Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) chce, aby Praha do konce června začala nabízet osobní elektronickou tramvajenku bez zpracování osobních údajů. Město by ji podle úřadu mělo vydávat za stejných finančních podmínek jako opencard, u níž lidé poskytnou svá osobní data. Řekl to předseda ÚOOÚ Igor Němec.

"Nelze připustit, aby se třeba cena karty lišila v tom, že by za cenu sběru osobních údajů lidé měli kartu levnější," uvedl Němec. ÚOOÚ nový typ tramvajenky po Praze žádá už delší dobu. Nyní městu prodloužil lhůtu na její zavedení do poloviny roku.

Anonymní opencard existuje, ale je dražší

Lidé mají možnost pořídit si opencard bez odevzdání osobních údajů už nyní. Praha nabízí anonymní přenosnou kartu, kterou může sdílet více lidí. Tato varianta tramvajenky je ale dražší.

"Veřejnost má už nyní možnost vybrat si mezi kartou osobní, nebo anonymní, bez jakékoliv evidence osobních údajů," řekl mluvčí opencard Martin Opatrný. Vyšší cena anonymní karty podle něj vyplývá z toho, že je přenosná a může ji používat například více lidí ve firmě.

Podle nařízení ÚOOÚ budou od června k dispozici dvě karty pro cestování pražskou hromadnou dopravou. "Jedna bude anonymní a můžeme si ji představit jako dřívější papírové kupony. Druhá bude se zpracováním osobních údajů a bude mít všechny výhody, které to přináší," vysvětlil Němec.

Mluvčí Opatrný upozornil na to, že pokud by město neevidovalo osobní údaje u tramvajenky, nemohlo by lidem vydávat duplikáty v případě ztráty opencard, ani kompenzovat ztrátu předplaceného kupónu. Kvůli těmto nevýhodám podle něj lidé nebudou mít o takový produkt zájem a město na něj pouze vydá zbytečné finanční náklady.

Opatrný připomněl, že ÚOOÚ původně projekt opencard schválil a nyní k němu má nové požadavky. Zopakoval, že město osobní údaje uživatelů opencard uchovává pouze kvůli výrobě a správě tramvajenky, nemůže je nijak využít ke komerčním účelům.

Podle Němce měla Praha na zavedení anonymní karty původně čas do 1. ledna. Město však požádalo o půlroční prodloužení lhůty. Pokud by kartu ani do té doby nezavedlo, může ÚOOÚ sáhnout k sankcím. "V tuto chvíli si ale myslím, že nové vedení (města) k tomu přistupuje velmi poctivě. Když požádali o prodloužení lhůty, tak se tím zabývají," dodal Němec.

Související