou středu.

13:55
Nedůvěru vládě nejspíš nevyjádří ani 50 poslanců

Opoziční poslanci možná na dnešním mimořádném zasedání nedají dohromady ani polovinu potřebných hlasů k vyjádření nedůvěry vládě. Opoziční TOP 09, ODS a Úsvit mají sice dohromady potřebných 52 poslanců, ti ale nebudou všichni přítomni. Koaliční kabinet by tedy měl rebelii přestát.

14:02
Videopřenos můžete sledovat na webu sněmovny

Jednání ve sněmovně můžete sledovat ve videopřenosu zde

14:15
Fiala: Babiš svou moc zneužívá, aby prosazoval zájmy Agrofertu

Na začátku mimořádné schůze sněmovny je v sále 177 poslanců. Jako první řečník vystoupil šéf ODS Petr Fiala. Ten vyjmenovává, co vše opozici vadí na Sobotkově vládě. "Vadí nám zejména třídní boj proti živnostníkům, který vyvrcholí zavedením registračních pokladen," prohlásil Fiala. Jako důvod, proč opozice nechala svolat mimořádnou schůzi, ale znovu označil střet zájmů Andreje Babiše. "Teď už to není jen ten stálý střet zájmů. Teď už je to zneužití moci ve prospěch jedné skupiny," dodal Fiala s tím, že Babiš svou moc využívá, aby prosazoval zájmy svého holdingu Agrofert. 

14:20
Honzejk: Místo útoku na Babiše bude pravice bránit sama sebe

Komentář Petra Honzejka: Každý, kdo umí počítat, ví, že dnes vláda nepadne. Hlasování o nedůvěře tak má rituální povahu. Jediným smyslem je získat mediální prostor pro zaříkávání na téma Andrej Babiš je největší nepřítel lidstva. Více ve videu ZDE.

14:25
Šéf ODS navrhuje Babišovi změnu resortu

"Jaké tedy navrhujeme řešení? Pan ministr Babiš změní resort, bude třeba ministrem práce a sociálních věcí, kultury nebo nečeho, kde se nebude dostávat do permanetního střetu zájmů," uvádí předseda ODS Petr Fiala. Dodává, že nejlepším řešením by bylo, kdyby ministr financí důsledně oddělil činnosti Agrofertu. V praxi by to podle Fialy znamenalo, že se společnosti z Babišova holdingu nebudou účastnit výběrových řízení pořádaných státem nebo státem vlastněnými společnostmi a nebudou čerpat národní dotace.

14:26
Hlasování o nedůvěře jako plácnutí do vody?
14:37
Kalousek se rozčiluje nad Babišovým lhaním a svobodou projevu

"Ministr hlasoval v rozporu s odborným stanoviskem svého úřadu ve prospěch své soukromé firmy a pak o tom veřejně lhal na tiskové konferenci," okomentoval své pobouření Miroslav Kalousek. Poukázal i na to, že šéf hnutí ANO vlastní vydavatelství Mafra a že v Česku podle něj neexistují svobodná média. "Pokud by tu byla, tak by nebylo třeba svolávat mimořádnou schůzi," řekl. Dříve podle něj média informovala o sebemenším náznaku korupce či nepravdy, nyní ale v případě jednozačné a prokazatelné lži mlčí, uzavřel.

14:41
Okamura a Fiala během hlasování opustí sál

Poslanci Tomio Okamura a Radim Fiala odejdou při hlasování o nedůvěře vládě ze sálu. Nechtějí prý podpořit ani vládu, ani opozici. Podle Okamury hlasování o nedůvěře připomíná výkřiky, kdy zloděj křičí "chyťte zloděje". Okamura a Fiala jsou členové nového uskupení Svoboda a přímá demokracie.

14:45
Investiční pobídky pro Agrofert: Z nuly na 1,5 miliardy

Poslanci ODS ukázali ve sněmovně na kameru graf znázorňující významné navýšení investičních pobídek pro Agrofert.

V roce 2013 byly na nule, o rok později se zvýšily na 1,476 miliardy korun.

14:52
Sobotka: Program biopaliv zavedla už Topolánkova vláda

Premiér Bohuslav Sobotka nerozumí tomu, proč by program biopaliv měl být důvodem k tomu, aby "přetekl pohár" na straně opozice. Tvrdí, že tento program schválila už 25. února 2008 vláda Mirka Topolánka, od té doby stále platí. Dále uvedl, že opozice vládu kritizuje od začátku a k návrhu nedůvěry nemá opodstatnění. Koalice za sebou podle něj nemá žádný skandál, dodržuje svůj program a neodtrhla se od toho, co slíbila voličům.  

15:13
Opozice nepožádala KSČM o podporu svého návrhu

"My prostě nebudeme hlasovat pro kádry z TOP 09 a ODS, se kterými má tato země zkušenosti z dob jejich vládnutí," řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Dodává, že se opozice s žádostí o podporu svého návrhu na jeho stranu ani neobrátila.  

15:38
Hádky ve sněmovně už některým poslancům vadí
15:45
O vyslovení nedůvěry vládě se bude rozhodovat i po 21. hodině

Poslanci jasnou většinou schválili, že mohou jednat i po 21. hodině. Rozprava, která má být dalším bodem programu, totiž ještě nezačala. Řada zákonodárců se přihlásila s faktickými poznámkami.

15:59
Šídlo: Babišův think tank se rozjel
16:15
Rozprava pokračuje. Slova se ujal předseda KSČM

Rozprava pokračuje, faktickým poznámkám je prozatím konec. Předseda KSČM Vojtěch Filip si vzal s přednostním právem slovo. I když strana nárvh opozice nepodpoří, poměrně silnou vlnu kritiky si neodpustil. Uvedl, že se domníval, že ministr financí Babiš pochopí, že stát se nedá řídit jako firma. Podle Filipa se bude muset rozhodnout, jeslti bude ministrem, nebo bude řídit svůj podnik. Opřel se i do silničního zákona. "Byl tady mnohem lepší zákon z roku 2002. Nechali jste se zatlačit do kouta," poznamenal. 

16:17
Bělobrádek: Jediné téma, které máte, je antibabišismus

"Jestli chcete svrhnout vládu, aby tu prezident opět jmenoval nějakou úřednickou vládu... Nechápu to. Mně to přijde, že se snažíte protahovat jediné téma, které máte. A to antibabišismus," komentuje jednání vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

16:24
Schwarzenberg: Demokracie ztrácí důvěru voličů a občanů

"My vládu svrhnout nechceme. My jí potřebujeme vyhlásit nedůvěru z jiného důvodu. A to proto, že naše demokracie tímto ztrácí důvěru voličů a občanů," uvedl Karel Schwarzenberg. Dále kritizoval příslib vlády a zvláště pak sociálních demokratů, kteří tvrdili, že budou bojovat proti korupci. Slib ale podle něj neplní. "Odpovídá toto ideálům sociální demokracie? Ministr financí zároveň, jaká to náhoda, vyhrává nabídku státních lesů," rýpl si Schwarzenberg. 

16:31
Hájek: Kalousek je hulvát čtvrté cenové skupiny

"Nestor hereckého ochotnictví, které tu předvádí už dvacet let, byl zase opilý. Ve středu jste pro mě ale byl hulvát čtvrté cenové skupiny," vrací se k minulé středě poslanec Josef Hájek, podle něhož Miroslav Kalousek nemá ani svědomí, ani charakter. Zároveň vyzval své kolegy-lékaře z poslaneckého klubu ANO, aby splnili Hippokratovu přísahu a podali Kalouskovi pomocnou ruku a pomohli mu zbavit se závislosti na alkoholu.

16:34
Čermák k dnešnímu jednání ve sněmovně
16:45
Okamura: Je to největší lež, že se muslim přizpůsobí

Podle poslance Okamury se vláda tváří jinak, než pak jedná v Bruselu. Čeští europoslanci se prý pohybují na hraně vlastizrady. Nejhorší je podle něj migrace muslimů. "Je to největší lež, že se muslim přizpůsobí," uvedl. Vyjádřil se i k hlasování o nedůvěře vládě. Miroslava Kalouska, ODS a pučisty z Úsvitu také odsoudil a řekl, že je podporovat nebude a při hlasování opustí sál.

16:58
Babiš: Nezničím si jméno kvůli drobným

Babiš, kvůli kterému se jednání koná, se konečně dostal ke slovu. Uvedl, že obrat jeho firem v souvislosti se státními zakázkami tvoří jen 1,1 procenta obratu Agrofertu a že by se nezničil kvůli drobným. "Jsem rád, že jsem se stal středobodem zájmu opozice. Ale vy zapomínáte, že jste mě zplodili. Vy, zkorumpovaná pravice," podotkl. 

17:06
Babiš: Opozice má v mých médiích víc prostoru než já

Andrej Babiš vypočítává, kolik prostoru měli v jeho médiích šéfové opozičních stran. "Vždyť vy tam máte víc prostoru než já. Tak kde je to ohrožení demokracie?" ptá se ministr financí.

17:16
Ministr financí se prý do politiky dostal omylem

"Já mám střet zájmů, ale nikdy jsem ho nezneužil. Nemám proč. Do politiky jsem se dostal omylem," řekl Babiš.

17:25
Babiš: Dokud tu bude Kalousek, tak líp nebude

Ministr financí zrekapituloval politické působení Miroslava Kalouska. Rekapitulaci uzavřel slovy, že dokud bude ve vládě Kalousek, lépe nebude. "Byl bych rád, kdybyste už nelhali a nezdržovali nás od práce," zakončil svou téměř půlhodinovou řeč Babiš.

18:29
Fiala: Babiš neříká o investičních pobídkách Agrofertu pravdu
18:38
Pozornost i přítomnost poslanců klesá

Pozornost poslanců s chýlícím se večerem upadá. Zatímco odpoledne jich bylo v sále okolo 180, momentálně tabule hlásí 143 přihlášených zákonodárců. Téměř prázdná je i lavice pro členy vlády.

19:54
Jednání trvá už šest hodin

Mimořádná schůze trvá už téměř šest hodin. Z 24 přihlášených ale stále zbývá 8 poslanců, kteří se ještě nedostali ke slovu. 

20:14
Ve sněmovně se stále řeční, pozornost ale upadá
20:20
Ministr financí: Chtěli po mně milion eur za veto na biopaliva

Babiš při jednání řekl, že po něm v minulosti někdo chtěl kvůli biopalivům milion eur. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by se záležitostí mělo zabývat státní zastupitelství, možná podá sám trestní oznámení.

"Potom po mně chtěli milion eur za to veto na ty biopaliva. Tehdy. Na to jste asi už zapomněli," uvedl Babiš. Jeho politický rival Kalousek označil událost za vážný pokus o úplatkářství nebo vydírání. Doufá, že státní zastupitelství Babišova slova zaznamenalo a koná. Jinak, jak uvedl, po konzultaci s právníky podá do konce týdne trestní oznámení na neznámého pachatele. Buď se ukáže, že Babiš lhal, nebo že nelhal, a pak musí být řečeno, kdo to spáchal, dodal.

21:09
Rozprava je u konce

Jednání skončilo, nyní bude sněmovna hlasovat. 

21:39
Odhlasováno, vláda hlasování přestála

Koaliční vláda přečkala pokus části opozice o vyslovení nedůvěry. 

21:42
Pospíšil: Hlasování bylo předem jasné, ale správné
21:49
Zeman vítá výsledek hlasování

Na výsledek reagoval prezident Miloš Zeman. "Pan prezident vítá výsledek hlasování o nedůvěře a lituje, že se Poslanecká sněmovna nemohla věnovat přípravě kvalitních zákonů," uvedl na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

21:55
Hlasování oficiálně skončilo, opozice se ale nevzdává

Mimořádná schůze sněmovny oficiálně skončila. Pro se vyslovilo pouze 47 poslanců z potřebných 101. V tomto volebním období se jednalo o první pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu, výsledek se předpokládal. Opozice si ale přesto stále stojí za svým. 

22:00
Přítomno bylo 105 poslanců, 32 se zdrželo hlasování

Celkem 105 poslanců kabinet podpořilo, 32 se hlasování zdrželo. V souladu s dřívějšími prohlášeními se hlasování zdrželi například komunisté. Nepřítomných bylo 16 poslanců, z nichž devět bylo ze schůze omluveno.

22:25
Kalousek: Opozice převzala odpovědnost za "Babišův korupční režim"

Hlasování o nedůvěře vládě dopadlo podle očekávání, splnilo ale svůj účel, míní místopředseda TOP 09 Kalousek. "Bylo zřejmé, že to nemůže skončit 101 hlasy pro nedůvěru vlády, ale splnilo to svůj účel. Každý objektivní posluchač si mohl na vlastní oči a uši ověřit, že ministr financí se svými nejbližšími spolupracovníky několik let několikrát lhal a dopouští se jednoznačného obohacování na úkor veřejných rozpočtů ve prospěch Agrofertu," řekl. Na adresu koaličních poslanců uvedl, že převzali odpovědnost za "Babišův korupční režim". V reakci na prohlášení šéfa hnutí ANO v rozpravě, že ho zplodily pravicové vlády, Kalousek reagoval, že se "těžko může cítit jako plodnice ministra financí". "Já jsem nikdy žádného estébáka neporodil," uzavřel.

22:26
Babiš: Dnešní jednání byl ztracený den

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi sněmovny.Podle ministra financí Andreje Babiše je opozice zoufalá a jen vymýšlí nové lži. Dnešní jednání sněmovny označil za ztracený den. "Je vidět, že opozice je zoufalá a vymýšlí stále nové lži a nemá jiný program než antibabiš. Ta schůze byla akorát ztracený den pro mě. Jsem rád, že to máme za sebou," uvedl Babiš. Zdůraznil, že vláda je úspěšná.

22:32
Koalice prokázala, že postupuje jednotně, míní Sobotka

Podle premiéra Sobotky bylo od počátku jasné, že opozice nemá dost hlasů na vyslovení nedůvěry, a koalice prokázala, že postupuje jednotně. Vláda bude nyní podle něj pokračovat v práci. Vicepremiér Bělobrádek dodává, že výsledek hlasování je povzbuzením pro koalici k další práci.

22:35
Vyšetřování nabídky milionu eur za veto prý policie odložila, tvrdí Babiš

Na tiskové konferenci po hlasování Babiš uvedl, že je to čtyři roky stará informace, kterou zveřejnil v pořadu Otázky Václava Moravce. O této nabídce prý sepsal zápis u notáře a vyšetřovala to policie, která případ odložila.

22:51
Online přenos končí

Dnešní online přesnos z mimořádného zasedání Poslanecké sněmovny je u konce. Děkujeme za pozornost!