Před šesti lety na Nový rok byla zavražděna třináctiletá dívka mezi Kmetiněvsí a Hospozínem nedaleko Velvar. Testy DNA usvědčily z činu stejně starého spolužáka. Znalecké posudky u něj prokázaly rozsáhlou duševní a sexuální poruchu.

Kladenský okresní soud mu jako mladistvému nařídil šestiletou ochrannou léčbu, která skončí v pátek, kdy pachatel dosáhne 19 let. Mladík se mohl rozhodnout, zda ve výchovném ústavu Klíčov v Praze 9 zůstane, nebo půjde na svobodu. Zvolil si první možnost. Rozhodl se na krátkou dobu ve výchovném zařízení dobrovolně zůstat, sdělil ředitel ústavu Patrik Matoušů.

Pokud by chtěl odejít, vedení zařízení by ho muselo propustit, nemůže ho k léčbě přinutit, napsala čtvrteční Mladá fronta Dnes.

Jeho eventuální prouštění na svobodu vyděsilo obyvatele Kmetiněvsi, lidé měli obavy, že se mladík vrátí a ublíží někomu dalšímu. "Velice nás znepokojuje, že člověk, který spáchal takový závažný trestný čin a je takto nemocný, se vůbec dostane ven a není nikde vázán tím, že musí být pod nějakým dohledem," uvedl ve čtvrtek starosta obce Luděk Kvapil.

Petice a změna legislativy 

Představitelé obce o věci diskutovali i na posledním zastupitelstvu. "Všichni jsme se shodli na jediné věci - když si ten člověk změní jméno, tak se po těch šesti letech, kdy jsme ho nikdo neviděli, může mezi námi pohybovat, aniž budeme vědět, že to je on," podotkl starosta.

Kvapil zvažoval, že by jako představitel vesnice zorganizoval petici na změnu legislativy. "Je to zatím pouze nápad a sám bych byl rád, kdyby mi někdo poradil s tím, jak takovou petici vytvořit, umístit ji třeba na web a potom předat poslancům," dodal.

Policisté uspěli až na 632. pokus 

Třináctiletá dívka byla nalezena mrtvá v lednu 2004 u potoka nedaleko silnice mezi poli. K činu se po devíti měsících přiznal tehdy třináctiletý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA. Podle lékařů si hoch vraždu do posledního detailu naplánoval. Oběť zavraždil, a poté ji sexuálně zneužil.

Policisté při pátrání využili analýzu vzorků DNA, které porovnávali se stopami, jež za nehty dívky zanechal vrah. Odebrali téměř 700 vzorků od dobrovolných dárců. Okruh osob kriminalisté postupně rozšiřovali i na chlapce mladší 15 let. Pozitivní výsledek zjistili až při 632. zkoumaném vzorku.

Mladík skončil nejprve ve specializovaném zařízení pro zvlášť nebezpečné dětské násilníky v děčínské čtvrti Boletice. Do pražského ústavu podle Mladé fronty Dnes přestoupil loni, aby mohl dokončit učiliště.