Trokavec_proti_zakladne_250.jpgV Trokavci na Rokycansku se dnes lidé v obecním referendu vyjadřovali k plánované americké radarové základně, která by měla stát nedaleko ve vojenském újezdu Brdy.

Obyvatelé obce, která má zhruba sto obyvatel, stavbu téměř jednomyslně odmítli.

Ze 72 účastníků referenda jich 71 hlasovalo pro to, aby obecní zastupitelstvo podnikalo veškerá zákonná opatření k zamezení výstavby základny. Novinářům to řekl starosta Jan Neoral (nez.). Výsledek referenda však není pro českou vládu ani parlament závazný.

Obyvatelé: Budou na nás mířit Rusové a Bin Ládinové
Výsledek referenda nebyl překvapivý. "My to máme s lidmi probrané. Všichni jsou proti. Tady asi není človíčka, který by byl pro. Vždyť se tu všichni známe, jsme jako jedna rodina," řekl agentuře ČTK v průběhu dnešního dne starosta Trokavce Neoral.

"V případě nějakého konfliktu budeme první, kdo bude vymazaný. Jestli páni Topolánek a spol. si to vychvalují, tak ať si to postaví v Praze a chodí se k tomu opalovat. My jsme tu měli 20 let rakety a mířili na nás Američané. A teď na nás budou mířit Rusové a vypatlaní Bin Ládinové?," řekl rozhořčeně Miroslav Hrabačka z Trokavce, který hlasoval proti základně.

Důvodů, proč radar odmítnout, mají místní hodně, hlavně jde o nebezpečí, že radar bude prvním cílem při případném konfliktu. Odpůrci ale argumentují i možným vlivem na zdraví, který podle nich může silný radar mít, narušením klidného okolí, kdyby tam Američané postavili svou základnu, i možným nárůstem kriminality.

Pokud by radarová základna skutečně stála ve vojenském újezdu Brdy, byl by Trokavec nejbližší obcí. I proto je první obcí v republice, která k tomuto tématu referendum vypsala. Podle starosty Neorala se ale o uspořádání podobného lidového hlasování zajímaly už i další obce v okolí.

Původně se měli obyvatelé Trokavce vyjadřovat k tomu, jestli chtějí nebo nechtějí základnu. Protože ale stavba základny není v kompetenci obce, tak o ní nemohou lidé v místní referendu hlasovat.

Znění referenda bylo tedy upraveno na text: "Souhlasím s tím, aby zastupitelstvo obce Trokavec podniklo veškerá zákonná opatření k tomu, aby zamezilo výstavbě radarové základny Spojených států amerických na území vojenského újezdu Brdy?"