Klausovi ale i senátu se na novele nelíbí, že by podle nich museli oznámení o majetkových poměrech podávat i ředitelé základních a středních škol. Ministr školství Ondřej Liška už slíbil nápravu.

Čtěte více

klaus-vaclav-zachmuren__192x128_.jpgNovela zákona o střetu zájmů, kterou připravili poslanci ČSSD, například zbavuje soudce a státní zástupce povinnosti podávat majetková přiznání. Rozšiřuje ji naopak například na řídící pracovníky státních nebo obcemi zřízených institucí, mezi nimi právě i Klausem kritizované ředitele základních a středních škol.

Nový zákon o střetu zájmů začal platit na začátku roku, většina funkcionářů, kterých se týká, podle něj ale má začít podávat majetková oznámení až od konce června. Sněmovna se rozhodla některé problematické části zákona upravit ještě předtím, než v praxi začal fungovat.

Komunisté: Kdo má víc než deset milionů Kč, ať podá majetkové přiznání

Novela zákona o střetu zájmů zřejmě není poslední dokument, v rámci něhož poslanci letos řeší, jak se stavět k majetkovým přiznáním. S návrhem na jejich zavedení totiž v těchto dnech přišli komunisté.

Přiznání by podle jejich návrhu museli podávat jednotlivci s majetkem nad deset milionů korun, a to na úředním tiskopisu ministerstva financí. Finanční úřady by pak kontrolovaly, zda přírůstek majetku odpovídá přiznaným příjmům. Pokud by majetek vzrostl víc, musel by kontrolovaný občan doplatit víc na daních. Návrh zákona nyní leží v Poslanecké sněmovně.

Opačná část politického spektra s novelou však nesouhlasí. "Tyto návrhy jsou populistické a mnoho neřeší," řekl podle ČTK ministr a předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Daňovým únikům se podle něj dá zabránit za pomoci již existujících zákonů. Stejný názor zastává i předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Předseda KSČM Vojtěch Filip návrh hájí a slibuje si od něj například průhlednější politickou i ekonomickou scénu. "Je tady řada lidí, kteří se evidentně zasloužili o rozvoj ekonomiky českého státu. Je tady druhá skupina lidí, kteří se zasloužili spíše o to, že ten majetek českého státu pokrátili, ať již v restitucích, nebo v privatizaci," tvrdí.

Naproti tomu Benda soudí, že komunisté svým návrhem chtějí jen vyvolat vlnu závisti. "Majetková přiznání dneska nemají ani špičkoví politici," podotkl. To, co nyní politici odevzdávají, má podle něj jiný charakter než majetkové přiznání. "Představa, že toto žádám po celém státě, je naprosto nesmyslná," dodal.